Oldalak: 1 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 ... 133   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Vadászatok a nagyvilágban, élmények, történetek, tapasztalatok  (Megtekintve 372049 alkalommal)
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #540 Dátum: 2011. Október 23. - 18:34:58 »

No egy ki számadás: volt ugye 1 bak, 1 gyerek bak, 1 fiatal kecske....Csaba, egy történet még kallódik a tarisznyádban, tessék előkaparni, mert várjuk!  Wave
Jó a számtan Igen
Még egy öreg kecske hibádzik.....
Ha elkap a "gépszíj", megírom őt is Ördög
Bevallom nem teljesen önzetlenül, így legalább gyűlik az anyag a gépen, hátha egyszer összejön egy könyvre való......
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Hegedűs Sándor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1467


« Új üzenet #541 Dátum: 2011. Október 24. - 20:26:39 »

Szervusz Csabi.
Én is csak buzdítalak arra,hogy oszd meg az élményeidet velünk.Nagyon jó volt olvasni.A könyv kiadást gondold át a terjesztésben segítünk.
Üdv:HSanyi
Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #542 Dátum: 2011. Október 27. - 22:25:53 »


Hó, hegyek, sokkal több hó és zergék.
Régi ismerősként köszöntjük egymást vendéglátóinkkal. A helyszín, mint már annyiszor az ausztriai Salzburgland Pinzgau tartományának kisvárosa, jobban mondva az attól néhány kilométerre található hangulatos hegyi szálloda. November végét írjuk, ehhez mérten itt már javában csípi arcunkat a hideg és térdig járunk a frissen hullott hóban. Apránként megérkeznek barátaink is a közös vacsorára, ami vég nélküli anekdotázásba és igen komoly mennyiségű „Enzianschnaps” elfogyasztásába torkollik. Közben megnézünk egy filmet az ő, nálunk való vadászatáról, amin szénné röhögjük magunkat. Ha valaki csak felületesen ismeri őket mogorva, maguknak való, szikár hegyi embereket lát bennük, pedig csak a kemény életmód tette őket mindennel szemben ellenállóvá. Mivel egy síparadicsom közelében vagyunk, ez a fajta rezisztencia a turisták által importált, határtalan emberi hülyeség ellenében is megvédi őket .
Tele is van síelővel a söröző, sőt az éjszakába nyúlóan, vérre menő bowling csatát folytatunk pár német nyugdíjassal. Ez részint már annak is köszönhető, hogy nem voltunk éppen szomjasak. 
Ugyan hárman érkeztünk, de látva a helyi hó- és terepviszonyokat, egyikünk lemond a vadászatról. Elég rossz állapotúak a futóművei, kockázatos lenne számára a másnapi megerőltető mászás.

Így reggel ketten várjuk a kísérőnket, aki kicsit megkésve és szörnyű másnaposan, de csak berobog. Elkésve nem vagyunk, magasra nem kell mennünk, mert a zergék egy része az erdős régió tetején tanyázik. Őket vesszük célba, javában tart már a zergenász. A többivel, akik a hómentes meredek sziklafalakon maradtak télre, úgysem tudnánk mit kezdeni, számunkra ők elérhetetlen távolságban vannak. Akár egy másik bolygón is lehetnének, az sem változtatna a helyzeten.

Az hamar kiderül, hogy maródi társunk jól döntött, amikor elhalasztotta a vadászatát. Másztam én már hegyre nem egyszer, akár tömött hátizsákkal és fegyverrel a hátamon, de ami az adott körülmények között fogadott, arra nem voltam felkészülve. Társam nem első alkalommal járt itt télen, csak mosolygott a kezdeti csetlő-botló küszködésemen a nagy hóban.
A nagy hó itt szó szerint értendő, mert kísérőnk Huber, néhol hónaljig gázolva töri nekünk az utat.


Számtalanszor figyelmeztetve minket, hogy csakis az ő nyomán menjünk, mert itt egy „félrelépés” következménye nem csak a szokásos egyhetes mosolyszünet és ajtócsapkodás .
Mikor úgy három órája egyvégtében küzdünk felfelé, nekem valahogyan mégiscsak sikerül mellélépnem a jó ösvénynek. Egy pillanatig még riadtan kalimpál lábam a porhóban, keresve a nem létező támasztékot, majd hangtalanul elnyel a meredek hegyoldal. Arra emlékszem, hogy mint ha egy váltakozva fehér és sötét alagútban siklottam volna, időnként nekiütődve ennek-annak. Aztán megint napfény és csend. Lassan körülnézve ráeszmélek, hogy a hó alatt visszacsúsztam vagy 30 métert és pont a két fordulóval alantabbi nyomunkban álltam meg a lejtőn. Társam leplezetlen kárörvendéssel nevetgél, Hub aggódva figyeli, ahogyan nagy nehezen felzárkózom. De semmi baj, hajt tovább a szenvedély. Közben igen intenzív havazás kezdődik, ami elől célszerű menedéket keresni.
El is érünk egy gerendakunyhót, ahol bekészítve vár a hatalmas, fekvőkéményes kemence. Pillanatokon belül már pattogva ropog is a vékonyra vágott lucfenyő, barátságosabbra hangolva az amúgy sem zord hangulatú kisházat. Eszünk-iszunk egy kicsit, jól megrakjuk a feneketlen  tűzteret, a nagy rézkannában két liternyi olvasztott havat hagyunk a kéményen, majd a felesleges felszerelést hátrahagyva nekiveselkedünk az utolsó, félórás mászásnak.
Így érjük el azt a leskunyhót, ahonnan be lehet látni az egyik szélvédett völgyet, vagy kilométernyi hosszban. Alattunk nyaktörő meredély, tele kisebb-nagyobb fenyves foltokkal, a szemközti oldalon pedig a nyáron virágokkal teli zöld legelő. Most „kissé” másként fest, ha nem láttam volna virágszirmos, mormotafüttyös, áfonyacsipegetős mivoltában, bízisten nekem be nem magyaráznák, hogy milyen arca van az év másik felében.
De ami a legfontosabb, akárhová nézünk, fekete pontok és foltok mozognak. Szóval zerge „űberál”.
Hubi kihúzza azt a böszme nagy spektívjét és mi tudjuk, hogy mostantól szólni sem érdemes, mert megszűnik számára a külvilág. Csak a zergék vannak és ő maga. Közben ugyan magában beszél, de mivel ilyenkor a saját Pinzgauer dialektust motyogja a bajsza alá, nem érdemes odafigyelni, mert egyetlen szavát sem tudnánk beazonosítani .
Végül visszaereszkedik a mi dimenziónkba és hosszasan magyarázza, hogy melyik zerge micsoda és mindegyikről elmondja, amit érdemesnek lát.
Már majdnem el is indulunk lefelé, becserkelni az egyik kiszemelt bakot, amikor nem is olyan messze a szemközti oldalban, kissé alább életre kel egy hókupac. Talán ötszáz méterre tőlünk feláll egy addig láthatatlanra behavazódott zerge, lerázza magáról ideiglenes hermelinpalástját és megindul felfelé a peremen. ha tartja az irányát, pont előttünk kell elhaladnia, legfeljebb 230-260 méterre.
Mivel az első lövés jogát tapasztaltabb társam nagylelkűen átengedte nekem, ezért próbálgatom is a támaszték lehetőségeit a kunyhó elülső ablakában. Izgalmam közben tetőfokára hág, már a hideget sem érzem és a szemembe csapódó, tűként bökdöső hókristályok sem zavarnak. Már csak a zerge létezik, a fegyver és én. Azt is csak a távolból hallom, ahogyan Hub szája folyamatosan be nem állva, imamalomként üzemel: „So a gutta bokk….hmmmmmm sehrrr guatta gemsbok……i moa apiszl kommnoh a síííszn…..” és így tovább…..és tovább….
Aztán amikor az ördögfekete látomás velünk egy vonalba ér, hangosan rá kiált egyet.
Amaz értetlenül megtorpan és forgatja a fejét, mert a sziklákról visszaverődő, ide-oda dőlő hangból nem tudja kibogozni annak irányát. De még mielőtt kigyúlhatna benne a felismerés szikrája, a 7x64-es Steyr-Mannlicher már oda is szól egy gorombát. Reflex-szerűen ismételem a csőbe a következő lőszert, de érzem, hogy nem lesz már rá szükség. Jól láttam, hogy a találattól elemelkedik az eleje és őrült vágtába kezdve, vastag hófüggönyt húzva magával felvág a hegynek.
A lövéstől alólunk eddig láthatatlan zergék kerülnek elő és megzavarodva, tanácstalanul topognak egy ideig, majd ferdén közelítve felénk, a hegyoldal irányába indulnak meg. Barátom már kéri is a fegyvert, mert gyakorlott szeme azonnal kiszúrja a számára kívánatos zsákmányt. Pár szóval egyeztetik Hubival a dolgot de miután ő is egyetértőn bólogat, újból megszólal a puska. A lövés pillanatában összeeső vad pedig kicsit vergődik még, majd lassan eltűnik a hóban a szemünk elől. Az én „bakom” is láthatatlanná válik közben a havazásban, sietnünk kell ha nem akarjuk elveszíteni őket.
Nagy kerülővel jutunk a közelébe „bakomnak”, szerencsére kísérőnk helyismerete parádés és a jeltelen hómezőn is szinte méter pontossággal navigál a hó alatt fekvő vadhoz. Hogy miért tettem idézőjelbe a bak megnevezést? Mert egy vénséges öreg kecske kerül elő a hótakaró alól! Na, Huber szabadkozik is kézzel lábbal, hogy nem is érti, mi tévesztette meg ennyire meg, hogy ez még soha sem fordult elő vele és így tovább. De engem ez egyáltalán nem érdekel, a túlkoros meddő matrónának éppen úgy örülök, mint ha egy lobogó szakállú bak feküdne előttünk. Sajnos a töretátadás itt most lehetetlenség, csak hóból készülhetne, ami nem túl tartós holmi, no meg elő kell kerítenünk társam zsákmányát is a hó alól, amely innen vagy kétszáz méterre rejtőzik.
Meg is indulunk a villámgyors zsigerelés után, elől Hubi a hátizsákba pakolt kecskével, mögötte én, majd barátom zárja a sort. Kísérőnk egyszer csak tanácstalanul topog jobbra-balra lépkedve, majd amikor beérem, együtt szakadunk le azzal az összetömörödött hóperemmel együtt, ami már nem bírta tovább a súlyunkat. Nem esünk túl sokáig és puhára is érkezünk, de máris vagy húsz méter szintkülönbség választ el minket harmadik társunktól. Rövid kupaktanács után a következő döntés születik: barátom visszamegy a nyomunkon a kunyhóig, ott rakja a  tüzet addig amíg mi egy nagyobb kerülővel és remélhetően az ő zergéjével megérkezünk hozzá. Ha erre sötétedés előtt egy órányival nem kerülne sor, akkor lemegy a kocsihoz (bölcs előrelátás, hogy a kulcs a házban maradt) és segítséget hív. Na szép kilátások, gondoltam magamban és már láttam magunkat az esti híradóban, mint vezércikk, de Hubi magabiztossága nekem is önbizalmat kölcsönzött.


Tizenöt éve erős voltam, mint a vas, bő húsz kilóval könnyebb is és sokkal sportosabb, mint manapság. Így hát némi kitérővel, de megtaláltuk a második zergét is (szintén egy öreg meddő kecskét, de ezt lövés előtt már megállapították a „szakértők”), majd fél óra múlva együtt fotóztuk a kunyhó előtt, elejtett vadjainkat.
Isteni jól esett közben a forró gyümölcstea, amibe honnan-honnan se’ még egy kis rum is belelocsolódott . Aztán előkerült pár nyelet Marillenschnaps is, így estére kelve igen vidáman értünk le a völgybe.
Valahogyan nem kellett segítség az álomba merüléshez, álmomban pedig gyönyörű havasi legelőkön sétálgattam kék színű encián tengerben és újból találkoztam az öreg kecskével, aki már egyáltalán nem neheztelt rám.




 

Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Marksman
Aladdin
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4220



« Új üzenet #543 Dátum: 2011. Október 27. - 22:49:16 »

Csabi, jó volt olvasni ismét  Igen Táncol Emelem
Naplózva

"és hosszan kígyózó libasorban - útra kél a szafári"
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #544 Dátum: 2011. Október 28. - 08:42:54 »

Valóban vadászkönyvbe való történeteid vannak Csaba. Élmény veled vadászni, még ha csak virtuálisan is.  Igen Emelem
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #545 Dátum: 2011. Október 28. - 10:05:41 »

Szervusz!

Nekunk azt mondtak, hogy az igazi zerge szezon a Fogarasi-havasokban oktober 25 utan van, amikor elindul az uzekedes. Te a deli vagy az eszaki oldalra fogsz menni vadaszni?

Szia! Megmondom őszintén fogalmam sincs, hogy melyik részre megyünk (északi/déli), annyira még nem hiszek benne, hogy beleéljem magam.
Az biztos, hogy kísérőként kint leszek, és az is hogy csak jövőre lesz az út, mert az idén mindenki másra költötte a pénzét, ha nagy gond nem jön be akkor majdan én is fogok puskát.

 Wave
Naplózva

Üdv End
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #546 Dátum: 2011. Október 28. - 10:25:53 »

Csabi!

 Igen Igen Emelem Emelem Wave
Naplózva

Üdv End
Genfi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1042



« Új üzenet #547 Dátum: 2011. Október 28. - 14:51:20 »

Hó, hegyek, sokkal több hó és zergék.

Szervusz!

Gratulalok a zergehez es az igen hangulatos tortenethez ! ! !

A kepek alapjan ez mar par eve tortent. Valoszinuleg a trofea is mar regen felkerult a falra. Nem tudnal feltenni par kepet a trofearol is?
Naplózva

Magyarország dús ország volt,
Van termése, kincse, vadja,
De amit a bús nép szerzett,
Víg uraság zsebre rakja. (Ady Endre)
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #548 Dátum: 2011. Október 28. - 19:53:08 »

A kepek alapjan ez mar par eve tortent. Valoszinuleg a trofea is mar regen felkerult a falra. Nem tudnal feltenni par kepet a trofearol is?
Valóban régen volt, van már lassan 15 éve is.
A trófeák azóta többször is falra kerültek, aztán ugyan annyiszor dobozba is, mert a sorozatos munkahely váltások miatt költözködtünk is eleget, sőt még többet is Fejvakarás.
Trófeáim a szüleim házának tetőtéri szobájában dobozban, csomagolva várják azt a lakást, ahol végre elfoglalhatják méltó helyüket.
Náluk jobban talán csak én várom már.....
 Emelem
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Genfi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1042



« Új üzenet #549 Dátum: 2011. Október 31. - 10:11:00 »

Valóban régen volt, van már lassan 15 éve is.
A trófeák azóta többször is falra kerültek, aztán ugyan annyiszor dobozba is, mert a sorozatos munkahely váltások miatt költözködtünk is eleget, sőt még többet is Fejvakarás.
Trófeáim a szüleim házának tetőtéri szobájában dobozban, csomagolva várják azt a lakást, ahol végre elfoglalhatják méltó helyüket.
Náluk jobban talán csak én várom már.....
 Emelem

Szervusz!

Kivanom, hogy minnel elobb teljesuljon ez a kivansagod is ! ! !  S.Peti
Naplózva

Magyarország dús ország volt,
Van termése, kincse, vadja,
De amit a bús nép szerzett,
Víg uraság zsebre rakja. (Ady Endre)
Bentshaft
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2128


vadaszijasz


« Új üzenet #550 Dátum: 2011. November 05. - 03:21:09 »

Sziasztok

A tegnap delutan ejtettem ezt a feherfarku bikat.
A 15 m-es tavolsagu lovest egy rovid 20m-es megugras kovetett mikor megallott mereven nem mozdulva, mig vegul is ujra elindult lassan, 10 lepes uta ujra megallott es nehany mp. utan latom, hogy inogni kezd es osszecsuklik, nehanyat kirugott es utana mozdulatlan maradt.
Ket percig ha tartott az egesz jelenet.

Test nagysagra a harmadik legnagyobb feherfarku bikam 151 kg volt zsigereletlen.

A vadaszhegy amit hasznaltam es nagyon jol szerepelt egy magyar gyartmany-u hegy, es a Gal Zoltan nevezetu vadaszijasztarsunk gyartja.

Naplózva

I don't hunt in order to kill, I kill in order to have hunted.
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #551 Dátum: 2011. November 05. - 07:20:07 »

Hú, ez minden tekintetben tekintélyes bikának látszik,  gratulálok! Igen vastag nyaka, nagy feje van és az ágakkal sem spórolt, ez mutatós nagyon.  Igen

Öreg bika ugye? Milyen korúnak gondolod (10 év közelében talán)?
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #552 Dátum: 2011. November 05. - 07:22:15 »

Mutass még képet erről a bikáról. Van másik szögből is fotózva?
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #553 Dátum: 2011. November 06. - 11:18:14 »

A tegnap delutan ejtettem ezt a feherfarku bikat.
A vadaszhegy amit hasznaltam es nagyon jol szerepelt egy magyar gyartmany-u hegy, es a Gal Zoltan nevezetu vadaszijasztarsunk gyartja.
Üdv a vadásznak, gratulálok Emelem!
Fáról, vagy földről lőttél?
Hol találtad el és milyen munkát végzett benne a vessző?
Tudnál arról a hegyről képet feltenni?
Üdv: Csaba
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Bentshaft
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2128


vadaszijasz


« Új üzenet #554 Dátum: 2011. November 07. - 05:47:40 »

Hú, ez minden tekintetben tekintélyes bikának látszik,  gratulálok! Igen vastag nyaka, nagy feje van és az ágakkal sem spórolt, ez mutatós nagyon.  Igen

Öreg bika ugye? Milyen korúnak gondolod (10 év közelében talán)?

Koszi, korban nem tobb 5 evesnel ...(ha) ...ha megegyszer latnam elengednem, a jobb oldalan egy tuskeje le is van torve ...verekedos gyerek volt. 
Parzasi szezonban ami most van 3 het Nov-be, a parzasra erettt bikak nyaka megvastagodik, megdagad (es csak ekkor)
Kepekkel nem allok nagyon jol, automatan keszitettem a kepeket a kabatomra es egy kidolt fara helyezve a gepet mert egyedul vadasztam (ez gyakori feherfarkura) es igy 10 kepbol  2-3 jo de javareszuk egyforma
Mire a baratom megerkezezik segiteni tudtam, hogy sotet lesz, es gondoltam jobb ha elkezdem egyedul
Itt egy masik pozicio, kicsit tavolabbrol 



galoscsabus

Kosz, fara szerelt lesrol lottem, es dupla tudo loves volt.
Ez a szobanforgo vadaszhegy.




Naplózva

I don't hunt in order to kill, I kill in order to have hunted.
Oldalak: 1 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 ... 133   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: