St.Girgesz
|
|
« Új üzenet #480 Dátum: 2010. Augusztus 29. - 09:39:30 » |
|
Most vettem meg a Vadászlap szeptemberi számát és a gyerekeknek szóló rovatban a méhekről van szó. Ez eddig dicséretes is lenne, de a tartalom... ha valamiről nem tud valaki, akkor miért ír róla? Vagy ha írni akar a témáról, de nem ért hozzá, legalább járna rendesen utána!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Fomec
|
|
« Új üzenet #481 Dátum: 2010. December 14. - 16:59:18 » |
|
Méhész szakemberek segítségét kérném. Mitől "cukrosodik" be a méz? Tehát zavaros, átláthatatlan lesz. Úgy 3 hete vettük, már alapjáraton nagyon folyós, de még tiszta volt.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9988
|
|
« Új üzenet #482 Dátum: 2010. December 14. - 18:03:04 » |
|
Általában a hidegtől ikrásodik. Tedd radiátorra, vagy meleg vízbe, újra folyós lesz.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Fomec
|
|
« Új üzenet #483 Dátum: 2010. December 14. - 18:18:37 » |
|
Általában a hidegtől ikrásodik. Tedd radiátorra, vagy meleg vízbe, újra folyós lesz.
Ez történt, de már nem lett átlátszó.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
zsolt68
|
|
« Új üzenet #484 Dátum: 2010. December 14. - 18:26:21 » |
|
Ez történt, de már nem lett átlátszó.
Lassan, vízzel telt edénybe mártva kell melegíteni, míg nem lesz folyós. De ne ijedj meg, ez természetes jelenség a méznél, teába így is lehet használni, semmit nem veszít az értékéből, sőt az a gyanús, ha a méz nem ikrásodik.
|
|
|
Naplózva
|
Gondolkodom, tehát vagyok. De ha nem gondolkodom, sokkal jobban vagyok.
|
|
|
Kama
|
|
« Új üzenet #485 Dátum: 2010. December 14. - 18:27:33 » |
|
Méhész szakemberek segítségét kérném. Mitől "cukrosodik" be a méz? Tehát zavaros, átláthatatlan lesz. Úgy 3 hete vettük, már alapjáraton nagyon folyós, de még tiszta volt.
Ez minden méznél egy természetes folyamat, csak egyes fajtáknál nagyon gyors (pl. repce esetén a pergetést követően 2-3 nap), más fajtáknál pedig lassabb (pl. akác 1-2 év). Ettől a minősége nem romlik, sőt! Általában azok a mézek maradnak sokáig folyékonyak amiket kiszerelés előtt alaposan (akár 80-100 fokra is) fölmelgítenek. Így viszont egy csomó értékes vitamin, enzim lebomlik, megsemmisül; tehát nagyban csökken a méz értéke. Tehát - az akácméz kivételével - szinte az összes fajta 3-4 hónapon belül kristályosodik. Ez vagy azt jelenti, hogy opálos lesz a méz a benne megjelenő kristályok miatt, vagy teljesen "beáll". De ez - mégegyszer mondom - nem baj. Legalább a gyerek se tudja vele lecsurgatni magát...
|
|
|
Naplózva
|
"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?" (Zsindely Ferenc)
|
|
|
Fomec
|
|
« Új üzenet #486 Dátum: 2010. December 14. - 18:38:50 » |
|
Köszönöm a válaszokat.Kíváncsi voltam, mi lehet az oka.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Eb
|
|
« Új üzenet #487 Dátum: 2011. Január 24. - 12:19:00 » |
|
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Szeretnék egy nap viaszolvasztót készíteni. Ha valaki tudna nekem ebben egy kis segítséget nyújtani, megköszönném. Fotó, méret, stb. Esetleg ha valakinek a közelbe lenne, és megengedné, hogy leméretezzem, elmennék. Előre is köszönöm.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Nádifarkas
|
|
« Új üzenet #488 Dátum: 2011. Január 24. - 12:41:01 » |
|
Sziasztok,
Lenne gy személyes kérdésem, nem akar magának valaki egy kis bajt, akarom mondani púpot a hátára? Arrol lenne szó, hogy régóta dédelgetett álmom, hogy méhekkel bajlódjak. A méhekkel való kapcsolatom egyenlőre annyi, amennyi egy befőttes üvegben elfér, sajnos. A viccet félretéve, szeretnék magamnak találni egy mestert, aki megtanítana előszőr hobbi szinten méhészkedni. Én Albertírsán élek, értelmes távolságon belül, érdekelne bármilyen megoldás!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Horrido
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 7947
Generalbakter
|
|
« Új üzenet #489 Dátum: 2011. Január 25. - 13:11:33 » |
|
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Szeretnék egy nap viaszolvasztót készíteni. Ha valaki tudna nekem ebben egy kis segítséget nyújtani, megköszönném. Fotó, méret, stb. Esetleg ha valakinek a közelbe lenne, és megengedné, hogy leméretezzem, elmennék. Előre is köszönöm. Régi hűtő, ajtó leszerel, rá egy dupla, légréteges üveglap és kész. Régebbi üveges Colahűtő mégjobb, annak üveg az ajtaja is.
|
|
|
Naplózva
|
A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
|
|
|
Eb
|
|
« Új üzenet #490 Dátum: 2011. Január 25. - 13:38:29 » |
|
Régi hűtő, ajtó leszerel, rá egy dupla, légréteges üveglap és kész. Régebbi üveges Colahűtő mégjobb, annak üveg az ajtaja is. És a szűrés hogyan van? Bele van építve?
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Eb
|
|
« Új üzenet #491 Dátum: 2011. Február 19. - 22:15:19 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Horrido
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 7947
Generalbakter
|
|
« Új üzenet #492 Dátum: 2011. Február 19. - 22:25:48 » |
|
És a szűrés hogyan van? Bele van építve?
Szia Eb! Az egész srégen van napirányba állítva és a hűtőrácsok helyén anyarács van bent. Alul szépen megáll a víz, felette megint anyarács. Arra szoktam rakni a fedelezést, zugépítményt. Szépen működik, a Bacsák mester meg is kérdezte, milyen olvasztóból szedek ki ilyen szép nagy darabokat. Üdv,H
|
|
|
Naplózva
|
A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
|
|
|
Horrido
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 7947
Generalbakter
|
|
« Új üzenet #493 Dátum: 2011. Február 19. - 22:26:56 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
|
|
|
Eb
|
|
« Új üzenet #494 Dátum: 2011. Február 19. - 22:30:15 » |
|
Teljen a kaptár! [/quote]
Már nagyon ránk férne.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|