Oldalak: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 97   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Vegyescsövű fegyverek  (Megtekintve 232803 alkalommal)
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #45 Dátum: 2010. Február 07. - 09:43:42 »

Szia Péter!

Én is többnyire egy vegyescsövűvel vadászok. Furcsa módon a cseh lőszert az enyém (Sabatti Forest) is jobban viszi, mint a norma Alaskat, vagy Oryxot (8x57). De sajnos a lőkép nem olyan jó, mint az ismétlőpuskámmal volt...Kicsit vándorolnak (lefelé) a lövések, valószínűleg azért, mert a cső felső része nem hűl olyan gyorsan, mint az alsó, ezért a melegtől kicsit lefelé görbül a cső...Fegyverszakértők, ne röhögjetek a fogalmazásomon... Bion Legalábbis Vadászbarátom szerint ezért van ez. /nekem felül van a sörétes cső/

De mondjuk amúgy is csak egyet lövök egy vadra az esetek 99 %-ában (egyéni vadászat).

Mondjuk én nem vagyok híve a többféle lőszer kivitelének. Nem kockáztatnám a vadászat sikerét azzal, hogy zajongok a puska nyitásával-csukásával egy megpillantott disznó esetén...sokszor szerintem erre nincs is idő (erdőben).

 Emelem
Naplózva
Kovi Ádi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 993



« Új üzenet #46 Dátum: 2010. Február 07. - 09:53:11 »

Peti!
Jó, hogy leírtad a tapasztalataid, jó olvasni! Szerintem a 2 cm-es szórás jónak mondható! A gidához pedig gratulálok!  Emelem
Naplózva

A vadászat - "Ősi örökség ez, amit egyik ember örököl, a másik nem..." (Fekete István)
Sebipeti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 333



« Új üzenet #47 Dátum: 2010. Február 07. - 16:56:32 »

Köszönöm!

Szia Antal!

Akkor azért vagyunk páran, kik vegyescsövűvel -is- vadászunk! Wave     Nekem ez volt az(egyik) álmom  Angyal

Én is hallottam erről, hogy a másik(nálad a felső,nálam az alsó) cső nem hűl olyan gyorsan és ez kihat a golyós cső lőképére! Mondjuk 3 egymást követő lövés leadása után én nem tapasztaltam ezt, igaz nem akartam megdönteni az újratöltés világrekordját, de nem is hagytam kihűlni a csövet.

Vadászataim során szerintem csak nyáron, tarlókon rókára vadászva  fog előfordulni,hogy nem csak egy lövés lesz szükséges, de akkor sem hiszem hogy kettő (max. 3) lövésnél fogok többet leadni! Amikor megvolt a 243-as CZ fegyverem (erre a vegyescsövűre cseréltem el), akkor egy estére emlékszem, hogy  többször ismételtem egy rókára, 3év alatt!

A több lőszer kivitelével én csak az esélyét szeretném megadni annak hogy -ha a körülmények megengedik (elég idő a váltásra!)- akkor tudjak pl.: egy nagyobb disznóra egy másik talán megfelelőbb lövedékkel rálőni. Ha úgy ítélem meg hogy ez nem lehetséges, mert mondjuk túl közel van, és nincs idő a váltásra, akkor vagy nem lövök rá ...vagy... pont azért mert közel van, tudok leadni egy fültő/fejlövést, amivel egy sima SP lőszer is 'elég hatásos' ! Ezt lehetne elemezni innét-onnét, igazából nem lesz két egyforma szituáció..., de hát ezért -is- szép a vadászat!!! Azt persze nem elfelejtve hogy a két különböző lőszert előbb lőtéren céltáblára lőve kell megnézni hogy mi a különbség a szórásképet illetően!- nálam ez, a Hirtenberger + a cseh lőszer között minimális, így 100-120 méterig nem kell azon gondolkodni hogy most mennyit tartsak alá-felé!

...és Te végül melyikkel használod a Sabattit, cseh vagy norma lövedékkel?

 Édesapámnak is 8*57 kaliberű puskája van, egy Zastava, ő sokáig a 12,7 grammos cseh SP-t lőtte(nem volt gondja vele), mióta van Cody,azt lövi, megelégedéssel!Én a 30.06-os billenőcsövű-gavallér puskámhoz szintén Cody lőszert használok, ez nekem is bevált!

Üdv. Sebipeti    Emelem






 
Naplózva
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #48 Dátum: 2010. Február 08. - 03:04:55 »

...és Te végül melyikkel használod a Sabattit, cseh vagy norma lövedékkel?

Az Oryx bevált eddig, bár csak egy dobozzal pufogtattam el belőle. Azért is döntöttem e mellett a típus mellett, mert utánkereséskor szerintem előnyösebb a kemény lövedék, ha a bozótba kell belőni a disznóra.
Kis testű vadra még nem lőttem Oryx-szal, kérdés számomra, hogy mennyi lenne a vér, mennyire gombásodna pl. egy őzgidán, szükség lenne -e a görbelábú ebeim segítségére.

Az Alaskával sem volt rossz tapasztalatom, de azzal meg nagyobb testű vadra nem lőttem....pont fordítva.

Úgyhogy gyűjtöm a tapasztalatokat még, de egyelőre az Oryx a sláger.  Emelem
« Utoljára szerkesztve: 2010. Február 08. - 07:48:50 írta Pyrus » Naplózva
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #49 Dátum: 2010. Február 08. - 16:56:07 »

Szerintem inkább használd a 11.2-es Cseh SPCE-t.
Az mindenes patron és a lövedéke jobb, mint a síma SP.
Naplózva
Sebipeti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 333



« Új üzenet #50 Dátum: 2010. Február 08. - 17:13:09 »

Szerintem inkább használd a 11.2-es Cseh SPCE-t.
Az mindenes patron és a lövedéke jobb, mint a síma SP.

Köszönöm!

Bocs,én nem írtam jól,nem sima SP-t vettem,és lőttem vele a gidát is,hanem az általad említett SPCE-t,11,2-es kivitelben!

Szóval,nem elképzelhetetlen hogy maradok ennél!

Üdv.
Naplózva
sierra
Erdő
****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 24


« Új üzenet #51 Dátum: 2010. Március 23. - 20:53:34 »

Sziasztok!

Most hogy újra szóba kerültek a vegyescsövű fegyverek,gondoltam felteszek egy képet melyen ,az enyémnek a 'felavatása' történt!

Egy őz gidát sikerült terítékre hozni még január közepén,lőtáv kb.90 méter,a lövésbe érzésem szerint pont belemozdult,így test középen érte a lövedék,ami egy cseh SP 11,2-es volt!Egy lépést sem tett,tűzben rogyott. A kimeneti oldalon kb. fél tenyérnyi lyuk volt! 

Vettem 1doboz cseh 11,2-es SP  lőszert és kaptam kipróbálásra 2darab  9grammos szintén cseh SP-t! Úgy tűnik, a fegyver szereti a cseh lőszert! A Hirtenberger lőszerhez képest lejjebb vitte kb.2 cm-re a cseh lőszert.

50méterre -nem padból- igaz nem szakadnak egymásba a lövedékek,de kb.2cm-es szórást produkált 3lövésből a 11,2-es, és érdekes hogy a 9grammos lövedéket(csak az egyiket lőttem el) ugyan oda vitte mint ahová az első 11,2-est,ezek egymásba szakadtak!

...most azon gondolkodom hogy majd tavasszal-nyáron ha otthon leszek, lehet  hogy veszek egy dobozzal a 9grammosból is, és majd amelyiknek jobb lesz a szórásképe, ahhoz lesz belőve véglegesen a puska. Talán egy kicsit a ballisztikája jobb a 9grammosnak, és rókára-őzbakra  kb. 200-220méterig jobb lenne mint a 11,2-es!-persze tudom hogy a 7*57R nem egy tipikus duvadazó kaliber, meg őzre van ennél laposabb röppályával rendelkező kaliber(ek), de azért más is jöhet mint róka vagy őz, és jó hogy ott van alul  még a sörétes cső is...

...a maradék (14db)Hirtenberger 11,3-as Nosler  lövedékből pedig pár mindig ott lapul a zsebemben, ha esetleg egy nagyobb disznó kerülne elém!

Üdv. Sebipeti 

 

Kedves Sebipeti!

Kiváncsiságból rákerestem a vegyescsövű témára.
Apám,aki egy gavallérgolyóssal levadászta az életét ilyen példát próbált állítani nekem,Ő már 10 éve sem volt fiatal,képet lehet kapni a 70-es évek vadászáról:
"...minek neked mindent fogó puska" /nesze vegyescsövű/
"...tanuljál meg lűni,azt nem köll annyira megtömni a tárat" /nesze neked csőtáras,automata /
"...mire lüvöd pontba golyóra,vagy a 10.sörétre" /nesze vegyescsövű/
"...gyerek te még mindig kapkodsz......,még pofonlűnéd söréttel" /nesze vegyescsövű /
"...messzi volt????,mért nem mentél közelebb.."
"...ne azér menj közelebb,hogy hamarabb odaérjen a golyó..." / nesze neked 200-300 méter /
"...ne lűdözz oda hozzá azért ,hogy eltaláld,...keresd a varázst"
"...fiam a fejedben mindig rend legyen..."
És még sorolhatnám,de amiért írtam neked az az,hogy lőtt ilyen kaliberrel,mint a tied,nem az övé volt,mindenki-é,kartonos puska.
"Abban az időben azzal lűtél,amit kaptál hozzá",most is csak most van választék,modernebbek a lőszerek,na mindegy azt mondta "az ollyan kaliber,lűttél vele,azt vártál",arra értette,hogy vártad a hatást,néztél a vad után,mikor esik el.
Hozzáteszem őzet nem sokat lőt vele,mert sajnálta,az oka ez volt :" odalűtem hozzá,az meg rít,nézett felém...én többet nem bántom üket".
Szarvasra,és disznóra lőtt vele,arra pedig kicsinek találta,pedig olyan rosszul sem lő,meg egyszer azt mondta : " 100 méter fölött nem is nekem / nála felém /jön,keríthetem,ha tudom / magyarul mehetek eléje,vagy elengedem /,ez a vadászat".
Nem rossz kaliber,neked hátracsúszott lövésnél helybenmaradt az őz,hatalmas kimeneti nyílással,nekem jó lövéssel 30-06-ossal elment 100 métert,akkor ilyenkor mi van? Legfőképpen SEMMI.


Naplózva
Sebipeti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 333



« Új üzenet #52 Dátum: 2010. Március 24. - 20:27:45 »

Szia Sierra!

Hát igen, mindenki másképpen viszonyul,más a véleménye bizonyos dolgokról!

Édesapádnak sok mindenben igaza van!

Nekem egy Izs 18-as egycsövű sörétes volt az első fegyverem, ezzel ejtettem el az első vaddisznóm, gyöngygolyóval, melyet követett még pár ezzel a fegyverrel. Aztán lett a golyós 30.06-os szintén IZS-18-as, amiről már írtam, kb. 6-7évet vadászom-tam ezzel a golyóssal, és azt gondolom ez kellő ' önfegyelemre ' tanított és elsősorban a " varázst " keresem, nem a mindenáron való lövést!

A vegyescsövű puskámat azt hiszem már kellő nyugalommal használom, és én pont azért kedvelem nagyon,mert univerzális.
A golyós kalibere jó lövést feltételezve elegendő idehaza, persze tudom hogy bikára,nagyobb disznóra ez az alsó határ, de ilyen esetekben még inkább igyekezni fogok a legmegfelelőbb lövés leadására.
A sörétes cső pedig nagyon hasznos tud lenni!

...lehet hogy legközelebb nekem lesz egy jó lövés és 100méteres utánkeresés,s Neked pedig hátracsúszott lövés és helyben marad a vad...,ettől oly érdekes a vadászat!

 Emelem   
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #53 Dátum: 2010. Március 24. - 20:58:50 »

Szia Sierra!

Hát igen, mindenki másképpen viszonyul,más a véleménye bizonyos dolgokról!

Édesapádnak sok mindenben igaza van!

Nekem egy Izs 18-as egycsövű sörétes volt az első fegyverem, ezzel ejtettem el az első vaddisznóm, gyöngygolyóval, melyet követett még pár ezzel a fegyverrel. Aztán lett a golyós 30.06-os szintén IZS-18-as, amiről már írtam, kb. 6-7évet vadászom-tam ezzel a golyóssal, és azt gondolom ez kellő ' önfegyelemre ' tanított és elsősorban a " varázst " keresem, nem a mindenáron való lövést!

A vegyescsövű puskámat azt hiszem már kellő nyugalommal használom, és én pont azért kedvelem nagyon,mert univerzális.
A golyós kalibere jó lövést feltételezve elegendő idehaza, persze tudom hogy bikára,nagyobb disznóra ez az alsó határ, de ilyen esetekben még inkább igyekezni fogok a legmegfelelőbb lövés leadására.
A sörétes cső pedig nagyon hasznos tud lenni!

...lehet hogy legközelebb nekem lesz egy jó lövés és 100méteres utánkeresés,s Neked pedig hátracsúszott lövés és helyben marad a vad...,ettől oly érdekes a vadászat!

 Emelem  


 Igen Emelem
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
kisvador
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 631


« Új üzenet #54 Dátum: 2010. Március 25. - 08:16:59 »

A 7x57R kalibert sokan lebecsülik,hozzáteszem alaptalanul.11,2es SPCE lövedékkel jó választás minden hazai nagyvadunkra.A vegyescsövű fegyvereknek pedig utolérhetetlen varázsa van,ezeket nem háborúra találták ki,mindíg is vadászfegyverek voltak,annak születtek.
Naplózva
Labs Land
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 293



« Új üzenet #55 Dátum: 2010. Március 25. - 08:53:14 »

A 7x57R kalibert sokan lebecsülik,hozzáteszem alaptalanul.11,2es SPCE lövedékkel jó választás minden hazai nagyvadunkra.A vegyescsövű fegyvereknek pedig utolérhetetlen varázsa van,ezeket nem háborúra találták ki,mindíg is vadászfegyverek voltak,annak születtek.

 Igen Emelem
Naplózva
Sebipeti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 333



« Új üzenet #56 Dátum: 2010. Március 25. - 15:14:04 »

A 7x57R kalibert sokan lebecsülik,hozzáteszem alaptalanul.11,2es SPCE lövedékkel jó választás minden hazai nagyvadunkra.A vegyescsövű fegyvereknek pedig utolérhetetlen varázsa van,ezeket nem háborúra találták ki,mindíg is vadászfegyverek voltak,annak születtek.


Szintén csak:   Emelem   Igen   Wave
Naplózva
Bagira
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 217


« Új üzenet #57 Dátum: 2010. Március 25. - 15:44:46 »

Üdv.

ZH-m volt.16-70.7x57R.

Tökéletes párosítás.

Nem kell nekünk kilométerekre nyulkálni.

Amire kitalálták arra pont passzol.

Messze van menny közelebb.
Naplózva
CID
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3274



« Új üzenet #58 Dátum: 2010. Március 25. - 16:34:57 »

Kétségtelen, hogy a vegyescsövű sokszor előnyt jelent. Én is nagyon szeretem, bár előszőr úgy gondoltam, hogy nekem is kell egy tolózáras puska. Most már megbarátkoztam a vegyescsövűvel, és ha nem azt vinném ki magammal biztos hiányérzetem lenne. Ettől függetlenül kell egy tolózáras puska.  Bion
Csak azt nem tudom milyen? Talán 243-as, mert nem vagyok oda a nagy kaliberekért. (óriási, fél éves vadászati tapasztalatok alapján jutottam erre az álláspontra) Ördög
Naplózva
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #59 Dátum: 2010. Március 25. - 17:02:40 »

A kombikkal nekem az alábbi gondjaim vannak:

1. oldható távcsőszerelék horror árban van, vagy a Suhl-i körmöshöz meg kell bontani a csövet, amit csak jó mesterre szabad bízni. (ami szintén jelentős összeg)
2. Ha fix szereléked van, megölöd vele azt amiért kitalálták.
3. Fix szerelékkel, még variábel távcsővel sem tudsz repülő, vagy futó vadra lőni, pláne rosszabb látási viszonyok között.
4. Nem mindig egy helyre visz a golyós és sörétes cső, ilyen esetben mihez lövöd be a távcsövet?
5. Ha disznólesen vagy és söréttel lövöd a rókát, ugyanúgy "zajongsz" mintha golyóval lőtted volna.
6. Az olcsóbb kategóriájú ZH cseppet sem szép puska, sőt a baszkül kifejezetten drabális.

Mindezektől függetlenül egy drillinggel (Merkel, régi Krieghoff) szívesen megbarátkoznék én is, de ezekből a jó állapotú használt szintén nem olcsó, az újról nem is beszélve.
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 97   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: