Üdv a topiklakóknak!
Csak a pipás téma miatt néztem be hozzátok, és nagyon kellemes meglepetésként ért, hogy ilyen hozzáértő hozzászólások születtek. Nagyon sok tévhit van a pipázással kapcsolatban (pl. minden laikus azt hiszi, hogy rózsafából készülnek a pipák, stb.), de itt szerencsére értőkre leltem. Két konkrét dologhoz szólnék csak hozzá: a pipa márkája/ára egy határ után valóban inkább csak esztétikai-érzelmi különbséget jelez, de azért azt a határt célszerű megközelíteni, mert nagyon más élményt tud nyújtani egy jó anyagminőségű, értő ember által metszett, jól kialakított pipa egy "teszkógazdaságos" eszközhöz képest. Sajnos 4-5ezer ft körül nagyon nehéz jó pipát találni, inkább csak szerencse kérdése, hogy sikerül a választás. (nekem az egyik legjobb ízű pipám a 40ből egy 3ezres noname cseh darab, de rohadt nagy mázli volt kifogni)
Nagyjából 10-15ezerért viszont olyan remek pipákat találni (Vauen, Savinelli, Peterson, stb.), amik jó eséllyel 10-20-30 évig fognak hűséggel szolgálni, és már a kezdetektől jó ízzel ajándékoznak meg.
A másik dolog a "mit igyunk pipázás közben" téma. Bár bizarrnak tűnhet az ötlet, de tényleg sokan iszunk tejet néhány dohány mellé. Egyrészt a tej védőréteget képez a nyelven, másrészt tompítja, lágyítja, bársonyosabbá teszi az ízeket. Tipikusan erősen aromás, édes dohányok mellé esik jól, mint amilyen az itthon is kapható Holger Danske Black&Bourbon.
A tea kiváló választás; latakia mellé a lapsang is megy.
Sör is ajánlható a nem édes dohányok mellé (pl. egy virginia dohány, mint a MacBaren Virginia No1), de a borral sajnos nem igazán passzol (max a desszertborok, mint néhány tokaji).
Bármi kérdésetek lenne egyébként (milyen pipát/dohányt érdemes venni, hol kapható kupakos pipa, stb.) szívesen válaszolunk; érdemes átnézni hozzánk ezügyben.
baráti üdvözlettel
Oláh Zsolt Levente
zsolev
Magyar Pipaklub Egyesület
www.pipaklub.hu