Oldalak: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... 37   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Receptgyűjtemény  (Megtekintve 159352 alkalommal)
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #15 Dátum: 2008. április 21. - 14:38:56 »

Sárkánylecsó:

Hozzávalók:

20dkg füstölt szalonna
2kg paprika(jó a fehér töltenivaló is,de akkora legjobb,ha minél több féle édespaprika van benne)
5-6 csípős paprika(nem erős paprika,mert az inkább marja az ember gyomrát, mint csípi a nyelvét)Van olyan a családunkban,aki csak csípőspaprikából főzi.
Egy közepes cukkini vagy csillagtök,
fél kg. paradicsom
két fej nagyobb vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
40-50dkg finom lecsókolbász (amit az ember nyersen is megenne-csak azért írom így,mert manapság sok a gagyi)
20-30 dkg házi füstölt kolbász vagy valamilyen bolti lángolt
fél kg csirkemáj
egy db közepes burgonya
só, bors, pirospaprika, majoranna, esetleg paradicsomlé(ha kell még bele)

Elkészítés:
A felkockázott szalonnát felteszed pirulni. Mikor üveges,akkor hozzáadod a kockára vágott vöröshagymát és addig dinszteled,amíg üveges nem lesz a hagyma is. Ekkor tegyük rá a meghámozott paradicsomokat és kicsit megpirítjuk ezt is. Ezután tegyük bele a feldarabolt paprikákat, a felkockázott cukkinit és krumplit, a majorannát, 1-2deci vizet, 1 csapott evőkanál sót és egy kávéskanál borsot, majd fedjük le. Néha nézzük,kevergessük meg, és pároljuk üvegesre a paprikát. Ezután fűszerezzük be ízlés szerint piros édes és csípős paprikával, tegyük bele a felkarikázott kolbászokat, a fokhagymát és a májat, majd lefedve főzzük puhára. Akkor jó, ha a paprika szinte lemállik a héjáról és sűrű szaftja van. Én ált. bográcsban készítem és néha felkevert tojással is dúsítom. Friss kenyérrel kiváló nyári étel!Jó étvágyat hozzá!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #16 Dátum: 2008. április 22. - 11:49:53 »

SÖRTÉSZTÁBAN SÜLT ŐZLÁBGOMBA
Hozzávalók: (2 személyre) Fél kilónyi gombakalap, 1 kiskanál ecet, 1 tojás, 10 dkg liszt, világos sör, olaj a sütéshez..
A gomba kalapjait ecetes, lobogó, forró vízbe rakjuk, és 5 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. (A kalapok a főzéstől zsugorodnak.) A lisztből a tojással meg a sörrel sűrű palacsintatésztát készítünk és a gombákat ebbe mártva forró olajban kisütjük. Palacsintaszerűen összehajtva, ízlés szerinti tölteléket is tehetünk bele. Juhtúróval nagyon finom.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #17 Dátum: 2008. április 22. - 14:45:30 »

Fácánragu camemberrel
HOZZÁVALÓK:
2 db fiatal fácánmell, 2 evõkanál vaj, só, õrölt bors, szerecsendió, 2 közepes vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 40 dkg róka- vagy champion gomba, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg zöldborsó, kakukkfû, 1 csg petrezselyemzöld, 2 dl száraz fehérbor, 20 dkg camember típusú sajt.
A fácánmelleket kifilézzük, vékony csíkokra vágjuk és egy evõkanál vajon világosbarnára pirítjuk. Közben megsózzuk, borsozzuk, szerecsendió-õrleménnyel ízesítjük. Egy másik edényben a másik kanál vajon megpirítjuk a zöldségeket, a szálasra vágott hagymát, a felaprított gombát, karikázott fehér- és sárgarépát, összezúzott fokhagymát, végül a zöldborsót. Nem kell túl puhára éppen csak roppanósra. Összekeverjük a hússal és megszórjuk kakukkfûvel, vágott petrezselyemmel. Felöntjük a borral és készre forraljuk. Mire a levet majdnem felszívta akkor kész teljesen az étel. Tányérra tesszük adagonként, rizst vagy spagettit teszünk mellé. Tetejére szórunk néhány kocka camember sajtot amit forró sütõben ráolvasztunk. Azonnal, forrón tálaljuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #18 Dátum: 2008. április 23. - 12:16:50 »

Sárgadinnyés vadmalac
HOZZÁVALÓK:
Személyenként 3 szelet malacborda, 1 közepes nagyságú ananász, sárgadinnye, 2 evõkanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál balzsamecet, 1 evõkanál citromlé, 5 dkg porcukor, 1/2 pohár tejföl, kevés õrölt szerecsendió, csipet õrölt fahéj, só és olaj a sütéshez.
A húst felszeleteljük, gyengén kiklopfoljuk. Az olajat felforrósítjuk és a hús mindkét oldalát néhány perc alatt pirosra sütjük. Közben összekeverjük a fûszereket (a tejföl kivételével) a fokhagymát összezúzzuk és a többi hozzávalóval jól elkeverjük. A sült szeleteket a sütõedény alján elrendezzük és a fûszeres keveréket ráöntjük. Lassú tûzön, lefedve puhára pároljuk. A szeleteket kiszedjük és melegen tartjuk. A sárgadinnye húsából kiszúró vagy kávéskanál segítségével kis gömböket formázunk, ezeket beletesszük a húsmártásába. A leesõ darabkákat összeturmixoljuk és azt is hozzáadjuk majd kb. 2-3 percig forraljuk. Ekkor ízesitjük tejföllel és egy kevés fahéjjal. A mártást a húsra öntjük, a maradék dinnyét kis szeletekben mellétesszük.
Burgonyakrokettel tálaljuk, utána édeskés fehérbort kínálunk (pl. Badacsonyi szürkebarát).
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Kriszta
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 211


lady steve


« Új üzenet #19 Dátum: 2008. április 24. - 08:48:05 »

Tüzes hús

hozzávalók: kb. 1,5 kg mellfilé (csirke vagy pulyka), 3 nagy fej vöröshagyma, 4 nagy paradicsom, só, bors, erőspista
a hagymát durvára vágjuk szálirányban, és megfuttajuk olajon vagy zsíron, (nem kell feltétlenül teljesen átdinsztelni), majd a húst rátéve az egészet egy kicsit összepirítjuk. amikor a hús elkezd levet engedni, hozzátehetjük a felkockázott paradicsomot, és megfűszerezzük. a sóval óvatosan tessék bánni, az erőspistával együtt nagyon el lehet sózni.
elvileg nem kell hozzá vizet tenni, ha mégis muszáj, akkor csak nagyon keveset. amikor teljesen készre főtt, belekeverünk nagyjából 1,5-2 evőkanál erőspistát, és rottyantunk rajta egyet. rósejbnivel isteni.
aki nem szereti a csípőset, az sajnos ezt nem fogja tudni élvezni, mivel az erőspistát nem nagyon lehet mással helyetteseíteni, hogy nagyjából ugyanezt az ízvilágot megkapjuk.
Naplózva

...akié a gép, azé az ember...
Kriszta
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 211


lady steve


« Új üzenet #20 Dátum: 2008. április 24. - 08:56:56 »

Fóliás hús

Hozzávalók: nagyjából 10 szelet tarja, bacon, krumpli, hagyma, paprika, sárgarépa, só, bors, vegeta, alufólia
a tarjaszeleteket kiklopfoljuk, és befűszerezzük. a nyers krumplit karikára vágjuk, a hagymát, sárgarépát, paprikát felszeleteljük. az alufóliából akkora darabokat tépünk, amekkorák bővel be tudnak burkolni egy nagyobb kupacot. minden fóliára öntünk nagyon kevés olajat, rátesszük a felkarikázott burgonyát, a húst, a zöldségeket, tetejére két csík bacont, és az egészet összecsomagoljuk úgy, hogy még csak véletlenül se tudjon szétesni. tepsire tesszük, és nagyjából 2 óra hossza alatt készre sütjük.
ha van elég krumpli alatta, külön köret nem kell hozzá, viszont tejfölös uborkasaláta igen ajánlott.
Naplózva

...akié a gép, azé az ember...
Kriszta
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 211


lady steve


« Új üzenet #21 Dátum: 2008. április 24. - 11:36:02 »

Csirkemell fokhagymás szószban

Hozzávalók: 1 kg csirkemell,  5 nagy gerezd fokhagyma, só, bors, olaj, víz, liszt
a csirkemellet felszelem fél ujjnyi vastagra, sózom, borsozom, megforgatom egy kis lisztben, és a szeleteket gyorsan átsütöm. a fokhagymát éppen csak megfuttatom a forró olajban, majd visszateszem az összes hússzeletet, és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. nagyon kicsit főzöm, hogy az ízek kicsit egybefőljenek, aztán besűrítem liszttel, annyival, hogy jó sűrű szaftot kapjak. ha mindent jól csináltunk, isteni fokhagymás-szaftos hús lesz a végeredmény.
a legjobb ehhez is a sült krumpli.
Naplózva

...akié a gép, azé az ember...
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #22 Dátum: 2008. április 24. - 12:03:24 »

Burgonyás cipóban sült csülök


Hozzávalók:
1 közepes (12 dkg) héjában főtt burgonya,
2 dkg élesztő,
1,8 dl langyos víz,
1 mokkáskanál kristálycukor,
35 dkg finom- vagy kenyérliszt,
1 kiskanál só,
5 evőkanál olaj,
50 dkg főtt, kicsontozott és lebőrözött csülökhús,
a nyújtáshoz: egy kevés finomliszt,
a lekenéshez: 1 evőkanál olaj
   
Elkészítés:
A héjában főtt burgonyát még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd várunk, míg kihűl.
Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, a cukrot belekeverjük és letakarva, szobahőmérsékleten kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, megsózzuk, majd a burgonyával és az élesztős vízzel 4-5 percig gyúrjuk-dagasztjuk, közben az olajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha az edény falától elválik. Letakarva, 50 percig kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk és kisujjnyi vastagon, kör alakúra kinyújtjuk. A közepén egyenletesen elosztjuk a jól lecsöpögtetett csülökhúst, és a tészta széleit ráhajtjuk. Olajjal vékonyan kikent tepsire vagy kb. 22 centi átmérőjű tortakarikába borítjuk úgy, hogy az eddigi alsó része kerüljön fölülre. A tésztát olajjal körbekenjük, és konyharuhával letakarva, újabb 30 percig kelesztjük.
Végül olajjal újra lekenjük és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200, légkeveréses sütôben 180 fokon) kb. 30 percig sütjük. A sütőből kivéve vizes ecsettel átkenjük, így a teteje fényesebb lesz.
Melegen, cikkekre vágva szokás tálalni, mustár és ecetes torma, valamint hűs sör társaságában.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #23 Dátum: 2008. április 25. - 11:16:27 »

Gombavirág:

Hozzávalók:
Személyenként 4-5 db közepe/nagyobb méretű barnacsiperke (nagyduzzogva a fehér is jó Mosolyog )
Ugyanennyi fürjtojás
Só,bors, pirospaprika, csipet gyömbér(ha valaki nem szereti,akkor kihagyható)
Tepsinként fél dl könnyű fehérbor(pl. zöld veltellini, szürkebarát)-de ne legyen muskotályos

Elkészítés:

A gombák tönkjét kifordítod, majd belehelyezed egy kivajazott tepsibe az aljával lefelé és aláöntöd a bort, majd lefeded(fedő; alufólia...) 10-15 percre beteszed előmelegített sütőbe párolódni. Ha megvan, akkor fordítsd meg a gombákat, szórd meg sóval,borssal, gyömbérrel és mindegyik közepébe üss egy-egy fürjtojást, majd a tetejükre szórj egy-egy csipet pirospaprikát, majd tedd vissza a sütőbe, míg meg nem sül a tojás is. Rizzsel tálald, vagy díszítésként igen gusztusos húsostálakon. :SERVE
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16574



« Új üzenet #24 Dátum: 2008. április 27. - 10:58:52 »

Csukapörkölt

-Egy min. kétkilós csuka
-Az élő halhoz számolva kilónként:
  -egy derék vöröshagyma apróra vágva
  -egy púpozott evőkanál pirospaprika
  -két gerezd fokhagyma
-füstöltszalonna, víz, só.

Köretként bajai csuszatésztát adunk hozzá szalonnapörcel.
A halászok azt mondják, a kétkilónál kisebb csukát inkább süsse meg az ember, pörköltnek a nagyobbja való. Megtisztítjuk a csukát, sűrűn beirdaljuk mert elég szálkás, aztán patkókra vágjuk mintha sütnénk.A fejet hosszában elhasítjuk. Besózzuk a szeleteket, félretesszük, had álljanak sóban. Füstölt szalonnát-egy kiló halhoz egy szeletet-kockára vágunk, megpirítunk, had süljön ki a zsírja. A szalonnapörcöt kiszedjük, félretesszük, majd jó lesz a tésztához(ha marad, mert el szokott tűnni Mosolyog ) A szalonnazsírban az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Előfordul, hogy a szalonnazsír ehhez kevésnak bizonyul, de nem baj, ne pótoljuk más zsíradékkal, fölösleges. Inkább nagyon kis lángon, sűrűn keverve süssük amíg a hagyma ki nem adja a saját levét. Ha kész a hagyma, beletesszük a halszeleteket majd felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi. Erős lángon felforraljuk, ha a habja leülepedett, beletesszük a pirospaprikát majd beledobjuk a fokhagymagerezdeket is. Forrástól számítva 30-35 percig főzzük. Félfővésben egy deci vörösbor mehet bele.
Amíg a csuka pörkölődik, megfőzzük a tésztát, leszűrjük és a szalonnapörcel összekeverjük. Tálalásnál tehetünk mellé egy tálkában apróra vágott nyers vöröshagymát, akinek bírja a gyomra, próbálja ki, nagyon finom.
A csukapörkölt tálalásánál fokozottan érvényesül az a szabály, hogy a bográcsba csak az nyúlhat bele, aki az ételt főzte. Kevés lével készül, azok, akik "csak a levét" kérik, összetörnék a halszeleteket.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Frunci
aaaaa
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 31


« Új üzenet #25 Dátum: 2008. április 28. - 09:52:22 »

Ha már csuka, álljon itt egy leves, ami csukával készül. Egy jó ismerősöm mellett lehettem kukta egyszer, Tőle tanultam, azóta többször csináltam, hatalmas sikerrel:

Gombás csukagombóc leves

1-1,5 kilos csuka
0,5 kg vegyes erdei gomba, de termesztett csiperkével is finom
1 hagyma (zöldpaprika, paradicsom)
1 tojás
1 pohár tejföl
zsír, liszt, só, pirospaprika, bors, babérlevél, citromlé

A csukát kifilézem, a csontos részekből alaplét főzök. A filéket ledarálom,
összekeverem egy tojással, egy evőkanál liszttel, sózom, borsozom.
A gombából a szokott módon pörköltet készítek. (A zsíron az apróra vágott
hagymát megpárolom, teszek rá egy kávéskanál pirospaprikát, beleteszem az
apróra vágott gombát és ha van, akkor a szintén apróra vágott zöldpaprikát
és a meghámozott paradicsomot, sózom és megpárolom.) Hozzáadok egy pohár
tejfölt, elkeverem, és felontom az alaplével. Beleteszem a babérlevelet.
Mikor felforrt, kanállal beleszaggatom a csukahúst. Húsz percig főzöm,
közben ízlés szerint sózom.
Én egészen kicsit csípősen, és pár csepp citromlével savanyítva, kávéskanál
tárkonnyal ízesítve szeretem.

Újabban készítettem olyant is, hogy egy marék összevágott savanyúkáposztát
is főztem bele. Úgy is jó.


Naplózva
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #26 Dátum: 2008. április 29. - 11:15:47 »

Fűszertarja:

Hozzávalók:

Egy darab(1-1,5-2kg) kicsontozott tarja,só, paprika,fokhagyma, 3színű tört bors

A kicsontozott tarját jó vastagon bedörzsölöd sóval, majd naponta megforgatva állni hagyod 5-6 napig, majd lemosod róla a sót,és lecsöpögteted. Ezután fogod a fűszereket, egy tálkában összekevered, majd alaposan bedörzsölöd vele a húst és fóliába csavarva beteszed a hűtőbe 1-2 napig. Most már kész a további felhasználásra-tetszőleges méretre vágva a fölösleget le lehet fagyasztani,későbbi felhasználásra. Vékonyra szeletelve jó mindenféle húsokba, mint a gépsonka helyettesítője(sajttal-sonkával töltött húsok, göngyölt húsokhoz, de szendvicsre, pizzára és még sok másra is jó.

Nem csak ezekkel a fűszerekkel jó,ki lehet próbálni még sok egyebet is hozzá,ízlés szerint.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #27 Dátum: 2008. április 30. - 12:08:44 »

Grillburger:

1kg darált marhahús, fél kg darált sertéshús
két tojás
só, bors, pirosparika, majoranna, egy közepes fej vöröshagyma és 2 gerezd fokhagyma (darálva)
paradicsom, uborka, káposzta, saláta, vöröshagyma(mind szeletelve)
10-14 db hamburgerzsemle
ketchup, mustár
trapista/mozarella sajt

A húsból, a tojásból és a fűszerekből masszát keverünk, gyúrunk, amiből félcm vastag, kör alakú pogácsákat készítünk. Ezután hűtőben álni hagyjuk egy-két órát. A beizzított grill rácsára teszünk egy fém lapot(én anyum egyik régi tepsijét használom) majd jólmegkenjük, olajjal, vagy zsírral és ezen megpirítjuk a hús mindkét oldalát (ha aprólyukú grillrácsunk van,akkor nem kell a fémlap). Sütés közben, mikor már összeállt a hús, néha-néha megmárthatjuk sörben is.

Miközben sül a hús, a zsömléket vágjuk félbe és a belsejével lefelé fordítva kicsit pirítsuk meg a parázson. Ezután összerakhatjuk a hamburgerünk.

Tippek: ha a sajtot a forró húsra tesszük, az szépen ráolvad, ezután mehetnek rá a zöldségek.
            gépsonkát is tehetünk bele, de finomabb,ha előtte egy kicsit az is megpirítjuk.
            Finomabb lesz a burgerünk, ha felteszünk sülni egy kis füstölt szalonnát és annak zsírját a már megpirított zsömlékre csepegtetjük.

Jó étvágyat hozzá!
           
           
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #28 Dátum: 2008. április 30. - 13:01:19 »

Boar hordós savanyúsága:

-25l-es hordóba:
-12.5l víz
-0.75l 25%-os ecet
-0.65kg só
-1.25kg cukor
-1.25dkg borkén
-3.85dkg timsó
-4.5dkg szalicil
-3.85dkg citromsav

Ebben az összeállításban a közízlésnél talán egy picit savanyúbb, viszont tartós lesz. A "fűszerezés" babérlevél, szemesbors, mustármag, kapor, jócskán tormagyökér, pár gerezd fokhagyma.Ahogy a kertből bekerülnek a dolgok, dobálom bele őket a hordóba. Először uborka, aztán paprika, zöldparadicsom, negyedelt sárgarépa, karfiol. Nekem személy szerint a karfiol a kedvencem.
Nem vagyok egy élelmiszervegyész, lehet, hogy a felsoroltak fele felesleges de így kaptam készen a receptet és bevált. Egyszer szívtam meg vele, amikor a szomszédból kapott almaparikától olyan csípős lett az egész, hogy még az uborkát is csak komoly elhatározással lehetett megenni.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #29 Dátum: 2008. Május 05. - 08:36:58 »

Girgesz: A hsz-t átraktam a tepsifüles rovatba.

Kerestem neked párat,remélem megfelel valamelyik:

Grillezett lazac currys gombával
   
Hozzávalók:
4 személyre:
4 szelet lazac, 2 evőkanál olaj, a currys gombához: 1 fej vöröshagyma, 2 cm-es gyömbérdarabka, 1 evőkanál csípős curry, 2 dkg vaj, 30 dkg apró gomba, 2,5 dl kókusztej, őrölt bors, só, a díszítéshez kaporszálak
Elkészítés:
A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük. Egy serpenyőben a vajban a curryt és a gyömbért 1 percig sütjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. A gombát is a hagymához adjuk, sóval ízesítjük, és félpuhára pároljuk. Kevergetve apránként beleöntjük a kókusztejet, és készre főzzük. Közben a lazacszeleteket olajjal megkenjük, sóval, borssal meghintjük, és grillen pirosra sütjük. Tányérokra osztjuk, a currys gombával leöntjük, és kaporral díszítve, rögtön tálaljuk.

Lazac ropogós tésztakabátban
Hozzávalók:
4 személyre:
225 g liszt, 250 g vaj, 25 g fokhagymás vaj, 4 tojássárgája, só, 4 szelet, egyenként kb. 150 g-os bőr nélküli lazacfilé, frissen őrölt bors, csipetnyi cayenne-i bors, 1 citrom kifacsart leve, ˝ csokor kapor

Elkészítés:
A Iisztet 75 g darabokra vágott vajjal, a fokhagymás vajjal, 1 tojássárgájával, 1/2 teáskanál sóval és kb. 2 evőkanál hideg vízzel gyorsan sima tésztává gyúrjuk. A cipóvá formált tésztát fóliába csomagolva kb. 60 percig pihentetjük a hűtőszekrényben. A sütőt 200 fokra felmelegítjük. A tésztát 4 egyforma részre osztjuk, majd lisztezett deszkán kb. 15x15 cm-es vékony lapokat nyújtunk belőle. A lazacot leöblítjük és szárazra töröljük. Minden tészta lapra ráfektetünk egy halat, majd fűszerezzük. A tészta szélét megkenjük hideg vízzel, egymásra hajtjuk és lenyomkodjuk. A csomagokat kizsírozott sütőlemezre fektetjük, a tetejűket megkenjük hideg vízzel, és kb. 25 percig sütjük. Felolvasztjuk a maradék vajat. Fémtálkába öntünk 45 ml vizet, hozzáadunk 3 tojássárgáját, és a tálat forró vízgőzbe állítjuk. A tojássárgáját habosra verjük, levesszük a tűzről, és vékony sugárban beleöntjük az olvasztott vatat Sűrű krémmé keverjük, majd sóval, borssal, cayenne-i borssal kaporral és citromlével ízesítjük. A lazacos batyut a mártással együtt tányérokra osztjuk, és zöld spárgával kínáljuk.

Lazacfilé kapros krumplival
   
Hozzávalók:
4 személyre:
1 kg nem szétfövő krumpli, 2 fej hagyma, 3 ek. főzővaj, 200 ml leves tyúkhúsleves, 200 ml tejszín, só, bors, 4 szelet lazacfilé (egyenként kb. 150 g), kevés liszt, 1 cs. kapor

Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és karikákra vágjuk. A megtisztított hagymát karcsú gerezdekre vágva a krumplival együtt 2 evőkanál főzővajon megpároljuk. Felöntjük a levessel és a tejszínnel. Sóval, borssal fűszerezzük, majd fedő alatt gyenge tűzön kb. 15 percig főzzük. A halat leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, sóval, borssal fűszerezzük, végül megforgatjuk a lisztben. Nagy serpenyőben felforrósított 1 evőkanál főzővajon a hal mindkét oldalát 3 percig sütjük. A kaprot leöblítjük, szárazra rázzuk, és lecsipkedjük a levelét. Valamennyit félretesszünk belőle, a maradékot apróra vágva a krumplihoz keverjük. A halat kiszedjük a serpenyőből, és a kapros krumplival együtt előmelegített tányérokra osztjuk. A maradék kaporral díszítve adjuk asztalra. Valódi ünnepi lakomát varázsolhatunk a kapros krumpliból, ha személyenként körülbelül 100 g rák hússal gazdagítjuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Oldalak: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... 37   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: