Oldalak: 1 ... 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Emlékezetes utánkeresések  (Megtekintve 302949 alkalommal)
Stefi
Vendég
« Új üzenet #1380 Dátum: 2015. Október 08. - 17:48:59 »





.

Ezért a borzas visszamaradt borjúért nem kár az biztos !     Igen
Naplózva
Jager74
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1686


« Új üzenet #1381 Dátum: 2015. Október 08. - 18:52:49 »

A lövés (emlékeztek: jajcsaknehogyhátramenjen) a szügy legelejét érte.
Ha 3 cm-rel előbbre megy, akkor hibázás. Ha 3 cm-rel hátrébb, akkor első tüdőlövés, és valószínűleg 30 méteren belül fekszik. Ha 5 cm-rel följebb, akkor nyaktőlövés és helyben marad.

Így valószínűleg elvitt valami nagyobb nyaki eret, ami a bő vért adta, meg a kimenetnél el volt törve az első két rövid borda is. Itt valószínűleg kapott pár szilánkot a tüdő is.
Centire pontosan ugyanilyen találattal ejtettem el múlt héten egy 38 kg-os bikaborjút.Bal oldalát mutatta,inkább szembe volt,mint keresztbe,de az eleje már bent volt a szőlőben.Nekem a kimenet a jobb oldali lapockán volt,kapott a tüdő is és tűzben rogyott! (7x64 SPCE 11,2 g és kb.120 m)
« Utoljára szerkesztve: 2015. Október 09. - 05:08:11 írta Sakac » Naplózva
Horváth Dániel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 587



WWW
« Új üzenet #1382 Dátum: 2015. Október 13. - 22:46:28 »

Sziasztok!

Először is köszönöm az elismerő szavakat.  Emelem

Megint volt egy érdekes keresésünk, bár szinte mind az.

Tegnap este autóval hazafelé tartottunk, amikor a városhoz közeledve, egy vadjárta helyhez értünk a főúton. Villogó rendőrautó, útszélén várakozó roncsok, autómentő. Na, mondom itt megint gázoltak, az biztos.
Nem sokkal azután, hogy hazaértem, meg is csörrent a telefonom.
– Dani, elütöttek egy szarvast. Elvonszolta magát a szerencsétlen, eltűnt az út menti sűrűben. Meg tudod nézni?
– Persze – s már kezdtem is öltözködni az éjszakai akcióhoz.

Alig félórával később már a nyomokat tanulmányoztuk az útszélén. Az összetört autókat már elszállították, csak a törmelék és az üvegszilánkok árulkodtak arról, hogy itt valami baleset történt. Az árokparton mélyen bevágódott szarvasnyom, a rendőr szerint a sebesült vad nyoma, de vér egy szál se, pedig állítólag ott ugrott be a fák közé.
Somával vizsgálni kezdtük a nyomot, bebújtunk az útszéli sűrűbe is, de ő újra, meg újra kifordult onnan. A növényzet se volt letiporva, nekem is gyanús volt a dolog. Tacskóm nem sokat teketóriázott, alapos, “közfeladatot” ellátó személy módjára újra helyszínelni kezdett. Először végig szimatolta az út egyik oldalát, majd a másikat is jó hosszan. Aztán az aszfalton kezdett korzózni, többször szabálytalanul átlépve a záróvonalat is! Szerencsére már alig volt forgalom, így nyugodtan dolgozhatott. Pár percnyi tájékozódás után elindult a bekötőúton várakozó autóink felé.

Teljesen a nyomra hangolódva haladt a kövesúton vagy 30 métert, majd balra beleugrott a frissen kiásott árokba. Abban ment még néhány métert és ismét balra kiugorva épp egy feltúrt földkupacon landolt. A sebzett vad itt kelt át az árkon, jól látszott, hogy húzta a lábát. Akkor már tudtam, hogy biztosan jól megyünk. A magas gazban elég jól látszott az is, hogy merre vonszolta magát tovább a sérült állat. Soma ugyan többször elakadt a térdig érő szedres gazban, de kis segítséggel egyre csak törtetett előre. Olyannyira hevesen közlekedett, hogy a belső szemhéjába beletört egy kökénytüske. Erre fény persze csak néhány perccel később derült, amikor végre elértük a már dermedt gímbikát és ő a tépázás közben egyre csak a szemét dörzsölte a fűbe. A tüskét kihúztam, a jobb sorsra érdemes bikát kizsigereltük és a vadátvevőhöz került, szóval a körülményekhez képest a vége elég jól sikerült. Elgondolkodtató azonban, hogy vajon hány vad szenved és veszik el így oktalanul. Arányait tekintve egészen biztos, hogy jóval több, mint amennyi a vadászatok során. Jó lenne, ha ilyen esetekben nem csak a rend őrei helyszínelnének, hanem négylábú “kollégáik” is szerepet kapnának.

Úgy két órával az ütközés után már dermedt volt, valószínű nem sokáig szenvedett


Soma egyből tarkóra fogott  Mosolyog


Egyébként mutatós, de fiatal selejtbika volt, páratlan nyolcas, féloldalt dárdás aganccsal


Csúnya nyílt törése volt a bal hátsó lábán


Nagy vágott seb a lapockáján. Három autót is összetört...


Üdv, Dani
Naplózva

Lorka
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1671


Koma


« Új üzenet #1383 Dátum: 2015. Október 14. - 07:45:30 »

Gratulálok Dani,

A történeteid a nap fénypontjai.
Remélhetőleg nem lett egyik utasnak sem baja.

ilyenkor hol vannak a nagyon zöldek akik szerint a vadászat-vadgazdálkodàs maga az ördög manifesztációja....?





Naplózva

Nem az a lényeg, hogy mire vadászik az ember hanem hogy kivel.
Tony
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1569



« Új üzenet #1384 Dátum: 2015. Október 14. - 21:47:43 »

Nem adta olcsón...  Rííí

 Emelem
Naplózva

"Az erdő az én templomom."
Genfi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1042



« Új üzenet #1385 Dátum: 2015. Október 16. - 14:39:04 »

Sziasztok!

Megint volt egy érdekes keresésünk, bár szinte mind az.

Üdv, Dani

Szervusz!

GRATULALOK!

Ez a szerencsetlen bika azert csunyan megtorhette a kocsikat is!
Naplózva

Magyarország dús ország volt,
Van termése, kincse, vadja,
De amit a bús nép szerzett,
Víg uraság zsebre rakja. (Ady Endre)
Horváth Dániel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 587



WWW
« Új üzenet #1386 Dátum: 2015. Október 25. - 22:31:59 »

Sziasztok!

Megint összegyűlt egy kis csokor a héten.

Egy gímbika volt a soron következő. Kb 600 métert ment el a hátra csúszott lövésével. Volt egy kevés vér is, ami kontrollként segített, de igazából nem volt nehéz megtalálni. Gyakorlásként Darázs is megkereste aztán azon a jól összejárt nyomon, ahol hárman oda-vissza végighordtuk a szagokat. Kiraktam a kis "szarost"  kocsiból, egy szót nem szóltam neki, de ő pontosan odavezetett a nyomunkon a rálövéshez, aztán meg a bikához. Tud valamit a gyerek  Kacsint csak még olyan dinka néha.



Darázs és az "első" bikája


Aztán egy vadászíjász születésnapi malacát kerítettük elő, szép esős időben, hogy jól bőrig is ázzunk. Este azt hitte, hogy elhibázta, de nappal csak megnézte még egyszer és akadt vér, kb  300 métert követni is tudta, de aztán nem volt tovább.
Darázs kezdett, de leszaladt a nyomról, bár mentségére legyen mondva, erre magától is rájött és visszafordult. Mivel azonban a sötétedés egyre közeledett, Soma vette át az irányítást és hamarosan együtt tépték a vadmalacot, amiről már lemondott a sebző. Így aztán mégis nagy lett az öröm  Mosolyog Egyébként ez esetben is hátra csúszott a lövés, a vessző átlósan repült át a testen és belek elzárták a sebet. Csak kevés vér volt, azt is lemosta nagyrészt az eső.



Alighogy elköszöntem a születésnapos vadásztól, hívott egy barátom Az egyik diákja rálőtt egy gímborjúra. Közel volt, gyanús volt, hogy talált is, de nem volt semmi találatra utaló jel. A jagdját rátette a nyomra, el is szaladt, ugatott valamit, de visszajött. Ez megismétlődött még egyszer is, de a vad nem került elő. Minden esetre gyanús volt. Egyből odamentem, bár az eső már nem esett, hanem szakadt, meg sötét is volt már, de nem akartam halogatni, hátha dermedt... Somával kb egy óra alatt előkerítettük az elveszett borjút, bár igazán sokat forgolódott a tacskó, mire kibogozta a csapát. A lövés itt is hátra csúszott. A 300. win kaliber után nem volt vér, vagy ha volt is, elmosta az eső. Kb 300 méterre lehetett egyébként a vad, épp arra, ahol a jagd is ugatott - nyilván nem véletlenül.



Aztán megint egy gímbika következett. Ennél is hátracsúszott a lövés és nem volt vér. Csak a rálövéstől odébb talált mélyebb patabevágódás adott némi reményt. Azon haladva el is értük az aránylag közel elfekvő bikát. Még élt, tartotta a fejét, amikor odaértünk úgyhogy gyorsan meg is lőttem, nehogy hajsza legyen belőle. A kaliber 30-06 volt, ha jól emlékszek, a lőszer Geco Plus.



Aztán pénteken délben már épp csomagoltam, indultam volna egy hosszabb utazásra, amikor megint hívás. Egy kant kellett keresni. Egy helyi vérebes már kereste, de csak kb 200 méterig jutottak. Darázzsal folytattuk, ő szépen ment a nyomon, úgy 4-500 méterig egyértelműen jól. Aztán letért, elértünk egy disznóvacokhoz, elengedem. Meghajszázott egy egészséges disznót. Volt némi kalamajka, mert visszamentek a sűrűből egy nagy tábla kukoricásba, ahol még egy kondába is belefutottunk. Ott már Soma is vele volt, mivel csak később jöttem rá, hogy tévedtem a vacoknál. Na, ők ketten aztán kiélték hajsza hajlamaikat, de csak feladták egy idő után, mivel nem volt beteg az üldözött disznó. Visszamentünk az utolsó vérhez, ahonnan Soma folytatta a félbehagyott keresést és még vagy 200 métert mentünk, amikor meglett a dermedt kan. Igaz még azt hittük él, mert a végén, egy sebágynál elengedtem Somát, aki úgy kezdet 100 méterrel arrébb ugatni, ahogy az élőt szokta. Darázs is csatlakozott, hozzá, én meg majdnem meg is lőttem a bokor alatt fekvő disznót, de akkor Darázs belefogott és rázni kezdte. Volt egy kis izgalom, de nem bánom, hogy így álltak hozzá, mert ha élt volna, akkor még okozhatott volna meglepetést.



A következő nap is volt egy gím sebzés, de akkor épp elővizsgán voltunk Kétyvel, így nem tudtam elvállalni. Ma ismét kerestünk egy sokkal nagyobb kant, de sajnos nem került elő. Egy helyen volt három pici vércsepp egy kis gallyon. Kétszer végigmentünk ugyan azon a nyomon 1,5km hosszan, de semmi. Azért 6 sebzésből 5 vad még így se olyan rossz.

Üdv, Dani
Naplózva

forester73
Vendég
« Új üzenet #1387 Dátum: 2015. Október 26. - 09:00:29 »

 Igen
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #1388 Dátum: 2015. Október 26. - 10:30:09 »



Dani !    Igen  A kutyáidnak is !  A Darázzsal nem az a baj hogy túl hevesen keres ?  Én azt tartom hogy az alomból a legmujábbnak tűnőt érdemes választani mert a hajtó kutyákkal ellentétben nem jó ha túl pörgős az utánkereső eb.      Emelem
Naplózva
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #1389 Dátum: 2015. Október 26. - 11:42:03 »

 Igen Igen Emelem Emelem Wave
Naplózva

Üdv End
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #1390 Dátum: 2015. Október 26. - 19:14:37 »

Azért 6 sebzésből 5 vad még így se olyan rossz.

Úgy látszik, hogy amit egyáltalán lehet, azt Ti megtaláljátok.  Igen Emelem Emelem Emelem
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Horváth Dániel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 587



WWW
« Új üzenet #1391 Dátum: 2015. Október 26. - 20:58:30 »


Dani !    Igen  A kutyáidnak is !  A Darázzsal nem az a baj hogy túl hevesen keres ?  Én azt tartom hogy az alomból a legmujábbnak tűnőt érdemes választani mert a hajtó kutyákkal ellentétben nem jó ha túl pörgős az utánkereső eb.      Emelem

Szia Stefi!

Köszönöm, neked és a többieknek is.

Én a tempót, a hevességet nem tartom hibának. Sőt, szükségesnek tartom, hogy legyen benne élet, akaraterő, vadászszenvedély. Egy kutyát tolni nem lehet, visszafogni viszont igen. Soma ugyanilyen heves volt fiatal korában, ugyanígy nyihogva, fulladásig húzta a vezetéket. Azért is tértem át többek között a hám használatára. Aztán két éves kora után kezdett lassulni, négy éves korában pedig már igazán tökéletesen csinált mindent. Darázs ügyesebb most, mint Soma volt ennyi idősen (18 hónapos). Keresés közben már szépen megvár, amíg átbújok egy-egy sűrűbb, szűkebb részen, nem akarja eltépni a vezetéket. Ez már haladás. Igaz, neki több a lehetősége is, mint Somának volt régen, ebben él szinte. Amíg az anyja ott van mögötte, addig még "hibázhat" is. Nincs elkésve, nekem meg van türelmem kivárni, hogy beérjen. Ez az utánkeresés nem megy egyik napról a másikra. Ebben az évben lesz még alkalma Darázsnak, hogy sokat keressen a hajtások, terelések végeztével. Akkor majd higgad kissé, hiszen ott egész nap talpalni kell neki. Majd rájön, hogy jobb, ha beosztja az erejét, van ő annyira értelmes.
Egyébként biztos vagyok benne, hogy ő is megtalálta volna a folytatást a kan esetében, csak már kissé szorított az idő, mivel igen messzire utaztunk még aznap. Így is épphogy bebocsájtást nyertünk a szálláshelyre.

Nagyon érdekes így keresni, hogy van egy "biztos" kutya, meg ott vannak a tanulók. Hol az én hibáimra derül fény, hol az inaskodó kutyákéra. Aztán jó esetben legközelebb ezeket már tudom korrigálni. Hozzáteszem még mindig én vagyok a leggyengébb láncszem.

Üdv, Dani
Naplózva

Horváth Dániel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 587



WWW
« Új üzenet #1392 Dátum: 2015. Október 26. - 21:01:48 »

A kérdésre meg nem válaszoltam  Mosolyog

Igen, a gyors tempó könnyen hibázáshoz is vezethet. Bár az is, ha sokat megállunk és azzal kizökkentem a kutyát a saját tempójából.
Naplózva

borbali
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5


« Új üzenet #1393 Dátum: 2015. Október 27. - 18:33:40 »

Köszönjük itt is Dani. Mosolyog
Naplózva
Horváth Dániel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 587



WWW
« Új üzenet #1394 Dátum: 2015. December 16. - 23:00:56 »

A kedvenc fotóm az utóbbi időkből  Vigyorog (a rettenetesen retkes rettenthetetlenek  Ördög )

Naplózva

Oldalak: 1 ... 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: