Oldalak: 1 ... 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 [87] 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 ... 111   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Őzhívás  (Megtekintve 284765 alkalommal)
schpeter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 854



« Új üzenet #1290 Dátum: 2015. Augusztus 09. - 22:14:00 »





Géza! Gratulálok!
Igaz már meséltél róla, de az elmondásod alapján nem gondoltam, hogy ilyen és ekkora ez a bak...   Emelem
Naplózva

"Azt mondják, az igazi vadásznak nagyobb és jobb szíve van, mint annak az embernek, akinek a vad csak hús, az erdő csak fa, a mező csak széna, és az erdőn-mezőn való bolyongás egyszerűen: naplopás.” (F. I.)
vegeza
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3061



« Új üzenet #1291 Dátum: 2015. Augusztus 09. - 22:21:13 »


A bakodhoz gratulálok!   Emelem


  Amit viszont a képen látható bakról elmondtál véleményem szerint nem helytálló.

Amit látunk az a következő:
1. vastag nyak ( egy kölyök baknak nincsen ilyen vaskos nyaka, bár öreg baknak lehet vékony nyaka)
2. zömök busa fej ( a fiatal baké soha nem zömök, tömzsi)
3. lefolyó rózsák (ilyent nem látsz gyerek baknál)
4. a rózsa és a szem közötti távolság kicsi, a rózsa szinte nem is az agancstövön ül, hanem rögtön a koponyán ( ezt nem is kell ragozni)
5. az agancs erősen a visszarakás jeleit mutatja (ez az egyedüli ami becsaphat, a többi jel egyértelmű)

Ha ezen jelekből csak egyik-másik köszönne vissza, lehetne kételkedni, de így hogy minden jellemzője megvan az öreg baknak aligha lehet melléfogni vele!  Wave



Köszönöm a véleményedet!
Első körben is ezt vártam volna.
Naplózva

"Sors bona, nihil aliud"
Az optimista angolul tanul, a pesszimista héberül.....
A realista meg lőni!
Wipe
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1308



« Új üzenet #1292 Dátum: 2015. Augusztus 09. - 22:34:41 »

Köszönöm a véleményedet!
Első körben is ezt vártam volna.


Én is, a kérdésed helyett!   Ördög
Naplózva

A földet nem a szüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön!
vegeza
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3061



« Új üzenet #1293 Dátum: 2015. Augusztus 09. - 23:04:40 »

Én is, a kérdésed helyett!   Ördög
Sajnos én ezt nem láttam.
A bak élénk tekintete és testtartása miatt, fiatal bakra gondoltam.
A leírásod alapján viszont minden egyértelmű.
Köszönöm! Emelem
Naplózva

"Sors bona, nihil aliud"
Az optimista angolul tanul, a pesszimista héberül.....
A realista meg lőni!
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #1294 Dátum: 2015. Augusztus 10. - 00:17:03 »

Az egész még májusban kezdődött....akkor láttam meg ŐT.
Német barátommal kerülgettük innen is, onnan is, de a dolog csak nem akart összejönni....márhogy nekünk, mert a bak (köszönte szépen) igen jól érezte magát a szolidágóval borított kis birodalmában.
Aztán megnőtt a takarás, sok volt a gabona a környéken és nem tehettem mást, mint vártam az üzekedés idejét....türelmesen Türelmetlenül Vigyorog
Ami el is érkezett (mert ugye ez a dolgok rendje, jönnek és mennek az évszakok, hoznak és visznek, ígérnek és megcsalnak) és a buttolóval felvértezve elég sűrűn megfordultam a bak vélt tanyája környékén.
Múlt hétvégén értünk haza nyaralásból, a vasárnapi pirkadat már kint talált a területen.
Mint ha egy pillanatra láttam volna őt, amint egy sutát követve, tőlem bő 300 méterre éppen bebújt egy kukoricába. Vártam, hogy hátha kilép, de hiába.
Másnap aztán megbizonyosodhattam róla, hogy valóban ott van. Éppen áthajtottam a területen fényes nappal, amikor egy felgazosodott búzatarlóról felpattant és a kocsi előtt nem sokkal átvágott a szomszédos tengeribe.
Ettől kezdve amikor csak időm engedte, csak őt kerestem.
Persze gyarló az ember (főleg ha nincsen birtoka, mint a rockoperában), én pedig nagyon szívesen pózoltam volna a bakom (méghogy az enyém....) ravatala felett íjjal a kézben.
Ezért puskát nem is vittem ki magammal, kizárólag a pengetőssel kerülgettem a tanyájának környékét.
A 4-5 nap alatt jött is "vesszőhegyre" két bak, de egyik sem volt lőhető. Őt pedig nem sikerült 60-80 méternél közelebb meglátnom.
A sípra egyáltalán nem reagált, kizárólag felnézett a hangokat hallva, de 3 sutájának társaságáról a világért sem mondott volna le.
Úgy jött-ment közöttük, mint egy gímbika a háremében. Ha csak tehete beállt közéjük és ahogy azok mozogtak, ő is csak annyira változtatta a helyét, hogy a védőzónája ne szűnjön meg,
Tegnap estig kitartottam, de aztán alább adtam az igényeimet és letöröltem a Ballistolt a Sauerról.

Éjjel egykor már kint voltam, hogy a reggeli közeledésemmel ne zavarjam meg őkelmét és az autóban szunyókálva vártam a hajnalhasadást.
Amikor már látni is lehetett valamit, becserkeltem egy kb. 30 méter keskeny tarlócsíkra, amit vagy 300 méter hosszan kukorica szeg mindkét oldalán.
Láttam is pár őzet, zömmel gyerek bakokat és sutákat, de ő nem jelentkezett.
Hívásomra ugyan rám jött a legszebb íjásztávra egy (amúgy lőhető) selejt bak, de puskával már csak azért sem lőttem meg. Most már vagy a kiszemelt bak, vagy semmi más.
Kitartottam fél 7-ig, amikor is átlopakodtam a közeli nagy tarlóra, ahol már ismételten láttam a kívánt bakot.
Három sutája ott is csipegetett, aztán kisvártatva ő is megjelent a kukoricából kiváltva, de nagyon idegesen járkált, alkalmasint zavarta a közelében settenkedő erős, középkorú vetélytársa.
A puska ekkor már a kétlábú lőboton várta a sorát. Engem meg elkapott a vadászláz, ahogy a folyton mozgásban lévő bakot próbáltam tisztességesen megcélozni.
Rásípoltam a buttolóval, erre megtorpant....én meg villámkézzel úgy lőttem fölé a tőlem max. 80 méterre lecövekelő baknak, hogy azt oktatni kellene a tanfolyamokon Stoel
Mivel a környéken több gázágyú is működik, nem is a lövés hangjától ijedt meg igazán, hanem a mögötte felverődött porfelhőtől és talán a becsapódás hangjától, mert felém vette az irány, de akkor már eltűnt a tarlón lévő hajlóban. Nem gondoltam újabb lövésre, előbb túl kellett tennem magam a kudarcon.
Előre lopakodtam, de már nem volt sehol. Tüzetesen megnéztem a helyet ahol állt, de nem találtam semmit. Jól láttam a magasan felette porzó lövedék nyomát, de fő a bizonyosság.

Hazaérve első utam a lőpályára vezetett. Az 50 méteres távon a 3 lövést ujjbeggyel le tudtam takarni, 2 centi magas lövéssel. Hál'Istennek a puska jó, a hiba az én készülékemben lappangott.
Ezt követően a szülőfalunkba mentünk a nagyszülőkhöz, mert a volt a búcsú napja és ilyenkor a család együtt szokott tölteni pár órácskát.
Sikerült is annyira elhúzni a közös eszemiszom programját, hogy már elmúlt 7 óra, mire hazaértünk.
Villámgyorsan átöltöztem és már robogtam is a beírókönyvhöz. Szerencsére senki nem írt be a bak lakhelyére, így szabad volt a pálya.
Kifelé menet beszélgettem Huszlavika olvtársunkkal, akinek bemondtam, hogy ha még egyet hibáznék, akkor még este lesz egy eladó 101-es Sauer az eladó topikban Ördög

Kiérve egyből a reggeli fiaskó helyére siettem. Cserkelésről nem beszélhetek, mert igen kellett sietnem.
A tarló és kukorica határán egy vadkáros foltban metszőollóval kitakarítottam egy kis helyet, ahová a széket le tudtam tenni.
Közben egy jóképű nagyobbacska 6-os baknak feltűnt a mozgás és szerelemtől átitatott szíve nem hagyta nyugodni addig, míg vagy 30 méterre meg nem közelített és onnan fixírozott.
Ha felállok, rám ismer. Ezt mindenképp el szerettem volna kerülni. Mivel a három suta már kint legelgetett és távolabb is volt kint egy kis bak, a lárma amit a csalódott lovag minden bizonnyal keltett volna, tönkre tehette volna az estét. Ezért elővettem a zsebemből a fejlámpát és elkezdtem neki villogni vele. Ez nem tetszett neki és lassan el is oldalgott. Jó fiú volt, egy hang nélkül lépett le a színről.

Ültem a széken és távmérővel tanultam be a helyet. Alattam a tarlón lévő völgy feneke 100 méter, a túlsó kukorica széle gyenge 150.
A következő púp a tarlón 160, a mögötte lévő völgy szemközti oldala pedig 270. Abban a magasságban legelt a három suta, a kis bak pedig közelített feléjük.   
Megpróbálkoztam gida hanggal, a suták közül ketten felemelték a fejüket, majd ettek tovább. Hát anya az ilyen?
Ahogy nézegettem őket céltávcsövön (megállapítva, hogy semmiképp sem lőnék ilyen messze lőbotról), egyszer csak kilép a reggel már elhibázott bak és nézelődik hosszasan jobbra balra forgatva a fejét.
Nagyon nagy a távolság, ebből a szituációból nem vállalom a 270 méteres lövést....no meg a reggeli balfékség is bennem van még, kellő önbizalom hiánnyal és a félelemmel az újabb kudarctól.
Itt csak biztosra lehet menni, ha az nem reális opció, akkor inkább csendben marad a puska és jövök holnap hajnalban is.
A bak megindult végre, de ekkor már erősen szürkült. Ha nem láttam volna már több alkalommal világosban, a 12x50-es Swaro ellenére sem tudnám tisztességesen elbírálni.
De mivel le ment a második völgybe, ezért lehetőséget adott, hogy a még hártalévő kb. 10 percet megpróbáljam kihasználni.
Egy kicsit még hezitáltam a "menni vagy maradni és majd holnap jövök" változatok között, aztán felkeltem és jó hangos léptekkel a magasra vágott tarlón lesiettem a völgy aljába.
Felfelé megpróbáltam kissé óvatosabban menni, a tető felé már csak lopakodtam.
Meg is láttam a bakot, amint tőlem távolodva a suták védőgyűrűjébe tartott.
Még megtettem vagy 20 métert de onnan nem volt tovább. Döntenem kellett, hogy mit tegyek.
Hasra vágtam magam, még begy utolsót kukkerozva megbizonyosodtam arról, hogy véletlenül nem cserélt-e helyet valami másik bakkal és a távcsövet leállítottam a tarlóra.
A gumis lencsevédőn a puska előagya kényelmesen felfeküdt. Ahogy eligazgattam mindent, bekapcsoltam a piros pontot, belenéztem a kb. beirányzott céltávcsőbe....és a 12-es nagyításon a piros pont pontosan a bak lapockáján állt meg.
Még egyet rámértem, mert a megváltozott fényviszonyok és a más szög miatt messzebbnek gondoltam volna, mint amit a realitás diktált, de a kijelzőn látható 147-es szám tisztába tette a dolgokat.
A magam sütötte 185 graines Lapua Megával 150 méteren nem kell a célpont áthelyezéssel foglalkozni, ezért a szálkeresztet rátettem a kissé srégen álló bak lapockája mögé a testmagasság felénél és nyugodtan, a lélegzetre figyelve elengedtem a lövést.
A fülvédő miatt a becsapódást nem hallottam, csak az tűnt fel hogy a bak mögött felcsap egy nagy porfelhő, az eltalált vad hatalmasat ugrik, az elejével vadul belekaszálva a levegőbe, majd a suták után iramodik. A futásán nem látszott semmi bizonytalanság.....már már elérte a kukoricát, amikor (mint ha falnak futott volna) megtorpant, hátra-arcot csinált, futott még vagy 20-25 métert, majd hatalmas porfelhőt verve elvágódott.
Még egyszer megpróbált felkelni, de miután ez nem sikerült neki, többé meg sem mozdult.
Nagyjából ekkor engedtem ki a tüdőmből a lövés előtt vett levegőt Ördög
Mivel a szivarkás dobozra ráültem és mind összetörött, a pöfékelés elmaradt.
Kivárva pár percet lassan oda sétáltam az elesett vadhoz. Próbáltam távcsővel menet közben meg-megállva meggusztálni az agancsát, de pont úgy feküdt, hogy nem látszott a fejéből semmi.
De amikor odaértem és előhúztam a teste alá fordult ékességét, akkor nem kellett csalódnom Táncol





Nem egy matuzsálem, de a korban benne van. A medencecsont-porc és a fogak alapján legalább a 6. évében lehet.

Persze nagyon örülök annak, hogy sikerült elejtenem és kiköszörülnöm a reggeli csorbát.
De ilyenkor van bennem egy nagy adag szomorúság is, mert véget ért valami.
Valami, ami miatt már nem dob ki hajnalban vagy éjszaka az ágy, ami után sóvárogni lehet....
Az idő már csak ilyen....hoz és visz...némelyeket kicsit itt hagy, majd magával ragad.
Mi pedig nem igen tehetünk mást, mint hogy elfogadjuk a Természet rendjét.....mert ellene lázadni nevetségesen meddő dolog lenne Emelem
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #1295 Dátum: 2015. Augusztus 10. - 00:18:14 »

Ja és majd elfelejtettem:
Nincs eladó puskám  Ördög
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11248


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #1296 Dátum: 2015. Augusztus 10. - 06:33:17 »

Elismerésem Csaba!
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
Bassman
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 248


« Új üzenet #1297 Dátum: 2015. Augusztus 10. - 07:38:18 »

Csaba!  Emelem

Gratulálok! Nagyon jó volt olvasni. Igen
Naplózva
oceanwave
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1647



« Új üzenet #1298 Dátum: 2015. Augusztus 10. - 08:14:18 »

Csaba, ezt nagyon jó volt olvasni! Minden bakvadásznak gratulációm! 
Naplózva

„Hallgass meg engem, édes jó Istenem!
Lám odaadtad angyaltársaimnak a jóságot, meg a szeretetet meg a békességet,
de ők bizony nem érnek velök semmit, amíg az emberek szíve zárva marad.
Add nekem az erdőket, és én majd megnyitom velök az emberek szívét!”
nagyi 571027
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 390


« Új üzenet #1299 Dátum: 2015. Augusztus 10. - 08:16:20 »

Csaba!

 Igen

Nekem is van egy ilyen "bakom", három éve ismerem. Idényben, csak ritkán, messziről sikerül meglátnom, idényen kívül már többször pózolt előttem.
Idén már kétszer ráhívtam, nevetve böffentett vissza rám, jelezve, hogy Őt soha be nem csapom, én balga ember.
Vagy 30 centis, teljesen sima, ág nélküli agancs.

 Emelem
Naplózva

"Hajnal" csak hat betű papíron; jelentőségét csak az tudja, aki ismeri, aki nemcsak szemével látta, hanem lelkével megérezte, aki elmerült a virradás természeti csodájában, aki áhítatosan nézte a keletről jövő rózsás derengést és megérezte a végtelenséget és az örökkévalóságot.
Nadler Herbert
Genfi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1042



« Új üzenet #1300 Dátum: 2015. Augusztus 10. - 09:34:42 »

Péntek hajnali cserkelésem erdménye.

Végül is, kutya kellett, de szerencsésen megkerült.


Szervusz!

GRATULALOK! Ezert a bakert erdemes volt kuzdeni ! ! !

Koszonom az erdekes beszamolot es a kepeket.
Naplózva

Magyarország dús ország volt,
Van termése, kincse, vadja,
De amit a bús nép szerzett,
Víg uraság zsebre rakja. (Ady Endre)
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #1301 Dátum: 2015. Augusztus 10. - 09:43:41 »

Szia Csabus!  Emelem

Gratulálok!   Igen Kézfogás Emelem

Remélem "jelenlétemmel" nem zavartalak!  Mosolyog

Vüdv. Attila
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Wipe
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1308



« Új üzenet #1302 Dátum: 2015. Augusztus 10. - 10:23:22 »

Az egész még májusban kezdődött....akkor láttam meg ŐT.

 Igen   Emelem
Naplózva

A földet nem a szüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön!
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #1303 Dátum: 2015. Augusztus 10. - 10:45:55 »

08 01 délelőtt.
Reggel pirkadatkor indultunk. Első utunk a Zsoltiékhoz vezetett, mert értesítettek arról, hogy 10 fürj a zsákmányuk. Miután megcsodáltuk őket és immár gyűrűzve folytatták útjukat dél felé mi is tovább indultunk.
Folyt. Köv.

Gyula! Szuper!! Igen
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #1304 Dátum: 2015. Augusztus 10. - 10:46:33 »

Péntek hajnali cserkelésem erdménye.
Őzhívásnak nem nevezhetném, mert sípra, dobra, nádihegedűre nem reagált.
Kb. 10. alkalommal mentem ki erre a bakra, ötször láttam, soha nem tudtam rálőni.
Vagy messze volt egy búzatarló közepén, vagy a falu felé kellett volna lőnöm.
Kétszer 40-50 méterre volt tőlem, de a háttérbe egy forgalmas főút vezetett.
Pénteken egy másik körzetbe írtam be, de az összes fasorba kisebbségiek szedték a bodzát.
Átiratkoztam, hátha látok valamit.
Semmit nem láttam, 7.30-kor már 28 fok volt, csalódottan indultam hazafelé.
Utam a bak szokásos tartózkodási helye mellett vezetet el.
Két őz kergetőzött tőlem 500 méterre a tarló közepén.
Spektívvel láttam hogy az én bakom.
Mindent bevetettem, eredmény semmi, rácserkelni esélytelen volt.
Elindultam haza, vettem cigarettát ittam egy kávét.
Nem hagyott nyugton a dolod, a városba kb. 8 km-es kerlővel átmentem a a tarló másik oldalát szegélyező erdőhöz.
Legnagyobb megdöbbenésemre a bak egy sutával az erdő szélétől 220-240m-re feküdt a tarlón.
Lőbotra téve a 243-ast elkezdtem gida hangot fújni.
Eleinte semmi, aztán felállt a suta, kis idő múlva a bak is.
Tíz perc idegtépő várakozás, mire keresztbe fordul, akkor ment a lövés.
A suta el, toronyiránt, a bak meg be a 300 méterre lévő kukoricásba.
Lapockára céloztam, de 5 centit tévedtem, eltörte a lövés a lapocka csontot, de nem ment be a testüregbe, a nyaknál távozott.
Eleinte a kukoricába rengeteg vér volt, aztán megszünt, vagy elveszítettem.
Végül is, kutya kellett, de szerencsésen megkerült.
Nagyon jó bak!!!  Igen
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Oldalak: 1 ... 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 [87] 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 ... 111   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: