Oldalak: 1 2 [3]   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Éjjellátók  (Megtekintve 38607 alkalommal)
Viktor
Vendég
« Új üzenet #30 Dátum: 2008. Május 07. - 10:02:20 »



Mevan? "sötétben világítás, jelzés nélkül mozog a területen" Te mennyit villogtatsz éjszaka vadászaton Testvér?
Viktor, én már kaptam a pofámra azért is, mert csak az öngyújtómmal villogtattam miközben mentem vissza a kocsimhoz, és a szabálytalanul beírt vadásztársunk(aki a fegyelmi bizottság tagja volt) ezt nehezményezte. Sok baleset történt abból, hogy valaki sötétben "cserkelt" hazafelé.

Én még a csikket is takarom...
Naplózva
Sabbati
Igazhitű Effendi és Birodalmi Tasliosztogató
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4799



« Új üzenet #31 Dátum: 2008. Május 07. - 10:07:25 »

"Ugyan tegye már fel a kezét aki lámpafénynél nem látja, vagy nem tudja megállapítani egy vadról, hogy az vaddisznó, vagy egy négykézláb mászó ember, és ha véletlenül kétség merülne fel benne a látott "vad" kapcsán attól függetlenül odalőne?"

Virtuálisan felteszem annak a mókamikinek a kezét, aki kilőtte a motoszkáló társát. Emlékeztek, aki még az anyósát is vendégül látta a lesen.
Te,én, mi nem lőnénk oda. De ő odalőtt.
Nem azt mondom, hogy ha lett volna keresője, akkor nem következik be a tragédia,nem mondom,hogy kötelező felszerelés legyen, mert ettől lesz vadász az emberből.
Azzal is egyetértek, hogy éjjel nem kell vadászni, haza kell menni.
Nincs sok tapasztalatom sem éjjellátóval, sem lámpával, de az esetlegesen gyakorlatlanabb kézben biztonságosabbnak tartom a lámpánál.
Éjszakai lámpás vadkárelhárításnál hallottam már, hogy egyszerre négy lámpa fényében állt a tanyáról elkóborolt fogyatékos gyerek, akinek a szüleinek előre szóltak a vadászatról.
A vadászok napokig reszkettek a gondolattól, hogy mi lett volna, ha elsül egy puska...
Itt tapasztalt, fegyelmezett vadászok voltak, hála istennek.
Naplózva

"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16574



« Új üzenet #32 Dátum: 2008. Május 07. - 10:11:33 »



Virtuálisan felteszem annak a mókamikinek a kezét, aki kilőtte a motoszkáló társát. Emlékeztek, aki még az anyósát is vendégül látta a lesen.
Te,én, mi nem lőnénk oda. De ő odalőtt.


Nem az anyósát, hanem az anyját...és nem "vendégül látta"...mert valószínüleg az anya lőtt, a gyerek meg elvitte a balhét.
Akit agyonlőttek, annál meg ott lapult a hátizsákban a kereső és a célinfra is...de ezek nem mentették meg...
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16574



« Új üzenet #33 Dátum: 2008. Május 07. - 10:17:51 »



Amúgy meg nem csak az offolást, de ezt a topicot is ideje befejezni. Ennek megfelelően le is zárom.
« Utoljára szerkesztve: 2008. Május 07. - 15:03:50 írta Boar » Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9514


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #34 Dátum: 2014. Május 10. - 19:36:08 »

Éjjellátó Készüléket alkalmazása, használata!
(Avagy tegyünk pontot a miértekre, hogyanokra…)

Tisztelt vadásztársak, természetet kedvelők, és éjjellátó technológia iránt érdeklődők!

Nehéz dolog olyan szaktekintély felkérésének eleget tennem, mint Attila. Nagyon sok készülék javítása, ismerete után méltán tekinthetjük (szentírásnak) amit ő mond és tud az éjjellátók alkalmazási területeiről. Ezeket az ismereteket próbálom kiegészíteni, és minden olyan ember számára érthetővé tenni, aki most ismerkedik, vagy még több ismeretet szeretne szerezni az éjjellátók világáról. Kitölteni az űrt, ami már-már a misztikum irányába hajlik. Próbálok minden gondolatomat, tudásomat, latba véve úgy fogalmazni, hogy bárki számára érhető-megérthető legyen. Nem szeretném tudományos irányba terelni a cikkemet, mivel nem kenyerem a lényegről való elterelés!

Mindenek előtt szögezzük le hogy az éjjellátó technológia nem vadászati alkalmazásokra lett kifejlesztve!  Tökéletes felhasználási területet nyújt megfigyelésekre, rendvédelmi, önvédelmi célokra, de nem állatok felderítésére. Ha egy megfelelő jogi háttérrel rendelkező készüléket használunk, elkerülhetünk vadász baleseteket, lopásokat, behatolásokat stb. Ezeket a tényeket szem előtt tartva vegyen kézbe, használjon éjjellátó készüléket minden felhasználó. Ezeket a készülékeket a működési elvük szerint, és ahogy a nevükben is benne van kizárólag éjjel, erős fényforrástól védve, körültekintően kell alkalmazni. Az éjjellátó éjjelre van kifejlesztve! Nappal, vagy nagy fény hatására hamar, néha azonnal tönkremegy!

Amikor elkezdődött ezen távcsöveknek az elterjedése, az első generációs képcsövekkel ellátott készülékek kezdek betörni a Magyarországi piacra. Kezdetleges, bár egyes típusok tökéletes minőséggel bírtak. El lehetett különíteni a már Attila által említett aktív, passzív készülékeket.

Különbségük hogy az passzívakhoz „nem kell” segédfény, az aktív típusok viszont csakis külső fényforrás használatával tudnak üzemelni!
 Ezen a ponton álljunk is meg egy kicsit. Jelenleg csakis a nagyon drága, legmodernebb készülékek tudnak segédfény nélkül megfelelő minőségben üzemelni, de amikor teljes a sötétség, még a 3-4 generációs készülékek sem tudnak kielégítő képet visszaadni segédfény nélkül. Pláne nem képes erre egy 1-1+ gyengébb 2-2+ gen. készülékek. A generációk mindig azt a minőséget jellemzik, amik meghatározzák egy adott készülék képcsövének milyenségét, technológiai fejlettségét. Sokszor találkozunk a + jellel 1+,2+.. Ezek azok a plusz jelzések, amiket általában a pénzálcánkon kívül nem érzünk. Tisztelet a nem kommersz márkáknak, ahol ez a jelzés valamilyen újítás beépítése miatt jelzi, hogy valami pluszt ad a távcső. A digitális készülékek között is vannak jó készülékek, de többnyire nem élveznek nagy figyelmet. Minden éjjellátó készüléknek mérvadó a nagyítása, a lencséiknek a minősége ezeken sokszor ugyan annyi múlik, mint a képcsövükön, mivel mint a nappal használatos távcsövekhez hasonlóan, itt is mérvadó a megfelelő fény bebocsátása.

Mivel leszögeztük, hogy szükséges a segédfény, ezért ne is várjuk el a kis kategóriás (1gen) távcsöveknél, hogy fényvető nélkül szép képet kapunk. Ha nem megfelelő erejű a sugárvetőnk, nagy csalódás lesz az első bekapcsolás. A készülékek hatalmasra duzzadt kínálatában most már alap felszereltség egy beépített fényvető. Ezeknek a fényvetőknek a minősége, erőssége, az esetek 95%-ban olyan, mint egy helyzetjelző lámpának, egy ipari reflektorral szemben. Így ne várjuk el azt, hogy 50-70m-nél, sok esetben 30m-nél többet fognak besugározni.  Ezek a beépített fényforrások arra jók, hogy a bejárati ajtóból kinézzünk a kiskertbe, hogy megvan e még a biciklink. Ahhoz hogy ki tudjuk használni, hajtani a maximumot a készülékünkből elengedhetetlen egy nagy teljesítményű, jó minőségű fényvető. Amikorra erre rájön egy átlagember, sokszor megunja, utálni fogja a reményekkel megvett távcsövét. Ezért sok esetben az eladó a hibás, aki nem szakember. Eladni tud, szakvéleményt mondani nem. Az interneten terjedő átláthatatlan adathalmaz, sokszor hazugságokkal tarkítva, és a multi cégek nem egyértelmű leírása, legtöbb esetben idegen nyelven kiadott termékleírása tovább rontja a vásárló elvárásait.

Nem érdemes rögtön eladni, kidobni ezeket az éjjellátókat. Körültekintően tanulmányozva az éjjellátók világát, választani kell egy megfelelő fényforrást. Ami a legtöbb esetben eloszlatja az aggodalmat, megoldja, a problémákat szeretni fogjuk a távcsövünket. Persze csodát senki se várjon egy régi elavult készüléktől, de ne fűzzön nagy reményeket egy olcsó árkategóriás távcsővel szemben sem. Jelenleg bármilyen igényt kielégítő termékkínálattal találja szembe magát mindenki. Ezek közül kell választani, dönteni, hogy milyen célterületre szeretné használni a készüléket. Ez nagyon nehéz döntés, pláne a sok vadász miatt, akik belenéztek 3-5 típusba pár pillanatra, vettek egyet, ami persze a legjobb a világon, és véleményt alkotnak. Ez olyan dolog, mint amikor próbál két-három vadász közösen belőni egy puskát, az eredményt mindenki ismeri …. Itt is mindenkinek más a szeme.
De milyen is a jó fényvető? Mi is az a nano méter tartomány.

Több típusú fényvető van forgalomban. A legismertebb megoldások az infravörös led, infravörös izzó, halogén lámpa megfelelő szűrő előtéttel, és a speciális lézer diódával szerelt sugárvetők.  A ledek nem váltak be, a fényük szóródása és a teljesítményük miatt. Az infravörös tartományú izzók és a halogén lámpák szűrővel ellátva jó megoldások, nagy fényerejük van. Volt emblematikus készülék, amit így oldottak meg. Tökéletes tiszta képük van. De a mai fejlett technológia mellett senki sem szeretne nagy erejű, terjedelmű és nagy súlyú akkumulátorokat cipelni. A legjobb megoldásnak a magas minőségű, megfelelő nanométer tartományú, nagy teljesítményű úgynevezett infravörös– mély infravörös tartományú lézer dióda bizonyult.  Egy jó minőségű fényvető, magas minőségű fényforrással rendelkezik. Nagy fényerejű, hosszú élettartamú. Szép tiszta képű, nem villog, nem csíkos, (a csíkozást sajnos a lézer diódák szerkezetéből adódóan teljesen homogénné, csíkmentessé tenni szinte lehetetlen) de minden esetben tű élesnek kell lennie. És ami a legfontosabb olyan hullámhosszon kell üzemelnie, amit a mi készülékünk, érzékel. Hogy egy fényvető kört vagy kockát világít e meg, csakis a típusa határozza meg. Kinek mi az ízlése, melyik formát szereti, jobban szeme egyénenként változik. De mindkét típusnak van előnye és hátránya.

 Aki eljutott már odáig, hogy fényvetőt vegyen, tudja, hogy a nanométert (nm, µm) és a milliwattot (mW) kell figyelembe venni.  Ez azt jelenti, hogy minden fénynek van egy bizonyos hullámhossza, aminek a nanométer a mértékegysége, és minden diódának, izzónak van teljesítménye, ami jelen esetben leggyakrabban mW  teljesítményben mérendő. Régen a halogének világában gyakoriak voltak a 20-35W vagy nagyobb izzók. De ma már csak ritkán használandóak. A  nm  tartomány mérvadó mivel az első generációs készülékekben  nem olyan érzékeny  a  képcső nem képes magas hullámhosszú mély infravörös  tartományt érzékelni  ( ~808nm) .  Ahogy újabb magasabb generációt veszünk figyelembe, már nem ritka olyan készülék ami nagyon magas hullámhosszokat is érzékel  (~808-960nm)  A legtöbb digitális készülékek leginkább  (~<900nm) hullámhosszon üzemelnek, de ez nem jelenti azt hogy  jobb vagy rosszabb lenne mint egy analóg éjjellátó, egyszerűen más elven működik. Ez nem olyan bonyolult, mint elsőre hangzik. Egyszerűen a készülék adatlapján meg kell nézni milyen hullámhosszt lát a távcső és ehhez megfelelő fényvető kell.

Az hogy mekkora a fény hullámhossza, hány nm a fényforrásunk, azt a bevonatok, lencsék, gyártási technológiák határozzák meg. Aki szán rá egy kis időt, és megkeresi az interneten, szakkönyvekben a fénnyel kapcsolatos leírásokat, opto-elektrónikai törvényeket, hamar rálel olyan táblázatokra, amelyek pontosan leírják melyik hullámhossz hova is tartozik az infravörös tartományokon belül. A legtöbben abban a tévhitben élnek, hogy minél nagyobb nm –es fényvetőt használnak az annál jobb lesz, nem látja majd a vad. Ez így nem igaz sőt. Ha nem tudja a készülék a magas nm tartományt érzékelni nem fogunk látni vele. Mint már a cikk elején olvashatták az éjjellátó nem vadászatra, vad megfigyelésére van kifejlesztve, csak arra is jó bizonyos esetekben.

Mit észlel a vad és mit nem?

Az állatok szeme, főleg a hazánkban előforduló, vadászható fajok szeme, sokkal jobban alkalmazkodott az éjjeli, sötétben látáshoz. Legtöbb vadfajunk éjjel aktív.  A látásban nélkülözhetetlen fotó receptorok a retinában helyezkednek el. Két típusát különböztetjük meg: a csapokat és pálcikákat. Ezeken múlik, hogy mennyi fényt, színt látunk és ezt milyen élesen. A csapok gyenge fényben nem működnek, viszont a képfelbontó (tiszta képlátás) képességük kiváló! A pálcák a gyenge, kevés fényben biztosítanak kiváló látást, ezeken múlik az, hogy éjszaka mennyire lát a vad.  Általában az állatoknál, de kifejezetten éjszaka aktív állatoknál a pálcákból van több a retinában a csapokból kevesebb. Ezért kevésbé látnak élesen, de alkalmazkodtak a sötéthez. Az emberre ennek a fordítottja igaz. Tökéletes tiszta képfelbontás (kor, szembetegség függvényét figyelembe véve), de sötétben rosszabb látás. Ezekből a tényekből kiindulva elmondhatjuk, hogy a nagyon gyenge fényt is látni fogja a vad. Jelenleg nincs olyan infravörös nm tartomány, amit már nem érzékel a vad, de még lát az éjjellátó készülék. Annyira érzékeny a retinájuk, hogy még a mély infra hullámhosszú,(magas nm) fény is megcsillan a szemükön. És amint csillan a vad szeme, azt ő már érzékelte, és figyelmeztetésnek vette. Az hogy mi nem látjuk egy magas nm tartományú infravörös fénynél, ha rávilágítunk, hogy csillan a szeme, nem azt jelenti, hogy nem csillant! Zaklatott területeken azonnal reagál, a vad a fényre legyen az 808nm-980nm vagy az alatti. Természetesen létezik olyan fény, amit a vad nem észlel, de az már más technológiát igényel...
Fontos itt megjegyezni, hogy nem etikus az állatok szemébe fénnyel belevilágítani! Mindenki tudja miért, aki nem az abba gondoljon bele, hogy milyen érzés, amikor sötétben szemünkbe világít egy reflektor.. De mindezt törvények szabályozzák, amiket minden esetbe kötelesek vagyunk betartani. Az etikát pedig mindenek elé kell, kellene helyezni!

Remélem sikerült mindenkinek letisztult képet kapnia az éjjellátók világáról. Tejességhez hozzá tartozik,  hogy ez csak betekintés és alapszintű ismeret. A technológia teljes megismeréséhez nem elég egy cikk. De alapok nélkül nem is lehetne ennél többet elmondani. Viszont elég ahhoz, hogy ne kelljen értetlenül állnunk egy készülék vásárlása előtt.

Tisztelettel, Vadászüdvözlettel: Koltai Norbert
2014.04.19
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
Oldalak: 1 2 [3]   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: