Szavazás
Kérdés: Kívánja-e, hogy Hazánkban az utántöltés engedélyezett legyen?
Nem - 12 (7.2%)
Igen, tanfolyam elvégzéséhez kötve - 118 (71.1%)
Igen, korlátozás nélkül - 36 (21.7%)
Összes szavazó: 148

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 154   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Golyós lőszer újratöltés  (Megtekintve 307631 alkalommal)
Vgaby
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 277


Vadászpuskaműves - Fegyverkereskedő


WWW
« Új üzenet #165 Dátum: 2008. November 29. - 11:00:18 »

Na végig olvastam.Én a a tanfolyammal vizsgához kötöttenre szavaztam.
Vannak észrevételeim mégpedig.
Ahogy észrevettem mindenki a saját zsebe irányól közelítette meg a dolgot (mielött lehurrognátok gondoljátok végig ) egyetelenegy olyan hozzászólást se láttam ami a vad felől közelítette volna meg a kérdést.Mire gondolok?
Ismerve a mai vadászok anyagi helyzetét (tisztelet a kivételnek jó nekik ) nem fogja százasával tölteni a hüvelyeket.Hanem azt mondja elfogyott ez a doboz akkor töltsünk gyorsan egy ujabbat.Jó lesz az....Ugyanoda fog vinni ugyanolyan sebességgel??? Jön a szidás káromkodás értetlenkedés mindenki hibás Dianától kezdve a fegyverkereskedőn át a vadig csak én nem.....

Ha valaha is engedélyzik az utántöltést kötelezövé tenném a több százas tételt bevizsgálással.Mert szvsz csak így biztosítható hogy a vadászat egyik alapvető dogmáját teljesítení tudjad.
Gyorsan és tisztán ölj....

Bocsáss meg de ez a kereskedelmi tevékenységként űzött lőszergyártásnál van így ! Valószínüleg az információ hiány motivált a véleményed kialakításában.
Egyfajta lőporból szereznél be 1 kg-ot, ez a mennyiség lőszertípustól függően 200 - 300 db lőszer elkészítéséhez elegendő mennyiség. Ez a sorozat ha betartod a technológiát, biztosan egyforma szórásképet fog eredményezni. Mennyi ideig elégséges neked vagy bármely átlag vadásznak ez a lőszer mennyiség ?
Amikor veszel egy új doboz lőport, azonos típusút, akkor az abból készített sorozatból kiviszel a lőtérre 20 db-ot és belövöd vele a puskádat. Nagy eltérésre ne számíts ! 100 méteren néhány mm max. 20. A modern lőporgyártási eljárásokkal készült minőségi lőporok nagyon kis eltérést mutatnak gyártási szériánként.
A lőszerek bevizsgálási költsége nem filléres dolog !  Ilyen kis mennyiségnél amit egy-egy vadász készítene, nincs értelme mert elvinné a megtakarítást, sőt valószínüleg meghaladná a gyári lőszerek árát.

Vgaby
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #166 Dátum: 2008. November 29. - 11:23:33 »

Ma ismét végigolvastam az egész topikot!

Kissé elszomorított. Nekem az jön le, hogy mi alapból nem bízunk a vadászok hozzáértésében fegyelmezettségében.
Az 52000 vadász között vannak valóban nem vadásznak való, arra méltatlan emberek is, nem azt jelenti, hogy a többség ilyen.
Nekem a Kisgömbőc c. mese jutott az eszembe. Még kilátás sincs arra, hogy engedélyezik az utántöltést, de már az esetleges balesetekről vitatkozunk.
Ezen az alapon, nem kellene autóba ülnünk, nem kellene vadásznunk, kirándulnunk, sportolnunk, dolgoznunk, utaznunk, sőt élnünk sem, mert bármikor bármi megtörténhet velünk.
Induljunk ki abból, hogy a vadászok lényegesen nagyobb többsége igen is fegyelmezett, a törvényeket, előírásokat betartó ember. Aki pedig nem az, az előbb utóbb úgy is kiderűl. Az ilyeneket nem kellene felvennünk, vadászati lehetőséghez juttatnunk, és bókolni nekünk a pénzük, beosztásuk, vagy a franc tudja mi miatt, vagy fülünket farkunkat behúzva hallgatni.
Szvsz igen is engedélyezni kellene, és a szabálytalankodókat, vagy balesetet okozókat szigorúan megbüntetni.  Bár azt hiszem, eleve jobban büntetnek minket, mint az élet más terén szabálytalankodókat! Egy vizsgán, tanfolyamon, sőt még egy alkalmasági vizsgálaton sem mindég derül ki, valójában kiben mi lakozik!
Akkor meg minek?
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #167 Dátum: 2008. November 29. - 11:43:49 »


 Üdv. Valaki emlékszik ,hogy miért is lett betiltva? Nem a vágott sörét és stb. miatt .Sok vad meglett piszkolva és ezért ? Az idősebb vadászok talán emlékeznek még rá.? Wave
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #168 Dátum: 2008. November 29. - 12:39:07 »

Igen emlékeznek!

Meg arra is, hogy ezek az általad leírtak mikor történtek! Akkor, mikor ebben az országban nem lehetett sörétet kapni, sőt még sokszor töltényt sem. Ha vadászni akartak, úgy oldották meg ahogy tudták!
Azért a hetvenes években (egy ideig) lehetett minden hozzávalót kapni. Azután szépen elkezdett hiánycikk lenni, hol a sörét, hol a lőpor, stb. A műa hüvelyek megjelenésével pedig ellaposodott a sörétes töltények utántöltése. Ezt ugyanis nem tudtuk tölteni. Ez volt a cél! Amikor kezdtem vadászni egy sörétes lőszer 1,8  Forint volt. Azután elkezdett rohamosan emelkedni az ára. Ha otthon készítettük, és a hüvelyen kívül mindent vettünk, akkor is kijött úgy 0,8-1 Forintból!  Amikor a  Nike elkezdte ontani a lőszert, és nem az volt a gazdasági cél, hogy az emberek maguk csinálják, hanem az, hogy megvegyék!
A golyós fegyverekhez ( főleg a 7.62x54R) vagy külföldről csempésztünk rendes lőszert, vagy használtuk a nálunk kapható katonai lőszereket. És én még emlékszem, hogy senkit (még a hatóságokat sem) érdekelte, ki mivel vadászik. Ha emlékszel a hatvanas évek végéig, még söréttel lehetett lőni a őzet! Én az első őzemet még gyöngy golyóval lőttem.

Ha emlékszel, a golyós fegyver egy két ember számára volt elérhető. Az egyszerű vadászok használtak saját maguk által gyártott "brenekkét", " fütyülőst" de még patkószöget is.

De mit gondolsz, ha engedélyeznék, hány százalék töltene lőszert? Szerintem sörétest a vadászok 10-20% -a, golyóst pedig elenyésző számban. Most tarthatsz otthon annyi lőszert, amivel egy csatát meg lehet nyerni. Akkor mit számítana egy kg lőpor. Ebben az országban mindenhez hozzá lehet jutni. még vállról indítható rakétához is. Nem gondolom, hogy azoktól kellene félni, akiknek a nevét felírják ha lőszert vásárol!
Én a magam részéről nem hiszem, hogy az engedélyezésnek akár balesetvédelmi, akár vadászati indokai lennének.
Sokkal inkább arról van szó, (legalább is szerintem) hogy a mindenkori hatalom rossz szemmel nézi az 55.000 felfegyverzett embert, és minden intézkedésével el kívánja lehetetleníteni a létezését! Mit gondolsz miért vonják be az engedélyeket az első lehetőségre? Mi köze a fegyvertartásnak ahhoz, hogy egy közlekedési balesetnél mérgedben belerúgsz a vétkes kocsijának kerekébe? Vagy miért kell egy vadászat alatt tokba tenni a puskádat, hogy átmenj az út másik oldalára?
Ez mind csak duma!
Ellehetetleníteni, elvenni a kedvet, és leadatni a sok kintlévő fegyvert. Szerintem ez az igazi cél?
Ha emlékszel egyes Gör(g)ényeknek  az volt az első intézkedése, hogy bevonták az önvédelmi fegyvereket. (nekem soha sem volt, nem érintett) Pedig soha sem a legálissan tartott fegyverekkel volt a gond! Ki az a barom vadász, aki egy szándékos hülyeséggel kockára teszi az engedélyét egy életre. Aki pedig meg meri a törvénytelen dolgokat tenni, az vagy előbb- utóbb megjárja, vagy a törvények felett áll.

Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Vgaby
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 277


Vadászpuskaműves - Fegyverkereskedő


WWW
« Új üzenet #169 Dátum: 2008. November 29. - 15:28:42 »

Attila !

Azt hiszem ezt nagyon jól összefoglaltad !  Igen  gyozo
Naplózva
Steve
Vendég
« Új üzenet #170 Dátum: 2008. November 29. - 16:00:44 »

Hát úgy látom jó kérdést sikerült feltennem.... :'(


Az pedig igazán gáz - de leginkább sértő-, hogy bennünket vadászokat, potenciális veszélynek, terroristának tekintenek a mindenkori törvényalkotók! :'( Dühhh
Naplózva
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #171 Dátum: 2008. November 29. - 17:23:46 »

 Üdv mindenkinek Wave Kedves Erdőjáró jól megfogalmaztad ! gyozo De azért nem olyan drága a töltény most,csak számolás kérdése. 1.80-ért elmentem moziba és vettem egy frutit.,vagy 3 gombóc fagyit.Ma egy átlag patron 100 ft és ezért nem kapok jó formán semmit.Az óra bérem
ha jól emlékszem 2.10 volt mikor kezdtem dolgozni. Wave

Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #172 Dátum: 2008. November 29. - 18:13:54 »

Nekem 1970. augusztus elsején, a Ganz Mávagban kezdő esztergályosként 8,20 Ft.
Rá egy évre anyagbeszerzőként 1.720 Ft.  Azért kaptam 573 l benzint (3 Ft/l)
Ma ugyanez 573 X 248 = 142.104.- és eltelt negyven év!
Baromi sokat fejlődtünk! Nyihi
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #173 Dátum: 2008. November 29. - 18:19:05 »

és eltelt negyven év!
Baromi sokat fejlődtünk! Nyihi

Ja, baromi sokat, Szomorú csak épp az utántöltéssel nem. Szomorú
Naplózva
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9916



« Új üzenet #174 Dátum: 2008. November 29. - 18:54:06 »

Vgaby
"Egyfajta lőporból szereznél be 1 kg-ot, ez a mennyiség lőszertípustól függően 200 - 300 db lőszer elkészítéséhez elegendő mennyiség. Ez a sorozat ha betartod a technológiát, biztosan egyforma szórásképet fog eredményezni. Mennyi ideig elégséges neked vagy bármely átlag vadásznak ez a lőszer mennyiség ?"

Mondjuk nem szenvedek információ hiányban ez a mennyiség golyósból nekem kb 1000 évre elegendő....és nem irtam el sajnos.
Attila is megirta hol a búbánatban szerzel be papírhüvelyt söréteshez mert anno tényleg lehetett tölteni azt vagy rézhüvelyt...meg a magyar mentalitásról beszéltem nem rólad vagy másról.Abban biztos vagyok hogy te patika körülményeket bitosítanál a töltéshez.De tudod garantálni hogy más is??Ha netalántán történne vmi malőr a család szerinted nem fogja követelni azonnal törvény megszüntetését gondolva az esetleges leendő "áldozatokra" ?? Azt mondják demokráciában élünk.....pl a gyereknek is van joga de kérdezz meg egy tanárt mi erről a véleménye...Legyen lehetőség tölteni nem azt mondom de hidd el amint lesz egy baleset azonnal visszavonják.
Lacusnak is igaza van tessék számolni lehet hogy a gyári löszer ár olcsobb mint a házi gyártásúé.....
Erre nagyon jó példa hogy miért nem vagyok területes.Nálunk a beugró 1-1,5 millától indul + havi tagdíj 5-10 rugó könyörgöm ezért a pénzért annyit vadászhatnék amennyit akarok...sőt....
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #175 Dátum: 2008. November 29. - 18:58:29 »

Végül is igazatok van! Be kell tiltani mindent amiből baleset származhat! Taps Igen

Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9916



« Új üzenet #176 Dátum: 2008. November 29. - 19:36:28 »

Na megint a másik véglet.Tudod hogy nem ellened vagyok igaz nem is a másik oldalon....
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #177 Dátum: 2008. November 29. - 20:28:39 »

Steve!

A politikát azért nem célszerű belekeverni, mert az utántöltésnek mint "szakmai szükségességnek" semmi köze ehhez.
A körülményekhez igen, de magához a szakmaisághoz semmi köze és szerintem a politika felé vinni a dolgot vakvágány...célszerű a szakmaiságot kihangsúlyozni, erről vitázni.

Sakac!

Egy prémium minőségű töltényt jóval olcsóbban meg lehet oldani utántöltéssel, mint a gyári töltényárak...de még a síma SP, vagy FMJ töltényeket is.
Ne feledd az egyik legdrágább alkotóelem a jó minőségű hüvely, amit csak egyszer kell megvenni.

Azt hiszem arra szintén nem jó kiélezni a dolgot, hogy ki milyen anyagiakkal bír.
Ez elsősorban ész és intelligencia kérdése, mert aki ezekkel rendelkezik az legyen jogosult tölteni, aki nem az ilyen közelébe se kerüljön.
Itt kérdezem meg, hogy ezt hogyan és milyen módon lehetne kiszűrni?
Naplózva
Steve
Vendég
« Új üzenet #178 Dátum: 2008. November 29. - 21:53:26 »

Roli!

Ugyan ezen embereknek van jogosítványuk, éles vadászlőfegyvere (jobb esetben csak az!!)....,akkor az utántőltést milyen alapon akarod "szűrni"?????

Politika...

Az otthoni lőszer összerelést egyenlőre a törvény tíltja!
A törvényeket meg mindig az éppen regnáló hatalom hozza! Az éppen regnáló hatalom meg az így, vagy úgy megválasztott politikusok egy halmaza(katyvasza, trutymója,stb...)! Fejvakarás

És itt azt gondolom be is zárult a kör.... Meglepődött
A szakmaiságnak egyenlőre még a másodhegedűs szerep jut ebben a kérdésban(is).... :'(
Naplózva
Vgaby
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 277


Vadászpuskaműves - Fegyverkereskedő


WWW
« Új üzenet #179 Dátum: 2008. November 30. - 11:43:28 »

Vgaby
"Egyfajta lőporból szereznél be 1 kg-ot, ez a mennyiség lőszertípustól függően 200 - 300 db lőszer elkészítéséhez elegendő mennyiség. Ez a sorozat ha betartod a technológiát, biztosan egyforma szórásképet fog eredményezni. Mennyi ideig elégséges neked vagy bármely átlag vadásznak ez a lőszer mennyiség ?"

Mondjuk nem szenvedek információ hiányban ez a mennyiség golyósból nekem kb 1000 évre elegendő....és nem irtam el sajnos.
Attila is megirta hol a búbánatban szerzel be papírhüvelyt söréteshez mert anno tényleg lehetett tölteni azt vagy rézhüvelyt...meg a magyar mentalitásról beszéltem nem rólad vagy másról.Abban biztos vagyok hogy te patika körülményeket bitosítanál a töltéshez.De tudod garantálni hogy más is??Ha netalántán történne vmi malőr a család szerinted nem fogja követelni azonnal törvény megszüntetését gondolva az esetleges leendő "áldozatokra" ?? Azt mondják demokráciában élünk.....pl a gyereknek is van joga de kérdezz meg egy tanárt mi erről a véleménye...Legyen lehetőség tölteni nem azt mondom de hidd el amint lesz egy baleset azonnal visszavonják.
Lacusnak is igaza van tessék számolni lehet hogy a gyári löszer ár olcsobb mint a házi gyártásúé.....
Erre nagyon jó példa hogy miért nem vagyok területes.Nálunk a beugró 1-1,5 millától indul + havi tagdíj 5-10 rugó könyörgöm ezért a pénzért annyit vadászhatnék amennyit akarok...sőt....


Gyártanak az olaszok ma is papírhüvelyt 12 -16 méretben csappantyúzva ahogy régen itthon is árulták. Az ára 21 € /100db.
Rézhüvelyt is gyárt a Magtech 12 - 16 méretben, ez is kapható az európai országokban 25 € /25db áron. Természetesen sörétkosarak, folytások, zárólapok is kaphatóak a fegyverboltokban. Sörétekből is mindenféle (acél, ólom, bizmuth, stb) megvásárolható.
A sörétes töltőkészülékek közül a LEE Precision gyárt otthoni használatra 64 € áron olyan készüléket amivel a csillagperemezésű hüvelyeket is tökéletesen le lehet zárni.
Mielőtt valakinek meglódulna a fantáziája, elmondom, hogy a Szlovákiában élő CAS lövész barátaink használnak ilyeneket és náluk láttam működés közben, sőt ki is próbálhattam valamennyi lőszertípus újratöltését. Ez először 8-10 évvel ezelőtt történt és azóta minden általam hozzáférhető szakirodalmat beszereztem úgy írott mint elektronikus formában.
Mivel nagyon szeretem a szakmámat és ezt a tevékenységet annak szerves részének érzem, megtanultam mindent ami csak a korlátozott lehetőségek között lehetséges volt.
Azt tanácsolom mindenkinek akit érdekel az újratöltés, hogy szerezze meg az elméleti ismereteket, addig amíg a tevékenység törvényileg engedélyezetté válik. Akkor nem fog problémát jelenteni esetlegesen vizsgát tenni az ismeretanyagból.
Jó felkészülést !  Wave
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 154   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: