Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 37   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Receptgyűjtemény  (Megtekintve 160152 alkalommal)
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #120 Dátum: 2008. Augusztus 14. - 08:41:12 »

Töltött fácán:

Hozzávalók:
Egy fiatalabb fácán
zsömle
egy alma
két-háromszem aszalt szilva
negyed gesztenyepüré
a fácán mája
egy egész tojás
só, bors, szerecsendió, 1 szem szegfűszeg, egy kevés rozmaring
Balzsamecet
Füstölt szalonna
1dl tejszín
Egy üveg sör,
 két evőkanál méz
egy kis fej vöröshagyma

Elkészítés:
A fácánt dörzsöljük be sóval, borssal, és fújjuk be balzsamecettel, majd két-három napra tegyük hűvös helyre/hűtőbe.
A töltelékhez az apróra vágott hagymán dinszteljük meg a májat, majd alaposan törjük össze, pépesítsük. Ha ez megvan, akkor öntsük hozzá a tejszín, a gesztenyepürét, a tojást, egy csipet sót,  kevés szerecsendiót, a rozmaringot és a porrá tört szegfűszeget, majd keverjük jó alaposan össze. Adjunk hozzá annyi áztatott zsömlét, hogy a töltelék elég legyen a fácánba, majd keverjük össze ezzel is, meg a feldarabolt szilvával-ha szükséges, akkor még egy kicsit utófűszerezhetjük. Kezdjük el beletölteni a fácánba, de mikor kb. a felénél járunk, tegyük bele a kimagozott almát,majd fejezzük be a betöltést és varrjuk össze a nyílást. A vékony csíkokra vágott szalonnát fogpiszkálóval erősítsük a fácánhoz úgy, hogy a szalonnacsíkok mindenhol befedjék, majd még egy estére hagyjuk állni. Másnap helyezzük kizsírozott tepsibe, majd öntsük alá a mézzel összekevert sört-ezzel locsolgassuk is végig amíg meg nem sül-, majd fedjük le és először közepes, majd kis lángon süssük puhára.Mikor kész, szedjük le róla a szalonnacsíkokat és tegyük a hús mellé a tepsibe, majd süssük pirosra a madarat. Petrezselymes burgonya vagy rizibizi dukál mellé egy kis mézes borban főtt körtével. Jó étvágyat hozzá!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #121 Dátum: 2008. Augusztus 18. - 13:00:12 »

Tárkonyos süllő szeletek grillen:


Hozzávalók:
1dl balzsamecet
 egy 2-3kg-os megtisztított süllő
2-3 dkg morzsolt tárkony(ha friss, akkor elég 1-1,5dkg is elég jó apróra vágva)
Vaj
Citrom
Ízlés szerint só, egy kávéskanál bors

Elkészítés:
A balzsamecetet tegyük félre és használjuk fel majd máshoz Bion
A süllőt daraboljuk fel ujjnyi (1,5-2cm) vastag szeletkre, majd szórjuk be a só, tárkony és bors keverékével. takarjuk le és tegyük be a hűtőbe 2-3 órára. Sütés előtt a halsütő rácsot kenjük be olajjal, majd fektessük rá a szeleteket és csukjuk össze(így könnyen megforgatható anélkül, hogy a szeletek egy kicsit is törnének). Ha megoldható, akkor először a parázs fölött süssük meg egy kicsit mindkét oldalát, aztán a parázs szélére tolva süssük készre. 
Petrezselymes burgonyával, a vajjal és citromkarikákkal tálaljuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #122 Dátum: 2008. Augusztus 21. - 18:19:03 »

vegyes nyárs sajtbundában:

Hozzávalók: vékony nyársak, majd nyársanként
1 csirkemell,
egy-egy szelet tarja vagy comb
5-6 vékony szelet füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2 db közepes méretű újkrumpli
10dkg trappista, óvári sajt(fontos, hogy a sajt lágy, könnyen olvadó legyen)
1 gerezd fokhagyma
egy kávéskanál reszelt parmezán
só, bors, pirospaprika, kakukkfű, szerecsendió

A hússzeleteket vágjuk kb. 5*5 cm-es darabokra, a hagymát daraboljuk vastagabb szeletekre és a krumplit is szeleteljük fel közel 1 cm-es vastag szeletekre, majd húzzuk őket felváltva egymás után a nyársra. Ezután szórjuk meg a fűszerekkel(a fokhagymát ne tegyük még bele) és parázson kezdjük el sütni, közben néha locsolgassuk barna sörrel. Akkor jó a nyárs, ha nagyon lassan sül és minden jó puha lesz. Ha ez megvan,akkor forgassuk bele még melegen a reszelt sajt, a parmezán és a nagyon apróra vágott fokhagyma keverékébe és hagyjuk, hogy ráolvadjon a sajt az egészre.

grillsaláta fetával:
Hozzávalók: személyenként
két zöldpaprika, fél padlizsán, két szelet tök, egy paradicsom, egy közepes újkrumpli, só, bors, lestyán, egy csipet tárkony, egy kevés kapor, 5 dkg felkockázott fetasajt, egy levél nyers fejeskáposzta vagy saláta.
A paprikát, a padlizsánt, a paradicsomot és a krumplit vágjuk fel csíkokra,majd kevés sóval megszórva süssük meg grillen. Utána az egészettegyük egy nagy tálba(aztán majd mindenki szed magának), majd tegyük hozzá a fűszereket, a sajtot és alaposan keverjük össze. Ha kell, akkor a végén sózzuk, mert a feta elég sós szokott lenni és kell 5-10 perc, mire kiadja az ízét.

A kettő együtt tálalható és nagyon jól illenek egymáshoz! Jó étvágyat!
A zöldségeket vágjuk fel
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Kriszta
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 211


lady steve


« Új üzenet #123 Dátum: 2008. Augusztus 22. - 07:33:16 »

Orosz csirkepástétom tésztában

Tészta:
25 dg liszt
12 dkg vaj
3 evk víz, só

A hozzávalókat összegyúrjuk, hosszúkás hengerformára alakítjuk, fóliába csavarjuk, és 2 órára a hűtőbe tesszük. A tésztának jól nyújthatónak kell lennie, és nem túl lágynak.

Töltelék:
80 dkg főtt csirkehús (színhús)
5 dkg vaj
20 dkg rizs
1 tk só, bors
50 dkg vargánya
3 főtt tojás
1,2 dl tejszín
kapor, petrezselyem

A főtt csirkehúst kis kockára vágjuk. A vaj felét serpenyőben felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a rizst, és öntünk alá annyi vizet, ami jól ellepi, sózzuk, és nagyjából 20 percig pároljuk. A gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk, és egy kevés vajon addig pároljuk, amíg a levét el nem fövi. A három főtt tojást összekockázzuk, és a megpárolt rizsbe keverjük a csirkehússal és a gombával együtt. Ráöntjük a tejszínt, és a finomra vágott kaprot és petrezselymet is hozzáadjuk. Ha kell, most még utána lehet ízesíteni. (kell.)

A tortaformát kikenjük vajjal, belisztezzük. A tésztát két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk, és belehelyezzük a tortaformába úgy, hogy pereme is legyen, és villával megszurkáljuk. Belehelyezzük a  tölteléket, elsimítjuk a tetejét, és a tészta másik felét, amit kinyújtottunk, ráhelyezzük, a széleit benyomkodjuk, hogy teljesen lezárja a tölteléket. Megszurkáljuk a tetejét is. Ha marad tészta, körben lehet belőle díszítést csinálni. Egy tojás sárgáját összekeverünk némi tejszínnel, és bekenjük vele a tetejét.
Nagyjából 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Lehet hidegen és melegen is tálalni.
Naplózva

...akié a gép, azé az ember...
Kriszta
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 211


lady steve


« Új üzenet #124 Dátum: 2008. Augusztus 22. - 07:33:58 »

Zöldséges pulykaragu

1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg húsos szalonna
1 nagy sárgarépa
1 zeller
80 dkg pulykamellfilé
2 tk liszt
1.2 dl csirke alaplé
2.5 dl száraz vörösbor
Só, bors, babérlevél, kakukkű, majoranna, olaj

A hagymát, fokhagymát, szalonnát, a sárgarépát és a zellert is apróra felkockázzuk, majd a húst is kockára vágjuk. Kevés olajon megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymát. Ha megdinsztelődött, rádobjuk a fokhagymát és picit megfuttatjuk rajta. Majd jön a répa, a zeller, végül hozzáadjuk az előzőleg befűszerezett, és olajon ropogósra sütött húskockákat is, és így együtt pirítjuk még őket, hogy az ízek kicsit összeérjenek. Meghintjük liszttel, és az alaplét ráöntve besűrítjük. Hozzáöntjük a bort, beletesszük a babérlevelet, kakukkfüvet, majorannát, sózzuk, borsozzuk, és fedő nélkül addig főzzük, míg a mártás felére fő. Ha elfőtte a felét, befedjük, és még 15 percig pároljuk. Rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk.

Naplózva

...akié a gép, azé az ember...
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #125 Dátum: 2008. Augusztus 22. - 12:06:52 »

Bujdosó pecsenye szarvassülttel és nyúzott paprikával
25 dkg hideg sülthús
6 db nagyobb tócsni(recege, matutka, prósza,...)
3 db kaliforniai paprika
1 ek. balzsamecet
1 csokor bazsalikom
1 tk. barnacukor vagy méz
2 dl tejföl
3 ek pecsenyelé
1 kk. pirospaprika
só, bors
Kiváló vacsora szívesen látott, de váratlan vendégek részére. Szinte más nem is kell hozzá, csak egy kevés hidegsült, néhány darab krumpli és pár piros húsú pritamin-, vagy kaliforniai paprika.
Elõször is a tócsni tésztáját készítsük el a már ismert recept alapján, majd süssünk belõle palacsinta nagyságú lepényeket egy serpenyõben, mégpedig úgy, hogy mindegyik lepény elõtt megpirítunk benne egy csík beírdalt szalonnát. Ezt az úgynevezett kakastaréjt késõbb a tálalásnál díszítésként használunk majd fel. Amíg ezzel elkészülünk, a begyújtott szabad lánrózsák fölé támasztjuk a kissé megszúrkált paprikákat és idõnként meg-megforgatva hagyjuk, hogy a külsejük feketén felhólyagosodjon. Ha eggyel készen vagyunk, tegyük bele egy kisebb méretû mûanyagzacskóba és hajtsuk úgy a zacskó száját, hogy a paprikából kiáramló gõz maradjon abban benne. Ha mégeggyel készenvagyunk, dobjuk hozzá a másikhoz, és így tovább. Kb. 10-15 perc múlva vegyük ki a zacskóból a paprikákat, és egy papírtörlõvel, vagy egy tompább késsel húzzuk le a húsáról a megpörkölõdött héjdarabokat, majd vágjuk ketté õket és távolítsuk el csumákat, illetve az elszabadult magokat. Ezután hosszanti irányban csíkozzuk fel megnyúzott paprikakáinkat és egy kis tálkába helyezve locsoljuk meg a balzsamecettel, majd ízesítsük még egy kevés sóval, törött borssal, barnacukorral, s végül tépkedjük rá a friss bazsalikomleveleket. Ezután már nincs más dolgunk, mint a sülthúsból vágott vékony csíkokat felmelegíteni kevés pecsenyelében majd ezt a két összetevõt a lepényekbe tölteni. Öntetként a visszamaradt pecsenyelével simára keverjük a megmelegített  tejfölt, és ezt ízesítjük pici sóval, pirospaprikával, esetleg egy kanálka erõspaprikakrémmel.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #126 Dátum: 2008. Augusztus 25. - 12:05:25 »

Alföldi nyúlpaprikás sonkás galuskával
Hozzávalók (4-6 személyre): egy kisebb mezei vagy egy üregi nyúl, 10 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, 2 dl tejföl, 3 dkg liszt, pirospaprika, só
Sonkás galuska: 10 dkg főtt sonka, 40 dkg liszt, 2 db tojás, só
A nyúl oldalasát a csonttal együtt darabokra vágjuk, majd jól megmossuk, hogy az esetleges csontszilánkok eltávolodhassanak. A lapockát, gerincet, hátsó combot kicsontozzuk és pörkölthús nagyságúra vágjuk. Zsírban vöröshagymát pirítunk, megszórjuk pirospaprikával és beletesszük a húst. Megsózzuk és fedő alatt pároljuk, szükség szerint mindig öntünk alá egy kevés vizet. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a szeletekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Végül hozzáadjuk a jó sűrű tejfölt, amelybe egy kevés lisztet keverünk, és még néhány percig forraljuk. Közben a főtt sonkát ledaráljuk, vagy apróra összevágjuk. A liszthez hozzáadjuk a tojásokat, megsózzuk, majd annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy összekeverve lágy tésztát kapjunk. Belekeverjük a sonkát is, majd a szokásos módon a sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor megfőtt, leszűrjük, jól lecsepegtetjük és egy kevés zsíron jól átforrósítjuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #127 Dátum: 2008. Augusztus 26. - 11:53:16 »

Roston sült pisztráng zöldfűszerekkel Edward király asztaláról
6 személyre

(Az itt felsorolt fűszerek azok, amelyeket valószínűleg az angolszász kelet-Angliában használtak. Lehetőség szerint frisset használjunk, de ha nincs, a szárított is megfelel)

6 megtisztított pisztráng
6 szál friss rozmaring vagy 1-2 kávéskanál szárított
75 g puha vaj
18 friss mentalevél vagy 1-2 kávéskanál szárított
6 szál friss kakukkfű vagy 2 kávéskanál szárított
6 friss zsályalevél vagy 1 csapott kávéskanál szárított
1-2 kávéskanál nagyszemcsés tengeri só
6-9 csippetnyi fekete bors

Minden pisztráng közepére tegyünk egy szál rozmaringot. A többi fűszert aprítsuk fel és keverjük bele a puha vajba. Kenjük be ezzel a pisztráng mindkét oldalát mindenhol. Grillezzük mindkét oldalát, amíg a bőr megbarnul és a hús könnyedén leválik a csontról. Öntözzük meg a maradék vajjal amíg forró a hús és hagyjuk, elolvadjon rajta a fűszeres vaj. Friss kenyérrel,  zöldségkörettel tálaljuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #128 Dátum: 2008. Augusztus 27. - 12:54:07 »

Szárcsa tejfölösen
Hozzávalók:  5 db fiatal szárcsa, 10 dkg zsír 15 dkg vegyes zöldség, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl fehérbor, só, bors, liszt, 1 babérlevél, 2 szál kakukkfű, kevés cukor, 1 citrom és mustár, 3 dl tejföl.
Elkészítés:  A szárcsák bőrét tollával együtt húzzuk le, és néhány napra bepácoljuk a zöldségekből, babérlevélből és kakukkfűből készített páclébe. A pác­ból kivéve megtűzdeljük csíkokra vágott szalonnával, kívül-belül megsózzuk és borsozzuk. Zsírral kikent lábas aljára a pácléből kivett zöldséget tesszük, majd hozzátesszük a szalonnabőrkét és a fűszereket. Erre a zöldségre tesszük a megtűzdelt szárcsát és olvasztott zsírral leöntve, sütőbe tesszük többszöri locsolással 20 percig. Utána a szárcsa combját és mellehúsát éles késsel lefejt­jük. A csontját darabokra vágjuk, visszatesszük a zöldségre, és zsírjára pirítjuk. Meghintjük liszttel, amellyel még kissé pirítjuk, majd feleresztjük fehérborral, levessel vagy vízzel, felforraljuk, leszedjük a csontokat és visszatesszük a szárcsa-negyedeket, majd fedővel letakarva sütőben puhára pároljuk. Ha megpuhult, a húsát másik edénybe tesszük, és melegen tartjuk. A mártásba citromhéjat teszünk, levét belecsavarjuk, hozzáöntjük a tejfölt, megízesítjük kevés mustárral, cukorral, jól felforraljuk, és rászűrjük a megpárolt szárcsa-negyedekre.
A vízi vadszárnyasok mártását mindig jobban fűszerezzük, hogy a hal ízét ellensúlyozzuk. Párolt rizst, vajas metéltet, makarónit adhatunk hozzá.

(Egy szárcsa és vadkacsa pucolási módszer, amit édesapámtól tanultam: A madár egyik lábán a csánk és "comb"-ami valójában a lábszár-  találkozásánál vágd meg a bőrt úgy fél-1cm hosszan, majd vegyél elő egy pumpát, aminek lehetőleg tűszelep, vagy bicikliszelephez való vége van, és a nyíláson keresztül, a bőr alá bedugva fújd fel a madarat. Ezután már könnyen lefejthető a bőre az egész testről. Persze a lábakkal, nyakkal és szárnnyal meg kell küzdenie akinek kellenek ezek a részek, de így is sokkal gyorsabb konyhakésszé tenni a vadat.)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #129 Dátum: 2008. Augusztus 28. - 12:31:18 »

Babos libaegytál
Hozzávalók:  1 libaaprólék, 20 dkg nagy szemű szárazbab, 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejföl, 1 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés: A libaaprólékot megtisztítom, megmosom, és kis darabokra vágom. Az előző este hideg vízbe áztatott babot leöblítem (ha van 10 perc időm, akkor a megduzzadt babszemekről egy mozdulattal lehúzom a héjat, így könnyen emészthetővé válik), a zöldséget megtisztítom, és kis hasábokra vágom. Az olajat serpenyőben felforrósítom, és rajta a libaaprólékot átpirítom, majd rászórom a lisztet, és együtt pirítom tovább néhány percig. Ezután a libahúst kiveszem a serpenyőből, és mély tűzálló tálba rakom. Hozzáteszem a zöldséget és a babot, majd a tejfölbe belekevert reszelt vöröshagymával, paradicsompürével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal lelocsolom. A serpenyőben maradt zsiradékot felöntöm 1 dl vízzel, és felforralva ráöntöm a babra. A tálat szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőben jó egy órán keresztül párolom. Ez után ellenőrzöm, hogy a hús megpuhult-e, és pár percnyi pirítás után tálalom. A tányéron kevés tejföllel külön is megöntözöm, egri leánykával kínálom.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #130 Dátum: 2008. Augusztus 29. - 12:27:46 »

A mai ajánlatom: májkrémes kenyér. Nyihi Nyihi Nyihi Nyihi Nyihi Nyihi Nyihi Nyihi
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #131 Dátum: 2008. Augusztus 29. - 12:47:58 »

Sólet kuglival
Hozzávalók: 50 dkg fehér bab, 10 dkg gersli (árpagyöngy), 1 közepes fej vöröshagyma, 2 -3 gerezd fokhagyma,1/2 db füstölt libamell, vagy kb. ugyanennyi füstölt marhaszegy, egy libanyaknak a bőre, ha libahúst teszünk bele, só és ízlés szerint egy kevés bors.
Az előzőleg beáztatott bab felét beletesszük a sóletfazékba, rátesszük a füstölt húst majd a babot. A tetejére rakjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a fűszereket, és erre öntjük a megmosott gerslit.(ami a fűszert egy kicsit leviszi.)A tetejére tesszük a töltött libanyakat, de ha nincs libabőr, akkor a tölteléket elterítjük a sólet tetején.
A töltelék neve: Kugli
Hozzávalók: kb. 20 dkg liszt, 2 evőkanál libazsír (én ugyanennyi disznózsírral készítettem, de finomabb a libazsírral), só, bors, és pirospaprika. Kb. nokedli keménységű masszát kapunk. Ezeket összekeverjük, a libanyakba töltjük, vagy a sólet tetejére simítjuk
 

Libahúsos sólet
Erre a célra egy hibátlan zománcozott, vagy ugyanilyen vasfazekat kell tartani. Egy-két kanál zsírban egy fej apróra vágott vöröshagymát, egy-két gerezd fokhagymát fonnyasztunk, bőven rózsapaprikát szórunk rá, beleteszünk egy jó darab zsíros libahátulját, 1 lábat, darabka nyakat, ha libahús nem volna, úgy a tyúknak azon részeit és 10-15 deka megmosott, füstölt liba vagy marhahúst egyben, vagy felszeletelve, 10-15 deka nem túl kövér marhaszegyet, vagy kövéres húst, de az utóbbi el is maradhat. A húsokat a paprika után azonnal közékeverjük, hogy az meg ne égjen, 3 deci előzőleg megtisztított közép- vagy nagyobbszemű fehér babot megmosva közékeverünk, hideg vízzel bőven feltöltjük, félórai forrás után megízleljük és elegendő sóval ízesítjük. Befödve a tűzhely szélén lassú és állandó főzés mellett 3-4 órán át főzzük. A szükséges vizet utána töltjük, keverni nem szabad, hogy a babszemek egészben maradjanak. A szombati pecsenyesült aljából 2-3 kanálnyit közéadunk. Az ízét ezzel nagyon megjavítjuk. Ha fentebb leírt módon elkészítettük, a levének erre az időre se hígnak, sem sűrűnek nem szabad lenni. A tűzről levéve hidegre tesszük. Télen, mielőtt az ebédet melegíteni akarjuk, a szokásos lemezdarabot a sütőbe vagy a tűzhelyre tesszük, a sóletet ráállítjuk és a tüzet csak azután gyújtjuk meg. A sóletet jól átforrósítjuk. Nyáron főzés után hidegre állítjuk, az est beállta előtt hideg vízzel feltöltjük és ha van otthon speciális sóletkemencénk, úgy abban, ahol pedig megbízható pék van, oda lezárva szokás elküldeni. Hogy mennyi vizet töltsünk rá, azt a kemence hőfoka határozza meg. A sóletnek étkezésnél a már föntebb leírt sűrűségűnek kell lenni, ha tehát megégne, más alkalommal több vizet, ha pedig a leve túl sok volna, akkor kevesebbet öntünk rá. Ha valamihez tisztított borjúlábat használunk, abból egy darabkát tehetünk a sóletba, mivel nagyon jóízű benne. Szombaton délben a sóletot csak az ebédhez vesszük ki, hogy mindjárt forrón tálalhassuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #132 Dátum: 2008. Szeptember 01. - 21:43:07 »

Betyárbatyu parázsban:

Hozzávalók: egy pácolt, fiatal mezei vagy egy kinigli.
6 jó nagy marék tiszta agyag
15-20 vadszőlő levele
6 szelet szalonna
egy kisebb fürt szőlő
só, lestyán, tárkony, pirospaprika

Elkészítés:
A felpuhított, gyurma állagú agyagot 6 egyenlő részre osztjuk és kör alakúra lapítjuk úgy, hogy a lapok max. 1cm vastagok legyenek. A pácolt nyulat daraboljuk fel úgy, hogy a két hátsó lábát, a nyakát és a három egyenlő részre vágott gerincét használjuk fel (a többiből lehet egy kiadós tárkonyos-tejfölös bográcsos nyúlragu levest készíteni, de az egy másik recept). A húsokat dörzsöljük be a fűszerek keverékével, majd tekerjük bele a szalonnába. Ha ez megvan, akkor vegyük elő a tisztára mosott szőlőleveleket és borítsuk rá az agyaglapokra úgy, hogy az lefedjék, de ne nagyon lógjanak le róla(lehet több réteg levelet is rátenni), majd helyezzük rá a húsokat és pár szem szőlőt, majd zárjuk össze az agyagot, hogy sehol ne érje a húst közvetlen majd a hő. Ezután helyezzük a batyukat az előkészített bő parázsba és kb. fél órát legyenek benne. Ezután húzzuk kiljebb a tűz szélére, de közben folyamatosan tápláljuk a tüzet. Így is süssük még min. fél órát, majd tehetünk egy próbát egy kisebb batyuval(ált. a nyak része lesz a legkisebb). Ez alapján meg tudjuk állapítani, hogy meddig kell még sülnie a húsnak. Ha nagyon rágós lenne még, akkor vegyük ki a batyukat, mártsuk bele vízbe, majd tegyük vissza a parázsba, míg el nem készülnek. Parázsban sült krumpli dukál hozzá.Jó étvágyat!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #133 Dátum: 2008. Szeptember 02. - 12:03:45 »

Bakonyi fácánmell
Hozzávalók:  4 fácánmell, 50 g füstölt szalonna, 250 g gomba, 1 közepes fej hagyma, 1 mokkáskanál édesnemes paprika, 2 dl tejföl vagy tejszín, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, kevés liszt, olaj, 1 dl száraz fehérbor vagy húsleves (kockából).
Elkészítés: Olyankor készítjük, ha nem egészen fiatal a fácán (a combokból és az aprólékból levest, vagdaltat készíthetünk). A melleket megmossuk, kicsontozzuk, kissé kiverjük, szalonnával megtűzdeljük, fél órára besózzuk, majd lisztbe forgatjuk, és kevés olajon mindkét oldalán elősütjük. A sütőolajban világosra megpirítjuk-pároljuk a finomra vágott hagymát, meghintjük a paprikával, hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, visszatesszük a hússzeleteket, kevés vizet öntünk rá, és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Elfőtt levét egy kevés húslevessel vagy száraz fehérborral pótoljuk. Végül hozzákeverjük a tejfölt - ha túl híg, 1 kiskanál liszttel simára dolgozva jól összeforraljuk. Vajas galuskával, forrón tálaljuk. A tetejét díszíthetjük petrezselyemlevéllel, karikára vágott zöldpaprikával, paradicsommal. Megjegyzés: egyéb vadszárnyasokból is készíthetjük, sőt nagyvadakból is finom, csak azok húsát néhány napig páclében kell érlelni!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #134 Dátum: 2008. Szeptember 03. - 12:14:15 »

Rablóhús fácánnal  
Hozzávalók 4 személy részére: 1 db fácán, 20 dkg füstölt szalonna, 5dkg zsír-fél fej zúzott fokhagyma keveréke vagy fokhagymakrém, ételízesítő, bors, só, alufólia
A fácánt száraz állapotban megkopasztjuk. Ezután felbontjuk és kibelezzük a szárnyast. Levágjuk a nyakát és a lábait. Alaposan megmossuk kívülről és belülről is, és szárazra töröljük. Ezután a fácánt bedörzsöljük fokhagyma-sertészsír keverékével/fokhagyma krémmel, megszórjuk ételízesítővel, sóval és borssal kívül - belül bedörzsöljük, majd fóliába csomagoljuk. Két napig hagyjuk pácolódni a hűtőszekrényben. Amikor kivesszük a pácolt húst a hűtőszekrényből, egy újabb réteg fóliát tekerünk rá. Parázsba ágyazva sütjük. Negyedóra múlva levesszük róla a fóliarétegeket, és kétágú nyársra húzzuk. A parázs felett ropogósra sütjük úgy, hogy időnként olajjal meglocsoljuk. Ízlés szerint utána sózhatjuk. Savanyúsággal kínáljuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 37   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: