Oldalak: 1 ... 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 [119] 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 ... 153   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: 8x57 JS/JRS  (Megtekintve 375680 alkalommal)
ingerelt
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1315



« Új üzenet #1770 Dátum: 2015. Június 18. - 00:01:16 »


Ott fog előtted állni egy élőlény, remeg a kezed, vérnyomásod, pulzusod 200, nem a puskád szórásképe lesz a domináns.
Az is lehet hogy nyugodt fogsz maradni, de akkor nem is lesz belőled soha VADÁSZ!

Ellenben megfogadom a vadásztanfolyamon hallottakat, melyet az igazságügyi fegyverszakértő előadónk javasolt nekünk, hogy kezdő vadászként ezt bízzuk fegyvermesterre és én arra is fogom, pénteken viszem hozzá a puskát, mert még nem érzem annyira stabilnak a kezem, s még nem ismertem ki a puskámat, hogy be is tudjam lőni. 




Nem beszelve arrol hogy, az ilyen hozzaallassal megfosztod magad egy nagyszeru erzestol ami szinten a vadaszt illetne!
Leirasodbol  kiszurve egyertelmuen mondhatom hogy, egy tanfolyamon nem lehet megtanulni, vagy elsajatitani az erzest, legyen az eloado akar igazságügyi fegyverszakértő! Az erzest amit a vadaszt vegig kell hogy kiserje az egessz palyafutasan . Beszelek en arol hogy a kezdeti megismeres, az elso fogasok, a puska torolgetese  – nem azert mert piszkor (a tisztitason mar regen tull vagyunk) – kezdve egessz a loszervalasztasig, belovesig, a vadasz feledata lenne. Termeszetesen nem faladni az elso probalkozassal ami ugyan kudarcba ment at mindjart a belovessel. 
Nagyszeru erzes?  Talan ugy is tudnam jellemezni hogy, megbizol a puskaban es ezt a biztonsagerzetet te erted el vele, a sok sok egyutlet soran,  te a vadasz es senki mas.
Ok. Mondhatnad hogy majd ha tobb gyakorlatod lessz….. ha valaki mas allitja be neked a celkeresztet, vagy valaki mas modja meg hogy, milyen loszerrel lojjel, (a sajat puskadat?????)sohasem ersz el ahhoz a szinthez hogy erezni tudjal. Maradsz mindig egy letargikus, aki cask ugydondolja hogy ert hozza de, nem ert semmihez(szerintem) szinten ahol a puskas emberek vannak.
Halgass az oreg rokakra! Nem muszaly mindenkor  az otleteiket A-Z-ig kovetni de, hidd el igy vagy ugy legtobbjuk jo szakember es neked cask jot akarnak, hogy megis anyazast (a te szavaiddal elve) erzel kiszurodni a mondanivalojukbol ?…..hat istenem nem mindenki doktora a szoveg szepitesenek, es a vadaszat egyepkent is  nem egy sima terepen valo tortenes. 
Ami engem illet?
 Hidd el hogy, egyebb dolgom is lenne mindsem egy Magyar zoldfulut kioktassak a vadassza valas zeg zugos, buktatokkal teli, sokszor  erzesileg cask fiaszkojarassal  teletuzdelt karierrevel hogy foglalkozzak. 
Csak egyszeruen oreg rokanak tartom magma es a teny kotelez!
Vadaszudvozlettel Zs Miklos
Kanadabol
Naplózva

Az élet szép, csak igyekezz kihasználni embertársaidnak!
Space Cowboy
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 290



« Új üzenet #1771 Dátum: 2015. Június 18. - 06:15:16 »

 
Nem beszelve arrol hogy, az ilyen hozzaallassal megfosztod magad egy nagyszeru erzestol ami szinten a vadaszt illetne!


Minden szavaddal egyetértek! A vadászat nem csak a vad elejtése. A sikeres lövésre felkészülés folyamata a legjobb muri a világon. Tanulsz fegyveredről, lőszeredről, de legfőképp magadról.
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #1772 Dátum: 2015. Június 18. - 07:43:49 »

 

Nem beszelve arrol hogy, az ilyen hozzaallassal megfosztod magad egy nagyszeru erzestol ami szinten a vadaszt illetne!



 Igen



 A vadászat nem csak a vad elejtése. A sikeres lövésre felkészülés folyamata a legjobb muri a világon.


 Igen


Ki se bírnám hogy ott az " új "puska és ne próbáljam ki !   Wave  Ez a "vegyél több (doboz ) különféle lőszert  és a melyik majd a legszűkebb lőképet produkálja" szerintem túl van egy kicsit misztifikálva . Én ezt sose csináltam nem tapasztaltam egy esetet kivéve durva problémát a lőszerek márkája miatt . Az az egy eset pont a Carl Gusztival történt aminek a lőlapját valamikor feltettem a fórumra. A 6,5x55  -ösre feltetettem egy S&B távcsövet és a csövét 61 centisre vágattam . Mivel nagyon olcsó volt megvettem valami 9 grammos Saller Béla lőszert ami lehetett vagy 20-30 éves a dobozáról ítélve.  Na azzal focilabda szórást lőttem. Felmentem a boltba és vettem egy doboz 10,1 grammos Sakot és láss csodát egy lóher levelet szakított a lőlapra, bizonyítva Attila állítását hogy még az első világháborús fegyverek csöve is lehet non plus ultra . Szóval én arra bíztatlak próbáld csak ki nyugudtan azzal a lőszerrel ami van . Ha gond van azt majd akkor kell megoldani .    Emelem


 
Naplózva
tuff74
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 298


« Új üzenet #1773 Dátum: 2015. Június 18. - 07:46:59 »

És lesz ez még ezeken is túl.
Én a vad várását és érkezését, a kiszámíthatatlanságot szeretem. Legtöbbször csak a zúgás jut. DE!
Nincs szebb annál, mikor lőtávolon kívülről szépen besétál a vad, és közben ezerszer átgondolom minden apró mozdulatom, bírálás,fegyverfelvétel, a célzás, közben figyelés, esetleg hívás, helyes lélegzetvétel, az emelkedett adrenalin, vadászláz leküzdése, helyes testtartás, biztos támaszték stb...
Ez  elég nagy koncentrációt jelentő folyamat, amit szintén szokni, tanulni kell.
Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #1774 Dátum: 2015. Június 18. - 08:12:12 »

.... feltetettem egy S&B távcsövet és a csövét 61 centisre vágattam .....
Fejvakarás Vállat von Tudnám minek kell egy távcsövet 61 centisre vágni....... Ördög

Ja, a 9 grammos cseh rettenetet az én Gusztim is szanaszéjjel pöködte.
Bezzeg az akkor aranyárban mért 10,1-es Vulcan meg Alaska az tetszett neki Igen
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
puffadtpocok
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 660


« Új üzenet #1775 Dátum: 2015. Június 18. - 10:04:45 »

Szervusztok!

Kedves Forester, ne haragudj, de ez most kicsit úgy hangzott, hogyha nem írom oda az "első puskának" részt, akkor nem zöldfülűként tekintesz rám. Azt sem állítom, hogy a témakörben megfogalmazott tudásom akár 1-2-3 éves gyakorlat alap tapasztalattal is felér, annyit jeleztem, hogy igyekeztem utánanézni a dolgoknak, jártam sokat a lőtérre önszorgalomból pénzt és időt nem kímélve, hogy megtanuljak tisztességesen lőni, sikeres vizsgát tegyek és fejlesszem a későbbiekre a lőkészségem, mert vadászni szeretnék, terítékre hozni és nem csak folyamatosan sebezni. Kérdésemet azért nem éreztem amatőrnek, amit le is írtam, hogy pont olyasfajta választ kerestem, amit Bull adott, hogy valaki ilyen modellel találkozott-e már, nézett-e szórásképet, nem úgy jöttem ide, hogy akkor mondjátok meg milyen puskát vegyek és abba milyen lőszert, mert szerintem az lett volna az  amatőr. Olvasok, amit csak tudok, fórumokat is, bár ezeket szerintem helyén kell kezelni. Ha lenne két eladó fegyverem, szólnék, de nincs  Mosolyog 

Kedves Huszlavika, ha írok majd egy álmodozott félfantasy vadásznaplót és esetleg ki is adom, feltétlenül Neked ajánlom majd!  S.Peti

Kedves Vegeza, probléma? Lehet, hogy külső szemmel annak tűnik, én terepfelmérésként tekintek a dologra, ha rászánom a pénzem arra, hogy vegyek több fajta lőszert, akkor lehetőleg olyat akarok, ami megfelelő lehet, nem a legrosszabbat.
Általában a dolgaimat tartós céllal veszem meg és vigyázok rájuk, gondozom őket, a vásárlást pedig jelentős kutatómunka előzi meg, itt most nem így volt, elmentem egy nap 5 vadászboltba, nézelődtem a vadászaprón és ez tetszett meg. Felvettem, kézre állt, a zárdugattyú is szépen járt, úgy tűnt, hogy rendben van, az árát is elfogadtam, a kaliberválasztást pedig már leírtam, tehát megfelelt a paramétereknek, ennyi, olyan puskát vettem, ami maradéktalanul tetszett! Vehettem volna egy  Tikka T3-ast 308-as kaliberben Yukon Crafttal 375.000-ért, nagyon szép volt és jó puskának tűnt, de az a kaliber nem volt a dobogó első fokán!
Pusztán elméleti síkon kérdezem meg, hogy Te mit vettél volna a helyemben és ezt miért nem vetted volna meg első (nagy) golyós puskának?
Nyugodj meg remegni fog az a gyomor, ezt tudom és nem a disznóéra gondoltam! Mosolyog

Kedves Ingerlet, kedves Miklós! Köszönöm szépen a hozzászólást értem a gondolatmenetet, el is fogadom és tiszteletben tartom és köszönöm, hogy szántál időt egy zöldfülűre, egy új vadásztársra és adtál neki néhány intelmet!
Abban az esetben, ha most a 8x57-est nem én lövöm be, mert úgyis ott lesz a fegyvermesternél és ezt úgyis meg tudja nekem csinálni, nem fogom magam kevesebbnek érezni, nem fogom magam csak puskásnak érezni, mert nem azért jelentkeztem a tanfolyamra, mint egy általam is ismert emberke, hogy ült otthon, számolgatta a pénzét, közben nézte a Fishing & Huntingot és azt mondta, hogy akkor vadász leszek és letette a vizsgát, vett egy 9,3*62-es Blasert, meg egy terepjárót és egy társaságban tagságot magának és máris a világ legjobb vadászának tartja magát. Én a Dédnagypapám nyomdokaiba szeretnék lépni, aki vadász volt és szeretném folytatni azt a hagyományt, amit testvérem már elkezdett feleleveníteni, nem divatból kezdtem el ezt a dolgot, hanem azért, mert már egészen kisgyermek korom óta ezt szeretettem volna és most adódott rá anyagi lehetőségem.
Nem, a 8*57-est nem én fogom belőni, mert ahogy írtam, nincs még benne tapasztalatom, a kispuskámat igen, azt magamnak fogom belőni, mert racionális gazdasági szempontokat is figyelembe kell vennem és a 22LR lőszert más árszínvonalban osztják, mint a 8*57JS-t. (Nem verem a fogamhoz a garast, de vannak határok, amiket nem szeretnék vagy nem léphetek át anyagilag.)
A fórumon tapasztalt hozzászólásoknak nagyon örülök, már így is rengeteg jó gondolatot, hasznos tanácsot kaptam, amit ezúton is köszönök Mindenkinek! 
Nem tartom magam beképzelt embernek, egyszerű parasztgyerek vagyok, aki tanult egy kicsit, meg a mai világban egész tisztességesnek mondható nevelést kapott, nem vagyok mimóza és én is tudok nyers lenni, de vannak határok. Tanácsot, intelmet, segítő hozzászólást, oktató szándékú hozzászólást elfogadok, de kioktatást nem, ezért is lehet az, hogy a fórumozó közösségbe újként belépve, kicsit megosztónak tűnhet a személyiségem. Nagyképűnek hangozhatott ez a mondat, de nem az, azért nem, mert én is csak annyit várok el, amit magam is adni tudok, ami nem iskola kérdése.
Egy a lényeg, a kispuskámat magam fogom majd belőni, az lesz a létra első lépcsőfoka, ha sikerült, jöhet a következő, ami lehet, hogy pont a Voere lesz, mikor majd új távcsövet veszek a mostani Bushnell Banner helyett.
A tanfolyamunk színvonalas volt, de én nem így oktatnám, nem akarnék 600 oldalnyi információt két hónap alatt az új vadászok fejébe pumpálni, alaposabban kellene ezt csinálni, lassabban, modulzáró vizsgákkal, nem csak 2 kötelező lőgyakorlatot tartanék és sokkal több apró dolgot bevennék a tanfolyamba, de úgy tűnik, ezt csak én gondolom így, a kamara nem, mert nekik nem ez a legfontosabb!
A fegyverszekrényt magam újítottam fel, csiszoltam, festettem, zárat állítottam, fúrtam be a falba, s készítettem bele fából fegyvertartó állványt polcokkal, ahhoz a fát én vágtam méretre, én csiszoltam meg, én kentem le lazúrral és én raktam össze, a fegyvereket én pucoltam ki, én olajoztam be és én gyönyörködöm bennük minden egyes nap, amikor a közelükben vagyok, mert szerintem mindez ugyanúgy a vadászat része és számomra ugyanolyan mámorító érzések, mint amilyen az adásvételi aláírása vagy első lövés leadása volt velük!   
 

Üdv.: P.p.
Naplózva
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9520


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #1776 Dátum: 2015. Június 18. - 10:14:49 »

Lehet, hogy külső szemmel annak tűnik, én terepfelmérésként tekintek a dologra, ha rászánom a pénzem arra, hogy vegyek több fajta lőszert, akkor lehetőleg olyat akarok, ami megfelelő lehet, nem a legrosszabbat.

Ezt a vásárláskor miből tudod megállapítani? A "rossz" nem elég drága? Vagy a vadászboltos nem azt ajánlotta? Vagy...

Idézet
Általában a dolgaimat tartós céllal veszem meg és vigyázok rájuk, gondozom őket, a vásárlást pedig jelentős kutatómunka előzi meg, itt most nem így volt, elmentem egy nap 5 vadászboltba, nézelődtem a vadászaprón és ez tetszett meg. Felvettem, kézre állt, a zárdugattyú is szépen járt, úgy tűnt, hogy rendben van, az árát is elfogadtam, a kaliberválasztást pedig már leírtam, tehát megfelelt a paramétereknek, ennyi, olyan puskát vettem, ami maradéktalanul tetszett!

Aztán a vásárlás előtt lőttél-e vele? Kipróbáltad-e? Vagy az eladó bemutatta-e milyen a lőképe a puskának, vagy megelégedtél azzal, hogy nagyon jó?

Vennél-e használt autót kipróbálás nélkül?


Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
puffadtpocok
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 660


« Új üzenet #1777 Dátum: 2015. Június 18. - 10:21:37 »

Mások tapasztalata ezzel a modellel talán iránymutató lehet, de ezt már leírtam, ez volt pl. Bull üzenete.

Nincs autóm, de egy használt autót hiába próbálsz ki, akkor is átvághatnak vele, óratekergetés, szervizkönyv hamisítás, miegymás...
Tegnap írtam, hogy nem volt lehetőségem kipróbálni a fegyvert, a használt eszközök megvásárlása mindig lutri vagy nem?  Mosolyog
Naplózva
sab
Vendég
« Új üzenet #1778 Dátum: 2015. Június 18. - 10:37:38 »

Mások tapasztalata ezzel a modellel talán iránymutató lehet, de ezt már leírtam, ez volt pl. Bull üzenete.

Nincs autóm, de egy használt autót hiába próbálsz ki, akkor is átvághatnak vele, óratekergetés, szervizkönyv hamisítás, miegymás...
Tegnap írtam, hogy nem volt lehetőségem kipróbálni a fegyvert, a használt eszközök megvásárlása mindig lutri vagy nem?  Mosolyog

Eddig nem szóltam, de NEM ! "használt eszközök megvásárlása mindig lutri vagy nem?  "

Ez nem !

Mivel számtalanszor leírtuk, hogy használt fegyvert csak és kizárólag lőtéren, kipróbálva, szórásképet lőve, belőve szabad vásárolni !

Két napja egy friss tanfolyamos vett egy ZKK-600 fegyvert (használt), egy gányolt maszek, oldható szerelékkel (ami lötyög mint Katiba a gyerek), egy trapára lőtt Tasco céltávcsővel.

Szerencsétlen kezdőt megvezették, mert figyelmetlen volt, elegendő volt neki, hogy lő a fegyver, most meg költhet rá még egy rakás pénzt.

Ami nem etikus, hogy ezt egy "kolléga" tette vele. Nem
Naplózva
vegeza
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3061



« Új üzenet #1779 Dátum: 2015. Június 18. - 10:39:41 »

Pocok!
Írásaid engem kísértetiesen emlékeztetnek egy fürdőben szolgáltató mimóza lelkü hölgy sirámaihoz.
Tanácsot kértél, leírom én öreg vadászként mit tennék.
Vennék egy kib..szott doboz lőszert, belőném vagy lövetném azt a qrva puskát, elolvasnám Hazelwood 2013 11.16.-án kelt írását A vaddisznó lesvadászatáról,
aztán elhúznék a p..csába vadászni!
 Emelem

Ui: kb. egy év mulva jelentkeznék a fórumon a tapasztalataimmal.
Naplózva

"Sors bona, nihil aliud"
Az optimista angolul tanul, a pesszimista héberül.....
A realista meg lőni!
puffadtpocok
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 660


« Új üzenet #1780 Dátum: 2015. Június 18. - 11:02:37 »

Kedves TAL!
Ezzel tisztában voltam és most ezt bevállaltam így, majd kiderül, hogy mit tud a fegyver, még akkor is, ha ezért felelőtlennek tartasz és rápacsálok!
Lőtéren amikor kint voltam, hoztak ki fegyvermestertől vásárolt (Németországból behozott) Weatherbyt Mark V-t, Leupold távcsővel, eladó fegyvermester által belőve!  Az első lövés 1 méterrel porzott a lőlap mellett...  Valakinek a pénz fontosabb sajnos, mint a saját munkája értéke, örülök, hogy Te nem ilyen vagy, csak sajnos tőlem eléggé messze.

Kedves Vegeza, köszönöm a jó tanácsot, már vettem és így lesz!  Mosolyog  A párnámat meg majd telesírom, ha fürdőben szolgáltató mimóza lelkű hölgy leszek.  Vigyorog
Kérlek válaszolj arra, hogy "Te mit vettél volna a helyemben és ezt miért nem vetted volna meg első (nagy) golyós puskának?"

Üdv.: P.p.
 
Naplózva
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9520


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #1781 Dátum: 2015. Június 18. - 11:10:48 »

Tegnap írtam, hogy nem volt lehetőségem kipróbálni a fegyvert, a használt eszközök megvásárlása mindig lutri vagy nem?  Mosolyog

De igen, csakhogy ha a fegyver gazdája 100 m-en egy elfogadható lőképet lő mondjuk 5-6 lövéssel, akkor ott a csőnek nagy baja nem lehet.

Mégha nincs is szervízkönyve a puskának!  Röhög
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
puffadtpocok
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 660


« Új üzenet #1782 Dátum: 2015. Június 18. - 11:15:13 »

Meg legalább nem lehet visszatekerni.  Nevet
Naplózva
huszlavika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2791



« Új üzenet #1783 Dátum: 2015. Június 18. - 11:18:41 »

Kedves TAL!
........................... eladó fegyvermester által belőve! ......

Üdv.: P.p.
 

Na, hát itt van a kutya elásva....... szerinted miért eladó egy fegyvermester? Hát, mert nem kell már a tulajának. Fejvakarás Olyan fegyvermesterrel kell belövetni, akit nem akarnak eladni! Kacsint Wave
 Emelem

Naplózva
Anti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2681



« Új üzenet #1784 Dátum: 2015. Június 18. - 11:22:23 »


Lőtéren amikor kint voltam, hoztak ki fegyvermestertől vásárolt (Németországból behozott) Weatherbyt Mark V-t, Leupold távcsővel, eladó fegyvermester által belőve!  Az első lövés 1 méterrel porzott a lőlap mellett...  Valakinek a pénz fontosabb sajnos, mint a saját munkája értéke, örülök, hogy Te nem ilyen vagy, csak sajnos tőlem eléggé messze.

 

 Emelem
Ezt kifejtenéd kicsit bővebben? Hol történt? Akár a fegyvermester nevével... Kacsint
(esetleg privátba, hogy ne legyen gond...)
 Wave
Naplózva

"kilenc és fölötte"
I shot the sheriff, but I did not shoot the deputy...
Oldalak: 1 ... 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 [119] 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 ... 153   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: