Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Receptgyűjtemény  (Megtekintve 160162 alkalommal)
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #315 Dátum: 2009. Május 12. - 11:55:13 »

Libamájkrémmel göngyölt fácánmell pálinkás aszalt szilvával

HOZZÁVALÓK:

8 fácánmellfilé
30 dkg libamáj
5 cl brandy
8 szelet füstölt sonka
fél dl olaj
só, őrölt bors

a körethez
50 dkg puhább aszalt szilva
fekete tea
5 dkg vaj
1 evőkanál cukor
7 cl szilvapálinka


ELKÉSZÍTÉS

A mellfiléket lapjával nem teljesen félbevágjuk, majd szétnyitjuk, megklopfoljuk, és sózzzuk, borsozzuk. A májat villával krémesre törjük, majd sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a brandyt, és elosztjuk a hússzeleteken. Egyenletesen elsimítjuk, és szorosan felgöngyöljük. 1-1 szelet füstölt sonkába csavarjuk, tepsibe fektetjük, meglocsoljuk az olajjal, és lefóliázva 3-4 órát hűtőbe tesszük pácolódni. Végül 180 °C-os sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük. A körethez az aszalt szilvát felöntjük annyi meleg teával, hogy éppen ellepje, majd 1 órát pihentetjük, aztán leszűrjük. Az olvasztott vajban karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a szilvát, és összeforgatjuk. Lassú tűzön 2-3 percig pároljuk, majd meglocsoljuk a pálinkával, és óvatosan meggyújtjuk, flambírozzuk. Amikor minden elkészült, a félbevágott fácánmellet tányérra fektetjük, és melléhalmozzuk a pálinkás szilvát.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #316 Dátum: 2009. Május 13. - 13:44:14 »

Nem éppen diétás tárcsás egytál

Hozzávalók(4személyre):

1kg szeletelt pulykamell filé,
0,5kg szeletelt sertés tarja,
pár szelet marha felsál,
0,5kg sertés borda,
pár szelet füstölt sós szalonna,
1kg paprika,
negyed kg paradicsom,
3-4fej vöröshagyma felcsíkozva
2gerezd fokhagyma,
1-1,5kg krumpli,
Ízlés szerint padlizsán, cukkini, csípős paprika, feta sajt
Só, őrölt feketebors, őrölt kömény, fűszerpaprika, kakukkfű, rozmaring, 2dl barnasör, 1 dl fehérbor

Elkészítése:
A pulykamelleket a füstölt szalonnával együtt feltekerjük és fogpiszkálóval rögzítjük, majd megszórjuk kevés paprika-kömény-bors keverékével ezután a többi felszeletelt húst is hasonlóan fűszerezzük, de alaposan szórjuk be őket. Öntsük a sört a húsokra és néha-néha rázogassuk meg, hogy minden húsra jusson a sörből. Hagyjuk állni egy kis ideig, majd tárcsán, bő zsírban süssük ki az összeset(de a pulykát hagyjuk utoljára). Ezután tegyük olyan helyre, ahol meleg marad tálalásig.

A krumplit karikázzuk fel, majd ugyanabban a zsiradékban süssük ki, amelyikben a hústis megsütöttük, majd ezt is tegyük félre.
Szedjük le a zsír javát a tárcsáról, de egy keveset azért hagyjunk rajta, majd ezen a zsíron dinszteljük meg kissé feldarabolt zöldségeket, hagymát, közben szórjuk meg ízlés szerint sóval, borssal, rozmaringgal, kakukkfűvel és öntsük rá a fehérbort. Akkor jó, ha már összeesett a zöldség, de még van tartása. Ha valaki szereti, akkor keverhet hozzá darabolt vagy összetört feta sajtot is.

Végül az egészet szedjük egy nagy tálra úgy, hogy először rátesszük a sült krumplit,erre a húst és végül a dinsztelt zöldségeket pakoljuk a halom köré -és egy kicsit a hús tetejére is.

Igazi laktató étel -és lehet, hogy nem csak 4 fő tud belőle jóllakni Bion Emellett jól csúszik rá a sör, és a félszáraz, száraz bor, vagy a fröccs is. Jó étvágyat!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #317 Dátum: 2009. Május 13. - 17:58:20 »

Carbonara spagetti

Hozzávalók:
Étolaj
Bacon szalonna, ha nincs, császárszalonna is megteszi, vékonyra vágva
Annyi tojás sárgája, ahány fő fogyaszt a spagettiből
Tejszín
Reszelt parmezán és trappista sajt
Spagetti
Só, ízlés szerint

A tésztát sós vízben feltesszük főni. Ezután a bacont, vagy a császárszalonnát, felvágjuk, és egy kevés olajon megpirítjuk. Amíg a szalonna pirul, a tojások sárgáját egy kevés sóval felverjük, amíg szép sima nem lesz, és összekeverjük a tejszínnel. A kifőtt, leszűrt tésztát öblítés nélkül a pirított szalonnára öntjük, összeforgatjuk. Végül meglocsoljuk a tojásos tejszínnel, megszórjuk a kétféle sajttal és összekeverjük. A tojást nem kell megsütni rajta, úgy jó, ha krémes. Ha túl száraz lenne, a főzővízből tudjuk pótolni, amiből ajánlatos egy keveset félretenni a tészta szűrésekor. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk. Forrón tálaljuk.

Ui.: Anyaghányadokat nem írtam, mert én azzal mindig befaragok. Mindenki bendője szerint méretezve készítse.  Mosolyog
« Utoljára szerkesztve: 2009. Május 14. - 13:59:43 írta St.Girgesz » Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #318 Dátum: 2009. Május 14. - 13:56:54 »

Csirkemájas lecsó bográcsban

Hozzávalók:

1,5kg érettebb zöldpaprika,
2db paradicsom,
3gerezd zúzott fokhagyma,
3fej vöröshagyma,
fél kg csirkemáj
4evőkanál olaj
só, pirospaprika, csípős paprika, bors, kömény, kakukkfű

A  megpucolt, felcsíkozott vöröshagymát az olajon egy kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, valamint a megnyúzott, feldarabolt paradicsomot is. Alaposan összekeverjük, megszórjuk egy evőkanál sóval és sűrűn kevergetve főzzük, amíg levet nem ereszt. Ekkor megszórjuk egy kevés pirospaprikával, borssal, köménnyel kakukkfűvel, majd néha megkeverve szinte készre főzzük. Mikor a paprika már majdnem teljesen megfőtt, hozzáadjuk a felkockázott csirkemájat és ízlés szerint utánaízesítünk, ha kell. Ezután már csak addig kell főzni, amíg a máj is meg nem puhul. A főzés közben elfőtt szaftot vízzel pótoljuk és tovább gazdagíthatjuk még 3-4felvert tojás hozzáadásával.
Friss kenyérrel és jó alföldi borból készült fröccsel a legjobb!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #319 Dátum: 2009. Május 14. - 14:17:07 »

Almaprósza

Hozzávalók:
1kg savanykás, sütni való alma (jonagold, golden, jonatán),
0,2kg cukor,
1dl méz,
liszt,
egy kávéskanál fahéj,
egy csipet reszelt citromhéj.

Elkészítés:

Az almát reszeljük le, majd keverjük össze a cukorral és tegyük félre állni, amíg levet enged. Kb. 15-20 perc múlva elkezdhetjük hozzákeverni fahéjat, a mézet és a citromhéjat, majd annyi lisztet keverünk el csomómentesen benne, hogy az sűrűn folyó masszává, tésztává váljon. Ezután kétféleképpen is kisüthetjük. Az egyik, hogy bő olajba szaggatjuk olajos kanállal és mielőtt a széle elkezdene sülni kicsit szétnyomkodjuk, majd pirosra sütjük. A másik módszer, hogy egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és ezen egyenletesen eloszlatjuk a masszát, amjd közepes lángon, sütőben kisütjük.
A kész prószát porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk. (De egy tegnapi ötlet alapján kevesebb édesítéssel alkalmas lehet vadhúsokhoz köretként is.)
És ami jól illik hozzá: Tokaji Szamorodni, Aszú és a Tokaj-Szerencs környéki egyszerű házi borok Bion Piál
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #320 Dátum: 2009. Május 15. - 14:17:46 »

Grillburger

Hozzávalók (3-4 főre):
25dkg darált sertéshús(de ne legyen túl zsíros),
35-40dkg darált borjúhús,
Egy egész tojás,
ízlés szerint só, őrölt bors, egy kevés fűszerpaprika, kömény, és majoránna

Zöldségek, amiket a hamburgerbe akarunk tenni(vöröshagyma, paprika, paradicsom,saláta/fejes káposzta, uborka, stb.),
Vaj,
Valamilyen zsíros, jól olvadó, kemény sajt(Pannónia, Óvári, Trappista,stb.)
Ketchup,
Mustár,
8-10 hamburgerzsömle


Elkészítés:
A darált húst alaposan összekeverjük, majd elkeverjük benne a tojást is és a meglévőfűszerekkel ízlés szerint fűszerezzük (én főként a sót, a borsot és a majoránnát használom), majd félretesszük állni egy órát.

Mikor kész, akkor egy fém tálcát vagy fém lapot bekenünk olajjal vagy zsírral hogy a pogácsák ne tapadjanak rá és lapos pogácsákat készítünk a masszánkból. Mikor ez megvan, akkor sűrű grill-rácsra vagy sütőlapra tesszük őket és alaposan átsütjük. Miközben a hús sül, addig a parázson kissé pirítsuk meg a félbevágott zsömléket is, majd amíg melegek, addig kenjük meg kevés vajjal. Ha kész a hús, akkor tegyük a zsömlébe, tegyünk rá egy szelet sajtot, rakjuk meg zöldségekkel, öntsünk rá mustárt, ketchupot és már fogyaszthatjuk is a házi-grillburgerünket. Kis változatosság a nyári grillezésekre.
Jó étvágyat és hideg sört hozzá!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #321 Dátum: 2009. Május 18. - 14:44:18 »

Tejfölös harcsaszeletek roston


Hozzávalók:
1,5kg harcsa-szelet (jó a filé is, de az ujjnyi vastag patkó-szeletek vagy a farok szeletek jobbak)
Só, bors, tárkony, petrezselyemzöldje
3 evőkanál citromlé,
3dl tejföl
1 tojás sárgája.


Elkészítés:

A harcsaszeleteket megszórjuk só, bors és tárkony keverékével, majd egyenletesen meglocsoljuk a citromlével is és állni hagyjuk egy órát.
Ezután sűrű grillrácson elkezdjük sütni a halat, majd mikor az már kezd sülni, tollal kenünk rá egy réteg fűszeres tejfölt (tejföl+só+apróra vágott petrezselyem zöldje+tojássárgája és egy csipet bors alaposan összekeverve). Néha megfordítva a halat készre sütjük, közben két-három réteg tejfölt viszünk fel rá. Sült krumplival, rizzsel kínáljuk.

Tipp: én halsütő rácsot használok, amibe befogva a szeleteket könnyebb megfordítani azokat és így legalább nem törnek fordítgatás közben. Ugyanez megoldható két vékony  fém rács egy oldalán történő összeerősítésével is.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16591



« Új üzenet #322 Dátum: 2009. Május 18. - 17:40:16 »

A bejegyzést áttettem a Tepsifüles rovatba, hogy itt csak a receptek maradjanak.  Wave
« Utoljára szerkesztve: 2009. Május 18. - 21:43:37 írta St.Girgesz » Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #323 Dátum: 2009. Május 19. - 12:31:11 »

Könnyű nyári pecsenye

Hozzávalók:
1kg csirkemell vagy pulykamellfilé
negyed kg paprika,
negyed kg paradicsom,
egy padlizsán,
10-14 kisebb fej vöröshagyma,
egy liter sör,
só, őrölt fehérbors, őrölt gyömbér, kakukkfű, és egy kevés rozmaring.

Elkészítés:

A húst szálirányba 0,5-1cm vastagon felszeleteljük, majd ezekből kb. 4*4cm-es darabokat vágunk. A húst szórjuk meg a fűszerek keverékével, majd nekiláthatunk a sütéshez, amihez kb. 5-7 grillnyársra lesz szükségünk, amikre felfűzzük a hozzávalókat.
Kezdjük egy hagymával, majd erre felváltva fűzzük a húst és a zöldségeket. Az egészet megint egy hagymával zárjuk, majd óvatosan megszórjuk sóval.
Mikor mindezzel megvagyunk, közepes parázson gyakran forgatva készre sütjük úgy, hogy közben legalább 8-10-szer megmártjuk a nyársakat egy tálba kiöntött sörben (ezt később felhasználhatjuk pácoláshoz is). Az utolsó nedvesítést követően még süssük pár percet a húst és így melegen tálaljuk, rizst, párolt zöldségeket, grillburgonyát kínálva mellé. Jól passzolnak hozzá a jó minőségű, könnyű alföldi fehérborok, mint az olaszrizling, csabagyöngye, szlanka, esetleg egy félédes saszla.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #324 Dátum: 2009. Május 20. - 11:57:43 »

Erőkrémleves vadászoknak

Hozzávalók:
Egy egész fácán,
egy galamb,
3 szál sárgarépa,
egy szál petrezselyem,
egy kis db zeller,
egy közepes krumpli,
egy kisebb vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2-3db szárított vargánya,
2dl tejszín,
a sűrítéshez liszt,
Só, lestyán, a petrezselyem zöldje, fehérbors, csombor, és egy csipet tárkony.

Elkészítés:
A konyhakész madarakat egészben feltesszük főni, egy kevés fűszerrel megszórva. Mikor már félig megpuhultak, akkor beletesszük a felkarikázott zöldségeket, együtt főzzük jó fél órát, majd ízlés szerint fűszerezzük és készre főzzük.
Ekkor kivesszük a két madarat (a fácánról levágjuk az aprólékot, többi részét külön megsüthetjük, a galambról lefejtjük a húst és a fácánaprólékkal együtt majd a kész leveshez kínáljuk fel), a levet a zöldségekkel együtt alaposan összeturmixoljuk, beletesszük a feldarabolt gombát(ha száraz, akkor tördeljük nagyobb darabokra) és újra feltesszük főni. 10 perc főzés után a tejszínnel és 2-4 evőkanál liszttel behabarjuk, és csigatésztával, az aprólékkal, esetleg főtt, zsenge borsóval kínáljuk és gazdagíthatjuk tányéronként egy tojás sárgájával, vagy egy fürjtojással.

Jó étvágyat hozzá!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #325 Dátum: 2009. Május 21. - 12:12:22 »

Paradicsomos vadszeletek

Hozzávalók:

1-1,5kg vaddisznó tarja, karaj, esetleg comb(lehetőleg malac vagy süldő, 1cm vastag szeletekre vágva),
1dl olívaolaj,
10dkg füstölt szalonna,
60-70dkg paradicsom felkarikázva,
3 közepes fej vöröshagyma felcsíkozva,
3 dl paradicsomlé, vagy 1,5dl ketchup(de ha ketchupot használunk, akkor jóval kevesebb fűszer kell az elkészítéshez és egy kicsit más lesz a végeredmény íze is),
Só, őrölt fekete bors, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom és egy kevés oregano (ha lehet, akkor legyen friss, de akkor kevesebb kell, mert jóval intenzívebb lesz a fűszerek íze).

Elkészítés:
A hússzeleteket kiklopfoljuk, majd megszórjuk egy kevés sóval, borssal és olívaolajon elősütjük. Ezután az olajat átöntjük egy tepsibe és ebbe belerétegezzük az elősütött szeleteket, a vékonyra szeletelt szalonnát, a paradicsomot és a vöröshagymát úgy, hogy minden réteg húst ízlés szerint megszórunk a fűszerekkel, majd erre mehet a réteg többi része. Végül az egészet leöntjük a paradicsomlével, vagy a vízzel hígított ketchuppal(1,5dl ketchup-1dl víz), alaposan letakarjuk, majd közepes lángon készre sütjük.
Mikor kész, rízzsel, esetleg főtt tésztával tálaljuk és száraz fehérbort kínáljunk hozzá.
Jó étvágyat!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #326 Dátum: 2009. Május 22. - 12:03:09 »

Harcsapaprikás túrós csuszával

Hozzávalók 4 személyre:
- 0,5-1kg harcsafilé
- 2 evőkanál zsír
- 3 fej közepes fej vöröshagyma
- 1 kisebb érett csípős zöldpaprika
- egy megnyúzott paradicsom
- ízlés szerint só, pirospaprika, feketebors, egy csipet kömény és egy-két kávékanál chilli
- 3 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál finom liszt

Harcsapaprikás
A hagymát apróra kockázom és üvegesre pirítom, majd hozzáadjuk paprikát, a paradicsomot és a fűszereket, felöntjük 1l vízzel, majd sűrűn kevergetve addig főzzük, amíg a hagyma és a zöldségek szét nem főnek. A harcsa darabokat akkor tesszük bele, mikor a szaft már nem darabos, szétfőtt benne a zöldség. Az elfőtt levet pótoljuk, és még kb. 10percig főzzük együtt az egészet. A végén csomómentesen elkeverjük benne a tejföllel összekevert lisztet és összerottyantjuk az egészet, hogy jó sűrű legyen. Ha nem elég csípős, akkor még egy kis chillit, vagy csípős paprikát is tehetünk bele.


Bár nem volt benne a szavazásban, azért a jó harcsapaprikáshoz hozzátartozik a túrós csusza is:

Túrós csusza (vidék íze 2006/3)
- 30 dkg tehéntúró
- 25-30 dkg csuszatészta
- 2 dl tejföl
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 evőkanál étolaj

Túrós csusza
Ezek után jöhet a csusza! A túrót már a főzés megkezdése előtt kiveszem a hűtőből, hogy ne legyen hideg, mert a tésztát nagyon lehűtheti. A füstölt szalonnát kicsi kockákra vágom, és az olajon megpirítom. Míg pirul a szalonna, a vizet felteszem főni egy fazékban, és ha forr, a tésztát beleteszem. Hogy ne ragadjon össze a tészta, a zsírból egy kávéskanálnyit a vízbe dobok. A 12-15 perc alatt kifőtt
tésztát leöblítem meleg vízzel, lecsöpögtetem, és a szalonnazsírban (a pörcöket kiszedem előtte) megforgatom. A túrót szétmorzsolom, a tésztára szórom, a kicsit meglangyosított, kikevert tejföllel leöntöm, és a szalonnapörccel megszórom. A harcsapaprikást a túrós csuszával együtt teszem az asztalra, és tálaláskor a halat kevés tejföllel meglocsolom.

Én a könnyebb rosékat vagy a gyümölcsös, könnyű vörösborokat tudnám ajánlani hozzá!
Jó étvágyat!

Boar megjegyzése a recepthez:
"Normál zsír helyett ebben az esetben sokkal jobb a füstölt szalonnából kisütött verzió. Egy kis fokhagyma sem rontja el.
Egyébként ez nem a harcsapaprikás volt, hanem harcsafilé pörköltalapon...lévén a leve, szaftja nem halból keletkezett. Ha már ilyen "alaplé" jelleggel csináljuk a szaftot, egy pár csontosabb darab, félbevágott harcsafej stb. rendbe tudja tenni az ízvilágát."
« Utoljára szerkesztve: 2009. Május 22. - 15:43:05 írta St.Girgesz » Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9988



« Új üzenet #327 Dátum: 2009. Május 25. - 12:08:18 »

Hegyi pörkölt.

Hozzávalók 4 személyre.
1 üveg balzsamecet
1,5 kg vaddisznó vagy marhahús
2 db sertésköröm, egyenként 6 felé hasítva
1/2 kg krumpli
4 öklömnyi vöröshagyma
1 fej fokhagyma
némi zsír vagy olaj
750 ml. minőségi vörösbor
só, édes paprika, erős paprika, egy fél zöldpaprika, bors, kömény, kávéskanálnyi mustár.


Ennek az ételnek az a nehézsége, hogy el kell találni a különböző összetevők egyszerre történő megpuhulását. A marha és a köröm képes nagyjából  egyszerre megpuhulni, de ha egy  süldő húsából készül az étel, akkor a körmöt érdemes előre 3/4-1 óráig párolni.

Először is a balzsamecetet feltesszük a stelázsi legfelsőbb polcára, későbbi halsütés céljára.

Felaprítjuk a vöröshagymát, zsíron rózsaszínre sütjük, dobunk rá egy evőkanál piros paprikát, gyorsan keverünk rajta kettőt és egy fél pohár vízzel szétcsapatjuk. Kész a szaftalap.
Beletesszük a nyers vagy előpárolt körmöt, a felkockázott húst, sót, és alaposan összekeverjük, majd folyamatos rázogatás és időnkénti keverés közben sütni kezdjük. Ha nem enged elég levet, vízzel pótoljuk, beletesszük az erős paprikát, a borsot, a köményt, a zöldpaprikát és ha sápadtnak találjuk, némi édes fűszerpaprikát. Akinek az epéje rendben van, egy kis füstölt szalonnát is dobhat bele. A főzés közben  2-3 alkalommal, amikor már nagyon zsírra sült, ismételten felengedjük egy kevés vízzel, közben gyakran mozgatjuk a bográcsot. 2-2.5 óra elteltével, amikor a körmön már a szétesés jelei mutatkoznak, beleteszünk 50 milliliter vörösbort ( a maradék 700 közvetlen fogyasztási célokat szolgál), kávéskanálnyi mustárt, és 3-4 gerezd szétnyomott fokhagymát, valamint a felszelt krumplit. A zöldpaprikát kidobjuk a bográcsból.
Negyed óra, 20 perc, míg a krumpli megpuhul, és ha jól időzítettünk, mindkét hús is puha már és a szaft is megfelelő állagú.
Vigyázni kell, mert ha a krumplit túlfőzzük, hajlamos drasztikusan letorkollni a szaft íz és színanyagait. 
Puha kenyérrel, ecetes uborkával tálaljuk, én a hideg sört szeretem hozzá leginkább.

Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4585



« Új üzenet #328 Dátum: 2009. Május 27. - 13:47:37 »

Bükki szarvascsíkok
Hatalmas étel, már annak, aki szereti az érlelt, pácolt vadhúsokat. Tehát először 1,5 kg szarvascombot csíkokra vágunk, beleteszünk egy edénybe, fűszerezzük tört korianderrel, kakukkfűvel és rozmaringgal. Leöntjük annyi olajjal, ami éppen ellepi, lefedjük szorosan - alufólia- és hűtőbe tesszük 1-2 napra. Ezután 20 dkg csirkemájat kockára vágunk, fűszerezzük majoránnával és nagyon kevés zsályával, majd lefedve be a hűtőbe. Ha háznál készítjük, csak elővesszük és felhasználjuk, ha a természet lágy ölén csináljuk a bográcsolást, akkor egy éjszakára tegyük mindkét anyagot a mélyhűtőbe egy éjszakára (a pácolás után és a szállítás előtt). Reggelre kelvén kivesszük őket a fagyból, és alaposan becsomagoljuk újságpapírba végül nylon zacskóba. A legvadabb melegben is kitartanak romlás nélkül cirka 6-8 órán át (persze nem a tűző napon). No ha már áll a bogrács és ég a tűz: 20 dkg füstölt, aprított szalonnát kiolvasztunk, finomra vágott 2-3 fej vöröshagymát dobunk rá és lepirítjuk. Rákerül az olajtól lecsorgatott hús, és együtt pirul tovább. Kapjon borsot, sót, s ha majd odaég, - icipici vizet. Belekerül a máj és 20 dkg szeletelt erdei gomba, pirul tovább. Ha úgy érezzük - a hús puha, 2 dl vörösbort és egy fél deci konyakot öntsünk rá ízesítőnek. A végén jön a ráadás: 15-20 dkg zöldborsó és vajbab kerül még bele. Rövid lére engedjük, és körítsük (ha megoldható) rizzsel, hasábburgonyával. Nehány szelet kenyér is királyi.
Naplózva
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4585



« Új üzenet #329 Dátum: 2009. Május 27. - 13:48:11 »

Erdészcsülök

Hozzávalók:
1 dkg szárított erdei gomba, vagy 10 dkg friss gomba
1 sertés bőrös hátsó csülök
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
1 teésk. majoránna
2 teásk. fűszerpaprika
1 teásk. őrölt köménymag

A gombát kevés forró vízbe áztatjuk, majd amikor megpuhult, leszűrjük és gorombára vágjuk. A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk és kicsontozzuk. A bőrös húst kiterítjük, és a hús háromnegyed részét kivágjuk, vigyázva, hogy a bőr ne sérüljön meg. A kivágott húst ledaráljuk. Összekeverjük a majoránnát, a fűszerpaprikát, a köményt, kevés sót, borsot, és a 3/4 részével befűszerezzük az egyben lévő bőrös húst kívül-belül. Az olaj felén megfuttatjuk a hagymát, a tűzről levéve hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd belekeverjük a darált húsba. Ehhez adjuk még a maradék fűszerkeveréket, és a gombát. Jól összekeverjük ezt a tölteléket, és a szétterített bőrős húsra tesszük, majd feltekerjük, spárgával megkötözzük. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, a töltött húst tepsibe helyezzük, a maradék olajjal meglocsoljuk, kevés vizet öntünk alá és a sütőben gyakori locsolgatással megsütjük. Amikor kész, kivesszük, és hagyjuk kihűlni, mert úgy könnyebb szeletelni.

Naplózva
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: