Oldalak: 1 ... 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 [89] 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 ... 111   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Őzhívás  (Megtekintve 285238 alkalommal)
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #1320 Dátum: 2015. Augusztus 11. - 11:18:17 »



Gratulálok, és a többi szerencsés elejtőnek is! Lehet tudni mit mutat a bakod a kifőzés után? Esetleg trófeafotót töltesz majd fel róla? Nagyon szép bak, ha már hatos bak, akkor ilyen legyen, mutatós!
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
kalcsob
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 667



« Új üzenet #1321 Dátum: 2015. Augusztus 11. - 12:10:36 »

Sziasztok.

Először is gratulálok minden bakvadásznak és vadásztatónak. Remek bakokat látni a fórumon.
Ritkán szólok hozzá, de most engedjétek meg, hogy megosszam tegnap élményemet mikor végre minden összeállt.
Tavasz óta nézelődök és próbáltam megtalálni a nekem való, valamilyen szempontból különleges bakot ami még "belefér".
Tegnap este is ezzel a céllal mentem ki. Először egy földcsuszamlást néztem meg amit egy "lépegető" bak lakja. Láttam is egy 6-os bakot sutával két gidával, de nem az enyém. Szederben hason fekve, kúszva próbáltam pozícióba lenni. Sípoltam kicsit, mire szemem sarkából mozgást láttam. Egy bak és sutája álltak fel tőlem úgy 80-re...de ez is csak egy fiatal 6-os.
Fene megeszi...akkor megnézem az öreg szűkállásút a garádon. Nem ismeretlen bak, találkoztunk már, céloztam is, sőt, Lesi barátom lencsevégre is kapta...de valahogy olyan vastagot, olyan nagyot mutatott, hogy nem görbült rá az ujjam, nehogy keserédes legyen a történet vége.
A bak ismert tartózkodási helyétől pár száz méterre álltam meg a kocsival és a garád mentén a búzatarlón bandukoltam lefelé. Átnézet a fasoron a repcetarlóra de semmi. Visszalépek a búzatarlóra, melyen már szállításra előkészítve hármasával a nagy kockák...jó messze egy őz lép ki a garádból, mögötte még egy...és már hajtja is a sutát a bakom...mert az én bakom volt, annak éreztem, hittem, reméltem. Jó 200 méterre vannak. Terv megszületett, a köztünk lévő hajlatból megpróbálok úgy kijönni, hogy a bálák takarjanak. Tervem majdnem összejött, épp a bála előtt járok amikor dobogás, serceg a tarló...látom, hogy őzeim futnak elfelé...neki a műútnak, a suta a túloldali akácost szemelte ki magának. Leforrázva állok egy ideig...de a bakom nem enged az asszonyi akaratnak, elé szalad, visszafordítja, az úttal párhuzamosan szaladoznak egy ideig...majd meglátszódik az ok. Az akácból érkezik egy ifjú dalia...bakom hol a sutát hajtja vissza saját birodalma felé (és felém) hol a fiatalt támadja vissza és hajtaná el...de az se annyira félős. Közben lassan lassan közelednek, olyan 80 méter körül fognak elhaladni, célzóboton fekszik már a puska kibiztosítva majd a bála mögül kilép a bak. Kicsit félsrégan éri lövésem, de nem szenved sokat. Mire odalépek hozzá levett kalappal a kis céda már oda is adta magát az ifjú titánnak, előző ura ravatalától alig 50 méterre, a vadászra rá se hederítve. Mérges lettem...semi gyász nincs ebben az aljaséletű kis q..rvában... csak ezt várta...szegénykém még ki se hűlt.  Végiggondolva az eseményeket sejthető, hogy a suta se véletlenül menekült épp az akácosba, ifjú hódolója árnyékos birtokára.
Persze ez az élet rendje tudom én...sőt, jobb is, hogy az én bakom nem örökít többet...de akkor is...   Woest







Naplózva

Üdv: Bence
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #1322 Dátum: 2015. Augusztus 11. - 12:16:18 »

Hej, de remekbe szabott koros bakot csíptél el, tényleg tetszik! Igen kopottak lehettek már a fogai is, ahogy nézem. Igen
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 4585



« Új üzenet #1323 Dátum: 2015. Augusztus 11. - 12:20:53 »


Remek bakokat látni a fórumon.


... és ezzel folytattad a sort.

Gratulálok hozzá!  Igen
Naplózva
Wipe
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1308



« Új üzenet #1324 Dátum: 2015. Augusztus 11. - 12:49:59 »


Ritkán szólok hozzá, de most engedjétek meg, hogy megosszam tegnap élményemet mikor végre minden összeállt.


Hát ez nagyon "összeállt"!   Igen   Emelem
Naplózva

A földet nem a szüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön!
Szik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 838


« Új üzenet #1325 Dátum: 2015. Augusztus 11. - 12:58:55 »

08 04 délelőtt.
Fél ötkor kelés, frissen, üdén, kipihenve, és vidáman. Kifelé menet ismét több lőhető bakot láttunk.  Persze mind középkorú. Egy érdekes abroncsos öreg bak komótosan sétált be a nádba a sziken előttünk a sípra oda sem hederintve. Egy tarló aztán egy keresgélő fiatal bakot veszek észre. Az egyik szára majdnem csak gyilkos pici bütyökkel. Persze sípra ez sem jön. Botról egyszer elhibázza. A bak nem is törődik a lövéssel szaglászik tovább. Bíztatom Bandit a lövésre, de bizonytalan. A bak is távolodik. Aztán mondom, hogy feküdjön hasra. A puskát alápolcoljuk. A bak közben kezd felénk jönni. Be is jön kb 80-90 méterre ahonnan meglövi. Háromnegyed hét. Ha elindul, kilencre otthon van, ahogy tegnap mondta. A kezdők szerencséje. A bakot ő zsigereli. Tanulja. Ez után elmegyünk két lest körbe tisztítani a benőtt kis fáktól. Délután trófeafőzés.






08 05 délelőtt.
Reggel megjött Sanyi barátom vadászni. Neki találtam a sziken még tavasszal egy torz agancsú „farkaságas „bakot. Persze akkor nem jött le meglőni pedig elég jól tartotta a helyét.





Azóta felnőtt minden, akkora a takarás a sziken, hogy alig látszik ki belőle az őz, döglesztő a hőség. A bakot már régóta nem látom. Tehát minden ideális ahhoz, hogy megtaláljuk. A már említett lesen kezdünk ahol a bak egész vélt territóriumát belátni. Persze nincs sehol. Sebaj. Cserkelünk és hívunk. A fő tartózkodási helyét képező nádasnál hívok először. Itt a nagy fűben feláll a sípra egy kis fiatal bak és elindul oldalra. A szembeni szikpadkán a bogáncsok közt is jön egy bak. Ahogy meglátja a kicsit el is zavarja a nád mögé. Utána szépen bejön a sípra. A bal szárán rászáradva a háncs. Egyébként villás, három év körüli. Egész a határunkig körbejárjuk a sziket. Háromszáz méterenként hívok. Egy helyen jön rá valami a nádban, amit csak akkor veszek észre, amikor megugrik. Látni sem látom. Mire visszaérünk a kocsihoz, már jó meleg van. A szik egyik padkáján volt egy lucerna, amit a nemzeti park két éve átvett kezelésre. Azóta kipusztult belőle a lucerna és ember magas szúrós kóróval van tele. Itt láttuk A Bandival az abroncsos bakot. A tábla középen derékszögben megtörik, itt van egy régi kút, aminek már csak a törött gyűrűje van meg. Mellmagasságig ér jó takarást adva. Itt hívok. Előttünk füves mély lapos nádfoltokkal. Mögötte gazos szikpadka. Kis idő múlva egy őz vöröslik a gazban előttünk kb 300 méterre. Az abroncsos bak. Először úgy néz ki, hogy a sípra jött. De mégsem. Rá sem hederít, megy tovább. Egy olajbokor alatt megáll. Próbálunk közelebb menni, de mire odaérünk, elnyeli a föld. Már nagy a hőség abbahagyjuk.
08 05 délután.
Öt körül indulunk. Nagy a hőség. Lassan azonban befelhősödik, aztán dörög, villámlik. Ez jó lenne nekünk.  El is kezd esni. Fél óráig esik. A levegő lehűl 35-ről 25 fokra. Az őzek is jobban mozognak. Úgy döntünk, hogy ezt az estét a farkaságasnak szánjuk még. Ha nem lesz meg akkor az abroncsosra koncentrálunk. Fel a lesre, a keresett bak sehol természetesen. Később ott hagyjuk a meddő várakozást és átmegyünk az abroncsos területére. Fél órát várunk a kút mellett. Sípra sem jön nem is látjuk. Szürkületben elindulunk befelé, erre kiugrik az abroncsos a gazból és beszalad a nádba. Itt volt tőlünk száz méterre és nem jött a sípra. A szomszéd levágott lucerna szélén még látunk egy borítást.
08 06 délelőtt.
Reggel az abroncsos tanyájára megyünk ki mindjárt. A kocsit ott hagyjuk. És gyalog nézelődve cserkelünk befelé. Nagyon óvatosan megyünk, mégis csak akkor vesszük észre a bakot amikor tőlünk megriadva szalad a gazból a nádba. Leparkolunk a kút gyűrűnél és úgy döntünk, hogy megvárjuk amíg kijön. Ez a nádfolt viszonylag kisebb, amibe beszaladt. A tanyája meg a lapos másik felén lévő szikpadka mögötti nagy nádas. Remélhetőleg oda fog visszamenni, ha egyáltalán kijön még estig. Ácsorgunk hosszú méla lesben.
 A szitáló vércséket és a kis őrgébicseket nézegetjük és a távcsövekkel sűrűn vallatjuk a nád szélét. Az erősödő uv sugárzás jótékonyan simogat az árnyék nélküli helyen. Végre 95 perc várakozás után meglátom a tanyája felé ballagó bakot a lapos nagy füvében. Innen messze van lőni. Küldöm a Sanyit utána. Hamar lőtávra is kerül. Állítgatja a botját, célozgat, de nem lő. Én mindezt a kút mellől páholyból nézem.  Ő a laposban sokkal mélyebben volt ezért a bakból alig látott valamit a nagy fűben.
 Közben a bak lassan kocogásra vált. Már Sanyit sem látom, takarja a nádfolt. Rásípolok.  Megáll, visszanéz. Sanyi ekkor sem lő. Az őz elkezd kocogni, ekkor kapja hátulról a lövést. Púpos háttal megy fel már a szikpadka dombján és egy nagy gazfoltnál betegen kerül egyet, mintha le akarna feküdni. Épp nem látom, amikor ismét szól a puska. Jó becsapódás hang. Többet nem látom a bakot. Megyek én is oda. Azért nem lőtt időben, mert a kétlábú botját tartó bőrszíj épp akkor szakadt el. Végül az egyik láb mellé fogva a puskát lőtt. A bak ott feküdt helyben. Mindkét lövés talált. Az első az comb és haslövés. a kegyelemlövés lapocka.













Igen érdekes trófeájú öreg bak. A szár majdnem végig egyenletesen vastag, sima gyöngy nélküli lefolyó rózsákkal. Sanyinak nagyon tetszik a bak. Meg van vele elégedve. Ez a vadászat is emlékezetes marad neki.
Ezzel a nyolc üzekedésben elejtett bakkal kilőttük az idei vadászidény összes bakját. Az üzekedésben történő vadászat nekünk véget ért. Nekem még ott a trófeakikészítés és egy kis pihenés is rám férne. Az üzekedés még javában tart. Ahogy lesz rá módom, még kimegyek nézelődni, és a végén írok egy összefoglalót.
Folyt. köv.
Naplózva

"A tapasztalatot nem az évek súlyával mérik, hanem a megszerzett tudás hasznosításának a mértékével."
Lesipuskás
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 225


vadász


« Új üzenet #1326 Dátum: 2015. Augusztus 11. - 13:07:33 »

Gratulálok mindenkinek!

Csontmetsző! Kalcsob bakja az a bak, amit a disznós topikban megmutattam! Mosolyog  Emelem


Naplózva
vadasz69
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 56


« Új üzenet #1327 Dátum: 2015. Augusztus 11. - 13:08:10 »

Gratulálok! Emelem

Naplózva
Szik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 838


« Új üzenet #1328 Dátum: 2015. Augusztus 11. - 13:56:01 »

08 10.
Reggel irány a határ, immár csak távcsővel és fényképezővel, és egyedül. Az útszéli gaz mellett veszem észre az ácsorgó fiatal bakot. Megállok és a kocsiból kilépve hívok rá. Figyel, de egyéb reakciót nem mutat. Közelebb csorgok, szép lassan, hátha hagyja magát lefotózni. Ahogy megyek előre, az útszéli gazos tábla felöli oldaláról kiugrik egy bak, és egy suta. A kis bak utánuk. A másik bak is egy kis fiatalka hatos. Nagyon védi a sutáját, a kis bakot nem engedi közel. Ahogy próbál közelíteni, fenyegetőzve jön szembe. Persze harcolni azt nem akar az látszik rajta, de fitogtatja az erejét. Egy-két fotó messziről és megyek tovább.



Ennek a táblának a másik sarkán lévő lesre ülök fel. Itt sípolok. Látom innen az előbbi őzeket is. Jó messze kijön az erdősávból egy bak és úgy néz ki, hogy jön a sípra. Aztán elfordul és tőlem vagy százötven méterre bemegy a gazba. Egy távoli fotót csinálok róla. Az általam már jól ismert hosszú szárú vékony agancsú gyilkos bak volt. Az idei évet ő is megúszta.



Megyek tovább. Látok még egy kereső bakot, ami a síppal nem foglalkozik. Aztán a másik táblán messze két őz. Hoppá!
A tavasszal sokat keresett titokzatos keresztes bak. Na, erre aztán jó másfél órát rászánok. Rájuk megyek és sikerül jó pár képet csinálnom róluk. Íme:


















08 11.

Reggel egy kukorica mellett hívok itt jött be az alábbi kis bak jó háromszáz méterról futva. Ötven méterre bement a kukoricábaKis idő múlva kijött és legelni kezdett a síppal már nem foglalkozva.








Később még egy éves kis bakot sikerült szintén félútig behívni. Még egy pár ugrott meg mellettem az erdősávban a kocsitól. Mást ma nem láttam.
Naplózva

"A tapasztalatot nem az évek súlyával mérik, hanem a megszerzett tudás hasznosításának a mértékével."
Jager74
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1686


« Új üzenet #1329 Dátum: 2015. Augusztus 11. - 13:57:01 »

Sziasztok.

Először is gratulálok minden bakvadásznak és vadásztatónak. Remek bakokat látni a fórumon.
Ritkán szólok hozzá, de most engedjétek meg, hogy megosszam tegnap élményemet mikor végre minden összeállt.
Tavasz óta nézelődök és próbáltam megtalálni a nekem való, valamilyen szempontból különleges bakot ami még "belefér".
Tegnap este is ezzel a céllal mentem ki. Először egy földcsuszamlást néztem meg amit egy "lépegető" bak lakja. Láttam is egy 6-os bakot sutával két gidával, de nem az enyém. Szederben hason fekve, kúszva próbáltam pozícióba lenni. Sípoltam kicsit, mire szemem sarkából mozgást láttam. Egy bak és sutája álltak fel tőlem úgy 80-re...de ez is csak egy fiatal 6-os.
Fene megeszi...akkor megnézem az öreg szűkállásút a garádon. Nem ismeretlen bak, találkoztunk már, céloztam is, sőt, Lesi barátom lencsevégre is kapta...de valahogy olyan vastagot, olyan nagyot mutatott, hogy nem görbült rá az ujjam, nehogy keserédes legyen a történet vége.
A bak ismert tartózkodási helyétől pár száz méterre álltam meg a kocsival és a garád mentén a búzatarlón bandukoltam lefelé. Átnézet a fasoron a repcetarlóra de semmi. Visszalépek a búzatarlóra, melyen már szállításra előkészítve hármasával a nagy kockák...jó messze egy őz lép ki a garádból, mögötte még egy...és már hajtja is a sutát a bakom...mert az én bakom volt, annak éreztem, hittem, reméltem. Jó 200 méterre vannak. Terv megszületett, a köztünk lévő hajlatból megpróbálok úgy kijönni, hogy a bálák takarjanak. Tervem majdnem összejött, épp a bála előtt járok amikor dobogás, serceg a tarló...látom, hogy őzeim futnak elfelé...neki a műútnak, a suta a túloldali akácost szemelte ki magának. Leforrázva állok egy ideig...de a bakom nem enged az asszonyi akaratnak, elé szalad, visszafordítja, az úttal párhuzamosan szaladoznak egy ideig...majd meglátszódik az ok. Az akácból érkezik egy ifjú dalia...bakom hol a sutát hajtja vissza saját birodalma felé (és felém) hol a fiatalt támadja vissza és hajtaná el...de az se annyira félős. Közben lassan lassan közelednek, olyan 80 méter körül fognak elhaladni, célzóboton fekszik már a puska kibiztosítva majd a bála mögül kilép a bak. Kicsit félsrégan éri lövésem, de nem szenved sokat. Mire odalépek hozzá levett kalappal a kis céda már oda is adta magát az ifjú titánnak, előző ura ravatalától alig 50 méterre, a vadászra rá se hederítve. Mérges lettem...semi gyász nincs ebben az aljaséletű kis q..rvában... csak ezt várta...szegénykém még ki se hűlt.  Végiggondolva az eseményeket sejthető, hogy a suta se véletlenül menekült épp az akácosba, ifjú hódolója árnyékos birtokára.
Persze ez az élet rendje tudom én...sőt, jobb is, hogy az én bakom nem örökít többet...de akkor is...   Woest
Szomszéd!  Igen Emelem
Naplózva
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #1330 Dátum: 2015. Augusztus 11. - 14:08:37 »

Ennyi jó bak...  Igen Igen Emelem Emelem Wave
Naplózva

Üdv End
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11250


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #1331 Dátum: 2015. Augusztus 11. - 14:50:30 »

Szik! Számomra te vagy az egyik legjobban olvasható,legélményszerűbb fórumozó. Köszönöm,hogy veszed a fáradságot és megírod ezeket,a naplószerűen is izgalmas beszámolókat!
(évről-évre)
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #1332 Dátum: 2015. Augusztus 11. - 14:55:25 »

Gratulálok mindenkinek!

Csontmetsző! Kalcsob bakja az a bak, amit a disznós topikban megmutattam! Mosolyog  Emelem




Ember, hogy ráéreztem már akkor, hogy érdemes lenne jobban megnézni azt a bakot, mert nagyon "tetszik" fajta! Meglepődött Igen Vigyorog
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
J.vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2891


« Új üzenet #1333 Dátum: 2015. Augusztus 11. - 15:18:42 »










Gratulálok! Emelem
Nagyon mutatós bak!
 Emelem
Naplózva

" ...A megbízható embert még az ellensége is tiszteli...A többi szemét, amit elfúj a szél... " (Wass Albert)
Szik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 838


« Új üzenet #1334 Dátum: 2015. Augusztus 11. - 15:43:54 »

Szik! Számomra te vagy az egyik legjobban olvasható,legélményszerűbb fórumozó. Köszönöm,hogy veszed a fáradságot és megírod ezeket,a naplószerűen is izgalmas beszámolókat!
(évről-évre)

Köszönöm szépen! Remélem azért tetszik másnak is. Hízik a májam. Ördög  Nyihi  Wave
Naplózva

"A tapasztalatot nem az évek súlyával mérik, hanem a megszerzett tudás hasznosításának a mértékével."
Oldalak: 1 ... 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 [89] 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 ... 111   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: