Oldalak: 1 ... 1313 1314 1315 1316 1317 1318 1319 1320 1321 1322 1323 1324 1325 1326 1327 1328 1329 1330 1331 1332 [1333] 1334 1335 1336 1337 1338 1339 1340 1341 1342 1343 1344 1345 1346 1347 1348 1349 1350 1351 1352 1353 ... 1437   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Vaddisznós élményeink  (Megtekintve 2751421 alkalommal)
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #19980 Dátum: 2017. December 11. - 17:46:55 »

Jó volt olvasni Csaba! Igen
Gratulálok!

Valami fotócskát lehet kérni? Stoel
Meg a beszámolóhoz is... Vigyorog
Köszönöm szépen mindenkinek a jó szót!

Fotót azért nem mellékeltem, mert nem készült, illetve amit hajnalban a sakálról kattintottam, az értékelhetetlen lett.
Ma kivittem a horgászmérleget, ráakasztottam a sakkert, a fülei nélkül ( Vigyorog) "beszáradva" 13,87 kg-ot mutatott a cájger Meglepődöttű
Nem elég, hogy lassan mindenhol ott vannak, de még nőnek is?!
A pár évvel ezelőtt fogottak és lőttek közül alig pár példány húzta el csisszre a 10 kilót, a jellemző testtömeg a 7-9 kg volt.
 Emelem
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #19981 Dátum: 2017. December 11. - 17:56:05 »

Nem gondoltál még rá, hogy gondolom meglehetősen számos élményeidet megírd?
Élményből még csak akadna pár oldalra való, de az a fránya idő.....abból egy hivatásos vadász életében soha sincs elég....a vadkárszakértőéről nem is szólva Stoel
Kb. két könyvre való anyag van kész, illetve kisebb-nagyobb részben félkész állapotban a tárhelyeimen, mellé van még pár tucat címszavas emlékeztető is a még meg-nem írt sztorikról
de, hogy mikor lesz belőlük esetleg könyv?? Vállat von
Ha lesz egyáltalán valamikor.
Vannak ezzel kapcsolatban kételyeim.
 Wave

Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Bwana
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 770



« Új üzenet #19982 Dátum: 2017. December 11. - 22:25:46 »

Ma, hosszú pihenő idő után, végre disznóhajtáson vendégeskedtem Táncol
Igazi hajtás volt, csak vaddisznóra és esetleg sakálra szólt az eligazítás, még a rókát sem engedik lőni, mert megőrjíti a hajtókutyákat, akiket utána a kotorék jobban izgat, mint a disznó csapa.
Két hajtást terveztek a szervezők, az elsőt hosszúnak, a másodikat rövidebbnek jósolva.
Az időjárással szerencsénk volt, kicsit szeles, de zömmel verőfényes napnak néztünk elébe.
A hajtástérkép igen kacifántos hajtásrendet mutatott, a google maps-szel összehasonlítva egyből feltűnt, hogy a hajtóknak ma nem lesz este szükségük hosszú mesére az elalváshoz.
Meredek domboldalakat kellett bejárniuk sok-sok kilométeren keresztül, amiket a besütő Nap nyálkássá, irgalmatlanul csúszóssá tett az éjszakai kemény fagy után.

9 óra körül indult meg a hajtás.
Előtte sajnos volt egy kis keveredés, mert pont azt a völgyet, ahová a mi kis 6 fős csapatunk került, belakták a favágók, három helyről is üvöltött a motorfűrész, a traktorhang, az emberi ordítozás.
A felvezetőnknek sikerült kis diplomáciával elintéznie, hogy a serénykedők elvonuljanak egy másik területre, így eztán már csak távolból hallgattuk a láncfűrészek munkáját.

Már annyiszor megfogadtam, hogy soha többé nem hallgatok senkire, és mindig azt viszek magammal a lőállásba, ami csak eszembe jut....a felvezetőnk csak lebeszélt a lőbotról.
Mondván egy nagyon keskeny úton fogunk állni, egy bokros patak partján, amin csak 30-40 métert lehet ellőni a két kanyarig, meg közvetlen magam elé, a szálerdőbe még annyit és kész....felesleges cipelni a gyalogos felálláskor....és én hallgattam rá.... Fej a falba
Amit elmondott, az mind egy szálig igaz volt...kanyargós út, erdő alja, rövid lőtáv....
De amit nem mondott el, hogy a patak bokorsávján túl, kb. 200 méteres távolságig emelkedik egy akác-sarjas, bálványfás domboldal, aminek a felső felét ragyogóan be lehet lőni lentről, az útról.
Kérdeztem is azonnal, hogy oda is lehet/szabad lőni? A válasz igenlő volt, csak a közeledő hajtókra kell vigyázni.....már éreztem, hogy kellett volna az a lőbot.

Megindultak messze távolban a hajtók, fél óra elteltével a kutyák nyiffogását hozta a szél.....majd kis idő múlva, messze a horizonton megjelent 3 disznó.
A távolságot inkább 200 méterhez éreztem közelebbnek, mint 150-hez, no meg a horizontról nem akartak lejönni, így csak szabad kézből, a nagyítást 12-re csavarva kísértem őket,
míg el nem tűntem az irtás másik oldalán.
Pár perc múltán jött egy nagyon szép, nagyon nagy testű szenes róka is, de hát az eligazításon megmondták, hogy rókát nem szabad.....így megúszta egy céltávcső gyakorlással ő is.
Aztán a hajtósorban megszólalt egy sörétes puska, majd a kutyák megőrültek és talán egy perc múltán újból a horizonton megjelent egy ..kettő...három....kilenc disznó.
Már le is tettem arról, hogy lövéshez jussak, amikor éles kanyart vettek, lejöttek a domboldalban vagy 50 métert és ott újból elkanyarodva az oldalukat mutatva kocogtak tovább.
Kikerestem egyet a közepes süldők közül és odalőttem hozzá......jelzés és becsapódás nélkül, az addigi tempójában tűnt el a takarásban, így célba vettem a legutolsót és annak is küldtem egy köszöntőt......a reakció kísértetiesen ugyan az volt, annyi különbséggel, hogy tisztán láttam az orra előtt becsapódó lövedék nyomán felvágott földet.
 Fejvakarás
Tehát eléjük lőttem a kb. 150 méteren. Nézem a lőszer dobozát, a 170 gr Geco Plus kezdősebessége 960 ms.
Utoljára hajtáson a 308-assal voltam talán, abból a 185-ös Mega kb. 750-nel indult.....no meg új a puska....na meg ugye a lőbot....

Eseménytelen óra következik, itt-ott szól a puska, majd megérkeznek a hajtók. Megkérem őket, hogy nézzenek rá a váltóra ahogy mennek tovább, de nem találnak semmit.
Ugyanakkor nézem a térképen, hogy ha bő 2 óra alatt értek el hozzám, aki a 2. lőállás vagyok, akkor még legalább 3-4 óra kell a végéig, ha nem hagynak ki semmit....szoros lesz ez.

Elmúlik újabb bő egy óra, a távolban újabb lövések mindenfelől, amikor erősödő zörgést fog az elektromos fülesem....valamik jönnek visszafelé. De takarásban maradnak a patakparti bokrosban
és úgy elmennek előttem, hogy egy szőrszálat sem látok belőlük.
Pár perc múlva ugyan ez megismétlődik, csak egy időnként meg-megálló egyes disznóval, aki hangos fújásokkal térképezi fel a menekülő útvonalát.
(A hajtók a végén mondták is, hogy volt egy kisebb konda és egy jó kan, ami felém jött hátra)
Aztán az előbbieknél jóval intenzívebb zörgés, újból messze fenn a dombtető irányában.
Puska fenn (az első kudarc után hamar vágtam egy kétméteres ecetfa suhángot, leböktem az útpart felengedő sarába, így lett némi támasztékom), és már sorolnak is egy váltóval feljebb,
mint amiket meglődöztem. Vannak vagy 15-en, pontosan nem számoltam, mert csak a jó pozícióra vártam.
Amikor az egymást lökdöső süldőkupacból tisztán kivillant egy példány, kb. a szeme vonalára célozva elengedtem a lövést. A disznó egy hangos becsapódást követően eltűnt.
Majd gyors ismétlés után még egyet meglőttem, parádés bukfenccel landolt egy rakás gallyban.
Már éppen elkezdtem veregetni a vállamat, mikor az elsőre meglőtt betegen elkezdte húzni magát a konda után. Újabb lövéssel megállítottam, de kellett egy harmadik is, hogy végleg elfeküdjön.
Alig végeztem vele, amikor a szemem sarkából látom ám, hogy a karikára lőtt ugyan bizonytalan lábakon, de csak igyekszik a konda után. Lőni a horizont miatt nem lehetett már.
A disznó átment a dombtetőn.
Ezután már csak a többiek lövéseit hallgattam, sajnos bejött a számításom, mire a hajtók kiértek, már semmi értelme nem lett volna belekezdeni egy rohanós, csonka hajtásba.

Meghívómmal visszamentünk, hogy megnézzük a zsákmányomat. Az elsőnek meglőttet viszonylag gyorsan megleltük, habár onnan, a domb oldalából minden egészen máshogyan fest, mint alulról nézve.
Viszont így visszanézve és látva az autókat az úton, meg az embereket, a pontosabb viszonyítással már egyértelműen látszott, hogy alábecsültem a távolságokat.
A megtalált disznó, amit 30-35 kilós süldőnek néztem, kb. 60 kilós második éves kancsika lett. 
A nagy távolság, a gyorsabb tempó és a szándékosan kisebb elétartás miatt őt kissé hátul találtam el az 1. és a 2. lövésemmel.
A másodjára meglőttet sajnos nem találtuk meg, de még akár egy csepp vér nem sok, annyi sem maradt vissza utána Vállat von
Össze kell még szoknom ezzel a 300-as mordállyal, de az biztos, hogy nem ez a 11 grammos lövedék lesz a kedvencem, 960 induló m/s ide, vagy oda.
Lassan elkezdem főzni hozzá a saját 180-as H-Mantellt, meg talán kipróbálom a 200-as Megát is.
Nem kell nekem 900 m/s feletti induló sebesség. Szedje a lábát "csak" 800-zal, de ahová bekopogtat, ott kő kövön ne maradjon Ördög

Végül 5 disznóból készült a teríték.
Nem rossz teríték ez sem, de ha én sem balf@szkodok ennyit, meg a többiek is el-eltalálnak néha ezt-azt, akkor minden további nélkül lehetett volna 10-15 közötti terítékünk.

Így is nagyon szép volt, hálás köszönet illeti a meghívómat, hogy ilyen szép ajándékkal kedveskedett nekem Piál Angyal Emelem

(Ps.: A nap fényét emelte még, hogy hajnalban a csapdák ellenőrzése akkora kan sakállal örvendeztetett meg, amilyent még nem igen láttam eddig! Holnap viszek ki mérleget és lemérem)
 Emelem
 

Őrülök hogy visszatért beléd az élet!   Emelem
Naplózva

Mint azt bölcs elmeprofeszorom mondogatta: "Ne siesd el a gyógyítást, néha jó a hülye a háznál"!

Minden este bánva bánják, Hogy e vadat mér' kivánják, Mért is űzik egyre, nyomba,
Tévelyítő bús vadonba.
dobbasszus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1767



« Új üzenet #19983 Dátum: 2017. December 12. - 07:23:35 »

Élményből még csak akadna pár oldalra való, de az a fránya idő.....abból egy hivatásos vadász életében soha sincs elég....a vadkárszakértőéről nem is szólva Stoel
Kb. két könyvre való anyag van kész, illetve kisebb-nagyobb részben félkész állapotban a tárhelyeimen, mellé van még pár tucat címszavas emlékeztető is a még meg-nem írt sztorikról
de, hogy mikor lesz belőlük esetleg könyv?? Vállat von
Ha lesz egyáltalán valamikor.
Vannak ezzel kapcsolatban kételyeim.
 Wave


Könyörgöm eurojackpotozz, hátha előbb jutunk friss irodalomhoz😃
 Emelem
Naplózva

,,Körülállják valamennyien, mustrálják, dícsérik, gyászolják. Mert gyász ez, bár vidám gyász. Győzelmesen örvendenek rajta, mert öröm is egyben. De valami furcsa szomorkás öröm. Szép. Akár hiszik, akár nem: szeretet.,, Zs.F.
Stefi
Vendég
« Új üzenet #19984 Dátum: 2017. December 13. - 12:46:40 »


Most kaptam egy hírt hogy a közeli vaddisznós kertben egy hajtót fellökött a kan majd a földön is bosszút állt rajta .
A hátát hasogatta meg és mentővel elszállították . Jó buli ez a disznóskert !  Nem 
Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #19985 Dátum: 2017. December 13. - 13:08:06 »

Most kaptam egy hírt hogy a közeli vaddisznós kertben egy hajtót fellökött a kan majd a földön is bosszút állt rajta .
A hátát hasogatta meg és mentővel elszállították . Jó buli ez a disznóskert !  Nem 
Kistápé?
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Stefi
Vendég
« Új üzenet #19986 Dátum: 2017. December 13. - 14:02:45 »

Kistápé?

Igen ! Tudod egyszer már volt hasonló eset . Kapott is tüzifát  Röhög  szegény érintett ! 
Naplózva
táborilelkész
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3506



« Új üzenet #19987 Dátum: 2017. December 13. - 14:30:49 »

Most kaptam egy hírt hogy a közeli vaddisznós kertben egy hajtót fellökött a kan majd a földön is bosszút állt rajta .
A hátát hasogatta meg és mentővel elszállították . Jó buli ez a disznóskert !  Nem 

A kant?  Stoel
Naplózva

Engedd Uram,hogy tisztán lőjek, tisztán öljek és,ha nem lőnék tisztán, engedd Uram,hogy tisztán hibázzak.
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #19988 Dátum: 2017. December 13. - 18:29:55 »

Szerencsére a beutalt a körülményekhez képest jól van, a vágás nem ért főeret, vagy belső szervet.
Lábon hagyta el a hadszínteret, a kórházban összestoppolták, miután kiderült, hogy nem szelel sehol a kazánház Meghajol
Nagy köszönet az őrangyalának,  Angyal ebből nagyobb baj is lehetett volna Stoel
Holnap betolnak neki egy veszettség elleni szérumot, aztán gyógyulgathat.
A két hét múlva esedékes vadászatra már szeretne jönni....kis rambóterminátor Ördög

A kerti vadászatoknak megvan a maguk bája....pl. a disznók sík hülyék tudnak lenni, és ezek nem félnek senkitől Nyihi
Nagyon sok kerti napot hajtottam végig, a fő feladat az eredmény mellett a hajtók védelme volt.
Legfőképp a saját hülyeségük szokta őket bajba sodorni, amikor egymás előtt vagiznak, hogy ki a f@szagyerek, de néha ilyen is előfordul sajnos, mint a mai eset.
A semmiből ott terem egy disznó, fellöki a hajtót, aztán 100-ból 99 tovább is szalad, de a maradék egy visszafordul törleszteni.
Kerestem is nagyon sok kerti sebzettet, az benne a legszebb, hogy nincs sablon.
Van, hogy a 180 kilós 7 éves kan csak menekül, minden lehetőséget kihasználva, hogy elbújhasson az üldözője elől,
és van, hogy a 35 kilós süldő az első adandó alkalommal "torokra támad".
Két hete voltam segíteni egy nagyterítékű kerti mészárláson, ott is két alkalommal nagyon gyorsan kellett beavatkozni, de mindkétszer a
belsőzseb-sötét hülyegyerekek provokálták ki a disznóból a jószándékot, hiába lett nekik többször elmondva, hogy mik a legalapvetőbb viselkedési szabályok, ha közel kerülnek a kanokhoz.
Munkának, feladatnak izgalmas, de mint vadászat Vállat von......hát arról megvan a magam véleménye.
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16587



« Új üzenet #19989 Dátum: 2017. December 13. - 23:58:43 »


Holnap betolnak neki egy veszettség elleni szérumot, aztán gyógyulgathat.
Lesz az több is...(5)
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Stefi
Vendég
« Új üzenet #19990 Dátum: 2017. December 14. - 06:34:15 »



A kerti vadászatoknak megvan a maguk bája....pl. a disznók sík hülyék tudnak lenni, és ezek nem félnek senkitől Nyihi
Nagyon sok kerti napot hajtottam végig, a fő feladat az eredmény mellett Fejvakarás a hajtók védelme volt.
Munkának, feladatnak izgalmas, de mint vadászat Vállat von......hát arról megvan a magam véleménye.

Mivel viszonylag sokat voltam a hajtó sorban nem kerti hajtáson az eredmény "produkálásáról" is vannak tapasztalataim meg véleményem is .  ( Átbaxás ! A kerti vadász meg meg is érdemli.)
Az hogy "sík hülyék" a szerencsétlen kerítések közé zárt  disznók , főleg mikor "tudatára ébrednek " hogy milyen szorult helyzetben vannak pláne ha még sebzettek is , vagy van már rossz emlékük nem csoda .  Nem szól szám  Legszívesebben ország -világ elé kürtölném a vaddisznó befogások vadkínzó kegyetlen eljárásait és a kertben való vadászat veszélyes ( na nem a puskával emelt lőálláson várakozó kedves vásárló nem vadász! részére )  vadásziatlan , lehúzós módszereit. Na ebben az ügyben joggal verhetnék a habot az állatvédők és szerintem vernék is erősen . Csak sajnálom a személyzetet de a vezetőket is hogy ilyet kell (kell  Fejvakarás ) csinálniuk . Főleg azokat akire rá van bízva a hajtók egészsége és megvédése. Csaba biztos ismered a történetet mikor ue. kertben a hajtó lábai közt éppen ereket szaggató disznót kellet a G. Misinek lelőnie . Mi van ha a Brennekéből kap a hajtó is akár egy szilánkot is ? Akkor remegett a léc , a kórházban majdnem elvérzett szegény hajtó .  Így állok én ezzel - bár biztos vagyok benne hogy Te még sokkal cifrább dolgokat tudnál előadni .    Emelem
Naplózva
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3605


« Új üzenet #19991 Dátum: 2017. December 19. - 18:48:35 »

Azt hittem eddigre már nem győzöm olvasni a beszámolókat az északi határ mentén történt tömeges disznóhalálról...

Aztán sehun senki!...  Türelmetlenül
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #19992 Dátum: 2017. December 19. - 20:14:04 »

Azt hittem eddigre már nem győzöm olvasni a beszámolókat az északi határ mentén történt tömeges disznóhalálról...

Aztán sehun senki!...  Türelmetlenül
ASP?
 Nyihi
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
bird0
Tudásra éhes, tanuló Vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 927



« Új üzenet #19993 Dátum: 2017. December 20. - 08:11:50 »

ASP?
 Nyihi
Tuti biztos az volt ....különben nem volna ilyen nagy hírzárlat!   Vállat von  Vigyorog  Wave
Naplózva

"..különleges nyelven szól a természet. Igazi csodáival nem bőkezűsködik,... Azokat inkább.., négyszemközti, bizalmas találkára tartogatja. Ezért van, hogy egyedül járó vadász találkozik leginkább az Úristennel is, aki –minden ellenkező híreszteléssel szemben– még manapság is gyakran járja az erdőt"
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #19994 Dátum: 2017. December 20. - 09:03:51 »

különben nem volna ilyen nagy hírzárlat
Hírzárlatról szó sincs.
Nagyon hírértékről sem.
A csapat hangulatával nem volt probléma, a vadászat előtt 120%-os volt (mindenki hozta a formáját, az újoncok meg hamar betanultak Ördög),
de a vadászat utánra is maradtunk közel 100%-on.
Számos külső és belső tényező gondoskodott arról, hogy ne legyen ez a nap egy könnyed vadászgatásról emlékezetes a résztvevőknek.
A felszerelésem pl. csak két nap alatt száradt meg annyira, hogy mindent el tudtam pakolni itthon.
Ami biztos, hogy Géza és a veje példaértékű vendégszeretettel és jószándékkal vártak minket és ez akkor sem tört meg, amikor nem ment éppen minden a tervek szerint.
Vad nagyon szépen mozgott a területen, ugyan lőállásban állva én egy egeret nem láttam egész nap, de voltak akik fél-langyosra lőtték a csövet Vigyorog
A vége 5 disznó és 1 róka lett, de álltam én már 1 illetve 2 db-os teríték mellett az ex cégemnél is, igaz vadásztatói oldalon, ami szintúgy nem éppen kellemes emlék Stoel.
A megvadászott terület adottságai nagyon jó vadászatot rejtenek magukban, szerintem ilyen vendégkörrel, mint a mi szokásos csapatunk,
simán benne lenne egy olyan napban, amikor "minden klappol", egy 20-25 vadas teríték lehetősége.
Ehhez itt-ott bele kell nyúlni a tervezésbe és a bonyolításba, de ezt még a vadászat után melegében ki is veséztük.
A hajtásszervezés nem olyan könnyű műfaj, mint ahogyan sokan elképzelik. Több annál, minthogy a hajtók elindulnak A-ból és mire B-be érnek, fekszik 30 vad a puskák körül....
Én lassan 30 éve tanulom, és bőven túl 600 napon sem gondolom, hogy ne lenne még mit megtudnom róla.
Ha lesz jövőre is vadászat, én szeretnék ott lenni.  Emelem   
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Oldalak: 1 ... 1313 1314 1315 1316 1317 1318 1319 1320 1321 1322 1323 1324 1325 1326 1327 1328 1329 1330 1331 1332 [1333] 1334 1335 1336 1337 1338 1339 1340 1341 1342 1343 1344 1345 1346 1347 1348 1349 1350 1351 1352 1353 ... 1437   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: