Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... 47   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A vadászat etikai kódexe, vadászati tradíciók  (Megtekintve 203928 alkalommal)
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16591



« Új üzenet #285 Dátum: 2009. November 24. - 17:59:53 »

Szerintem arra gondolt, hogy töltve van a puska! Legalább is nem látszik, hogy töltetlen! Szomorú
Plusz arra, hogy a murmeltier-es fotón avatás van éppen, de a delikvens fején ott figyel a kalap(ez persze csak az eredeti fotón látszik)...
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Taki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138



WWW
« Új üzenet #286 Dátum: 2009. November 24. - 19:53:51 »


Szevasztok!

Molnár Attila belinkelt ide két képet és megjegyezte azt a fegyver használata közben tett szabálytalanságot,  amit a képek egyértelműen bizonyítanak.  Hogy ki  van a képen és hogyan készült a kép az most számomra  lényegtelen …..
Nem lényegtelenek viszont azok a hozzászólások,  amelyek a képek belinkelését hangoztak el. Hadd fejtsem ki röviden ezekhez a véleményem.  Szerencsére Pyrus belinkelte annak a rendeletnek is a kivonatát,  ami ezt a kérdést kezeli így volt némi kiindulási alapom …..

Pyrus:

A fegyvert nem csak akkor üríted ki a vadászat befejeztével mikor társas vadászaton vagy,  hanem a vadászatok szünetében és a  vadászat befejeztekor is. A fényképezés és az avatás,  vagy  a terítéknél való részvétel minden esetben a vadászat szünetének vagy már befejezett vadászatnak számít.   Igaz, hogy a fegyver töltetlenségének a láthatósága a rendeletben a többi vadász számára szól de ez szerintem csak egy fordítási hiba lehet mert nálunk ugyanilyen a rendelet  „a kiürített fegyvert a  környezete számára is láthatóvá kell tenni“  megfogalmazásban van.

Urr Antal:

Szerintem ne filozofáljunk azon, hogy minek van értelme és minek nincsen, mert ilyenekből  vannak a bajok. A fegyvert megtörni  vagy  a zárdugattyút hátrahúzni csak egy pillanat műve -  nem beszélve arról, hogy ezt törvény írja elő. Milyen értelme van annak, hogy töltött vagy töltöttnek látszó fegyver van a közelembe, ha már nem vadászok hanem pl.  egyedül fényképezgetek. Ne haragudj „gyakorlott kollégám” , de itt kezdődik az önkényesség,  ami egy törvény vagy rendelet betartásánál megengedhetetlen.

Janika:

Nem is beszélve a dzsindzsában történő kúszás-mászásnál. És ilyen töltött fegyverrel is előfordulhat ugye ...

Amennyiben saját kezűleg akarod magad kinyírni ?!

A vadászlőfegyvert terepakadályokon történő áthaladások megkezdése előtt, magasleslétra használata előtt, ......  üríteni kell !
A dzsindzsában történő kúszás-mászás az természetes helyváltoztatás ?  A kúszás-mászásnál az egyik kórószár a biztosítóba akadva kibiztosítja a fegyvert a másik meg beleakad a ravaszba és meg van tragédia…. A helyszínelők meg hónapokig törik a fejüket azon, hogy mi történhetett, mert józan emberi ésszel felmérve ekkora felelőtlenséget el sem tudnak képzelni …..
A fegyverhasználatát szabályozó rendelet betartásánál nem a társas vadászat a lényeg Janika hanem az általános biztonságos fegyverhasználat  még EGYÉNI VADÁSZATNÁL is.  Az a baj, hogy ezt tanítani kellene a képzéseken és a vizsgákon pedig megkövetelni a tudását. A vadászatokon pedig a betartását. Én is voltam olyan echte helyeken vendég, ahol a „kolléga” azzal utasította el a zárdugattyú hátrahúzását, hogy még mit nem – bele megy  a kosz a csőbe.  Majd ha demonstratíve hazaküldenének ilyet a vadászatról, akkor többi vadász nagyon is odafigyelne a fegyvere biztonságára. De a vadászat irányítója, akinek valószínűleg a fizetése függhetett az illetőtől csak nyelt egyet és hagyta tovább folyni az eseményeket. (Az országot nem írom le, nehogy valaki ismét olyanba kapaszkodjon bele,  ami lényegtelen ahhoz  képest, amit valójában ki akartam fejezni a mondanivalómmal)
Mint már tegnap írtam a szaksajtónak óriási szerepe van abban, hogy a vadászat vadásziassan is nézzen ki. Legalább a nagyközönség és laikus (nemvadász) olvasók felé! Nem kisebbítem annak a vadásznak a hibáját, aki nevetségessé tette magát az elejtett vízilónál,  de az ilyennek egy magára valamit is adó szaklapban nem szabadna megjelenni. Egy vadászújság főszerkesztő helyettesének pedig hatványozott mértékben kellene odafigyelnie minden lépésére és szavára, ami kapcsolatos a vadásztársadalomban betöltött tisztségével.   
Ami a mindennapi életet illeti még a legjobban ellenőrzött körülmények közt is megtörténik egy-egy baki. Ki ne hagyta volna életében legalább egyszer nyitva a gázcsapot vagy ki ne zárta volna ki magát a kocsijából, lakásából. A fegyverrel is így van – minél többet használjuk, annál többször esik meg, hogy „elfelejtsük” kiüríteni olyan esetekben, mikor azt a rendelet egyértelműen előírja. Általában elég egy szolid hangnemben tett figyelmeztetés és az illető szinte bocsánatkérően javít a helyzeten.  Normális helyeken így kellene ennek működni …
Egy novemberi szlovák vadászújságból ollózott kép melléklettel illusztrálom, hogy nálunk is járnak külföldre vadászni és a mieink is örülnek a sikernek, amit szívesen osztanak meg másokkal. A vadászújság szerkesztője viszont kényesen figyeli, hogy még az Afrikában készített képek is etikai szempontból feleljenek meg a jó ízlésnek és fegyverbiztonsági szempontból se hajlandóak semmit elnézni. Amelyik kép az ilyennek nem felel meg azt nem jelentetik meg – legyen azon bárki …


üdv.

Taki
Naplózva

"Az erdészeti és vadászati múltunk ismerete az alapja a mi büszkeségünknek, bölcsességünknek és az táplálja bennünk a jövőbe vetett hitet is"
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #287 Dátum: 2009. November 24. - 20:12:07 »

Szervusz Taki!

"A dzsindzsában történő kúszás-mászás az természetes helyváltoztatás ?  A kúszás-mászásnál az egyik kórószár a biztosítóba akadva kibiztosítja a fegyvert a másik meg beleakad a ravaszba és meg van tragédia…. "

 Fejvakarás

Akkor utánkeresés közben ürítsem ki a puskát?


Ne haragudj „gyakorlott kollégám” , de itt kezdődik az önkényesség,  ami egy törvény vagy rendelet betartásánál megengedhetetlen.

Milyen törvényt vagy rendeletet nem tartok be?
Naplózva
Taki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138



WWW
« Új üzenet #288 Dátum: 2009. November 24. - 20:56:29 »


Szevasz Anti!

Azt nem írtam, hogy nem tartottál be valamilyen rendeletet vagy törvényt!!!

De az elmélkedés, hogy - "egyéni vadászat során, amikor egyedül készítünk fényképet, szerintem ennek semmi értelme......" Az bizony már gondolatban törvény sértés. A rendelet nem kezel olyan témát - hogy mikor minek mi az értelme - hanem ki mondja, hogy mikor mit kell tenni. Ezt überelni szerintem önkényesség ....

Igen. Ha utánkeresésnél akadályokat hidalsz át akkor is ürítsed ki a puskádat! Nem oroszlánra vagy más veszélyes nagyvadra vadászol .....

üdv.
Taki
Naplózva

"Az erdészeti és vadászati múltunk ismerete az alapja a mi büszkeségünknek, bölcsességünknek és az táplálja bennünk a jövőbe vetett hitet is"
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #289 Dátum: 2009. November 24. - 20:58:54 »

Értem.
Naplózva
Taki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138



WWW
« Új üzenet #290 Dátum: 2009. November 24. - 22:24:05 »


Szevasz Janika!

Ha csak önmagadot veszélyezteted vele, akkor is ki kel ürítened a puskát. A véletlenül elsülő puska golyója ugyebár messze repül és MO meglehetősen sűrűn lakott. A törvény előírja, hogy nem tehetsz kárt senki  egészségében vagy más vagyontárgyában.  Ha ezt nem teszed meg akkor fegyelmezetlen és önkényes tervényszegő vagy, miáltal mentálisan alkalmatlan vagy a vadászat gyakorlásához. A vadászathoz nem okvetlen szükséges a töltött fegyver. A fegyvert elég közvetlen a lövés előtt csőre tölteni.

üdv.

Taki
Naplózva

"Az erdészeti és vadászati múltunk ismerete az alapja a mi büszkeségünknek, bölcsességünknek és az táplálja bennünk a jövőbe vetett hitet is"
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #291 Dátum: 2009. November 24. - 22:31:08 »


Igen. Ha utánkeresésnél akadályokat hidalsz át akkor is ürítsed ki a puskádat! Nem oroszlánra vagy más veszélyes nagyvadra vadászol .....

üdv.
Taki

Csak disznóra. Bármi dzsindzsán megyek keresztül a lezárt Mauserrel(98-as) mi baj lehet?
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
bferi
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 1024


« Új üzenet #292 Dátum: 2009. November 24. - 22:52:28 »

Sziasztok!

Engedjétek meg hogy beleszóljak.

Itt a jó példa arra, hogy lehet egy szabályt így is-úgy is értelmezni. A hangsúly a terepakadályon van. Ezt az FVM rendelet nem taglalja, hogy mit ért alatta. Szerintem. Homályosan emlékszem régebbi szabályozásra, melyben zárójelben fel volt sorolva néhány példa a "terepakadály" után: kerítésen való átmászás, jégen való áthaladás, árkon, csatornán való áthaladás stb. Nem vitás, ilyen esetekben üríteni kell a fegyvert.
De szerintem túlzás bármilyen fedett terepet idesorolni. Nagyvadra cserkelést nem sűrűn gyakorlok, nem is akarom taglalni, de apróvad társasvadászaton egy kukoricásba, vagy egy hasig érő gyékényes-sásos gazosba ha beérek akkor ki kellene ürítenem?
Naplózva

-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram?
-Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
jan
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2626



« Új üzenet #293 Dátum: 2009. November 24. - 23:02:00 »

Ha beleszólhatok: az utánkeresés eléggé más történet. Láttunk már embereket, akiket disznó tett nyomorékká, vagy sebzett súlyosan. Legutóbb tavaly, -nem messze tőlünk- egy vadászt úgy vágott meg a kan, hogy 5 napon belül két súlyos műtétet kellett elvégezni rajta. A helyi sajtó is komolyan foglalkozott az esettel.

Ezért úgy gondolom, aki saját- és esetleg nagyértékű kutyája- bőrét viszi vásárra, az hadd döntse el saját belátása, józan itélőképessége szerint, hogy mikor tölti vagy üríti a puskáját. Nyilván íróasztal mellett edződött szakértők erre is tudnak előírást kreálni, ez természetes.

Mivel a sebzett disznó, (meg más vad is) keresi a zavartalan helyet ahol elfeküdhet, ezért a követése jellemzően nehéz terepen, sokminden által akadályoztatva zajlik. Ha minden egyes áthidalt akadálynál töltés-ürités következne, egy merő fegyvercsattogtatásból állna az egész keresés.

Meg bírnám nézni a szabályalkotót, amint mondjuk egy vadrózsás-kökényesben hétrét görnyedve követi a vért, négykézláb átcsúszik egy tüskés alagúton, majd átérve rajta feltérdel, és ekkor 5 méterről ráfúj a sebzett disznó... mire ő előkapja -az előírásoknak megfelelően üres- fegyverét, zsebéből előkotorja a töltényeket, és betölt... vicces elgondolás. És teljesen életszerűtlen. Nyilván könnyű ragaszkodni ezen előírásokhoz olyanoknak, akik sosem kerülnek ilyesmi helyzetbe.
De persze hálás dolog, ezt elismerem.


Naplózva
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #294 Dátum: 2009. November 25. - 08:57:02 »

Ha beleszólhatok: az utánkeresés eléggé más történet. Láttunk már embereket, akiket disznó tett nyomorékká, vagy sebzett súlyosan. Legutóbb tavaly, -nem messze tőlünk- egy vadászt úgy vágott meg a kan, hogy 5 napon belül két súlyos műtétet kellett elvégezni rajta. A helyi sajtó is komolyan foglalkozott az esettel.

Ezért úgy gondolom, aki saját- és esetleg nagyértékű kutyája- bőrét viszi vásárra, az hadd döntse el saját belátása, józan itélőképessége szerint, hogy mikor tölti vagy üríti a puskáját. Nyilván íróasztal mellett edződött szakértők erre is tudnak előírást kreálni, ez természetes.

Mivel a sebzett disznó, (meg más vad is) keresi a zavartalan helyet ahol elfeküdhet, ezért a követése jellemzően nehéz terepen, sokminden által akadályoztatva zajlik. Ha minden egyes áthidalt akadálynál töltés-ürités következne, egy merő fegyvercsattogtatásból állna az egész keresés.

Meg bírnám nézni a szabályalkotót, amint mondjuk egy vadrózsás-kökényesben hétrét görnyedve követi a vért, négykézláb átcsúszik egy tüskés alagúton, majd átérve rajta feltérdel, és ekkor 5 méterről ráfúj a sebzett disznó... mire ő előkapja -az előírásoknak megfelelően üres- fegyverét, zsebéből előkotorja a töltényeket, és betölt... vicces elgondolás. És teljesen életszerűtlen. Nyilván könnyű ragaszkodni ezen előírásokhoz olyanoknak, akik sosem kerülnek ilyesmi helyzetbe.
De persze hálás dolog, ezt elismerem.




 Igen Igen Igen
Naplózva
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #295 Dátum: 2009. November 25. - 09:21:02 »

Kerítésen át, lesre fel-le esetleg kézzel lábbal kapaszkodós árokátmászásnál én is kiürítem MINDIG a puskát, barátaim tudják, hogy autóba való beszállásnál a megtört üres puska töltényűrjét is megmutatom a többieknek (!), nem flangálok összecsukott puskával a társasvadászatok előtt-után, nem lengetem a puskacsövet más irányába...........de hogy én nem fogok a disznó után töltetlen (vegyescsövű!) puskával bebújni a szedresbe, az is biztos. Nem vagyok egy beszari típus, de hülye se, és nem fogom az ebem és a magam testi épségét kockáztatni azzal, hogy egy esetleges támadás esetén törögetem és töltögetem a puskát...
Naplózva
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #296 Dátum: 2009. November 25. - 09:22:56 »

Kerítésen át, lesre fel-le esetleg kézzel lábbal kapaszkodós árokátmászásnál én is kiürítem MINDIG a puskát, barátaim tudják, hogy autóba való beszállásnál a megtört üres puska töltényűrjét is megmutatom a többieknek (!), nem flangálok összecsukott puskával a társasvadászatok előtt-után, nem lengetem a puskacsövet más irányába...........de hogy én nem fogok a disznó után töltetlen (vegyescsövű!) puskával bebújni a szedresbe, az is biztos. Nem vagyok egy beszari típus, de hülye se, és nem fogom az ebem és a magam testi épségét kockáztatni azzal, hogy egy esetleges támadás esetén törögetem és töltögetem a puskát...

 Igen
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Taki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138



WWW
« Új üzenet #297 Dátum: 2009. November 25. - 10:12:39 »


Szevasz Anti!

Én még töltött fegyverrel se mászok be a szedresbe a sebzett disznó után. Ilynekor minden esély a disznó mellett szól. Igen jó és gyakorlott kutyának kell lenni annak, amelyiket a sebzett disznó után is be lehet engedni ilyen helyekre nemhogy az ember próbálkozzon ilyen meggondolatlansággal. Ismered a pilóták mondását: "A bátrak a temetőben vannak". Hasonlóan így van ez a vadászatban is - főleg ahol nem csak nyulakra vadásznak. Szerencsére nálunk csak a disznó vadászata rejt magában némi veszélyt a vadászra nézve, de az is megelőzhető azzal. hogy tudatosan nem megyek a baj elébe - jön a baj magától is.
Én is hárítottam  el kétszer is már sebzett disznó támadását (ezidáig sikeresen), de ismejük be, hogy az ilyen esetek nem tartoznak a vadászatok mindennapjaihoz és szerencsére meglehetősen ritkák.

Jan,

IGAZAD VAN! De a vadászat egyik legfontosabb követelménye a fegyelem. A jogalkotót addig kell cseszegetni míg a törvény vagy a jogszabály nem került elfogadásra. Amint az érvénybe lépett nekünk vadászoknak nem marad más hátra, mint azt maradéktalanul betartani. Könnyű vagy nem könnyű valakinek egy előíráshoz ragaszkodni az önvédelmen és a szükséghelyzeteken kívül nem ismerek olyan helyzetet ahol jogi következmények nélkül megszeghetem a törvényt.

üdv.
Taki 
   
Naplózva

"Az erdészeti és vadászati múltunk ismerete az alapja a mi büszkeségünknek, bölcsességünknek és az táplálja bennünk a jövőbe vetett hitet is"
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #298 Dátum: 2009. November 25. - 10:17:58 »

Szevasz Anti!

Én még töltött fegyverrel se mászok be a szedresbe a sebzett disznó után. Ilynekor minden esély a disznó mellett szól. Igen jó és gyakorlott kutyának kell lenni annak, amelyiket a sebzett disznó után is be lehet engedni ilyen helyekre nemhogy az ember próbálkozzon ilyen meggondolatlansággal. Ismered a pilóták mondását: "A bátrak a temetőben vannak". Hasonlóan így van ez a vadászatban is - főleg ahol nem csak nyulakra vadásznak. Szerencsére nálunk csak a disznó vadászata rejt magában némi veszélyt a vadászra nézve, de az is megelőzhető azzal. hogy tudatosan nem megyek a baj elébe - jön a baj magától is.
Én is hárítottam  el kétszer is már sebzett disznó támadását (ezidáig sikeresen), de ismejük be, hogy az ilyen esetek nem tartoznak a vadászatok mindennapjaihoz és szerencsére meglehetősen ritkák.

Szia Taki!
Mit csinálsz akkor a sebzett disznóval, ha nem mész utána?
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #299 Dátum: 2009. November 25. - 10:20:27 »

Szervusz Taki!

De elterelődött a téma az utánkeresés irányába (általam), mert a kúszásról rögtön az jutott eszembe. Én is csak akkor szoktam hason csúszni, elhiheted, hogy egyébként nekem se tartozik a mindennapos vadászati szokásaim közé.  Bion

A másik pedig az, a sebzett disznót is kötelességünk kihúzni valahogy a sűrűből, és "sajnos" előtte ehhez be köll menni Hozzá.

Vadászüdv, Anti
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... 47   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: