Oldalak: 1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Receptgyűjtemény  (Megtekintve 160190 alkalommal)
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #360 Dátum: 2009. Július 03. - 16:05:53 »

Olaszos sertésragu

Hozzávalók:
0,75kg darált sertéslapocka és combhús
4 fej friss paradicsom
10dkg füstölt szalonna
egy kisebb fej vöröshagyma
két gerezd friss fokhagyma
10dkg kockára vágott barnacsiperke
egy kevés vörösboros
két evőkanál balzsamecet
egy evőkanál barna- (vagy nád-) cukor
só, rozmaring, oregano, kakukkfű és friss bazsalikom

Elkészítése:

A szalonnát apróra kockázzuk és szép pirosra sütjük, majd hozzáadjuk a darált húst, ráöntünk kb. egy dl vörösbort és egy evőkanál balzsamecetet és néha megkeverve, fedő alatt félpuhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott, kimagozott és megnyúzott paradicsomot, a vékonyra felcsíkozott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a balzsamecet másik felét, a cukrot és a gombát, majd jól összekeverjük őket. Mikor már majdnem kész, hozzáöntünk még egy kevés bort és a szükséges fűszerekkel ízlés szerint fűszerezzük, majd összefőzzük az egészet. A végeredmény egy darabos, híg szafttal borított ragu lesz,  amit durumtésztából készült pennével vagy házi tésztával illik tálalni és félédes vörösbort kínáljunk mellé.
Jó étvágyat!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Kun Gábor (Gaben85)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 806


« Új üzenet #361 Dátum: 2009. Július 03. - 20:03:29 »

Bolognai ragu ahogy nekem azt egy bolognábol származó olasz barátom tanította mint régi családi recept:

A zölditőzellerszárat, vörös hagymát és sárgarépát apróra vágjuk és a szinte végsőkig hevített oliva olajba lepirítjuk őket. Ha ez megvan akkor mehet rá a darált hús ami félig disznó félig marha. Ha ezt is zsírjára pirítottuk akkor mehet bele az ízlés szerinti mennyiségű hámozott-kockázott paradicsom, valamint egy kevés olasz fehérbor és kevés fokhagyma. Na és itt jön a "titok" amire esküdözött, hogy márpedig generációk óta készítik így is ez az igazi bolognai titka: 2-3 szegfűszeg. Rá a fedő és minnél tovább főzni. Olasz barátom elmondása szerint nagymamája a sütő aljára rakja este, másnap veszi csak elő. Ehhez olasz tészta és reszelt parmezán illik.

Amit kiemelt, hogy a bolognai szósz egy "mid sauce". Aminek enyhe ízei vannak és az étel igazi ízét az az összkép adja amikor ezt a szószt vagy ragut összeforgatod a friss tésztával és a frissen ráreszelt parmezánnal.
Naplózva
Kun Gábor (Gaben85)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 806


« Új üzenet #362 Dátum: 2009. Július 03. - 20:12:37 »

És ha már itt tartunk pár bolognai trükk amit innen-onnan tanultam, csak úgy felsorolás szerűen:

- 1-2 kávékanál erős kávét kell beletenni (már magát az italt). Állitólag nagyon szépen kiemel és alakít fűszer ízeket. Egy angol szakács tippje.
- még a friss májat késsel péppé kaparjuk és ezt tesszük bele
- babérlevelet teszünk bele (tényleg jó bele, kevesen szokták)
- pici citromot facsarunk bele majd a kifacsart és héját megtisztított citromot is beledobjuk a héjában lévő olajok miatt
- ha valaki hozzá tud jutni akkor spanyol füstölt pirospaprikát picit megforgatni még a hús beletétele elött az olajon. A La Chinata cég füstölt paprikája nekem szinte mindig van.
- két vagy három féle húsból a legjobb szerintem. disznó-marha harmadiknak bárány darált.
- petrezselyemcsokor bele mint a paradicsom levesbe
- koriander is nagyon jó bele

Remélem tudtam valakinek tippet adni hogyan dobja fel ezt az ételt.
Naplózva
Kun Gábor (Gaben85)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 806


« Új üzenet #363 Dátum: 2009. Július 06. - 14:27:18 »

Ma gyerekkorom egyik kedvenc ételének receptjét osztanám meg veletek. Pontos mértékegységeket nem tudok mondani mert érzésre szoktam

Ketchupos csirke

A bolti vagy házi ketchupba teszünk még: darált vörös és fokhagymát, mézet, borsot, cukrot. Ebbe pácoljuk be a csirke dobverőket legalább egy napra, másnap kisütjük. Egy végtelenül egyszerű ám nagyon finom kaja. Mellé én mindig majonézes kukoricát készítek
Naplózva
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #364 Dátum: 2009. Július 10. - 14:30:02 »

Lángoló kappansült gyümölcsmártással.
Hozzávalók a sülthöz:
Egy konyhakész kappan,
1dl olívaolaj,
félevőkanál méz és ugyanennyi balzsamecet
egy kávéskanál majoránna, fehérbors, őrölt gyömbér,
4-5szem egész szegfűszeg
durvára őrölt kősó(konyhasó),
egy birsalma,
1dl magas alkohol tartalmú gyümölcspálinka,
1dl valamilyen édes fehérbor

Elkészítés:
A kappant alaposan bedörzsöljük a durvára őrölt sóval. Ezután összekeverjük az olívaolajat a fűszerekkel(a szegfűszeg kivételével), a mézzel és a balzsamecettel, majd tollal vagy konyhai ecsettel az egészet felkenjük a kappanra kívül-belül. Mikor ez kész, akkor belehelyezzük a belsejébe a szegfűszeggel megszurkált, megmosott birsalmát, és az egészet belehelyezzük egy előre kivajazott tepsibe, aminek akkorának kell lennie, hogy a kappan kényelmesen beleférjen.
Ekkor aláöntjük a bort, majd letakarjuk alufóliával és közepes lángon félpuhára sütjük, miközben néha meglocsoljuk a saját levével. Mikor a hús már majdnem kész, levesszük a fóliát róla, ráöntjük a pálinka felét és ekkor már sűrűn locsolgatva készre sütjük. Tálaláskor 
Egy szép pecsenyés tálra helyezzük, körbeöntjük a gyömülcsmártással, és a maradék pálinkával flambírozzuk. Burgonyakrokettel tálaljuk és félédes, édes muskotályos bort, esetleg szamorodnit kínálunk mellé.
Vegyes gyümölcsmártás
Hozzávalók:
Fél kg vegyes gyümölcs(mag-, héj- és csuma nélkül és nem árt, ha van közte olyan, ami szépen színezi a mártást),
20 dkg barna- vagy nádcukor,
egy pohár tejföl,
egy evőnakál liszt,
egy csipet só és fahéj,
kevés reszelt citromhéj.

Elkészítés:
A gyümölcsöt felteszem főni kb. 4-5dl vízben. Hozzákeverem a citromhéjat meg a cukor java részét és puhára főzöm. Mikor ezzel megvagyok, turmixgéppel pépesítem a főzetet,  és a tejfölben csomómentesen elkevert liszttel sűrítem. A végén a sóval, cukorral és fahéjjal ízlés szerint óvatosan be lehet ízesíteni.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #365 Dátum: 2009. Július 24. - 13:05:34 »

Vegyes nyárs, ahogy én készítem

Pár hete azon gondolkodtam, hogy hogyan tudnám megoldani, hogy eltérő tulajdonságú húsokat süssek egyszerre nyárson úgy, hogy azok egyszerre puhuljanak meg, süljenek át. Az alábbi megoldást találtam ki rá, ami nagy sikert aratott:

Kb. fél-fél kg marharostélyost, báránycombot-alaposan letisztítva róla azt a kevés faggyút, ami a bárányon lehet-, sertés tarját és karajt(vegyesen), valamint pulykamellet használtam fel(4-5 főre)mégpedig úgy, hogy eltérő ideig érleltem ugyanabban a pácban.
A pácléhez 5liter vízben megfőztem két szál sárgarépát, egy petrezselymet(zöldjével együtt) egy fej vöröshagymát, 5-6gerezd zúzott fokhagymát, tettem még bele 15-20 szem feketeborsot és ugyanennyi borókabogyót, egy csapott evőkanál majorannát és gyömbért, három evőkanál mézet és egy löttyintésnyi ...nem, nem balzsamecetet, hanem almaecetet. A végén hagytam kihűlni, majd beletettem a kb. 2-3 cm-es kockákra vágott marhahúst, rá egy napra a felkockázott bárány és sertéshúst, két nap múlva pedig a pulykamellet(de szerintem csirkével is ugyanilyen, ha nem még jobb lehet). Minden húsfajtát nagyjából ugyanakkora darabokra vágtam. Így együtt pácoltam még jó másfél napot(így a marha már közel 4 és fél napot volt a pácban), majd a szokásos módon kezdtem el feltűzni a nyársra, váltakozva a különböző húsokat, közéjük pedig vöröshagymát, paradicsom-, paprika-, padlizsán-, fehér sósszalonnaszeleteket tettem és megsóztam. Végül barnasörrel két-háromszor meglocsolva, forgatva, parázs fölött jól átsütöttem.
Köretnek csak friss kenyér, zöldségek és kovászos uborka volt mellé, de szerintem más nem is illett volna hozzá.  
« Utoljára szerkesztve: 2009. Július 24. - 13:48:59 írta St.Girgesz » Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #366 Dátum: 2009. Július 28. - 12:08:19 »

Tejszínes-tárkonyos csiberaguleves

Hozzávalók:
Egy egész, konyhakész fiatal csirke(a rántanivaló méret a legjobb),
A szokásos leveszöldségek ízlés szerint(felkarikázott sárgarépa, petrezselyem+a zöldje, zeller, krumpli, esetleg karalábé, egy kisebb fej vöröshagyma egészben és zsenge zöldborsó),
1,5dl tejszín,
Egy evőkanál citromlé,
Egy evőkanál tárkony,
Fél evőkanál bazsalikom,
Egy csipet sáfrány,
Ízlés szerint só, fehérbors, zellerzöldje .

A csirkét feldaraboljuk oly módon, hogy az aprólék(nyal, szárnyak, láb, belsőségek) mellett a főbb részeket is kisebb darabokra vágjuk(pl. A mellet félbe, majd ezeket is még 2-3 kisebb darabra). Ezután 3liter enyhén sós vízben feltesszük főni. Fél óra után hozzáadjuk a zöldségeket(a borsó kivételével), és félkészre főzzük. Ekkor beletesszük a fűszereket(a tárkony és a citromlé nélkül), és úgy főzzük addig, amíg szinte teljesen meg nem fő a hús. Ekkor kerül bele a tárkony, a citromlé, a tejszín és a zsenge borsó és így főzzük még kb. tíz percig. A főzés közben elfőtt levet tejjel, vagy vízzel pótolhatjuk, de a végén utána kell ízesíteni. Mikor elkészült, frissen, tálba átszedve, tejföllel, csigatésztával és tányéronként egy tojás sárgájával kínálhatjuk (én 10-15 fürjtojás sárgáját ütöttem egy kis tálba és mindenki abból szedett, ha kívánta).

Jó étvágyat hozzá!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #367 Dátum: 2009. Augusztus 03. - 12:39:41 »

Tűzdelt gyöngytyúkpecsenye

Hozzávalók 4-6 személyre:
1 db gyöngytyúk 1,90 kg,
füstölt szalonna 10 dkg,
zöldpetrezselyem 1 csomó,
étolaj 5 cl,

A jól megmosott gyöngytyúkot megtűzdeljük úgy, hogy a combjaiba, de főként a melle részébe, egymástól egyenlő távolságra, a tűzdelőtű segítségével rögzítjük a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát.
Ezután a szárnyast kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe majorannát szórunk, és megmosott zöldpetrezselymet teszünk bele. A formázott gyöngytyúkot sütőtepsibe tesszük, leöntjük forró olajjal, kevés vizet öntünk alá, és középmeleg sütőbe toljuk. Pecsenyelével gyakran locsoljuk, hogy a hús ne száradjon ki, hanem puha, felülete étvágygerjesztően piros, pecsenyeszínű legyen.
Amikor elkészült, a sütőből kivesszük, néhány percig pihentetjük, majd a vágódeszkára téve feldaraboljuk.
Tálaláskor a húsdarabokat úgy tesszük a tálra, hogy tetején szép fehér húsú mellrész legyen. Zsírjából pecsenyelevet készítünk (lásd: pecsenyelé), amellyel a húst meglocsoljuk.
mastergood.hu
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #368 Dátum: 2009. Augusztus 03. - 12:40:48 »

Lajos olyan szép történetet kanyarított a választása mellé, úgyhogy úgy gondoltam, hogy ezt is felteszem:

Borban párolt galamb
Hozzávalók 4 személyre:
személyenként 1 db galamb, só, 50 g vaj, 50 g vöröshagyma, 1 db babérlevél, fekete és fehér bors, kakukkfű, citromlé, 1dll 1 vörösbor, 1 ek.ribizlibefőtt, 1 ek. reszelt mézeskalács, cukor, citromlé
Elkészítés:
A megtisztított, kibelezett galambokat megmossuk és sózzuk. Az apróra vágott vöröshagymát vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, néhány szem fekete és fehér borsot, csipetnyi kakukkfüvet, egy darabka citromhéjat, beletesszük a galambokat és készre pároljuk. Időnként vörösborral meglocsoljuk. A megpuhult galambokat kivesszük és feldaraboljuk. A pecsenye levét átszűrjük, hozzáadjuk a ribiszkebefőttet, reszelt mézeskaláccsal besűrítjük, cukorral és citromlével ízesítjük A kész mártásba belerakjuk a feldarabolt galambokat, párolt gyümölcsös rizzsel tálaljuk.
http://www.orsopergomodena.mlap.hu
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #369 Dátum: 2009. Augusztus 19. - 08:14:11 »

Sakac hsz-a az "Üzenés" rovatban:
Slambuc bográcsban
Hozzávalók 10 személyre:
15 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
2 kg burgonya
60 dkg füstölt kolbász
3 paradicsom
3 zöldpaprika
1,5 dl olaj
60 dkg lebbencstészta
1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
2 evőkanál ételízesítő
1 teáskanál őrölt cseresznyepaprika

Előkészítés: Tüzet rakunk. A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára aprítjuk. A kolbász karikára szeleteljük. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk.

Elkészítés: A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, megszórjuk az ételízesítővel, borssal, cseresznyepaprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd egyenletes lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva, kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs megdagad benne és a burgonyával együtt omlós lesz.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 960 kcal

(www.tutireceptek.hu)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #370 Dátum: 2009. Szeptember 02. - 15:08:53 »

Különleges bableves gazdagon

Hozzávalók 4 személyre:
fél kg aprószemű fehérbab (előre beáztatva),
egy fej kisebb vöröshagyma,
a szokásos leveszöldségek(sárgarépa, zeller, petrezselyem, krumpli, zeller) ízlés szerint,
40dkg füstölt kacsa- vagy libamell
só, fehérbors, petrezselyem zöldje, őrölt köménymag, lestyán, egy kevés tárkony és csombor,
két evőkanál zsír
liszt,
tejföl, vagy zsíros tejszín.

Elkészítése:
A babot és a feldarabolt füstölthúst és egy evőkanál zsírt feltesszünk főni bő 3liter vízben. Fél óra forrás után hozzáadjuk a felkarikázott zöldségeket is,egy csipet sót(a füstölt hús sósságától függően) és a morzsolt zöldfűszereket, majd a köményt és a borsot is(ízlés szerint fűszerezhetünk velük, de a köménnyel és a tárkonnyal óvatosan bánjunk, inkább kis adagokban, kóstolgatva adjuk a leveshez). Közepes tűzön addig főzzük, míg a bab és a hús meg nem puhul, majd ekkor utána ízesíthetjük, ha szükséges és fehérrántással sűrítsük be a levest. Tálaláskor tejfölt, vagy tejszínt  és friss kenyeret-esetleg lángost vagy krumplis pogácsát) kínáljunk a leves mellé, amely igazi változatosságot jelenthet a megszokott ételek között.
Jó étvágyat hozzá!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #371 Dátum: 2009. Szeptember 03. - 13:28:40 »

Sólet
Hozzávalók:
0,6kg apró szemű, száraz fehérbab,
0,3 kg füstölt kacsa- vagy libamell,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 evőkanál libazsír (vagy olaj),
2-3 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika,
2 gerezd zúzott fokhagyma,
só és őrölt fekete bors ízlés szerint.

Fél órára beáztatunk egy cserépedényt (Römertopfot, Pataki tál),majd a korábban 2 órára beáztatott babot leszűrjük, és beleöntjük a cserépedénybe. Rászórjuk a meghámozott és apróra kockázott hagymát, a zúzott fokhagymát. Ráfektetjük az ugyancsak előre beáztatott(kb. fél napig ázzon) füstölt libamellet, és rászórjuk a pirospaprikát. Csak kissé sózzuk, mert a füstölt hús úgyis sós. Meg is borsozzuk, majd ráöntjük a megolvasztott libazsírt és annyi vizet, hogy ellepje az egészet. A cseréptálat saját fedelével lefedjük, majd hideg sütőbe toljuk. Csak fokozatosan emeljük a sütő hőmérsékletét -körülbelül fél óra alatt emeljük kis lángról közepesre-, nehogy a cserépedény elrepedjen. Körülbelül 3 órán keresztül pároljuk a sóletet. Ezután az edényt felnyitva, a húst felszeleteljük, végül a bab tetejére rakjuk. (Gazdagíthatjuk lapokra vágott füstölt bőrrel is az ételünk, de olyankor még kevesebb sót adjunk hozzá később, valamint ne essünk túlzásba, mert a sok füstölt hústól egyízűvé válik a sóletünk.)
Ha nincs cserépedény, készítsük vasfazékban, ugyancsak a sütőben. Ilyenkor nagyjából másfél dl vizet kell a babra önteni sütés előtt és előmelegített sütőbe tegyük be a fazekat.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Kun Gábor (Gaben85)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 806


« Új üzenet #372 Dátum: 2009. Szeptember 22. - 22:10:32 »

Az egyik leggyorsabb "mű" kaja ami hibátlan baráti ivászatokhoz:

Jó húsos szalonnát felkockázzuk emberes darabokra, lepirírjuk, aztán rá a csíkokra vágott hagyma. Mikor megdinsztelődött mehet rá levestül a vörös bab konzerv, aztán ső, bors, k*rva sok reszelt fokhagyma és bele egy kis csípős piros arany..... Hozzá fehér kenyér.... Igazi diéta ellenes étek viszont olyat ettünk belőle... és úgy csúszott rá a sör...

Naplózva
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9520


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #373 Dátum: 2009. Szeptember 22. - 22:33:35 »

Ebből ettem a hétvégén: http://szalka.blog.hu/2009/09/20/dorozsmai_harcsa

Ha majd egyszer harcsát fogok......
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #374 Dátum: 2009. Október 02. - 12:32:08 »

Nyúlragu pálinkafőzéshez

Szóval ez az étel már bőven nyárvégén-ősszel készült, a cefre már kiforrt, a dédszüleim szőlőjének a végén összehordott venyige alatt megtelepült üreginyulak pedig szépen nőttek, nődögéltek. Mikor a nagymamám valamelyik bátyja vagy a dédpapám kint volt a szőlőben, könnyen össze tudott fogni belőlük 2-3 darabot páróra alatt(az is külön megérne egy történetet, hogyan csinálták). Persze ezekből lett estére a finom ragu.
Mivel ugye a pálinkafőzést régen is csak magának akarta az állam, így azt titokban, este lehetett csinálni. A szülői házhoz tartozott egy kiskonyha, mellette pedig egy istálló volt felhúzva.  Az istálló sarkában gyorsan ki lettek fordítva a bőrükből a nyulak, a bőrük szögre került, a hús pedig a lábasba. A kiskonyha szolgált desztillálóként is, mivel ott már el volt helyezve egy nagyobb sporhelt is, amin főzték a cefrét is. (Aki nem ismeri ezt a kályhaféleséget, az nagyjából úgy képzelje el, hogy az egyik oldalt volt a tűztér, középütt egy sütő, a másik oldalon meg vagy semmi, vagy egy edénytároló volt -fölül pedig főzni lehetett.)
A pálinkafőző közvetlen a tűztér fölé került, mert kellett a sok hő a nagyobb cefremennyiség átmelegítéséhez, de maradt mellette annyi hely, hogy odafért egy lábas is. Ehhez kevesebb hő jutott ugyan, de arra épp elég volt, hogy kicsit több ideig főzve omlós, zamatos, szaftos ételeket lehetett főzni. Az meg,hogy több ideig főzték?-hát a több órás művelet mellett igazán nem volt baj.
Szóval a lábasba vékonyra szeletelt szalonna került, majd amikor ez már üveges volt, mehetett rá a csíkozott vöröshagyma, egy kevés paradicsom és zöldpaprika. Mikor ezek is kezdtek átpuhulni, rájuk helyezték a földarabolt nyúlhúst, öntöttek alá két-három dl vizet, egy kevés majoránna, köménymag, pirospaprika, só és egy kis ág rozmaring is került rá, majd lefedték és néha meg-megrázogatva órákon keresztül főzték. Nagyjából akkor kezdett el puhulni, amikor a pálinka is elkezdett csordogálni a hűtőcsőből és ez volt a lényeg! Ebből a friss pálinkából is került vagy jó egy dl az addigra jó sűrű szaftban puhuló húsra, amit addig rázogattak, főztek, míg teljesen át nem puhult. Nagyjából kora hajnalra készült el, majd körbe is ülték a pálinkafőzőre vigyázók(vagy néha az egész család, akik ott kártyázgattak, beszélgettek, mert ezek szinte ünnepnapok voltak) és jó házi kenyérrel ettek. A szaftja pedig olyan sűrű és zamatos volt, hogy nem kellett attól félni, hogy a mosogatóvízbe kerül -azon versenyzett mindenki, hogy minél többet tunkolhasson belőle.
Érdekes lehetett ez a petróleum és gyertyaszagú élet is, melyet néha belengett a frissen főtt pálinka tömör gyümölcsillata...
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Oldalak: 1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: