Oldalak: 1 ... 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 ... 275   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Sörétes fegyverekről általában....  (Megtekintve 683002 alkalommal)
bferi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1024


« Új üzenet #900 Dátum: 2011. Január 06. - 15:51:30 »

Sziasztok!

Oldalak óta folyik itt a beszégetés Izs kontra Beretta, Browning-ról. Én is megszólalnék ezzel kapcsolatban:
Nekem két sörétesem van: egy dupla Merkel 47/E melyet édesapámtól örököltem, a fegyver velem egyidős, és egy pár éve vásárolt Beretta 686 E Gold Sporting bock.
A Berettával - noha koronglövő fegyver - az utóbbi években folyamatosan vadásztam és a tapasztalataim kiválóak. Soha nem volt problémám vele, mindig kifogástalanul működött, sajnos ez a Merkelről nem mondható el. Úgy gondolom igen jól lövök  a Berettával, korongozni is sokat járok, jól összenőttem vele. Vaskos, bumfordi fegyver, vagy inkább úgy mondom, hogy semmi kecsesség, könnyedség, elegancia nincs benne, de nekem így tetszik. Nehezebb mint az átlag vadászfegyver, lövésnél nem is üt akkorát, a hordozásához meg már hozzászoktam. Szeretem nézegetni, ápolgatni, de ez a Merkelre is igaz.
Azonban az is igaz, hogy a vadászatokon már nem megyek be vele a susnyósba, sajnálnám összekarcolni, de az vesse rám az első követ, aki helymben nem így tenne. Sosem éreztem úgy, hogy nekem ezzel a fegyverrel villognom kéne, nem státuszszimbólum miatt vettem meg, hanem egyszerűen csak azért, mert tetszett és tudom hogy megéri az árát.
Az utóbbi években a Merkelt sajnálatosan háttérbe szorítottam, de pár alkalommal mostanában már vele vadásztam. Az a baj vele, hogy nem teljesen fekszik be a vállamba, rövid nekem a tus, de elhatároztam, hogy a jövöben új tusát csináltatok, szép fábol egy angol agyast, ennyit csak megérdemel apám fegyvere. Csak akkor már végképp nem lesz olyan sörétesem, amellyel bátram megyek bele a kökényesbe  Mosolyog.
Szóval, én nem bántam meg a Berettát, csak jó tapasztalatom van vele. Barátom hasonló cipőbe jár mint én, Browning Cynergy sportfegyverrel vadászik, és hasonlóan elégedett. A Beretta Silver Pigeonja azóta szekrénybe áll, a fiának fogja adni, mihelyst meglesz a vizsgája.
Nem azért mert rosszabb, hanem azért mert a Browning valahogy jobban a kezére áll.
Az én esetemben tehát mind a két oldalnak igaza van: szeretem a Merkelem mert érzelmileg sokat jelent nekem és az eszmei értéke számomra megfizethetetlen, ugyanakkor szeretem a Berettámat is, mert tudom, hogy jó fegyver és jól tudok vele lőni. Talán ha a Merkel helyett egy Izs-t öröklök apámtól, akkor érzelmileg egyértelmű, hogy ugyanúgy állnék a kérdéshez, ezekben az esetekben a típus jelentősége nem mérvadó, egyébként az én szívemet nem dobogtatják meg az Izsek.
Üdv. bferi
Naplózva

-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram?
-Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
Steve
Vendég
« Új üzenet #901 Dátum: 2011. Január 06. - 15:57:15 »

Én jóval lentebb írtam szösszenetet....
Senki nem bagózott rá sem! Nem azt mondom, hogy az a szentírás, de azért a lőtéri körülményeket  össze sem lehet hasonlítani a halőri körülményekkel!!! Oszt ott bizony fele addig sem bírta az acélsörétes kiképzést a Beretta bock mint az IZS dupla. Ilyen üzemi körülmények között egy IZS átlagos élettartama 2,5-3 év....
Akkor már láthatod, hogy a talján csodapuska meddig bírta a kiképzést.... Kacsint Mosolyog Emelem
Az lehet, hogy "szép", de..... Ördög
Naplózva
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #902 Dátum: 2011. Január 06. - 16:34:32 »

Az elmúlt pár évben több ismerősöm is eladta a "felsőbb" kategóriás sörétesét és visszaállt Izsre, meg  "vadőrmerkelre" mert egyszerűen azzal tudott jól lőni.
Persze egyszer sem a puskák hibája volt hanem az agyazás nem állt nekik jó, nem feküdt vállba...De hiába a segítő mondatok... Rííí

De talán egy jó körmondattal úgy lehetne leírni az egész rákfenét, hogy:
Aki többet korongozik mint vadászik az előbb-utóbb, elhagyja az Izs és az olcsóbb puskákat, aki többet vadászik és félti egy kicsit a puskáját az valószínűleg megragad az Izsnél, és az "olcsóbb" fegyvereknél.
Aki meg mindkettőt felesbe próbálja, az kompromisszumokat köt vagy kettő puskát használ.
Egy a lényeg jó feküdjön a vállba, és lik iránt álljon. Ördög Ördög Ördög Röhög

 Wave
Naplózva

Üdv End
nagysas
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4145


TSP


« Új üzenet #903 Dátum: 2011. Január 06. - 16:34:50 »

Orosz puskából kijön az acélsörét?  Vállat von

Steve!

Nem kukacoskodásképpen kérdeztem, csupán nem tudom. Nekem van egy pakli normál gáznyomású Nike-acélom (külön "acélvizsga" nélkül használható), azt ki merném lőni - bár még nem tettem....  

Csak azért kérdeztem, mert az 12/70-es Izs gyárilag 640 baros próbát kap, az acélsörét - a fenti Nikén kívül -  meg valahol 1000 bar környékén kezdődik. Habár ennek se lesz nagy teteje, mert a standard Mirage is 1050 baros, azt meg az Izs eddig gond nélkül bírta  Vállat von Vigyorog

Tehát kijön  Ördög OOO

 Wave
Naplózva

Ó Sunny... a tyúkok előtt mindig legyen víz!!
在我赤裸的身上牺牲一只山羊
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #904 Dátum: 2011. Január 06. - 16:37:17 »

"Orosz puskából kijön az acélsörét?"

Egy idő után egyre könnyebben... Ördög Ördög Nyihi
Naplózva

Üdv End
Kun Gábor (Gaben85)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 806


« Új üzenet #905 Dátum: 2011. Január 06. - 17:40:30 »

Ezt a szép puska és féltem részt nem értem. Én máshogy állok hozzá. Nagyon sokat gyűjtöttem mire meg lett az első golyós fegyverem. Szépen összerakva, egyedivé téve, stb. Egy szóval se lehet mondani, hogy nem becsülném, ütném vágnám. De én úgy vagyok vele, hogy a vadászat az vadászat. Életem egy legemlékezetesebb napja volt mikor fél napon keresztül kökényben, szederben és egyéb vadász és puska politúr marasztaló helyen cserkeltünk, nézelődtünk disznó ügyben. Az ilyen kúszásokat és mászásokat én ezerszer jobban szeretem mint a lesezéseket. Puskám kapott is, de ha ránézek és látom a karcokat, azoknak tudom mind a történetét. Így együtt öregedek és csúnyulok a puskámmal. Így hiába a drága fegyver a vállamon, nincs olyan rész ahova ne mennék vele. Mert jó dolog a fegyver de vadászni jobb. Szerintem.
Naplózva
BErik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1812



« Új üzenet #906 Dátum: 2011. Január 06. - 18:11:24 »

Nekem érdekes tapasztalatom van a két sörétesemmel. Talán már említettem is valahol.

A Merkelem nem is igazi Merkel, csak Suhl, a vadőrmerkel, márványozott, nem vésett. Szépen, egyenletesen lő, 10-es, 11-es söréttel pláne. De azt vettem észre már réges régen, hogy távoli lövésekre csak kistestű vadnál alkalmas. A róka, kóbor macska, de még a kakas is 30 méter felett már nagy neki, inkább csak sebzés lesz a dologból.
A varjút, szajkót, stb a lőhatár legvégéről, 50 méter környékéről is képes levenni (ha likiránt van). Tehát nem tudok másra gondolni, mint hogy az átütőereje nem elég.
Bár az is lehet, hogy csak a megfelelő töltényt kellene megtalálnom hozzá... A cseh S&B és az Armusa elég szépen muzsikált.

A Toz más tészta. Nem olyan egyenletes, szabályos a lőképe, mint a Merkelé, de söpör el mindent, mindegy mekkora. Tehát válogathatok a két fegyver között, kicsire a Merkel, nagyra a Toz a jobb.

A Suhl mivel kevesebb mint a Merkel?
Nem rosszból kérdem, csak érdekel.
Nekem is Simsonom van, valószínűleg olyan mint a Tied (16-os márványozott).
Múltkor lőttem vele egy szajkót fáról. "Kicsit" alábecsültem a távolságot, jó 50 méterre volt.
Az elsőt elhibáztam, a második levitorlázott, az erdő alatt találtam meg.
Két sörétet kapott (egyet a bögyébe, egyet szárnytőre). A lőszer 8-as RC (3,5mm). Valszeg ez is inkább a 10-est szereti jobban.

Bár nagyobb feladat az, hogy megszokjam, mert eddig bockhoz voltam szokva.
Azzal egész jól ment, ezzel meg ritka sz@rul.
Naplózva

"Amit csinálunk, ahhoz érteni kell. Amit mondunk, abban hinni kell. És akivel beszélünk -akit tanítunk- azt egyrészt szeretni kell, másrészt komolyan kell venni." Sz.L.
Csaba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 255



« Új üzenet #907 Dátum: 2011. Január 06. - 19:39:23 »

A Suhl mivel kevesebb mint a Merkel?

Szia Erik!

Kidolgozásban! Suhl a gyártó Suhl -ban!  Vigyorog A sima Suhl -i sörétes az alap, ezután jön a Simson, Merkel, Bühag, ami típust és kidolgozást foglal magába.

Üdv: Csaba
Naplózva

„ A vadászat alázatos szolgálat voltaképpen! A természet egyensúlyának szolgálata.”
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #908 Dátum: 2011. Január 06. - 20:47:08 »

Így van!

A síma Suhl sörétes egy meglehetősen "spártai" sörétes.
Szerintem nem sok különbség van a jobb minőségű Izsekhez képest. (no nem a mostani széthullós, nemelsülős visszabiztosítós motyókhoz.  Ördög )
Persze a csöve vékonyabb és valamivel precízebben kattan összecsukáskor és a tusa anyaga is azért dió.
...de használati értékben egy teljesen egyszerű duplapuska, legalábbis nekem ez a benyomásom róla.
Naplózva
BErik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1812



« Új üzenet #909 Dátum: 2011. Január 06. - 21:14:38 »

Bevallom, égek mint a ...
Azt tudtam, hogy Suhl a város. Ott gyártják, mint ahogy a Merkelt is.

Sejtem, hogy melyik lehet a sima Suhl, amelyiket mondjátok. Boltban néztem is párat, bennem IZS-es benyomást keltett a kidolgozottsága (vagyis annak hiánya).
Tehát ez eddig OK. De mi a különbség a Simson, Merkel, Bühag között a kidolgozottságon kívül?

Roli!
Akkor Neked pontosan milyen sörétesed van?
Annyit tudok hogy e három (vagy négy) közül valamelyik.
Naplózva

"Amit csinálunk, ahhoz érteni kell. Amit mondunk, abban hinni kell. És akivel beszélünk -akit tanítunk- azt egyrészt szeretni kell, másrészt komolyan kell venni." Sz.L.
BErik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1812



« Új üzenet #910 Dátum: 2011. Január 06. - 21:33:53 »

Norbert!

Katt a linkre:          http://www.hungaroarms.hu/s/shop.php?op=look&gr=CAT090702130637&id=PROD090819191454

Ilyen IZS van az algyői lőtéren. Hidd el, nem fog szétesni olyan hamar. Kiment már belőle pár lövés  Kacsint
Azt már többektől hallottam, hogy az új IZS-ek már nem olyan strapásak mint a régebbiek, de azért szerintem még mindig ott vannak az élen.

Kidolgozás.
A ruszki is tud szépen kidolgozott sörétest csinálni, csak nem nekünk, magyaroknak.
A német piacra azért csinálnak egy-két kecses darabot. Holnap teszek fel képet  Kacsint
Félre ne érts! Nem akarlak rábeszélni az IZS-re egy Browning vagy Beretta helyett  Ördög


Gábor!

"jó dolog a fegyver de vadászni jobb"


 Igen Igen Igen
Naplózva

"Amit csinálunk, ahhoz érteni kell. Amit mondunk, abban hinni kell. És akivel beszélünk -akit tanítunk- azt egyrészt szeretni kell, másrészt komolyan kell venni." Sz.L.
Norbert
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 818


Preparátor


« Új üzenet #911 Dátum: 2011. Január 06. - 22:32:55 »

Norbert!

Katt a linkre:          http://www.hungaroarms.hu/s/shop.php?op=look&gr=CAT090702130637&id=PROD090819191454

Ilyen IZS van az algyői lőtéren. Hidd el, nem fog szétesni olyan hamar. Kiment már belőle pár lövés  Kacsint
Azt már többektől hallottam, hogy az új IZS-ek már nem olyan strapásak mint a régebbiek, de azért szerintem még mindig ott vannak az élen.

Kidolgozás.
A ruszki is tud szépen kidolgozott sörétest csinálni, csak nem nekünk, magyaroknak.
A német piacra azért csinálnak egy-két kecses darabot. Holnap teszek fel képet  Kacsint
Félre ne érts! Nem akarlak rábeszélni az IZS-re egy Browning vagy Beretta helyett  Ördög


Gábor!

"jó dolog a fegyver de vadászni jobb"


 Igen Igen Igen

Ismerem ezt a modellt, volt párszor szerencsém kipróbálni(és számtalanszor látni működés közben) lőtéren, nem használnám füldugó nélkül,  Ördög  jó nagyot szól, a kompenzátor furatok miatt.
Az új IZS.-ek ről mindenhonnan azt hallani, hogy már nem az a minőség mint a régi.
Az én lőteremen is van néhány , jó fegyverek az IZS-ek, a maguk árkategóriájában.

"jó dolog a fegyver de vadászni jobb"  Igen, ez nem is kérdés!  Igen Lényeg, hogy részünk legyen benne!  Mosolyog

Naplózva
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #912 Dátum: 2011. Január 07. - 16:16:13 »


Roli!
Akkor Neked pontosan milyen sörétesed van?
Annyit tudok hogy e három (vagy négy) közül valamelyik.

Egy 12-es Suhl duplapuska, angol aggyal.
Naplózva
bferi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1024


« Új üzenet #913 Dátum: 2011. Január 07. - 18:07:51 »

A Suhl mivel kevesebb mint a Merkel?
Nem rosszból kérdem, csak érdekel.
Nekem is Simsonom van, valószínűleg olyan mint a Tied (16-os márványozott).
Múltkor lőttem vele egy szajkót fáról. "Kicsit" alábecsültem a távolságot, jó 50 méterre volt.
Az elsőt elhibáztam, a második levitorlázott, az erdő alatt találtam meg.
Két sörétet kapott (egyet a bögyébe, egyet szárnytőre). A lőszer 8-as RC (3,5mm). Valszeg ez is inkább a 10-est szereti jobban.

Bár nagyobb feladat az, hogy megszokjam, mert eddig bockhoz voltam szokva.
Azzal egész jól ment, ezzel meg ritka sz@rul.

Azt hiszem hogy a zárolásban is van különbség. A Merkel (legalábbis az enyém) Greener záras, azaz jobb a baszkül reteszelése. A sima suhlinál tudtommal nem alkalmaztak ilyet.
Naplózva

-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram?
-Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
Turpi
Vendég
« Új üzenet #914 Dátum: 2011. Január 07. - 21:06:41 »

98 ban vettem a 20x76 cal. Izs bockomat 87 000ft ért újonnan, azzal jártam versenyezni és vadászni egyaránt, amig versenyeztem nagyából évente előttem2-3000 lőszert évente ez nagyából 8 évig ment, az elmult két évben már nem versenyzek mert szponzorom sosem volt és a fizetésem 6-8 éve nem emelkedet, mindennek az ára ezzel szemben igen. Az elmúlt két évben nagyából 500 lőszert lőttem el, a puskából még kiment nagyából 30db breneke is. A fegyverrel semmi gondom nem volt, két éve új elő agyat és tust rakattam rá diófából, ami gyönyörü lett(hála érte a fegyvermesternek). Erre azért volt szükség mert véletlenül rá estem és elrepedt a gyári fája. Számoljunk csak 2500x8+ 500+30=20 530 lővés ment ki a fegyverből, de semmi baja.Nem hiszem, hogy meg érte volna nekem hogy beretát vagy benelit vegyek 2x 3x anyiért, mint amenyiért ezt a puskát vettem.Ha a jővőben ismét lesz pénzem versenyezni, akkor szintén ezt a puskát fogom használni, annyira összenőttem vele! Emelem
Naplózva
Oldalak: 1 ... 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 ... 275   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: