Oldalak: 1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 ... 81   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A vad betegségei és kezelésük  (Megtekintve 252105 alkalommal)
Janikafox
Vendég
« Új üzenet #510 Dátum: 2018. Február 04. - 09:01:52 »

http://vadaszinfo.eu/magyarorszagon-is-terjed-a-sertespestis/

Most mi van?   Van, vagy nincs?  Mert a sz@r pofozgatása már folyik! 


Ez a cikk  Rííí.

"A vadásztársaságok 95 %-a a vaddisznóból él. "

Na ez új volt. Főleg hogy a 95 %.
Naplózva
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16574



« Új üzenet #511 Dátum: 2018. Február 04. - 09:03:45 »


Persze Qrva kényelmes mindig csak másban keresni a hibást és bűnbakot.
Arra azért kíváncsi lennék, ha holnap parancsot kapnál, hogy az általad gondozott területről ki kell írtani a tájidegen dám írmagját is, akkor is ilyen vehemenciával ugranál-e neki a feladatnak ahogy másokat bírálsz?
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Bwana
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 770



« Új üzenet #512 Dátum: 2018. Február 04. - 10:55:53 »

Azért azt remélem nem gondolod komolyan, hogy a földön fészkelő madarat kilométerről kiszagoló disznó nincs káros hatással pl. a fácán
természetes állományára!
Ez csak azoknak lehet savanykásan hamis önigazolás, akik elég igénytelenek hozzá, hogy beérjék ládából eregetett nájlonfácánnal Nem
Persze Qrva kényelmes mindig csak másban keresni a hibást és bűnbakot.

Én biztos vagyok benne, hogy a disznó erősen hat a fácánállományra, gondolom Bátya is. De abban meg Te vagy biztos, hogy a jelenlegi gazdálkódói szemlélet ( minden zsebkendőnyi területet beszántok) sokkal nagyobb probléma. A közmunkásoknak is lehetett volna értelmesebb elfoglaltságot találni, mint a csatornaparton eltüntetni a gazosokat. Ha nem hagyunk az apróvadnak élőhelyet, nem is lesz!
Naplózva

Mint azt bölcs elmeprofeszorom mondogatta: "Ne siesd el a gyógyítást, néha jó a hülye a háznál"!

Minden este bánva bánják, Hogy e vadat mér' kivánják, Mért is űzik egyre, nyomba,
Tévelyítő bús vadonba.
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14839



« Új üzenet #513 Dátum: 2018. Február 04. - 13:40:07 »


   Közel harminc évig olyan területen vadásztam amelyik ideális terület volt a  az apróvad számára. Minden fácánnevelés nélkül évi 1000-2000 vadfácánt lőttünk, (5100 ha)  és ez természetesen mind kakas volt. A nyúl állomány is igen szép volt. ( Én csak  1970-től tudok nyilatkozni, mert akkor kerültem oda, és akkor már ment a "Sírás", hogy kevesebb a vad!!  :Mosolyog)
A nyolcvanas évek első felében  belefogtak a meliorációba. A kissé dimbes - dombos területet szép egyenessé tették, a dombon lévő termőrészt letolták a "völgyekbe" így szépen szarrá tették az egész földterületet,  megszüntették   (és mi szempontunkból az volt a legszomorúbb)  az összes szőlőst - gyümölcsöst, a hatalmas bolgár kertészetet, fasorokat, bokrosokat, csatornapartokat, nádasokat,.... A gabona, cukorrépa, háztáji kertészetek helyét átvette főleg a nagyüzemi napraforgó és kukorica termesztés! A napraforgó permetezésével a nyúlnak befellegzett. Volt olyan nap, hogy 20 felett szedtünk össze nyulat a permetezés után.  A vadbiológián egy orvos barátom bevizsgált két elhullott nyulat, egyértelmű volt a raglán mérgezés, de erről szakvéleményt nem adhattak, mert az állásukba került volna!  Fejvakarás  A fácán is kiszorult a mezőgazdasági területről.  Lehet, hogy a véletlenek összejátszása volt, de ezekkel egy időben lényegesen csökkent az őzállományunk is! 

 Legalább ennyire károsnak tartom az erdészeteket is. Nem tudom, hogy az ország melyik részén mi volt a gyakorlat, de erre felénk szépen módszeresen kiirtották az összes erdőt (lett lészen az bármilyen állomány,tölgy, fenyő, fekete dió, gyümölcsös, akác,...) és beültették a gyorsan profitot termelő papírnyárral. A mezőgazdasági területekről kiszorult fácán előszeretettel rakott fészket a fasorok közötti gazban.  Aztán jött a traktor, megtárcsázta a sorközöket,(mert ugye csak így járt a támogatás!)  és ledatálta az összes fészket.  És ezt tavasszal több alkalommal is megtették.

Ezután jött a vízügy.  Az ártéri részen, a gát melletti kubikgödröket  mely ragyogó fészkelési helyet adott vadkacsának, a
 a gödrök közötti gazos a fácánnak, betúrták, és beültették nyárfával.  Az árvédelmi gátat kiadták birkásoknak , azok pedig gondoskodtak a fűben lévő fészkek lerendezéséről! Megindult a csatornapartok nagy teljesítményű gépekkel történő kaszálása, ehhez ki kellett irtani a bokrosokat.  A csatornák egy részét kibetonozták, hogy ne kelljen kotrásokat, nádvágást végezni. A Soroksári Duna partját teljes hosszában felparcellázták, és eladták. A még üres telkeken  itt ott még megmaradt
apróvadat a telektulajdonosok légpuskával lelövöldözték.  A nyaralókban télire kint hagyott macskák kártételéről ne is beszéljünk.
Ekkor döntött úgy a társaság, hogy igénybe veszi a támogatásokat, és neki áll a "nagyüzemi" fácánnevelésnek.  Én biztos vagyok benne, hogy ez rátette az utolsó pontot is a fácán fejfájára!  Nem csak azért, mert a jó törzsállományt felhígítottuk, hanem azért is, mert az akkori gyakorlatnak megfelelően, szépen kilőttük a törzsállomány túlnyomó részét is!   

Ma már mindehhez  hozzá lehet tenni a vaddisznó, ( 1998 ig max. évi 1-2 darab volt a területen)   a sakál, a róka, a kóbor kutyák, kóbor macskák, jó néhány ragadozó madár, és egyéb kártékony állat,  a kemikália, a csapadékmentes, harmatmentes időjárás, a vadgazdálkodás hibái, az emberi felelőtlenség, az emberi  rosszindulat és még ezer számomra ismeretlen dolog hatását.

Úgy gondolom, egy két elszigetelt, a vadgazdálkodás feltételeinek megfelelő területet kivéve, vért pisilhetünk, hogy az apróvad állományt felduzzasszuk, de addig, még a gazdálkodók és a vadászok érdekei nem közelítenek valamelyest egymáshoz, én nagy sikerekre nem számítok!  Arról nem is beszélve, hogy a Világban egyre több az ember, az éhes száj, azok betömése a legfontosabb, az összes többi századrangú kérdés!

 :Mosolyog Fejvakarás
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Lorka
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1670


Koma


« Új üzenet #514 Dátum: 2018. Február 04. - 16:19:38 »

Attila ez fájdalmasan valósan és tisztán fogalmaztad meg. Igen
Sajna mocsokul így van és mostmár mindenre van “tudományos indoklás”...
Naplózva

Nem az a lényeg, hogy mire vadászik az ember hanem hogy kivel.
wildheger
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1734


« Új üzenet #515 Dátum: 2018. Február 04. - 22:59:11 »

Arra azért kíváncsi lennék, ha holnap parancsot kapnál, hogy az általad gondozott területről ki kell írtani a tájidegen dám írmagját is, akkor is ilyen vehemenciával ugranál-e neki a feladatnak ahogy másokat bírálsz?
Óvatosan bánjunk az őshonos,tájidegen fajok kérdésével!
Több Dama sp lelet van Süttő környékéről,sok Ovis sp illetve Ovis ammon-polii (Argali) lelet van a Bükk-ből és Salgótarján környékéről.
Ha végignézzük az országot sok mészkőhegység déli oldalán találhatók mediterrán reliktum fajok.
Ráadásul még az ősi Tisza-ártéren is élt dám.
Pocokfajoktól a párducon,oroszlánon,rinocéroszon,vízilovon át az elefántig szinte minden lehet őshonos és alig lehet tájidegen faj a Kárpát-medencében.
Naplózva

A világ gyakrabban jutalmazza az érdem látszatát mint magát az érdemet...
(La Rochefoucauld)
ptomi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 114


« Új üzenet #516 Dátum: 2018. Február 05. - 07:36:58 »

Nálunk régebben tíz-húsz éve több disznó volt, mint most. Mindegy, mit írnak a statisztikák. Van most is, de jóval kevesebb az akkori állományhoz képest. Fácán, nyúl volt akkor is, most is van. De jóval több volt mindkettőből, vadfácán alatt értem a fácánt, persze, hiába volt több a disznó, bőven volt vadfácánunk a mostanihoz képest. Ma a vadfácán állományunk kizárólag a területünk azon részén van, ahol a halastó környékén viszonylag nagy területen mezőgazdálkodásilag érintetlen részek vannak. Nagy nádasok, bokrosok, gazosok, patakpartok, több száz méter szélességben, több kilométer hosszan. Ahol vaddisznó is van, egy helyen az apróvaddal. Meg róka is akad, főleg, hogy az utóbbi időben nem csapdázzuk már agyon mindet. A kinti zárt erdő övezte agrársivatagban sincs több disznó meg róka még annyi sem, fácán mégsincs.Egy darab sem. Nyúl ott ugyanúgy van, mint emitt. Régen fogoly is volt, most teljesen eltűnt már. Nem is kevés fogoly volt még a kilencvenes évek elején. De mostanába nagyon megváltozott a mezőgazdálkodás. Régebben aratás után sokáig úgyhagyták a tarlókat. Beszántatlanul. Volt, hogy tavaszig. Aratás után mindíg volt a határban, az utak mellett elég elszóródott termény, magok, búza, kukorica, napraforgó. Trágyával erősítették a földet, amit a tsz tehenei termeltek, nem nagyon voltak még ezek a mai vegyszerek, vagy csak kismértékben...a mai gazdálkodásban meg...aratás után már másnap, vagy egy héten belül betárcsáznak, majd beszántanak mindent. A gépek illesztései is olyanok, hogy már nem szóródik el semmi mag. Nincs már a földutak mentén aratás után, meg a tarlókon, amik csak egy-két napig élnek, szóval nincs már elszóródva semmi maradék. Ha lenne is, azonnal beszántják. Meg a sok vegyszer megöli a rovarokat, ami létszükséglet volna a fácán és fogolycsibék fejlődéséhez. A tél búvóhely és táplálék nélkül várja az apróvadat. A tavasz szintén ugyanígy. Csak azt nem értem, hogy ha nekünk vadászoknak ki kell fizetnünk a vadkárt, amit a vad a mezőgazdálkodásban okoz, akkor a mezőgazdaság miért nem fizeti ki azt a kárt, amit a vadban és élőhelyében okoz...mindenki tudja a választ, hogy miért nem. Csak az apróvad nem tudja, hogy hogy birkózzon meg ezzel.

 Emelem
Így van, ahogy mondod! Pont valamelyik nap beszéltem egy vadőrrel, ő is azt mondta, hogy a tavaszi kisnyulak vesztét nagyrészt a szántások tavaszi elmunkálása okozza, a gyors, nagy munkaszélességgel dolgozó gépek elől nem sok tud elmenekülni... Ha év közben marad is valahol tarló, azon a mai precíziós gépek nem hagynak semmiféle szemet... Másnap meg amúgy is jön a tárcsa...
Naplózva
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16574



« Új üzenet #517 Dátum: 2018. Február 05. - 08:28:51 »

Óvatosan bánjunk az őshonos,tájidegen fajok kérdésével!
Több Dama sp lelet van Süttő környékéről,sok Ovis sp illetve Ovis ammon-polii (Argali) lelet van a Bükk-ből és Salgótarján környékéről.

Nincs ezen mit óvatoskodni. Ha volt is, eltűnt. A jelenlegi populációk mesterségesen lettek betelepítve, vadászati célból. Ez a természetvédőknek bőven elég a halálos ítélet kimondásához.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16574



« Új üzenet #518 Dátum: 2018. Február 05. - 09:55:53 »

Ha év közben marad is valahol tarló, azon a mai precíziós gépek nem hagynak semmiféle szemet...
Dehogynem. Nézd meg az árvakelést, majd' olyan sűrű mint a vetés volt...
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
nagysas
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4144


TSP


« Új üzenet #519 Dátum: 2018. Február 05. - 12:34:29 »

Dehogynem. Nézd meg az árvakelést, majd' olyan sűrű mint a vetés volt...

Így van. A technika régóta tudja / tudná - már a Dominátoron is volt szemveszteség figyelő - de ha a pilóta nem figyeli, egyből vetni is tud a kombájn, főleg egy mai bikaerős cucc  Ördög
Naplózva

Ó Sunny... a tyúkok előtt mindig legyen víz!!
在我赤裸的身上牺牲一只山羊
Stefi
Vendég
« Új üzenet #520 Dátum: 2018. Február 05. - 12:43:23 »

Így van. A technika régóta tudja / tudná - már a Dominátoron is volt szemveszteség figyelő - de ha a pilóta nem figyeli, egyből vetni is tud a kombájn, főleg egy mai bikaerős cucc  Ördög

Hogy mit tud a technika fogalmam sincs . A gyakorlatban azt látom hogy bizonyos helyeken alig marad szem máshol főként a fordulóknál vagy ahol oldaldőléssel mennek vastagon hever a kiszóródott mag . De ha 100% ot is tudna a kombájn  ott van az emberi tényező meg az hogy a vad és az időjárás úgy ledönti a gabonát kukoricát és annyit otthagynak megdézsmálva hogy  lenne bőven ha nem szántanák be . Mondjuk a disznót a beszántás se hatja meg .   Emelem
Naplózva
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16574



« Új üzenet #521 Dátum: 2018. Február 05. - 12:52:36 »

Hogy mit tud a technika fogalmam sincs . A gyakorlatban azt látom hogy bizonyos helyeken alig marad szem máshol főként a fordulóknál vagy ahol oldaldőléssel mennek vastagon hever a kiszóródott mag . De ha 100% ot is tudna a kombájn  ott van az emberi tényező meg az hogy a vad és az időjárás úgy ledönti a gabonát kukoricát és annyit otthagynak megdézsmálva hogy  lenne bőven ha nem szántanák be . Mondjuk a disznót a beszántás se hatja meg .   Emelem
Ne csak azzal a szemmel számolj, amit látsz kiszóródva. Mondom, nézd meg az árvakelést...az a kiszóródott szemből kel ki. Igen szép zöld lesz a tarló ha nem szántják be.
A kombájn tisztítja a kicsépelt gabonát. Ha gyengére van állítva a tisztítás akkor az eladott árut levonásokkal veszik át és alkalmasint kiszámlázzák az utólagos tisztítást is. Ha rányomja a kombájnos a levegőt, akkor viszi a szemet is.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9979



« Új üzenet #522 Dátum: 2018. Február 08. - 07:43:34 »

Csabus! 

Megnézted a pályázatok nyerteseinek listáját?  Nem maradt egyszer sem tátva  a szád?  Mer nekem többször is!
Azért ez is megérne egy misét!  Hogy is indult?  Ilyen, meg olyan magas lesz a támogatás, ahol olyan a pályázat még önrész sem fog kelleni. stb. stb. stb.   Mi is nyertünk egy kis pénzt a dúvadapasztásra, de 70% az önrészünk.  A több környező vadászati egységgel közösen benyújtott  apróvad fejlesztési pályázatunkat visszavontuk amikor az  önrészt 70%-ra felemelték!

Attila, Te valamit félreérthettél.
A mostani kamarás élőhelyfejlesztési pályázatnál a támogatás volt 70 %, nem az önerő.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6365


vadász


« Új üzenet #523 Dátum: 2018. Február 08. - 08:26:06 »

Attila, Te valamit félreérthettél.
A mostani kamarás élőhelyfejlesztési pályázatnál a támogatás volt 70 %, nem az önerő.
Lajos!
Ezt is pontosítsuk annyival, hogy a kötelező minimum önrész volt a 30% és a max. elnyerhető támogatási rész a 70%
De előnyt élvezett a bírálat során az a pályázó, aki a 30%-nál magasabb önrészt vállalt be, ez szerepelt a bírálati szempontok között.
A nyertesek listájánál nem lett feltüntetve az, hogy az adott összeg hány %-os önrész vállalás mellett került odaítélésre.
Így nem tudom, hogy a bírálat során a magasabb önrész vállalása mennyiben játszott ténylegesen szerepet a döntésben Vállat von
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7942


Generalbakter


« Új üzenet #524 Dátum: 2018. Február 08. - 11:37:50 »

Lajos!
Ezt is pontosítsuk annyival, hogy a kötelező minimum önrész volt a 30% és a max. elnyerhető támogatási rész a 70%
De előnyt élvezett a bírálat során az a pályázó, aki a 30%-nál magasabb önrészt vállalt be, ez szerepelt a bírálati szempontok között.
A nyertesek listájánál nem lett feltüntetve az, hogy az adott összeg hány %-os önrész vállalás mellett került odaítélésre.
Így nem tudom, hogy a bírálat során a magasabb önrész vállalása mennyiben játszott ténylegesen szerepet a döntésben Vállat von
Egészen pontosan, ha nézzük, 50% lehetett a maximális önrész. Nem 70%.
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Oldalak: 1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 ... 81   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: