Oldalak: 1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 [38] 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 ... 90   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Suta és gida  (Megtekintve 230021 alkalommal)
Wipe
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1308



« Új üzenet #555 Dátum: 2011. Január 09. - 08:00:52 »

December 29-én, egy kisebb rudliból sikerült őket lőni.

Gratula!   Emelem
Naplózva

A földet nem a szüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön!
Guszti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 298


« Új üzenet #556 Dátum: 2011. Január 17. - 22:09:24 »

Köszönöm  Emelem
Naplózva

"Szorgalmasan gyűjtögessed a hajnalpír melegét, hogy életed hűvösödő alkonyára is elég legyen."
Tatuska
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 136


Vadász


« Új üzenet #557 Dátum: 2011. Január 18. - 21:48:58 »

Sziasztok!

Engedjétek meg, hogy megosszam Veletek szilveszteri vadászatomat. Most volt rá időm megírni magamnak is....

A 2010-es év utolsó napját egy „őzezéssel” kezdtük. András Barátommal már sokadszorra húztuk fel az ébresztő vekkert kora hajnalra. Ez most sem volt másképp. Reggel 5:45-re mentem érte, gyorsan bepakoltunk és már mentünk is a beírókönyvhöz. Még előző este eldöntöttük, hogy melyik körzetbe megyünk, szóval útközben egy kicsit idegeskedtünk, hogy szabad-e még a kiszemelt hely. 6-ra értünk a könyvhöz és láttuk rajtunk kívül más nem nagyon akar kimozdulni ilyen korán az év utolsó, hűvös hajnalán. Miután beiratkoztunk elmentünk a faluba és letettük az autót. Viszonylag kényelmesen ereszkedtünk le a völgybe a megbeszélt helyre. Szinte az orrunkig sem láttunk olyan sötét volt még, a Hold sem segített a tájékozódásban. Leérve a völgybe, azokat a bálákat kerestük, melyekkel úgy számoltunk, hogy mögötte, vagy rajta fekve szép kényelmesen megvárhatjuk a pirkadatot, mikor is megindulnak az őzek. Az igazság az, hogy volt olyan sötét és pára (szerencsére nem köd), hogy alig találtuk meg a bálákat. Mire odaértünk látjuk, hogy sajnos a sok víztől és az időjárás egyéb viszontagságaitól igencsak meg vannak fáradva. Ráülni nem lehet, takarást is csak nagyon összehúzószkodva ad, de most már mindegy. Egy jó negyed óra, húsz perc elteltével kezdtük érezni a Nap első sugarait a horizonton. Szépen meg is indultak az őzek, persze volt eszük, mert nem nagyon akartak lejönni a dombtetőről. Onnan pásztázták a területet, a rájuk váró veszélyt. Figyelgettük őket rendesen a távcsöveinken keresztül, de nem sokat változtattak pozíciójukon. Tőlünk úgy 200-300 méterre lehettek folyamatosan. Míg várakoztunk többször is kipróbáltam, hogy milyen lehet lőni a báláról. Nagyon kényelmesen fel tudtam feküdni és feltámasztani a puskát. Szinte semmi mozgást nem érzékeltem a céltávcsőben. Ideálisnak gondoltam, még az őzek is jól néztek ki a célkeresztben, de semmi képen nem akartam ilyen távolról lövést leadni.
Várakozás közben egyszer csak egy fiatal bak kezdett felénk jönni. Folyamatosan jött felénk. Nem örültünk neki, mert ha ez kiszúr minket, akkor a domb oldalában legelésző 14 őz kereket old. De a bakocska csak jött felénk, egyre közelebb. Nem volt mit tenni, szinte kővé dermedve vártuk mi fog történni. Én úgy helyezkedtem, hogy azért lássam mi lesz ennek az egésznek a vége. A bakocska már olyan közel volt, hogy szinte végig tudtam volna simítani a kezemet a hátán, de a jó szelünknek és legfőképp a szerencsénknek köszönhetően nem szúrt ki. Csak simán elgaloppozott mellettünk. Közben a többi őz, csak nem jött leljebb és a domboldalban táplálkozott. Már egész világos volt és a vadak is mintha kezdtek volna távolodni feljebb a dombtetőre, mikor mondtam Andrásnak, hogy valahogy feljebb kell kerülnünk a következő bálához, mert ez így nem fog menni. Barátom helyeselt és felkínálta a lehetőséget, hogy én próbálkozzam meg a dologgal, mert sajnos neki gerincsérve van, ami épp akkor eléggé fájt is, így neki nem ment volna négy kéz-láb.
A következő bála tőlünk úgy 80-100 méterre lehetett. A fegyvert keresztbe raktam a hátamon, és elindultam négy kéz-láb a domboldalon. A térdeimnek nem nagyon tetszett a dolog, a fagyos föld néhány méter megtétele után már elég kellemetlen volt, s bár az őz hullatékok tengere is be volt fagyva, azért kerülgettem őket rendesen, nem akartam magam össze sz…ozni…
Út közben többször meg kellett állnom, mert az őzek nagyon figyeltek. Ekkor mindig úgy tettem, mintha én is közülük való volnék, fejem a földnek szegeztem mintha csipkednék a földről, majd egy kicsit felkaptam mintha körülnéznék. Ez beválni látszott. Már csak 20 méter lehetett hátra, mikor látom, az őzek most már tényleg odább akarnak állni. Kúszásomat kissé gyorsabbra válltava végül is odaértem a bálához.
Gyorsan levettem a puskát és feltámasztottam. Igen ám, de a nagy munkában úgy felment a pulzusom, hogy jó kitámasztás mellett is a célkereszt meg sem állt egy pillanatra. Le kellett nyugodnom. Ezt sikerült is kb. két perc alatt elérnem. Ezután a céltávcsőben kerestem az elbírálandó vadakat. Rengetegen voltak. Ekkor vettem észre, hogy bár jóval közelebb vagyok hozzájuk mint az előbb, de domb tető lévén, semmi sincs a horizont mögött. Így viszont nem lövünk! Újabb várakozással teli percek következtek, de ekkor már egy pillanatra sem vettem el a szememtől a 8x56-os csövet. Most végre jól jött, hogy mozgolódtak, mert elindultak egy olyan irányba, ami nekem kedvező volt. Arra már volt a dombtető mögött is egy újabb domboldal, így nyugodtan lőhettem.
Kiválasztottam a sutát és gidáit. Tudtam, hogy először a gidákkal kell próbálkoznom, de ők nem álltak még túl jól. A suta tükre viszonylag sötét volt, és maga a vad is egész erős volt. Nagyon szépen beállt egy fa alatt, mikor eldördült a fegyver. A 30-06-os HPBT fellökte a sutát, viszont gidái dermedten állva maradtak, fogalmuk sem volt mi történt. Gyorsan ismételtem és már dördült is a következő lövés a suta-gida irányába. Ő még egyet felugrott, majd összerogyott. Testvére volt hozzám a legközelebb, aki az irányomba kezdett el menekülni, majd egyszer csak megállt. Ránéztem tőlem kb. 80-100 méterre lévő Barátomra mi tévő legyek, aki a bálánál integetve mutatta, hogy lőjjek. Így is tettem, és lőttem,de én már igazából nem akartam, nekem ennyi elég volt. El is hibáztam, és a gida kereket is oldott.
Oda mentünk a rálövés helyeire, ahol mindkét őz már békésen feküdt. Én mindkettőjüktől elnézést kértem, meg köszöntem hogy szórakozásomért az életüket adták,kicsit símogattam őket, majd utolsó falat és töret következett.
Mindig kicsit furán érzem magam őz elejtésekor. Kedves, aranyos és talán egy kicsit esendő, butácska állat. De mindig meg is sajnálom őket valahogy. Nem azt az érzést váltják ki belőlem mint a vaddisznók. Valahogy más. Talán úgy mondhatnám, a tájkép részei ők. Beszéltem olyan „öreg” vadásszal, aki azt mondta, hogy ő  nem vadászik őzre, mert neki az olyan, mint a búcsúban a céllövölde. Hát nem tudom… Belőlem nem ezt váltják ki.
Ez történt velem az év utolsó napjának reggelén. Szép vadászat volt, egy év lezárása. Azóta nem tudtam kimenni vadászni, viszont január 2.-án megszületett a kisfiam. Elhatároztam, hogy minden évben a születésnapjának reggelén kimegyek vadászni, és megpróbálok neki valamit elejteni…

Bocs a kép minőségéért, telefonos....



Naplózva

"Én vagyok a természet lelke, ki életet ad az Univerzumnak - Luna (kelta HoldIstennő) "
feketeerdö
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 1967



« Új üzenet #558 Dátum: 2011. Január 18. - 21:56:10 »

 Emelem Emelem Igen
Naplózva

Don´t eat yellow snow
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #559 Dátum: 2011. Január 19. - 07:43:10 »

"Kiválasztottam a sutát és gidáit. Tudtam, hogy először a gidákkal kell próbálkoznom, de ők nem álltak még túl jól. A suta tükre viszonylag sötét volt, és maga a vad is egész erős volt. Nagyon szépen beállt egy fa alatt, mikor eldördült a fegyver."
 Fejvakarás
Ahogy a képet nézem, a gida is szép erős volt!
 Fejvakarás  Vállat von
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Hegedűs Sándor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1467


« Új üzenet #560 Dátum: 2011. Január 19. - 09:13:47 »

Szervusz Tatuska.
Szépen meg írtad a történetet  Emelem
Remélem nem haragszol meg érte.De miért egy iker gidás suta ?
Először a gida ha lehet suta aztán majd a következő.
Tudom,hogy nehéz az Őz "selejtezése" és a szükséges rossz de muszáj elvégezni a létszám apasztást.
Üdv:HSanyi
Naplózva
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #561 Dátum: 2011. Január 19. - 15:57:23 »

Na, ezt most olvastam.
Nem akarom elvenni az örömödet, de egy ilyen sutát a gidái mellől ellőni semmiképpen nem indokolt! Ha mindenáron lőni akartál, akkor csak a sutagidát, de ebben az esetben az is szép erős.
Szóval én is csak azt mondhatom, amit az előttem szólók:  Fejvakarás Vállat von

Gratulálok a fiadhoz!
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Dzsi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 517


« Új üzenet #562 Dátum: 2011. Január 19. - 16:23:52 »

Szia Tatuska!

Nem tudom, hogy hányadik őzezésed volt, van-e tapasztalatod az egyed megítélésében, megfelelő kiválasztásában. Itt nem az ivarra gondolok, hanem az alkati adottságokra. Hiszen az elvi cél nem az, hogy szimplán suta gidát és sutát ejtsünk el, hanem azok gyengébb egyedeit szelektáljuk. Nekem a hétvégi őzvadászat alkalmával sokszor nyílt lehetőségem suta gida lövésre, így természetesen suta lövésre is, de tudatosan kerestem a gyengébb példányokat. Így az eredmény egy 9 kg-os gida, valamint a bal hátsó lábára sérült, sánta suta lett. Alapvetően sutát nem volt célom elejteni!
Persze, ez nagyobb terület bejárását jelenti.
Szóval a jó szándékú vélemény ennyi, amennyiben a "selejtezés" a cél.

 Emelem
Naplózva
Tatuska
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 136


Vadász


« Új üzenet #563 Dátum: 2011. Január 19. - 17:32:17 »

Sziasztok!

Köszönöm az válaszokat, észrevételeket és az építő jellegű kritikákat. Nem haragudtam meg.

Tudtam hogy az erős őz elejtése nem fog tetszeni. Nem akartam szépíteni a történetet, ezért írtam meg őszintén. Viszont vannak ehhez tartozó kiegészítéseim, amit most így utólag megosztanék Veletek. Nem azért hogy magyarázkodjak.
A terület ahol lőttem az őzeket, egy viszonylag kicsi terület, egy-két száz hektár. Ezen a területen két nagy csoport őz van állandó jelleggel. A két csoport létszáma, közel 60 db őzet takar. Véleményem szerint, ez elég nagy szám egy ekkora területhez. Mindkét csapat egyedei elég jó kondiban vannak, ha továbbra is őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondjam, hogy nem igazán láttam bennük gyenge egyedeket. Ez a két elejtett vad is, teljesen átlagos volt a csapatokon belül. Valóban, nincs nagy tapasztalatom őzezésben se, hisz nem vagyok tag sehol, ezért vadászataim nagy része kísérésből áll. Ha kapok meghívást, akkor próbálok élni vele. A két őz nem azért lett meglőve, mert viszketett az ujjam a ravaszon. Ezt az élményt meghagyom másoknak. A társaság ahol meghívtak erre a vadászatra, az bak-gida elejtését sem tartja bűnnek, hisz a terület vadeltartó képessége indokolja az apasztást. Halkan jegyzem meg, nem lőnék bakot ez esetben sem. Ez is legyen más gondja. Hogy miért mégis ez a kettő? A válaszom az, hogy a sutát a csapat többi tagjához képest idősebbnek láttam, a gidát pedig a többihez képest valamivel gyengébbnek. Mondom ezt úgy, hogy egyébként kiemelkedő gyenge egyedek nincsenek e két csapatban.
A suta súlya egyébként 18 kg, a gidáé 8! kg volt.
Mindettől függetlenül elfogadom hogyha azt mondjátok hogy hibáztam, legközelebb figyelmesebben szelektáljak.

 Emelem
Naplózva

"Én vagyok a természet lelke, ki életet ad az Univerzumnak - Luna (kelta HoldIstennő) "
Turpi
Vendég
« Új üzenet #564 Dátum: 2011. Január 19. - 17:36:28 »

Hát mit mondjak, ha gratulálnék az nem lenne szívből szóló. Fejvakarás

Nem véletlenül nem engedték régen a vadászoknak az állomány apasztást magukban végezni.

A cél az állomány apasztásnál nem csak az, hogy ki lőjük a megszabot kvótát - csúnya szóval - hanem az is, hogy az állomány minőségét javitsuk.
Ilyenkor a legyengült, sovány, öreg egyedeket, medő sutákat, ne adj isten a betegségben szenvedőket próbáljuk meg ki gyomlálni az állományunkból.
Az álltalad elejtett egyedek kivétele az álományból nem volt indokolt, hisz erős egészséges őzek voltak.

Ha én lennék nállatok a vadászmester, biztosan letoltalak volna és addig amíg nem bizonyitottál mellettem bírálatból,nem engednélek felügyelet nélkül állomány apasztást végezni!  NoNo Elver
Naplózva
Turpi
Vendég
« Új üzenet #565 Dátum: 2011. Január 19. - 17:41:31 »

Sziasztok!

Köszönöm az válaszokat, észrevételeket és az építő jellegű kritikákat. Nem haragudtam meg.

Tudtam hogy az erős őz elejtése nem fog tetszeni. Nem akartam szépíteni a történetet, ezért írtam meg őszintén. Viszont vannak ehhez tartozó kiegészítéseim, amit most így utólag megosztanék Veletek. Nem azért hogy magyarázkodjak.
A terület ahol lőttem az őzeket, egy viszonylag kicsi terület, egy-két száz hektár. Ezen a területen két nagy csoport őz van állandó jelleggel. A két csoport létszáma, közel 60 db őzet takar. Véleményem szerint, ez elég nagy szám egy ekkora területhez. Mindkét csapat egyedei elég jó kondiban vannak, ha továbbra is őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondjam, hogy nem igazán láttam bennük gyenge egyedeket. Ez a két elejtett vad is, teljesen átlagos volt a csapatokon belül. Valóban, nincs nagy tapasztalatom őzezésben se, hisz nem vagyok tag sehol, ezért vadászataim nagy része kísérésből áll. Ha kapok meghívást, akkor próbálok élni vele. A két őz nem azért lett meglőve, mert viszketett az ujjam a ravaszon. Ezt az élményt meghagyom másoknak. A társaság ahol meghívtak erre a vadászatra, az bak-gida elejtését sem tartja bűnnek, hisz a terület vadeltartó képessége indokolja az apasztást. Halkan jegyzem meg, nem lőnék bakot ez esetben sem. Ez is legyen más gondja. Hogy miért mégis ez a kettő? A válaszom az, hogy a sutát a csapat többi tagjához képest idősebbnek láttam, a gidát pedig a többihez képest valamivel gyengébbnek. Mondom ezt úgy, hogy egyébként kiemelkedő gyenge egyedek nincsenek e két csapatban.
A suta súlya egyébként 18 kg, a gidáé 8! kg volt.
Mindettől függetlenül elfogadom hogyha azt mondjátok hogy hibáztam, legközelebb figyelmesebben szelektáljak.

 Emelem
Elégé becsapós akkor ez a felvétel, mert nagyobbnak gondoltam a gidát!(Kb 10-11kg zsigerelt súlyt feltételeztem)
Iker gidát vezető sutát akkor sem lövünk meg pláne ha ilyen egészséges gidát vezet, ha már mindenképen apasztani kell az állományt akkor olyan sutát választok aminek csak egy gidája van.
Naplózva
Steve
Vendég
« Új üzenet #566 Dátum: 2011. Január 19. - 20:50:38 »

Hát mit mondjak, ha gratulálnék az nem lenne szívből szóló. Fejvakarás

Nem véletlenül nem engedték régen a vadászoknak az állomány apasztást magukban végezni.

A cél az állomány apasztásnál nem csak az, hogy ki lőjük a megszabot kvótát - csúnya szóval - hanem az is, hogy az állomány minőségét javitsuk.
Ilyenkor a legyengült, sovány, öreg egyedeket, medő sutákat, ne adj isten a betegségben szenvedőket próbáljuk meg ki gyomlálni az állományunkból.
Az álltalad elejtett egyedek kivétele az álományból nem volt indokolt, hisz erős egészséges őzek voltak.

Ha én lennék nállatok a vadászmester, biztosan letoltalak volna és addig amíg nem bizonyitottál mellettem bírálatból,nem engednélek felügyelet nélkül állomány apasztást végezni!  NoNo Elver

Gondolom ez áll a szakszemélyzet által végzett szezon végi (tömeges) elejtésekre is amin egyébként tutira részt vesz a "vizsgáztató" szoba festő- mázoló, kőműves, vendéglátós végzettségű vadászmester is....Hmmm?!?! ???

Meddő suta!
Meddő vagy csak (már!) nem vezet gidát?
Ki ennek a nagy megmondója???

Azon túl be is szarnék ha minden egyes őz beteg, öreg(!), legyengült lenne amit kilövünk. Akkor ott kibaszott nagy gondok vannak az őz gazdálkodással!!!!
De gondolom nem egyedül szarnék be.... Kacsint

Akkor már inkább nyomjuk össze a "légycsapó" krotáliakat! Fejvakarás
Naplózva
Turpi
Vendég
« Új üzenet #567 Dátum: 2011. Január 19. - 21:15:59 »

Gondolom ez áll a szakszemélyzet által végzett szezon végi (tömeges) elejtésekre is amin egyébként tutira részt vesz a "vizsgáztató" szoba festő- mázoló, kőműves, vendéglátós végzettségű vadászmester is....Hmmm?!?! ???

Meddő suta!
Meddő vagy csak (már!) nem vezet gidát?
Ki ennek a nagy megmondója???

Azon túl be is szarnék ha minden egyes őz beteg, öreg(!), legyengült lenne amit kilövünk. Akkor ott kibaszott nagy gondok vannak az őz gazdálkodással!!!!
De gondolom nem egyedül szarnék be.... Kacsint

Akkor már inkább nyomjuk össze a "légycsapó" krotáliakat! Fejvakarás
Ami most megy az nem szakszerű vadgazdálkodás, hanem vadgarázdálkodás a nem állami területek 75%-án, de lehet hogy keveset is mondtam.
Tiszteségesen végre hajtott vadbecslést ugyan ilyen arányban nincs.
A vadgazdálkodási tervekben levő kilövési számok a szerint vannak megfállapítva hogy mennyi pénzre van szüksége a vt-knek.Közben az állományok minősége egyre rosszabb.Ami most megy pl:az őzállománynál már sokáig nem lesz tartható.
Ez a kontraszelekciós módszer teljesen lesilányítja a bak állományt.
Véleményem szerint nem lenne szabad az erős bakokat kilőni tavaszal, mert így az üzekedésben a gyenge bakok is párhoz jutnak.
Így folyamatosan romlik lefele az állomány minősége.
Szerintem törvényileg meg kellene tiltani tavasszal a golyóra éret bakok vadászatát,ilyenkor csak a hibás agancsú bakokat engedném lőni, és augusztus10-től lehetne lőni a golyóra érett bakokat.Ha ez így lenne pár éven belül jelentőssen erősödne az állomány, újra jóval több kapitális agancsú bak esne.
Naplózva
Steve
Vendég
« Új üzenet #568 Dátum: 2011. Január 19. - 21:30:14 »

Ami most megy az nem szakszerű vadgazdálkodás, hanem vadgarázdálkodás a nem állami területek 75%-án, de lehet hogy keveset is mondtam.
Tiszteségesen végre hajtott vadbecslést ugyan ilyen arányban nincs.
A vadgazdálkodási tervekben levő kilövési számok a szerint vannak megfállapítva hogy mennyi pénzre van szüksége a vt-knek.Közben az állományok minősége egyre rosszabb.Ami most megy pl:az őzállománynál már sokáig nem lesz tartható.
Ez a kontraszelekciós módszer teljesen lesilányítja a bak állományt.
Véleményem szerint nem lenne szabad az erős bakokat kilőni tavaszal, mert így az üzekedésben a gyenge bakok is párhoz jutnak.
Így folyamatosan romlik lefele az állomány minősége.
Szerintem törvényileg meg kellene tiltani tavasszal a golyóra éret bakok vadászatát,ilyenkor csak a hibás agancsú bakokat engedném lőni, és augusztus10-től lehetne lőni a golyóra érett bakokat.Ha ez így lenne pár éven belül jelentőssen erősödne az állomány, újra jóval több kapitális agancsú bak esne.

Szerintem az egész országot tekintve az augosztus 10-et hozzuk előre augusztus 01.-re, az állami területeket ne hagyjuk ki a "dicső" felsorolásból és a többi teljesen ül szerintem is azzal a megszorítással, hogy a krotáliát a suta-gida esetében őssze is lehet nyomni ha helyzet megkívánja!
Naplózva
Turpi
Vendég
« Új üzenet #569 Dátum: 2011. Január 19. - 21:33:51 »

Na ezért jó az értelmes vita !
Legyen augusztus 1., így már akkor teljesen egyetértünk!!! Emelem
Naplózva
Oldalak: 1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 [38] 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 ... 90   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: