Oldalak: 1 ... 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A vad betegségei és kezelésük  (Megtekintve 253694 alkalommal)
vegeza
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3061



« Új üzenet #900 Dátum: 2019. November 17. - 14:10:32 »

Aszmomdom, tórós káposztát megfőzzük, három napig rendben van, csak jobb lesz. Nyilván, ha vannak hölgyek kik melegen tartják az üstöt az még jobb.... Stoel Röhög
Meg a katlant is!
 'Girl
Naplózva

"Sors bona, nihil aliud"
Az optimista angolul tanul, a pesszimista héberül.....
A realista meg lőni!
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3606


« Új üzenet #901 Dátum: 2019. November 17. - 14:13:01 »

Keressünk dögöket? Rendben, a hegyvidéki területeken megoldható

Meg a lónak a faszát...
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11250


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #902 Dátum: 2019. November 17. - 14:22:34 »

Meg a katlant is!
 'Girl
...és így a klasszikus kör be is zárult. A disznók elhullásától kb. 2 lépésben eljutottunk az evésen keresztül a b@száshoz.  Röhög
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
nagysas
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4145


TSP


« Új üzenet #903 Dátum: 2019. November 17. - 14:39:36 »

...és így a klasszikus kör be is zárult. A disznók elhullásától kb. 2 lépésben eljutottunk az evésen keresztül a b@száshoz.  Röhög

Klasszikus lólépés  :Mosolyog
Naplózva

Ó Sunny... a tyúkok előtt mindig legyen víz!!
在我赤裸的身上牺牲一只山羊
Bartalis László
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 312


« Új üzenet #904 Dátum: 2019. November 17. - 16:25:52 »


Más.
Említetted egy korábbi hozzászólásodban a jamon serranot. Múlt hétvégén épp ez került szóba baráti társaságban, hogy a spanyoloknál régóta ott az asp, mégis lehet kapni spanyol sonkát meg chorizót szerte a világban.
[/quote]
Erről beszélek,spanyolok leszarják,nálunk meg egyfolytában nyígat a fő ANTSZ-es,meg a sertés termék tanács főnöke,hogy mi lesz itt.Találtak a budakeszi vadászkertben néhány döglött disznót,amik egy faszkalap által behurcolt fertőzés miatt pusztultak el.(Nem is magyar volt!) Ezek után lezárták Pest,Komárom,Fejér megye nagy részét. Szerinted ez segít a terjedés meg fékezésében?
Én megcsináltam az ANTSZ-es ASP vizsgát egy röhej,ettől sem áll meg a fertőzés.Majd ha Somogyban meg Zalában is ott lesz (szerintem fél év) mire fogtok vadászni?Arról nem is beszélve,hogy a házi disznó tartásnak is annyi lesz.
Naplózva
Győző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 301


« Új üzenet #905 Dátum: 2019. November 17. - 17:41:27 »

Pont erre gondoltam én is . Az Ibériai- félszigeten ott van már 50 éve és a híres Serrano sonkát még is megtudod venni amiről tudni kell hogy ősztől több hónapon keresztül kint makkoltatják az erdőkben a disznót és így érik el a híres zamatú terméket.

"Az első, Afrikán kívüli megjelenése 1957-ben történt Portugáliában, ahová – feltételezhetően – a lisszaboni nemzetközi repülőtérről származó élelmiszer-hulladékkal sikerült behurcolni a betegséget. Ezt az első esetet gyorsan sikerült felszámolni, ám egy második esetet követően, a betegség 1960-ban megtelepedett az Ibériai félszigeten és az 1990-es évek közepéig endémiás is."
Naplózva

A róka, sakál és a farkas az erdész és mezőgazdász legjobb barátja.
Forester73
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 209



« Új üzenet #906 Dátum: 2019. November 17. - 18:32:18 »

Szia Forester73! Emelem

Nálunk egy évben esik 30-40  disznó. Nincs olyan hét, hogy legalább 4 este ne legyünk kint lesen.  Van úgy, hogy hetekig egyetlen disznó sincs a területen. Ez évben a hatóság által előírt kilövés 80 db! Ennyi még egy év alatt sincs a területünkön.

Azután arra is kíváncsi lennék, hogyan lehet egy állományt  úgy etetni, hogy a disznó ne férjen hozzá! Ha nagyon lecsökkentjük a mennyiséget, a disznó (ahol van úgy is felszedi) a többi vad sínyli meg.  A megemelt vályú nem nyerő! A kihelyezett tábla, hogy "Disznónak tilos!" sem  Mosolyog

Áruljátok el nekem, ugyan hogy lehet egy 7-12 000 ha területen a Lüneburger Modell kilövési számait megvalósítani. Ezt el tudom képzelni egy zárt területen ahol külső állomány nem játszik bele a vadállomány alakulásába.

Lehet irigységnek nevezni, hogy  nem szívesen fogadnak a társaságok vendéget vadkár elhárításra,     Ez talán működhet egyes nagyvadas területen, ha van rá fogadókészség. De! Az ingyen meghívások ideje sajnos leáldozóban van. Amikor egy társasági tagságért 2-és 8 milla között kell fizetni, amikor a tagdíj évi 200 ft, amikor évi 10-12 nap a kötelező vadgazdálkodási munka, amikor szinte minden vadért fizet a tagság, akkor nem nagyon örülnek ingyenes vadászoknak. Arról nem is beszélve, hogy egy vendéget illik utaztatni, kísérni, kiszolgálni, és mindezt főleg a vadőröknek. A vendégekkel kapcsolatos rossz tapasztalatokról nem is beszélve.  Aztán,  egyre több azok száma, akik nem akarnak tagságot, (nincs belépés, tagdíj, kötelezettség) egy évben inkább  megvesznek egy két vadászatot, és várják  a barátok meghívását. Ha véletlen valaki irigységgel vádol, hát tegye, de azt elmondom, hogy anno vagy 30 évig kb 50-100 vendéget hívtam apróvadra évente!!!  (főleg kacsára gerlére) de ez az idő sajnos elmúlt! Most is vannak vendégeim, de csak nagyon megválogatva!

A vadászokat hibáztatni az ASP kialakulásáért, terjedéséért szerintem butaság. Ha itt lettél volna, tudnád, hogy fórumtársunk már több mint egy évvel a "Heves megyei eset" előtt jelezte, hogy feléjük már dühöng a kór, csak ez nem lehetett nyilvánosságra hozni! Mint egyre több helyen olvashatjuk a nyavalya főleg az emberek terjesztésével történik! Igen, gombázók, kirándulók, mezőgazdasági munkálatok, szállítás, .... mind mind elősegíti a terjedést. De, ha van jó javaslatod az APS megállítására, javasold, és ha sikeres, gondolom a nemzetközi elismerésed sem marad el! 

Attila azt is tudom kik , hová és miképen vitték Hevesbe a kórt és ez nem is annyira titok csak nem lovagol rajta senki ! Amíg szüneteltettem itteni szereplésemet addig a face fertőjében hemperegtem de mint a tékozló fiú vissza tértem ide közétek de attól még nem állt meg felém az információ áramlás se .

De csak olyan óvatosan kérdem én miért is mossuk mi a kezeinket ? A becsült disznó állomány '97-2017-re 57146-ról 101 682-re míg a teríték 38126-ról 131 445-re nőt ! Ki a faxom a felelős azért , hogy 2016/17 évben a becsült és teríték között 30 000 disznónyi különbség !!!!!!!!! 2000-től folyamatosan hazugságokkal traktáltuk a hivatalt ! Rendre több disznót lőttünk hivatalosan (és akkor mennyit sebeztünk és vittünk haza csak úgy aminek nincs nyoma ) mint amekkorának becsültük a teljes állományt . Ez a disznó létszám robbanás nem fogható a mezgaz kultúrára mert az "átkosban" nagyobb mennyiéségben nagyobb területen termeltünk idehaza . Csak jöttek a sajátos gazdasági érdekek amik felül írták a disznó kezelésének szabályait és most már olyan ez az egész mint egy elszabadult hajóágyú . Kevesen veszik komolyan , sokan még mindig a homokba dugják a fejüket . Fingja sincs a mai vadászaink nagyrészének ki az a Heinz Meynhardt és mi is az a Vaddisznóriport ! Ahogy Feri is írja a többség lő minenféle disznóra minden technikai segédlettel csak a vaddisznó biológiájával nincs tisztában . Nem tudja és ez által nem is érti a törzskocák szerepét ez által nem is érdekli a kondára gyakorolt hatása . Mennyivel könnyebb a "nagydisznót agyon lűni "  "A qrva anyját ez koca pedig milyen kanos formálya volt , biztosan meddő !" . De már a télen malacot vezető süldőt nincs lelke kivenni , a malacokat meg minek " drága a lőszer és hús sincs rajat !" Na ez a nagy qrva baj . A kisebb disznó létszám ( de ezt vehetjük bármilyen fajra) a betegségekkel szemben kevésbé sérülékeny . A nagy állat egészségügyi járványokat amiket ismerünk mindenhol a túl nagy egyedszám következményének tartanak pont úgy mint az embernél , a nagy járványok mindehol a városokból indultak ki ! Mellesleg ha a vadgazálkodók rendesen jelentenének és jelentettek volna  és  nem akartuk volna a problémát a szőnyeg alá söpörni akkor más lenne valószínűleg a helyzet de a hajóágyú mint már írtam elszabdult . Nem húzhatjuk ki magunkat se mert ha másért nem hát " Bűnösök közt cinkos aki néma !" elv alapján igen is felelősek vagyunk .

Egy pohát jó bor mellett , finom szarvas sűltet/pörköltet falatozva sokáig lehetne még ezen elmélkedni . De jönnek a hajtások és most mindenki azon izgul legyen elég nagy teríték és ez által bevétel !

Üdv az Ogre
Naplózva

" A 3006-t sohasem hiba választani !"
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16591



« Új üzenet #907 Dátum: 2019. November 17. - 20:41:36 »

Ez a disznó létszám robbanás nem fogható a mezgaz kultúrára mert az "átkosban" nagyobb mennyiéségben nagyobb területen termeltünk idehaza .
A területben talán igazad van-bár ebben sem vagyok biztos-de a mennyiségben szvsz. tévedsz. A technológia is megváltozott-a mezőgazdászok fejlődésnek mondják, a természetvédők meg hányják a keresztet-a hozamok is nagyobbak lettek.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Stefi
Vendég
« Új üzenet #908 Dátum: 2019. November 17. - 21:04:00 »

A területben talán igazad van-bár ebben sem vagyok biztos-de a mennyiségben szvsz. tévedsz. A technológia is megváltozott-a mezőgazdászok fejlődésnek mondják, a természetvédők meg hányják a keresztet-a hozamok is nagyobbak lettek.

Emlékszem még olyan időkre ( de szép volt ) mikor hónapokig hóban állt a kukorica , egész télen volt kukorica tarló és nem volt ennyi disznó . Nagy örömünkben hogy van  egész éves minden napos vadászati lehetőség szépen felhoztuk a disznólétszámot és a szarvas létszámot is .( Sokan megtapasztalták hogy ez mekkora öngól lett . )  A disznó egyébként ugyan úgy jól él a 120q/ha os és a 50q/ha kukoricában - nem eszik meg többet csak amennyit bír .   Ördög
Naplózva
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16591



« Új üzenet #909 Dátum: 2019. November 17. - 23:11:35 »

Emlékszem még olyan időkre ( de szép volt ) mikor hónapokig hóban állt a kukorica , egész télen volt kukorica tarló és nem volt ennyi disznó . Nagy örömünkben hogy van  egész éves minden napos vadászati lehetőség szépen felhoztuk a disznólétszámot és a szarvas létszámot is .( Sokan megtapasztalták hogy ez mekkora öngól lett . )  A disznó egyébként ugyan úgy jól él a 120q/ha os és a 50q/ha kukoricában - nem eszik meg többet csak amennyit bír .   Ördög
Fejvakarás
Felhoztuk?
Oszt mivel?
Az "átkosban" töredéke ennyi golyóspuska volt kint, mint most. Egy tízezer hektáros alföldi vt.-nél volt kettő golyóspuska, most ugyanezen a területen van hatvan-hetven vagy még több. A nyolcvanas években a legtöbb vadásznak még fegyverlámpája sem volt most meg boldog, boldogtalan éjjellátózik, alig vagyunk páran akik elutasítják a technikát. Akkor mit tett a vadásztársadalom amivel "felhozta" a nagyvadlétszámot?
A folyamat a mezőgazdaság fejlődésén múlott. A disznó valóban nem eszik többet a nagyobb hozamból de többet megmocskol és ezek a letört csövek, szárak aztán be lesznek szántva. Amikor Te februárban még lábon álló kukoricát láttál, akkor ott jó élete volt szarvasnak, őznek, madárnak, rágcsálónak. Most a tábla egyik sarkán lefordul a kombájn a másikat már szántja az eke. Onnantól a beforgatott-nem kevés-kukorica már csak a disznónak meg a borznak jelent táplálékot, más nem igazán fér hozzá.
Tényleg érdekelne, akik ezt a látványos önostorozást művelik, mire gondolnak ilyenkor? Mi változott meg a vadászatban amitől megnőtt a vadlétszám, mit csinálunk másként mint apáink?
Egyáltalán, mikortól datáljuk a vadászat "bűnbe fordulását" amitől "feljött" a nagyvadlétszám?
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #910 Dátum: 2019. November 18. - 06:00:50 »

A folyamat a mezőgazdaság fejlődésén múlott.
Lesz itt még más is.
Az erdősültségünk aránya is nagyot változott. Ha jól emlékszem, '89-ben Szegeden még 18%-ot oktattak, most pedig ott vagyunk közel a 25-höz.
Emellett ott van a rengeteg, ugyan nem erdőként nyilvántartott, de elbokrosodott, elfásodott terület.
Komplett szőlőhegyek falunyi területekkel, tanyahelyek, elburjánzott régi, használaton kívüli mg. telephelyek, objektumok.
Ez utóbbiak kiváló életteret adnak nem csak a disznónak, de az emberi közelséget igen jól kihasználó dámnak is.
A vadászat szerepét abban látom részben okozónak a jelenleg sok felé eldurvult állapotok kialakulásában, hogy a lakossághoz képest arányítottan nagyon kevesen vagyunk.
Van egy lista, országonkénti gyűjtéssel az 1000 lakosra jutó vadászok számával...valahol Vatikán előtt lehetünk egy hangyaf@sszal.
Habár mostanában egy kicsit javulni kezd a helyzet, a vadásziskolák alig győzik indítani az újabb tanfolyamokat.
Aztán, hogy ez milyen eredményhez vezet, azt majd a 30 év múlva fórumozók majd jól megaszondják.
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16591



« Új üzenet #911 Dátum: 2019. November 18. - 08:28:04 »

Lesz itt még más is.
Az erdősültségünk aránya is nagyot változott. Ha jól emlékszem, '89-ben Szegeden még 18%-ot oktattak, most pedig ott vagyunk közel a 25-höz.
Emellett ott van a rengeteg, ugyan nem erdőként nyilvántartott, de elbokrosodott, elfásodott terület.
Komplett szőlőhegyek falunyi területekkel, tanyahelyek, elburjánzott régi, használaton kívüli mg. telephelyek, objektumok.
Ez utóbbiak kiváló életteret adnak nem csak a disznónak, de az emberi közelséget igen jól kihasználó dámnak is.
Ebben igazad van, de azért árnyalja a dolgot, hogy eközben a kerítést is bekerítették előbb az állami  majd a magánerdőkben is, a legjobb vadbúvókból "kikerítették" a vadat.

Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
oconor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2332


« Új üzenet #912 Dátum: 2019. November 18. - 08:51:24 »

 Emelem

Azzal, hogy etettem a vadsertést, azzal, hogy kíméltem a kocákat, minden bizonnyal hozzájárultam egyedszámuk emeléséhez igen ezt vállalom és az vesse rám az első követ aki nem így tette és Ő előre látta , hogy ebből kurva nagy gáz lesz évek múlva(imádom az ilyen jövőbe látó tudós embereket).

DE: nehogy én legyek már a szarházi mert egy kórság beköszönt keletről,(véletlen, vagy éppen talán egy kicsit konteósan gondolkodva készakarva) több ezer kilométert megtéve mert hallotta hogy itt baromira felduzzadt állomány van és itt nagyot kaszálhat.

Ezt rátoltuk, túl toltuk Béláim! Emelem
Naplózva

„A valós információ létfontosságú, a téves információ sajnálatos és káros, de a jól irányzott hamis információ halálos.” (Frederick Forsyth, angol író)
Stefi
Vendég
« Új üzenet #913 Dátum: 2019. November 18. - 09:05:16 »

Fejvakarás
Felhoztuk?
Oszt mivel?
Az "átkosban" töredéke ennyi golyóspuska volt kint, mint most. Egy tízezer hektáros alföldi vt.-nél volt kettő golyóspuska, most ugyanezen a területen van hatvan-hetven vagy még több. A nyolcvanas években a legtöbb vadásznak még fegyverlámpája sem volt most meg boldog, boldogtalan éjjellátózik, alig vagyunk páran akik elutasítják a technikát. Akkor mit tett a vadásztársadalom amivel "felhozta" a nagyvadlétszámot?
A folyamat a mezőgazdaság fejlődésén múlott. A disznó valóban nem eszik többet a nagyobb hozamból de többet megmocskol és ezek a letört csövek, szárak aztán be lesznek szántva. Amikor Te februárban még lábon álló kukoricát láttál, akkor ott jó élete volt szarvasnak, őznek, madárnak, rágcsálónak. Most a tábla egyik sarkán lefordul a kombájn a másikat már szántja az eke. Onnantól a beforgatott-nem kevés-kukorica már csak a disznónak meg a borznak jelent táplálékot, más nem igazán fér hozzá.
Tényleg érdekelne, akik ezt a látványos önostorozást művelik, mire gondolnak ilyenkor? Mi változott meg a vadászatban amitől megnőtt a vadlétszám, mit csinálunk másként mint apáink?
Egyáltalán, mikortól datáljuk a vadászat "bűnbe fordulását" amitől "feljött" a nagyvadlétszám?


Azt képzeld el ha most is csak annyi golyós puska lenne  - de nem ezen múlott . Hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás vita lenne de biztos hogy a vadászok örömüket lelték a disznó vadászatában és segítették a "megkapaszkodását" szaporodását.  Azért e hogy a szűkülő apróvadas lehetőségeket kompenzálják vagy a disznó is hozzájárúlt az apróvad eltűnéséhez nem lehet bizton állítani valahol a kettő között van az igazság de tény hogy bizonyos helyeken nagy örömmel fogadták kezdetben ( de van ahol még most is ) védték sok helyen fővesztés terhe mellett lehetett bár milyen kocát lőni . Nem olyan régen szünt meg a kocák törvány szerinti kíméleti időszaka . Azért volt van olyan neves igazi apróvadas társaság ahol az 1 disznót is soknak tartják . Ha megjelenik addig mennek amíg el nem tűnik valahogy . Persze a ragadozókkal is így vannak . Másik helyen meg a szóbeszéd szerint a vadászmester magán programot indított és "keresztezte" a vaddisznót bizonyos házi disznókkal és az lett hogy ahol van két bokor a határban már lehet számítani a disznóra szaporasága és nagyobb stresstürő képessége miatt . Ez a két véglet és az igazság helyenként változóan de e kettő között van .  A leszántott tarlók igazak van nálunk is ez a jelenség de szerintem ennek  csak esetleg részben van köze a vaddisznó létszám növekedéséhez a szórón így is úgy is megkapnák a menazsét . E teória szerint a szarvasnak csökkeni kéne mert nem jut hozzá úgy a tarlóhoz mint azelőtt de köszöni jól van és igencsak megnövekedett a létszám . ( Na majd most szerintem változni fog ha sok mindennapi nagyvadazáshoz szokott vadásznép kevesebb eséllyel tud kiülni disznóra . Nem bűnös itt senki ennyire nem lehetett előre látni a folyamatot me3g egyébként is szerintem van ebben valami önszabályozás ( kell hogy legyen ) Sok disznó sok vadkár - következmény több menős vadászt kell felvenni , hajtásokat szervezni , csomagos és vendégvadászat növelés , kvóta emelés , kötelező leadás , vadkáros ügyelet stb.  Na ennek baxik most be az ASP  Emelem
Naplózva
oconor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2332


« Új üzenet #914 Dátum: 2019. November 18. - 09:10:24 »

Emelem

Azzal, hogy etettem a vadsertést, azzal, hogy kíméltem a kocákat, minden bizonnyal hozzájárultam egyedszámuk emeléséhez igen ezt vállalom és az vesse rám az első követ aki nem így tette és Ő előre látta , hogy ebből kurva nagy gáz lesz évek múlva(imádom az ilyen jövőbe látó tudós embereket).

DE: nehogy én legyek már a szarházi mert egy kórság beköszönt keletről,(véletlen, vagy éppen talán egy kicsit konteósan gondolkodva készakarva) több ezer kilométert megtéve mert hallotta hogy itt baromira felduzzadt állomány van és itt nagyot kaszálhat.

Ezt rátoltuk, túl toltuk Béláim! Emelem

És, hogy még szarházibb legyek Ördög azokat is megértem akik alapvetően apróvadas területen kezdtek, az esetlegesen megjelenő vadsertéssel foglalkozni, mert megunta a váldborfiber nyálcsorgató bámulását, és minden mást amire ez idáig neki nem volt lehetősége. Persze tudom, tudatosabban meg átgondoltabban, stb. stb. kellett volna, de akkor mi van a Mátrában, a Zemplénben, ja és a kedvencem Budaörs/fok ott éheztették a vadat vagy ott olyan volt a táplálék bőség?(csak a makkot ne hogy valaki megemlítse mert agyfaszt kapok)  Stoel
Naplózva

„A valós információ létfontosságú, a téves információ sajnálatos és káros, de a jól irányzott hamis információ halálos.” (Frederick Forsyth, angol író)
Oldalak: 1 ... 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: