Oldalak: 1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Receptgyűjtemény  (Megtekintve 160176 alkalommal)
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #345 Dátum: 2009. Június 11. - 15:11:56 »

Nos, hogy Gaben elindította a sort, folytatom.

Chilis bab, ahogy én készítem.

Finomra vágott hagymát aranysárgára pirítok szép lassú tűzön. Addig, amíg a hagyma pirul, lereszelek egy kis sárgarépát. Ha már a hagyma jó, ráteszem a darált húst, és a répát, összezúzott fokhagymát, együtt pirítom őket. Mikor a hús levet eresztett, sózom, borsozom, ráteszem az őrölt köményt, zsírjára pirítom. Pici vízzel felengedem, hogy a hús főjön egy kicsit, megszórom oregánóval, lassú tűzön tovább főzöm. Ha a hús puha, ráteszem az összezúzott fokhagyma másik felét, még egy kis oregánót, kakukkfüvet, bazsalikomot és rozmaringot. Ráborítom a paradocsimot, (hámozott, darabolt, konzerv, de legjobb a friss, édes) a babot (ez is konzerv, hamar készen van) és a kukoricát (friss csemegekukorica van, ha nincsen, konzerv). Mikor egyet rottyant, megkóstolom. Ha szükséges, még ízesítem, beleteszem az apróra vágott erős paprikát, vagy a chiliport. Puha kenyérrel, és egy jó hideg sörrel fogyasztom.  Mosolyog
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #346 Dátum: 2009. Június 11. - 16:03:18 »

Akkor folytatom a sort Bion

Két közepes fej vöröshagymát apróra kockázok, majd két evőkanál szalonnazsíron megdinsztelem. Ezután szintén két közepes darab, előre megnyúzott paradicsomot és egy kierezett pritamin (vagy kaliforniai) paprikát is hozzákeverek és addig pirítom, amíg szinte egy masszává nem válik az egész. Ezután beleteszem a másfél kg darálthúst(ált. sertés, de néha borjú) és gyakori keverés mellett addig pirítom, amíg levet nem enged. Ekkor teszem bele a kb. 1,5kg beáztatott aprószermű fehér(ha ez nincs, akkor jó a barna is,de apró legyen) fejtett babot, felöntöm másfél liter vízzel, teszek bele 3-4 gerezd zúzott fokhagymát, egy kevés őrölt köményt, pirospaprikát, majoránnát, egy darab füstölt szalonna bőrt és félpuhára főzöm az egészet.
Ennél a pontnál kerül még bele az őrölt chilli(vagy a jó minőségű őrölt csípőspaprika), só, ízlés szerint utánfűszerezem, teszek még bele egy kevés őrölt borsot, a könzervkukoricát és 0,2kg zöldborsót, végül összerottyantom az egészet.
A főzés közben elpárolgott vizet persze mindig pótolom, de csak annyira, hogy a szaftja jó sűrű maradjon.
Frissen is szoktam tálalni, csak kenyérrel, de szerintem akkor az igazi a chillisbab, ha egyszer már kihűlt és újra van melegítve. Valahogy jobban összeérnek benne az ízek.Érdemes kipróbálni!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4585



« Új üzenet #347 Dátum: 2009. Június 12. - 12:01:47 »

Debreceni kolbászos fánk
Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, só, 2 dl tej, 2,5 dl olaj, 25 dkg lángolt kolbász.
A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük. Összegyúrjuk 25 dkg liszttel, a tejben áztatott élesztővel, 2 tojással és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát nyerjünk. Beledagasztjuk az olajat, és jó vékonyra kinyújtjuk. Feldaraboljuk téglalap alakú darabokra, mindegyikre egy darab lángolt kolbászt helyezünk, és becsomagoljuk. Langyos helyen pihentetjük, letakarva mindaddig, amíg sütni kezdjük. Bőséges, forró olajban pirosra sütjük, és jó melegen tálaljuk.

Forrás: DPG Recepttár
Naplózva
Kun Gábor (Gaben85)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 806


« Új üzenet #348 Dátum: 2009. Június 13. - 00:11:26 »

Interneten talált, kipróbált hülye biztos süti recept. Aki nem csinált életében még jóül sikerült sütit, annak ez biztosan sikerülni fog:

30 dkg keksz
15 dkg vaj
20 dkg tejcsoki
3,5 dl édes, sűrített tej
15 dkg dió
15 dkg mogyoró

Nos, azzal nem vádolhatjuk, hogy egy könnyű tavaszi-nyári édesség lenne, hízlalda a javából. De csokis, diós, mogyorós, sűrített tej-karamelles... Hát kell hozzá különösebb évszaki előírás? Mosolyog Néha így május végén is fejest kell ugrani a kalóriák közé, és ha már ugrunk, ugorjunk nagyot. Az elkészítése egyszerű: a kekszet morzsára töröm és az olvasztott vajjal elkeverem, majd egy 20x30-as tepsi aljába döngölöm. Megszórom a kisebb darabokra tört csokival, a durvára aprított dióval és az egészben hagyott mogyoróval, majd rácsorgatom a sűrített tejet. 180 fokra előmelegített sütőbe megy 30 percre, vagy amíg a tej aranyszínűn nem bugyborékol a tetején. Ha teljesen kihűlt, akkor lehet szeletelni, kockázni. Tömör gyönyör, de sokáig eláll


Nagyon finom, nagyon egyszerű és nagyon hízlaló
Naplózva
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9988



« Új üzenet #349 Dátum: 2009. Június 15. - 12:37:20 »

Mivel a húsos palacsinta elmaradt, pedig egy pofonegyszerű, mégis finom és elegáns kaja, elmesélem hogyan készítem.

Kell egy jó pörkölt, lehetőleg mócsingmentes húsból. Egy árnyalattal hosszabb lére lehet hagyni a végén, mint a hagyományos pörköltet, de tényleg csak egy árnyalattal.
Egy sűrű szitát egy tál fölé teszünk, öntünk bele egy merőkanál pörköltet, és villával addig paszírozzuk, amíg a hús gyufavékony szálkákra törik szét. Ezután a húst egy másik tálba öntjük, ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a pörkölt elfogy.
Az átfolyt szaftot tejföllel behabarjuk, én tiszta tejfölt használok liszt nélkül.
Keverünk egy palacsintatésztát a szokott módon, de cukor nélkül.
A kisütött palacsintákat a hússal megtöltjük, a tejfölös szafttal nyakonöntjük.  
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4585



« Új üzenet #350 Dátum: 2009. Június 15. - 13:55:23 »

Bihari bundás karajszeletek
Hozzávalók: 1 kg rövidkaraj, 1 dl olaj, só, törött bors, pecsenyefűszer, 1 pohár tejföl, kevés margarin, szegfűbors, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vöröshagyma, 20 dkg liszt Piros Arany, 1 tojás.
A karajt kicsontozzuk és felszeleteljük. A reszelt hagymát kevés olajon megpároljuk. A hússzeleteket meghintjük sóval, borssal, szegfűborssal, pecsenyefűszerrel, majd kevés olajban hirtelen pirosra sütjük. Ezután minden hússzeletre tesszünk egy csipetfokhagymát, és terítünk rápárolt hagymát. 20 dkg lisztből, 1 tojással, kiskanál margarinnal és tejföllel, sóval rugalmas tésztát gyúrunk. 30-40 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk. Két karajszeletet egymásra fektetünk, megkenjük Piros Arannyal. A kinyújtott tésztát olyan lapokra vágjuk, hogy egy-egy dupla szelet karaj bele csomagolhassuk. Ráhelyezzük a húst, megkenjük nyers tojással, és ráhajtjuk a tészta másik felét. Kívül is megkenjük tojással, és sütőben szép pirosra sütjük. Párolt zöldséggel tálaljuk.
Naplózva
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4585



« Új üzenet #351 Dátum: 2009. Június 17. - 12:03:57 »

Soproni sertésoldalas
Hozzávalók: 1,5 kg oldalas, 1 dl olaj, 1 kanál paradicsompüré. 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű, majoránna, pirospaprika, 1 dl fehérbor, 5 dkg füstölt szalonna.
Elkészítése: Az oldalast kétujjnyi darabokra vágjuk, lisztbe forgatjuk, és az olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Ezután a húst kiszedjük, és félre tesszük. A pecsenyezsírban megpirítjuk a feldarabolt szalonnát és vöröshagymát, megszórjuk paprikával, ráöntjük a paradicsompürét, a bort, beletesszük a fűszernövényeket és a megzúzott fokhagymát. A visszarakott oldalasokat ebben a mártásban puhára pároljuk. Apróra vágott burgonyát olajban megsütünk, pecsenyetálra halmozzuk, erre rakjuk sorban a hússzeleteket és leöntjük a mártással.

Forrás: DPG Recepttár
Naplózva
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4585



« Új üzenet #352 Dátum: 2009. Június 18. - 12:07:54 »

Hegyaljai sertésborda
Hozzávalók: 50 dkg sertéskaraj, 30 dkg paradicsom, 10 dkg gomba, 5 dkg liszt, 0,8 dl olaj, 1 csokor petrezselyem, 1 dl must, törött bors, só.
A karajszeleteket kiveregetjük, megsózzuk, meghintjük törött borssal. Lisztbe mártjuk, és kevés forró olajban megsütjük. A sütésből visszamaradt olajban megpirítjuk a szeletelt gombát és a kockára vágott paradicsomot. Sóval, törött borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezzük. A musttal felengedjük, és erős tűzön addig forraljuk, amíg sűrű mártást kapunk.
Ráöntjük a hússzeletekre és újburgonyával vagy petrezselymes rizzsel tálaljuk.

Forrás: DPG Recepttár
Naplózva
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4585



« Új üzenet #353 Dátum: 2009. Június 19. - 12:01:39 »

Hegyaljai csirke
Hozzávalók: 1 csirke, 5 dkg vaj, só, törött bors, 40 dkg fehér szőlő, 2 dl bor.
Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, és megsózzuk, megborsozzuk, majd forró vajon szép pirosra sütjük. Ráöntögetjük a bort, majd fedő alatt puhára pároljuk. A tűzálló tállat ezután fedő nélkül a sütőbe tesszük, hozzáadjuk a szőlőszemeket és átsütjük.

Forrás: DPG Recepttár
Naplózva
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4585



« Új üzenet #354 Dátum: 2009. Június 22. - 12:47:34 »

Marosmenti halleves
Hozzávalók: 3 kg többféle hal és halfej, 2 kg hal egészben, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg paradicsom, 20 dkg zöldpaprika, 3 fehérrépa, 2 evőkanál zsír vagy olaj, 1 kg burgonya, bazsalikom, sáfrány, petrezselyemzöldje, laska tészta, 1 sárgarépa, 1 kiskanál szemes bors, 1 zellergyökér.
Bográcsban, olajon finomra vágott vöröshagymát szőkére pirítunk, majd borsot teszünk bele, és 2 liter vízzel feleresztve felforraljuk. Amikor felforrt, belévetjük az apró halakat és a halfejeket, a paradicsomot, zöldpaprikát, zellert és a répákat, és keverés nélkül, de többszöri rázogatással és forgatással egy óra hosszat főzzük. Áttörjük, s hagyjuk leülepedni. A levest letisztítjuk, befűszerezzük, bőven sáfrányozzuk, tűzzön meglobbantjuk és beletesszük a halszeleteket, a kockára vágott pityókát és a finomra vágott petrezselymet. Főzzük, míg a burgonya és a hal megpuhul.
MEGJEGYZÉS: Laskával helyettesíthetjük a pityókát. Ha azonban burgonyával készítjük, azt mindig akkora kockákra vágjuk fel, hogy a hallal egy időben puhuljon át.

Forrás: DPG Recepttár
Naplózva
Soma
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1531


« Új üzenet #355 Dátum: 2009. Június 23. - 11:06:47 »

A pityóka nem a csicsóka? Vállat von
A pityóka a krumpli /burgonya/ neve. Elsősorban Erdélyben használják. Innen ered a pityókás elnevezés a krumplit árusító emberre vagy mégsem?/.
Egy erdélyi mondás: Él, mint csimasz a pityókán!
Naplózva

Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4585



« Új üzenet #356 Dátum: 2009. Június 23. - 12:31:02 »

Al-dunai halászlé
Hozzávalók: 3 kg hal, 1 hagyma, 2 zöldpaprika, 20 dkg leveszöldség, 2 paradicsom, 3 dl tejföl, 3 tojássárgája, paprika, só, bors, babérlevél, csipetke
Elkészítése: A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a húst lefejtem és félreteszem. A hagymát apróra vágom, majd felteszem főni a csontokkal, fejekkel, farkakkal, sóval 2 liter vízben. Leszűröm, beleteszem a halszeleteket és a paprikát. Mintegy 25 percnyi forrást követően behabarom a tejfölbe kevert tojássárgájával. Ecettel ízesítem és csipetkével tálalom.

Forrás: DPG Recepttár
Naplózva
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #357 Dátum: 2009. Június 26. - 16:08:32 »

Gévagombás fácánmell, tejszínes mártással
Hozzávalók 4 személyre:
3 fácán mellhúsa,
30dkg fiatal sárga gévagomba,
2dl félédes muskotály,
1 fej vöröshagyma,
2gerezd fokhagyma,
Fehérbors,só, egy csipet gyömbér és szerecsendió, tárkony és petrezselyem zöldje apróra vágva
2dl tejszínnel,
2dl tej.

Elkészítése:
A fácán mellhúsát filézzük ki, majd vágjuk csíkokra. Ezután kevés olívaolajon pirítsuk meg egy kicsit (elősütjük), szórjuk meg a fűszerekkel, adjuk hozzá a bort és fedő alatt meg-meg keverve pároljuk bő 30 percet -az elfőtt levet vízzel pótolhatjuk. Ekkor hozzáadjuk az apróra kockázott gombát, a szintén kockára vágott hagymát, és együtt pároljuk kb. 10-15 percig. Mikor már minden megpuhult, akkor hozzáöntjük a tejszínt, szükség szerint felöntjük tejjel(hogy ellepje a húst) beletesszük a zúzott fokhagymát, ízlés szerint utána fűszerezünk és a végén egy kevés tejben elkevert liszttel besűrítjük.
Frissen tálaljuk rizzsel -esetleg hántolt árpával-, és fűszeres félédes vagy édes fehérbort (muskotály, szürkebarát, kéknyelű) kínálunk hozzá.

Jó étvágyat!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Kun Gábor (Gaben85)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 806


« Új üzenet #358 Dátum: 2009. Június 30. - 13:36:00 »

Csülkös-körmös-pacal Girgesznek

Pontos súlyokat/adagokat nem tudok mondani. Érzésre...Mosolyog))

Mangalica zsíron lepirítom a kilónkénti húshoz a minimum 1 nagy fej hagymát.... Ha az emgvan akkor ehhez tetemes mennyiségű fokhagyma, egész köményt kipattogtatom még a zsírban, aztán a szokásos pörkölt alap innen.

Pacalt előre főzzük, csülök kicsontozva, kockára vágva de természetesn a csont és a bőre is megy majd a bográcsba. Amikor kész a perkelt alap akkor mehet bele a sok disznóság, aztán gulyás krém,  só, fokhagyma ami az elején említettem és keresztapám miatt majoranna mert az a mániája. Aztán főhet órákig a szabad tűzön. Fontos, hogy a kóstolgatások közben vissza kell fogni a bór kostolgatását meg a pálinkáét is mert volt, hogy úgy jártam mire kész lett én sótlannak éreztem meg erőtlennek. Tettem is bele még sót meg erős paprikát.... nem kellet volna.... Vigyorog
Naplózva
Kun Gábor (Gaben85)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 806


« Új üzenet #359 Dátum: 2009. Június 30. - 13:49:34 »

Ez meg az egyik kedvenc könyvemből:

Pacal Bíró Géza módra

 

Hozzávalók 10 személyre:

2,5 kg pacal

50 dkg sertésvelõ

30 dkg sertészsír

40 dkg vöröshagyma

20 dkg lecsó

2 dkg fokhagyma

4 dkg pirospaprika

5 dkg finomliszt

4 dkg só

2 g bors

A fõzõ vízbe: 3 szegfûszeg, 1 vöröshagyma, 3 babérlevél,

 3 cikk fokhagyma, fél citrom, 5-6 szemes bors

       Köret:

3 kg sós, fõtt burgonya

 

=A gondosan megtisztított pacalt felteszem fõni a felsorolt fûszerekkel. 2-3 órát abálom. A sertésvelõt megmosom, majd tiszta hidegvízbe teszem és ezt is megfõzöm. Amikor megfõtt a velõ, kihûtöm és lehártyázom. Amíg a pacal fõ, elkészítem a lecsós pörköltalapot. Nyáron friss paradicsomból és paprikából, télen konzervlecsóból. A megpuhult pacalt kiveszem és 1 cm-es csíkokra vágom. Beleteszem a pörköltalapba, felengedem csontlével, hozzáadom a fõtt velõt, még fûszerezem és összeforralom. Így fõzöm fél óráig, majd megszórom liszttel és besûrítem.
A moderátor megjegyzése:
A velőt felesleges megfőzni előre, folyó hidegvíz alatt tökéletesen le lehet hártyázni és elég az utolsó tíz percben beletenni a pörköltbe.
« Utoljára szerkesztve: 2009. Június 30. - 16:07:49 írta Boar » Naplózva
Oldalak: 1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: