Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... 111   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Őzhívás  (Megtekintve 284902 alkalommal)
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3606


« Új üzenet #105 Dátum: 2008. Augusztus 12. - 14:04:12 »

Érdekes mekkora eltérések vannak, nekem a hétvégén az volt a benyomásom, hogy már csak az utolsó szüzecskéket kerülgetik.  Kacsint
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #106 Dátum: 2008. Augusztus 12. - 14:10:20 »

Nálunk véleményem szerint most tombol az üzekedés igazán.Hajtanak a bakok ezerrel, este is meg hajnalban is láttam borítást.
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Szik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 838


« Új üzenet #107 Dátum: 2008. Augusztus 12. - 14:45:20 »

Érdekes mekkora eltérések vannak, nekem a hétvégén az volt a benyomásom, hogy már csak az utolsó szüzecskéket kerülgetik.  Kacsint

Ezek tényleg érdekes dolgok. Nálunk majdnem minden évben július 31 és aug. 10 között tart az üzekedés maximum 2-3 nap eltérés van plusz minusz. Lehet,hogy lehetne egy üzekedés előrejelző országos térképet is készíteni, ha máshol is évről -évre állandó ez az időszak?
Naplózva

"A tapasztalatot nem az évek súlyával mérik, hanem a megszerzett tudás hasznosításának a mértékével."
Steve
Vendég
« Új üzenet #108 Dátum: 2008. Augusztus 12. - 14:59:55 »

Nálunk úgy aug. 20.-ig elszokott húzódni. Bár a 20.-hoz közeledve igen-igen nyögvenyelős.
Minden esetre tényleg érdekes!
Naplózva
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3606


« Új üzenet #109 Dátum: 2008. Augusztus 12. - 15:24:55 »

Az alábbi képeken látható kis bakot múlt hét csütörtökén sikerült elejtenem.

Elég érdekesen alakult a története, talán megér néhány lóbálásnyi tömjénfüstöt:

Még a múlt hónap közepe táján láttam meg az egyik felújításban. Akkor csak annyit sikerült megnézni rajta, hogy pici agancsú, már-már gombos bak, és hogy van rajta valami huncutság, mert szemből egy agancsot mutatott, oldalról meg kettőt.
Másnap persze újra ott voltam, meg is jött menetrend szerint, de az úton csak átugrott, a felújításban meg nem adott tiszta lőhelyzetet. Akkor már egy fokkal jobban meg tudtam nézni, és egy fokkal jobban csorgott a nyálam is utána...

Aztán úgy alakult, hogy jönne egy nagyon kedves kolléga hozzánk bakot lőni, úgyhogy gondoltam meglövetem vele ezt ha sikerül, igazi jó vadászember, Ő biztosan örülne neki.
Megbeszéltük az időpontot, előtte levő két estén kint ültem - menetrend szerint 3/4 8-kor jött ki ugyanazon a 40m-es szakaszon. Úgy gondoltam tuti a dolog.
Ekkor sajnos közbejött valami, és mégsem tudtunk oda menni, másik területen cserkeltünk, hívtunk, de csak egy nem lőhető (nagy  :'() bakot láttunk. Nadehátmajdlegközelebbakicsire!

Végül is aztán a kolléga többször nem tudott jönni, kénytelen voltam én tovább próbálkozni Vele...  Nyihi

Első este jött volna megint menetrend szerint (hihetetlen volt, hogy ennyire szinte percre pontosan tartsa a váltóját), de egy nagyobb hatosbakot éppen akkor evett arra a fene és elhajtotta. Az úton csak átszökkent, a felújításban beállt egy bokor mögé, hogy csak a nyakát meg a hátát láttam, lecsipett két levelet, aztán visszaugrott a hátam mögötti erdőbe. Gondoltam majd csak elmegy a hatosbak és visszajön a kicsi, de erre aznap hiába vártam.

Másnap persze megint ugyanott, 3/4 8 - semmi. 8 óra - semmi. 1/2 9 - semmi. Na godoltam itt aztán nem lesz ma este semmi se, jött valami számos bak és úgy elverte ezt a kicsit, hogy többet sose látom.
Egyszer csak nagy csörtetés, látom hogy egy hatos bak kerget egy kisebb villást - de csak egy villanás volt, már el is tűntek. Egyszer csak poroszkál utánuk egy kis elsőagancsú villás, de olyan -Apumostmicsináltok??? arckifejezéssel. Hamarosan vissza is somfordált ahonnan jött.

Egyre biztosabb voltam, hogy a kicsi már nincs a környéken se, dehát minden mindegy alapon elkezdtem sípolni. Buttolóra semmi, majd sutahangra már a második strófánál látom, hogy jön egy őz. Persze takarásban állt meg, még két halk sípolás a ruhába és mozdul annyit, hogy látom hogy Ő az.
Távcső le, puska föl, sneller, biztosítás és már kint is áll az úton tökéletesen keresztben. Már már húzom a ravaszt, mikor látom, hogy lép tovább. Na ezt jól eltötymötyöltem, belépett a sűrűbe.
Próbálok újra halkan hívni, és már látom is hogy jön. Megint beáll szépen keresztben az úton (kb. 30m-re), ahogy igazítom rá a puskát a combom alatt hangos reccsenéssel letörik az ülésdeszkából korábban kihasadt és szabadon lefegő darab.
A bak persze ugrik, de látom rajta, hogy nem nagy meggyőződéssel. Ráfüttyentek, megáll, de a fejét-nyakát-lapockájának az elejét fa takarja. Mindegy, fene eheti - amennyire lehet a fa mellé a szálkeresztet és megy is a lövés.

A bak tűzben rogyott, a 30-06-os elég ronda munkát végzett rajta.

Hát guggoltam mellette egy darabig fátyolos szemmel...
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #110 Dátum: 2008. Augusztus 12. - 15:32:05 »

Gratulálok Kama!
Az én nyálam is csorog a képek láttán. Nagyon jó és érdekes bak. Az elejtését is jó volt olvasni.
Naplózva
Szik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 838


« Új üzenet #111 Dátum: 2008. Augusztus 12. - 15:42:13 »

Az alábbi képeken látható kis bakot múlt hét csütörtökén sikerült elejtenem.



Nagyon szép kis bak. Gratulálok!
Naplózva

"A tapasztalatot nem az évek súlyával mérik, hanem a megszerzett tudás hasznosításának a mértékével."
Viktor
Vendég
« Új üzenet #112 Dátum: 2008. Augusztus 12. - 15:56:07 »

Hinnye! Gratulálok Kama! Igen Igen Igen
Naplózva
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #113 Dátum: 2008. Augusztus 12. - 16:06:30 »

Gratulálok Kama! Igen Taps
Naplózva

Üdv End
Genfi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1042



« Új üzenet #114 Dátum: 2008. Augusztus 12. - 16:42:22 »

Hát guggoltam mellette egy darabig fátyolos szemmel...
GRATULALOK !!!
Nagyon erdekes kis bak. A kepek, tortenet is nagyon szep hozza!
Naplózva

Magyarország dús ország volt,
Van termése, kincse, vadja,
De amit a bús nép szerzett,
Víg uraság zsebre rakja. (Ady Endre)
Pisti06
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 129



« Új üzenet #115 Dátum: 2008. Augusztus 20. - 08:56:51 »

Tart még valahol az üzekedés?
Nálunk 15-én vége volt, erre ma láttam egy kergetőző párt,meg egy kereső bakot, persze ugyanott.
Naplózva
jan
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2626



« Új üzenet #116 Dátum: 2008. Augusztus 21. - 11:00:53 »

Gratulálok! Igen jó és különleges trófea! Igen
Naplózva
KerteszGabor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 92


vadász


« Új üzenet #117 Dátum: 2008. December 24. - 21:29:47 »

Még egy régi íjas történet, ennek is van kis tanúsága:

"Nyár elején megismerkedtem egy ifjú vadásszal, aki a vadászat terén jócskán túlszárnyalt tapasztalataival, hiszen hosszú évek óta rótta az erdőket, pusztákat édesapja mellett sok-sok vadat zsákmányolva, de az íjászat terén még teljességgel kezdő volt. Hamar összebarátkoztunk és szinte állandó vadásztársaivá váltunk egymásnak néhány hét alatt. Hol ő hívott alföldi területére, hol én hozzánk, Tiszalúcra, néha pedig feljutottunk édesapja által bérelt bükki vadászterületükre. Elhatározta, hogy a puskát íjra váltja, és meg is kezdtük a felkészülést az íjász kiegészítő vizsgára. Vadászni viszont az engedély híján csak puskával tudott, azt hanyagolta, így sokszor csak engem kísért. Így nyílt mód arra, hogy kipróbáljuk, az őzhívást miként lehet alkalmazni az íjászatban.
Elso alkalommal a mi területünkön voltunk Lúcon, de korán próbálkoztunk, nem ugrottak még a bakok, csupán a gidahangra futott be kb. 20 méterre egy izgatott suta. Öreg ártéri nyárasban voltunk, ahol az aljnövényzet is igen dús volt, le voltunk álcázva, a szelünk jó volt így nem vett észre, elkezdett legelészni, teljesen megnyugodott. Megpróbáltam, hogy sikerülne-e megloni, felemeltem lassan az íjam, megfeszítettem, céloztam, céloztam és közben bűvöltem a fejét, hátha kinőne valami egészen picike, de agancs… Aztán elfogyott az erőm és visszaengedtem az ideget. Agancs pedig sehol, majd lassan megunta az akáclevelek csipegetését és visszament a sűrűbe.

Következő alkalommal a Bükkbe mentünk, ahol még mindig korán lehetett, mert hiába sípolt Gergő kiválóan, megint csak egy suta jött kb. 35 méterre hozzánk, mást nem láttunk.

Aztán következett két hét nyaralás és az üzekedés végén tudtunk ismét próbálkozni a bakokkal. Megint Gergőéknél voltunk.

Hívtunk mindenfelé, kukorica, napraforgó, erdő, tarló mellett, de nem ugrottak…, sajnos a két legjobb hetét töltöttem nyaralással. Már kezdtük feladni és az esti disznólest fontolgattuk amikor egy újabb tarlóhoz értünk. Egyik szegélye egy vékony erdőcsík, mögötte napraforgóval, másik oldal pedig kukoricás volt és az egész tábla egyenetlenül lejtett tőlünk elfelé. A kukorica szélétol pár lépésre baktattunk lefelé, hogy valami alkalmas helyet találva majd még az este beálta előtt hívjunk egyet, amikor Gergő felszisszent, mert a tarló közepén észrevett egy őzet. Csak a füle látszott. Hirtelen nem tudtuk mit csináljunk, távcső elrakva, Gergő maszkja a zsebében. Még szerencse, hogy én viszonylag fel voltam készülve a lövésre, mert mire a kukorica legszélére osontunk, felállt a bak. Merthogy az volt, és az agancs annyira satnya, hogy a füle magasságában már alig látszott olyan vékony volt, erosen selejt, tehát nekem lőhető.

Mire végiggondoltam, hogy miként lehetne becsalni, már meg is válaszolta ezt a kérdést, mert észrevett… és elindult felénk. Ugrott egy rendet kifelé és szaladt tíz-tizenöt lépést felénk, aztán megint ugrott, futott. Eközben meg csak álltunk a kukorica szélén, de nem ám takarásban, hanem még kint. Semmi fedezék és a bak jött, mintha zsinóron húztuk volna. Egy rend kifelé, néhány lépés felénk. Félúton, kb. százötven méterre megállt és szaglászni kezdte a levegot, hátha megérzi azt a kellemes illatot amit felőlünk sejtett. De szerencsére ez nem történt meg, így ismét elindult. Közben Gergőnek sikerült hasra vágnia magát, én pedig lassan térdelő helyzetbe ereszkedtem.

Ekkor vettem észre, hogy a lábam előtt egy kis farkasalma bokor van, ami térdelő helyzetben már kitunő fedezéket ígért, így csak azon izgultam, hogy annyira ugorjon közel a bak, hogy előttünk lövéstávolságon belül menjen el. És a bak annyira szerelmes volt, hogy kiugrott a szélső rendbe és az utolsó métereket már a szalma másik oldalán tette meg.

Mivel menet közben eltüntünk előle, így nem tudta pontosan hova kell figyelni, ezért mehetett el mellettünk kb. 8 méterre. A farkasalma fedezékébol már régen kikerültem, teljesen nyíltan térdeltem a földön a bak előtt. Valamit tennem kellett, így hát megfeszítettem az íjat és céloztam. A bak viszont rezzenéstelen pofával, csak jött egyre közelebb, muszáj voltam rápisszenni. Erre felkapta a fejét, megtorpant, és útjára engedtem a nyílvesszőmet, ami kicsit alacsonyan érte a mellkast, sőt úgy láttam, mintha csak a ball mellső lábát érte volna.

Elszomorodtam, hogy ezt a kitűnő alkalmat elszalasztottam, sőt meg is sebeztem a bakot. De az őz vágtája egyre lassult, kétszer fel is bukott a szalmában, majd kb. 40 méterre megállt és lefeküdt. Ezt már Gergő is látta, mert csak a lövés zajára mert felnézni és megnyugtatóan szólt, hogy nyugi ez meglesz. Vad, tarló közepén, teljesen nyílt helyen önszántából nem fekszik le. Ahogy ez elhangzott, a bak fel is dobta magát és elcsendesedett. Végleg.

Már a rálövés helyén bő világos, habos vért találtunk, meg a vesszőt is a szalma között. Csupa vér volt az is. Bár láttuk a vad elfekvését, de mégis kivártunk fél órát és csak ezt követően indultunk utána. Az útján és a sebágyban is sok vér volt. Az NAP ShockWave három pengés mechanikus vadászhegy megtette a magáét illetoleg a szerencsés alacsony lövés hatására néhány másodperc alatt teljesen kivérzett az oz.

Az idei szezon tapasztalata az őzhívás és a vadászíjászat összeegyeztetése terén az volt a számomra, hogy a hívás eredményes lehet, de vagy van egy hozzáértő segítő, vagy „buttolót” használ az ember, mert a felszerelést is a kézben kell tartani, mivel sokszor nincs idő a készülődésre, máris ott áll a vad és lőni kell."

Eddig a történet, 2004 augusztus 3. napján történt mindez.

Naplózva

Vadászüdvözlettel: Gábor
KerteszGabor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 92


vadász


« Új üzenet #118 Dátum: 2008. December 24. - 21:44:02 »

A becsapott bakról egy kép:
Naplózva

Vadászüdvözlettel: Gábor
KerteszGabor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 92


vadász


« Új üzenet #119 Dátum: 2008. December 24. - 21:46:04 »

Több esetben tapasztaltam már, hogy üzekedési időben gida vészsirámra suta futott be.

Van valakinek tapasztalata erről üzekedési időn kívül? Tarvadazás idején izgalmas lenne!
Naplózva

Vadászüdvözlettel: Gábor
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... 111   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: