Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ... 47   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A vadászat etikai kódexe, vadászati tradíciók  (Megtekintve 203939 alkalommal)
Sanyooo
Vendég
« Új üzenet #240 Dátum: 2009. November 22. - 14:34:11 »

Sanyoo rabbi! Vigyorog
Aztán mit csinálsz a lyukas sapikkal? Felfűzöd? Vállat von Emelem

Van egy pár!  Bion
Naplózva
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #241 Dátum: 2009. November 22. - 14:48:50 »

  Üdv Sanyooo!  Igen

Egyszer-kétszer már beszéltünk a hagyományokról. Magyar /nemzetiségü /vadászok általában ,kucsmát viseltek ""lehet böngészni korabeli fotókat"""".A németek kalaposak. Náluk a fenyő mindennapos. Tiszteljük más nemzet hagyományait, de ne erőltessük már rá mindenkire ,.Vannak szép szokások, ilyen a kucsma levétel is /direkt nem írok kalapot   Ördög Ördög Ördög/. Tisztelet a vadnak és egymásnak! Az utolsó ""falat "" pedig nagyon régi hagyomány, csak böngészni kell ."""Töret"" ez is régi, nem német szokás,.,még a pápuák is tűznek a hajukba pl, madártollat, jelezve az eredményes vadászatot.  Wave
« Utoljára szerkesztve: 2009. November 22. - 17:39:00 írta Németh Lajos » Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
Troja
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 906



« Új üzenet #242 Dátum: 2009. November 22. - 14:50:01 »

Én nem tudom, mit, hová kell tenni, igaz, csak egyszer volt "vadászkalapom", azt is ajándékba kaptam! Mikor végigsétáltam a belvároson, peckesen, mindenhová behívtak estebédre, megvendégeltek sólettel, mert azt hitték, hogy a berdicsevi rabbi vagyok, aki megjött a szentföldi zarándoklatból! Igaz péntek volt.   
Azóta baseball sapkát hordok, és ha nagyvadat zsákmányolok, késsel fúrok egy lyukat rajta a töretnek! Aztán veszek új sapkát! 
Nekem van olyan baseball sapkám amin van egy kis fül a töretnek.Valahol vadászboltban vettem és nem volt drágább az occsókinainál.
A témánál maradva évekkel ezelőtt nyári meleg éjszakán mentem egy barátommal vadászni én baseball sapkában Ő kalapban.
A kérdésre,hogy ilyen melegben miért visel kalapot azt válaszolta:"ha véletlenül esik valami,akkor hova teszem a töretet!" Ez mindig eszembe jut ha nem kalapban /simlis sapka,usánka/megyek vadászni!
Naplózva
Taki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138



WWW
« Új üzenet #243 Dátum: 2009. November 22. - 20:26:44 »

Szevasz  Jan!

A gyártó a kalapra szalagot vagy zsinórt varr. Amennyiben a szalagra csatot vagy a zsinórra u.n. makkot készítenek a gyártók,  akkor annak bizony a bal oldalon van a helye. De annak semmi köze nincs a töret elhelyezéséhez,   mert  a csattól vagy a makktól függetlenül az „ágocskát” arra oldalra szúrom be a kalapom mellé ahová akarom. Én is láttam már olyan „új kori” kalapot amelyen a töretnek két gombbal díszített tartó volt készítve a bal oldalon. A kalapkészítő tette ezt  jó szándékkal, de bizonyára nem volt járatos a vadászetikában. Amennyiben nincs a kalapon szalag vagy zsinór,  azt a tartót én átvarrom a jobb oldalra……
Jan, nem tudom mi és miért tölt el rossz érzéssel.  Az, hogy őszintén megírom az észrevételeimet ? Nem Magyarországot  kritizálom, hanem azt írtam, hogy mi magyarok.  Az igaz, hogy tőlem már egy másik vadászati fórumon még azt a jogot is megvonták, hogy magyarnak valljam magam, de ennek ellenére konokul kitartok ezen hitvallásom mellett.  Pedig hidd el, bátran csapódhatnék más nemzet fiaihoz is mert a nyelvismereteim és kultúrám  valamint a közeg amiben élek megelőlegezné, hogy sose szagolnák ki, hogy ki és mi is vagyok valójában. De ehhez gyomor kellene ….  Mindezek ellenére nagyon sok magyar vadászt ismertetek meg hazám  (és egyben a magyarok) történelmi vadászati kultúrájával a szokásjoggal és a jelenlegi vadászati törvényekkel  - néha magával a vadászati gyakorlattal is. Teszem ezt a úgy a Mo-i nemzetközi vadászati rendezvényeken mint a szlovákiai vadászattal kapcsolatos akciókon és mindehhez a legjobb tudásomat és a nevemet adom. Ebből kifolyólag  sok olyan jelenséggel találkozok Jan aminek az eredője nem csak a szláv és a magyar vadászati szokások és kultúra különbségéből ered,hanem a jelenség elsődleges oka az emberi gyarlóság. Ezeket nem akarom most és itt részletezni, mert ez nem ennek a topicnak a témája, de magánban készségesen állok rendelkezésedre és minden kérdésedre kimerítő választ fogok adni.

Gaben 85

Látod-látod ifjú barátom! Míg Te erőteljes nyelvcsattintást intéztél  Wallendumsz Péter hátsójára  a magyar vadásztársadalom azon csipet csapata akik ezen a fóruman és a  Magyar Vadászat – fórumán a témával foglalkoztak  jelentősen megosztódott. Ott megszólalt  a Te pártfogoltad is, de szánalmas helyesírási tanácsokon kívül többre nem tellett neki.  Ennyit az online fröcsögésről …
Gábor, én Wallendumsz Pétert csakúgy, mint a Vadászlap szerkesztőségét és a Vadászati Kulturális Egyesület vezetőit mind személyesen ismerem. Megnyugtatlak, hogy az első levelem oda intéztem. De nem azért, hogy kielégítő választ kapjak bárkitől is, hanem azért, hogy tegyék helyre azt a bakit, amit a Zalai hírlap a Vadászati Kulturális Egyesület alelnökének a szájába adott. Gábor én ebben témában elégséges ismeretekkel rendelkezem ahhoz, hogy tisztában legyek a véleményem igazával.  Három éve mint a Nimród (egyedüli külföldi) szerkesztő bizottságának a tagja havonta lektorálom a folyóiratot és számtalan etikai és szakmai hibát javítottam már ki. Nagyon jól tudom, hogy a MO-i vadásztársadalom mennyire nem egységes a vadászati szokásjog, az etika és hagyományok gyakorlásában. Annak ellenére, hogy törvény írja elő MO-n is a Nimródban megjelenő képekről nem győzzük eltüntetni a zárt fegyverrel történő „pózolásokat” és a töret használat eltéréseit úgy oldja meg a szerkesztőség, hogy az olyan fotókon ahol a töret bal oldalon van a kép tükörképét teszi be a szerkesztő.  Érdekes, hogy a szlovák és cseh vadászati folyóiratokban ilyen problémák oly ritkán fordulnak elő, hogy a lektorálásnál észre se vesszük. Erről a hiányosságról gyakorta beszélgetek neves MO-i vadászati szakemberekkel  - vadásztársadalmi vezetőkkel és egységes a véleményünk abban, hogy  vadászsajtónak  óriási szerepe van abban, hogy a magyar vadásztársadalom ezekben a kérdésekben egységessé váljon.  Szerintem az egyik  MO-i vadász folyóirat (az a kicsi) e cél érdekében elég jó úton jár.
 
A részvételi lehetőséget a kollégiumi gyűlésen utólak is köszönöm és megtisztelőnek érzem. Örülök, hogy megismerhettem egy ilyen magas beosztású vezetőt, mint amilyen Te vagy.
Kérlek add át az üdvözletem Heltai  Mikinek és a Heltay Pistának ……… (professzor uraknak)

Üdv.
Takács Frigyes
szlovákiai sportvadász
Naplózva

"Az erdészeti és vadászati múltunk ismerete az alapja a mi büszkeségünknek, bölcsességünknek és az táplálja bennünk a jövőbe vetett hitet is"
Kun Gábor (Gaben85)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 806


« Új üzenet #244 Dátum: 2009. November 22. - 21:09:58 »

Szervusz

Dehogy intéztem én senki fenekére nyelvcsattintást! Egyszerűen csak nem szeretem mikor bárkit online felületen erősen gorcső alá vesznek, mivel nem tudható, hogy az adott egyén olvassa vagy sem a fórumot. Azt, hogy Te megkerested magánban nem tudtam.

Egyébként meglehetősen megosztott ugye a magyar vadásztársadalom nagyon sok etikai kérdésben. Ennek orvoslására és a vélemények ütköztetésére, esetleg valami közös megállapodás vagy csak megállapítás végett szeretne a GVSZK majd idővel tető alá hozni egy országos konferenciát. Reméljük sikerül.

A beosztásom meg csak azért írtam oda, hogy lásd a meghívás komoly volt, semmi nagyképűség nem akart benne lenni.  Főleg nem túlértékelni ezzel a GVSZK jelentőségét.

Üdv!

Naplózva
Taki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138



WWW
« Új üzenet #245 Dátum: 2009. November 22. - 22:27:53 »


Szevasz Gaben85!

A szóban forgó úriember  a Magyar Vadászlap főszerkesztő helyettese és a Magyar Kulturális Egyesület alelnöke. Az a legkevesebb, hogy egy ilyen „szaktekintély” olvassa a vadászfórumokat, amelyekből nincsen olyan sok ugyebár, hogy ne lehetne felettük áttekintése. Mellesleg a fenti  viták okozóját most állították falhoz a másik fórumon egy belinkelt cikkel, amely az Ő általa szerkesztett újságban jelent meg még  2000 márciusában. Ezek szerint 9 év alatt nem sok minden történt a vadászati oktatásban és a vadászati kultúra fejlesztésében. Sőt !!! …..
 
Sok sikert kívánok neked egy országos konferencia megszervezéséhez és rövidebb idejű - főleg  hathatósabb végrehajtását a majdani konferencia határozatainak.  Nézetem szerint nem lenne túl célravezető külön kezelni  a nemzeti  vadászhagyományokat a környező országokétól. Ha már  MO  is hasonlóan Szlovákiáhozl az EU gyarmatává vált, akkor ebben a kérdésben egy egységes közép-európai álláspontot kellene kidolgozni és azt egységesíteni  a magyar vadásztársadalomban. A vadászkultúránk főbb vonalai úgyis egységesek a gond csak az, „hogy a lényeg mindig a részletekben rejlik”.

Üdv.
Taki
Naplózva

"Az erdészeti és vadászati múltunk ismerete az alapja a mi büszkeségünknek, bölcsességünknek és az táplálja bennünk a jövőbe vetett hitet is"
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #246 Dátum: 2009. November 22. - 23:11:33 »

Szia Taki!

"Az a legkevesebb, hogy egy ilyen „szaktekintély” olvassa a vadászfórumokat, amelyekből nincsen olyan sok ugyebár, hogy ne lehetne felettük áttekintése."

Te még hiszel a mesében? Vigyorog
Én még a Pest megyei Kamara ülésén is elmondtam, hogy léteznek ezek a fórumok, mégsem kíváncsi rájuk senki a vadászati-kamarai vezetők közül! Szomorú Szomorú
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Sziju
Vendég
« Új üzenet #247 Dátum: 2009. November 23. - 10:11:59 »

Attila!
Vajon miért nem kíváncsiak? Vállat von
Naplózva
Sanyooo
Vendég
« Új üzenet #248 Dátum: 2009. November 23. - 10:57:43 »

Attila!
Vajon miért nem kíváncsiak? Vállat von

Talán, hogy ne kelljen figyelembe venni a véleményünket. Így mondhatják, hogy passzív a tagság! Szomorú
Naplózva
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #249 Dátum: 2009. November 23. - 11:18:44 »

Szervusz Taki és a Többiek!

Úgy látom ugyanaz a véleményünk az említett etikai dolgokkal kapcsolatban, kivéve ezt a jobb oldal-bal oldal kérdést. Akik ismernek engem, tudják, hogy a vadnak mindig megadom a maximális tiszteletet, és ezt nem azért teszem így, mert így kell csinálni, hanem mert szívből jön.
De úgy látom, ezzel a balra oldalra tett vadásztörettel hibáztam, átnézve az elmúlt napokban tett írásokat, a jövőben figyelni fogok rá, hogy a sikeres vadászat után a töretet kalapom JOBB oldalára tegyem, és remélem nagyon sok évnek kell eltelnie, hogy ismét a bal oldsalára is tegyek töretet...

Vadászüdvözlettel: Tonka  Emelem
Naplózva
Troja
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 906



« Új üzenet #250 Dátum: 2009. November 23. - 11:58:31 »

Szervusz Taki és a Többiek!

Úgy látom ugyanaz a véleményünk az említett etikai dolgokkal kapcsolatban, kivéve ezt a jobb oldal-bal oldal kérdést. Akik ismernek engem, tudják, hogy a vadnak mindig megadom a maximális tiszteletet, és ezt nem azért teszem így, mert így kell csinálni, hanem mert szívből jön.
De úgy látom, ezzel a balra oldalra tett vadásztörettel hibáztam, átnézve az elmúlt napokban tett írásokat, a jövőben figyelni fogok rá, hogy a sikeres vadászat után a töretet kalapom JOBB oldalára tegyem, és remélem nagyon sok évnek kell eltelnie, hogy ismét a bal oldsalára is tegyek töretet...

Vadászüdvözlettel: Tonka  Emelem


Miért kéne a jobb oldalra tenni?
Én ilyet senkitől sem olvastam! Vagy mégis írt ilyent valaki? Vállat von
Naplózva
Taki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138



WWW
« Új üzenet #251 Dátum: 2009. November 23. - 12:02:10 »


Szevasz Attila!

Nekem a mesék világa egészen máshol  van.  Nálam a szlovák portálon  ott van mindenki,  aki valamit jelent a honi vadászatban.  A szakminisztérium, a vadászszövetség   kimondottan igénylik, hogy az általuk feldolgozott problémakörök kerüljenek a vadászok fóruma nyilvánossága elé. A szaksajtóval is hasonló a helyzet. Hiszen az elektronika világa az egyedüli lehetőség, hogy a nyomtatott sajtó napi kapcsolatban lehessen az olvasóival ……
Nagy Pista is olvassa a Mo-i  fórumot.  Legalább is tud mindenről,  amik  itt történek és meglepően progresszív véleménye van az itt leírtakról.

Üdv.
Taki
Naplózva

"Az erdészeti és vadászati múltunk ismerete az alapja a mi büszkeségünknek, bölcsességünknek és az táplálja bennünk a jövőbe vetett hitet is"
Fkorei
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1178


« Új üzenet #252 Dátum: 2009. November 23. - 12:17:21 »

Egyébként ha valakit érdekel, a Magyra Vadászati Enciklopédiában (a Faragó féle) is jobb oldalt írnak. (ha jól melékszem Dr. Sándor Gyula írta azt a részt, de nem vagyok 100%-ig biztos benne)
Naplózva
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #253 Dátum: 2009. November 23. - 12:37:39 »


Miért kéne a jobb oldalra tenni?
Én ilyet senkitől sem olvastam! Vagy mégis írt ilyent valaki? Vállat von

Szia Troja!

Igen, nagyrészt erre volt kihegyezve a vita a Punk- féle fórumon.

Korábban volt szó a terítékre fektetett vad esetében is hasonlóról, hogy a jobb avagy a bal oldalára illik-é fektetni. Ott is elhengzottak mindkét oldallal kapcsolatban érvek....mi mindig a jobb oldalra fektettük.

De megmondom őszintén, ebben a kérdésben nem érzem magam "hibásnak", mert látható, hogy még azok között sincs egyetértés, akik országos befolyással bírnak.

Szerintem nem támadni kell egymást, hanem szépen érvekkel kialakítani egy közös álláspontot, amihez mi -földi halandók- is tudnánk tartani magunkat.  Wave
Naplózva
Zolimester
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1410



« Új üzenet #254 Dátum: 2009. November 24. - 10:35:53 »

Ezek is fontos témák, de engem ennél jobban elszomorított az, hogy a Vadászlap szeptemberi és októberi számában három helyen olvashattunk a törvényben meghatározott fényviszonyokon kívüli (napkelte előtt egy óra/napnyugta után egy óra) szarvaslövést/lövési kísérletet. :'(
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ... 47   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: