Oldalak: 1 ... 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 [137] 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: 8x57 JS/JRS  (Megtekintve 375268 alkalommal)
Dudás
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 142


Erdő hallgató


« Új üzenet #2040 Dátum: 2016. December 14. - 23:51:01 »

Szervusztok!

Keresgéltem a fórumon, hogy hol is kezdjek bele az írásba, talán nem tökéletes a helyszín, de mint alább kiderül, nem véletlenül választottam ezt a topikot.
Ádámtól, Évától kezdve: nyáron végeztem a vadász tanfolyamot, ami után számolgatva a malacperselyben levőt, leredukálódott a kör a gondolataimban a 30.06-os kaliberre (a tanfolyamon ezt favorizálta több előadó), valamint a gyártó tekintetében elsősorban a ZKK, CZ és az új kompozitos amerikai puskák kategóriájára.
Mivel most úgy néz ki, hogy március 1-től van egy szerződéses helyem egy társaságnál arra jutottam, hogy max. 250 amit puskára fordíthatok, hiszen semmilyen múltam nincs a vadászattal kapcsolatban, így pár hónap alatt kell beszerezni mindent: puska, céltávcső, keresőtávcső, szekrény, ruházat és sok kis apró kiegészítő, ami a "fapadosból" is sokra rúghat lassacskán.
Aztán egyszer egy szimpatikus idősebb helyi vadásszal beszélgettem, aki azonnal kézbe vette a telefont és kiderült, hogy egy közeli boltban (errefelé nem minden sarkon van) van egy 30.06-os ZKK, egy Zeiss 6x40-es távcsővel és egy Zastava 8x57-es Meopta 7x50-es távcsővel, de az utóbbi "rendben van".
Egyébként is egy kedves ismerős a környezetemben, aki erdész, vadász mikor egy vasárnap mondtam neki, hogy lassan vennék puskát azt mondta, hogy a 30.06 nem rossz, nem rossz, de ha jót akarok, akkor inkább 300 win... Ekkor borult fel elsőként a "laikus, sziklaszilárd" elmélet: azaz 30.06 alatt kicsi, az felett nagy lenne nekem. Amit eddig csak ebben a kaliberben olvasgattam, azt elkezdtem "fentebb" bogarászni.
Ismeritek ugye a zabszemet és a vezérhangyát, ha nem hagynak nyugodni?
Azonnal (2 gyerek, feleség és folyamatos munka adta szabadidőben) kerestem a 8x57-es kalibert a "lustit", ahogy az idősebb vadász mondta, de rosszat nem olvastam róla, kutattam a Zastaváról fellelhető infókat és a Meopta véleményeket és arra döbbentem rá, hogy a Zastavát nem dicsérik, nem Blaser, nem Steyr, de senki sem szidta, fapados és acél. Ekkor beugrott, hogy az egyik legjobb barátomnak is 30.06-os Zastavája van, felhívtam és bár tudtam, hogy hazabeszél, de azt mondta, hogy nem volt baja vele, nem hallotta mástól sem, hogy gondja volna vele és a csöve bár nem a csúcs kategória, de "kilőhetetlen".
Ezzel az előítélettel mentem a következő értekezlet után a bolt felé. Ott volt a ZKK, ami olyan volt mint egy moslékkeverő, nem azért, mert olyan igénytelen, hanem mert olyan leharcolt volt. És ott volt a puskám. 200 000-ért volt kitéve, használt volt, eladásra előkészítve vastagon, de laikus szemmel egyben. Az idősebb vadászt elvittem kicsit később és (maga is Zastava tulaj) azt mondta, hogy rendben van tényleg, ezt magának is megvenné. (Sajnos a lőteres próbát csak névre íratva lehetett volna megoldani, első puskánál ezt túlzott macerának ítéltem meg.)
180 000 -ért elhoztam.
A zárdugattyú egy bizonyos szögben kissé szorult, de egyébként szép a sütése és minden jónak tűnt, nem csak nekem, hát elhoztam azzal az elhatározással,- ami egyébként is megvolt,- hogy elsőként puskaműveshez viszem.
Egy hétig csak nézegettem, amikor volt egy kis időm az irodámban előhúzni a szekrényből, amikor eljutottam egy neten talált, hivatalos szakihoz.
Egy kis fintor mellett vette kézbe és ontotta a következőket:
- a csöve ki van lőve! Nézzek bele, a huzagolás nem teljesen sima, ez már melegedni fog annyira, hogy az elviselhetetlen...
- ennek a csőnek lőképe szerinte már reménytelen
- a legrosszabb időben gyártották a délszláv válság idején, a felhasznált anyagok silányak
- a Meopta távcső úgy gáz ahogy van!
- a távcső legyen variábeles, világítópontos
- a 7x50 közelre túl nagy, távolra túl kicsi, szürkületkor kevés, sötétben reménytelen, és egyébként is miért nem Schmidtbender, Zeiss, vagy Swarovcki?
- a távcső egyébként is a szereléknél egy bőrdarabbal alátámasztott, így ez biztosan rossz
- miért nem vettem egy új kompozitos puskát?
- miért hallgattam a tanfolyamon oktatók "vadásziasabb a fa" véleményére
- miért nem mentem egy bizonyos boltba, mert egyedül ott nem vertek volna át
Közben bár velem forgott a világ, de a szerelékből parányit túllógó csavart kivette és lecsiszolta, ezzel az akadást megoldotta. Hozzátartozik, hogy ezt ingyen tette!
Azt is ajánlotta, hogy segít egy lőtéren belőni a puskát, vagy eljön a hozzánk közelebbi lőtérre, de hívjam el a korábbi tulajdonost, hogy szembesítsem azzal, hogy mit adott el nekem. (Persze közvetve a bolton keresztül.)
Ezt követően a kocsiban azonnal telefonálgatni kezdtem. Az idősebb vadász azonnal azt mondta, hogy felejtsem el ezt a véleményt, rossz emberhez fordultam. A 30-06-os Zastavás barátom azt mesélte, hogy neki ugyanezt mondták, a puskája lőképe ettől rendben van. Tény, hogy találni is és hibázni is láttam már.
Elfogadtam azok véleményét, hogy a lőtér bizonyít.
A fegyvermester csak javított, de nem állított semmit a távcsőn és a szereléken. A lőtéren így a doboz fele arra ment el, hogy lőtérvezető visszaállítsa a távcsövet és belője a puskát. Neki 100m-en 3 cm-es körben volt a már beállított puskával lőtt 2 lövése.
Én sajnos a vadászvizsgát megelőzően egyszer lőttem, a vizsgán sem én raktam lyukba lyukat...
Tegnap kb. 3-5 fok volt, ami nyilván hűti a csövet és az egész puskát, de a teljes doboz lőszer után sem lett még enyhén langyos sem a cső. Az is igaz, hogy kb. egy bő óra alatt lett kilőve a doboz.
Nekem az S&B SPCE vel kb. 12 cm-es körben célponttól balra kissé fel sikerült az összes lövést produkálni ugyanazon a 100 m-en. Nem kérdés van mit tanulnom!
A lőtérvezető az én hibáimon túl a lőszert is kritizálta, szerinte egy jobb, vagy a partizánhoz a partizán (tehát szerb lőszer) fog jobb lőképet mutatni.
De a puskáról azt mondta, hogy felejtsem el a kritikát, ez még 50 évig puska lesz. Sokan kezdtek Zastavával és sokan meg is maradtak ott.
Nos a hosszú történet ennyi!
Kíváncsi vagyok a véleményetekre, a tapasztalataitokra!
Kíváncsi vagyok, hogy mostanság ki milyen lőszert és azon belül tipust használ a 8x57-es kaliberben és milyenek a tapasztalataitok azokról.

Üdv: Dudás
Naplózva

"Apának háta van!"
Tony
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1569



« Új üzenet #2041 Dátum: 2016. December 15. - 00:12:24 »

Egyáltalán nincs okod aggodalomra, sok vadászt szolgál Zastava évtizedek óta, a leírtak alapján biztosan nem nyúltál mellé.
Annak azért örülök hogy nem hallgattál sznob ba..okra és nem vettél első fegyvernek 300Win magnumot... Okos
Barátom 1986-ban vette újan Zastaváját, 2007-ig nagyvadas területen átlag heti 3-5 alkalommal! használta és esetenként akár több lövés is elhagyta a csövet. Azóta vendégvadászként sokkal kevesebb, kb. havi 2 lehetősége van. Szerintem jócskán 3000 lövés felett van és ma is működik sőt PONTOS!

 Emelem
Naplózva

"Az erdő az én templomom."
Tony
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1569



« Új üzenet #2042 Dátum: 2016. December 15. - 00:21:32 »

Még annyit tennék hozzá, hogy ismerkedj a fegyverrel, gyakorolj, tanulj meg vele lőni.
Olyan helyen kellene belőni, ahol van belövőpad... Az sem mindegy ki adja az instrukciókat... Már a lőtéren.
Jah, a barátom az első pillanattól a cseh lőszert lövi, de 100-ról bármikor belő a ledek közé...  Ördög

 Emelem
Naplózva

"Az erdő az én templomom."
Sebipeti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 333



« Új üzenet #2043 Dátum: 2016. December 15. - 02:09:17 »

Szia Dudas,

edesapam 26. eve hasznalja a Zastava 8*57-es golyos puskajat,nagyszeruen es megbizhatoan mukodott/mukodik.

Mas golyos puskaja nem is volt (es szerintem nem is lesz),a tavcsovek valtoztak rajta...15 evig a 'kis 4*32-es Zeis' (ezzel lottem en is az elso ozem,disznom...),majd egy 7*50-es Meopta...es 5 eve egy 7*50-es vilagito pontos Schmidt Bender (Germany)

Loszerek: 12,7 grammos cseh SPCE, 13 grammos Cody,es most a 13 grammos Sako Hammerhead. Mind kituno volt es ha jo helyre ment a loves,nem kellett sokat keresni!

Nekem is a 'fo golyosom' immaron ket eve egy Zastava 30.06-os,kb.20 eves csovel,kicsit felujitva: 'lyukas tus' es egybillentyus/fix Recknagel elsutes,rajta egy Leica Magnus celtavcso.

 Ezzel a parositassal ket ev alatt egy kolyokrokat hibaztam. Mellette kb. 30 rokat (aki ismer tudja,hogy 'roka bolond' vagyok),par borzot es kb. 15 nagyvadat ejtettem el.
Osszeszoktam ezzel a Zastavaval es nagyon szeretem. 70 ezer forintert vettem egyik vadasz baratomtol ket eve...
50 meteren osszeszakadnak a lovesek (Sako Super Hammerhead 11,7-es),100-on 3 cm-en belul van a szorasa.
Ha csak tehetem,mindig lovok vele parat a loteren hogy megjobban megszokjam es jol esik a gyakorlas (korongloveszet elott/utan),max. 5 loves,tobb nem kell,de azt maximalis figyelemmel,legzes/elsutes/szem vegig a celon (nem csukni be loveskor) + neha otthon is,puffer patronnal gyakorolva ugyanezt (koltseg kimelobb)

Szerintem Neked egy nagyon jo valasztas volt a puska,kaliber es a tavcso is,mint elso fegyver!!! Igazi nagyvadas kaliber,csekely visszarugassal.
Kivanom hogy legyen vele nagyon sok szep elmenyed,mint az elmult 26 evben edesapamnak!
Udv. Peti Emelem
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #2044 Dátum: 2016. December 15. - 06:20:31 »

Szervusztok!
- a csöve ki van lőve! Nézzek bele, a huzagolás nem teljesen sima, ez már melegedni fog annyira, hogy az elviselhetetlen...
- ennek a csőnek lőképe szerinte már reménytelen
- a legrosszabb időben gyártották a délszláv válság idején, a felhasznált anyagok silányak
- a Meopta távcső úgy gáz ahogy van!
- a távcső legyen variábeles, világítópontos
- a 7x50 közelre túl nagy, távolra túl kicsi, szürkületkor kevés, sötétben reménytelen, és egyébként is miért nem Schmidtbender, Zeiss, vagy Swarovcki?
- a távcső egyébként is a szereléknél egy bőrdarabbal alátámasztott, így ez biztosan rossz
- miért nem vettem egy új kompozitos puskát?
- miért hallgattam a tanfolyamon oktatók "vadásziasabb a fa" véleményére
- miért nem mentem egy bizonyos boltba, mert egyedül ott nem vertek volna át




Ennyi baromságot ! Nyugi ! A Zastava is jó a kaliber is és a 7x50 -es Meopta sem volt melléfogás. A Meoptáról annyit hogy két prémium világítópontos variás mellé visszavásároltam az öreg 7x50 est.
Mondjuk a bőrdarabbal alátámasztást leellenőriztetném mert az tényleg gond lehet .  Emelem
Naplózva
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2659


« Új üzenet #2045 Dátum: 2016. December 15. - 07:10:25 »

A Zastava jó puska. Nekem még a jugó háború előtti a 7x64-sem, egy doboz lőszert nem lőttek ki vele mikor vettem. Lukba lukat lövök vele Geco-t. A puskán Meopta 7x50 céltávcső van s meg vagyok elégedve vele.
Bár vannak más céltávcsövek is.
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
Dudás
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 142


Erdő hallgató


« Új üzenet #2046 Dátum: 2016. December 15. - 08:23:35 »

Köszönöm a véleményeteket!

Az merült közben fel bennem, hogy a közelmúltban több 8x57-es Zastavát is láttam használtan eladót. Nem tudom mi szokott az oka lenni, ha puskát ad el valaki?
Nyilván nem ugyanaz, de én az autómat akkor adtam el, amikor már úgy ítéltem meg, hogy itt az ideje kiszállni belőle, mert bár mindig karban voltak tartva, de költeni mostmár más költsön rá. A puskával, hogy van ez?
A belövés egyébként állványból történt. De az állvány nem volt lerögzítve. Nem tudom összehasonlítani mással, ezért írom le ezt: a visszarúgást megakadályozta, nagyjából célra is tartotta a puskát, de célozni nekem kellett. Így a lövés pillanatában is hagyta, hogy belerántsak. Volt ott két rutinos vadász komolyabb árú puskákkal, 100m-en nekik is volt drága lőszerrel is ebből az állványból szórásuk, persze kisebb.
De a tanáccsal egyet értek! Veszek ma lőszert és megyek újból gyakorolni. Szombaton talán lesre is...

Üdv :-)
Naplózva

"Apának háta van!"
uzbence
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2149



« Új üzenet #2047 Dátum: 2016. December 15. - 08:58:05 »


Csatlakozom az előttem szólókhoz. A fegyvermesterrel kapcsolatban lehet markánsabban fogalmaznék...mindenesetre kerüld el jó messzire a jövőben.
Ott a lőtérvezető, vagy gyakorlottabb ember nem lőtt vele? 6-7es nagyításon precíz vadászias lőképet (2-3 cm) lőni nagyon nehéz 100 méterre. A 12 cm persze kimondottan rossz (szerintem), ezt ne vedd kritikának, majd javul ez.
Nézd meg szerintem 50-re. Ha valami gáz van, annak ott is ki kell jönnie, de biztosabban tudsz lőképet lőni szerintem.
Lesajnálni meg nem kell a Zastikat, nagyon jól döntöttél a fegyvermester által ajánlott vonallal szemben. Kaliber tekintetében is.

Ez egy Zastava 30-06 + 11,7 Sako SHH (100 meter - Meopta 3-12*56)


Csak a lesajnálás miatt...

Naplózva
Anti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2681



« Új üzenet #2048 Dátum: 2016. December 15. - 09:06:20 »

azzal az elhatározással,- ami egyébként is megvolt,- hogy elsőként puskaműveshez viszem.
Egy hétig csak nézegettem, amikor volt egy kis időm az irodámban előhúzni a szekrényből, amikor eljutottam egy neten talált, hivatalos szakihoz.


 Emelem

A puskával, távcsővel kapcsolatban egyetértek az előttem szólókkal.  Igen
Azt azért leírhatnát ki volt ez az okos "puskaműves"? Csak a miheztartás végett..  Ördög

 Wave
Naplózva

"kilenc és fölötte"
I shot the sheriff, but I did not shoot the deputy...
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11250


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #2049 Dátum: 2016. December 15. - 09:32:03 »

Emelem

A puskával, távcsővel kapcsolatban egyetértek az előttem szólókkal.  Igen
Azt azért leírhatnát ki volt ez az okos "puskaműves"? Csak a miheztartás végett..  Ördög

 Wave
Nem kell leírni a nevét,mert kb. 2 A4es oldalt lehetne teleírni hasonló "kaliberű" fegyvermesterrel,vadászboltossal,öreg és fiatalabb vadászokkal,akiknek véleményére egy fiatal vadász adhat(na)-adni szeretne...
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
Anti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2681



« Új üzenet #2050 Dátum: 2016. December 15. - 09:39:41 »

Nem kell leírni a nevét,mert kb. 2 A4es oldalt lehetne teleírni hasonló "kaliberű" fegyvermesterrel,vadászboltossal,öreg és fiatalabb vadászokkal,akiknek véleményére egy fiatal vadász adhat(na)-adni szeretne...

Ha téged nem érdekel akkor csak privátba.  Kacsint
Naplózva

"kilenc és fölötte"
I shot the sheriff, but I did not shoot the deputy...
táborilelkész
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3506



« Új üzenet #2051 Dátum: 2016. December 15. - 09:52:57 »

Köszönöm a véleményeteket!

Az merült közben fel bennem, hogy a közelmúltban több 8x57-es Zastavát is láttam használtan eladót. Nem tudom mi szokott az oka lenni, ha puskát ad el valaki?
Nyilván nem ugyanaz, de én az autómat akkor adtam el, amikor már úgy ítéltem meg, hogy itt az ideje kiszállni belőle, mert bár mindig karban voltak tartva, de költeni mostmár más költsön rá. A puskával, hogy van ez?
A belövés egyébként állványból történt. De az állvány nem volt lerögzítve. Nem tudom összehasonlítani mással, ezért írom le ezt: a visszarúgást megakadályozta, nagyjából célra is tartotta a puskát, de célozni nekem kellett. Így a lövés pillanatában is hagyta, hogy belerántsak. Volt ott két rutinos vadász komolyabb árú puskákkal, 100m-en nekik is volt drága lőszerrel is ebből az állványból szórásuk, persze kisebb.
De a tanáccsal egyet értek! Veszek ma lőszert és megyek újból gyakorolni. Szombaton talán lesre is...

Üdv :-)

Mi szokott lenni? Hát a hülyebogár. Meg a bennük rejtőző sznobizmus. Csak a magam példájával tudok előhozakodni. Én is Zastavával kezdtem anno,csak az enyém 7x64 volt. Én az apámtól kaptam és egy idő után dolgozott ám bennem keményen a kivagyiság,hogy csak nem fogok tán az apám kitartottjaként megöregedni. El is adtam és vettem helyette egy vadiúj Cz-t. Új volt, szebb volt, kivehető táras volt,de jobb nem és jobban sem lőtt. Sem a puska,sem én vele. Most megint az apám puskáival vadászom,csak sajnos ezeket már örököltem. Tehát megmaradnak mindenféle hülyebogár ellenére.
Naplózva

Engedd Uram,hogy tisztán lőjek, tisztán öljek és,ha nem lőnék tisztán, engedd Uram,hogy tisztán hibázzak.
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11250


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #2052 Dátum: 2016. December 15. - 10:06:07 »

Ha téged nem érdekel akkor csak privátba.  Kacsint
Nem az,hogy nem érdekel,de ugyanezek a baromságok elhangzanak aktuális érdeknek,félinformáltságnak,sznobságnak megfelelően ilyen fajta fegyvervásárlás előtt... Még itt a fórumon is. Stoel Vigyorog
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
táborilelkész
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3506



« Új üzenet #2053 Dátum: 2016. December 15. - 10:14:33 »

Nem az,hogy nem érdekel,de ugyanezek a baromságok elhangzanak aktuális érdeknek,félinformáltságnak,sznobságnak megfelelően ilyen fajta fegyvervásárlás előtt... Még itt a fórumon is. Stoel Vigyorog

 Igen Emelem
Naplózva

Engedd Uram,hogy tisztán lőjek, tisztán öljek és,ha nem lőnék tisztán, engedd Uram,hogy tisztán hibázzak.
tuff74
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 298


« Új üzenet #2054 Dátum: 2016. December 15. - 10:30:51 »

Pont ezzel konfiggal kezdtem én is a pályafutásomat, csak a távcső volt más.
A szórásképet lőtéren padból ellenőriztesd, és ott lövesd be a puskát. /szerintem nem lesz azzal semmi baj/
Ha kevés lövéshez jutsz, akkor válassz inkább prémium lőszert!
Nem azon  a pár ezer forint/éven múlik a család megélhetése!

Ennél a kalibernél fontos a röppálya ismerete,
mennyire lövöd be 100 méter, gee, /160 méter környéke/ vagy 200 méter.
Egy róka esetében ez már itt meghatározó lehet.
Itt sajnos megy az alá pontra fölé tartás.
NADE ennek a kalibernek a más vadfaj a "barátja". Wildboar
Sok  sikert hozzá!
Naplózva
Oldalak: 1 ... 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 [137] 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: