Harcsafilé Kárpáthy- módraA kb. 70 dkg halat 5-7 dekás szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
Finomra vágunk egy közepes fej vöröshagymát, 1x1 kockára csiperke gombát.
A királyrák-farkat megszabadítjuk a páncéllemezektől, sós, lobogó vízben leforrázzuk
Egy fél csokor friss kaprot metéltre aprítunk.
Széles serpenyőben olajat hevítünk, a halszeleteket lisztbe mártva mindkét oldalán elősütjük.
A visszamaradt zsiradékban erős lángon felsütjük a hagymát.
Hozzá adjuk a gombát, továbbra is erős lángon pirítjuk.
Fűszerezzük sóval, borssal.
A gomba levének elpárolgása után kevés vízzel felöntjük és hozzáadjuk a rákokat.
Belekeverjük a kaprot és a forrásban lévő ételhez hozzácsorgatjuk a tejszínt.
Beletesszük a haldarabokat, innentől már nem kevergetjük, csak rázzuk.
(Kevergetéssel szétdzsadzsásítanánk az egész trutyit, aminek max. egy fogatlan muzulmán tudna örülni.
)
Befejező műveletként hozzáadunk fél deci jó minőségű száraz magyar fehérbort, utoljára kiforraljuk.
Kóstoljuk, szükség szerint utánízesítünk.
Petrezselymes forgatott burgonyaAz újburgonyát praktikusan acéldörzsivel szoktam megpucolni.
Nagy, 2,5x2,5 cm kockákra darabolom, sós vízben előfőzöm.
(Egyébként az újkrumplit nem szokás előfőzni, csak én pettingelek ilyesmivel…
)
Kolozsvári szalonnát metéltre vágok, serpenyőben kevés vajjal kiolvasztom és ropogósra sütöm.
Hozzáadom a leszűrt krumplit, borsot adok hozzá, meghintem finomra vágott friss petrezselyem-zölddel.
Erős lángon, sűrű forgatás közepette felsütöm.
Kellemes kísérletezést az amatőröknek!!