Oldalak: 1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36 37 38 39 40 41   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Őzbak 2008  (Megtekintve 113533 alkalommal)
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3605


« Új üzenet #465 Dátum: 2008. Július 16. - 16:30:00 »

Tegnapelőtt este kimentem egy kicsit már "bakügyben" körülnézni, aztán a körülnézés elég jól sikerült  Vállat von

Egy borókás rétre ültem ki.
Némi várakozás után gondoltam megpróbálom a butolót (szerintem nem egészen gilt a hangja, mert tavaly is szinte csak suták ugrottak rá, nade ha gidahangnak jó - asse rossz). Nem sokáig nyomkodtam, mikor azt vettem észre, hogy a borókák közül 15-20m-ről néz rám egy suta. Abba is hagytam a sípolást, nem akartam tovább bolondítani.

Hamarosan észrevettem egy másik őzet is, első ránézésre sutának néztem, aztán második ránézésre kiderült, hogy valószínűleg nem az. Asszem életem eddigi legkisebb gombos bakja volt: Két szőrkoszorú, aminek a közepében (50m-ről csak spektívvel) látszott egy pici-pici csonthegy.
A hüle fejemmel nem mertem lőni, hanem spektívvel néztem egy órán át, hogy van-e pöcse, vagy nincs-e pöcse. Persze a sokhelyen combig, derékig érő fűben ez nem derült ki, meg a bak se mozgott túl sokat, úgyhogy nem mertem lőni  Fejbever  Fej a falba

Egyszer csak a hátam mögé jött egy suta egy gidával. Sokat nem törődtem velük, hanem a bakot néztem gúvadt szemekkel. Később hátrafordulva láttam, hogy a suta nagyon kihúzta magát, na mondom észre vagyok véve. Visszafordultam a bakhoz de hallottam mögöttem az elugrás zaját. Gondoltam biztos csak a suta, de odafordulva láttam, hogy egy bak hajtja ezerrel a sutát. Hamar el is tűntek, úgyhogy tovább folytattam a kis bak hátsó felének nézegetését...
Közbe hátra-hátra néztem, és láttam, hogy jön vissza a sutát hajtó bak. Megnéztem jobban spektívvel, aztán úgy gondoltam, hogy jó lesz ez nekem. A korban bőven benne van, jobb sose lesz, úgyhogy meglövöm.

Hát így történt. Szép este volt.
Nade azt a kis gombost csak meg kell még alaposan néznem...
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
Marksman
Aladdin
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4220



« Új üzenet #466 Dátum: 2008. Július 16. - 17:11:06 »

Tegnapelőtt este kimentem egy kicsit már "bakügyben" körülnézni, aztán a körülnézés elég jól sikerült  Vállat von

 Igen Gratulálok!
Naplózva

"és hosszan kígyózó libasorban - útra kél a szafári"
jan
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2626



« Új üzenet #467 Dátum: 2008. Július 16. - 18:13:45 »

Gratulálok! Igen
Naplózva
Szik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 838


« Új üzenet #468 Dátum: 2008. Július 16. - 19:15:26 »


Ez az orrfolt elbizonytalanít.
Vélemények?



Szia H.!

Ha tényleg olyan az agancs amilyennek leírtad akkor gyorsan lődd meg amíg az osztrákok meg nem lövik, mert lőhető bak.
Az orrfolttal nem szabad foglalkozni mert egyedileg változik, hogy van vagy nincs és a korhoz sincs köze mivel ez nem őszülés következménye.
Üdv:Szik
Naplózva

"A tapasztalatot nem az évek súlyával mérik, hanem a megszerzett tudás hasznosításának a mértékével."
Szik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 838


« Új üzenet #469 Dátum: 2008. Július 16. - 19:18:16 »

  A korban bőven benne van, jobb sose lesz, úgyhogy meglövöm.



Mivel már visszarakott. Ördög
Gratulálok!
Naplózva

"A tapasztalatot nem az évek súlyával mérik, hanem a megszerzett tudás hasznosításának a mértékével."
Hegedűs Sándor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1467


« Új üzenet #470 Dátum: 2008. Július 16. - 19:41:00 »

Szia Kama!
Gratulálok a sikeres vadászathoz.Üdv HSanyi
Naplózva
Wipe
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1308



« Új üzenet #471 Dátum: 2008. Július 16. - 20:20:55 »

Szia Kama!

Gratulálok!   Igen
(Majd a "gombos"-ról is számolj be!)
Naplózva

A földet nem a szüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön!
Viktor
Vendég
« Új üzenet #472 Dátum: 2008. Július 16. - 21:03:41 »

Gratulálok Kama! Igen Igen Igen
Naplózva
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #473 Dátum: 2008. Július 17. - 08:26:10 »

Gratulálok Kama! Igen
Nagyon jó, öreg bakot ejtettél.
Naplózva
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #474 Dátum: 2008. Július 17. - 09:22:54 »

Tegnapelőtt este kimentem egy kicsit már "bakügyben" körülnézni, aztán a körülnézés elég jól sikerült  Vállat von


Hát ez tényleg igen jól sikerült! Gratulálok! Igen
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Steve
Vendég
« Új üzenet #475 Dátum: 2008. Július 17. - 10:44:49 »

Kama!
Gratulálok! Igen derék bakot ejtettél! Igen
Naplózva
Sziju
Vendég
« Új üzenet #476 Dátum: 2008. Július 17. - 15:18:14 »

Gratulálok! Igen
Naplózva
Marksman
Aladdin
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4220



« Új üzenet #477 Dátum: 2008. Július 17. - 21:00:05 »

Sziasztok!

Na, ma megérett bennem az elhatározás, hogy az est a falu melletti lesre kiülök, megnézem, "bakék" mit fejlődtek tavaly óta... Nagyon felhős idő volt, amikor 8 óra tájt elindultam, gondoltam egy fél órát hívogatok a lesen, hátha mozdul valami. Mikor odaértem a kis csík kaszálóhoz, egy igen öregnek tűnő, nagyon sötét agancsú, kb 20cm szárhosszú bak váltott épp be előttem a napraforgóba, meg is örültem, gondoltam majd a sípra csakcsak reagál... Mosolyog Leültem a lesdeszkára, abban a pillanatban csöpp-csöpp-csöpp, mire hazaértem, azalatt a bő 5 perc alatt bőrig áztam. Mire ezeket a sorokat írom, már elállt  Türelmetlenül Woest Vigyorog

 Wave
Naplózva

"és hosszan kígyózó libasorban - útra kél a szafári"
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #478 Dátum: 2008. Július 28. - 12:28:49 »

Tegnap hajnalban fel tudtam kelni, bakokat nézni.
Öt óra előtt a beírókönyv utáni nagy árpatarlón máris egy párocska. Tavalyi sutagida meg egy testre nem túl öreg bak. Bevárnak és tűrik, hogy előkotorjam a spektívet, feltámasszam a motorháztetőn, szidjam a tacskót, amely ugrál a platón és rázza az egész kocsit. A bak talán hároméves dárdás, vagyis az egyik oldalán van egy pici vezérág is. Nem rossz, még lehet, hogy visszatérek rá, bár itt lőni ugyan nem lehet, les nincs, földről meg kicsi a szög. Most is, ahogy nézem a távcsővel, látom mögötte a Plaza lapostetőjét.
Menek tovább párszáz métert, az egyik kicsi tábla repce tarlóján fekszik egy őz. Megint elő a spektívet, megkeresem benne. Bakocska tavalyról, villás és nem reménytelen eset. Látszik, hogy alszik, legalábbis csukva van a szeme. Mikor ráfordulok a tábla melletti útra, kényszeredve odébb poroszkál. Úgy fest, mintha már üzekedne három hétig, pedig aligha vitte többre a kukkolásnál ezen a téren.
Következő megállóhelyem egy keskeny csík lucerna. Ezt a helyet szeretik nagyon az őzek és kocsival is jól oda lehet csúszni és egy út melletti szalmabála rakat mellől kileskelődni. Van is kint két őz, egy tavalyi sutagida meg egy bak. A bak egy hatos, vastag fekete, de rendkívül rövid szárakkal. Három évesnél ez sincs több. Nem is nagyon bánom, mert lőni erre sem tudnék, szép háttért mutat a szomszéd falu temploma.
Az úttól balra még lábon az árpa. Ebben is látok egy őzet, bakocska az egyévesek csoportjából, alig ujjnyi nyársak, de hófehérre fente már a koma. Meg kéne lőni. Kéne persze, ha az ember nem lőhetne bármekkorát, ami kiáll.
Bakocska marad, most már gyalog megyek tovább egy nagy kukoricatábla mellett. Eszegeti már a disznó szépen ezt is, fene a fajtájukat. A kukorica mellett egy hosszú csík bíborherét ültetett egy magángazdálkodó. Nagyon jó legelő, szeretik az őzek, sőt még a pár darab szarvasunk is le-leugrik az erdőből a kedvéért. Most üres, sehol semmi. Beállok a kukorica sarkába és hívni próbálkozok. Gidahangra semmi, hívóhangra semmi, vészsirámra semmi… Ennek a sirámnak amúgy is gyanús a hangja, be kéne állítani.
Fél óra után elunom, visszamegyek a kocsihoz és azzal kerülök még egyet a nagy repcetarlónk mellett. Szélső fáknál leállítom és gyalog megyek előre a tarló meg a kukorica között. Ezt is tépik már elég durván a feketék, és ez az osztráké, aki kemény alkuellenfél…
Egy jó kan is ment előttem az úton az éjszaka, szépen kerülgeti a nyoma a tócsákat aztán bevezet a kukoricába. A tarlót folyamatosan távcsövezem, az alsó harmadban semmi, középtájon viszont három vörös folt. Néhányszáz méter után látom hogy két bak és megint egy tavalyi sutagida kerülgeti egymást. Spektívet fel tudom támasztani egy tavaly itt hagyott körbálára és nyugodtan nézegetem őket.
A két bak majdhogynem egyforma. Fiatal 2-3 éves villás legények, hófehér orrfolt világít mindkét arcból. A sutával melyik van, azt nem tudom eldönteni, szerintem ezt ők sem igazán tudják. Hol ez piszkálja, hol az. Mihelyst az egyik, halaszthatatlan és számomra ismeretlen szándéktól vezérelve, lógó pofával, felszalad a tábla felső végébe, a másik kezdi terelgetni a sutát. Mire előbbi visszarohan, emez komoly ábrázattal elé áll és nagy dülöngélések közepette kerülgetik egymást. Közben a suta odébb legelészik vagy száz métert, hirtelen észbe kapnak, utána loholnak, odaérve ismét nagy a tanácstalanság. Közben az egyik lerohan elém húsz méterre, berohan a kukoricába mellettem, olyan ötven méter után kirohan és szalad vissza a sutához, meg a haverhoz. Haver sem sokra megy a sutával addig, próbál ugyan ráhágni, de az kisétál alóla… Aztán mindhárman békésen legelészni kezdenek.
Ott is hagyom őket, bár kétségtelen, hogy mulatságos kis társaság. Visszafelé menet még sípolok egyet a bokorsor sarkán, de nem mozdul semmi.
A kocsiban hazafelé megállapítom magamban, hogy még az elején járhatunk a násznak. Fiatal legények legyeskednek tavalyi szűzlányok körül. Valahogy úgy, mint, amikor osztálykirándulásra megy a gimnáziumi 4/A.

No, ez történt tegnap reggel, őzbak fronton.
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Viktor
Vendég
« Új üzenet #479 Dátum: 2008. Július 28. - 12:34:30 »

Köszönjük, hogy megosztottad velünk!
Naplózva
Oldalak: 1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36 37 38 39 40 41   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: