Oldalak: 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 111   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Őzhívás  (Megtekintve 284950 alkalommal)
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #420 Dátum: 2010. Augusztus 08. - 16:41:15 »

A 2. bakot miért lőtted meg?
Naplózva
kisvadasz1
Vendég
« Új üzenet #421 Dátum: 2010. Augusztus 08. - 18:16:56 »

Gondolom azért, mert hiába  3-4 éves, az a 250 Gramm az nem szaggatja át a falat. Nem egy baromi jó képességű bak volt. Felénk az Alföldön erre monják, hogy örökös közepes. Hanem az első, az szép sötét, gyöngyös, bár erősen szűk állású, és rövid ágakkal rendelkezik, de jómagam is többre becsülök egy  un."erős" selejtet mint egy közepesen jó szabályos hatost.

Mindazonáltal, Gratulálok a két szép bakhoz! Emelem


Üdv. Pista
Naplózva
kisvador
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 631


« Új üzenet #422 Dátum: 2010. Augusztus 08. - 18:29:39 »

 Emelem
Naplózva
P Csaba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 371


« Új üzenet #423 Dátum: 2010. Augusztus 08. - 18:31:10 »

A 2. bakot miért lőtted meg?

Látva a második bakot,bennem is ez a kérdés fogalmazódott meg. Elmondásod szerint amilyen jó üzekedés volt talán várhattál volna másikra. Mindegy,ez csak okoskodás,nem az én ujjam volt a ravaszon. Üdv a vadásznak! Emelem
Naplózva

"Azt szeretném hát,hogy elsősorban hazai erdőszaga legyen ennek az írásnak.Gyantás fenyőszaga,frissen kaszált szénaszaga,eső utáni gombaszaga!"Gr Sz.Zs
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #424 Dátum: 2010. Augusztus 08. - 18:35:11 »

Elmondásod szerint amilyen jó üzekedés volt talán várhattál volna másikra.

Kisvadász!

Honnan tudod, hogy én mire gondoltam és miért kérdeztem rá?
Azt írja nem volt túl jó kilövés, erre nekem eszembe jut egy kérdés...
Válaszom lásd a fenti idézetben!
Naplózva
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #425 Dátum: 2010. Augusztus 08. - 18:37:30 »

Az üzekedés felénk is jól belelendült, ezért úgy határoztam, hogy ezen a hétvégén mellőzöm a disznókat és megpróbálok egy megfelelő bakot elejteni. A tavasz óta kinézett bakjaim eltűntek mind egy szálig, sem a háromszárú, sem az igen derék 450-500-as nem mutatkozik már hetek óta a szokott helyén. Tartok tőle, hogy a sógorság már leszüretelte őket. A szóróm környékén pedig jár egy albínó bak, fél feje és a háta egy csíkon hófehér. Sanyi barátom látta meg először, azóta én is megnéztem, egy hatos a sok közül, és albínó…..hát inkább nem.
Szóval a hétvége az sajnos a szombat estével kezdődött, viszont már hatkor el tudtam indulni egy jó cserkészésre. Az időjárás éppen „vadászatra alkalmas” folyamatos áztató eső, fülledt meleg. Fel is veszek egy vízhatlan kabátot a céltávcsőre zokni kerül, a keresőt begombolom a kabát és az ing alá, lőbot és indulás.

Egy gazos ugarokkal övezett réten tervezek végigcserkészni, ahol van egy csík lucerna, a szálas sincsen messze, igen jó hely. A gombamód szaporodó kezdetleges „lovat és viskót tartalmazó bekerített szántó”-kat elhagyva balra tőlem a nagyrét, jobbra elhanyagolt kert, csipkebokor szolidágó csalán, de helyenként jól belelátni, akár 50-60 métert is.

Óvatosan osonok előre, nem nehéz, puha  a talaj és az eső minden bokorba fűcsomóba belevarázsolja azokat a neszeket, melyek elnyelik a lépteim zaját. Már majdnem kiérek, egy nagy csipkebokor van már csak előttem, elég óvatlanul lépek ki mögüle és máris megyek le térdre.
A bokor mögött alig hat-hét méterre előttem, nekem háttal egy őzbak áll a gazban. Agancsa rövidnek és zömöknek tűnik, a lőbotomat elfektetem, távcsövet előkotrom és azzal nézem meg az agancsot. Olyan közel van, hogy előtte vissza kell tekernem majdnem alapállásig. Most már látom az agancsot, de nem látom miféle. Ismerek itt egy kétévesforma villást, arra gondolok ez lesz az. Néhány másodperc és megfordul a bak, én pedig máris teszem le a messzelátót…

Egy gyilkos bak áll előttem, bal oldala teljes nyárs a jobb oldalán van a vezérág helyén egy kitüremkedés. A távcsövet leeresztvén nyúlok a puskáért, óvatosan előretolom a biztosítót, letekerem még a távcsövet 3-asra…. Közben a bak lassan elindul és távolodik tőlem. Félig felemelkedek álló-guggoló tartásba és megcélzom. Nyakon nem akarom lőni, a hátát sem, mert akkor biztos harmadosztály (no, ha már én vagyok a gazdaságis…) A nagy célzás vacillálás során a bak átmegy a bokor jobb oldalára, még mindig nincs 10 méternél messzebb. Teszek két kis lépést jobbra, a második különösen jól sikerül, egyenesen rá egy nagy csigára. Ezt a roppanást nem mossa el az eső és a bakom megugrik, elszalad vagy húsz métert, majd megáll. Célzom ismét, de nem látszik semmi csak a feje és az agancsa, a többi részét jótékonyan takarja a gaz. Nem is időzik sokat, hanem magas ugrásokkal távolodik, a hófehér dárdák gúnyosan mosolyognak vissza rám….

Szidom is magamat, miért vacakoltam megint. Oda kellett volna lőni a közepére és már ülnék is mellette….. a jó gyilkos bak mellett.
Továbboldalgok, de előtte még megállapítom, hogy vizesebb már nem leszek.  Alig haladok száz métert, amikor jobbra tőlem a gazos táblából felugrik egy bak és rohan felfelé, majd ötven méter után megáll. A messzelátó megmutatja, hogy ez az előbb említett szépreményű villás. Ez bezzeg szabadon áll, gyönyörűen meglőhetném. Persze marad, megyek tovább, sőt hívni fogok.
Egy jónak tűnő helyen, egy luc mögé beállok és várok jó tíz percet, puska kéznél, messzelátó kéznél és megy is a háromszor a sutahang. Az eső finoman szitál, mozgás nincs. Jó tíz perc után gidahanggal próbálkozom. Nagyon jól szól és igen elégedett vagyok magammal. A suták bakok máshogy gondolják mivel nem jön semmi. Várok még tíz percet és újra fújom a gidahangot. Már az első hang után tőlem balra a sűrű árokszélen, melynek másik oldala már a Sógorság, megroppan egy ág. Fújok még kettőt és figyelem az árokpartot, ahol a szélső csalánok mögött megjelenik egy hatalmas fekete árnyék….

Na, mondom magamnak, itt a jutalom, tudsz te hívni! Jön az önigazolás.

Őzhívásnál hamar mélypontra kerül az ember, ha folyamatosan sok helyen nem ugrik semmi hajlamos gondolkodóba esni, hogy nem jó a technika, amit a régi öregektől tanult, meg kell venni a legújabb „Őzhívás” DVD-t, vagy legalább a neten körülnézni, hogyan is kellene ezt csinálni. Vagy rossz az eszköz és a sokat bizonyított Faulhaber készletet bele kell dobni a kazánba a Mauspfeiffel-el együtt és megvenni az éppen aktuális mester macskacsontból kézzel reszelt, vagy nano technikával kialakított csodahívóját.

De nem! Itt a számos disznó előttem és nyilván a gidahang hozta be.
Óvatosan eresztem le megint a messzelátót és nyúlok a Mannlicherért, még óvatosabban kibiztosítok, nem kattan, még az is eszembe jut, hogy hova is fogok lőni a 6,5-essel ennek az ősdisznónak. Lap mögé, mint mindennel mindig, válaszolom meg magamnak a költői kérdést.
Ahogy emelem a puskát fél szemmel látom, hogy alig 30 méterre a nagy fekete árnyék kilép a csalánok közül. Óvatosan fordulok rá és majd elejtem a puskát!!!
A céltávcsőben ezt látom:




Nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek, mindenesetre összepakolok és kilépek a fenyőm mögül.
Riskám erre azzal reagál, hogy a fejét lehajtva és lóbálva elindul felém. No, mondom neki:
-   Ha nekem jössz, én biza úgy beléd lövök, hogy csak úgy fröcsög a tej.
Tovább jön, mondom neki németül ugyanezt még jobban megélénkül.



Végeredményben, hogy csak a vacsoráját kérte volna számon rajtam, vagy úgy gondolta hazaviszem, nem fog kiderülni, mivel ahogy ő elindult én is elindultam az ellenkező irányba…..

Következő hívóhelyre egy fiatal tölgyes mellett igyekszem. Ebből a keskeny csíkból is kiugrik egy bak es sebes vágtában rohan el, amikor a horizontra ér látom, hogy ághibás nagy terpesztésű koros bak. Hát ez is jó lett volna….

Következő helyem egy csoport japánfű, szépen el lehet bújni benne. Várok itt is tíz percet, majd megfújom a sutahangot. Hosszú percek és semmi, nyulakban gyönyörködöm, szépen van megint az idén. Nyilván összefüggésben van azzal, hogy a róka felénk kipusztulóban van. Alig látni, még kevesebb esik és elütve a forgalmas országút mellett sem láttam idén még egyszer sem, pedig ez a valós mérőszáma a rókasűrűségnek.
Gidahanggal próbálkozom itt is és láss csodát, az első hármas strófa után máris felvillanik valami vörös alig 50 méterre előttem a tölgyes szélén. Gyorsan a messzelátót és látom is, ahogy sebes tempóban egy gida közeledik.
Bejön öt méterre:



Gondolom haverkodni akart, vagy az eltűnt testvért vélte felfedezni, nem tudom. Édesanya és potenciális édesapa nem mutatkozott itt sem.

Negyed óra után továbbálltam én is. Végigcserkésztem megint a határt és bekukkantottam egy égerekkel övezett félszigetszerű rétre. Gyönyörű égerbokor kínált igazán jó hívóhelyet. Be is álltam és fújtam egy gidahangot kezdetnek.  Szemben egy égerfoltból azonnal kilépett egy sutavad. Pontosan nem tudtam rámondani, hogy miféle, olyan tavalyi sutagidának gondoltam, legyen őzünő… Közelebb nem jött, hosszasan távcsöveztem és egy vízszintes égerágra feltámasztva a szkóppal is megnéztem. Éppen azon állítottam az élességet, amikor az ünő mögött belefutott a képbe egy kergetőző őzpár. A bak igazán lenyűgöző, olyan vastag nyaka van, hogy majd egy egységet képez az elejével, kétszer akkorának tűnik, mint a sutája, bár azt is ünőnek nézem.
Az agancsot nem látom pontosan, sötét vaskos, rövid ágak, talán a jobb száron hiányzik a vezérág. Öreg erdei harcos az kétségtelen.
Vissza is vonulok, hogy mögéjük kerüljek, lőidő van még egy órát legalább…..

Folyt.köv.
« Utoljára szerkesztve: 2010. Augusztus 09. - 09:06:30 írta Horrido » Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
P Csaba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 371


« Új üzenet #426 Dátum: 2010. Augusztus 08. - 18:39:23 »

Gondolom azért, mert hiába  3-4 éves, az a 250 Gramm az nem szaggatja át a falat. Nem egy baromi jó képességű bak volt. Felénk az Alföldön erre monják, hogy örökös közepes.

Gondolom ezért a felfogásért fogtok úgy járni a bakokkal mint mi a Dunántúlon a bikákkal! Ne legyen igazam! Emelem

Naplózva

"Azt szeretném hát,hogy elsősorban hazai erdőszaga legyen ennek az írásnak.Gyantás fenyőszaga,frissen kaszált szénaszaga,eső utáni gombaszaga!"Gr Sz.Zs
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9915



« Új üzenet #427 Dátum: 2010. Augusztus 08. - 18:53:56 »

Az üzekedés felénk is jól belelendült, ezért úgy határoztam, hogy ezen a hétvégén mellőzöm a disznókat és megpróbálok egy megfelelő bakot elejteni. A tavasz óta kinézett bakjaim eltűntek mind egy szálig, sem a háromszárú, sem az igen derék 450-500-as nem mutatkozik már hetek óta a szokott helyén. Tartok tőle, hogy a sógorság már leszüretelte őket. A szóróm környékén pedig jár egy albínó bak, fél feje és a háta egy csíkon hófehér. Sanyi barátom látta meg először, azóta én is megnéztem, egy hatos a sok közül, és albínó…..hát inkább nem.



Kizárt dolog hogy babonásak legyünk áááá  Kacsint Ördög milyen jól összehoztuk hogy mit is nem szabad csinálni.  Ördög Ördög Ördög
Egyszer megpróbálhatnánk fotózni is hívás közben nem akarom a területet összezavarni. Itt Harkán is a szokott helyekről eltűntek a bakok.
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4584



« Új üzenet #428 Dátum: 2010. Augusztus 08. - 18:54:43 »


Folyt.köv.


 Igen  Türelmetlenül
Tudod, hogyan kell húzni az ember idegeit!
Naplózva
Szik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 838


« Új üzenet #429 Dátum: 2010. Augusztus 08. - 19:38:15 »

Őzhívás 2010



Na, akkor egy nem minden részletre kiterjedő összefoglaló az idei üzekedésről és őzhívásról. Mivel elég sűrű volt a programom ezért nem tudtam megírni a napi történéseket, és ahogy telik az idő kezd összefolyni a sok behívott bak élménye.
Nálunk az idén is ugyan úgy, mint általában 30.-án kezdődött az üzekedés. Ekkor már láttam három párt, de még heves udvarlás nem volt. Több bak és suta is volt egyedül. A bakok a sípra csak figyeltek, de egyébként nem reagáltak.
Péntek este volt egy nagy eső, gondolom ennek a hatására mivel minden csupa víz volt szombat reggel nem nagyon volt mozgás őzet is jóformán csak párban láttunk. Este tovább vadásztunk, de sípra még akkor sem jött semmi pedig akkor már láttunk heves kergetőzést is.
Vasárnap reggel Sz. Sanyi fórum társunkkal vadásztunk. Szúnyog millió számra, láttunk egy öreg rétisast, néhány őzpárt. A lucernánál jött egy idősebb csúzli ágas szerű villás bak úgy nézett ki, hogy a sípra. Neki állt egy bálát verni az agancsával, de aztán elment ellenkező irányba hiába sípoltam. Becserkelni sem lehetett. Ez után kimentünk a szikre a szebb napokat látott elhagyatott hodályokhoz. A régen golfpálya szerű fűvel fedett hodályudvart embermagas tüskés gaz fedi. Itt tudtam egy lőhető bakot ezt kerestük. Az udvarban találtunk két magányos gidát, akikkel jól elfelelgettünk egymásnak a síppal, és odajöttek hozzánk jó közel. Kár hogy a fényképező a kocsiban volt. Az hogy egyedül voltak jó jel, mert akkor az anyjuknak más elfoglaltsága van.
A hodályudvar mögött a szikpadkán körbetávcsöveztünk és elkezdtem hívni. A sípra tőlem alig harminc méterre felugrik a suta a padkára és szalad felénk nyomában a keresett bak.
Guggolj le, mondom a Sanyinak és a földhöz tapadunk.
Ő hátrafelé figyelt és azt sem tudta mi van mivel ő nem látta az őzeket.
Lődd a bakot, mondom neki, de akkor már nagyon közel vannak. Én már szinte hasalok, mert majdnem felettem kell ellőnie. Síppal megállítom a bakot, aki emelt fejjel figyel felénk, de már el is sodorja a gyors nyaklövés.
A Sanyi remeg az izgalomtól az egész akció talán ha öt- hat másodpercig tartott. A bak agancsából semmit nem látott.
Milyen az agancsa – kérdi?
Nem fogsz benne csalódni mondom neki.
Hú de jó- mondja, amikor meglátja.
Utána fotózunk, örülünk és megyünk befelé.

A helyszín:


A bak:


A roncshodályok:


A sziken mindenütt kacsák, libák. Érdekességként látunk egy fiatal nagy tojó héját amint a víz szélén eszik valamit. Egy fiatal kacsát fogott a sík nem igazán héjának való vidéken és a sok libanyommal teli sáros talajon ette nem nagyon örülve neki, hogy megzavartuk.






Ezután szerda reggel mentem ki K. Sanyi barátommal, aki nem vadász csak fotózik. Ekkor már javában tartott az üzekedés. Sikerült behívnom több bakot. Amikről a Sanyi csinált képeket. A felbálázott legelőn pedig azt a kétgidás sutát sikerült szegény szinte az őrületbe kergetnem gidasírással, amiről a mellékelt képek vannak.
Több kereső bakot is láttunk már erősen zajlott az üzekedés.
Este ismét lejött Sz. Sanyi és itt aludt a vadászházban. Másnapra Szabadszállásra volt hivatalos bakra és megígértem neki hogy elmegyek vele kísérőnek, mivel a múltkor, amikor ott volt nem volt vele csak a meghívó vadász és akkor nem voltak eredményesek.
Reggel ötre már Szabadszálláson voltunk. Most jött a hivatásos kolléga is, aki úgy láttam szintén érti a dolgát ezért majdnem kicsit feleslegesnek is éreztem magam.
Reggel mindjárt sikerült lőni egy nagy tarlón egy kis gombnyársas bakot. Ez után azt mondták, hogy lőhet még egyet. Egy erdős tisztásra mentünk ahol a kolléga tudott egy lőhető bakot. Itt én kezdtem el hívni. Pár perc után az erdőszegély mögül bejött egy bak a hívásra. De milyen bak! Annyit láttam, hogy az egyik szár a fele a másiknak a nagyobbik meg talán mintha keresztes is lenne. Sanyi a bokor mögött átjött a felém eső oldalra miután a vadőr kimondta, hogy lőhető. Ekkor a bak állt és figyelt. Ekkor még a bokor kicsit belelógott a lő irányba. Rásípoltam, amire előrébb lépett ekkor dördült a lövés.
Amikor odamentünk egy igen érdekes torz bak feküdt a terítéken. Mindenki nagyon örült neki. A vadőr még sosem látta ezt a bakot. Nem minden napi trófea, ha a Sanyi küld róla képet, majd felteszem. Így legalább belőlem is volt egy kis haszon hogy ott voltam.
Miután elfogyasztottuk a meghívó vadász felesége által felkínált finom ebédet hazajöttünk.
Délután kimentünk hívni. A Sanyi már több bakot nem lőhetett ezért csak fotózott. Nagyon jól ugrottak a bakok a sípra talán ez a nap volt az üzekedés csúcsa. Egy hívásra egy helyen négy bak is bejött. Gidasírással ismét sikerült egy kétgidás sutát bolonddá tenni. A Sanyi csinált itt is sok szép képet azt ígérte, hogy majd küld, akkor teszek fel belőlük.
Csütörtökön kilenc bakot hívtam be.
Péntek reggel megérkezett ismét egy vendégvadász. Hárman mentünk ki reggel. A lucernánál millió szúnyog között kb. négyszáz méterről sikerült behívni egy lőhető bakot. Ezt olyan ötven méterről sikeresen el is ejtette.





 Ez után bevittük a vadászházhoz ahol a bérlőt megfűztük, hogy hadd lőjenek, még mivel van még bent bak. Délután folytattuk a vadászatot.
A sziken a nagy fűben megláttunk egy lőhető bakot a kocsiból. A sípra velünk párhuzamosan elindult és miután megállt a Sanyi szerencsésen elejtette. Ezt a bakot nem ismertem már sok éve rejtőzhetett a sziki nádasok között mire ennyire visszarakott, bár sosem lehetett nagy bak.









Sajnos a másik vendégnek engedélyezett kis bakokhoz nem tudtunk lőtávra kerülni, pedig láttunk hármat is. Még több bakot behívtam kettő lőhető is volt közülük csak erre a kategóriára nem volt engedélyünk.
Bejött egy olyan bak is amelyik az elmúlt napokban már háromszor elindult futva a sípra de utána soha nem mert közelebb jönni. Biztosan egy nagyobb bak által rossz tapasztalatokat szerzett mivel egy fiatal bak volt.
Szombat reggel a terület bérlőjével voltunk kint elhibázta az egyik tegnap látott kis nyársast.
Én messzebbről figyeltem a lövést, alá lőtt, de a nagy fűben úgy jelzett mintha kapott volna valamit. Bement a kukoricába, de ezt egy kanyar miatt nem láttuk. Jó sokáig kerestük aztán ő oldotta meg a dolgot amikor tőlünk olyan 170 méterre ismét kiállt az útra egészségesen. Sajnos még egyszer nem lehetett rálőni. A sípra egy darabig jött, de mivel ő vett minket előbb észre így nem volt túl lelkes, az úton meg nem akartunk hosszára végiglőni. Bement a kukoricába és többet nem mutatkozott.
Délután ismét kimentünk. A szik szélén egy minden évben eredményes megszokott hívóhelyünkön bejött két bak. Az egyik csak 4-5 méterre jött ki a lapító vadász mellett. Miután meglátta és elugrott még vagy négyszer visszahívtam Félkörbe körül járt annyira kereste a sutát nem akarta elhinni, hogy csak mi sípolunk. Egy három éves hatos bak volt.
Ekkor jött a vadászházból a telefon, hogy megérkezett a következő várt vendég. A sziken indultunk vissza. Itt még menet közben messziről láttunk egy bakot, ami bement a nádba. Háromszáz méterről kezdtem hívni: Öt percbe is bele tellett mire meghallotta, de aztán jött, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Fehér autóval voltunk és csak egy bokor mellé álltunk be, és a kocsi mögül hívtam, de ez egyáltalán nem zavart abban, hogy harminc méterre odajöjjön. Szép hosszú ágú hatos volt jó középkorú. Minden oldalról megmutatta magát.
Miután felvettük a vendéget a lucerna felé vettük az irányt. Alig odaértünk megláttuk azt a lőhető bakot, ami tegnap is beállt csak akkor nem volt rá a tegnapi vadászoknak jogosultságuk az elejtésére. A bak felugrott és elszaladt. Kiadtam a lövési engedélyt a vadásznak és többször a bakra sípoltam. Meg is lett az eredménye, mert olyan 150-60 méterre szépen keresztbe állt felénk figyelve. Így kapta a 6,5x57 golyóját. Ennél fogva tíz perc alatt vége lett a vendégvadásztatásnak.









 Mivel időnk még volt bőven miután bevittük a bakot a bérlőnk úgy döntött, hogy kis bakra megyünk tovább. Sajnos lőhető kicsivel nem találkoztunk. Behívtam összesen hét bakot. Több párt láttunk és már több olyan bakot egyedül, amelyek az elmúlt napokban sutával voltak. Láttuk azt a bakot is már egyedül, amelyiknek a képét tavasszal feltettem. Most már ez is egyedül pihent a tarlón. Párnapja még egy szép sutával volt. Remélem még fog magának sutát.
Volt egy érdekes eset is. A vasút melletti szója földnél hívtam. Mellettünk tarló. A szója olyan nagy és gazos, hogy nem látszik ki belőle az őz. A hívásra messziről jön egy bak, csak akkor látjuk, amikor kiugrik a szójából. Ha megáll és fülel akkor semmi nem látszik belőle. Itt vizslatjuk a távcsövekkel a táblát, mert nem akar bak közelebb jönni. Közben sípolok. Egyszer csak hátulról ránk fut egy nagy bak. Már csak ötven méterre van a nyílt tarlón amikor észreveszem. Egyből felismerem. Egy már érmes szintet megütő, kétszeres fülhosszúságú, erős agancsú, páratlan nyolcas, középkorú bak. A rózsából nyúlik ki a jobb száron egy erős ág előre. Csodálkozom rajta, hogy mit keres itt, mert az ő területe tavasz óta az egy kilométerrel arrébb levő repcetábla volt. Miután elszalad, kocsival megyünk tovább az említett repce tábla tarlójára. Ez egy kétszáz hektáros 1600 méter hosszú tábla. Pár őz van rajta, de mind messze. Elkezdek hívni. Pár perc múlva a vendég szól, hogy nagyon messziről szalad valami felénk. Van vagy hatszáz méterre, jó nagy bak. Kétszáz méter után nem jön tovább, csak nagyon figyel. Ekkor a laposból felbukkan egy jóval kisebb hatos bak és a nagy mellett elhaladva jön a sípra. Ezt már a nagy sem állja és féltékenyen bejön ő is lő távra. Itt ismerjük csak fel ez az előbb behívott páratlan nyolcas bak. Ismét bejött a sípra, de most már sokkal óvatosabb. Nem is jön közelebb. A kisebbik bak bejön tizenöt méterre. Többször megforgatom a síppal, mielőtt elmegy, minden gyöngyöt látunk az agancsán.
 Mivel már sötétedik irány a vadászház. A juhászat mögötti tárcsázott árpatarlón, nem túlzás több ezer libát verünk fel. Mintha tél lenne.
Eddig röviden ennyi az idei üzekedésről. Holnap még talán jön egy vendég, majd megírom az újabb fejleményeket, ha lesz mit.
Hasonló élményeket kívánok mindenkinek, mivel a hívás a bakvadászat csúcsa.
Végül egy szuper kép K. Sanyi barátomtól, az előbb küldte. Egyedül hívta be ezt a nem mindennapi bakot.




Naplózva

"A tapasztalatot nem az évek súlyával mérik, hanem a megszerzett tudás hasznosításának a mértékével."
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9915



« Új üzenet #430 Dátum: 2010. Augusztus 08. - 19:51:36 »

 Emelem Igen
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #431 Dátum: 2010. Augusztus 08. - 20:47:24 »


 Üdv Szik !   Igen 
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
Őrhalmi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 228



« Új üzenet #432 Dátum: 2010. Augusztus 08. - 22:34:04 »

Sziasztok!
Sajna én nem tudtam megnézni, csak a céltávcsőben láttam a bakot. Mivel előtte már visszautasítottam egy bak meglövését, így nem gondolkoztam a dolgon, pláne, hogy igen nagy iramban érkeztek meg. Ehhez még hozzájött, hogy estefelé járt az idő, volt egy kis "eredménykényszer" is. Elfogadtam az ítéletét. Sajnos...
Naplózva

"Vadászni pedig kell!"
Üdv a vadásznak! Csabi
Marksman
Aladdin
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4220



« Új üzenet #433 Dátum: 2010. Augusztus 08. - 23:19:30 »

Gratulálok a szép élményekhez! Gyula, nagyon jó volt a leírás, szépek a képek, pláne az utolsó, melyhez gratulálok a barátodnak! Üzenem neki, ha nem szakmai kincs, elküldhetnétek nekem nagyobb felbontásban...

meg kell venni a legújabb „Őzhívás” DVD-t, vagy legalább a neten körülnézni, hogyan is kellene ezt csinálni. Vagy rossz az eszköz és a sokat bizonyított Faulhaber készletet bele kell dobni a kazánba a Mauspfeiffel-el együtt és megvenni az éppen aktuális mester macskacsontból kézzel reszelt, vagy nano technikával kialakított csodahívóját.

Hansi, ezen nevettem vagy 5 percet  Vigyorog Várom a folytatást Kacsint

 Emelem
Naplózva

"és hosszan kígyózó libasorban - útra kél a szafári"
Simi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 270



« Új üzenet #434 Dátum: 2010. Augusztus 09. - 00:11:42 »

Üdv Szik!
Látom mozgalmas napjaid voltak.  Igen
A hodályoknál majd nézz körül, mert van egy 3-4 éves hatos bak, aminek el van törve a jobb első lába. 7.-én még ott volt a gyep közepén, le van soványodva, és elég ramaty az állapota. Én még nálunk nem láttam azt a bakot.
Amúgy meg jók a történetek! Kacsint
És igen, a Sanyiban most sem csalódtam..... Ráadásul tényleg jó bak, és nagyon jó a kép! Kacsint
Emelem
Naplózva

"Úgy tűnik, az emberek nem szeretik az igazságot, de én igen; szeretem, mert sokakat felidegesít.
Ha elég sokszor mutatsz rá, hogy az érveik faszságok, akkor talán egyszer valamelyik közülük azt mondja végre: várjunk csak egy kicsit, tényleg rosszul gondoltam!
Én ezért a pillanatért élek."
Oldalak: 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 111   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: