Oldalak: 1 ... 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 [117] 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 ... 153   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: 8x57 JS/JRS  (Megtekintve 375620 alkalommal)
Stefi
Vendég
« Új üzenet #1740 Dátum: 2015. Június 06. - 18:19:13 »

Emelem
Összegezve, akkor nem jobb a magam barkácsolt, környezetbarát Ördög, somfa készülék? Igaz, kicsit rusnya, kicsit mittudom én milyen, de a miénk, az áráról nem is beszélve Vállat von

Környezetbarát !   Taps

Naplózva
puffadtpocok
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 660


« Új üzenet #1741 Dátum: 2015. Június 16. - 16:36:59 »

Szervusztok Tisztelt Vadásztársak!

Első puskának vásároltam egy "Voere Kufstein Austria Cal. 8x57 JS STL2" felirattal rendelkező fegyvert (lépcsős csövű, létrás hátsó irányzékú kivitel).
Érdeklődni szeretnék, hogy ezzel kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata, hogy mely lőszert szereti a cső, melyiket szórja szépen?
Két embertől tudtam kérdezni, akinek volt ilyen fegyvere, mindketten Norma Vulcant használtak, de különösebb szóráskép ellenőrzés nélkül, gondoltam bedobom ide a kérdést, hátha?!

Üdv.: P.p. 
Naplózva
forester73
Vendég
« Új üzenet #1742 Dátum: 2015. Június 16. - 16:56:26 »

Szia Pocok !

Mielőtt leoltanak a szokásos dolgokkal légyszi olvass utánna a fegyveres topikokban , használd a keresőt és ráfogsz jönni , hogy ebben a kérdésben senkinél sincs a bölcsek köve . Nem lehet rá egyértelmü választ adni . Hidd el az évek alatt rajtad kívül nagyon sokan feltették ezt a kérdést , amire először megpróbált mindenki a tudásának és tapasztalatának megfelelő választ adni . Röviden próbálok irányt mutatni , jófajta fegyvert vettél egy nagymúltu és sokak által kedvelt kaliberben , ha kismered nem fogsz benne csalódni . Azt viszont , "Hogy milyen lőszert szeret a puskám ?" itt a fórumon felér az anyázással ! Mégegyszer olvass vissza és rájössz , hogy előbb megkell határozni , hogy mire szeretnél és hol vadászni majd ez után a pénztárcádnak megfelelő több fajta lőszerből (van bőven ehhez a kaliberhez ) lőtéren , nyugodt körülmények között lőni kell szórásképeket - igen többet - többféle lőszerből és amelyikkel a legjobb (nem a "legszebb") szórásképet produkálja a puskád azzal elkezdeni vadászni és a tapasztalatok majd megmutatják , hogy jólválasztottál vagy nem és nézel egy másikat . Nem tudod lerövidíteni hidd el , sokan próbálták de ez a bevált módszer .

Próbáltam higgadtan , normálisan válaszolni ! Ne készíts ki minket -már mások megtették-!

Üdv az OGRE
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #1743 Dátum: 2015. Június 16. - 17:36:20 »


.............
Próbáltam higgadtan , normálisan válaszolni ! Ne készíts ki minket -már mások megtették-!

Üdv az OGRE

 Igen Taps Vigyorog
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
oconor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2332


« Új üzenet #1744 Dátum: 2015. Június 16. - 18:22:34 »

Szervusztok Tisztelt Vadásztársak!

Első puskának vásároltam egy "Voere Kufstein Austria Cal. 8x57 JS STL2" felirattal rendelkező fegyvert (lépcsős csövű, létrás hátsó irányzékú kivitel).
Érdeklődni szeretnék, hogy ezzel kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata, hogy mely lőszert szereti a cső, melyiket szórja szépen?
Két embertől tudtam kérdezni, akinek volt ilyen fegyvere, mindketten Norma Vulcant használtak, de különösebb szóráskép ellenőrzés nélkül, gondoltam bedobom ide a kérdést, hátha?!

Üdv.: P.p. 

Szia!

Én úgy látom más felületen már egész nagy köröket futottál a témában, talán megoszthatnád azok eszenciáját Emelem
Naplózva

„A valós információ létfontosságú, a téves információ sajnálatos és káros, de a jól irányzott hamis információ halálos.” (Frederick Forsyth, angol író)
puffadtpocok
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 660


« Új üzenet #1745 Dátum: 2015. Június 16. - 22:47:20 »

Sziasztok!

Kedves Forester73, köszönöm szépen az építő jellegű kritikát, bár nem teljesen értem, hogy miért szolgáltam rá a hozzászólásod bizonyos részeire.
Némiképp úgy érzékelem, hogy nem arra válaszoltál amit kérdeztem, hanem kb arra válaszoltál, mintha azt kérdeztem volna, hogy "milyen lőszert vegyek a puskámhoz", holott azt kérdeztem, hogy ezzel a modellel volt-e valakinek személyes tapasztalata esetleg, ellenőrzött-e több lőszerrel szórásképet és abból melyik bizonyult a legszebbnek (értsd legjobbnak, mivel a legszebb alatt nem azt értem, hogy azért szép, mert szmájlit lövünk vele).
A kérdésemet nemes egyszerűségből tettem fel, mivel a neten sehol és semmit nem találok erről a modellről, miközben a vadászaprón 2 hónap alatt 4-5 ilyen hirdetett fegyvert láttam (tehát van belőle pár darab, még ha nem is FÉG GV vagy ZKK 600 sűrűségű), s két eladó válaszolt is a kérdésemre, hogy ők ellenőriztek-e szórásképet több lőszerrel, de nem, ők Norma Vulvcannal és Oryxszal használták, de nem néztek előtte több lőszerrel szórásképet, mert eleve ezzel vadásztak elégedetten más kaliberben és puskával, és elégségesnek ítélték a két norma lőszer teljesítményét ennél a modellnél is.
Amennyiben lennék annyira debil, hogy feltenném azt a kérdést, hogy szentírásként mondjátok meg, hogy milyen lőszert vegyek végleges használatra ehhez a modellhez, nyugodtan anyázzatok velem, amennyiben azt kérdezem, hogy valakinek volt-e tapasztalata konkrétan ezzel a modellel, mint ahogyan meg is fogalmaztam a kérdésemet, az anyázást paraszt dolognak fogom venni, (úgy érzem jogosan).

A belövés elméleti folyamatával nagyjából tisztában vagyok, tudom, hogy lőtéren, nyugodt körülmények között, nem túlhevített csővel, több fajta, s típusú (majdan vadászatra használt) lőszerrel kell ellenőrizni a fegyver szórásképét, s amelyikkel a legjobb, arra kell belőni a fegyvert. Ellenben megfogadom a vadásztanfolyamon hallottakat, melyet az igazságügyi fegyverszakértő előadónk javasolt nekünk, hogy kezdő vadászként ezt bízzuk fegyvermesterre és én arra is fogom, pénteken viszem hozzá a puskát, mert még nem érzem annyira stabilnak a kezem, s még nem ismertem ki a puskámat, hogy be is tudjam lőni. 

A keresőt igyekeztem használni, de nem olvastam el, mind a 117 lapot, mea culpa, azt láttam, hogy Magesznak van (vagy volt) Voere 2165-se, ami nem tudom mennyiben tekinthető az általam vásárolt modell utódjának, de fegyver és fegyver között is lehet különbség szériánként, nem hogy pár év vagy pár tíz év gyártási időpontjának távlatából ugyanattól a gyártótól.
Tehát ezért gondoltam, hogyha volna akkora szerencsém, hogy lenne itt esetleg olyan fórumozó, akinek ugyanilyen fegyvere van és több lőszer szórásképét is ellenőrzött már, akkor az nekem is támpontot adhat, 1-2 kör megspórolását jelentheti... így szűkülne a kör, hogy mely lőszerek azok, amiket megéri megvenni a szóráskép ellenőrzéséhez, mivel a 8x57JS kaliberhez nagyságrendileg 30 fajta lőszert kapni itthon (teljes köpenyeseket is belevéve).


Kedves Oconor!
Igen, egy másik fórumon próbálkoztam először több infót szerezni, de nem jutottam sokra, egy nagyon kedves ottani felhasználó segítőkész volt, ellenben Ő egy Sakot nyüstöl, tehát tudott segíteni, de nem teljes körűen.

A kaliberválasztás előtt sokat olvasgattam, több szempont miatt is a 8x57 tetszett, erdősült és mezőgazdasági területekkel tarkított domság jellegű, nagyvadas vidéken fogok vadászni. Van őz, gímszarvas és vaddisznó, utóbbiból a legtöbb és mivel vendégvadászat, illetve vadkár elhárító vadászat lesz a kezdő lehetőség (vadásztársasági tagság nélkül), így leginkább vaddisznó lesz a fő zsákmányállat, ellenben olyan lőszert szeretnék kezdésnek használni, ami alkalmas lehet az őz és gím tarvad elejtésére is, ha úgy adódik, egyiket még ne tépje "nagyon", a másikra meg már alkalmas legyen. (Remélhetőleg róka is lesz majd terítéken, de nem a gerezna lesz a fő cél, tehát egyelőre mindegy mekkora lyukat csinál...)

Mivel a másik fórumon addig nem kaptam választ, ezért vettem PPU Gromot, S&B SPCE-t, és GECO Plust, kis is mentünk vele lőtérre kipróbálni a puskát és tesztelgetni a távcső beállítási képességeinket. Mivel utóbbiban nem jeleskedtünk, így a szóráskép ellenőrzésnek sem lehetett tekinteni az eseményt, tehát releváns tapasztalatot nem tudok megosztani Veletek, hogy ez a modell mennyire szereti ezeket a lőszereket, átadom a lehetőséget a fegyvermesternek.
(Amit általánosságban olvastam fórumokon, hogy a 8x57 lőszerek általánosságban jók, a Gecot viszonylag kevesen lövik, talán a legtöbben Sallert és Normát használnak. Az RWS nem tud annyival többet, mint amennyivel drágább, és a Lapua sem, SAKO-t kevesen írták, hogy használják, a Brenekke, Hornady, Remington.)

Kedves Forester73, remélem ennyiből lejött, hogy nem gondolkodásmentes és utánanézés nélkül tettem fel a kérdésemet és nem parasztkodni, bicskát nyitogatni jöttem ide, illetve remélem, hogy ezért én is érdemlek egy tapsot!  Mosolyog

Üdv.: Puffadtpocok, avagy a másik OGRE
Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #1746 Dátum: 2015. Június 17. - 07:34:01 »

Kedves Pufipocok!
A tapshoz azért ennél több kell Vigyorog
Az előadáson az a szakértő azt nem mondta, hogy a szóráskép ellenőrzéshez nem kell pontosan beállítani a céloptikát?
Attól, hogy nem lősz vele 250-ről szög-tizest, a lőszer próbája még elvégezhető. A légyeg, hogy milyenek a 4-5 lövéses találati csoportok és nem az, hogy hol vannak a lőlapon.

Amúgy egy lényeges dolgot csak nem akar bevenni a fejed.
Nincs ugyanolyan Voere akárhányas puska, mint a tiéd.
Abból egy van és ahhoz a csőhöz kell megkeresni a hozzávaló lőszert.
Ha vadászboltos lennék, akkor a legdrágábbat javasolnám.
Ha a saját, jelenlegi puskám alapján választanék, akkor a Lapua Megát.
Aztán lehet, hogy mindkettő próbája után elküldenél az pitsába a 10 centis szórásuk miatt Vállat von
Szóval túláradó érzelmű vészsirámok helyett sokkal jobban jársz, ha kiolvasod Ogre írásából a lényeget.
Mert sértődésből egyrész nem lesz 2 centis szóráskép, másrész nem hat meg senkit.
 Emelem
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
oconor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2332


« Új üzenet #1747 Dátum: 2015. Június 17. - 08:24:29 »

Szia!

Saját felhasználói tapasztalatom a kaliberrel kapcsolatban, hogy csak a S&B SPCE lövedékkel szerelt lőszert hordta megfelelően. Ennek is a hosszabb lőszer hosszra beállított változatát, anno volt két vagy talán többféle szerelési hosszal kapható is.
A fegyvered a leírásod szerint autentikus vasrészekkel van megáldva, ami lehet igen hasznos, és lehet sajnos balszerencse. Szerencse ha egy raktárban pihent valahol, balszerencse ha megjárta Sztálingrádot. Ez utóbbi esetében azt is eltudom képzelni, hogy semmit nem fog jól hordani, de ne így legyen. Amennyiben használtan jutottál hozzá ezeket a kérdéseket lehetett volna szűkíteni az előző tulajtól beszerzett információkkal vagy esetleges vásárlás előtti próbával. A próbalövéseket vagy nyílt irányzékkal hajtsd végre, vagy minden kétséget kizáró céloptikával, és szerelékkel, mert valós szórásképet nem fogsz más módon produkálni.
El lehet igen sok lőszert pufogtatni, de megfelelő válasz fentiek nélkül nem kapsz a szóráskép minőségére.
 Emelem
Naplózva

„A valós információ létfontosságú, a téves információ sajnálatos és káros, de a jól irányzott hamis információ halálos.” (Frederick Forsyth, angol író)
huszlavika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2791



« Új üzenet #1748 Dátum: 2015. Június 17. - 08:28:52 »

Sziasztok!

........................................

Kedves Forester73, remélem ennyiből lejött, hogy nem gondolkodásmentes és utánanézés nélkül tettem fel a kérdésemet és nem parasztkodni, bicskát nyitogatni jöttem ide, illetve remélem, hogy ezért én is érdemlek egy tapsot!  Mosolyog

Üdv.: Puffadtpocok, avagy a másik OGRE

 Taps Bravó  Grt   Taps ............... tapsikolósból csak ennyit találtam....... Bow
Naplózva
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9520


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #1749 Dátum: 2015. Június 17. - 08:30:54 »

Szóval túláradó érzelmű vészsirámok helyett sokkal jobban jársz, ha kiolvasod Ogre írásából a lényeget.
Mert sértődésből egyrész nem lesz 2 centis szóráskép, másrész nem hat meg senkit.
 Emelem

Így van Csabi!
Én azt tenném a helyében, hogy az ismeretségi körömből kérnék/vennék 3-4 db valami SP maggal szerelt lőszert, különböző termékekből, aztán amikor összejött egy dobozra való, ( az ugye legalább 5 féle lőszer ) rászánnék egy lőtéri délelőttöt.

Még azt is megkockáztatom, hogy érdemesebb lenne állványból lőni a szórásképet, ha bizonytalan a saját kezében még! Tudom, - sokan mondják- nem úgy fog vadászni majd, de a szóráskép lövés nem is arról szól. Az állvány egy bizonytalan pontot, az emberi tényezőt, ha nem is küszöböli ki teljesen, de jelentős mértékben csökkenti.

Lőnék egy fajta lőszerrel egy lőlapra, - akár úgy, hogy megvárnám, míg visszahűl a cső- aztán egy másik lőlapra egy másik lőszert próbálnék. Aztán, ha megvagyok mindegyikkel, talán eldönthető, hogy melyik az, amit a legjobban szeret a cső. Egyáltalán nem biztos, hogy benne lesz, de azért van rá esély. Ha mind szar, vagy kezdeném egy másik csoporttal, vagy erősen gondolkodóba esnék a cső állapota miatt.

 Emelem
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
Ruger
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 918



« Új üzenet #1750 Dátum: 2015. Június 17. - 10:23:48 »

Szia Pocok!
Végigolvasva, a kérdésedre érkezett válaszokat, nem volt köztük sértő, vagy kioktató. Írtad, hogy első puskád, a válaszadók pedig régi motorosok, akiknek a valószínűleg már betelett egy fegyvertartásija, így inkább hámozd ki a válaszokból a lényeget. Minden cső más és más, ugyanabból a tipusú fegyverből is, egyszerűen nincs jó válasz a kérdésedre.
Én nagyon sokáig vadásztam ezzel a kaliberrel, nekem egyértelműen a kedvencem a középkaliberek között. Gondold végig, mire szeretnél leginkább vadászni ahhoz válassz egy fajta municiót ( pl. a Csaba által említett MEGA tényleg nagyon jó) Vegyél egy dobozzal, ha nem tudsz kérni pár darabot, próbáld ki lőtéren, ha jól lövi a puskád használd. Hidd el többet számít, hogy megfontoltan süsd a puskát a vadra, jól lődd meg, mint a töltényválasztás!! Wave
Naplózva

"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
Stefi
Vendég
« Új üzenet #1751 Dátum: 2015. Június 17. - 11:17:57 »

Szia Pocok!
 ( pl. a Csaba által említett MEGA tényleg nagyon jó)

Nagy fax ez a Csaba !

 
Sakoban viszont van 8x57 de azzal meg mostanában baj van !     Rííí
Naplózva
huszlavika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2791



« Új üzenet #1752 Dátum: 2015. Június 17. - 11:21:26 »

Nagy fax ez a Csaba !

 
Sakoban viszont van 8x57 de azzal meg mostanában baj van !     Rííí

Nem akartam genyoooo lenni, gondoltam, hátha feltűnik még valakinek........ Ördög Ördög Ördög
Naplózva
Ruger
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 918



« Új üzenet #1753 Dátum: 2015. Június 17. - 11:54:54 »

na baxa  meg, így tetszelegjen az ember szakértőnek  Rííí Fej a falba
Naplózva

"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #1754 Dátum: 2015. Június 17. - 12:02:28 »

na baxa  meg, így tetszelegjen az ember szakértőnek  Rííí Fej a falba

 Ördög Ördög Röhög Röhög

Én is simán rámondtam volna, hogy van...
Naplózva

Üdv End
Oldalak: 1 ... 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 [117] 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 ... 153   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: