Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 47   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A vadászat etikai kódexe, vadászati tradíciók  (Megtekintve 203960 alkalommal)
Sabbati
Igazhitű Effendi és Birodalmi Tasliosztogató
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4799



« Új üzenet #225 Dátum: 2009. Október 19. - 23:02:24 »

Családom:
Anyukám, tesóim
Kedvesem:
Kedvesem.

Tévedtem.
Nincs már nekem kedvesem sem.
Naplózva

"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9916



« Új üzenet #226 Dátum: 2009. Október 20. - 07:03:53 »


Szó, szót követett, és felajánlottam neki, hogy decemberben, vagy januárban, ha leesik a hó, meghívom egy vadászatra. Elmondtam, hogy megpróbálunk rókát hívni, és tar vad vadászattal egybekötve elvadászgatunk egy napot. Nagyon boldog volt. Névjegyet cseréltünk, és elváltunk.


Nekem az időpont jó  Bion Bion
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #227 Dátum: 2009. Október 21. - 11:00:39 »

Olvtársak!
A viccöt ércsük, csak nöm szeressük!
Tössönök a lényögre koncöntrani!
 Ördög
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Taki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138



WWW
« Új üzenet #228 Dátum: 2009. November 21. - 11:29:31 »


Szevasztok

Megdöbbenéssel olvastam azt a (hála Istennek) rövid szösszenetet, amit a vadászkalap viselésével kapcsolatban írt a Zalai Hírlap. Nem ismerem az egész előadás tartalmát, de elég  volt az a pár sor, hogy meg legyen róla a véleményem. Hadd ragadjak ki pár sort Wallendums Péternek, a Vadászati Kulturális Egyesület alelnökének  a témával kapcsolatos hitvallásából:
A vadászat előtti reggeli eligazításon viszont nem szükséges levett kalappal állni. Viszont társas vadászaton a lőállás elfoglalásakor is egy kis kalapemeléssel jelezheti vadász a szomszédjának, hogy megérkezett, elfoglalta a helyét. A vad elejtése után szokásos töretet a kalap bal oldalára kell tűzni. A kalap kapcsán azt is megtudhattuk, hogy a szalonka oly nagy becsben áll a vadászok előtt, hogy azt a kalapban illik a terítékhez vinni.
Ennyi hülyeséget egy rakáson! 
A vadászat előtti reggeli eligazításon, hogyan másképp illik felállni, mint kalapban? Mi több fegyverrel  a vállon és kutyával – úgy, ahogyan a vadászaton egész nap részt veszel.  A vadászat vezetője a vadászat megnyitásakor kalap levétellel tiszteleg a társaságnak és azok fedetlen fővel viszonozzák azt! Addig amíg a vadászat vezetője vagy a vadászatot megnyitó személy nem teszi fel a kalapját a társaságnak se illik holmiféle mondvacsinált okokra hivatkozva Őt ebben megelőzni. Csak nekünk magyaroknak szokás még ebben is kiváltságokat keresnünk. Ha más nemzet vadászfiai tennék ezt,  akkor nyomban alkoholszondát nyomnak a szájába , mert joggal hihető, hogy az illető részeg – annyira komolyan veszik ezt a kérdést….. (gondolok itt elsősorban Közép Európára ahol a vadászati hagyományok  és vadászetika nagyjából megegyezik mivel mind a német és a cseh hagyományokra épül.)
Mióta tűzzük a  töretet  kalap bal oldalára? Oda a gyásztöret való, ami elhunyt vadásztársunk gyászát jelzi!  Semmi más …..!!!  A vad elejtése utána  a birtokbavételt jelző töret mindig a kalap jobb oldalára kerül.
A szalonkát a kalapban illik a terítékhez vinni ? Háááát ezt honnan vette a Wallendums ? Utána meg felteszed a kalapod a fejedre?  Nesze neked közegészségügy ……  Az újkor vadászai a szalonkát a kalapra szokták helyezni fényképezés céljából, mert a kis madár köszönve természetes mimikriének a talajon szinte észrevétlen. De azelőtt mikor még nem volt a vadászfelszerelés szinte kötelező kelléke  a digitális fényképezőgép ezt a szokást csak nagyon kevesen gyakorolták …. Ebből  ilyen hülyeséget lekövetkeztetni, hogy a szalonkát a kalapban illik a terítékhez vinni  nem más, mint agyrém. Nálunk újabban az őszi  fácánozásokon és kacsahúzáson lőjük a szalonkát. Gondolj csak bele, ha mindig a kalapban hordanánk a tetemüket a terítékhez. Marhaság ……
Itt is igaz a mondás „ Okosabb maradtál volna, ha nem szóltál volna …. „  Én messze állok attól, hogy Wallendumsnak bármiféle tanácsot adhatok, de a helyében én sürgősen helyreigazítást kérnék a sajtón keresztül.....
Üdv.
Taki
Naplózva

"Az erdészeti és vadászati múltunk ismerete az alapja a mi büszkeségünknek, bölcsességünknek és az táplálja bennünk a jövőbe vetett hitet is"
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #229 Dátum: 2009. November 21. - 15:33:54 »

Szervusz Taki!

 Vállat von

Én is a kalaom bal oldalára teszem a töretet (kivéve temetést, akkor a jobbra.De szerencsére ebben még nem volt részem.)

Nem tisztem W.P.-t megvédeni, de szerintem az eligazitásról írt egy mondatban inkább arra céloz, hogy nem kell végig levett kalappal végighallgatni, hiszen szakadó hóesésben is történhet és nagy hülyeség lenne fedettlen fővel végigállni. Eléd addig lenttartani a kalapot, amíg a vadászatvezető is így tesz. Általában ez addig szokott tartani, amíg köszönti a vendégeket/vadásztársakat az eligazitáskor. Utána visszateszi a kalapját, és ekkor követi őt mindenki. Mondjuk ha a vadászatvezető mazohista és szakadó hósesésben fedettlen fővel mondja el az eligazitást, akkor kutya kötelessége mindenkinek így cselekedni, megadva neki a tiszteletet!  Bion

A szalonkát mifelénk is a kalapban szoktuk (volt)bemutatni a vadásztársaknak a vadászat végi találkozóknál, és még senkinek se láttam, hogy csöpögött volna a vér a kalapjáról.
Szerintem kedves szokás. De nyilván ez őszi társasvadászat alkalmával teljesen más a helyzet....az már nem az a szalonka. Akkor már nyilván aggatékon közelíti meg a terítéket.

Kövezz meg, de én, meg még sokan, így szoktuk.

Tisztelettel: Urr Antal    Emelem
Naplózva
Taki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138



WWW
« Új üzenet #230 Dátum: 2009. November 21. - 18:42:31 »

Szevasz Anti!

Ne haragudj de nem tudom hogyan lehet, hogy a MO-i vadásztársadalom egy része (nem tudom mekkora része) bal oldalon hordja a töretet, míg a másik része a jobb oldalon. Nálunk ugyanis ezt tanítják és vadászképzés valamint a vadász vizsgák része. Ha a "vadászhallgatókkal" a vad fogképletét nem is veszi a vizsgabizottság túl komolyan de pl. a fegyver viselésének a szabályait, a töret elhelyezését a kalapra vagy máglya jelentését a terítéknél azért minden VADÁSZNAK illik tudni. De amint látom ahány ház annyi szokás ......

Én sem a vadászat vezetőjének a mazoista hajlamaira gondoltam. De a vadászatot Ő irányítja nemde? Amint az eligazítás elkezdődött - elkezdődőtt a vadászat is - nemde? Ott pedig már a vadászat vezetője irányít és nem igen van demokrácia. Ameddig Ő lent tartja a kalapját addig lent tartom én is. A vadászat vezetői általában képzett nagy gyakorlattal rendelkező emberek. Ő tudja, hogy milyen időjárásnál meddig emberséges fedetlen fővel  várakoztatni a társaságot - még nem tapasztaltam, hogy valamellyikük is is túllihegte volna a dolgot. A Wallendums azt írta, hogy nem szükséges levett kalappal állni ergo engedélyezve van a fejfedő fejen tartása. Nálunk ez egy bunkóság - mi több a legnagyobb tiszteletlenség jele ... Az a vendég aki így viselkedik több meghívásra nem igen számíthat.... Hidd el Anti tudom, hogy mit beszélek mert egy sor fényképes bizonyítékom van arról, hogy a külföldi vadászok megtagadták a fejfedő viselését vadászaton aztán pl a vadpulyka elejtésénél ünnepélyesen!!! átadott töretet nem tudta hová tenni és nyomban elhajította. Az egyéb  általam készített fotókon is egyértelműen látszik, hogy az eligazításon a vadászat rendezői és a hajtók is fedetlen fővel állnak a vendég urak pedig kalapban és micisapkában bámulják a számukra minden bizonnyal hülyének látszó társaságot. Szerencsélyükre a személyi jogokra való tekintettel nem tehetem ide fel a képeket mert vannak köztük náha közismert emberek is. Egészen eddig én ezt úgy vettem, hogy senki se lehet tökéletes, vagy öreg vadász leszel de etikus - gyakorlott vadász soha......  Most meg megtudom, hogy a  Vadászati Kulturális Egyesület alelnöke egyenesen oktatja ezt a fajta magatartást  .....

Ami a szalonka- kalap  kérdését illeti - ha valakinek ehhez van gusztusa. Vadászpályafutásom alatt (34 év) én is csak most vadászom először ősszel szalonkára. Természetesen más az íze de már most nyilvánvaló, hogy jóval több szalonka esik így az őszi vonuláskor mint a tavaszi húzáson. Olyan vadásztársak ejtik el első szalonkáikat, akik tavasszal az orrukot se dugták ki a húzásokra. Most meg a társasvadászaton föléjük húz a felrebbentett madár. Az így elejtett szalonkák aggatékon vannak - de nálam aggatékon volt tavasszal is.

Dehogy kövezlek meg, csak elgondolkodom egy kicsit, hogy milyen messze kerültünk egymástól alapvető vadászetikai kérdésekben ....

üdv.
Taki
Naplózva

"Az erdészeti és vadászati múltunk ismerete az alapja a mi büszkeségünknek, bölcsességünknek és az táplálja bennünk a jövőbe vetett hitet is"
jan
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2626



« Új üzenet #231 Dátum: 2009. November 21. - 19:42:25 »

Üdv Taki!

Az én kalapomon van egy -a gyártó által- a töret számára készített kis tartó. Ez a bal oldalon helyezkedik el, ezért a töretet nincs is módom máshová tűzni.

Azontúl némileg rossz érzéssel tölt el, hogy te már nem először, (a szalonka-témánál, a selmeci rendezvény kapcsán,) és most sem mulasztod el tudatni velünk, hogy mi itt Magyarországon mennyire etikátlanok, -ha úgy tetszik bunkók- vagyunk.

Ha bármiféle észrevételed van WP, vagy bárki más írásával kapcsolatban, természetesen minden jogod megvan hogy véleményt formálj róla, de ezt egész nyugodtan megtehetnéd a "Csak nekünk magyaroknak szokás még ebben is kiváltságokat keresnünk. " és hasonló mondatok beiktatása nélkül is.
Naplózva
Kun Gábor (Gaben85)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 806


« Új üzenet #232 Dátum: 2009. November 21. - 20:02:48 »

Taki!

Az online fröcsögésed helyett azt tanácsolnám, hogy személyesen Wallendumsz Péternek tedd fel kérdéseid, biztos kielégítő válaszokat fogsz kapni Tőle! Ha csak pár nappal előbb kerül boncolásra ez a téma mondtam volna gyere el a szerdai gyűlésünkre ahol pont az említett előadó, pont ebben a témában tartott előadást hallgatóink/tagjaink részére. Bár ha jól látom nem kevés kilóméter van köztünk, de garantáltam volna az emlékezetes vendéglátást!

Úgy vélem minden felvetett kérdésedre vagy példádra kielégítő és megnyugtató választ kaptál volna, sőt mitöbb jómagam is meg tudnám válaszolni, de akkor is úgy vélem és gondolom:: Keresd meg Pétert ha már Ő személyesen lett kritizálva, rajta keresztül meg picit a magyar vadász társadalom.

Minden bántás, élc és bántó szándék nélkül:
Üdvözlettel: Kun Gábor
                 Gödöllői Vadászati Szakkollégium Titkára
Naplózva
Troja
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 906



« Új üzenet #233 Dátum: 2009. November 22. - 09:29:02 »

Sziasztok!
Én nem vadásztanfolyamon tanultam,csak úgy rámragadt,és természetesnek tünik,sőt  másképp csinálni sem nagyon láttam!
A töret helye a bal oldalon,eligazításkor a vadászatvezető kalaplevétellel köszönti a többieket,akik szintén leveszik a kalapjukat és csak akkor teszik vissza,ha már a Vv is feltette!
Az összes /2/ szalonkámat kalapban vittem a gyülekezőhelyre,sőt fenyőágakkal ki is béleltem,és úgy a kalapot földre téve álltuk körül.Volt aki a kezében hozta,és olyat is láttam aki fenyőágból készített neki ravatalt,de aggatékon még nem láttam szalonkát,és szerintem nem is helyes aggatékra fűzni,mert a szalonka az többet érdemel!
Naplózva
Fkorei
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1178


« Új üzenet #234 Dátum: 2009. November 22. - 10:13:32 »

http://vadaszlap.hu/magazin/index.php?option=com_content&task=view&id=1423&Itemid=92
http://vadaszlap.hu/magazin/index.php?option=com_content&task=view&id=1423&Itemid=92 (német)
http://www.kirchner-raddestorf.de/jikirchner/jagd/brauchtm/brueche.htm#4.03 (német)

Tustommal a jobb olaldalra kerül, balra a gyásztöret.
Naplózva
Fkorei
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1178


« Új üzenet #235 Dátum: 2009. November 22. - 10:16:35 »

Itt pedig bal oldal szerpel...

http://www.vadasz.info.hu/diana/toret.html

Szóval  Vállat von
Naplózva
zsolt65
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 365


« Új üzenet #236 Dátum: 2009. November 22. - 11:53:33 »

Üdv
Szerintem nem az a fontos, hogy bal vagy jobb oldal a lényeg az legyen töret adjuk meg a vadnak a vég tisztességet becsüljük annyira, hogy nem tesszük rá a lábunkat nem lépjük át nem nézzük le NE FELEJTSÜK EL Ő AZ ÉLETÉT ADTA A MI SZÓRAKOZÁSUNKÉRT!!
Naplózva
Hegedűs Sándor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1467


« Új üzenet #237 Dátum: 2009. November 22. - 12:30:39 »

Sziasztok!
Egy pár gondolatot én is hozzá fűznék a töret témához. Én úgy gondolom, hogy a bal oldal már egy megszokott helye a töretnek. Annál is inkább, mert  jópár kalapon "gyárilag" oda van varrva a tartó. Inkább arról kellene szót ejteni, hogy azt hogyan és miként illik viselni és fogadni.
Mert ugye sokfelé vadászunk,  sokféle vadfajokat hozzunk terítékre és  többféle töreteket alkalmazunk. Én láttam már gazból, gabonából, kóróból stb. töretet. De ha van rá lehetőség, akkor örökzöld, vagy tölgyfa töretett alkalmazzunk. Ha vadásztatunk, akkor nem muszáj a gabona tábla közepén adni, lehet a vadászháznál, a teritéknél. És itt jön szóba az, hogyan adjuk át. Lehet kalapon, vagy vadászkésen, de a vad fölött és azt illik megköszönni is. Ismeretem olyan hivatásos vadászt, akinél mindig volt a belső zsebben egy fenyőgally.
Nem illik elfeledkezni az utolsó falatról, ill. a sebtöretről sem. Sokkal mutatósabb egy teríték fotó, ha mindez szerepel rajta.

A szalonkáról egy pár szót. Roppant izléstelennek tartom azt, ha az aggatékon "figyeg" a szalonka. Sokkal jobb helyen van hátsó kabát zsebben, vagy a táskában és a teritékhez nyugodtan lehet vinni a kalapban vagy fenyőágon, kézben.

Üdv: HSanyi.
« Utoljára szerkesztve: 2009. November 22. - 17:33:41 írta Németh Lajos » Naplózva
Sanyooo
Vendég
« Új üzenet #238 Dátum: 2009. November 22. - 14:09:05 »

Én nem tudom, mit, hová kell tenni, igaz, csak egyszer volt "vadászkalapom", azt is ajándékba kaptam! Mikor végigsétáltam a belvároson, peckesen, mindenhová behívtak estebédre, megvendégeltek sólettel, mert azt hitték, hogy a berdicsevi rabbi vagyok, aki megjött a szentföldi zarándoklatból! Igaz péntek volt.   
Azóta baseball sapkát hordok, és ha nagyvadat zsákmányolok, késsel fúrok egy lyukat rajta a töretnek! Aztán veszek új sapkát! 
Naplózva
Sziju
Vendég
« Új üzenet #239 Dátum: 2009. November 22. - 14:25:17 »

Sanyoo rabbi! Vigyorog
Aztán mit csinálsz a lyukas sapikkal? Felfűzöd? Vállat von Emelem
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 47   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: