Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Legendás Vadászok!  (Megtekintve 170984 alkalommal)
turizotya
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 479


« Új üzenet #285 Dátum: 2011. Augusztus 05. - 10:19:44 »

Engedjétek meg, hogy egy általam nagyrabecsült vadásztársról emlékezzek meg ezen az oldalon! Nagy Károly hivatáos vadászról, aki a dunaújvárosi Kohász vadásztársaság hivatásos vadásza volt hosszú évtizedeken át, életét a pályának szentelte! Többek között Ő volt apám mentora, de gyerekként én is sokat tanulhattam tőle, amire nagyon büszke vagyok! Meggyőződéssel állítom, hogy szakmájának a mestere volt, erről tanúskodik az a cikk is amit a NIMRÓD újság 2009 12. havi számában írt Török Henrik vadásztárs!

"Évek óta örzö egy külföldi vadászújságból kivágott rajzocskát, mely szituáció megélését szeretném megosztani az olvasókkal. 2009. augusztus 3-án, életének 79. évében bevégezte földi cserkelőútját Nagy Károly, a Dunaújvárosi Kohász Vadásztársaság hivatásos vadásza. A Nagyvenyimen lakó, Fejér megye-szerte ismert és elismert vadgazda számtalan hazai és külföldi vadászvendéget vadásztatott életében eredményesen. Ebbe a hosszú sorba kerültem be jómagam is egyszer, a vadászegyesület vendégeként. Augusztus elején, hívásban lehetőséget kaptam életem első őzbakjának terítékre hozására. Ez idő tájt már 8 éve dolgoztam a vadgazdálkodásban, mégis életre szóló élményben, gyakorlati tapasztalásban lett részem. Addig úgy tudtam, hogy pályakezdési támogatóm, dr. Bertóti István az őzhívás egyetlen titokgazdája. Károlyban megleltm a varázslás másik professzorát. Bár számtalan őzfit neveltem fel cumis táplálással, saját bőrömön tapasztaltam meg párzási vehemenciájukat, de most láthattam először a fiatal őzbakok eszement szerelmi gerjedelmét. Károly mesterfokon kezelte sípjait, hangszereit, álmélkodtam is a kabátzsebben pumpálgatott gumi buttolósípjának vagy híres fasípjának delejező hatásán. Lipicaimén-lépésével járt körülöttünk jó néhány vágyakozó ifjú bakfi, de megéltünk néhány szinte ránk rontó apa-önjelöltet is. Az egyes hívások hangszíne, hangerőssége, ritmushossza mind kottázni való remekmű volt. A pupillám csak akkor nyílt igazán óriásira, amikor a terepgyakorlat után Károly egy rajzos füzetkéből rámutatott a nekem szánt őzbak sematikus agancsrajzára, feltüntetve a várható trófeasúlyt, és az állat "lakcímét". Mondtam is magamban: na, zöldfülű MAVOSZ-os, most bevisznek a dzsungelbe! Nem is nyugodtam addig, míg meg nem tudtam, hogy ezt a bakfigyelő és mezei leltározó módszert egy osztrák szakiskola igazgatójának kérésére, javaslatára kezdte el Károly. Napjainkban nemrég ugyanezt láttam Kővári Ferenc kollégánknál, Jász-Nagykun-Szolnok megye "őzbaksámánjánál". Miután ő is megtisztelelt egy alkalommal hívástudományával, elmondhatom: ők úgy ismerik és terelik őzbak állományukat, mint a puszták pásztora a reá bízott nyájat. Összefoglalva ezt az emlékcsokrot: megtáncoltattunk tíznél több süvölvény bakot, láttam boszorkány-vagy ördöggyűrűben vágyfutást. Földön ülve, elgémberedve elpuskáztam egy odaosonó középkorú őzlegényt. A finálé mégis tökéletesre sikeredett. Reggel 6.45-kor, egy gabonatarlón meglőttem akatalógusban rendeltetett remek agancsú őzbakot. Az már csak hab volt a tortán, ahogy a 200 méter távolságról síphangra elinduló bak zsinóregyenesen érkezett a tőlünk kb. 80 méterre lévő meglövési helyhez. A trófea súlya 310 g lett. Most télen, a károly által kedvelt és másoknak is javallt mézes gyógynövényes teát kortyolgatva elevenítem fel emlékeimet egy általam nagyrabecsült vadászemberről, egy hangulatos és tanulságos vadászatról."




Ami pedig a rajzos füzetkében állt az a következő:

Körzet: Apátszállás
Megfigyelés helye: Hármas határút
Leírása: 300 gr.

Dunaújváros hármashatár.
Szép lövéssel lőtte Török Henrik
1980.08.12. 6.45. aláírás: Nagy Károly.

Örülök, hogy megoszthattam veletek Karcsi bácsi emlékét, büszke vagyok rá, hogy ismerhettem!
Nyugodjon Békében.
 Emelem
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14839



« Új üzenet #286 Dátum: 2011. Augusztus 05. - 11:18:52 »

 Igen Igen Igen   Emelem

De szívesen olvasnék még több ilyet! Akár a közülünk eltávozott, akár ma  élő Vadőrökről, Vadászokról!
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
turizotya
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 479


« Új üzenet #287 Dátum: 2011. Augusztus 05. - 13:43:25 »

Köszönöm szépen!
Ehez a történethez még az is hozzátartozik, hogy akkor véletlenül vásároltam meg az újságot, és azt lapozgatva mikor ehez a cikkhez értem, rögtön felismertem a kis három oldalról rajzolt őzfejes ábrát, rajta Karcsi bácsi írásával! Annak idején sok ilyet láttam, az kézírása pedig szerepel abban az 50 vadász emlékéből címü könyvben amit dedikálva apámnak adott ajándékba, és megtisztelte őt még azzal is, hogy a könyvben írt történet főszerepét apám kapta. Majd egyszer azt is leírom ide! Visszatérve, nekem is előjöttek az emlékeim Karcsi bácsiról, és amiket tőle tanulhattam! Például hogyan lehet őzbakot becsalni vadászkalappal, vagy hogyan lehet kis létszámmal rókát terelni a nádasba eredményesen! Ezek miatt éreztem azt, hogy érdemes arra, hogy megmaradjon az emlékekben, és nem felejtem el soha! Emelem Emelem Emelem
Naplózva
gosserek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 75



« Új üzenet #288 Dátum: 2011. Augusztus 05. - 14:52:39 »

Üdv Turizotya!
Habar én nem ismertem a vadászmesteredet, de nagy érdeklődéssel olvastam megemlékezésedet. Nagyon kíváncsivá tett az a megjegyzésed, hogy vadászkalappal őzet csalni? , szeretnem ha ezt a módszert bővebben leírnád, akar privátba is de szerintem mindenkit érdekel minden kisebb nagyobb titok a vadgazdálkodásról és ezen belül minden. Maradok tisztelettel. Emelem
Naplózva
turizotya
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 479


« Új üzenet #289 Dátum: 2011. Augusztus 05. - 16:53:09 »

Üdv Turizotya!
Habar én nem ismertem a vadászmesteredet, de nagy érdeklődéssel olvastam megemlékezésedet. Nagyon kíváncsivá tett az a megjegyzésed, hogy vadászkalappal őzet csalni? , szeretnem ha ezt a módszert bővebben leírnád, akar privátba is de szerintem mindenkit érdekel minden kisebb nagyobb titok a vadgazdálkodásról és ezen belül minden. Maradok tisztelettel. Emelem



Üdvözletem!

Először is örömmel veszem, hogy van érdeklődés a dolog után, és szívesen megosztom mindenkivel! Megvallom Karcsi bácsinak nagyon sok volt a tarsolyában az őzekkel kapcsolatban!
 A módszer a következő:

Amikor a bakok elfoglalják territóriumukat olyankor ugye védik is azokat más bakokkal szemben! Eddig még semmi ördöngősség nincs a dologban! Hanem mondjuk kint van a megfigyelni kívánt bak a búzában, lucernán stb. általában ugye jó messze, és még a párzás sem megy, úgyhogy a sípot el lehet felejteni! Akkor jó szél mellett oda kell kúszni a bak 250-300 méteres közelébe, lehúzódni és kalappal a kezünkbe integetni kell míg a bak észre nem veszi ezt! És mivel azt hiszi, hogy másik fajtársa garázdálkodik területén rögtön el is fog indulni, hogy elhajtsa a betolakodót! A lényeg az, hogy nem kell folyamatosan integetni ha már elindult felénk, mert, ha közben abba hagyjuk, akkor a bak bírálható, megfigyelhető távolságon belül meg fog állni! De ha folyamatosan integetünk az észleléstől kezdve, akkor nem fog megállni, és odajön akár 3 méterre is amíg észre nem vesz minket és elugrik!
Mikor én ezt először hallottam Karcsi bácsitol kinevettem! Aztán megmutatta, és tényleg működött! Nekem meg gyerekként tátva maradt a szám!
 Emelem
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14839



« Új üzenet #290 Dátum: 2011. Augusztus 05. - 17:29:45 »

Zoli!
Nem kételkedek abban amit írtál, de nehezen tudom elképzelni. Már csak azért is, mert én azt tapasztaltam, hogy sokszor az is elég, ha meglátja a kalapos fejet megmozdulni, és már riasztva hátat is fordít!

Azt már én is láttam, hogy a kalapot olyan ütemben, és olyan hanggal verik oda a földhöz ahogy az őz szokott dobbantani ha nem ismeri fel mit lát.
Azt is ismerem, hogy egy vastagabb faágat levágva bekúszva a vetésbe leszúrnak a földbe amikor a bak nem figyel. Amikor észreveszi eleve felkelti a figyelmét mert az előbb még nem volt ott. Aztán megkocogtatva, megrázva a fát utánozni próbáljuk a háncsoló bakot. A territóriumát védő bak általában közelebb jön, és így könnyebb elbírálni. De ha felismer, rendszerint többet nem lehet így becsapni.
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
turizotya
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 479


« Új üzenet #291 Dátum: 2011. Augusztus 05. - 18:04:10 »

Próbáljátok ki! Itt végül is a mozgatáson van a hangsúly, és ha a kalappal integetsz előbb, messzebbről észre fog venni!
De persze azért írtam, hogy nem feltétlenül kell teljesen közel csalni, mert egyszer elugrasztod, utána annál a baknál nem fog működni!
De ez is egy mesterség!
 Emelem
Naplózva
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #292 Dátum: 2011. Augusztus 05. - 18:52:30 »

Itt végül is a mozgatáson van a hangsúly,
Én a takarásul szolgáló bokrokat szoktam meg-meg rázogatni, üzekedéskor is, meg máskor is . A kiváncsiságtól hajtva, erre is közelebb jön a bak . Bikánál meg a cserkelőbottal "verem" a bokrokat, vagy agancskoppanást, -surlódást próbálok utánozni . Persze csak kevésszer és óvatosan .
 Emelem
Naplózva
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #293 Dátum: 2011. Augusztus 16. - 10:49:17 »

Az elmúlt héten volt szerencsém megnézni a keszthelyi Vadászati Múzeum Széchenyi-Kittenberger emlékszobáját...
Aki teheti, és olvasta a könyveiket, feltétlenül látogassa meg a kiállítást.
Felejthetetlen élmény lesz. Engem nagyon megérintett a szinte kézzelfogható múlt...
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #294 Dátum: 2011. Augusztus 16. - 11:42:12 »

Az elmúlt héten volt szerencsém megnézni a keszthelyi Vadászati Múzeum Széchenyi-Kittenberger emlékszobáját...
Aki teheti, és olvasta a könyveiket, feltétlenül látogassa meg a kiállítást.
Felejthetetlen élmény lesz. Engem nagyon megérintett a szinte kézzelfogható múlt...

Múlt hónap végén láttam! Nekem is tetszett.  Igen
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
oceanwave
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1647



« Új üzenet #295 Dátum: 2011. Augusztus 16. - 14:53:37 »

Tiszteletem mindenkinek!

Esküdni mertem volna, hogy ebben a topicban olvastam a Gyöngyvirágtól Lombhullásig című dokumentum film vadászáról. Az lenne tehát a kérdés, hogy név szerint ki Ő? Lőrincz Sándor neve rémlik, de se az interneten se a saját memóriában nem találom. Mosolyog Előre is köszönöm!
Naplózva

„Hallgass meg engem, édes jó Istenem!
Lám odaadtad angyaltársaimnak a jóságot, meg a szeretetet meg a békességet,
de ők bizony nem érnek velök semmit, amíg az emberek szíve zárva marad.
Add nekem az erdőket, és én majd megnyitom velök az emberek szívét!”
BErik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1812



« Új üzenet #296 Dátum: 2011. Augusztus 16. - 21:35:26 »

Lelovich György ha jól emlékszem.
Naplózva

"Amit csinálunk, ahhoz érteni kell. Amit mondunk, abban hinni kell. És akivel beszélünk -akit tanítunk- azt egyrészt szeretni kell, másrészt komolyan kell venni." Sz.L.
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14839



« Új üzenet #297 Dátum: 2011. Augusztus 17. - 08:11:28 »

Én is Lelovich Györgyről tudok.
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #298 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 19:19:14 »

Egy emlékezetes találkozás emléke. A minap került újra a kezembe:



Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
Soma
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1531


« Új üzenet #299 Dátum: 2011. December 14. - 07:11:17 »

http://hvg.hu/kultura/20111213_maderspach_viktor_soproni_nepszavazas#rss
Naplózva

Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: