Oldalak: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... 37   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Receptgyűjtemény  (Megtekintve 160155 alkalommal)
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #30 Dátum: 2008. Május 05. - 11:43:38 »

Pásztortarhonya (4 személyre)
 Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 40 dkg tarhonya, 80 dkg burgonya, 1 nagy fej hagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, só, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 25 dkg füstölt kolbász
Elkészítés: A szalonnát apró kockára vágjuk és a bográcsban kiolvasztjuk, sárgára pirítjuk rajta a tarhonyát, majd az apróra vágott hagymát, rászórjuk a paprikát és felöntjük 1 dl vízzel. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, majd a paprikát, a paradicsomot és a kolbászt felkarikázva. Sózzuk, majd megkeverjük és felengedjük 1 liternyi vízzel. Felforraljuk, majd időnként megkevergetve puhára főzzük.

Igazi bográcsos, nyáresti étel -és igen laktató.
« Utoljára szerkesztve: 2008. Május 05. - 11:59:47 írta Girgesz » Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #31 Dátum: 2008. Május 07. - 09:58:13 »

Meglepinek:

Pulykatokány fürjtojással
   
Hozzávalók 4 személyre:
# 10 db fürjtojás
# 1 szál póréhagyma
# 60 dkg pulykamellfilé
# 1 csokor petrezselyem
# 10 dkg gomba
# 20 dkg szőlő
# 2 evőkanál olaj
# 2 dl száraz fehérbor
# 2 dl tejszín

Előkészítés: A fürjtojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, kettévágjuk. A póréhagymát megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A húst megmossuk, csíkokra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A szőlőt leszemezzük, megmossuk.

Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, a póréhagymát megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a húst, és tovább pirítjuk. Sóval, borssal, a petrezselyemmel és a fehérborral ízesítjük, és 15 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, a szőlőt, a fürjtojásokat, és megdinszteljük. Felöntjük a tejszínnel, és lassú tűzön 5-10 perc alatt kiforraljuk. Mazsolás rizst kínálunk hozzá.
Jó étvágyat!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #32 Dátum: 2008. Május 07. - 10:12:57 »

Lacipecsenye bográcsban
Hozzávalók 10 személyenként: 3-3,5 kg tarja, 2,5-3 liter olaj-zsír, 1 zacskó őrölt bors, só.
A legmegfelelőbb az olyan fiatal sertés húsa, amelyiken van egy ujjnyi szalonna. Ezt rajta kell a bőrrel együtt, majd szeletelés után alaposan ki kell klopfolni. A szeleteket megszórjuk kevés sóval és fél órát állni hagyjuk. A bográcsban zsírt olvasztunk úgy, hogy az a bogrács feléig legyen(olajjal is keverhetjük a zsírt,de  zsír mindenképp kell bele, mert úgy finomabb). Mikor a szír felforrósodott, beleteszünk annyi húst, hogy teljesen ellepje a zsír.Sütés közben sűrűn rázogassuk, mozgassuk a bográcsot, hogy ne tapadjon le a hús. Amelyik hamarabb megsül -elkezd pirosodni-, azt kiszedjük. Ezután sózzuk, borsozzuk. (Én a kisült Lacipecsenyét néha megszoktam szórni kevés zúzott fokhagymával, vagy bográcsban dinsztelt, karikára vágott vöröshagymát kínálok hozzá). Friss kenyérrel, frissen, melegen kínáljuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #33 Dátum: 2008. Május 08. - 10:28:10 »

Tejbegríz Tomek módra:

"Íme a receptúra:

Negyed l tej, csipetnyi só, 40 gr gríz, másfél lap zselatin, fél citrom s fél narancs lereszelt héja, 1 evőkanál eltett gyömbér (üveges), 1 sussz Grand Marnier (narancslikőr), negyed l tejszín, 50 gramm cukor
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a sót, lassan belekeverjük a grízt. Keverés mellett ismét felforraljuk, mintegy 4 percig főzzük. Lehűtjük. Amikor langyos, belekeverjük a már beáztatott, kinyomkodott zselatinlapot. Idővel belekeverjük a finomra vágott gyömbért és a citrom, illetve narancshéjat is, belekeverjük a likőrt. Végezetül a cukorral habbá vert tejszínt keverjük bele óvatosan. Kivajazott formácskákba töltjük, hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor a formát forró vízbe mártjuk egy pillanatra, s a tartalmát tányérra borítjuk. Bármilyen friss gyümölcsmártás, kompót vagy gyümölcssaláta jól illik hozzá.

Az eltett gyömbér üveges gyömbér, amit ázsia-boltban lehet kapni. Viszont nem tudom, ez mennyire beszerezhető, a Grand Marnier-val együtt..."



Girgesz: Szerintem hidegen kiváló desszert lehetne! Konzerv gyömbér helyett jó a boltban kapott friss, vagy a tasakos porított változat is. Ha friss a gyömbérünk,akkor cukros vízben főzzük fél óráig, úgy elveszíti az erejét és csak a kellemes íze marad. Narancslikőr pedig kapható, csak max. nem így hívják. Ha mégsincs, akkor megoldható a dolog úgy, hogy két deci  100%-os narancslevet összekeversz egy deci vegyespálinkával,adsz hozzá 1 púpozott evőkanál cukros és addig forralod,amíg a cukor fel nem olvad.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #34 Dátum: 2008. Május 08. - 11:45:48 »

Fokhagymás csuka roston
"Végy - ha horgász vagy, fogj - egy kb. 2 kilós csukát, kétszer, háromszor forrázd le, pikkelyeit távolítsd el és újra forrázd le, majd a rajta maradt nyálkát durva súrolókefével jó gorombán súrold le. Éles késsel bontsd fel és a máját tedd félre, beleit és szilványait távolítsd el, belülről száraz ruhával töröld ki. Majd forró vízzelbelülről is mosd ki és száraz ruhával újra töröld meg. Fejét az első csigolyánnál, uszonyait és farkét vágd le. Ezután a csukát kb. két centinként a csontig irdald be kívülről, jól dörzsöld be sóval, vagy zacinkával, és minden vágatba egy-két mm vastag füstöltszalonna-szeletet helyezz el úgy, hogy mellé egy-egy szelet vékonyra vágott fokhagymadarabka is elférjen. A májat apró darabokra vagdald fel, sózd és borsozd meg és vékony darabokra szelt, sózott zöldpaprikával gyúrd össze. A csukát belül gyengén megsózzuk, vajazzuk és a hasát az előre elkészített májas zöldpaprikás töltelékkel kitömjük. Az egészet 3-4 réteg fóliába szorosan becsavarjuk és vékony kötöződróttal átkötjük. A közben elkészített vastag parázson roston megsütjük. Kb. 15 percenként egynegyeddel fordítjuk és amikor - kb. 40-50 perc mólva - a gőz az alufólia résein kezd kiáramlani, és a sülthal-illat érződni kezd, a tűzről levesszük, lehetőleg fatálra tesszük, és az alufóliát a csuka hátán éles késsel felvágva tálaljuk
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #35 Dátum: 2008. Május 08. - 11:53:27 »

Fűszeres fasírtfalatkák vegyes húsból:

fél-fél kg marha/kecske -bárány és sertéshús
egy közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
mokkáskanál csombor, rozmaring, majoranna, lestyán, bors, őrölt köménymag
só, sör

A húst, a gerezdekre vágott vöröshagymát és a fokhagymát kétszer-háromszor ledaráljuk, majd alaposan összekeverjük a fűszerekkel és ízlés szerint sózzuk. Ezután állni hagyjuk egy órára, majd kis rudakat formázva aprólyukú rácson, faszénen megsütjük őket úgy, hogy közben néha-néha megmártjuk egy tálba kiöntött sörben. Mustárral, sok zöldséggel, friss kenyérrel kínáljuk.

Én szoktam néha konyhában, zsírban is kisütni, ilyenkor, a végén mártom a sörbe egy-két percre és így kínálom.
Ha lapos pogácsákat készítünk belőle,akkor szendvicsbe is nagyon finom, de a sok zöldség(paradicsom,paprika, uborka...)ilyenkor is jár mellé!

Jó étvágyat!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #36 Dátum: 2008. Május 09. - 12:46:48 »

Cipóban sült csirkemellfilé:

Kenyértészta
1kg csirkemellfilé
Bors, tárkony, só, 2dl tejszín, lestyán, petrezselyemlevél, egy csipet szerecsendió

A tésztát kelesztés után feldaraboljuk annyi darabdra, ahány  filédarabunk van. Ezután a tésztát óvatosan kör alakúra nyújtjuk, majd majd ráfektetjük a befűszerezett csirkemelleket úgy,hogy a tésztával be tudjuk bugyolálni,és ráöntünk annyi fűszerrel összekevert tejszínt, hogy az nagyjából mindenhol érje  a húst, jusson is midnen cipóba és ne is folyjon ki belőle(nekem ált. kevés szokott lenni Vigyorog). Miután megvannak a cipócskáink, aprólyukú sütőrácsra vagy liszttel beszórt tepsibe tesszük és lassan átsütjük.Mikor ez megvan, nagyobb hőmérsékleten pirosra sütjük.(ha kevés tojásfehérjét összekeverünk vízzel és ezzel bekenjük a még forró cipókat, akkor azok teteje fényes lesz majd)

(Kenyérrecept a netről: mindig beváló kenyér
Lizi 2004. máj. 03.
A kenyerem, ami szinte mindig beválik:
Sorrendben:
kb 1 evőkanál étolaj
kb 1 evökanál ecet / 10 %-os/
1 nagy mérő cukor
3 kis mérő só
270 ml csapvíz
900 ml finom liszt
20 ml búzakorpa / DM-ben kapható/- vagy rozsliszt
negyed kocka friss élesztő és 1dl tej
(bele negyed evőkanál cukor)

Az összetevőket a cukros tejben felfuttatott élesztővel  alaposan összekeverjük, majd kelni fél egy órát szobahőmérsékleten. Ezután kész a kenyértészta.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #37 Dátum: 2008. Május 09. - 12:50:07 »

Bocs: rossz sorrendet írtam: szóval a húsokat fektesd ráa tésztára úgy, hogy be tudd majd bugyolálni, öntsd le a fűszeres tejszínnel, majd most tessék befedni a tésztával. A többi ok!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Steve
Vendég
« Új üzenet #38 Dátum: 2008. Május 09. - 12:51:44 »

Girgesz: a hsz áthelyezve a Tepsifüles rovatba
« Utoljára szerkesztve: 2008. Május 09. - 13:14:35 írta Girgesz » Naplózva
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #39 Dátum: 2008. Május 14. - 09:20:03 »

Szakállasi törpeharcsa paprikás

Hozzávalók:
20-25 db méretes törpeharcsa
1 liter szegfűgomba
2 doboz tejföl
1 dl olaj
két fej vöröshagyma
egy gerezd fokhagyma
kanálnyi liszt
1 liter szekszárdi kékfrankos
só, bors, őrölt erős és édes paprika

Elkeszites
A törpeharcsákat bontás-tisztítás után alaposan sózzuk, egy órán át állni hagyjuk. Bográcsban olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, egészen aranysárgára kell hevíteni. Belezúzzuk a gerezd fokhagymát, beleszórjuk a kanálnyi édes paprikát, majd gyorsan feleresztjük 2 dl vörösborral. Beletesszük a gombát és fedő alatt pároljuk 30 percig. A törpeharcsákat kétujjnyi szeletekre vágjuk, majd beletesszük a lébe. Fedő alatt puhára pároljuk az ételt. Közben a tejfelt simára kavarjuk a liszttel, felengedjük az étel levével, és óvatos kevergetés közben a bográcsba öntjük a tejfeles habarást. Tovább pároljuk az ételt, amíg sűrű szaftot nem kapunk. Tábori körülmények között is el lehet készíteni, de otthon köretnek apróra szaggatott galuskával tálaljuk.

(Ekker József receptje)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #40 Dátum: 2008. Május 14. - 11:50:14 »

2. Fogasszeletek sajtmártással
Hozzávalók:
80 dkg fogas színhús(sogenante filé Vigyorog)
4 adag sajtmártás
4 dkg vaj
2 evőkanál fehérbor
3 evőkanál víz vagy hal alaplé
4 evőkanál reszelt sajt
1 evőkanál zsemlemorzsa


Vékonyan kivajazott tűzálló tálba tesszük a halszeleteket, ráöntjük a fehérbort és a hal alaplét vagy a vizet. Sózzuk, borsozzuk, lefedve 4 percig pároljuk. Elkészítjük a sajtmártást, a hal fehérboros párolólevéből is adunk hozzá. A halszeletekről lecsurgatjuk a párolólét, majd bevonjuk a mártással. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal vagy szeletelt mozzarellát teszünk rá, zsemlemorzsával, vajdarabkákat teszünk rá, majd 2-3 perc alatt ráolvasztjuk a sajtot a sütőben.

Sajtmártás:
1 dl tejszín, két dl tej, 1 evőkanál reszelt parmezán, 10dkg trapista vagy edámi, só, csipet bors és tárkony, a rántáshoz liszt, zsír vagy étkezési keményítő.
A tejet és a tejszínt összeforralod, majd beleteszed a lereszelt sajtot és a fűszereket, ízlés szerint sózod és addig kevergeted lassú tűzön, amíg a sajtfel nem olvad a tejben. Ekkor beleteszed a parmezánt, és a végén fehér-rántással vagy tejszínben elkevert keményítővel csomómentesen besűríted.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #41 Dátum: 2008. Május 15. - 11:52:26 »

Vadász szelet

Hozzávalók:
60 dkg vadisznó comb(vagy sertéscomb)
20 dkg csirkemáj
4-5 kisebb fej hagyma
1 dl vörösbor
1 dl víz

bors
ételízesítő
1 teáskanál őrölt rozmaring
1 teáskanál őrölt kakukkfű
1 teáskanál majoranna
1 evőkanál liszt
zsír/olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. A húst felszeleteljük, sózzuk, klopfoljuk, majd zsiradékban a szeleteket készre sütjük. A húst félretesszük, melegen tartjuk.
2. A sütésből visszamaradt zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát.
3. Hozzáadjuk a szintén apróra vágott csirkemájat. Amikor megsült, sózzuk, borsozzuk, valamint a többi fűszert (majoranna, rozmaring, kakukkfű) hozzáadjuk.
4. Hozzáadjuk a vörösbort és a vizet, majd összeforraljuk.
5. 1 evőkanál liszttel sűrítjük a ragut, ismét összeforraljuk, majd visszatesszük a hússzeleteket, és együtt pároljuk kb. 10-12 percig.
6. Párolt rizzsel, sült krumplival, krumplipürével tálalhatjuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #42 Dátum: 2008. Május 15. - 15:22:44 »

Fűszeres rakott hús

Hozzávalók:
sertéshús,
só,
feketebors,
kakukkfű,
vöröshagyma,
burgonya,
pici olaj a kikenéshez,
tejföl,
1 tojás,
fokhagyma,
pirospaprika,
reszelt sajt
Elkészítés: Sertésszeleteket kiklopfolsz, sózod, borsozod, egy kis kakukkfű is mehet rá. Krumplit és vöröshagymát felkarikázol. Egy tűzálló tálat kiolajozol, beleteszel egy sor krumplit, rá a husit, majd a hagymakarikákat, és jól megöntözöd tojással elkevert tejföllel, amibe keverhetsz egy kis fokhagymát és pirospaprikát is. Fóliával letakarva teszed a sütőbe, hogy párolódjon, majd miután megpuhult a hús, reszelt sajttal megszórod, és még pár percre vissza a sütőbe, hogy rápiruljon.

Tipp: ha a tejfölbe keversz egy kicsi(max. egy mokkáskanál) szerecsendiót és köménymagot,az jobban kiemeli a tojás és a krumpli ízét.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #43 Dátum: 2008. Május 15. - 15:23:27 »

Rácos pecsenye(recept a netről)

Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy vagy 8 kisebb szelet hús (csirke- vagy pulykamell, esetleg rövidkaraj, utóbbi kiklopfolva)
1-1,5 kg hámozott, karikára vágott burgonya
2 db közepes paradicsom
2 db sárga paprika
2-3 dl tejföl
liszt
pirospaprika

bors
szárított snidling
kevés olaj
Elkészítés: Kiolajozok egy nagyobb tepsit, és az aljára terítem a karikára vágott krumplit, amit előtte sóval vagy ételízesítővel, valamint snidlinggel összekevertem. Utána ráfektetem a paprikás lisztben megforgatott sózott hússzeleteket. Ezek tetejére 1-2 szelet paradicsomot és arra 1-1 szelet paprikát fektetek, és bevonom őket tejföllel. Előmelegített (kb. 160 fokos) sütőben 40-60 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a krumpli és a tejföl barnul. Görög salátával tálalom.


Megjegyzés:
Ha gyors, finom kaját akarok csinálni, ezt készítem el. Ha valaki nem szereti a paradicsomot, paprikát, tejfölt, akkor tehet a húsra karikára vágott hagymát és baconszeleteket. Úgy is nagyon finom.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Kriszta
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 211


lady steve


« Új üzenet #44 Dátum: 2008. Május 15. - 18:40:14 »

Sajtos rakott hús

2 kg mellfilé
0.5 kg reszelt sajt
só, bors, liszt, tojás, tepsi

A mellet vékonyabb szeletekre vágjuk, és sózzuk, borsozzuk. (sóval itt is vigyázni kell, némelyik sajt nagyon sós tud lenni). Megforgatjuk lisztben, tojásban, és azt a réteget, ami a tepsiben alulra kerül, az egyik felével sajtba mártjuk. Amikor egy réteget leraktunk, beszórjuk sajttal, majd jöhet a következő réteg, arra is szórunk sajtot. Vigyázzunk, hogy a tetejére maradjon sajt. Sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul. Kacsasütőben fedő alatt sütve a tuti, akkor a hús is megfő/megsül rendesen, és közben a sajt is tud pirulni.
Naplózva

...akié a gép, azé az ember...
Oldalak: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... 37   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: