Oldalak: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 108   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Emlékezetes utánkeresések  (Megtekintve 302939 alkalommal)
manipulus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1179


Vadásztacskó vezető


WWW
« Dátum: 2008. április 21. - 11:26:13 »

Itt megoszthatjuk utánkereséseinket, hogy mindenki tanulhasson belőle.
Naplózva

Nem láttam még vadat, mely szánná magát.
A madár fagyottan zuhan le az ágról,
de sosem gondolt rá, hogy sajnálja magát.

www.vadaszkutyaiskola.freewb.hu
http://manipulus.ewk.hu/
Modok Imre
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 85



« Új üzenet #1 Dátum: 2008. április 23. - 17:59:18 »

Egy számomra nem-mindenapi utánkeresésnél szerzett élményeimet szeretném megosztani veletek.

A minap idős vadászbarátommal mentünk vaddisznó lesre, s a szerencse neki kedvezett, fél 9-kor rálőtt egy süldőre. Mentem a lövés után, a szórón s környékén semmi. A becsapódást a pár száz méterre ülve tisztán hallottam, ezért ez erdőbe való beváltást kerestem meg, s miután megtaláltam, beljebb mintegy 5 m-re már találtam gyenge vérnyomot. Próbáltam a véren menni, de kb 10 m után megszünt. A vér élénk piros színű, s elég gyenge volt. Hazamentem a kutyámért, hosszúszőrű kétéves tacskó kan. Szépen indult a nyomon, de ~ 25-30 m után minden indok nélkül lefordult róla. A fűben látszott, hogy nem csapán megyünk. Mégegyszer megpróbáltuk, de az eredmény ugyan az.
Másnap reggel a hivatásos vadász hozta a vérebet, s ekkor ért a meglepetés. A véreb az első vérnyomot levizelte, egy méter után a következő vérnyomot szintén, s ez így ment jópárszor. A hivatásos szerint azért, mert este a tacskóval ott voltam. Távolabb, ahol előző este a tacskóval nem jártam, ott sem vette fel a nyomot a véreb.
Szeretném kérni véleményeteket, hogy a fentieket miért produkálták az ebek?

A diszó nyomát később megtaláltuk, visszaállt a kondába, s együtt mentek tovább. Elfekvést, sebágyat nem találtunk.

ui. A hivatásos mesélte, hogy a mult héten sebzett bakokat kerestetett a vérebbel. Én azt hallottam, hogy fiatal vérebbel kerülni kell az őz utánkeresést. Erről mi a véleményetek? ???

Köszönettel: M.I.
Naplózva

"Jó néha csendben maradni!"
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #2 Dátum: 2008. Május 06. - 12:21:36 »

Tegnap este történt nálunk egy sebzés.
A rálövés helyén csak egy körömnyi bördarabot találtak se vér-se szőr, a beváltás helyén se volt semmi, a süldők a váltón mentek vissza a sebzett is, és utánna a kutya se vette fel a nyomot.
Mi valami horzs lövésre gondoltunk egyből... (a bőrdarad véres volt)

Valaki????????? ???
Naplózva

Üdv End
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16589



« Új üzenet #3 Dátum: 2008. Május 06. - 23:36:11 »



ui. A hivatásos mesélte, hogy a mult héten sebzett bakokat kerestetett a vérebbel. Én azt hallottam, hogy fiatal vérebbel kerülni kell az őz utánkeresést. Erről mi a véleményetek? ???

Köszönettel: M.I.
Az őz utánkeresés a vérebnek olyan macska-egér játék, a sebzett bakkal elbír a fizikuma révén és ez olyan sikerélmény neki, hogy utána igencsak "húzogatja a száját", ha szarvast kellene keresni.
Kiss Kornél bácsi (volt Sasréti fővadász,  Homoki Nagy Istvánnal is dolgozott)szerint még a három-négyéves vérebnél is komoly gondok lehetnek ha őzet csapáztatnak vele.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Modok Imre
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 85



« Új üzenet #4 Dátum: 2008. Május 07. - 07:25:17 »

még a három-négyéves vérebnél is komoly gondok lehetnek ha őzet csapáztatnak vele.


Még gyakorolni kell a hozzászólást?!

Tehát, én is valami hasonlóra gondoltam, ill. az őz viszonylagosan erős szaga, ami ronthatja a fiatal véreb orrát.
« Utoljára szerkesztve: 2008. Május 07. - 10:08:26 írta Boar » Naplózva

"Jó néha csendben maradni!"
Viktor
Vendég
« Új üzenet #5 Dátum: 2008. Május 07. - 07:38:33 »

Az biztos... egy kedves ismerősöm is azzal rontotta el a vérebet...
Naplózva
Palánki Gábor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 135


WWW
« Új üzenet #6 Dátum: 2008. Május 07. - 18:48:04 »

A vérebet őzre használni nem nagyon ajánlják. Az erősebb szag csak az egyik probléma, a másik az, hogy esetleges hajsza után a kutya könnyedén lerántja, ez pedig komoly sikerélmény számára, ami később is motiválja. Egy kollégám külön kutyát tart az őz utánkeresésre, na persze ő profi.
Naplózva
fabrigo
erdész
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 313



« Új üzenet #7 Dátum: 2008. Május 09. - 21:11:52 »

Hello Mindenkinek! Az őzes témához kapcsolódva Van egy jó ismerősöm már jó pár éve vérebezik és véleménye szerint az őz utánkeresésést a vérebekenke 6 éves koruktól lehetne engedni, mert akkora válnak eléggé tapasztaltá: Addig egy kutyát nagyon el lehet még rontani, ha fiatal korába őzre alkalmazzuk. Erre példa, hogy 2 éves kannal kerestek őzre és a kutya 300 m-es hajsza után könnyedén lerántotta a bakot. Ez meghatározó élménnyé vált számára és késöbb mikor bikára kerestek vele, egy őz csapája keresztezte a sebzett bikáét és az elvitte a helyes irányról. Csak a nyomokból jöttek rá, hogy a kutya mi után is ment el.
Naplózva

Olyan a békéért harcolni, mint a szüzességért dugni.
Sziju
Vendég
« Új üzenet #8 Dátum: 2008. Május 09. - 22:43:08 »

Nem vagyok kutyaszakértő, de érdekel, hogyan dolgoznak. Néhány vadat segítettek már megkeresni.
Fabrigo! Nagyon jó, hogy ezeket leírtad, mert ennek fényében sokminden érthetővé vált számomra. pl. hogy miért csinál a kutya olyant, hogy a  vérnyom szemmel láthatóan megy egyenesen, a kutya meg letér róla balra. Valami más eltereli a figyelmét, ami jobban érdekli őt. Azt is megfigyeltem, hogy könnyebben megtalálják a kutyák a puskával meglőtt vadat, mint az íjjal meglőttet. Valószínűleg azért, mert a puskalövéstől sokkos állapotba kerül a vad, jobban is fáj neki, stresszhormonokat termel, és valószínűleg az izzadtsága más szagú, mint a többié. Könnyebb kiválasztani a nyomát.
Az íjjal meglőtt vad nem tudja, mi történt vele, nincs sokkos állapotban (bizonyítja, hogy szív-tüdőlövéssel is elindul futva hegynek fölfelé) ezért a szaga valószínűleg nem tér el az egészségesekétől, (amíg seblázat nem kap), ezért sokszor nehezen találják meg a kutyák. A kutya nem csak a vért keresi, inkább a seb, a gyulladás, az izzadtság szagát.( Ezt egy vérebes mondta.) Láttam vérebet, amelyik légszimattal találta meg a sebzett disznót. Nem volt vér, amin mehetett volna, de a kitartóan addig keresett, míg ki nem szagolta a melegben begyulladt sebet.
Naplózva
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #9 Dátum: 2008. Augusztus 28. - 09:28:41 »

Hát nem nagyon tudom hová is írjam, "na ez itt a kert"

Este cimbivel közösen ültünk fel a "kertbe", ritkán cinálunk ilennt, de jól kiegészítjük egymást.
A lövilág határán léptek ki a disznyók a kukoricából, vagy..., gyorsan szöszentek neki, az utólsó keresztben áll. Durr...
Hallgatózunk egy kicsit, látni persze semit, előrefelé törtettek el, talán egy helyről jó messziről jött egy kis rugdosós csörgés... Fejvakarás
Rálövés helyén egy kis világossas vér, 10 perc körzés nincs meg a beugrás helye... Fejvakarás, na ez megint jól kezdődik... :-\
Kavargunk össze-vissza még egy 3/4 órát körözve befelé egyre jobban, de nincs vér egy csepp sem. A cimbi már lélekben feledtta (kutya az csak reggel let volna, és hát felénk nincsenek igazán jó kutyák, sajna)
Minden minegy alapon, elindúltam a váltónak nézett alaguton, mentem vagy 80-100 métert, de semmi miután kijötem már én is feladttam majdnem, de egy cigi után még feljebb mentem , és beáltam egy merőleges sorra, és lám van vér Mosolyog a rálövéstől kb 120 m-re meg visszafelé 5 m-re na akkor végre van valami irány, a disznó a váltón szaladtt, és a kukoricán fújt vér van, de nem tüdő vér, ezekután lementem tacsiba, egy kb 30m volt még vér, és husss sehova-tova, ez már megint megtanúlt repülni Fejvakarás
Mégeggy cigi, és a középső kitaposott részen elidúltam vakon, kavargok, és  egyszer csak disznószag , de abban a pilanatban szinte ráléptem a disznóra...
Nagy lett az öröm... Táncol
A disznót (40 kg zsigerelve) 270W 9,7 Norma Sp lett meglőve, belövés a lapocka mögött, a golyó a szívet szabályossan ledarálta, plusz kapott még a máj is csontszilánkot (bordából), a másik oldalon állt meg a lapoka mögött a bőr alatt, bordán kívűl mást nem tört, de nem verte át. A lőtáv kb 30 m.
A menekülési táv: hát vissza nézve, kb 130-160 méter között lehetett, és hihetetlen milyen lövést vitt el szív nélkül, és a bent lévő kavarodással, ami azt jelenti, hogy csak a tüdő maratt ép. Fejvakarás  Vállat von

Nem  bántani akarom se a töltény se a cal.-t, de most eléggé leszerepelt az összeálítás, (másodjára)
Ilyen súlyos lövéssel, sokáig vér nélkül, utánna egy kis fújt vérrel (ahogy a szív ami megmaradt belőle, kipumpálta a bemeneten a vért) elmegy egy ekkora süldő ráadásúl a váltóján..., hát semmi más csak kitartás és szerencse volt, hogy megtaláltuk/tam
 Wave




Naplózva

Üdv End
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #10 Dátum: 2008. Augusztus 28. - 09:29:54 »

Elnézést a hibákért, csak álmos vagyok.
Maradványtest a löszereknél.
Naplózva

Üdv End
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #11 Dátum: 2008. Augusztus 28. - 09:40:35 »

Hát ez szerencse volt.
Mi lesz, ha a nagy kerti kan áll ki elétek.  Bion Hetente hízik öt kilót, most, hogy bezártátok az éléskamrába. Ördög
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #12 Dátum: 2008. Augusztus 28. - 09:46:34 »

A disznót (40 kg zsigerelve) 270W 9,7 Norma Sp lett meglőve, belövés a lapocka mögött, a golyó a szívet szabályossan ledarálta, plusz kapott még a máj is csontszilánkot (bordából), a másik oldalon állt meg a lapoka mögött a bőr alatt, bordán kívűl mást nem tört, de nem verte át. A lőtáv kb 30 m.
A menekülési táv: hát vissza nézve, kb 130-160 méter között lehetett, és hihetetlen milyen lövést vitt el szív nélkül, és a bent lévő kavarodással, ami azt jelenti, hogy csak a tüdő maratt ép. Fejvakarás  Vállat von

Nem  bántani akarom se a töltény se a cal.-t, de most eléggé leszerepelt az összeálítás, (másodjára)
Ilyen súlyos lövéssel, sokáig vér nélkül, utánna egy kis fújt vérrel (ahogy a szív ami megmaradt belőle, kipumpálta a bemeneten a vért) elmegy egy ekkora süldő ráadásúl a váltóján..., hát semmi más csak kitartás és szerencse volt, hogy megtaláltuk/tam
 Wave






Én ezért szerettem ehhez a kaliberhez a Fail Safe-t, mert az úgy vitte volna keresztűl, még hosszába is, hogy csak úgy locsólta volna a vért.
Egyébként a vadőrünk is a Norma 9,7 grammos SP lőszerét lövi és igen sok disznót, szarvast lő vele, nagy megelégedéssel.
Naplózva
Steve
Vendég
« Új üzenet #13 Dátum: 2008. Augusztus 28. - 09:56:05 »

Hát nem nagyon tudom hová is írjam, "na ez itt a kert"

Este cimbivel közösen ültünk fel a "kertbe", ritkán cinálunk ilennt, de jól kiegészítjük egymást.
A lövilág határán léptek ki a disznyók a kukoricából, vagy..., gyorsan szöszentek neki, az utólsó keresztben áll. Durr...
Hallgatózunk egy kicsit, látni persze semit, előrefelé törtettek el, talán egy helyről jó messziről jött egy kis rugdosós csörgés... Fejvakarás
Rálövés helyén egy kis világossas vér, 10 perc körzés nincs meg a beugrás helye... Fejvakarás, na ez megint jól kezdődik... :-\
Kavargunk össze-vissza még egy 3/4 órát körözve befelé egyre jobban, de nincs vér egy csepp sem. A cimbi már lélekben feledtta (kutya az csak reggel let volna, és hát felénk nincsenek igazán jó kutyák, sajna)
Minden minegy alapon, elindúltam a váltónak nézett alaguton, mentem vagy 80-100 métert, de semmi miután kijötem már én is feladttam majdnem, de egy cigi után még feljebb mentem , és beáltam egy merőleges sorra, és lám van vér Mosolyog a rálövéstől kb 120 m-re meg visszafelé 5 m-re na akkor végre van valami irány, a disznó a váltón szaladtt, és a kukoricán fújt vér van, de nem tüdő vér, ezekután lementem tacsiba, egy kb 30m volt még vér, és husss sehova-tova, ez már megint megtanúlt repülni Fejvakarás
Mégeggy cigi, és a középső kitaposott részen elidúltam vakon, kavargok, és  egyszer csak disznószag , de abban a pilanatban szinte ráléptem a disznóra...
Nagy lett az öröm... Táncol
A disznót (40 kg zsigerelve) 270W 9,7 Norma Sp lett meglőve, belövés a lapocka mögött, a golyó a szívet szabályossan ledarálta, plusz kapott még a máj is csontszilánkot (bordából), a másik oldalon állt meg a lapoka mögött a bőr alatt, bordán kívűl mást nem tört, de nem verte át. A lőtáv kb 30 m.
A menekülési táv: hát vissza nézve, kb 130-160 méter között lehetett, és hihetetlen milyen lövést vitt el szív nélkül, és a bent lévő kavarodással, ami azt jelenti, hogy csak a tüdő maratt ép. Fejvakarás  Vállat von

Nem  bántani akarom se a töltény se a cal.-t, de most eléggé leszerepelt az összeálítás, (másodjára)
Ilyen súlyos lövéssel, sokáig vér nélkül, utánna egy kis fújt vérrel (ahogy a szív ami megmaradt belőle, kipumpálta a bemeneten a vért) elmegy egy ekkora süldő ráadásúl a váltóján..., hát semmi más csak kitartás és szerencse volt, hogy megtaláltuk/tam
 Wave






Gratula az utánkereséshez! Igen
A többit a lőszereknél... Wave
Naplózva
Steve
Vendég
« Új üzenet #14 Dátum: 2008. Augusztus 28. - 09:56:46 »

Zoli!

"Én ezért szerettem ehhez a kaliberhez a Fail Safe-t, mert az úgy vitte volna keresztűl, még hosszába is, hogy csak úgy locsólta volna a vért."

 Igen Táncol gyozo
Naplózva
Oldalak: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 108   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: