Oldalak: 1 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 ... 111   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Őzhívás  (Megtekintve 284968 alkalommal)
Szellőcske
Liget
***
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16



WWW
« Új üzenet #585 Dátum: 2011. Augusztus 14. - 22:44:39 »

Kedves Edina.
Kiválóak a képeid gratulálok hozzá .A sípot is Te kezelted ?
Üdv:HSanyi
Köszönöm szépen, kedves tőled! Mosolyog
Igen, egymagam szoktam kijárni, úgyhogy a hívás is az én dolgom. Mosolyog Nem vagyok egy tapasztalt "hangszerész", ennek ellenére sok kellemes élményt hozott ez a szezon, meg tapasztalatokat. Már alig várom a következőt!..
Naplózva
Őrhalmi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 228



« Új üzenet #586 Dátum: 2011. Augusztus 15. - 16:26:09 »

Sziasztok!
Nemigen jelentkeztem mostanság, de szeretném néhány észlelésemet közreadni az idei üzekedéssel kapcsolatosan.
Ami furcsa volt kissé számomra, hogy Budapest mellett, a rákospalotai területen csak viszonylag későn, augusztus elején indult el az őznász. Konkrétan 2-n hívtam be az első bakot, addig nem mozdult semmi a sípra, a suták külön voltak gidáikkal, a bakok sem mozogtak másképp a megszokottakhoz képest. 10-n jó mozgás volt Mogyoródon, üzekedő őzpár, kereső, erőfitogtató bakok, egyszóval állt a bál.
Nálunk Kecskeméten is lanyha volt a kezdés, július végén az olasz vendégek kvázi „üres kézzel” mentek haza. Itt is augusztus elején indult el az üzekedés. Sajnos nem voltam túl sokat kint nálunk, így a hivatásos vadászunkkal folytatott információcserére hagyatkozhatok leginkább.
Az idei első sikeres hívásom augusztus 1-n történt Baranyajenőn, ahol egy íjász barátomat próbáltam bakhoz juttatni, amelyet filmezés tett volna hitelt érdemlővé. Egy fás árkokkal sűrűn tagolt fennsík melletti szűk völgyben, erős szélben próbálkoztunk először a hívással. Az operatőr srác a mögöttem lévő lesen foglalta el a helyét, az íjász jobbra, vagy 25m-re mellettem ült lesben. Látszólag (az operatőr egy sutát látott a mellettünk lévő kukoricásból az erdőbe beváltani) semmi sem mozdult se a gida, se a suta hívó hangokra. Ekkor a suta panaszhangját, majd később a vészsirámot szólaltattam meg. Az íjász srác pár perc múlva jelezte, hogy menjünk tovább. Ekkor, a felkászálódás közepette, előttünk 50-60m-re egy bak ugrott meg. Hiába, várni kell egy 5-10 percet a messzebb hallatszó hangok utánzása után…
Ezután felmentünk a fennsíkra, ahol az első hívóhelyen egy fiatal bak rontott ránk egy keskeny kukoricásból a vészsirámra, de nem volt lőhető. Felvétel készült a beugrásról, de az íj húrja nem pendült. Ezután betli mindenfelé, még vagy 6-7 helyen próbálkoztunk. Este kiültünk vaddisznólesre, én a már említett keskeny kukoricás melletti lesen voltam. Erős szélben a suta hívó hangokra két fiatal bak mozdult be, de nem jöttek igazán közel. Láttam még két szóló bakot, egy lassan vonuló őzpárt, egyébként semmi több jele az üzekedésnek errefelé. A nagy szél nem kedvez a „pikulálásnak”, nagy igazság ez kérem!
2-n, a Budapest melletti rákospalotai terület Sikátori-fenyves nevű részére, vadkárelhárító vadászat okán mentünk ki az egyik barátommal. Semmi mozgás, egy középkorú hatos bak lépett ki a kukoricából, majd a suta hívó hangokra befutott vagy 25m-re, sajna már erősen sötétedett.
Kimentünk 4-n a kis családommal Zebegénybe, ahol 5-n hajnalban mentem ki először hívni. Óriási köd volt, útközben a hívóhely felé egy magányos sutát láttam mindösszesen. Nagyobb szünetekkel próbálkoztam a hívással, a suta hívó hangokra egy fiatal hatos bak jött be.
Íme...
Délután 2 körül kimentem egy másik, immár erdősült területrészre, ahol egy lesről hívva azonnal berontott egy középkor vége felé járó bak a suta hívó hangokra.

A közeli videót elmafláskodtam, pedig a keresőt kitöltötte a bak, volt vagy 5m-re. Azért készült róla felvétel.
Átmentem még egy szálerdőbe, de ott nem reagáltak a bakok. Láttam egy középkorú bakot itt is, de nem érdekelte semmilyen formában a szerelmi légyottra szóló üzenet.
Este jó mozgás volt, először egy kis hatos bak jött be, de furcsa mód nem rámszaladt, hanem be a garádba, nekem merőlegesen.
Ahogy kiért volna a túlsó oldalon egy suta pattant ki, majd kisvártatva a bak. Szóval észlelte a hölgyikét, így nem volt esélyem. Nem volt jó a szelem így őrült vágtával rohant a suta felé, majd azt kikerülve eltűnt szemben a gazosban. A suta csak ált és csodálkozott ezen az „idiótán”.
Az alkonyat vége felé egy gombnyársas bak tréfált meg. Először sutának néztem, így a gida hívó hangjaival kezdtem, mire elindult. Ahogy közelebb ért, akkor láttam, hogy bakocska, így már a suta hívó hangokra jött be a lesig, ahol a nyomaimat megorrontva beszaladt a szemben lévő gazosba. Onnan egy kereső hatos bak váltott ki kisvártatva, amelyre ráhívtam a hívó hanggal. Az a bak is befutott, de mivel abbahagytam a hívást, visszament keresni egy hozzáillő menyecskét. Tehát egy helyen 3 bak jött be.
Másnap, 5-n egy kedves barátomat vittem le hozzánk bakozni. Az első hívóhelyen, egy akáctag szélén a les felé kilépve, jobbról srégan egy bakot vettünk észre, amely már „sasolt” minket. Visszaléptünk, majd kicsit várakozva a fenyvesbe belépő bak után szóltam hívó hangon. Semmi reakció. Ekkor gidahanggal folytattam, amelyre szemből egy fiatal nyársas bakocska futott be. Kisvártatva jobbról hátulról egy középkor elején járó bak rontott rá a kis bakra, majd a már előzőleg észlelt hatos bak igyekezett „rendet” tenni. Egy rituális harcnak lehettünk szemtanúi, de mivel egyenlő felek csaptak össze (talán már nem először), nem volt igazi csörte.
Az agresszívabb fellépésű győzött, a vesztes fél elszaladt a kis nyársason kitölteni a mérgét. A győztest behívtam a hívó hangokkal, de nem volt lőhető, így itt már nem volt keresnivalónk, odébb álltunk.
Egy másik területrészen egy lucernás szegélyezte akáctag felé vettük az irányt, ahol egy sutát láttunk a lucernában. Ahogy az akácos mellé értünk, a cimbi egy őzet látott beugrani az akácosba, azt hittem a suta az, mert láttam elindulni. Az akácos lucerna felőli szélén mentünk a kiválasztott hívóhelyre, amikor beváltott a suta is. Ezek szerint másik őz volt az első, alighanem a bakja. Gyorsan beálltunk egy-egy fához, majd a suta hívó hangokkal kezdtem. Semmi. Ezután a gidahangokkal próbálkoztam, mire azonnal beszaladt mellénk a suta, hozta a bakot is magával. Mire megvizsgáltuk a bakot (szűkállású, lőhető volt), addigra a suta szél alá ment, és uzsgyi vissza. Még egyszer visszahívtam őket, de csak a rudasban mozogtak, nem tudtuk a bakot már érdemben meglátni. Elmentek, messzebbről hallottuk a riasztásukat. Folytattam a gidahangokkal a hívást. Ekkor a hátunk mögül hallottam egy sustorgó hangot. Mire hátranéztem, egy bak állt mögöttünk a lucernában, mögötte lemaradva a sutája, majd még hátrább egy fiatal bakocska. A bak nem tudta mire vélni a dolgot, így csak néhány métert ugrott visszább. Egy lőhető páratlan hatos volt. A kis bak elkezdte kergetni a sutáját, mire a bakunk visszarohant lerendezni a „kezdetben jó ötletnek tűnt” próbálkozást. Vagy 100m-re állt keresztben a sutával együtt, amikor egy kompetencia lövéssel a barátom terítékre hozta. Verekedős dalia lehetett, mert a jobb középág törött, a szemága lepattanva.

Így véget ért a vadászat részünkről, fáradt volt nagyon az elejtő, nem szórakoztunk tovább. Két helyen láttunk így 6 bakot két sutát és két gidát. A gidahang volt a nyerő egyértelműen.

Hétfőn, 8-n mentem vissza bakozni a barátomhoz, aki egy közös barátunkat kérte fel kísérőmül. Az egyik területrészen láttunk egy legelésző, majd kergetőző őzpárt, egyébként semmi mozgás nem volt. Egy kanyar után visszatértünk az eredményt ígérő területrészre, ahol egy feltűnően sötét agancsú, gombnyársas bakocska volt kint az őzpár helyén. Ahogy ráhívtam a suta hívó hangján elkezdett egy sásos, susnyás rész felé oldalazni. Kisvártatva láttuk, hogy beugrik oda. Ahogy közelebb értünk, láttuk, hogy szökellget a bakocska, illetve egy suta is. Ráhívtam a suta hívó hanggal csak úgy, mire egy fiatal, nyársas bak ugrott ki nagy vehemenciával, majd ahogy észrevette a kocsit, visszaugrott. Érdekes volt, hogy a hívó hangnak ilyen keletje volt a sutájával lévő baknál! Mivel ráláttam a fejére és a nyak felső részére, így nem volt mit tenni, nyakon lőttem vagy 50m-ről, tűzbe rogyott.

Nagy volt a meglepetés, az öröm a sikeres hívásra elejtett bak okán. Megdöbbentő volt, de alig dördült el a lövés, a kis bak elkezdte hajtani a sutát úgy, hogy alig pár méterre esett el a rivális! Tőlem vagy 15-20m-re kergetőztek, a bakocska háncsbaszáradt volt, azért volt olyan sötét az agancsa. Bár a suta próbált esélyt teremteni számomra azzal, hogy meg-megállt, azonban nem juttatott már Diana lövéshez, a bak folyamatos mozgásban volt, elviharzottak néhány kör után. Nálunk Kecskeméten igen csak javában ment az üzekedés, mindenfelé kergetőző őzek járták a körbe-körbét.
Végszóra, 10-n, mint már említettem Mogyoródon voltam vadkár elhárító vadászaton, ahol szintén jó mozgás volt. A leshelyemről összesen messzebb egy kergetőző őzpárt, illetve 3 bakot láttam, akik körülöttem szaladgálva rendezték az erősorrendet. Itt már nem hívtam, mert vendéget vártak az általam látott bakok egyikére. Remélem sikerrel…
Naplózva

"Vadászni pedig kell!"
Üdv a vadásznak! Csabi
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #587 Dátum: 2011. Augusztus 15. - 16:40:54 »

 Igen Taps Emelem
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #588 Dátum: 2011. Augusztus 15. - 17:06:31 »

Gratulálok Csaba, és köszönjük a beszámolót! Igen  Emelem
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
RWS
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1124



« Új üzenet #589 Dátum: 2011. Augusztus 16. - 08:28:05 »

Csabi!
Hozod a jó formád!
Gratulálok! Emelem
Naplózva
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #590 Dátum: 2011. Augusztus 16. - 08:57:03 »

 Igen Emelem
Naplózva

Üdv End
Szik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 838


« Új üzenet #591 Dátum: 2011. Augusztus 16. - 11:28:17 »

Szia Csaba!

Már azt hittem, hogy leszoktál a hívásról: Köszönjük!
Naplózva

"A tapasztalatot nem az évek súlyával mérik, hanem a megszerzett tudás hasznosításának a mértékével."
Őrhalmi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 228



« Új üzenet #592 Dátum: 2011. Augusztus 16. - 12:54:17 »

Köszönöm Urak!
Zolikám! Úgy hallottam Te is jól  muzsikáltál rókaügyben! Igen
Gyula! Nem mindennapi volt a bezsámolód, ezúton is gratulálok az átélt élményekhez a sikeres "pikuláláshoz"!
Naplózva

"Vadászni pedig kell!"
Üdv a vadásznak! Csabi
svferi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1265



« Új üzenet #593 Dátum: 2011. Augusztus 16. - 13:57:25 »


Csabi bácsi!  Igen Igen  Emelem
Naplózva

" Nemcsak a jó pap, de a jó vadász is holtig tanul..."
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2659


« Új üzenet #594 Dátum: 2011. Augusztus 16. - 16:58:38 »

Gratulálok Csabi! Emelem Az a gyilkos igen szép! Igen Bravó Emelem
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
Őrhalmi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 228



« Új üzenet #595 Dátum: 2011. Augusztus 17. - 10:44:02 »

Köszi szépen skacok!
Naplózva

"Vadászni pedig kell!"
Üdv a vadásznak! Csabi
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #596 Dátum: 2011. Augusztus 29. - 20:25:49 »

A 38. lapon feltettem a fehér agancsú bakomat. Íme a trófea. Az általam gondolt 5 év messze kevéske. Az orrsövény az orra hegyéig elcsontosodott, a haránt porcnak a helye sincsen meg, összecsontosodott, 2mm volt meg a fogaiból. Reggel megyek bíráltatni.















 Emelem Wave
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3606


« Új üzenet #597 Dátum: 2011. Augusztus 29. - 20:48:33 »

A tízhez közelebb lesz az!

Az orrnyílás átmérője is egész nagy, és a szemzugban lévő lyukak is egészen be vannak már nőve.

Igazi irigylésre méltó öreg vitéz!
Gratulálok hozzá! Emelem
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #598 Dátum: 2011. Augusztus 30. - 12:59:09 »

Köszönöm! Wave

(6-nak lett bírálva. A fogkopást nem kell olyan szigorúan venni...)
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
S.Fox
Vendég
« Új üzenet #599 Dátum: 2011. Augusztus 30. - 13:13:04 »

Robi, gratulálok!  Piál
Naplózva
Oldalak: 1 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 ... 111   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: