Oldalak: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Szakmai rendezvények  (Megtekintve 113767 alkalommal)
Detrich
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3


« Dátum: 2008. április 17. - 00:55:13 »

Kedves fórumtársak, ígéretemhez híven megosztom veletek élményeimet a Lévai Vadászati Napokon látottakról.
   Előljáróban megjegyzem, hogy az új téma nyitását célszerűnek látom, nem a bográcsozós-dajdajozós-hőzöngős bulikról szóló beszámolók színteréűl, hanem inkább a vadászati szakma, a vadgazdálkodás, az ezekhez kapcsolódó oktatási, ismeretterjesztő, szemlélet- (és fej-) tágító rendezvények szűkebb, vagy tágabb kör érdeklődésére számot tartó alkalmainak ismertetése okáért. Ezek lehetnek a szakmai háttér tekintetében is erős különböző vadásznapok, tanfolyamok (vérebes, kürtös, vadhívó, stb.), rendszeres szakmai konferenciák ( mezei nyúl, fácán, őz, szarvas, vaddisznó, egyéb), ezen kívűl minden olyan szakmai összejövetel, amelynek alapindíttatása a vadászati rendszernek, a vadászati gyakorlatnak javítására irányul, a pozítiv fejlődési formák és a bevált, a vadászatot a közönséges időtöltések sorából kiemelő magasrendű ápolását tekinti céljának. Ide tartozhat minden kezdeményezés, illetve szervezés alatt álló rendezvény, időpontokkal, részvételi lehetőségekkel valamint a látottakról szóló lehetőleg minél részletesebb beszámolók. Természetesen szigorúan "sine ira et studio" azaz harag és részrehajlás nélkül. A "szakma és szakmabeli" kifejezéseket nem szándékom diszkrimináció eszközeként kezelni, mert rég tisztában vagyok a ténnyel mely szerint egyik-másik "kedvtelésből" vadászó társunk tudásban és elkötelezettségben is levizsgáztathatná egy-egy nagyarcú "szakmabelinket".
   Tehát Léva. Kittenberger Kálmán szülővárosa ad otthont a Hubertlov nemzetközi természetfilmes fesztiválnak, a vadásznapok kezdő rendezvényének. A díjkiosztó csütörtökön tartatott meg, a díjazottak között szerepelt Takács Viktor Vadászni pedig szükséges című filmje. A filmfesztivált és a szombati szakelőadás sorozatot a vadászati hagyományok és a vadászati etika gondolata hatották át. A nagyközönség számára a szombati nap rendezvényei leginkább hozzáférhetőek, a szakszeminárium előadásain való részvétel (reggeli, ebéd, tolmácsgép) 500 koronába kerül.
   Igen lényeges, hogy a vadásznapok alatt trófeaszemle is látható, amelynek anyagát a 2007. évi vadászidényben terítékre került agancsok, szarvak és agyarak teszik ki, ezt a kiállítási anyagot az új vadászjelölteknek szakértő vezetéssel tanulmányozniuk kell, mert a trófeabírálat, illetve inkább értékelés vizsgaanyag, sokkal komolyabban veszik mint nálunk. Természetesen nem a három másodperces megtekintés alapján +- öt pont eltéréssel megállapított pontérték meghatározás a vizsgakövetelmény, de a korosztályi besorolás meghatározása alapvető készség szintjén kell legyen.
   A fiatal korosztályok vadászattal való megismertetése illetve a vadászatról kialakított ismeretek megalapozása szintén fontos szegmense a vadásztevékenységnek Szlovákiában, hangsúlyozom szervezett szinten. A gyerekekkel való foglalatoskodás, a természetismeretben való tájékozottsághoz való hozzásegítés példás. A rajz és fotópályázatoktól kezdve az aktív terepi munkába való bevonásig mindenre van példa. Vasárnap például a lévai várban olyan gyereknapot tartottak, ahol íjászok, kutyások, solymászok mindenféle gyermeki szemmel nézve érdekes bemutatókat, mai terminológiával élve "interaktív izét" csináltak, ezt a fordulatot csupán azért alkalmaztam mert magam sem vagyok teljesen mai.
   A szakszemináriumi előadásokról annyit, hogy mindenki, de kivétel nélkül a hagyományos etikai, vadászerkölcsi felfogás mellet szavazott.
Jó éjszakát kíván mindenkinek Detrich János, aki szívesen folytatná, de most leesik a székről.
   
Naplózva
Viktor
Vendég
« Új üzenet #1 Dátum: 2008. április 17. - 10:28:13 »

Szia János!

Nagyon köszönjük a részletes beszámolót, úgy gondolom, hogy írásod a "netes" szakmai anyagok sorában egyszersmind hiánypótló jellegű is.

Én továbbra is azt gondolom: van mit tanulnunk a szlovákoktól, amit én tapasztaltam ott, az megerősíti az Általad leírtakat, miszerint ők szakmai és etikai tekintetben is kiemelkedő tevékenységet folytatnak a vadászat, vadgazdálkodás terén.

Vadászüdvözlettel és Barátsággal:

Viktor

Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #2 Dátum: 2008. április 17. - 11:57:49 »

Szervusz János!

Szeretettel köszöntelek, és örömmel olvastam az írásod!
Ha "visszaülsz a székre," kérlek folytasd!

Egy kérdés:  Gondolom a szakmai előadások szlovák nyelven folynak. Van lehetőség magyar ismertetőre? (tolmács..stb)
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Viktor
Vendég
« Új üzenet #3 Dátum: 2008. április 17. - 12:33:20 »

Szervusz János!

Szeretettel köszöntelek, és örömmel olvastam az írásod!
Ha "visszaülsz a székre," kérlek folytasd!

Egy kérdés:  Gondolom a szakmai előadások szlovák nyelven folynak. Van lehetőség magyar ismertetőre? (tolmács..stb)

"A nagyközönség számára a szombati nap rendezvényei leginkább hozzáférhetőek, a szakszeminárium előadásain való részvétel (reggeli, ebéd, tolmácsgép) 500 koronába kerül. "
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #4 Dátum: 2008. április 17. - 12:39:22 »

Igaz a mondás: Figyelmes olvasás .... Vigyorog
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Detrich
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3


« Új üzenet #5 Dátum: 2008. április 17. - 21:46:29 »

Szevasztok!
   A lévai rendezvényről még szívesen elmondok néhány "apróságot", hogy kerekebben lássátok miről is van szó. Rangját jellemzi, hogy fővédnöke Szlovákia köztársasági elnöke, aki most sem mulasztotta el az idelátogatást, a szakszeminárium megnyitó beszédét pedig a mezőgazdasági miniszterasszony tartotta. Az előadók között szerepelt például Dieter Schramm, a CIC elnöke. Az előadások a következő témaköröket érintették: a vadászat helye a társadalomban, a vadászati jog, vadászetika és vadászati kultúra, orvvadászat, vadaskertek és a vadászetika kérdése az Európai Unióban, Szlovákiában, Csehországban, Bulgáriában és Magyarországon, természetesen az előadók hovatartozása alapján. Az úniós témakör előadója Dieter Schramm volt. Az előadások megértésében szinkrontolmács volt segítségünkre Takács Frigyes szlovákiai vadásztársunk személyében, aki a cseh, a szlovák és a német nyelvű előadások fordítását folyamatosan végezte. Ehhez minden résztvevő kapott egy kis elektromos, fülhallgatós szerkentyűt. Bár nem tudom a következő évben mi lesz a rendezvény vezérfonala, de ha rajtam múlik nem fogom kihagyni ötödjére sem.
   Vadászüdvözlettel: János
Naplózva
Viktor
Vendég
« Új üzenet #6 Dátum: 2008. április 17. - 23:06:30 »

Szia János!

Nem csodálkozom a lelkesedéseden. Ez a konferencia tényleg nagy élmény lehetett... főként ilyen kitűnő szinkrontolmács segítségével!
Naplózva
Taki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138



WWW
« Új üzenet #7 Dátum: 2008. április 18. - 18:53:07 »

Szevasztok!

Detrich Jani a MAGASLES vadászati folyóiratot képviselte a Lévai Vadásznapokon. Remélem - sőt biztosra veszem, hogy a tollából fogunk még hallani a témáról az általa képviselt folyóirat oldalain is.
Amint az időm engedi – valószínűleg a hétvégén - megpróbálok majd összeállítani egy fényképes beszámolót az egész rendezvénysorozatról, mit az általam szerkesztett vadászati témájú portálon fogok majd közzé tenni. 
Egy témával azért szeretném kibővíteni János beszámolóját. Szlovákiában születőben van egy új a régitől teljesen eltérő, úgymond  európai színvonalú  vadászati törvény. Ennek a törvénynek a tervezete debütált az idei Lévai Vadásznapokon. A teljes törvénytervezetet a hét elején jelentette meg a Mezőgazdasági Minisztérium méghozzá úgy, hogy a minisztérium portálján és a vadászportálom szlovák fórumán mindjárt nyílt vitát generált hozzá.  A szakszemináriumon egy rövid (sajnos rövid) előadás hangzott el hozzá, de másnap – vasárnap délelőtt a Lévához közeli Zselíz gyönyörű fácánosában – egy workshopot, nyílt vitát szervezett hozzá. A vitán bárki részt vehetett. Igaz a szemináriumon volt egy jelképes jelentkezési lehetőség a nyílt vitára, de másnap ez már senkit nem érdekelt bárki beülhetett és elmondhatta aggályait – feltehette kérdéseit. A kérdéseket a törvénytervezetet megalkotó bizottság vezetői válaszolták meg, név szerint  Ing. Marian Ondrejčák   Szlovákia Mezőgazdasági Minisztériuma  Erdészeti és Vadászati osztályának a vezérigazgatója  (képletesen szólva Szlovákai főerdésze és fővadásza) és Ing. Leopold Dugovič  a vadászati osztály igazgatója. A nyílt vitát 2-3 órásra tervezték, de a rendkívüli érdeklődés miatt több mint 6 óráig tartott. Ami érdekes volt, hogy a vitán részt vettek a természetvédelem szakemberei is. Az mellett, hogy üdvözölték a vadászati törvénytervezetet egy sor javaslattal álltak elő. A javaslataik elsősorban azt szorgalmazták, hogy a szintén készülőben lévő  környezet és természetvédelmi törvény legyen párhuzamban a vadászati törvénnyel, és lehetőleg számoljanak fel minden ütköző felületet még a két törvénytervezet szakminisztériumok általi egyeztetésein.

Ennyit szóltam csak hozzá röviden Detrich Jani beszámolójához ……

Üdv.

Taki
Naplózva

"Az erdészeti és vadászati múltunk ismerete az alapja a mi büszkeségünknek, bölcsességünknek és az táplálja bennünk a jövőbe vetett hitet is"
Lupus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 258



« Új üzenet #8 Dátum: 2008. április 20. - 19:23:43 »

Látod Taki! EZ SZERVEZET!
EWgyébként köszönjük a beszámolókat!
Naplózva

Üdvözlettel
Dances with Wolves
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #9 Dátum: 2008. április 20. - 19:26:10 »

Nagyon köszönöm a beszámolókat!
Jövőre ott a helyem! Wave
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Taki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138



WWW
« Új üzenet #10 Dátum: 2008. április 20. - 20:47:45 »


Szevasztok!

Attila, úgy legyen ......

A portálomra feltettem egy hevenyészett beszámolót az akcióról. Gondolom benneteket elsősorban a  C.I.C trófeabírálat érdekel. Feltettem azt az angol őzbak trófeát, amit már nem hivatalosan kikiáltottak új világrekordnak. Nem lett az! Találtok a beszámolóban egy Ausztriából  származó szarvasagancsot. Látszik rajta, hogy egyre hódít a kémia …..

Üdv.

Taki
Naplózva

"Az erdészeti és vadászati múltunk ismerete az alapja a mi büszkeségünknek, bölcsességünknek és az táplálja bennünk a jövőbe vetett hitet is"
Viktor
Vendég
« Új üzenet #11 Dátum: 2008. április 20. - 21:57:48 »

Azt hiszem én is jönnék jövőre...
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #12 Dátum: 2008. április 20. - 22:03:47 »

Na akkor már terveződik!
Összeállunk egy páran, és átmegyünk egy kis Szlovák-Magyar mini vadásztalálkozóra, és egy jó sörözésre! Piál Táncol Wave
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Sziju
Vendég
« Új üzenet #13 Dátum: 2008. Május 02. - 00:45:46 »

Nem pont szakmai rendezvény de most találtamhttp://www.velenceitofeszt.extra.hu/
A hosszú hétvére ha nincs jobb program
Naplózva
Viktor
Vendég
« Új üzenet #14 Dátum: 2008. Május 09. - 22:40:35 »

Johnuram üzenete:

"Nem láttam, hogy írtátok volna, ezért szólok:
2008. május 31.-én rendezik a II. Nemzetközi Vadásznapot Kisgyarmaton. Bővebb infó a programról: www.dorogloter.hu

Üdv mindenkinek Mosolyog"
Naplózva
Oldalak: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: