Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 ... 47   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A vadászat etikai kódexe, vadászati tradíciók  (Megtekintve 204015 alkalommal)
Taki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138



WWW
« Új üzenet #315 Dátum: 2009. November 26. - 07:56:29 »


Szevasz Sanyooo!

"Én nem akarok vitatkozni veled, pedig néha engem is megdöbbentenek egyes hozzászólásaid."

Egy fórumon pedig előfordulhatnak nézetkülönbségek. Annyira megdöbbentő ha valakinek más - vagy van véleménye? A szólás-mondásodban sok a bölcsesség, de ahhoz, hogy rám húzzad ismerned kellene engem. Vagy vadásztunk mi már együtt? Egyáltalán ismerjük mi egymást?

Feri,

én tudom, hogy tökös gyerek vagy, és max. kvittelem is. De ha lehet, akkor én vágyom a békés öregségre, hogy a pár hete született fiú unokámból még ETIKUS vadászt nevelhessek. 

üdv.
Taki
Naplózva

"Az erdészeti és vadászati múltunk ismerete az alapja a mi büszkeségünknek, bölcsességünknek és az táplálja bennünk a jövőbe vetett hitet is"
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16591



« Új üzenet #316 Dátum: 2009. November 26. - 08:14:11 »



Feri,

én tudom, hogy tökös gyerek vagy,

Ez ugye addig tart, amíg egy kan oda nem csap egyet... Nem szól szám

 
De ha lehet, akkor én vágyom a békés öregségre, hogy a pár hete született fiú unokámból még ETIKUS vadászt nevelhessek. 

Gratulálok az unokához! Emelem
Feri
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #317 Dátum: 2009. November 26. - 09:30:12 »

Milyen jó történetek kerülnek elő egy vita kapcsán.  Igen  Emelem
Naplózva
antiszoc
Vendég
« Új üzenet #318 Dátum: 2009. November 26. - 16:41:20 »

Gratulálok az unokához, neveld igaz vadásszá,ne csak puskás emberré. Emelem
Naplózva
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #319 Dátum: 2009. November 26. - 18:28:06 »

Szevasz Taki!

Én magam alapvetően sok kérdésben osztom a véleményed - pl. érdekképviselet, szalonkázás, magyar vadászati vezetők "munkája"...stb - de szerintem sarkosan értelmezed ezt a dolgot.
Igazat adok Boarnak, hogy ha voltál/voltam/voltunk olyan gyarlók és "éhesek" hogy rásütöttük a puskát a disznóra, akkor azt bizony MEG KELL keresni.
Ez nem mindig sikerül, de a lelkiismeret akkor nyugodt, ha az ember ami tőle telik megteszi.

Az általad írtak alapján neked ezek szerint hajtásban nem is szabadna részt venned, disznóra csak tuti helyzetben lőhetnél, mondjuk szórón 50-60 m-ről ahol biztosan el lehet jól helyezni a jó lövést.

Én azt gondolom a vadnak is jár az, hogy megtegyük azt ami neki jár, mert az ő halála nekünk valahol öröm.
Ellenben nekem a nyomorultul pusztulása nem öröm.

Persze minden csak lelkiismeret kérdése, van aki saját bőrét féltve lemond 1-1 disznóról, van aki nem.
Én az utóbbiba tartozom.

Üdv w.
Naplózva
Taki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138



WWW
« Új üzenet #320 Dátum: 2009. November 26. - 20:48:32 »


Szevasz Öreg!

Ilyen hülyén fogalmaztam? Wetzlar dehogy mondok én le a sebzett vadról - akkor Te sem ismersz engem. Csak megválogatom a módját a megkeresésének. Az tuti, hogy nem mászok be utána hasmánt magam után húzva a töltött fegyverem, mert egy ilyen helyzetben nemcsak a disznó tehet bennem kárt,  hanem a puskám is. Mellesleg egy ilyen helyzet leírásából indult a vita ....  Ilyenkor a keresést a kutyákra bíznám - mert van az ilyen munkára alkalmas vadászeb is. A hajtás kérdését direkt nem érintettem, mert abban nincsen elég jártasságom.  Nálunk a hajtásnak van vezetője és Ő szokta meghatározni kik és milyen körülmények közt keressenek utána a sebzett vadnak. A standos vadászok,  akik közé már a koromnál  és a vendég státuszomnál fogva is tartozni szoktam a legritkább esetben keresnek sebzett vadat.  Főleg nem csiklandós helyzetekben ….

Ok, maradjunk abban, hogy meg kell keresni! De a keresés közben én a testi épségemet nem vagyok hajlandó  kockáztatni az biztos - akkor inkább vesszen el.  Én legalább beismerem és kijelentem.  Kíváncsi lennék, hogy a melldöngetők közül ki  menne be pl. egy fartőn lőtt kan után,  vagy ami még rosszabb egy sebzett malacot vigyázó kocához a nádasba? Ezt nagyon megnézném!
Érdekes az apróvadas példámra nem reagált senki .  Azt nem kell megkeresni?  Annak nem fáj ?

De a puding próbája, hogy megeszik. Holnap  utazok  keletre és szombat vasárnap  farkasra és disznóra hajtunk! Most tisztítottam át a 9,3-as duplát - még most is itt terjeng az olaj illata. (mennyei illat) A hajtás távcsőben is lecseréltem az elemet had ragyogjon az a pontocska. Imádom,  mikor szinte beleszívódik a disznó oldalába. Ez lesz idén az első … Utána hetente még három hét végét veszek részt  ilyen vegyes vagy  csak sima disznó hajtásokon – egészen  karácsonyig.  Remélem nem fog kelleni után keresni  …. Sárgul köztetek valaki ???  Ördög

Üdv.
Taki
Naplózva

"Az erdészeti és vadászati múltunk ismerete az alapja a mi büszkeségünknek, bölcsességünknek és az táplálja bennünk a jövőbe vetett hitet is"
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #321 Dátum: 2009. November 26. - 21:12:34 »

Szia Taki!

Kiszaladtam a tükörhöz megnéztem, de szerencsére még nem sárgulok! Mosolyog

Egy nagy kalappal! Igen
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16591



« Új üzenet #322 Dátum: 2009. November 26. - 21:33:03 »



Kíváncsi lennék, hogy a melldöngetők közül ki  menne be pl. egy fartőn lőtt kan után,  vagy ami még rosszabb egy sebzett malacot vigyázó kocához a nádasba? Ezt nagyon megnézném!
Pl. én. Bár a sebzett malacos példa nem az igazi. Azt nemigazán szokta az ember sebezni, amelyik meg már akkora, hogy beszélhetünk "sebzés"-ről, azt nem őrzi az anyja. Csinál egy kis műbalhét, morog, köröz de oda  már nem jön.
Nádban egyébként még nem volt csiklandós helyzetem. Ott nem szorítja meg az ember a sebzettet, az biztonságban érzi magát mert le tud lépni és engem legalábbis még nem támadott meg egy sem.  Olyan már volt, hogy én nagy óvatosan és kissé leizzadva kerestem a disznót a nádasban órákig, az meg a túloldalon szép csöndben lelépett...
Az apróvad más tészta Taki, mert azzal elbánik a kutya önmaga is és nem is igazán vadászunk apróvadra kutya nélkül...ott nincs az a helyzet, hogy inkább majd másnap kutyával megkeresem mert azonnal megkeressük.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
jan
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2626



« Új üzenet #323 Dátum: 2009. November 26. - 21:43:27 »

Üdv Taki!

Azt senki sem mondhatja, hogy én loptam, csaltam, hazudtam, de ne tessék elítélni emiatt, hiszen sokan mások is ezt csinálják!
Az hogy máshol mit csinálnak -keresik az apróvadat vagy sem- nem mentesít téged az alól, hogy megkeresd amit meglőttél.

Azontúl pedig vannak, akiknek a nagyvad utánkeresése nem kedv kérdése, mint neked, hanem meg kell csinálnia, mert ez a munkája része. És egészen biztos lehetsz benne, hogy nálunk (az üzemi területen) ráteszik a kutyát a vérre, bármilyen lövésről is van szó. A vezetőiket pedig nem melldöngetőnek hívják, hanem hivatásos vadásznak.

Mellesleg a sűrűn emlegetett jogszabály erre kötelez is minket.

Vtv. 29.§ (2) A vadász köteles az általa sebzett vagy az egyébként súlyosan beteg vadat annak elejtése céljából felkutatni. ....

Gondolom abban a magasan fejlett vadászati kultúrával bíró országban, amelyben vadászol, szintén van erre valamilyen rendelet. Amelyet ezek szerint te csak addig tartasz be, amíg neked megfelel. Vagy?
Naplózva
BErik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1812



« Új üzenet #324 Dátum: 2010. Január 09. - 14:44:36 »

A szórón való szarvasvadászatról szeretném kifejteni az én véleményemet.

Szóval szerintem is a szarvasfélék szórón történő vadászata nem etikus. Viszont ha belegondolok abba, hogy a muslincától kezdve az elefántig, minden állatnak a saját élete éri a legtöbbet, akkor a vaddisznó vadászatát is el kell hogy ítéljük a szórón. Végül is miben különbözik a kettő? Ennek is az életét vesszük el, meg annak is. Ha ezen az alapon gondolkodok akkor minden vadfaj vadászata szórón elítélendő.
Visszatérve a szarvasvadászathoz. Tegyük fel hogy szórón nem lövök szarvast. OK. Akkor ha tudom hogy merről jönnek, merre mennek a szarvasok akkor meglőhetem őket még a szóró előtt 500 méterre, az erdő másik oldalán, és mosom kezeimet, én nem lövök szarvast szórón. Szerintem akkor már ez is elítélhető.
Szerintem ez a dolog nagyban függ a vadászterülettől, adottságoktól és a házi szabályzattól. Pl. nálunk vendéget hívhat minden tag, korlátlan mennyiségben, de csak a magánszórójára. Ha mondjuk elhívja az egyik tag a barátját, akinek egyébként nincs lehetősége szarvast lőni, és éppen úgy adódik hogy jön a szóróra szarvas, akkor azt az esetek 90%-ában meglövi a vendég. Nem beszélve arról hogy ebben a társaságban a télen leadott szarvasok túlnyomó többségét tuti hogy szórón lövik a tagok is.

Szóval szerintem ez egy nagyon kényes kérdés. Én eddig három disznót lőttem szórón, semmi mást, de én úgy érzem (szentségtörés ide-vagy oda), hogy ha a szarvasfélék szórón történő vadászatát elítéljük, akkor ítéljük el disznó és más vadfaj vadászatát is.

 Emelem
Naplózva

"Amit csinálunk, ahhoz érteni kell. Amit mondunk, abban hinni kell. És akivel beszélünk -akit tanítunk- azt egyrészt szeretni kell, másrészt komolyan kell venni." Sz.L.
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9988



« Új üzenet #325 Dátum: 2010. Január 09. - 15:02:32 »

Szia Erik !

A vadászati törvény és az etikai elvárások azért "lazábbak" egy kicsit a disznóval szemben, mert egy rendkívül szapora és sok gazdasági kárt okozni tudó állatfaj.
Ezért megengedett törvényileg az éjszakai vadászat, esetenként (engedéllyel) a lámpahasználat, illetve a szórón való lövés.
Morális oldalról van igazság abban, amit írsz, (egyenlő pálya-egyenlő esélyek) de gyakorlatilag a szórón való disznólövés korlátozása jelentős terítékcsökkenést, ezáltal gyors állománygyarapodást eredményezne disznóéknál, ami mező és erdőgazdálkodói oldalról, végső soron vadgazdálkodási oldalról (vadkár) sem kívánatos.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
BErik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1812



« Új üzenet #326 Dátum: 2010. Január 09. - 15:24:24 »

Szia Erik !

A vadászati törvény és az etikai elvárások azért "lazábbak" egy kicsit a disznóval szemben, mert egy rendkívül szapora és sok gazdasági kárt okozni tudó állatfaj.
Ezért megengedett törvényileg az éjszakai vadászat, esetenként (engedéllyel) a lámpahasználat, illetve a szórón való lövés.
Morális oldalról van igazság abban, amit írsz, (egyenlő pálya-egyenlő esélyek) de gyakorlatilag a szórón való disznólövés korlátozása jelentős terítékcsökkenést, ezáltal gyors állománygyarapodást eredményezne disznóéknál, ami mező és erdőgazdálkodói oldalról, végső soron vadgazdálkodási oldalról (vadkár) sem kívánatos.


Szevasz Lajos!

Igen tisztában vagyok azzal hogy a disznó milyen szapora, és hogy mekkora károkat tud okozni. De, szerintem azért a szarvas se "piskóta" ami a károkozást illeti. Az is tud csúnya munkát csinálni.
Szerintem az egésznek lehet egy olyan alapja is (gímszarvas esetében) hogy a gímbika a magyar erdők koronás királya, vadászata szórón nem méltó vadászhoz (amivel egyet is értek maximálisan). Talán innen eredhet az hogy gímet (tarvadat is beleértve) nem lövünk szórón. Persze ez csak egy találgatás hogy honnan eredhet ez a szokás.

Szerintem az lenne a legjobb ha ez az egész nem lenne téma. Értem ezalatt azt hogy nagy- és vegyesvadas társaságoknál meglenne a szóró, ahol nyugi van. És vannak a társasági lesek. Ez lehet hogy valahol természetesnek hangzik, de itt olyan hogy társasági  les szóró nélkül, nagyon kevés van. Ha mindenáron ragaszkodsz a hagyományokhoz -márpedig miért ne ragaszkodnál- és szarvast szeretnél lőni, akkor fogod a lőbotod, lesszéked és mész cserkelni.
Ez önmagában nem rossz dolog, sőt nagyon is jó! A bibi csak ott van az egésszel hogy tudod, hogy a többi tag nem ezt teszi. Azok ezt lesz@rják, és -ami szerintem a legszörnyűbb az egészben- meg sem fordul a fejükben hogy etikusan cselekedtem-e amikor meglőttem a szórón a borjút.

 Wave
Naplózva

"Amit csinálunk, ahhoz érteni kell. Amit mondunk, abban hinni kell. És akivel beszélünk -akit tanítunk- azt egyrészt szeretni kell, másrészt komolyan kell venni." Sz.L.
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #327 Dátum: 2010. Január 09. - 19:21:17 »

Lajos!

Nálunk a szarvas okozza a károk 95%-át! Kacsint

Egyébként véleményem szerint a disznó szórón való lövésének a "táptalaja", hogy anno dúvadként kezelték, lőtték ahol/ahogy érték.

A szórón való szarvasvadászat országos méretű, kár ezt tagadni, ahol csak megfordultam nagyvadas placcon, zokszó nélkül ki volt adva a tűzparancs a szarvasra.
Más kérdés, hogy én ha már kint kell ülni órákat, ezt a disznó kedvéért teszem meg, a szarvasért biztosan nem ücsörögnék órákat.
Ez persze a disznóvadászat iránti vonzódásom miatt van így, dehogy én egy szarvasért a szórónál nem fagyasztom szét magam az biztos. (disznóért viszont bármikor)
Szarvasra nekünk is megvannak a vetések mellett a leseink az erdőszéleken, bent ha nem muszáj nem lövünk szarvast, maximum a reggeli cserkészeteken.
Naplózva
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9988



« Új üzenet #328 Dátum: 2010. Január 10. - 10:32:35 »

Szia Roli!

Kár, hogy tegnap elszállt egy hozzászólásom, ugyanis nem a megszokott gépemről "dolgozom", aztán miközben írtam, lejárt a kiszabott idő, újraírni pedig nem volt kedvem.
A lényege az volt, hogy db-db-ra vetítve a gím kártétele a kukoricában szerintem is jóval nagyobb, mint a disznóé, napraforgóban pedig szinte csak a szarvas károsít. /Apróvadas területen a nyúltól most tekintsünk el./
Százalékos arányt nem mondanék, de abban biztos vagyok, hogy az az általánosan elterjedt nézet, miszerint a mg-i vadkárokért 75 %-ban a disznó lenne a felelős, az teljesen fals, legalábbis nálunk.

Személy szerint általában kétes vadászértékűnek tartom a szórón elejtett zsákmányt, teljesen mindegy, hogy szarvas vagy disznó az illető. Nem mondom, hogy évente egy "konyhasüldőt" nem pattintok le a szórón, amikor valamilyen alkalomra vadhús kell, de ezek inkább olyan "betakarítás jellegű" lövések, maradandó vadászemléket azok a disznók adtak, amelyeket cserkelés közben ejtettem el, vagy csak úgy véletlenül sodorta elém a balsorsa.
Ilyen élménnyel én egy-két évig el vagyok, nem hajszolom, nem erőltetem a következőt. Soha nem fogom, nem is próbálom megérteni azokat a vadásztársakat, aki az adott évi 20. szórón lőtt disznója után még képes minden nap éjfélig kinn ülni és várni a huszonegyediket.
Szóval én azt hiszem, hogy a szórón való szarvaslövés csak akkor szorulhat vissza, ha a vadásztársadalom tagjai belső indíttatással, lelkileg jutnak el oda, hogy nem igénylik a könnyű sikert. Ehhez persze kell(ene) valódi élmény is, hogy legyen összehasonlítási alap.








Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Taser
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2149

"“ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”"


« Új üzenet #329 Dátum: 2010. Január 10. - 11:08:37 »

Nekem sokszor magával a szóró kifejezéssel is gondjaim vannak. A legtöbb helyen a szóró már inkább etető hely. Különösen ilyen kor télen amikor azt mondják kivisznek a " szóróra " ahol aztán találunk egy siló hegyet, mellette egy leborítva egy zsák kukorica meg pár mázsa cukorrépa. Szerintem ezt már nehéz szórónak nevezni. Persze a vadásztatónak illetve a végletekig frusztrált vadásznak kell a sikerélmény a minden napok állandó sikertelensége után ,és igyekszik megkönnyíteni a saját dolgát. A szóró megadja a biztonságérzetet. Ennyi kajára biztos odajön valami! A vadásztató is nyugodt a vendég nem fog elmászkálni mert "ennyi kajára biztos odajön valami".
Nagyon kevés helyen van már arra lehetőség, hogy vadászat közben arra kóborolj amerre tetszik, hogy hallgass a megérzéseidre, tapasztalatodra, hogy tényleg kihasználd a képességeidet, ügyességedet. Nekem ez az igazi vadászkarácsony, ha ilyen helyre eljuthatok.
Naplózva

A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem.
Nem gondolkodunk. Nincs mivel. Lövünk. Van mivel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 ... 47   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: