Oldalak: 1 ... 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 [161] 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 ... 275   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Sörétes fegyverekről általában....  (Megtekintve 681027 alkalommal)
zajandras
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 940


« Új üzenet #2400 Dátum: 2014. Május 05. - 19:16:37 »

Sziasztok!

Az idézet sikerült, a hozzászólás lemaradt, elnézést... Stoel

Régóta járok vadászni nagybátyámmal, négy éve már nem csak kísérőként. Egy FÉG bockom van, ugyan nem volt kérdés a vásárlásnál, hogy dupla/bock vagy félautomata legyen-e az első puskám, de kezdőnek én is az egylövetűt ajánlom. Egyrészt a biztonságos fegyverkezelés megtanulása miatt, másrészt pedig a két csőnek van jó néhány előnye is a félautomatával szemben. Az pedig, hogy egyel kevesebb fér bele, hát ez van. Nem  háborúba megyek...

Lövés után a fegyver kibiztosítva marad, teljesen egyetértek a +1 töltény veszélyével. Én is szaladtam volna rögtön az első lövés után a fácánért, de a biztosítóról nem szabad elfeledkezni! Így is marad még egy a csőben, nemhogy kettő, ami ráadásul gyorsan kijön.
Továbbá töltéskor, de főleg ürítéskor! a lefelé álló cső és a megtört fegyver szerintem biztonságosabb. A félautomata viszont biztos gyakorlat híján ürítéskor elsülhet, főleg, ha már lefagyott az ember keze a vadászat végére. Stoel

Amiért én nagyon szeretem a bockot (túl azon, hogy gyermekkorom óta a sörétes számomra billenőcsövű) az, hogy ha közelebb kel a vad, de nincs lehetőségem távolabb engedni, húzhatom a tágabb csövet, vagy éppen távolabbra fordítva, a szűket. Ha viszont van 1 cső, ami elég szűk is ráadásul, szegény vadat könnyen "lötyögősre" lőhetem.
Általában mindkét csőbe egyforma sörétet töltök, szépen viszi a 8-as vagy 10-es Sagát a puska. Bár van, aki az alulra 10-es, felülre 8-asra esküszik. Vállat von

Vagy például ott  van a harmadik patron másik kérdése. Ha első kettőből nem sikerül meglőni, akkor a harmadik vajmi kevés eséllyel ér célba. Inkább nagy levegő és majd a következőnél jobban kell célozni. Vadász
Azonban a negyedik patron! Ha szépen kelnek a kacsák, lehetőség van időben újratölteni, akkor gyakorlással -és egy jó ejktorral  Vigyorog- hamarabb lövöm a negyedik patront, mint félautomatából tenném. Táncol
Naplózva

"Már az is megérte, hogy sétáltunk egy jót..."
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14839



« Új üzenet #2401 Dátum: 2014. Május 05. - 22:05:36 »

Már ne haragudjon meg egyikőtök se, de szvsz olyan összevisszaság van itt a félautomatákkal kapcsolatosan, hogy csak nézek!

Én 18 évesen egy Browning 16 -os fegyverrel kezdtem a vadászatot, (most is megvan, bár már ritkán használom) és a mai napig nem volt olyan problémám vele amiket itt felsoroltatok. Soha nem sült el véletlenül, soha nem okozott gondot (akkor még 5 lőszer volt benne) az esetleges lőszercsere, az elzárás, az egy szűkítés stb. A lőszercserét én talán soha nem is csináltam vadászat közben. Ha kellett, és lőtávolba jött, a gyönggyel meglőttem a macskát, rókát, ha pedig söréttel vadásztam nem lőttem nagyvadra. A régi társaságomnál egyszerre csak egy féle lőszert, és egy fegyvert lehetett kivinni vadászatra. (vagy sörétest, vagy golyóst) Ezt a 29 év alatt annyira belém rögződött, hogy általában most is így vadászok. (Kivéve, ha a vegyes csövűt viszem magammal.)  Kezdő vadásznak meg egyáltalán nem javaslom egyszerre sörétes és golyós lőszer egyszerre történő kivitelét és használatát!
A biztosításról csak annyit, ha leeresztem a fegyvert a vállamtól egyből (automatikusan) zárom is, kibiztosítani meg csak akkor szoktam, ha már lövésre emelem.
Az öntöltő töltése egy idő után szinte automatikussá válik, és bátran mondhatom gyorsabban megtöltöm most is mint bármelyik billenőcsövű fegyveremet.
Biztonság?  Szerintem mindenki azt a fegyvert szokja meg amelyik van neki, és az, hogy azzal milyen biztonsággal vadászik azt nem a fegyver határozza meg.

Egyáltalán nem javaslom kezdő vadásznak az egylövetű sörétes fegyvert! Sőt, meg sem engedném. Főleg egy kezdő vadásznak sokkal nagyobb szüksége lehet az ismétlésre, ami azért az egycsövűekkel nagy gyakorlatot, és gyorsaságot igényel!

Egyébként  úgy vagyok ezzel a "milyen sörétes fegyvert vegyek" kérdésekkel, hogy ki milyen fegyvert vesz, az csak rajta múlik. Hiába javaslok én bárkinek dupla csövűt vagy bockot, angol agyazásút vagy pisztoly fogásút, félautomatát, vagy egycsövűt, ez mindenkinél egyéni ízlés, pénz és "fekvés" kérdése.  (Én pld soha nem tudtam megszokni a két elsütőbillentyűs fegyvert, egyszerűen nem tudok vele duplázni, pedig de szívesen vettem volna mindég egy külsőkakasos duplát. !) Azt javaslom minden kezdő vadásznak, hogy menjen el több vadászboltba, vegyen kézbe minél több fegyvert, és amelyikkel úgy érzi, hogy ez az "igazi", azt vegye meg! Ha felemeli a fegyvert, az igazgatás nélkül oda mutasson ahova kell, kényelmesen elérje a biztosítót, a ravaszt, és nem utolsó sorban örömmel vegye kézbe! (A fegyver is olyan mint a nő. Meglátni, simogatni,  kipróbálni, és megszeretni!  Kacsint ) Ne sajnálja a pénzt lőszerre, járjon sokat lőtérre, és szokjon össze a fegyverével minél jobban. Váljanak a mozdulatok begyakorlottá, és biztonságossá! Higgyétek el ezek a kiadások az évek során jobban megtérülnek, mint ha a vadászaton próbálja valaki ezeket a dolgokat begyakorolni!

Egy azonban biztos. A félautomaták nagy önuralmat követelnek a társasvadászaton. Etikátlan kihasználni a három töltény adta lehetőséget, és addig lőni amég töltény van a tárban! Az ilyen vadászt a közösségek sem szeretik! Aki ezt nem tudja betartani, az soha ne menjen ilyen fegyverrel társasvadászatra! Mosolyog
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #2402 Dátum: 2014. Május 06. - 12:09:24 »

"Egy azonban biztos. A félautomaták nagy önuralmat követelnek a társasvadászaton. Etikátlan kihasználni a három töltény adta lehetőséget, és addig lőni amég töltény van a tárban! Az ilyen vadászt a közösségek sem szeretik! Aki ezt nem tudja betartani, az soha ne menjen ilyen fegyverrel társasvadászatra!"

 Igen Emelem

Amúgy szerintem több probléma jelentkezik mikor az meglett vadászember, billenőről - otómatára vált. Akkor jönnek elő a arcfehéredős elsülések, ujjvégek lilulása, stb...

 Emelem
Naplózva

Üdv End
mr.Hucul
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1101


« Új üzenet #2403 Dátum: 2014. Június 10. - 09:25:33 »

 No, ha már itt vagyok én is beleköhögök ebbe a témába. Szerintem Attilának igaza van az egy versus két billentyű terén. Én egycsövű egylövetű fegyverrel kezdtem vadászni. Azt a régi Izs-17es kakasost sokat nyűttem és az lett az eredmény, hogy mind a mai napig nem tudok egy tisztességes tempós duplát lőni. Annyira rögzült az egy lövés szabálya, hogy számtalan esetben nem tudok odagyújtani a bal csővel, noha még lehetne korrigálni. Az automatát meg  mostanság szinte nem használom, de annak is oka van. Területem legszebb, legkedvesebb része az ártér, de most ne a gondozott magyar ligeterdőkre gondoljatok, hanem 1100 hektár irgalmatlan sűrűségre, keresztbe-kasba nőve földiszederrel, galagonyával kökénnyel. Ilyen körólmények között a könnyű 16-os dupla sokkal kényelmesebb. Arról nemis szólva, hogy óhatatlanul belekerül némi szemét a csőbe a bujkálások közben és egy duplánál csak megnyitottam a fegyvert, belefújtam a csőbe és kész. Automatánál ez macerásabb plusz a hossza se teszi igazán kezes bozótharcossá.
Naplózva
Fegbock
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1487


« Új üzenet #2404 Dátum: 2014. Július 19. - 12:07:47 »

Sziasztok!
Az egyik vadászbarátom sörétes fegyvert keres és látott egy Kettner rugert (? Vállat von), 12/70-est fix szűkítéssel! Ez a fegyver milyen minőséget képvisel? Használja valaki? Mennyit érdemes érte adni?
Naplózva

Minden lövésem, amely talál, azonnal öljön! De ha nem öl, akkor ne ejtsen sebet!
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11246


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #2405 Dátum: 2014. Július 19. - 14:37:46 »

Sziasztok!
Az egyik vadászbarátom sörétes fegyvert keres és látott egy Kettner rugert (? Vállat von), 12/70-est fix szűkítéssel! Ez a fegyver milyen minőséget képvisel? Használja valaki? Mennyit érdemes érte adni?
Kettner-Luger-Zastava Vállat von
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
Pali85
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 545



« Új üzenet #2406 Dátum: 2014. Július 19. - 21:26:52 »

A bock söréteseket régebben a Bettinsoli gyártotta a Kettnernek. A golyósokat meg tényleg a Zastava fabrikálta Luger néven.
Naplózva
Bertam
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7


« Új üzenet #2407 Dátum: 2014. Július 28. - 18:02:34 »

Ūdv mindenkinek!
Èrdeklődnék van-e tapasztalata valakinek Browning 725-ről? Esetleg kinek milyen véleménye van róla.
Válaszokat előre is köszönöm  Emelem
Naplózva
Pali85
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 545



« Új üzenet #2408 Dátum: 2014. Július 28. - 18:18:24 »

Ūdv mindenkinek!
Èrdeklődnék van-e tapasztalata valakinek Browning 725-ről? Esetleg kinek milyen véleménye van róla.
Válaszokat előre is köszönöm  Emelem
Ha úgy érzed, hogy lőkészséged és a lövési (vadászati és/vagy sport) lehetőségeid száma indokolják és van rá 800.000 magyar királyi fabatkád, továbbá személyesen megnézve, kézbevéve olyan érzés, mintha vele együtt bújtál volna világra az anyaméhből, akkor nincs mese, feltétlenül meg kell venni.  Kacsint
Naplózva
Bertam
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7


« Új üzenet #2409 Dátum: 2014. Július 28. - 18:28:36 »

Ha úgy érzed, hogy lőkészséged és a lövési (vadászati és/vagy sport) lehetőségeid száma indokolják és van rá 800.000 magyar királyi fabatkád, továbbá személyesen megnézve, kézbevéve olyan érzés, mintha vele együtt bújtál volna világra az anyaméhből, akkor nincs mese, feltétlenül meg kell venni.  Kacsint

Igen.Elég sokat vadaszom sörétessel.Használtakat nézegettem 550-600 körül.
Naplózva
Bertam
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7


« Új üzenet #2410 Dátum: 2014. Július 28. - 18:40:17 »

Igen.Elég sokat vadaszom sörétessel.Használtakat nézegettem 550-600 körül.
Mondjuk mindegyik 76cm hosszú csővel van. De én úgy gondolom cser csomós lévén ennek vadászatnál nincs hátránya. Vagy rosszul gondolom?
Naplózva
Bertam
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7


« Új üzenet #2411 Dátum: 2014. Július 28. - 18:49:11 »

Mondjuk mindegyik 76cm hosszú csővel van. De én úgy gondolom cser csomós lévén ennek vadászatnál nincs hátránya. Vagy rosszul gondolom?
Csere chook-os S.Peti
Naplózva
Pali85
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 545



« Új üzenet #2412 Dátum: 2014. Július 28. - 18:57:43 »

Ha ilyen árkategóriában gondolkodnék akkor nem tökölnék a használtakkal.
Vagy ha mégis használt, akkor alaposan át kell nézetni egy szakemberrel (szakember alatt tényleg szak-embert értek, nem az öreg vadászcimborát, aki 40 évet végigvadászott az egy szem Izs bockjával) és kő keményen alkudni.
Naplózva
Bertam
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7


« Új üzenet #2413 Dátum: 2014. Július 29. - 09:24:04 »

Ha ilyen árkategóriában gondolkodnék akkor nem tökölnék a használtakkal.
Vagy ha mégis használt, akkor alaposan át kell nézetni egy szakemberrel (szakember alatt tényleg szak-embert értek, nem az öreg vadászcimborát, aki 40 évet végigvadászott az egy szem Izs bockjával) és kő keményen alkudni.

Mi a vélemény a 71 illetve 76-os csőhosszról? Előny, hátrány?
Naplózva
Vadász35
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 229



« Új üzenet #2414 Dátum: 2014. Augusztus 22. - 13:06:38 »

Sziasztok!

Meg tudná mondani valaki, hogy a Merkel sörétes fegyverek gyári számából hogyan lehet a gyártási évet megtudni?

Köszönettel: Karcsi
Naplózva

„Nem a szarvas megy át az úton, az út megy át az erdőn.”
Oldalak: 1 ... 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 [161] 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 ... 275   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: