VadászFórum

Eb a vadász… => Vérebek => A témát indította: Voldi - 2011. április 06. - 10:02:42



Cím: Tacskókopó
Írta: Voldi - 2011. április 06. - 10:02:42
A tacskókopó


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Eb - 2011. április 06. - 10:06:03
http://www.youtube.com/watch?v=TD2866tyv9I&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gLhrz9ya2Io


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2011. április 06. - 10:14:33
Szervusztok.
Szeretnék veletek egy két gondolatot meg osztani erről a Magyarországon kevésbé ismert kutyafajtáról                                          Rövidtörténeti áttekintés:  Már az ókorban is használtak olyan kutyákat, amelyek megjelenésükben    hasonlítottak a tacskókopóhoz.   Habsburg Rudolf már 1881 és 1885-ben hivatásos vadászaival tacskókopókat    hozatott törökországi vadászataihoz. Az osztrák kinológiai csúcsszerv 1975-ben  ismerte el harmadik véreb fajtának a hannoveri és a bajor hegyi véreb mellett. Ekkor    kapta az alpesi tacskókopó elnevezést (Alpenlandische Dachsbracke), az FCI pedig  Ausztriát fogadta el származási országnak és a vérebek csoportjába osztotta be. FCI  Standard Nr. 254/18   A fajta alkalmazása:  Robosztus, időjárásnak ellenálló munkakutya a hegyi vadászok számára, véreb    utánkereső munkára, kopózásra és vaddisznóhajtásra.   Szín:   Az ideális szőrszín a sötét szarvasbarna, fekete tűzéssel vagy anélkül, illetve fekete,  vörösbarna tűzés a fejen és a lábakon. A lábakon, a mancsokon és a farok alsó  részén fehér folt megengedett.  Nagyság:  Ideális méret: 34-42 cm. Kanok: 37-38, szukák: 36-37 cm.
Üdv:HSanyi

(http://imagerz.com/QEFHXEtvAwMEAlgYFQVR)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2011. április 06. - 10:39:25
Szervusztok.
Sajnos ez a két videó amit Hajni feltett,nem az igazi Értékét mutatja be ennek a fajtának.
Szlovákiában nagyon sokk helyen inkább disznó hajtásra használják,és nagyon kevés munkát fektetnek bele az igazi énjébe az Utánkeresésbe.
Pedig ahogy lent is írtam a Harmadik elismert után kereső kutya.
Én elfogult vagyok az ügyben mert személyes kötödésem van hozzá,mert a területünkön a Barátom ilyen kutyákkal dolgozik.
Hajtásban Soha nem használta(igaz nálunk nincs is),evvel nem azt akarom mondani,hogy hajtani bár milyen kutya jó csak azt,hogy a vérebbel sem hajtanak.Nagyon kitűnő hajtó kutyák vannak (Jagd,Foxi,Terier,stb) tessék azokat használni.Végre jó lenne ha ez a fajta a megérdemelt helyére kerülne a Magyar vadász társadalomban.Ausztriában szigorú feltételei vannak ,annak,hogy valaki Tacskókopót tartson az első az,hogy vadásznak kell lennie,hobby kedvencnek a tenyésztők nem adnak el kutyát. Van aki évekig vár rá,mert a kis egyed szám miatt és szigorú tenyésztési elveknek megfelelően viszonylag kevés alom lesz.Nagyon vigyáznak a beltenyészet kialakulására is.
Akit jobban érdekel a fajta az itt talál információt:http://tacskokopo.atw.hu/
illetve:A Vadászkutya lap  2009/5 oktober-novemberi számában több oldalas cikket olvashat róla.(a cimlap foton a Bella van)
Készülöben van egy film a Tacskókopóról melyben az után kereső munkája kerül bemutatásra.
Üdv:HSanyi   


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Anti - 2011. április 06. - 12:39:04
Szervusztok.
Sajnos ez a két videó amit Hajni feltett,nem az igazi Értékét mutatja be ennek a fajtának.
Szlovákiában nagyon sokk helyen inkább disznó hajtásra használják,és nagyon kevés munkát fektetnek bele az igazi énjébe az Utánkeresésbe.
Pedig ahogy lent is írtam a Harmadik elismert után kereső kutya.
Én elfogult vagyok az ügyben mert személyes kötödésem van hozzá,mert a területünkön a Barátom ilyen kutyákkal dolgozik.
Hajtásban Soha nem használta(igaz nálunk nincs is),evvel nem azt akarom mondani,hogy hajtani bár milyen kutya jó csak azt,hogy a vérebbel sem hajtanak.Nagyon kitűnő hajtó kutyák vannak (Jagd,Foxi,Terier,stb) tessék azokat használni.  

Szerintem az első videó pont azt mutatja be, hogy ez a fajta (vagy legalábbis ez a két egyed) egyáltalán nem való hajtásra. A disznó többször is utolérte, megtaposta, fellökte őket. Ha ez nem kertben, kutyákhoz szokott disznóval történt volna, hanem szabadban egy feldühített kannal vagy kocával, már egyik kutya se élne. 
Egyébként nekem nagyon szimpatikus ez a fajta, ha lenne lehetőségem kutyát tartani, nagyon elgondolkoznék egynek a beszerzésén.
  :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Eb - 2011. április 06. - 12:48:11
Szerintem meg pont azért, mert nagyon kutyákhoz szokott disznó volt. Szabad területen inkább menekül a disznó. ( többnyire)
Ez a két kutya még fiatal, habár az egyik azért tudja, hogy melyik a disznó eleje és a hátulja.
Jagdokkal ugyan ez a baj. Mire kitanulja, hogy melyik a veszélyes fele 50% rámegy.
Mondjuk az is igaz, nem éppen egy fürge kutya. A szederindában rendesen megszenvedne a disznóval.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Silvestris - 2011. április 07. - 10:31:52
A szederindában rendesen megszenvedne a disznóval.
  :OKO

A sebzett disznó menne rá, mint az ördög. Szederben, fagyalban,stb. ha ilyen közel megy a disznóhoz igen könnyen súlyos sebeket kaphat szegény! Mingyá óvatosabb lenne! De disznóra szerintem is jobbak a kistestű mozgékonyabb fajták.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2011. április 07. - 12:07:21
Szervusz Anti.
Barátkoz csak a gondolattal,aztán majd csak egyszer döntés születik és veszel egy ilyen kutyát.
Különben nagyon jól szocializálódik,kiváló türelme van a gyerekekhez is,mondjuk azért van mozgás igénye (nem kicsi).
De viheted magaddal vadászni a kis mérete miatt(főleg a szuka).Ha jól be tanítod,akár cserkelhetsz is vele.Nézd meg a honlapot a kölykök egyszerűen "enni valók".
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2011. április 07. - 12:14:05
  :OKO

A sebzett disznó menne rá, mint az ördög. Szederben, fagyalban,stb. ha ilyen közel megy a disznóhoz igen könnyen súlyos sebeket kaphat szegény! Mingyá óvatosabb lenne! De disznóra szerintem is jobbak a kistestű mozgékonyabb fajták.

Szia.
Számomra is furcsa ez a fogósság mert a fent említett Bella nem ilyen,támadja a disznót de tisztes távólbol ugatja forgatja odaszalad de már ott sincs.Több nagy disznót kereset vele a barátom,de még soha nem sérült meg (hála istennek).Szerintem ez képzéstől is függ mert lehet,hogy uszítják,nyomják a disznóra ,és így agresszívan támadja azt.
Nagyon sokk tapasztalatot nem tudok mondani mert nálunk nem használják hajtásra Őket.
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Eb - 2011. április 07. - 15:35:05

Számomra is furcsa ez a fogósság

Ezt a videót azért ne vegyük alapul. Ezen a disznón naponta trenírozhatnak. Jobban ismeri a kutyákat mint egynehány ember.
Szegény kutyák próbálnák forgatni, hajtani, csak fütyül rájuk. Persze, hogy bele belecsíp. Na ekkor torol ez a disznó.
Hasonló disznót láttam Komlón, jagdterrier versenyen. Csak az igazán fogós kutyák tudták kimozdítani a bokor alól.
Igaz azokból aportírozott néhányat a disznó.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: hajninagy79 - 2011. április 07. - 22:22:26
Sziasztok!

Röviden bemutatkoznék, Nagy Hajnalka vagyok, végzős vadgazda mérnök hallgató a Debreceni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karán. Még nem vadászom, de az apám révén részt vettem már sok vadászaton, és megtanultam az azt követő munkálatokat is (pl.:zsigerelés, nyúzás, részekre szedés), és szeretem is csinálni.
De most a tacskókopó a lényeg. Létezik még az alpesin kívűl a veszfáliai tacskókopó (Westfälische Dachsbracke) is, ez egy német fajta, kis termetű, izmos, hosszú testű eb. Feje keskeny, szeme sötétbarna. Orrtükre világosbarna, néha sötét szegéllyel. Füle lelóg. Háta kissé domború, ágyéka széles, fara csapott, mellkasa keskeny, hasa kissé felhúzott. Mellső végtagjai párhuzamosak, a hátulsók meredek állásúak. Farka lelóg. Szőrzete sűrű, durva; fején, fülén, lábai alsó részén rövid. Koponyája, lába fekete, végtagjai, pofája vörösesbarna, arcorri része, szügye, mancsai és farokvége fehér. Értelmes, komoly, barátságos, csupa figyelem a gazdájával szemben. Meglehetősen ritka, hazáján kívül alig-alig ismerik.
És létezik még a svéd tacskókopó, amely Svédország legkedveltebb vadászkutyája. Megjelenése tacskószerű, de annál erősebb kutya fajta. Feje a testéhez képest nagy. Háta egyenes és hosszú, mellkasa mély. Lábai rövidek. Farka hosszú. Szőrzete rövid, sűrű és vastag. Éber és nyugodt természetű. Nyúlra, rókára és őzre vadásznak vele. Próbáltam képeket beszúrni, de sajnos nem sikerült, de töltöttem fel a tacskovadasz-ra:   http://tacskovadasz.wordpress.com/
Nekem személyes ismereteim vannak az alpesi tacskókopóval kapcsolatban (cservörös-fekete színű), mert apámnak volt egy ilyen kutyája. Mi is utánkeresésre használtuk, az is előfordult, hogy 2-3 napos vadat is megtalált, amit már az egyik vadász hannoveri vérebe sem talált meg. Persze sok múlik a nevelésen, tanításon, ahogy már azt ti is írtátok, mert azért azt köztudott, hogy a hannoveri véreb az egyik legjobb utánkereső kutya. Szerintem elképzelhető, hogy betanítható disznós kutyának is, hiszen a kopóvér azért benne van, és tömött, erős szőrzete is előnyére válik ehhez a feladathoz, de azt nem tartom elképzelhetőnek, hogy egyazon kutyát mindkét dologra lehetne tanítani és használni, mert mindkét munka más-más vérmérsékletet igényel.
Azt viszont megkérdezném tőletek, hogy az helyes viselkedés-e, ha a kutya ráncigálja, vonszolgatja a megtalált pl.:vaddisznót? Én úgy tudtam, hogy jeleznie kell jellegzetes ugatással, ahogy azt a mi kutyánk is tette, ennek ellenére a filmek nagy részén az előbbi viselkedésformát láttam.
Üdv: Hajni!




Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Forend - 2011. április 08. - 10:49:18
"hogy az helyes viselkedés-e, ha a kutya ráncigálja, vonszolgatja a megtalált pl.:vaddisznót"
Ez kutya és fajta függő, igazából helyes viselkedésnek tekinthető, mert neki ez a birtokba vétel. A dermedt vadat sok fiatal kutya egyáltalán nem ugatja, nehéz is nekik megtanítani, rángatni szokták a zsákmányt, mintha élne, és állt. ez indítja meg a dermedtre csaholás a kutyáknál, némelyik kutyánál sok türelem kell hozzá.
Sok filmen, már azt látod mikor már a gazdája is odaér a kutyához, és ekkor már sokkal bátrabb a kutya és birtokba veszi zsákmányát. Lehet, hogy előtte már ugatta, csak ez nem látszik a videón.
Az biztos hogy nagyon megkönnyíti a gazda dolgát, ha a kutya ugatja a dermedt vadat, mert könnyebb megtalálni, bármilyen helyzetben is van.

 :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2011. április 08. - 12:34:27
Szervusztok.
Két kb dolog a hajsza és az állítás.
A hajszában a hangja magasabb mik/mik hez hasonlít,az állításnál már egy mélyebb tónusú hangot hallat.
Akár a dermedt,vagy a kegyelem lövés után egy kicsit meg szokta cibálni a vadat,de ezt hamar abba hagyja megnyugszik.Nem kezdi ki a vadat.
De ez a jelenség a vérebeknél is gyakori ill volt olyan vérebes keresésem ahol a vezető külön figyelmeztettet,hogy addig ne menjek oda a vadhoz mig a kutyát el nem fekteti mert védi a vadat.
Az állításnál megfelelő távolságból ugatja forgatja a vadat,néha meg csipi de mindig eltávolodik tőle.
A dermedtre csaholást nem mindig önállóan végzi hiszen nincs hajsza csak dermedtre vezetés van vezetéken,de ott mindig "játszunk" a kutyával egy kicsit mozgatjuk a vadat akkor már ugatja.
Szerintem nem hiba ha egy kicsit "megdolgozza" igy vezeti le az adrenalint.   
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: hajninagy79 - 2011. április 09. - 17:26:25
Sziasztok!

Új dologra bukkantam: habár mindhárom fajta, a kopók és rokon fajták közzé sorolandó, az alpesi tacskókopót a vérebekhez sorolják, a vesztfáliai és a svéd (drever) tacskókopót a kopók, azon belül a kis méretű kopók közzé.
Gondoltam megosztom ezt veletek.

Üdv: Hajni.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: magas - 2011. április 15. - 18:35:51
Egy kiadós séta után!
(http://imagerz.com/QEFHDEtvAwMEA1JIQwVR)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2011. április 16. - 10:02:59
Szervusz Ákos.
Jó kép tehetnél fel többet is róla.
Küldtem emailt a csomag úton van.
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: magas - 2011. április 17. - 21:13:35
Macsekokra vadászva:
(http://imagerz.com/QEFHDktvAwMEAw0cGAVR)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: feketeerdö - 2011. április 17. - 22:04:47
 :epl :epl :Q


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: hajninagy79 - 2011. április 23. - 16:39:13
:epl :epl :Q

Jó kép! :OKO


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: hajninagy79 - 2011. április 26. - 14:01:59
Üdvözletem!

2011.04.25-én Szilvásváradon megrendezésre került Vadászkutyák CAC kiállításán jártam, itt láttam meg ezt a tacskókopót.  :)

(http://imagerz.com/QEFEUEtvAwMFVl5MFgVR)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2011. április 26. - 18:09:24
Szia Hajni.
Csak ez az egy volt ?
Magyar a gazdája vagy nem beszéltél vele.
Szeretnénk össze gyűjteni,hogy kb hány db van az országban és ki dolgozik vele.
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: hajninagy79 - 2011. április 26. - 18:44:12
Üdv Sanyi!

Igen, csak ő volt ott, beszéltem a gazdival, egy szlovákiai magyar férfi, adatok is vannak ha esetleg érdekel.
Tenyésztő is, elmondása szerint jó a tenyészet genetikája, nem jellemző a gerinc-, csípőprobléma,ez a szín van nála is (egy fekete-vörös kan).
Ezenkívül komondorokat is tenyészt.
 :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: hajninagy79 - 2011. április 26. - 18:47:04
Üdv Sanyi!

Igen, csak ő volt ott, beszéltem a gazdival, egy szlovákiai magyar férfi, adatok is vannak ha esetleg érdekel.
Tenyésztő is, elmondása szerint jó a tenyészet genetikája, nem jellemző a gerinc-, csípőprobléma,ez a szín van nála is (egy fekete-vörös kan).
Ezenkívül komondorokat is tenyészt.
 :WA

Kinn hajtásban és kotorékozásra is használják, elmondása szerint nem lassú, jól működik ezen a munkaterületen is. :)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2011. április 27. - 08:56:54
Kedves Hajni.
Kérlek küld el az elérhetőségét az úrnak.
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Dzsi - 2011. április 27. - 14:44:24
Szia Hajni.
Csak ez az egy volt ?
Magyar a gazdája vagy nem beszéltél vele.
Szeretnénk össze gyűjteni,hogy kb hány db van az országban és ki dolgozik vele.
Üdv:HSanyi


A lajstromba:
Nagykőrösön egy vadászcimbora tacskókopóval vállal utánkeresést.
 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2011. április 27. - 19:21:05
A lajstromba:
Nagykőrösön egy vadászcimbora tacskókopóval vállal utánkeresést.
 :Emel

Szia Dzsi.
Egy kicsit bővebben nem lehetne.Akár magánban is jó.
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Silvestris - 2011. Május 01. - 08:37:19
kotorékozásra is használják jól működik ezen a munkaterületen is. :)

 :o  Tan farkaskotorekozasra? Oda befer a lelkem.  :Q 



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: magas - 2011. Május 01. - 10:10:37
Gyakoroltuk az elfektetést:
(http://imagerz.com/QEFEDEtvAwMFV1hIQgVR)
A vizet imádom!Ha utánkeresésre nem leszek jó, vízimunkára biztos.
(http://imagerz.com/QEFEDEtvAwMFV1hIRQVR)
(http://imagerz.com/QEFEDEtvAwMFV1hIRQVR)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: hajninagy79 - 2011. Május 01. - 10:57:19
:o  Tan farkaskotorekozasra? Oda befer a lelkem.  :Q 



Én is furcsának találtam a dolgot... :fejv ...utánajártam, mindenhol azt írják, hogy a termete miatt nem alkalmas kotorékmunkára...
Viszont találtam egy érdekes történetet, amely szerint az egyik borzvárba, aminek befért a bejáratán, bement egy ilyen kutya...
http://www.magasles.hu/images/logo/archiv/2004/006.pdf


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Győző - 2011. Május 15. - 21:50:11
Nekem is van egy kanom Berzencéről való.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2011. Május 15. - 22:06:28
Szia Győző.
Egy kicsit írhatnál róla többet is.
Esetleg képek,munkák,hány éves stb.
Gondolom dolgozol vele?
Össze szeretném gyűjteni a hazai Tacskókopós elérhetőségeket(jó magánban is)
Meg köszönném ha el küldöd.
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2011. Május 25. - 20:36:31
Szervusztok:
Elkészült a Film a Tacskókopóról :Utánkeresés Tacskókopóval cimmel.
Az www.tacskokopo.atw.hu van belőle részlet mindenki figyelmébe ajánlom.
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2011. Május 25. - 22:04:42
Szervusztok:
Elkészült a Film a Tacskókopóról :Utánkeresés Tacskókopóval cimmel.
Az www.tacskokopo.atw.hu van belőle részlet mindenki figyelmébe ajánlom.
Üdv:HSanyi



Szia Sanyi.

Jónak igerkezik ez a film!
Remélem az én kisdisznóm is fog úgy dolgozni, mint a nagymamája.
Ugye Bella van a filmrészletben?


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: wetzlar - 2011. Május 26. - 17:38:50
Egyre jobban tetszik ez a fajta...


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2011. Május 26. - 18:19:52


Szia Sanyi.

Jónak igerkezik ez a film!
Remélem az én kisdisznóm is fog úgy dolgozni, mint a nagymamája.
Ugye Bella van a filmrészletben?


Szervusz István.
Igen a Bella van rajta és az ő válogatott munkái.
Nagyon meg melengetnéd a szívemet ha a kutyádról tennél fel egy pár képet.
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2011. Május 26. - 18:21:49
Egyre jobban tetszik ez a fajta...

Szia Roland.
Olyan neked való kutyafajta ,én eltudnám képzelni melletted,nem csalódnál benne.
üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: wetzlar - 2011. Május 26. - 21:45:17
Szia Sanyi!

Régóta tervezgetek már kutyát, de a nagy szerelemre az erdélyi kopóra sajnos nincs keret.  ::)
Meg ez a tacskókopó a termete miatt is szimpatikus, olyan megfontolt, de nem mélabús kutyának tűnik számomra.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2011. Május 26. - 23:41:17
Szervusz István.
Igen a Bella van rajta és az ő válogatott munkái.
Nagyon meg melengetnéd a szívemet ha a kutyádról tennél fel egy pár képet.
Üdv:HSanyi


Megkérem a párom, hogy fotózza le.
Én nem nyúlhatok a gépéhez (nem zabbal működik, és nem bőrből van). :St
Már „hatalmas” a röfi és kamaszodik erősen, de imádom. ;D


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2011. Június 01. - 22:20:36

H. Sanyinak:

Füredi Bernáth Stikl
i(https://lh3.googleusercontent.com/-kI6UX5bbJPI/TeVT76zqL6I/AAAAAAAAKoY/-tkDY6a0e3g/s400/honeyfoto_21.JPG)

(https://lh3.googleusercontent.com/-WHa4X0EKtXE/TeVVfHPtfNI/AAAAAAAAKrU/5SFxInDNCaU/s400/honeyfoto_69.JPG)

(https://lh4.googleusercontent.com/-QX44pNbBWZE/TeVVERH1eZI/AAAAAAAAKqk/sU_YiWJ-mbs/s400/honeyfoto_57.JPG)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2011. Június 01. - 22:27:41
Bocs. Stikli.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: barankozsolt - 2011. Július 20. - 11:13:45
Üdv. mindenkinek!

Nekem is van 1 tacskó kopóm 6 éves szuka, sajnos a környéken nincs hozzávaló kan, így mindig csak keverék kutyusok vannak tőle,hozzávaló kant keresek fedezésre, jó lenne, ha valaki tudna ebben segíteni, akár fedezésért kiskutyát is adok.Szécsény (Nógrád) megye.
Tisztelettel
Báránkó Zsolt
Mail:barankozsolt@gmail.com
 


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Kaktusz - 2011. Szeptember 29. - 10:47:19
Sziasztok!

Én még csak most tudtam meg, hogy van ez a fórum, és szerepel benne a tacskókopó fajta is, ami szám nagy öröm. :TAPSol
Nekem is van egy ilyen fajta kutyám, említettek is már engem a fórumon. Én lennék a Nagykőrösi tacskókopós.
A kutyámat csak utánkeresésre használom, hajtásokba nem. A kutyus kétéves múlt és már van neki tizenegy eredményes munkája.
Didó kutyám a Bellától származik, amit a H.Sanyi is említett.

Üdv: Kaktusz :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2011. Szeptember 29. - 18:48:29
Szervusz Kaktusz.
Nagyon örülnék annak,ha egy pár munkádat és a tapasztalatokat megosztanád velünk.Esetleges fotókat is szívesen látnánk róla.
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Kaktusz - 2011. Szeptember 30. - 12:45:54
Szívesen elmondom a munkáit a Didónak.

Mink már nagyon korán elkezdtük a munkát, mert még csak három ás fél hónapos volt a Didó mi kór az egyik haverom szolt, hogy rálőtt egy nagyobb disznóra. Igaz akkor este fél tizenkettő volt, de mivel már kértem, hogy ha lőne valamilyen vadat szóljon, mert a Didónak szerettem volna megmutatni, és megfigyelni mi is az első reakciója a vaddal szemben. Kb. a lövéstől egy jó órára ott is tudtunk lenni. Mi kór oda értünk akkor mondta mi is történt. A lövés pillanatába a disznó össze eset, de utána egyből elkezdett vergődni, és azt hitte mind gyárt elcsendesedik, de a disznó az árnyékig elvergődött és már nem látta a céltávcsőbe, és elkezdte keresni a hátizsákból a fegyverlámpáját és mire oda világított már csak a disznó hangját hallotta egy darabig, de ő azt hitte el is feküt. A haverom úgy gondolta ez jó is lesz egy kis ismerkedésre a kutyusnak, és meg is várt minket, míg oda nem értünk, nem ment oda a rálövés helyére se.
Mi kór oda mentünk láttuk, hogy nagyon sok vér volt a helyszínen, és még ahogyan felállt a fákat is összekente nagyon, így tudtuk merre indult. Akkor a Didónak megmutattam a rálövés helyét és a sok vért, el is kezdte nagyon érdekelni, és szimatolni több percig, majd kezdtem neki mutatni a további nyomokat, és ő kezdte is szépen követni. El is jutottunk kb. tíz m-t, és e disznó elfordult balra az akácsorba, akkor a Didó egy kőrt irt le és meg is találta a helyes irányt, mert a vért is találtunk egy-két méteren belül. Szépen ballagott is a nyomon mi kór kiértünk egy földútra, majd ott egy kis megingást láttam rajta. Akkor megdicsértem, és biztattam a további folytatásra, amit ő nagyon ügyesen el is kezdte, a jó az is, hogy a vad egyenesen ment tovább, azaz keresztezte az utat. Amint átértünk az út túloldalára láttam jó helyen járunk, és azt hitük, hogy a vad bement a sűrűbe, ami az úttól tíz métere lehetett. A disznó pedig nem ezt választotta, hanem elindult a sűrű jobboldalánál a szálasba, a vér pedig egyre kevesebb lett. Az út szélétől úgy negyven métere a Didó elkezdett játszani velem. Amit úgy véltem nem kell tovább erőltetni és abba is hagytuk a munkát, ami idáig olyan százötven méter lehetett, megjelöltük a helyet és az útnál is az átváltást és hazamentünk, hogy majd reggel folytatjuk. Reggel hétkór kint voltunk megint, de mondtam a haveromnak, ha bemegy a sűrű akácsarjba, akkor én már nem fogok a Didóval utána menni, mert ahhoz túl fiatal a Didó, hogy egy disznó megijessze, és veszélyes is lehet az még ránk is. A munkát kíváncsiságból megmutattam a Didónak, és érdekelte is. Amit az úttoll kezdtünk, és ugyan azon a nyomon ment, mint este. Ahol este abba hagytuk onnan a nyom neki fordult az akácsarjnak, de nem láttam vért, és kezdtem bizonytalankodni, hogy a Didó jó helyen jár e. Ekkor találtam egy vércseppet egy levélen, és meg is nyugodtam. Utána mentünk tovább az akácsarjig, ami tíz méter körül lehetett. Ami kór beértünk a sarjazásba akkor még egy kicsit engedtem tovább a Didót, mert hátha még látok vért, de sajnos nem találtam, így inkább kihívtam, és visszamentünk az utolsó vércseppig, és újra kezdtük, de akkor elindult jobbra és kb. negyven méter után nem találtam vért ezért azt a nyomot is abba hagytuk. Újból az utolsó csepptől indulás, de akkor meg megint az akácsarjnak vette az irányt ugyan azon a nyomon, mint legelsőnek mentbe, a sűrűbe. Akkor úgy döntöttem, hogy mi befejezzük. A reggeli munka, amit kidolgozott az olyan harminc méter lehetet és hétóra hoszás, az ősz hossza a munkának olyan száznyolcvan méter volt. A barátom ekkor kezdett keresni egy vérebest, és sok telefonálgatás után eljutottunk a Szigeti Jánoshoz, aki az óta a mentorom lett. A János a két tacskóval jött és a Pöttyivel vezetékelt, és a másik kutyus meg csak hajszánál kapcsolódik be a munkába. A rálövéstől indult, és ugyan azon a nyomon ment végig a Pöttyi, mint mi és ugyan ott ment be az akácsarjba, mint mi. Ahol mi abba hagytuk a Didóval onnan egy métere már talált a Jani vért és rá negyven méter körül ott is feküdt a disznó sebágyban. A disznó kiugrott a sebágyból és elkezdet szaladni előttünk ekkor a Jani elengedte a Pöttyit és szolt, hogy engedjem el a másikat is. A két kutya elkezdték hajszát, mi meg kijöttünk a sűrűből, mert négykézláb nehéz lett volna utol érni a kutyákat. A sűrű nem volt olyan nagy kb. tízen hektár. Amikor kiértünk megvártuk, míg a kutyák állítják a disznót, és utána a Jani jó szél alól ráment az állítás helyére, mi meg ott maradtunk ahol ő mondta. Jani mikor elment a halottunk egy lövést majd kis idővel megint és még egyet. Nem sokkal később szolt is, hogy megvan, a disznó mehetünk.
Utána a Jani mesélte mi is történt. Amint ment rá az állítás helyére meg is látta a disznót, amit szépen ugatják a két kutya, de úgy döntött, hogy odébb lép még egyet a jobban lása a disznót, de ekkor nem vette észre a lába alatt lévő gallyat, és rálépett, erre a disznó azonnal neki indult úgy öt méterről, és hirtelen meglepődésében az oda dobott golyó a disznó fölé ment. Erre a disznó is másik irányt vett, de a kutyák utánuk mentek, és olyan ötven métere megint állították, amire a Jani megint odament és mikor lőni szeretett volna akkor a disznó támadásba lepett feléje, de most jobban megcélozta és el is találta. De a disznó még nem szakadt tűzbe, hanem megint oldalra kitért, a kutyák még mindig a disznót hajtották. A harmadik állítás már csak Husz méterre mentek, mert már a disznóba nem volt sokkal több erő, és ott megkapta az utolsó kegyelemlövést.
A disznónak különben mély gerinctüske lövése volt, ami nagyon fájhatott neki.

Ui.: Örülök neki, hogy mi megálltunk a Didóval, mert nem igazán jó élmény lehetett volna, ha minket betámad!



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: wetzlar - 2011. Szeptember 30. - 12:54:45
Az Országos Vadásznapon láttam a tacskókopót.
Nagyon formás, helyes kis jószág! :OKO


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Dzsi - 2011. Október 03. - 09:53:35
Sziasztok!

Én még csak most tudtam meg, hogy van ez a fórum, és szerepel benne a tacskókopó fajta is, ami szám nagy öröm. :TAPSol
Nekem is van egy ilyen fajta kutyám, említettek is már engem a fórumon. Én lennék a Nagykőrösi tacskókopós.
A kutyámat csak utánkeresésre használom, hajtásokba nem. A kutyus kétéves múlt és már van neki tizenegy eredményes munkája.
Didó kutyám a Bellától származik, amit a H.Sanyi is említett.

Üdv: Kaktusz :Emel


Uram!

Üdvözlöm a Fórumon, örülök. hogy ide talált!  :tacs  :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Nagy P. - 2011. November 19. - 09:54:50
Ha már volt szó Belláról, íme egy kép a sikeres munka után.  :)

(http://kepfeltoltes.hu/111119/bella_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: magas - 2011. November 19. - 11:33:06
Füszerezhetnéd egy kis beszámolóval!
Ha már volt szó Belláról, íme egy kép a sikeres munka után.  :)

(http://kepfeltoltes.hu/111119/bella_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
[/quote]


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: manipulus - 2012. Január 13. - 13:57:13
Sziasztok!

Nálam van egy 10 hónapos Tacskókopó szuka utánkeresés kiképzésen. Nagyon szépen haladunk. Értelmes könnyen tanuló kutya. Könnyű vele dolgozni. Inkább lassítani kell, mint biztatni. Voltunk már disznóskertben a héten. A kezdeti bizonytalanság után nagyon szépen beindult. Szerintem egy utánkereső kutyának fontos, hogy megtanulja, hogy az élő disznóval, hogyan kell viselkednie. Ne élesben találkozzon először élővel.   2 hete dolgozunk. Már kb. 200 méteres csapánál tartunk ami 3-4 órás.

üdv: Csaba


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: pbence93 - 2012. Január 14. - 10:29:59
Sziasztok!

Nem tudtok esetleg eladó tacskó kopó kölyköket? Egy barátom szeretne venni (nem feltétlenül kell, hogy törzskönyves legyen). Sajnos az országban alig lehet találni, hobbi tenyésztőket meg aztán végképp nem.
 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2012. Január 14. - 19:28:50
Szervusz Csabi.
Megörvendeztetnéd a szívemet,ha egy pár képet is feltennél róla ill a munkákról ,esetleg írhatnál arról többet,hogy haladtok.
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2012. Január 14. - 19:38:07
Szervusz Bence.
Nem lesz egyszerű a feladat itthon venni kutyát.Nem igazán el terjedt és akinek van nem megfelelő képen tenyészti ill használja.Tisztelet a kivételnek.
Ha vissza olvasol akkor láthatod,hogy Ausztria ennek a fajnak a fellegvára innen kutyát szinte lehetetlen venni.Az Osztrák Tacskókopó klub minden kutyát számon tart és sorba állnak a jelentkezők(ott működik a klub és csak vadásznak adják el igen magas áron az itthonihoz képest)
Szlovákiában is meg található már a fajta de ott inkább hajtásra használják.De nem kizárt hogy onnan olcsóbban ill könnyebben fogsz tudni kutyát venni.Nagyon jó választás lenne egy ilyen fajta.
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: manipulus - 2012. Január 15. - 08:48:22
Szervusz Csabi.
Megörvendeztetnéd a szívemet,ha egy pár képet is feltennél róla ill a munkákról ,esetleg írhatnál arról többet,hogy haladtok.
Üdv:HSanyi

Csinálok pár fotót róla. Jó fej kutya, csak szegénnyel szinte semmit nem foglalkoztak. Teljesen nyersen került ide. de már szépen halad. Kint a területen is szépen jön láb mellett, helyben marad stb. Csináltam videót a disznóskertben róla, csak feltölteni nem tudom mert a zasszony vámpíros filmeket nézett és a szolgáltató ezt zokon vette és sarokba állított. Majd 21.-én oldja fel a büntit. De képet próbálok felrakni.



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: manipulus - 2012. Január 24. - 12:24:14
Sziasztok!

Már kb. 4 hete van nálam "Szimat" a  Tacskókopó. Szépen haladunk mind a komolyodás terén és mind a csapázásban. Átlagosan olyan 400 méter körülieket csinálunk 4-5 óra késleltetéssel. Tegnap is csináltam egy 5 töréses nyomot. Disznó lábbal és kb 50 ml vérrel, de inkább bizonyos időnként a lábra porlasztottam egy kis vért és néhol egy-egy kenést. De sajnos-szerencsére úgy alakult a napom, hogy már besötétedett mire hazaértem és sötétben már nem szívesen zavargálok az erdőben, így nem dolgoztuk ki a csapát. Mivel már úgy is régi volt, hagytam, hogy öregedjen 24 órát és most tettem rá Szimatot. Hát meg kell, hogy mondjam, hogy talán még szebben-koncentráltabban dolgozta ki, mint a pár órásokat. Még egy kicsit kell segíteni neki, de most már nem rohan, hanem szép sétálós, néhol kocogós tempóban megy a nyomon. A töréseket szépen, néha csak kiszagolva más irányba oldja meg.

Próbálok csinálni ma vagy holnap képet.

Üdv: Csaba


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: pbence93 - 2012. Január 24. - 14:04:12
Gratulálok Csaba!
Mennyi idős  a kutya? Várjuk a képeket.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: manipulus - 2012. Január 24. - 14:36:21
Gratulálok Csaba!
Mennyi idős  a kutya? Várjuk a képeket.

Köszönöm Bence!

10 hónapos a kopó. Kicsit túlfűtött, de legalább vissza kell venni a lendületéből és nem tuningolni.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: pbence93 - 2012. Január 24. - 14:44:58
Mindenféle kutya kiképzéssel foglalkozol? Vagy csak "disznós" kutyákkal, illetve háát ha jól rémlik tacskókkal kotorékozol?!


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: manipulus - 2012. Január 24. - 15:08:44
Mindenféle kutya kiképzéssel foglalkozol? Vagy csak "disznós" kutyákkal, illetve háát ha jól rémlik tacskókkal kotorékozol?!

Minden fajtájú vadászkutya kiképzésével plusz IPO és örző-védő kiképzéssel is foglalkozom.
Igen tacskóval kotorékozom, van 1-2  :epl

Nem a reklám miatt, csak infó miatt a honlapom :  http://www.manipulus.hu/manipulus/kikepzes_fooldal.htm (http://www.manipulus.hu/manipulus/kikepzes_fooldal.htm)





Cím: Re:Tacskókopó
Írta: pbence93 - 2012. Január 24. - 15:23:42
Minden fajtájú vadászkutya kiképzésével plusz IPO és örző-védő kiképzéssel is foglalkozom.
Igen tacskóval kotorékozom, van 1-2  :epl

Nem a reklám miatt, csak infó miatt a honlapom :  http://www.manipulus.hu/manipulus/kikepzes_fooldal.htm (http://www.manipulus.hu/manipulus/kikepzes_fooldal.htm)


Facebookod is náztem, nagyon jók a disznós képek!  :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: stamas - 2012. Január 27. - 10:18:32
Üdv. Mindenkinek!

Nekem is van egy pár tacskókopóm! Vaddisznóhajtásra, illetve utánkeresésre használom őket! Fekete-cser színűek, itt hirdetem őket: http://vadaszapro.hu/57949/fekete-alpesi-tacskokopo!!!
A kan teljesen horvát vérvonalú, törzskönyves, munkavizsgás, a szuka szlovákiából származik.
Az országban több helyen is van már az előző alomból. Ha lesznek kölykök, a vadászapróra felteszem a hirdetést majd.

A fajtáról nagyvonalakban csak annyit, hogy nyugodt, kemény kutyák, hajtásban is kiválóak, illetve a 3. számú vérebként tartják számon ezt a fajtát, utánkeresésre is kiválóak!


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: manipulus - 2012. Január 30. - 18:54:58
Na Ő Szimat:

(http://1.1.1.2/bmi/gallery.site.hu/d/20118947-2/DSC09892.JPG)

(http://1.1.1.2/bmi/gallery.site.hu/d/20118950-2/DSC09897.JPG)

(http://1.1.1.2/bmi/gallery.site.hu/d/20118953-2/DSC09901.JPG)



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: manipulus - 2012. Március 12. - 19:40:03
Vaddisznós gyakorlás, Tacskókopóval.

szimat disznoskert (http://www.youtube.com/watch?v=3ZbnJazlPxc#)



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2012. Március 13. - 07:47:34
Vaddisznós gyakorlás, Tacskókopóval.

szimat disznoskert (http://www.youtube.com/watch?v=3ZbnJazlPxc#)



Tud vigyázni a bőrére !
Azért látszik hogy rutinos disznók . Nem támadnak hevesen nem menekülnek , még dörgölőzni is van idő . A kutya fogóssága "vadtartása" is a disznók aktivitásával arányos .    :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2012. Március 13. - 09:11:07
Vaddisznós gyakorlás, Tacskókopóval.






Ügyes a kis csaj!
Sikerült már valamit kideríteni a származásáról?
(a számom elfelejtetted? :ba)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: manipulus - 2012. Március 13. - 11:43:50

Ügyes a kis csaj!
Sikerült már valamit kideríteni a származásáról?
(a számom elfelejtetted? :ba)


Nem elfelejtettem, hanem az én életem értelme(megkeserítője?  :fejv) sikeresen elhagyta a telefonomat. Úgyhogy most nagyjából -300 telefonszámom van  :tasli

Sajnos nincs papírja a Szimatnak.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Erdojaro (Molnár Attila) - 2012. Március 13. - 22:37:21
Szervusz Csaba! :Emel

Nem inkább eldugta, mert túl magas a telefonszámlád? :rohog


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: pbence93 - 2012. Március 14. - 12:15:33
Szia Csaba!

Sokat ugattattad Szimatot mielőtt látta a disznókat, vagy ezt a nagy ugatást ott rögtönözte, hogy meglátta a disznókat?
 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2012. Március 14. - 13:43:00
Szia Csaba!

Sokat ugattattad Szimatot mielőtt látta a disznókat, vagy ezt a nagy ugatást ott rögtönözte, hogy meglátta a disznókat?
 :Emel

Bence szerintem az élőt Müzli is kitartóan fogja ugatni mert mind két szülő (Csipetke és Lujó) is a vaddisznós munkavizsgán még szünetet se hagyva csaholtak . Ez követelmény is ! Pontosan nem emlékezem de 3 vagy 5 perig ugatva tartani , követni kell a vadat. Őszintén megmondom hogy nem is tartom nagyon jónak hogy Szimat néha néha ott hagyja a disznókat és biztatni kell hogy újra fogja őket . Mondjuk ez a kerti gyakorlásból is adódhat. A rutinos disznók nincsenek is különösebben meghatódva a kutyától egy pillanatra látszik hogy az egyik nekikészül a dörzsölőzködésnek is . Ezért írtam hogy a kutya intenzitása is ennek megfelelő . Lujó kutyám vizsgájakor a nagyon"megrettent " disznó  :Q egyszerűen belefeküdt egy kis dagonyába mert már unta a sok hülye kutyát és kicsit melege is lehetett.   :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: pbence93 - 2012. Március 14. - 13:57:27
Egy ismerős srácnak van pár hasonló aktivitású disznója. Majd azokat akarom megmutatni Müzlinek, de még várok egy kicsit, hogy fizikailag (nyílván nem feltétlenül a támadáshoz, hanem a védekezéshez legyen elég dinamizmusa) is kicsit jobban beérjen. Van köztük kan is, szóval majd tényleg csak akkor, ha már felkészült egy ilyen találkozóra is.
 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: manipulus - 2012. Március 14. - 17:18:24
Egy ismerős srácnak van pár hasonló aktivitású disznója. Majd azokat akarom megmutatni Müzlinek, de még várok egy kicsit, hogy fizikailag (nyílván nem feltétlenül a támadáshoz, hanem a védekezéshez legyen elég dinamizmusa) is kicsit jobban beérjen. Van köztük kan is, szóval majd tényleg csak akkor, ha már felkészült egy ilyen találkozóra is.
 :Emel

Szia!

Nem azon múlik, hogy ugattattam-e vagy sem. Ezt ösztönből csinálja, persze tanító kutyával kezdtük. Ő nem fog hajtani, csak azért kérte a gazdája a disznóskerti munkát, hogy ha sebzettel találkozik, akkor ne az legyen az első élménye. Most biztos megköveznek a kopósok (mint ahogy évek óta ha elmondom a véleményem) De szerintem a kopók nem is igazán alkalmasak disznóhajtásra. Nincs meg bennük aza tűz ami egy Tacskóban vagy Terrierben. Hajtásban nem is nagyon szeretik beengedni az ilyen hosszabb lábú kutyákat, mert a világból kikergetik a vadat. Ráadásul lemennek a szarvas után is. Míg a Tacskók Terrierek nem nagyon tudják hosszú távon tartania lépést a vaddal. Így nem is teljes erőből menekülnek, hanem csak tempósan vonulnak. Könnyebb meglőni mint egy száguldozó vadat.

Mikor gondolod, hogy már elég fejlett a disznós munkához? Hogyan tud felkészülni? Filmet nézetsz vele  :epl


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2012. Március 14. - 22:22:02
Szia!

Nem azon múlik, hogy ugattattam-e vagy sem. Ezt ösztönből csinálja, persze tanító kutyával kezdtük. Ő nem fog hajtani, csak azért kérte a gazdája a disznóskerti munkát, hogy ha sebzettel találkozik, akkor ne az legyen az első élménye. Most biztos megköveznek a kopósok (mint ahogy évek óta ha elmondom a véleményem) De szerintem a kopók nem is igazán alkalmasak disznóhajtásra. Nincs meg bennük aza tűz ami egy Tacskóban vagy Terrierben. Hajtásban nem is nagyon szeretik beengedni az ilyen hosszabb lábú kutyákat, mert a világból kikergetik a vadat. Ráadásul lemennek a szarvas után is. Míg a Tacskók Terrierek nem nagyon tudják hosszú távon tartania lépést a vaddal. Így nem is teljes erőből menekülnek, hanem csak tempósan vonulnak. Könnyebb meglőni mint egy száguldozó vadat.

Mikor gondolod, hogy már elég fejlett a disznós munkához? Hogyan tud felkészülni? Filmet nézetsz vele  :epl


Sajnos teljesen egyet kell értsek veled kopó ügyben . Azért sajnos mert már régen nincsenek azok az egybefüggő területek ahol ők igazán megmutathatják mit tudnak , pedig csodálatos vadászkutyák én sokszor voltam olyan hajtásban (hajtó) ahol kopó is dolgozott . Jó és fogós kutyák hosszan tartják a vadat és lehet velük utánkeresni is . Volt olyan gondolatom hogy nekem is lesz de hosszabb idő után láttam a hátrányukat is a kis hazai területeken és kökényes szederindás sűrűkben. Sokszor a harmadik faluból kerültek elő és sajnos nagyon sokszor csúnyán megvágta Őket a kan mert inkább a nagy szálas erdőkbe valók nem bokrok közé . 
Szerintem is Müzlit már nyugodtan lehet engedni ilyen kerti disznóhoz. Lehetőleg először egyhez de én előtte megcsinálnám hogy kisebb disznó bőrét ráerősiteni egy rúdra a fejéhez két szög hogy tudja melyik a "veszélyes " fele a disznónak . No nem a kerti disznótól féltem hanem hogy ne szokja meg hogy  a disznó veszélytelen .  :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: pbence93 - 2012. Március 19. - 16:25:38
Nem tudom milyenek ezek a disznók, találkoztak-e már kutyával, hogy reagálnának arra mikor a kutya meglepi őket.
Ha azt mondjátok, hogy már elég fejlett fizikailag egy találkozáshoz, akkor lehet, hogy minél előbb megejtjük ezt az első randit, had szokja az élő disznót is.
 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: manipulus - 2012. Március 19. - 19:57:32
Nem tudom milyenek ezek a disznók, találkoztak-e már kutyával, hogy reagálnának arra mikor a kutya meglepi őket.
Ha azt mondjátok, hogy már elég fejlett fizikailag egy találkozáshoz, akkor lehet, hogy minél előbb megejtjük ezt az első randit, had szokja az élő disznót is.
 :Emel

Kezdő kutyát én mindig tapasztalt tanító kutyával engedek disznóhoz. Lege bármennyi idős is a kezdő kutya. Elsősorban azért, hogy lássa, hogy mit is kell csinálnia, másodsorban pedig azért mert a tanító kutyám előtt még nem nagyon állt meg disznó és így elhajtja a kölyök elöl a disznót, így annak igen csak futnia kell, hogy utolérje őket. De mivel egy Tacskó sosem éri őket utol (még egy felnőtt sem, ezért igencsak visít a kezdő futás közben kínjában. Ez meg kívánatos a hajtás során). Most egy Border Terrierem van befogva erre a célra. Vele csak annyi a baj, hogy 10-15 percnél többet nem nagyon lehet bent, mert pihennie kell a disznóknak. Szerencsétlenek úgy lihegnek, hogy megsajnálom őket.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: pbence93 - 2012. Március 20. - 07:36:53
Kezdő kutyát én mindig tapasztalt tanító kutyával engedek disznóhoz. Lege bármennyi idős is a kezdő kutya. Elsősorban azért, hogy lássa, hogy mit is kell csinálnia, másodsorban pedig azért mert a tanító kutyám előtt még nem nagyon állt meg disznó és így elhajtja a kölyök elöl a disznót, így annak igen csak futnia kell, hogy utolérje őket. De mivel egy Tacskó sosem éri őket utol (még egy felnőtt sem, ezért igencsak visít a kezdő futás közben kínjában. Ez meg kívánatos a hajtás során). Most egy Border Terrierem van befogva erre a célra. Vele csak annyi a baj, hogy 10-15 percnél többet nem nagyon lehet bent, mert pihennie kell a disznóknak. Szerencsétlenek úgy lihegnek, hogy megsajnálom őket.

Az enyém ha megy akkor egyedül megy, sajnos nincs a környéken egy kutya sem ami "tanító kutya" szerepét bevállalhatná.  :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: manipulus - 2012. Május 18. - 01:04:37
Most kaptam hírt Szimatról, akit utánkeresésre tanítottam. Túl van az első munkáján. Egy kb 800-1000 m-es vezetékmunka után feladni kényszerültek egy üres húslövött szarvas követését. De ami öröm az ürömben, hogy ott volt egy rutinos véreb kontroll kutyaként. Ő is ugyanott adta fel a nyomot. Gazdája elmondása szerint Szimat nagyon szépen húzott végig. Csak kicsit lelkes még és lassítani kell majd.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Ativadász - 2012. Május 18. - 10:35:47
Manipulus!
Gratulálok Neked is és Szimatnak is!

Ezúton jelentem örömmel be, hogy csatlakozom a táborhoz. A jövő héten hozom el a kis tacskókopó kutyát.
Majd írok a fejleményekről...

 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2012. Május 18. - 11:05:43
Szervusz Attila.
Kitöl és honnan származik a kutyád?
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Kaktusz - 2012. Május 18. - 13:30:02
Sziasztok!

Manipulus, gratulálok a szimat tanításához! :Emel

Tacskókopó szuka kiskutyát keresnék, aminek van törzskönyve, akár külföldről is érdekelne. Ha tud, valaki segíteni annak nagyon örülnék!


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Ativadász - 2012. Május 18. - 15:55:41
Sziasztok!

A kiskutya Szlovákiából származik, törzskönyvezett.
Még egy kan kiskutya van eladó, egyébként a tenyésztő hirdeti a Vadászaprón is.

 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2012. Május 18. - 20:00:08
Szervusz Attila.
Tehetnél fel egy pár képet róla.
Gondolom akkor a színe fekete/cser,jobban fekete mint vörös.
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Ativadász - 2012. Május 18. - 20:41:50
Szervusz Sándor!

Mindenképpen teszek föl képeket, de majd csak a jövő hét végén hozzuk el a kutyust.
A színe szarvasvörös.

Üdv, Attila


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2012. Május 19. - 19:23:30
Szervusz Attila.

Most már még jobban várom a képeket róla .
Merre vadászol majd vele?
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Ativadász - 2012. Május 23. - 09:29:45
Szervusz Sándor!

Már mi is nagyon várjuk. Utánkeresésre szeretném bevezetni.
Egyébként Keszthely környékén vadászom. Te merre felé hallgatod az erdőzúgást?

Üdv, Attila


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2012. Május 23. - 20:44:08
Szervusz Attila.
Én Bp lakom a Bakonyalján vadászom.
Ezt nézd meg www.tacskokopo.atw.hu (http://www.tacskokopo.atw.hu) a barátom kutyái vannak rajta.
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Ativadász - 2012. Május 24. - 09:26:26
Szervusz Sándor!

Hát igen, a kutya vásárlása egy külön történet. Sok utánajárással próbáltam felvenni a kapcsolatot az itthoni tacskókopósokkal, hisz nem túl sok van belőlük(n).
Talán írhatok ide neveket, ha nem, kérem a moderátort, hogy törölje.
Szóval megkerestem Pölöskei Balázst is, Nagy Hajnalkát, Oravecz Attilát, Ozvári Zoltánt, a fehován találkoztam Szloboda Istvánnal és a kutyájával, de sajnos senki sem tudott itthon papiros kutyát ajánlani.
Osztrák ismerősön keresztül ott is érdeklődtem, azt mondták papír nélkül lenne, de ha papirost akarok akkor várni kell.
Végül a fehován találkoztam egy szlovák tenyésztővel is, a kutyája is vele volt, így szólítottam meg. Akkor még bizonytalan volt, hogy vemhes-e a kutya, de aztán minden jól sikerült. Amilyen kicsi a világ később Nagy Hajni is őt ajánlotta.

Korábban írtad, hogy szeretnéd összeszámolni az itthoni tacskókopókat. Mennyinél tartasz? 

Üdv, Attila


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2012. Május 24. - 19:55:58
Szervusz Attila.
Ismerem az összes problémádat.
Balázs is várja az új kutyáját .Zolinak egy bika szúrta le a kutyáját,Attilát nem ismerem csak névről,az Istvánnak nem tudom,hogy van e papirja,Hajninak vizslája van.
Ha jól rakom össze a diákat akkor a kutyád Ibos Zoltántól van,beszéltem vele a FeHoVan indult a CAC on.
Talán 10 kutya van az országban amit tudok de ennél biztosan több van de nagy részének nincs papírja és sokan csak hajtásra használják.
Szóval ismerős a történet.Én személy szerint nagyon örülők annak,hogy ezt a fajtát választatottad.
KCHJAD ezt beírod a goole ba a szlovák klub oldala.van fent video,képek stb .
http://www.dachsbracke.it/ (http://www.dachsbracke.it/)  ez az olasz klub oldala
http://www.klub-dachsbracke.com/ (http://www.klub-dachsbracke.com/)   osztrák klub oldala.
üdv:HSanyi



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: manipulus - 2012. Május 24. - 20:22:36
Nagyon sokszor előkerült már a fórumokon a törzskönyv téma. Nem is vitaindítónak szánom a soraimat, csak a gondolataimat írom le. Itt van egy fajta ami elég ritka, nem csak itthon de Európa szerte. Azt hallottam, hogy Ausztriában csak vadásznak adnak kutyát, de ezek szerint papír nélkül ott is lehet kani. Ha ez így halad, akkor egy ilyen ritka fajta el fog tűnni és csak papír nélküli kutyák és keverékeik maradnak fent. Miért nem lehet egy alomnak kiváltani a törzskönyvet? Ez kutyánként csak 5500.- ft. Hozzájön az oltás és a féreghajtások költsége és még mindig 10.000.- ft körül vagyunk.

Nagyon szomorú, hogy a vadászok nagy része (tisztelet a kivételnek) ennyire igénytelen a kutyájára. Fegyverre, lőszerre, lámpára, távcsőre százezreket-millókat költenek, e ha egy kutyára ki kell adni 10000 ft-ot, akkor leveri őket a víz. Arról nem is beszélve, hogy attól, hogy az embernek van egy vadász fajtájú kutyája az még nem jelenti azt, hogy azzal vadászni is lehet. Lehet, hogy  némely kutya ösztönből megtalál egy-két vadat, de ez még nem jelenti azt, hogy az már vadászkutya. Csak a kutya életét kockáztatják, hogy képzetlenül engedik oda egy sebzetthez. De végül is nem került sokba, fogyóeszköz. De ha elveszik a vad, akkor vakarják a fejüket (ez is lerágott csont sajnos).


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Ativadász - 2012. Május 24. - 21:13:32
Sziasztok!

Igen Sándor eltaláltad, tőle származik a kutya. Nagyon sokat olvastam a fajtáról, megtaláltam az interneten ezeket az oldalakat is. Osztrák és német oldalakon érdemes kutatni, némelyik tenyésztői oldalon nagyon sok hasznos infó van. A Wild und Hund oldalán pedig van tacskókopós fórum is.
Teljes mértékben egyet értek Manipulus véleményével. A kezdetektől egyértelmű volt nekem, hogy papiros kutyát szeretnék venni. Először kicsit soknak tűnt a kutya ára, de ha belegondolunk, hogy a tenyésztőnek mennyi munkája van a kutyában, mindjárt más a helyzet. Idézet a hirdetésből: "anya: 4x cajc, grand prix slovakia junior winner 2010, 7x cac, 3x cacib, 6x bob, sd i.c, bonitáció kitünö, vadászvizsga 1. díj. rtg 0/0a" Azt hiszem ehhez nem kell kommentár...
És még valami, ha valaki kutyát választ az elkövetkező 10-15 évre választ magának társat, barátot. Hát nagyon nem mindegy, hogy kit.

Üdv, Attila


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Ativadász - 2012. Május 29. - 11:36:21
Sziasztok!
A hétvégén szerencsésen meghoztuk Bogyót. Nagyon jól viselte az utazást, majdnem végig aludt. Itthon aztán mindjárt a család kedvence lett. Egyből nekiállt a kert felfedezésének aztán fáradtan ment is a házába. Első éjjel volt sírdogálás is, de másnap már láttam, hogy oldódik, aztán hétfőn már önfeledten futkározott, játszott a vizslámmal. Első két éjjel nem akartam őket összezárni, de tegnap már együtt is aludtak. Mellékelek pár képet:

Bogyó:
(http://kepfeltoltes.hu/120529/IMG_5191-1r_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)

(http://kepfeltoltes.hu/120529/IMG_5265-1r_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)

(http://kepfeltoltes.hu/120529/IMG_5267-1r_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)

(http://kepfeltoltes.hu/120529/IMG_5272-1r_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)

Rosszalkodás után:
(http://kepfeltoltes.hu/120529/IMG_5293-1r_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)

Üdv, Attila


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Horváth Dániel - 2012. Május 29. - 13:33:09
Bogyó:

Nagyon komoly képe van a kiskutyának (2.kép)  :TAPSol
Az meg külön tetszik, ahogy az első képen szimatol.
Legyen vele sok közös vadászélményed!

Üdv, Dani :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: manipulus - 2012. Május 29. - 14:08:41
Sziasztok!
A hétvégén szerencsésen meghoztuk Bogyót. Nagyon jól viselte az utazást, majdnem végig aludt. Itthon aztán mindjárt a család kedvence lett. Egyből nekiállt a kert felfedezésének aztán fáradtan ment is a házába. Első éjjel volt sírdogálás is, de másnap már láttam, hogy oldódik, aztán hétfőn már önfeledten futkározott, játszott a vizslámmal. Első két éjjel nem akartam őket összezárni, de tegnap már együtt is aludtak. Mellékelek pár képet:

Rosszalkodás után:
(http://kepfeltoltes.hu/120529/IMG_5293-1r_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)

Üdv, Attila

Azért a 3 lépés távolság megvan  :epl


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2012. Május 29. - 20:58:35
Szia Attila.
Köszönöm/jük ,hogy tettél fel képeket,
Nagyon jó kiállású kis kutya jó lenne ha folyamatosan tennél fel képeket róla.
Az első két kép nagyon tetszik indulhat az etető vonszalék készítése.
Ibos úr kérte ,hogy vidd kiállitásra és képesség vizsgára majd?
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Ativadász - 2012. Május 30. - 09:42:47
Sziasztok!

Köszi a jókívánságot!

Persze, hogy megvan a három lépés. Az igazat megvallva attól féltem a legjobban, hogyan fogadja a nagy a kicsit, de eddig jól vették az akadályt. Manipulus te mennyire ereszted össze a kutyáidat? Van aki azt mondja külön kellene zárni őket. Nekem egyrészt erre nincs annyi helyem másrészt szerintem a tanításban lehet rá jó hatással (szófogadás, parancsok megértése stb.). Erről mi a véleményetek?

A tenyésztő nem kérte, de vizsgáztatni mindenképpen szeretném majd. Képekkel is jövök még.
Legszívesebben vinném magammal, tegnap lehetett volna egy dermedtre keresése is, de hát ez még túl korai. Először szocializálódunk...  :tasli  :SL

Üdv,  :Emel



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: oceanwave - 2012. Május 30. - 10:19:00
Sziasztok!

Köszi a jókívánságot!

Persze, hogy megvan a három lépés. Az igazat megvallva attól féltem a legjobban, hogyan fogadja a nagy a kicsit, de eddig jól vették az akadályt. Manipulus te mennyire ereszted össze a kutyáidat? Van aki azt mondja külön kellene zárni őket. Nekem egyrészt erre nincs annyi helyem másrészt szerintem a tanításban lehet rá jó hatással (szófogadás, parancsok megértése stb.). Erről mi a véleményetek?

A tenyésztő nem kérte, de vizsgáztatni mindenképpen szeretném majd. Képekkel is jövök még.
Legszívesebben vinném magammal, tegnap lehetett volna egy dermedtre keresése is, de hát ez még túl korai. Először szocializálódunk...  :tasli  :SL

Üdv,  :Emel



Szia,

Először is gratulálok a kiskutyához! Sok szép vadászélményt kívánok nektek!

Ne zárd őket külön. Alapgyakorlatokat, amiket a vizsla már jól tud, lehet minden nap csinálni. Neki még jobban bevésődik, a kiskutya pedig hamarabb rájön, mi az amiért dicséret jár. Került már hozzám öreg tacskó, ami még a nem szabad meg a gyere ide fogalmával sem volt tisztában. Gondolhatod, hogy ez felnőtt korban hatványozottan hátrányos. A másik kutyám mellett tanítani sem kellett, bizonyos idő után megtanulta melyik szó mit jelent és bátran csinálta a másik után. Vannak bizonyos vezényszavak, amiket neki határozottabban kell mondani, de nem is lenne tacskó, ha nem így lenne. Elég akkor szétválasztanod őket, amikor a speciális gyakorlatokat csináljátok, tehát a vizslával az apróvadas, a tacskóval pedig a vércsapás gyakorlást.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Horváth Dániel - 2012. Május 30. - 11:15:43
... Erről mi a véleményetek?...

Szerintem se lesz hátrányos, ha együtt van a két kutya. Én úgy gondolom, hogy ha a vércsapamunka kellően be van gyakorolva mesterséges csapán, akkor utána ott is előnyös lehet egy tapasztalt kutya jelenléte. Ez nyilván nem a vizslád lesz, de talán akad más utánkereső kutya a környezetedben. Nem tudom jól gondolom-e, de kezdetben második kutyaként a tapasztalt kutya után menve jó eséllyel eljut a vadhoz, ezáltal meg lesz az élmény. Később, ha már van tapasztalat, akkor ő keres és a másik kutya csak kontroll munkát végez. Így szintén nagyobb az esély az élményre, ami erősíti benne a keresésre való hajlamot. Persze ehhez kell a megfelelő segítség. Ez ügyben kíváncsi lennék olyan emberek tapasztalatára, akik már több, sok kutyát bevezettek.

Én csak arra a néhány alkalomra alapozom ezt a gondolatot, amikor egy vérebbel együtt keretünk. Számunkra nagyon hasznos volt. A fentieken felül persze volt hátránya is a dolognak. A hátsó kutya időnként alibizett, csak ment az elől haladó után, de ha az tévesztett, akkor "kijavította", kicsit rivalizáltak is. Mivel a véreb profi volt, Soma meg szintén nem teljesen kezdő, így nem ugyan az az eset, mint amikor egy fiatal kutyát betanítunk, de mégis ezen gondolatokat ébresztette bennem. Na persze a hülyeség még ragályosabb volt minden másnál.
 Manipulus te biztosan tanítottál már párhuzamosan több, akár különböző fejlettségi szintű kutyát is. Hogy mentek a dolgok?


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: manipulus - 2012. Május 30. - 11:35:16
Nálam amikor itthon vagyok, akkor 1 kutya kivételével minden kutya össze van engedve. Persze a képzésen lévő kutyák csak akkor ha elfogadja a Tacskókat és nem bántja őket. Ha problémáznak akkor zsilipelés van. Az együtt tartásnak vannak előnyei és hátrányai. A hülyeséget sokkal gyorsabban megtanulják mint a pozitív dolgokat. A közös bevezetésről nincs tapasztalatom, mert én csapára is külön képzem őket, kotorékban meg elvből nem engedek kettőt.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2012. Május 30. - 12:04:58
A közös bevezetésről nincs tapasztalatom, mert én csapára is külön képzem őket, kotorékban meg elvből nem engedek kettőt.

Nekem van és nem jó ! Nálam a tacskóknál nem vált be . A szukám már biztosan dolgozott mikor vettem a kan kölyköt . lehet hogy én is elszúrtam valamit de a kan ami már mesterséges csapán jól dolgozott mikor élesben a nagyobb tudásúval ( és nyugodtabbal ! ) együtt kereste a sebzettet rá hagyott mindent és még jó kis kitérőket is csinált. inkább akadályozott. Ezért szerintem az utánkeresésre külön kell őket okítani. Ma nyúztam meg hétfőn lőtt süldőmet és a lábakkal a közelbe mindkettőnek fektettem csapát ami a kövesúton is átment. Lujó a kanom villámgyorsan kibogozta és még még most is morogva zavarja el a vizslát az Ő zsákmányától .  :TAPSol  (tényleg veszélyes elvenni tőle  :Q )  Csipetke akinek két hetesek a kicsinyei (ezért csináltam a közelbe a nyomot ) szépen nyugodtan dolgozott a kövesútnál kis bizonytalankodás után átment a túloldalra és tévesztés nélkül vette a "hajtűkanyart is. :TAPSol  A lábbal pedig azonnal elindult haza és be akarta vinni a kicsikhez de nem engedtem neki mert nem vizsgáltam át a kullancsok szempontjából.                :Emel



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Horváth Dániel - 2012. Május 30. - 12:34:51
A két kutya vezetését én két személy által képzelem. Azaz mindkét kutyát vezeti valaki, de legalább 20 m távolságot tartva, mert ha egymás mellett mennek, annak valóban nincs értelme. Szerintem annak mindenképp működnie kell, amikor a tapasztalt kutya kontrollkutya szerepben követi a tanulót és besegít, ha az már végképp nem boldogul valahol. Különben egy nehezebb munkán talán nem lesz élmény. Nem beszélve arról, hogy a kutyavezetők azonnal tapasztalatot tudnak cserélni, vagyis egy tanuló gazda is tanulhat.

A Stefi által leírtakról nincs tapasztalatom, ezért érdekel mások ilyen irányú ismerete. Vérebesek által írt könyvekben olvastam, hogy a fiatal vérebet egy tapasztaltabb kutyával együtt is tanították. Pl. Fuchs Tóni bácsi is írt ilyen történetet.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2012. Május 30. - 12:50:32
A két kutya vezetését én két személy által képzelem. Azaz mindkét kutyát vezeti valaki, de legalább 20 m távolságot tartva, mert ha egymás mellett mennek, annak valóban nincs értelme. Szerintem annak mindenképp működnie kell, amikor a tapasztalt kutya kontrollkutya szerepben követi a tanulót és besegít, ha az már végképp nem boldogul valahol.

Így igen így menne de akkor hogyan tanul az egyik a másiktól. Tanulhatna ha úgy rá tudnánk venni a képzetlent a figyelésre mint tanár a nebulót . Sajnos nekem ez nekem nem ment igaz én egyszerre akartam menni velük egyedül több variációban ( mindkettő vezetéken , egyik vezetéken , mindkettő szabadon ) de csak kudarc mert a vérmérsékletük se egyforma.    :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Horváth Dániel - 2012. Május 30. - 13:15:13
Így igen így menne de akkor hogyan tanul az egyik a másiktól. Tanulhatna ha úgy rá tudnánk venni a képzetlent a figyelésre mint tanár a nebulót . Sajnos nekem ez nekem nem ment igaz én egyszerre akartam menni velük egyedül több variációban ( mindkettő vezetéken , egyik vezetéken , mindkettő szabadon ) de csak kudarc mert a vérmérsékletük se egyforma.    :Emel

Ez valóban nem a szó szoros értelmében vett egymástól tanulás, de szerintem hasznos lehet, ha már az alapokkal rendelkezik a kutya. Sokszor nagyon kevésen múlik, hogy egy csapán tovább tudjon haladni, és ha ez a kis segítség ott van, akkor eggyel több pozitív élménye lesz a kutyának. Az is segíthet, hogy a kibogozott csaparészt megteszi a tapasztalt kutya után menve.  Aztán persze ismét ő megy elől. Nem tudom, hogy képes lenne-e egy kutya ilyenkor felfogni, hogy miként találta meg a másik a helyes irányt, de talán segíthet neki, hogy hasonló helyzetben máskor már rutinosabban menjen.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Ativadász - 2012. Június 05. - 11:37:49
Sziasztok!
Nagy a csönd a fórumokon, gondoltam jelentkezem hogyan haladunk.
Köszönöm a tanácsokat. Én is úgy látom, hogy jó hatással van a kicsire a felnőtt kutya és sokat csökkent a három lépés köztük. Természetesen külön-külön foglalkozom velük.
Sokat van velem így a nevére és a gyere ide parancsra már hallgat. Ismeri a keresd parancsot is hála a virslidaraboknak. Bőszen keresi az etetővonszalékot a fűben.
Egyelőre még csak tapsolgatok mellette, de az látszik, hogy nyugodt vérmérsékletű kutya. Most majd kipróbáljuk a kispuskát is.

(http://kepfeltoltes.hu/120605/IMG_5307-1n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)

(http://kepfeltoltes.hu/120605/IMG_5315-1n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)

(http://kepfeltoltes.hu/120605/IMG_5318-1n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)

(http://kepfeltoltes.hu/120605/IMG_5333-1n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)

(http://kepfeltoltes.hu/120605/IMG_5355-1n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)

Üdv,  :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: KrisztiBMW - 2012. Augusztus 03. - 22:20:18
Sziasztok!
Most találtam rá a fórumra és gondoltam jelzem, hogy nekem is van egy tacskókopóm. :) Igaz ő csak macskákra vadászik, mert mi sem vadászunk, de úgy tudom, hogy a rokonai ügyesek. :D
Üdv: Kriszti


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Dzsi - 2012. Augusztus 04. - 11:33:56
 :Emel

Úgy tudom, hogy máshol is egyel szaporodott a tacskókopó létszám, ugye Kaktusz úr?
Kéretik fotót feltenni!  :tacs :Wildboar :tacs


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: KrisztiBMW - 2012. Augusztus 05. - 15:47:24
Ő az. :) 8 éves már és ivartalanítottuk mert mindig csak keverék kölyköket szült, nem akartuk hogy tönkremenjen, ráadásul a kiskutyák sem kellettek senkinek.

(http://kepfeltoltes.hu/120805/8733698581_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
(http://kepfeltoltes.hu/120805/9795988972_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
(http://kepfeltoltes.hu/120805/3973903393_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Kaktusz - 2012. Augusztus 09. - 12:42:23
Szia, Dzsi!

Jól tudod, igen vettem egy kis szukát, nagy huncut, és a lányom nagy kedvence.
(http://www.polar2.hu/tamas/k1.jpg)
(http://www.polar2.hu/tamas/k2.jpg)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Dzsi - 2012. Augusztus 09. - 14:28:20
Szia, Dzsi!

Jól tudod, igen vettem egy kis szukát, nagy huncut, és a lányom nagy kedvence.

Kaktusz Úr!  :Emel

Sikeres vadászélményeket Vele, valamint jó vérvonalat a további terveidhez!  :tacs :tacs :tacs :tacs :tacs :tacs :tacs


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: siptercsanad - 2013. Május 31. - 07:52:34
Üdv a Vadásznak !

A közeljövőben kapok egy 3 évestacskókopó kant, amit utánkeresésre szeretnék használni. Tanácsokat szeretnék kérni, ezzel kapcsolatban,hogy mire figyeljek,hogyan tanítsam, stb.

Előre is köszönöm !

Vadászüdvözlettel : Csanád


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2013. Május 31. - 15:37:33
Szervusz Csanád.
Nagyon jó hír ez nekem mint tacskokópoért rajongonak. Elöször jó lenne tudni róla egy két dolgot ,honnan származi,eddig foglalkoztak e  vele?
Miért kapod mert megunták,hely hiány vagy a legrosszabb alkalmatlan a vadászatra ? Tudom hogy csunya dolgokat kérdezek de ezek fontos kritériumai a vadászkutyának. Aztán barátkozzatok össze először és szokja meg az újhelyét aztán lehet kezdeni az alapoknál.

Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2013. Május 31. - 15:49:10
Szervusz Csanád.
Nagyon jó hír ez nekem mint tacskokópoért rajongonak. Elöször jó lenne tudni róla egy két dolgot ,honnan származi,eddig foglalkoztak e  vele?
Miért kapod mert megunták,hely hiány vagy a legrosszabb alkalmatlan a vadászatra ? Tudom hogy csunya dolgokat kérdezek de ezek fontos kritériumai a vadászkutyának. Aztán barátkozzatok össze először és szokja meg az újhelyét aztán lehet kezdeni az alapoknál.

Üdv:HSanyi


Jó kérdések ! A hivatásos vadászunk már két vérebet kapott - olyan is VOLT mind a kettő .  :riii  ........................... :vad


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: siptercsanad - 2013. Június 03. - 09:01:07
Üdv !

Az egyik ismerősömtől kapom meg,mert ő felszámolja a kutyaállományát. Egy 3 éves kanról van szó,amit eddig főleg disznóhajtásra használtak,meg egy pár alkalommal utánkeresésére is.Egyenlőre ennyit tudok róla,a többi majd nálam derül ki. Én főleg utánkeresésre szeretném használni. Bízom benne,hogy nem fogok ráfaragni.

Csanád


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2013. Június 03. - 12:41:54
Szervusz Csanád!
Te itthonról írsz vagy Szlovákiából?
Ott rontják el a tacskókopót amikor vegyes használatra használják. A hajtásnál és az utánkeresésnél két  kutya kell. A hajtásnál egy "pörgős" fogós,  nyomhangos kutya kell ami szemre hajt, míg az utáskeresésnél először egy nyugodt, megfontolt, aprólékos kutya, ami később a hajszánál fogós és kitartó. A hajtásnál általában több kutya dolgozik együtt, míg a keresésnél ketten vagytok a csapat. Szóval  én úgy gondolom, hogy - ha elhozod - az alapoknál kell kezdeni a dolgot. Fegyelmi gyakorlatok, helyben maradás, a csapázásnál meg le kell lassítani majd a kutyát, és türelem, gyakorlás, szeretetet stb .
Várom a képet róla.
Üdv: H.Sanyi



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2014. Január 30. - 15:02:19
Üdvözlet Minden Tacskókopósnak!

Új vagyok a fórumon, véletlenül tévedtem ide, csak a tacskókopós téma vett rá, hogy regisztráljak. Remélem nem halott teljesen ez a téma.

Bár régi a kérdés, azt gyorsan hozzáfűzném, hogy bár a tacskókopót univerzális kutyának tekintem, szerintem se szerencsés keverni a hajtást és az utánkeresést, főleg nem a tanulási fázisban. Rutinos kutyának talán már nem okoz gondot a kettő megkülönböztetése.
Gyorsan hozzáteszem, nem vagyok szagértő a témában, mert bár 4 éves a tacskókopóm, mintegy 20 természetes csapán vagyunk csak túl vele. Viszont a vadásztársaságunknál kedvelt, és elismert hajtókutyák a tacskókopók, és volt alkalmam összehasonlítani a hajtókutyák munkáját a sajátoméval. Ég és föld.
Az idén a társaságunknál szerencsés helyzetbe kerültem, ugyanis a terelővadászatokon nem vett részt vérebvezető, így "ha ló nincs jó a szamár is" alapon minket bíztak meg e nemes feladattal. A  2 darab 3 napos terelővadászaton 4 sikeres utánkeresésünk volt, és egy olyan, amit 3,5 km után a vadászatvezető utasítására félbehagytunk. A legrövidebb kb 500 m-es (comblövött gímborjú), a leghosszabb 4 km, 16 órás nyomon (csánklövött gímtehén). Remélem ezzel a teljesítménnyel végre sikerült kivívnom némi elismerést ennek a nálunk utánkereső kutyaként még nem igazán elismert fajtának.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Fegbock - 2014. Január 30. - 15:43:03
Üdvözlet Minden Tacskókopósnak!

Új vagyok a fórumon, véletlenül tévedtem ide, csak a tacskókopós téma vett rá, hogy regisztráljak.


Remélem ezzel a teljesítménnyel végre sikerült kivívnom némi elismerést ennek a nálunk utánkereső kutyaként még nem igazán elismert fajtának.

Üdv a fórumon!
Néhány érdekesebb keresést megírhatnál részletesebben! Bizonyára vagyunk néhányan itt, akiket érdekel.
Engem mindenképp!

Gratulálok a sikeres keresésekhez!


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2014. Január 31. - 13:59:01
Üdv a fórumon!
Néhány érdekesebb keresést megírhatnál részletesebben! Bizonyára vagyunk néhányan itt, akiket érdekel.
Engem mindenképp!

Gratulálok a sikeres keresésekhez!

Köszönöm/Köszönjük!

Nehéz lenne választani, ugyanis nekem minden utánkeresés érdekes, izgalmas, és semmivel össze nem hasonlítható élmény.
Ebből az 5 utóbbi keresésből több is érdekesnek nevezhető.
A comblövött borjú keresésére induláskor (még a megnevezett lőállást se értük el) jött velünk szembe a vadszedő brigád. Mondták, hogy azt hitték megvan a vad, ezért elindultak a megjelölt fa irányába hárman, de 150 m után rájöttek a bakira, visszafordultak. Mondom semmi gond, a kutya úgyis a vad nyomát fogja követni, nem az emberekét. Hittem én... Ugyanis csak miután végig csapáztunk egy 44-es gumicsizma nyomot, utána jöttem rá, hogy a vadszedők gumicsizmája olyan szag-dömpinget hagyott maga után, hogy kutya legyen a talpán, amelyik nem azt követi... Szerencsére a meglőtt vad olyan vérnyomot hagyott maga után, amit könnyű volt felvetetni a kutyával, miután a gumicsizma gazdája visszafordult. Innentől eseménytelen volt, egy gödörben találtunk rá, amiből 3 lábon nem tudott kijönni.

A csánklövött gímtehén keresésének napnyugta előtt negyed órával álltunk neki. (azt az információt kaptuk ugyanis, hogy nagyon "beteg" a vad, mivel egy mezőszéli kis facsoport szélén el is feküdt, és előtte egy kisebb kant kellett megkeresnünk a nádasban) Sajnos nem a rálövés helyére vezettek minket, hanem ide, az elfekvéshez. A kutyát a nyomra téve azonnal felvette azt, jelzett két lőjelet, majd némi bizonytalankodás után a kocsihoz vezetett minket. Hú, de szégyelltem maga, hogy haza akar menni a kutyám a keresés helyett. Visszavittem 100 m-re, és újraindítottam. Eredmény: ugyanez. Közben ránk sötétedett, hazaindultunk. Másnap hajnalban kimentünk, ismételten felvettük a nyomot. És 5 perc múlva bocsánatot kellett kérjek a kutyától. Kiderült ugyanis az, hogy előző este sikeresen pont ráálltunk a sebzett vad csapájára a kocsival... No comment. Innentől kezdve az egyetlen nehézséget az jelentette, hogy egy villanypásztorral keresztül-kasul kerített mezőn cikk-cakkozott át a sebzett tehén. Mivel a kutya túl jól ismeri a villanypásztort, az "átkelések" nem voltak zökkenőmentesek. Főleg, hogy leszállt a köd, mi pedig ott álltunk egy soksok hektáros mező közepén, és kb 50 m-t láttunk előre. A végét szabadon kereséssel kellett megoldanunk, ugyanis egy erdőfoltba beérve a sebzett vad olyan karikákat írt le egy dagonya körül, hogy az ötödik kör után már szédültem, és a kutya is kezdett bizonytalankodni. Lecsatoltam inkább, és figyeltem, ahogy táguló köröket leírva keres. A dagonyától nem túl messze meg is találta a sebágyban fekvő vadat, amit felugrasztott, majd egy max 100 m-es félkörív megtétele után állóra csaholt.

A másik két utánkeresés nem volt ilyen eseménydús, a koca esetében az egyetlen érdekesség az volt, hogy bár keresztülvágott tökön-babon, (értsd: olyan kökényen, és egyéb vadrejtő sűrűkön, hogy négykézláb alig tudtam elmenni a kutya után) végül egy összedőlt pincét választott búvóhelyül.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: csontmetsző - 2014. Január 31. - 14:20:27
Legyen még sok sikeres munkátok és írj nekünk gyakran!


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Szik - 2014. Január 31. - 14:21:57


Nehéz lenne választani, ugyanis nekem minden utánkeresés érdekes, izgalmas, és semmivel össze nem hasonlítható élmény.

[/quote]

Ha vannak fotóid szívesen megnéznénk.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Forend - 2014. Január 31. - 15:11:55
Írjál csak nyugottan  :OKO :OKO :Emel :Emel :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2014. Január 31. - 16:24:31
Szervusz Zalai.

Írjál csak nyugodtan jó olvasni a munkákat.A legjobb ha othonon is írsz naplót a munkákról késöbb ez segithet egy egy megoldatlan keresésnél.
Szívesen látnék képeket a kutyádról (papirós vagy sem kitől származik stb).
Látni fogod majd,hogy nincs két egyforma keresés és a rutinnak tünő feladotok is végződhetnek meglepetéssel.
Fiatal kutyával kezdő vezetőként még jobban benne van az emberben a bizónyitási vágy, ezért ovlak az esti kereséstől,nehéz kontrolálni a kutyát és nagy a baleset veszély is föleg disznónál.
A csapatunkban is van két tacskókopo az egyikük vezetője Snoopy szokkot itt írogatni a fórumon is .,érdemes vele felvenni a kapcsolatott biztós tud egy két használható tippet adni neked.
Ez az pár sikeres munka után érdemes még egy jó pár csapát huzni a kutyának vagy csapacipővel fektetni ,hadd vésödjenek be az emlékek és ne csak ösztönösen,hanem tudatosan keresse a sebzett vadat.
Várjuk a további írásaid.
üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2014. Február 04. - 12:28:57
Üdv Mindenkinek!

Ígérem, hamarosan hozok fotókat, bár bevallom, nem vagyok nagy fotós, és az esetek többségében elfelejtek fényképet készíteni. :Vvon

Most csak gyorsan beszámolok a legfrissebb (ma reggeli) utánkeresésünkről:

Tegnap este hat körül egy fiatal vadásztársunk felhívott, hogy kb. 60 m-ről szabad kézből rálőtt egy süldőre, ami a lövés után felágaskodott, (ez később érdekes lesz!) majd kivált a többiektől. Kb 150 m-en át követte a jól látható vérnyomot, a sűrűbb részbe már nem ment utána.
Reggel 7 kor jött értünk, 10 perc múlva már kint voltunk a rálövés helyén. bő vér jelezte merre ment a sebzett vad. 1 és negyed órán át mentünk a csapán, a végén már csak 10-20 méterenként jelezte egy-egy pici vércsepp, hogy jó irányba megyünk. A kutya 3 helyen tévesztett nyomot, ebből 2-szer saját maga korrigált. Egy esetben viszont nekem kellett megkeresnem a kivezető csapát egy olyan helyről, ahol egy konda feküdt el. 8 friss fekvésnyomot találtunk, és olyan disznószag volt, hogy csípte a szemem. Persze teljesen fel volt forgatva a terület. Tudom, egy versenyen/vizsgán ez nem mentség, a kutyának a sebzettet kell követnie bármi keresztezi is, de sajnos a kutyám még rutintalan ahhoz, hogy minden ilyen helyzetet csont nélkül megoldjon.
Lényeg a lényeg: innen 5 perc keresgélés/körözés után rossz nyomon akart kimenni a kutya, szerencsére hamar kiszúrtam. Visszamentünk, újabb 5 perc közös keresgélés után rátaláltunk a sebzett csapájára. Innentől mintha zsinóron húzták volna a kutyát. Végül egy fiatal akácosban találtuk meg, a negyedik sebágyában feküdt, közelre bevárt minket. A hajsza rövid volt, ahogy kiugrott a disznó a szeder alól, 10 m-en belül megadtam neki a kegyelemlövést. A rálövés helyétől légvonalban 950 m-t mentünk, gyakorlatban a terepen ez kb 1,5-2 km lehetett.

Zsigereléskor derült ki, hogy jobb hátsó comblövést kapott.  Ennek fényében érdekes, hogy az elejét vágta fel rálövéskor. (már ha hihetek a fiatal vadászunknak)
Sajnos nem jövök rá, hogy lehet képet feltölteni, pedig a súgót is nézegettem...
Az alábbi linken el lehet érni a képet:

http://kepfeltoltes.hu/view/140204/IMG_20140204_083551_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2014. Február 04. - 13:41:24


Most csak gyorsan beszámolok a legfrissebb (ma reggeli) utánkeresésünkről:


 :OKO     Szép a kutya !  Ebben a hóban jól lehet kontrolálni a munkájukat . Várjuk a további beszámolókat.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: oceanwave - 2014. Február 04. - 13:53:57
Üdv Mindenkinek!

Ígérem, hamarosan hozok fotókat, bár bevallom, nem vagyok nagy fotós, és az esetek többségében elfelejtek fényképet készíteni. :Vvon


Azt a zabálnivaló dögöt, hát micsoda angyalka feje van!!!  Persze gratulálok a sikeres munkához és majd fog menni hiba nélkül is ha már lesz rutinja.  :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2014. Február 04. - 14:18:45

A comblövés gondolom a csontot is törte vagy behatolt a testbe is mert egyébként nem 1-2 kilométer lett volna a munka a hajsza meg nem 10 méter . 


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2014. Február 04. - 18:58:19

Most csak gyorsan beszámolok a legfrissebb (ma reggeli) utánkeresésünk





Szervusz Zalai!

Gratulálok a sikeres munkához!
Mutatós a tacsmutod. :)
Lehet valamit tudni a kutyád származásáról?

Üdv. Snoopy


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2014. Február 05. - 15:35:24
Köszönöm/Köszönjük a dícséreteket!

Ránézésre angyali kutya, valójában egy 4 lábon járó ördög. Azt szokták mondani, hogy ahol egynél több kutya van, és legalább az egyik jagd, ott bunyó lesz. Na ez hatványozottan igaz az én Stellámra, pedig nem is jagd.

Ránézésre olyan kis aranyoska:

http://kepfeltoltes.hu/view/140205/vegyes_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Amikor hazavittük, le se lehetett vakarni a német vizsláról. Még jó, hogy az öregúr már akkor is rém türelmes volt.

http://kepfeltoltes.hu/view/140205/vegyes_034_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

De most... Inkább nem részletezem.

Ő egyébként Bókaházáról származik. Ott él egy vadásztársunk, akinek van 4 alpesi tacskókopója. Az anyja egy Dzsina nevű papír nélküli szuka, az apjára kövezzetek meg, de nem emlékszem. Annyi rémlik, hogy valahova a Bakonyba valósi.
Hogy tacskókopóm is lett, az csak annak köszönhető, hogy amikor Zalában kezdtem vadászni, itt találkoztam ezzel a fajtával, első látásra beleszerettem, és mikor felhívott ez a vadásztársunk, hogy lesz egy alom, kell-e kutya, azonnal igent mondtam. Főleg úgy, hogy mivel szukát szerettem volna, a szukák közül én lehettem az első választó. Persze, hogy a második alomnézéskor kiszúrtam azt a kutyát, amelyik később  folyton elcsavargott, nekiment a többieknek, meg úgy általában, egy égedelem rossz kölyök volt. 3 vagy 4 hónaposan már megvolt az első macskaáldozata. Kinyírta a feleségem kedvenc fehér cicáját. Csak úgy játékból...

Stefi, a hajsza nem azért volt 10 méter, mert nem tudott menni, hanem mert nem engedtem tovább. Amúgy a 30.06-os lövedék (amivel ifjú vadásztársunk s.ggbe lőtte a neki háttal álló süldőt) a medencecsontjában állt meg.

HSanyi, időnként szoktam neki mesterséges csapát csinálni. Végigcsinálja, de csak úgy tessék-lássék. A csapa végére tett szarvasfej, szarvasláb, ilyenek, baromira nem érdeklik. Ilyenkor csak néz rám értetlenül, hogy "A többi része hova a fenébe tűnt?". Sajnos nincs időm eleget foglalkozni vele, ezzel tisztában vagyok. Mindenesetre ha összejön, azért egy VAV-val megpróbálkozunk idén, legkésőbb jövőre.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2014. Február 06. - 07:56:22
csak néz rám értetlenül, hogy "A többi része hova a fenébe tűnt?".

 :rohog :rohog :rohog         Tipikus !

Ha csak húslövés lett volna szerintem messzebb megy és hamarabb fölkel ! Habár disznónál minden lehet .  :fejv


Sajnos nincs időm eleget foglalkozni vele, ezzel tisztában vagyok. Mindenesetre ha összejön, azért egy VAV-val megpróbálkozunk idén, legkésőbb jövőre.

Azért erőltesd csak a munkát és ha mást nem a vaddisznós munkavizsgát csináld meg vele.                  :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2014. Február 06. - 08:28:57
Ha csak húslövés lett volna szerintem messzebb megy és hamarabb fölkel ! Habár disznónál minden lehet .  :fejv

Azért erőltesd csak a munkát és ha mást nem a vaddisznós munkavizsgát csináld meg vele.                  :WA

Felénk olyanok a terepadottságok, hogy még a hajtásban meglőtt disznó se megy minden esetben ki a világból. A lesről sebzettek többsége pedig 1-2 km-en belül elfekszik, akármilyen lövést kapott is. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Sebeztem anno úgy süldőt, hogy épp csak a hasa alját csípte meg a lövedék. Akkor még a magyar vizslámmal "jártunk" utánkeresni és ezt is megtaláltuk másnap reggel 1 km-en belül.

Vaddisznós VAV-ot nem szeretnék csinálni a kutyával. Eleinte (sajnos) elvittem egy-egy hajtásra is, utána 2 év munka kellett hozzá, hogy valamelyest lelassítsam a kutyát, addig az utánkeresés során csak lebegtem a vezeték végén. 2013-ban értünk el odáig, hogy ha elakadok mögötte, akkor a "várj" vezényszóra megáll a csapán, és rángatás nélkül megvárja amíg átverekszem magam az akadályon. Nyíltabb terepen a tempója még mindig olyan, hogy igencsak kell a tüdő a követéséhez. A másik, hogy eleinte többet keresett légszimattal, mint földre tett fejjel, még most is gyakran felveszi az orrát a földről, és légszimattal "körbenéz". Félek hogy egy disznós vizsga minden munkámat tönkretenné, amivel lelassítottam a kutyát, és rávettem, hogy a földön keresse a vad nyomát, ne a levegőben.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2014. Február 06. - 09:40:53
Felénk olyanok a terepadottságok, hogy még a hajtásban meglőtt disznó se megy minden esetben ki a világból. A lesről sebzettek többsége pedig 1-2 km-en belül elfekszik, akármilyen lövést kapott is. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Sebeztem anno úgy süldőt, hogy épp csak a hasa alját csípte meg a lövedék. Akkor még a magyar vizslámmal "jártunk" utánkeresni és ezt is megtaláltuk másnap reggel 1 km-en belül.

Vaddisznós VAV-ot nem szeretnék csinálni a kutyával. Eleinte (sajnos) elvittem egy-egy hajtásra is, utána 2 év munka kellett hozzá, hogy valamelyest lelassítsam a kutyát, addig az utánkeresés során csak lebegtem a vezeték végén. 2013-ban értünk el odáig, hogy ha elakadok mögötte, akkor a "várj" vezényszóra megáll a csapán, és rángatás nélkül megvárja amíg átverekszem magam az akadályon. Nyíltabb terepen a tempója még mindig olyan, hogy igencsak kell a tüdő a követéséhez. A másik, hogy eleinte többet keresett légszimattal, mint földre tett fejjel, még most is gyakran felveszi az orrát a földről, és légszimattal "körbenéz". Félek hogy egy disznós vizsga minden munkámat tönkretenné, amivel lelassítottam a kutyát, és rávettem, hogy a földön keresse a vad nyomát, ne a levegőben.

Persze nem jó keverni a hajtást az utánkereséssel én se viszem a tacskómat hajtásra de azt az egy vizsgát kb 10 perc kibírjátok és mégis csak lesz munkavizsgája. Ha a vércsapa vizsgát is tudja akkor nyilván azt kell megcsinálni.               :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2014. Február 06. - 10:09:25
Persze nem jó keverni a hajtást az utánkereséssel én se viszem a tacskómat hajtásra de azt az egy vizsgát kb 10 perc kibírjátok és mégis csak lesz munkavizsgája. Ha a vércsapa vizsgát is tudja akkor nyilván azt kell megcsinálni.               :Emel

15-én megyünk a Vas Megyei Kamara szervezésében egy felkészítő nemistudommire. A fővadászunk szólt, hogy ő megy a kutyájával, menjünk el mi is, és ott kapunk tanácsokat mit kell még megtanulnunk a vércsapa vizsgára. Ha túl nagy falatnak tűnik nekünk, akkor elmegyünk az általad javasolt VAV-ra, ha teljesíthetőnek tűnnek a feltételek, akkor nekiállunk bőszen gyakorolni. Magától a csapázás részétől nem félek, csak az egyebek...


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2014. Február 06. - 10:19:41
Elnézést, pontosítok:

Az utánkereső VAV ha jól tudom 7 bírálati szempontot tartalmaz. Na ebből nekünk a láb melletti követés, és az elfektetés területén vannak erős hiányosságaink... :fejv
No meg azt nem tudom, hogy a vad erőteljes tépése hibának számít-e. Soha nem kezdi ki, meg se kísérli még zsigerelt vadnál se, viszont néha olyan erőteljesen nekiesik, hogy egy-egy szőrcsomót kitép belőle. Illetve ha valaki odamegy a vadhoz mielőtt odébb elfektetem (szigorúan kikötve), annak jó, ha van egy jó erős csizmája, vagy legalább balesetbiztosítása...


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2014. Február 06. - 11:36:54
Elnézést, pontosítok:

Az utánkereső VAV ha jól tudom 7 bírálati szempontot tartalmaz. Na ebből nekünk a láb melletti követés, és az elfektetés területén vannak erős hiányosságaink... :fejv
No meg azt nem tudom, hogy a vad erőteljes tépése hibának számít-e. Soha nem kezdi ki, meg se kísérli még zsigerelt vadnál se, viszont néha olyan erőteljesen nekiesik, hogy egy-egy szőrcsomót kitép belőle. Illetve ha valaki odamegy a vadhoz mielőtt odébb elfektetem (szigorúan kikötve), annak jó, ha van egy jó erős csizmája, vagy legalább balesetbiztosítása...

 :rohog :rohog :rohog

Csak van valami tacskó  vér a tacskókopóban. Na ezekkel a dolgokkal nem foglalkoztam és nem is tudom hogy lett volna e eredménye.
Mivel vezetéken dolgozunk nem érdekel hogy megtépi a vad szőrét - néha nagyobb a szőrcsomó mint a disznó. Ez a jutalma Ő ezért keresi meg.  Láb melletti követést,hátrabukfencet , kétlábonjárást nem tudnak produkálni viszont elég sikeresen megkeresik a vadat. Ha a kan tacskó van velem akkor kell egy plusz ember a segítéshez mert ha nem veszem a hónom alá akkor megpróbálja felfalni a segítőkész vadásztársakat.  :Q              :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2014. Február 06. - 12:11:40
...kétlábonjárást nem tudnak produkálni ...

Az enyém ezt speciel tudja.  ;D

http://kepfeltoltes.hu/view/140206/vegyes_027_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2014. Február 08. - 11:52:48
Elnézést, pontosítok:

Az utánkereső VAV ha jól tudom 7 bírálati szempontot tartalmaz. Na ebből nekünk a láb melletti követés, és az elfektetés területén vannak erős hiányosságaink... :fejv
No meg azt nem tudom, hogy a vad erőteljes tépése hibának számít-e. Soha nem kezdi ki, meg se kísérli még zsigerelt vadnál se, viszont néha olyan erőteljesen nekiesik, hogy egy-egy szőrcsomót kitép belőle. Illetve ha valaki odamegy a vadhoz mielőtt odébb elfektetem (szigorúan kikötve), annak jó, ha van egy jó erős csizmája, vagy legalább balesetbiztosítása...




Szervusz Zalai!

 Nem egy ördögtől való dolog a vércsapa Vav, pár hónapos gyakorlással sikeres vizsgát lehet tenni.
A fegyelmi gyakorlatok, sem nehezek. Az elfektetésnél lehet rögzíteni a kutyát, csak nem szabad hangoskodnia és pórázt rágni.
Kis felkészítés és gyakorlás után a magyar agaraim is sikeres vércsapa VAV-ot tettek, pedig aztán tőlük igen távol áll a szimat munka, számukra a csapázás volt a nehezebb feladat.
A vaddal való viselkednél nem számít hibának, ha megtépi, kikezdeni és ennie nem szabad.
Az agaram rázta a felpöckölt dámbőrt. ;D

Üdv. Snoopy :Emel




Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2014. Február 13. - 18:16:11
MEGHÍVÓ

Örömmel értesítem Önt, hogy 2013. december 17-én jogerős végzéssel bejegyzésre került 62623 nyilvántartási számon a Magyar Tacskókopó Klub.
A Klub szeretné tagságát bővíteni, szabályzatait határozatba foglalni, éves közgyűlését megtartani. Erre az alkalomra szeretném tisztelettel meghívni a SEFAG ZRt. Aliréti vadászházába 2014. március 8-án 10 órai kezdettel.
A Klub nyilvántartásának vezetéséhez, a későbbi elismert ebtenyésztő szervezeti bejegyzéshez okvetlen szükségünk van az Ön tulajdonában lévő Alpesi Tacskókopó származási lapjára, eredményeinek igazoló dokumentumaira. Amennyiben nem dokumentált kutyája eredete, de VAV vizsgával rendelkezik, egyéb eredményei vannak, így kérjük ezeket hozza magával. Természetesen szeretettel látunk minden leendő Tacskókopó tulajdonost is, aki későbbiekben tervezi ennek a fajtának tartását.
Szeretnénk, ha ezen a napon áttekintő képet nyerhetnénk a magyarországi Alpesi Tacskókopó állományról, ezért kérem, hogy az Önnél lévő tacskókopóját okvetlen hozza magával!
A Klubülést egy ebéddel zárjuk, amit a vadászház üzemeltetője biztosít részünkre 2000,-Ft összegért. Ez tartalmaz egy pörköltet és egy üdítőt. 
Az Aliréti vadászházról és megközelítésről az alábbi helyen tudhat meg többet:
•   http://www.sefaghunting.com/vadaszhaz/4/aliret-vadaszhaz
•   (GPS-Hungary) Kelet:18° 2'20.64"; Észak:46°49'11.72"
Kérem, hogy a férőhely és étkezés megszervezése végett 2014. március 5-éig a tacskokopo@gmail.com e-mail címre részvételi szándékát visszajelezni szíveskedjen.

Pölöskei Balázs
  MTKK elnök
Veszprémvarsány, 2014. február 12.



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Mazurák - 2014. Július 14. - 16:46:16
(http://kepfeltoltes.hu/thumb/140714/10489840_591152834334441_4801956753438253958_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg) (http://kepfeltoltes.hu/view/140714/10489840_591152834334441_4801956753438253958_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu (http://www.kepfeltoltes.hu)
(http://kepfeltoltes.hu/thumb/140714/10483639_591152531001138_8319539176533447214_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg) (http://kepfeltoltes.hu/view/140714/10483639_591152531001138_8319539176533447214_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu (http://www.kepfeltoltes.hu)
(http://kepfeltoltes.hu/thumb/140714/10489840_591152834334441_4801956753438253958_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg) (http://kepfeltoltes.hu/view/140714/10489840_591152834334441_4801956753438253958_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu (http://www.kepfeltoltes.hu)
(http://kepfeltoltes.hu/thumb/140714/10489840_591152834334441_4801956753438253958_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg) (http://kepfeltoltes.hu/view/140714/10489840_591152834334441_4801956753438253958_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu (http://www.kepfeltoltes.hu)

Végre hazahozhattam!


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2014. Július 20. - 21:12:17
Szia .csak gyarapodik ez a kis közösség is .
egy kicsit írhatnál róla többet.
honan ,hová,kitől ? stb kan vagy szuka ? papiros ?
Üdv:HSanyi




Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Mazurák - 2014. Július 22. - 20:46:51
Szia .csak gyarapodik ez a kis közösség is .
egy kicsit írhatnál róla többet.
honan ,hová,kitől ? stb kan vagy szuka ? papiros ?
Üdv:HSanyi



Üdv Sándor!
Borsodból kaptam az apa  Oravecz Attila egyik kutyája,és Szabolcsba került,papírja nincs egy szuka kutya utánkeresésre szeretném majd használni!


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2014. Július 23. - 08:22:12
Szia .

sokk sikert kívánok hozzá, és ha teheted időről időre írhatnál ,hogy haladsz vele.
Nem tudom tudod e ,hohy megalakult a Magyar Tacskókopó Klub. Az ősz folyamán terveznek rendezvényt is .
Üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Mazurák - 2014. Július 24. - 14:15:32
Szia .

sokk sikert kívánok hozzá, és ha teheted időről időre írhatnál ,hogy haladsz vele.
Nem tudom tudod e ,hohy megalakult a Magyar Tacskókopó Klub. Az ősz folyamán terveznek rendezvényt is .
Üdv:HSanyi
Tudtam,hogy megalakult és ha az időm majd engedi akkor ott leszek az ősszel a találkozón!


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: godena - 2015. Február 15. - 19:35:02
Snoopy, a lányomat rendesen elvarázsolta Stikli. Azóta róla beszél. Nagyon köszönjük!  :OKO

(http://up.picr.de/21005902wu.jpg)

 :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2015. Február 16. - 22:34:46
Snoopy, a lányomat rendesen elvarázsolta Stikli. Azóta róla beszél. Nagyon köszönjük!  :OKO

(http://up.picr.de/21005902wu.jpg)

 :WA






Mi köszönjük!
 Stikli amúgy egy nagyon rendes tündérdisznó, teljes mértékben tisztában van vele, hogyan kell új rajongókat szerezni a fajtának.  Szentül meg volt győzödve , hogy az egész fehovás herce-hurcát az Ő tiszteletére rendezték, olyan peckesen sétálgatott a szép zöld szőnyegen. ;D  :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: godena - 2015. Augusztus 30. - 13:52:55
Snoopy!
Szerintem lenne miről beszámolnod...  :TU

Innen is gratulálok mindannyiótoknak!
 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2015. Augusztus 31. - 09:24:12
Snoopy!
Szerintem lenne miről beszámolnod...  :TU

Innen is gratulálok mindannyiótoknak!
 :Emel

Bezony!!


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: galoscsabus - 2015. Augusztus 31. - 10:08:10
Snoopy!
Nagy-nagy gratula Nektek! :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2015. Augusztus 31. - 11:32:10
Snoopy!
Nagy-nagy gratula Nektek! :Emel

"Magyarország hozta el az első helyet az Ausztriában az Alpesi Tacskókopóknak megrendezett Nemzetközi Nehezített Vércsapa Versenyen.
Képen: Bognár Tamás (Didó kutyájával) 7. helyezett, Ing. Erwin Weiss Klub Dachsbracke elnöke, Szloboda István (Stikli kutyájával) 1. helyezett max. pontszámmal, I. díjba sorolva, Pölöskei Balázs MTKK elnök."

De tényleg jöjjön vmi részletesebb  ;)

 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: nagysas - 2015. Augusztus 31. - 12:20:07
"Magyarország hozta el az első helyet az Ausztriában az Alpesi Tacskókopóknak megrendezett Nemzetközi Nehezített Vércsapa Versenyen.
Képen: Bognár Tamás (Didó kutyájával) 7. helyezett, Ing. Erwin Weiss Klub Dachsbracke elnöke, Szloboda István (Stikli kutyájával) 1. helyezett max. pontszámmal, I. díjba sorolva, Pölöskei Balázs MTKK elnök."

De tényleg jöjjön vmi részletesebb  ;)

 :Emel

Fuhh... gratula.  :OKO :OKO :OKO  :Emel :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Balkóbátya - 2015. Augusztus 31. - 14:03:35
Kutyabőrös lett, a kutyás bőrös... ;D
 :OKO :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Forend - 2015. Augusztus 31. - 14:24:02
 :OKO :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2015. Augusztus 31. - 16:40:55
Köszönjük!

Egy kis beszámoló.

A tavaszi Magyar Tacskókopó klubgyűlésén merült fel az Ausztriában megrendezendő nemzetközi nehezített vércsapa verseny lehetősége.
Az elnökünktől Pölöskei Balázstól megkaptuk a meghívót, melyből megtudtuk a verseny pontos menetét és szabályzatát: „mesterséges, min. húsz órás, vaddisznó, ezerkétszáz, törések, vér, sebágyak, stb…” Többszöri egyeztetés után Bognár Tamás barátom és én neveztünk Didóval és Stiklivel.
Gyakorolgattunk a kutyákkal, mert egyikünk ebe sem nagy mesterséges csapa rajongó, közben azért becsúszott egy-egy természetes munka is.
Közeledett a verseny időpontja. Sajnos nem egész két héttel az indulás előtt Stikli köhögni kezdett és nagyon levert lett. Rohantunk vele az orvoshoz, mert kennel köhögésre gyanakodtam. Mindenféle vizsgálat után kiderült, hogy az óvintézkedések ellenére babéziás és folyadékkal terhelt a tüdeje. A diagnózis elég lesújtó volt. Állatorvosunk bíztatott, hogy megfelelő kezeléssel gyorsan rendbe jön. Ez nagyjából így is lett, pár nap alatt elmúlt a köhögése és a kedve is egyre jobb lett, viszont a kaját úgy kellett belediktálni, mert nem nagyon akart enni. Indulás előtt két nappal rápróbáltunk egy tizennyolc órás csapára, szépen felvette a nyomot, majd kilengve követte. Ötven, hatvan méter után lefeküdt a csapán és nem ment sehová, egyszerűen elfáradt. Felhívtam a klub elnökét és vázoltam neki a helyzetet, megbeszéltük, hogy elindulunk a versenyen, legfeljebb nem tudjuk teljesíteni az előírtakat. Míg telefonáltam Stikli jót szundított, mikor befejeztem, feloldottam elindult a nyomon, tökéletesen kidolgozta azt, ennek igazán örültem és bíztam benne, hogy szombatig erősödik annyit, hogy végig tudjon menni a versenyen.

Péntek délután indultunk Tamás barátommal és a családjával, pár óra autózás után megérkeztünk Breitenfurt mellé egy kis szállodába. Szobáink elfoglalása után gyülekező, kürtösök, köszöntők, bemutatkozások, vacsora. Vacsora után elmondták a szabályokat és kihúztuk a csapák sorszámát. Tamásnak a hármas, nekem az ötös csapa jutott, majd poharazgatás, beszélgetés, takarodó.
Másnap reggel hétkor volt gyülekező és a reggeli. A versenyzőket beosztották a bírópárosukhoz és elindultunk a verseny színhelyére. Pár percet autóztunk a szépen karbantartott erdei utakon. A négyes számú induló volt előttem, még ő a kutyájával dolgozott, nekünk várakoznunk kellett egy kijelölt területen. Kicsit sétálgattunk és mivel sokára jöttek letelepedtem egy tuskóra, Stikli pedig aludt egyet. Igazából az esélytelenek nyugalmával vártam, hogy sorra kerüljünk. Tudtam, kiskutyám még nem gyógyult meg tökéletesen és nagyon fáradékony. Több mint egy óra múlva visszaérkezett az osztrák versenyző, a korona és a bírók. A kutyán és vezetőjén töret díszelgett, ezért gratuláltam nekik. Pihentek, ittak, beszélgettek kicsit a bíró urak, majd szólítottak, elvezettek a számunkra kisorsolt csapához.
A kezdés egyértelműen jelölve volt, nem kellett előkerestetni, elfektettem a kutyám és megnéztem a „rálövés” helyét. Jeleztem az indulásunkat és feloldottam Stiklit. Megszagolta a kis szőrős bőrdarabkát majd kis kör megtétele után elindult a nyomon. Magabiztosan, lendületesen haladtunk, jelezve a sebágyakat és a vércseppeket, a töréseket kis kontrol körrel szépen kidolgozta. Egy egészséges vad fekvését is megmutatta, pár métert le is tért a csapáról, de korrigálta magát és visszaállt a nyomra. Jó ütemű, pontos munkával jutottunk el a nyom végére kihelyezett friss disznóbőrig, kicsit játszottunk vele, de nem nagy kedve volt Stiklikének.
Kürt, töret, gratulációk, a főbíró értékelte munkánk és közölte, hogy maximális pontszámmal tizenöt perc alatt sikerült teljesítenünk a feladatot, ami azt jelenti, hogy pontszám azonosság esetén az idő fog dönteni. Készítettek pár fotót rólunk és indultunk vissza az autókhoz, majd a szállodába.
Ebéd, gyülekező, kürtösök, köszöntések, eredményhirdetés. Tamás hetedik helyen végzett, mi a hibátlan, tizenöt perces teljesítményünkkel az első helyet értük el.

Sajnálom, hogy nem láthattam a többiek munkáját, mert remek kutyavezetőkkel és gyönyörű tacskókopókkal versenyezhettünk.

(http://up.picr.de/22976889xn.jpg)

(http://up.picr.de/22976903wm.jpg)

(http://up.picr.de/22976907bw.jpg)

(http://up.picr.de/22976908xc.jpg)

(http://up.picr.de/22976910ex.jpg)

 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: U.Péter - 2015. Augusztus 31. - 17:15:02
Gratulálok mindkettőtöknek!  :OKO :Emel :Emel :Emel  :PP


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Pyrus - 2015. Szeptember 01. - 07:54:37
Gratulálok Nektek!  :OKO

Betegség után nem teljesen felépülve elért eredményért még nagyobb  :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2015. Szeptember 01. - 08:13:31
Köszönjük! :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Erdojaro (Molnár Attila) - 2015. Szeptember 01. - 10:23:53
Gratulálok Nektek Snoopy! :OKO :kezfog :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Forend - 2015. Szeptember 01. - 10:32:04
Gratulálok!

 :Emel :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2015. Október 19. - 15:56:00
 :Emel

Tegnap Mátraterenyén vércsapa VAV esemény volt, melyen Bicska kutyámmal mi is képviseltettük magunkat. Snoopyt felvéve ketten 3 kutyával vágtunk neki az útnak, és a megmérettetésnek. Gyönyörű környezetben mindhárom kutya sikeres vizsgát tett. Összesen 10 résztvevő volt, 5-5 vércsapás és apróvadas. Külön öröm nekem, hogy Bicskában ha van is kivetnivaló (márpedig van... :alu  :rohog), azt a vizsgahelyzetben elég jól leplezte  ;D és maximális pontszámot ért el. Ismét köszönet Snoopynak a beletett munkáért. Talán a jó képességek bizonyítéka az is, hogy a május-júniusi két hónapos kiképzés óta én csakis vadászatok alkalmával tudtam vele foglalkozni (fegyelmezni, azon felül mindössze egy csapát tudtam neki fektetni). Szóval ha felejt is, elkurvul, azt remélem lassan teszi  :rohog Amúgy 1,5 éves a szarházija, egy kevésbé jó képet találtam a telefonomban, ami egy hónapos.

(http://up.picr.de/23448684uy.jpg)

Remélem hamarosan éles helyzetben is bizonyíthat. Erre az esély nem sok, mert üzletszerűen én ezt nem tervezem mívelni, a környékbelieknek meg hiába mondom, hogy megyek ingyen bérmentve ha kell, csak szóljanak...nem sok minden. De ez más tészta. Majd alakul ez.

Üdv,
András
 :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: oceanwave - 2015. Október 19. - 19:21:56
András, gratulálok Neked és az ebnek is! Jó nevet választottál neki. :)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2015. Október 19. - 21:38:19
András, gratulálok Neked és az ebnek is! Jó nevet választottál neki. :)

 :Emel Köszönjük!
Már meg volt, hogy hova meg mikor megyek a kutyáért...egyszerű vásárló vagyok. Elpusztult a szálkás tacsi, rá egy hónapra kitaláltam, hogy kesergésnek vége, jöjjön az utód. Az már korábban meg volt, hogy tacskókopó lesz. Apróra fel, hát nem pont van egy hirdetés...lebeszéltem, hétvégén irány a kutyáért. Mit agyaltam ne tudd meg, hogy mi legyen a neve...aztán kiválasztás után nézzük a papírokat, törzskönyvezett neve Plájász Bicska...ennyi. Nem is kellett több. Azonnal mondtam, h te maradsz Bicska  ;D Nesze neked agyalás...

A kiválasztás napja...
(http://up.picr.de/23452445zm.jpg)

 :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: csontmetsző - 2015. Október 19. - 21:57:19
:Emel Köszönjük!
Már meg volt, hogy hova meg mikor megyek a kutyáért...egyszerű vásárló vagyok. Elpusztult a szálkás tacsi, rá egy hónapra kitaláltam, hogy kesergésnek vége, jöjjön az utód. Az már korábban meg volt, hogy tacskókopó lesz. Apróra fel, hát nem pont van egy hirdetés...lebeszéltem, hétvégén irány a kutyáért. Mit agyaltam ne tudd meg, hogy mi legyen a neve...aztán kiválasztás után nézzük a papírokat, törzskönyvezett neve Plájász Bicska...ennyi. Nem is kellett több. Azonnal mondtam, h te maradsz Bicska  ;D Nesze neked agyalás...

A kiválasztás napja...
(http://up.picr.de/23452445zm.jpg)

 :WA

 :TAPSol :OKO :OKO


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Balkóbátya - 2015. Október 19. - 22:37:11
Látom nálatok is pink-camo -ban kell gondolkozni... :)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2015. Október 20. - 00:44:20
Látom nálatok is pink-camo -ban kell gondolkozni... :)

Duplán...de azért a kettő közé beékelődött egy trónörökös is  :Q

Visszatérve a névre, amúgy az agyalásnak a végeredménye ez lett: TÖRKÖLY
Majd a vizsla  ;D


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2015. Október 20. - 06:46:55
.
(http://up.picr.de/23452445zm.jpg)

 

Nagyon jó !   :OKO   :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Jager74 - 2015. Október 20. - 07:18:18

A kiválasztás napja...
(http://up.picr.de/23452445zm.jpg)

 :WA
:OKO :OKO :OKO


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Pyrus - 2015. Október 20. - 07:32:49

A kiválasztás napja...


 :OKO
Aranyosak, szépek mindketten.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2015. Október 20. - 08:08:10
Szervusztok.

csak hogy teljes legyen a Fórumos Tacskókopó sor. Lesaljai Vadász Egres hívóneve Hanga .3 hónapos.

http://kepfeltoltes.hu/view/151020/Hanga_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/151020/Hanga_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2015. Október 20. - 09:31:54
Szervusztok.

csak hogy teljes legyen a Fórumos Tacskókopó sor. Lesaljai Vadász Egres hívóneve Hanga .3 hónapos.

http://kepfeltoltes.hu/view/151020/Hanga_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/151020/Hanga_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

üdv:HSanyi

 :OKO :OKO :OKO  :TAPSol :kuty


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2015. Október 20. - 10:05:26
Szervusztok .

Tisztelettel meghívóm a fajta íránt érdeklődö vagy ilyen kutyával rendelkező Fórum társamat a November 14 .én  tartandó klub rendezvényünkre.

http://kepfeltoltes.hu/view/151020/Tacsk_kop__megh_v_._www.kepfeltoltes.hu_.jpg

üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: csontmetsző - 2015. Október 20. - 10:30:48
Nem fogsz unatkozni Sanyi! ;D :OKO :PP


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2015. Október 20. - 13:07:47
:Emel

Tegnap Mátraterenyén vércsapa VAV esemény volt, melyen Bicska kutyámmal mi is képviseltettük magunkat. Snoopyt felvéve ketten 3 kutyával vágtunk neki az útnak, és a megmérettetésnek. Gyönyörű környezetben mindhárom kutya sikeres vizsgát tett. Összesen 10 résztvevő volt, 5-5 vércsapás és apróvadas. Külön öröm nekem, hogy Bicskában ha van is kivetnivaló (márpedig van... :alu  :rohog), azt a vizsgahelyzetben elég jól leplezte  ;D és maximális pontszámot ért el. Ismét köszönet Snoopynak a beletett munkáért.

Remélem hamarosan éles helyzetben is bizonyíthat. Erre az esély nem sok, mert üzletszerűen én ezt nem tervezem mívelni, a környékbelieknek meg hiába mondom, hogy megyek ingyen bérmentve ha kell, csak szóljanak...nem sok minden. De ez más tészta. Majd alakul ez.

Üdv,
András
 :WA





Lehet, hogy nem a legszebb tacskókopó a tiéd, de nagyon jó képességekkel van megáldva. Idővel és sok tapasztalattal remek után kereső válik majd belőle. A mostanában nálam lévő vendég diákok közül Ő volt az egyik kiemelkedő, öröm volt vele dolgozni.
A munkák meg majd jönnek szépen, ha híre megy pár eredményes keresésének.
 :WA  :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2015. Október 20. - 13:13:31
Nem fogsz unatkozni Sanyi! ;D :OKO :PP




Látom már lelki szemei előtt, hogy a közeljövőben bővülni fog a vadászkutyás irodalom! ;D
Valami hasonló címmel.

                               Hanga és az ősz hajszálaim.
Avagy egy tacskókopó hölgy bevezetése és minden napjai.  :Q  :rohog


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2015. Október 20. - 16:30:28




Lehet, hogy nem a legszebb tacskókopó a tiéd, de nagyon jó képességekkel van megáldva.

Na ez a lényeg ! Tőlem mezei nyúlra is hasonlíthat csak találja meg a disznót !   :rohog


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2016. Február 01. - 21:54:06
Két újabb kölyökkel bővült a magyarországi tacskókopó állomány:  

(http://up.picr.de/24461949gg.jpg)






Cím: Re:Tacskókopó
Írta: godena - 2016. Február 04. - 20:34:57
Két újabb kölyökkel bővült a magyarországi tacskókopó állomány:  
Az a kislány nagyon bejön nekem...  ;)
 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2016. Február 05. - 09:54:32
Az a kislány nagyon bejön nekem...  ;)
 :Emel


Bíztam benne! ;)
Még pár hét és vihetitek. :)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2016. április 18. - 12:08:19
 :Emel

Nem vagyok vmi jó statisztika vezetésben, "könyvelésben", de ha már az elején megfogadtam, hogy egy fokkal komolyabban veszem Bicskát, mint az elődjét, akkor azért illene...Ennek megfelelően a "közelmúltban" volt két szép, naplózható munka:

- Január közepén egy borjúhoz hívott tagtársam. Szemben állt a jószág, a lövés nyakat ért alacsonyan, és úgy ment ki a lapocka fölött, hogy a gépházba nem ment be. Egy elég csúnya mondhatni horzslövés, de a lövedék közlekedett a bőr alatt is. Az eset egy kb. 500 méteres vezetékmunka volt. Az csapa 3/4-e elég jól kontrollálható volt, igazából a vége volt érdekes, még nekem is jobban kell bíznom benne, de ügyesen elvetetett a már dermedt gímhez. Ez is mutatja, hogy az ütőér találat mellett némi repesz azért bejutott a létfontosságú szervekhez. A Sebző kaliber 300 win. mag.

- Most hétvégén egy másik tagtárs szintén egy bikaborjút sebzett. Szegycsont alatt horzslövés, srégen keresztben. A bőrt nyitotta fel ovális alakban, elég csúnyán kb. 25 centi hosszan és 10 centi szélesen mondjuk. A csont és a gépház egyértelműen sértetlen maradt. A rálövés helyét nehezen tudta az elkövető azonosítani, de mivel nem volt nagy a rét maga a vélt hely körül megjárattam kicsit a kutyát. Első "bökésnél" még nem találtam semmit, de mikor másodszor tolta bele az orrát a földbe már meg is láttam a vért. Elég rövid és gyors vezetékmunka (300 m) után mozdult előttünk valami, egy pillanatra meg is láttam a borjút. Egy fenyves erdőben voltunk, ami közlekedni még pont kellemes volt, de hajlongani kellett, és a lövés meg minden volt csak egyszerű nem. El is engedem hajszára a kutyát. Átbújok egy sűrűbb rész alatt és arra eszmélek, hogy csörtet felém vmi. Hát a kutya elsőre jól beszart gondolom és rohant vissza hozzám  :rohog aztán kis biztatás után indult is neki ismét. A kezdeti kis malőr után komolyan mondom profi volt a hajsza. Ezzel a lövéssel sokkal messzebb és gyorsabban menekülhetett volna szerintem, tehát a kutya számlájára írom, hogy ügyesen állított. Összesen 450-500 m volt a hajsza, ami alatt 5 lövést tettem, legalább annyiszor meg is állította abban a dzsindzsában, mire sikerült terítékre hozni. A 243-as volt velem, és a gyors kis magnak nem éppen volt ideális a környezet. Az első lövés, ami talált és megállította végleg 75 graines Hornady HP volt (a házi NP elfogyott addigra, mert előtte lőttem egy sertevadat is  :St). A sebzést 30-06 Lapua Mega követte el.

 :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: oceanwave - 2016. április 18. - 12:35:16
András! Gratulálok nektek! Még sok ilyen történetet. A részletek meg lassan letisztulnak!  :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2016. április 18. - 13:27:00
:Emel

Nem vagyok vmi jó statisztika vezetésben, "könyvelésben", de ha már az elején megfogadtam, hogy egy fokkal komolyabban veszem Bicskát, mint az elődjét, akkor azért illene...Ennek megfelelően a "közelmúltban" volt két szép, naplózható munka:



 :WA




Gratulálok! :Emel
A "kis"Bicskából szépen, lassan igazi vadászkés lesz. ;) :)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: godena - 2016. április 19. - 22:11:33
Tegnap megérkezett az új családtag, Rozi.

Ismerkedés a hellyel:

(http://up.picr.de/25263263ed.jpg)

Engedj beeee!

(http://up.picr.de/25263264od.jpg)

 :Emel




Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2016. április 20. - 11:32:36
Tegnap megérkezett az új családtag, Rozi.

Ismerkedés a hellyel:

(http://up.picr.de/25263263ed.jpg)



 :Emel

Nagyon jópofa !  :SL  Áttérsz a szárnyasokról a nagyvadra ?    :Q   Mennyi idős lehet a labid ?    :Emel





Cím: Re:Tacskókopó
Írta: godena - 2016. április 20. - 14:56:14

Neeem, dehogy!  :Q
A terület jellege miatt a labrador az elsőszámú vadászeb továbbra is.
 De a hálistennek felszaporodott őzállományunk, valamint a sajnos tartósan megtelepedni látszó vaddisznó, az ozorai vadászatok és az íj, meg a hűjebogárka, meg a Snoopy...  :epl minden más csak felesleges magyarázkodásnak tűnne...  :rohog
 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: godena - 2016. április 20. - 15:54:16

A labim most 11 éves nagyjából. Amikor hozzám került, 2008-ra tették a születését. De aztán két állatorvos is idősebbnek saccolta, mindketten ugyanannyira... egymástól teljesen függetlenül.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2016. április 20. - 17:25:22
A labim most 11 éves nagyjából. Amikor hozzám került, 2008-ra tették a születését. De aztán két állatorvos is idősebbnek saccolta, mindketten ugyanannyira... egymástól teljesen függetlenül.

Nemsokára kell egy utód sajnos .   :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: godena - 2016. Július 26. - 16:28:53
Növünk, növekedünk...
Fél évesen:

(http://up.picr.de/26314592id.jpg)

 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2016. Július 28. - 14:55:57
Növünk, növekedünk...
Fél évesen:

(http://up.picr.de/26314592id.jpg)

 :Emel


Őfőrozisága! ;)  :OKO


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2016. Szeptember 09. - 12:50:31
Üdvözlet Mindenkinek!

Először is (bár megkésve) gratulálok minden új tacskókopósnak, és kiemelten a versenyeken szereplőknek.

2014. évben aljas módon eltűntem, megszakítva a beszámolókat. Akkoriban írtam, hogy úgy néz ki, ha nem is egyenrangú partnerként, de talán elfogadnak minket a környékbeli vérebesek, lévén azért hoztunk már pár szép eredményt. Sajnos tévednem kellett, csak megtűrtek. Egy darabig. VAV vizsgára már be se jelentkeztem hozzájuk. Elment a kedvem az egésztől. Ha sebzetthez hívtak, mentem, megkerestük, gratuláltam az elejtőnek, hazamentünk, magunkban örültünk. Azután a 2014. évi első terelővadászaton azt vettem észre, hogy bár eddig hoztuk az eredményeket (aki csinálta már, tudja, hogy a hajtott sebzett vad felkutatása a legnehezebbek közé tartozik), mégis megjelent 2 vérebes. Stellámat lógó orral vihettem haza. Ő is olyan csendben ült az autóban hazáig, mint még soha előtte. Megjegyzem, a 2 vérebvezető 2 kutyával 2 nap alatt 4 vagy 5 sebzésből 1-et sem hozott terítékre, ellenben sikeresen lábon lőttek egy addig sértetlen nagy kocát, amit utána fél napon át kergettek, mire meglett...
2015 decemberében már újra mi álltunk a "rajtvonalon". Meglátszott rajtunk az elmúlt egy év nyomottsága. Ha hívtak, mentünk, megkerestük, gratuláltunk, hazamentünk, de valahogy elvesztette az egész a varázsát. Szóval nehezen indítottunk, 5 sebzésből 2 került terítékre. A következő terelés során már olyanokat hoztunk terítékre, amikre azt mondták, hogy neki se induljunk. Valahogy új erőre kaptunk, és egyre lelkesebben csináltuk, és ez hozta magával a munkákat is. Stella 7 éves korára szépen lehiggadt (jobb későn, mint soha), és többnyire élmény vele dolgozni. (legalábbis nekem). 2016-ban 3 olyan vadat találtunk meg (1 ezüstérmes kan, 1 koca és 1 gímtehén), ahol se a rálövés helyén, se utána nem volt egy csepp vér se, csak ott, ahol dermedten találtuk.

A legemlékezetesebb utánkeresés egy bronzérmes kané volt. Na nem a nehézsége, hanem a körülmények miatt;
Valamikor június elején (emlékszem, már iskolaszünet volt) csörög a telefonom reggel fél 8-kor, hogy lőttek egy nagyobbacska disznót még az este, de nem találják. Mondom szuper, és miért ilyenkor szóltok? 25 fok volt éjjel is. A nagy hallgatásból hamar rájöttem, hogy kivitték "buksikutyát" megkeresni, csak felsültek vele. Egy - elnézést a kutyától meg a gazdájától - max házikedvencnek való foxiról van szó. Szívem szerint letettem volna a dologról, féltem, hogy Stella az idegen kutya szagát fogja követni. Végül csak ráálltam a dologra, átöltöztem, felszerelkeztünk, és nekiindultunk. Mire kiértünk, volt vagy 30 fok. Rálövés helyén 2 csepp vér, meg mellette a búzán némi kenés, utána sehol semmi. A rálövés amúgy egy repcetábla és egy búzatábla közti földút szélén történt. Az látszott, hogy a keresés (keresgélés) közben a 3 ott lévő vadász több kárt tett a két kultúrában, mint egy konda egy hónap alatt. Magyarul 50 nm-es körzetben letapostak szinte mindent. Huhh. Merre ment? Hárman 4 félét mondtak. Na itt már izzadtam rendesen. Mindegy, induljunk neki. Körözés, búzába be, 200 m után kóválygás, odajön a kutya, néz rám kérdőn. Na gondoltam, a fenének jöttünk ki, jól leégünk. Vissza a rálövéshez, kutyát kicsit lemosdattam, megitattam, közben a három téblábolót elküldtem, várjanak a lesnél. Újra indultunk, most vagy 5 percig jött-ment a rálövés 10 m-es környékén, tett egy kisebb kört a búzában, utána elindult a repce szélén az úton. ??? Az lehetetlen, hogy ezek nem látták, hogy az úton megy elfele. Pedig de. Nem részletezem, 350-400 m tempós menet után ott álltunk egy igencsak szép kan mellett, ami az út melletti szederindás-nádasban feküdt el.
Az elejtő persze ahogy odaért kocsival, kérésem ellenére rögtön előkapta a csomagtartóból buksi kutyát, és nem törődve azzal, hogy én alig bírom elvonszolni onnan az őrjöngő, a zsákmányt féltő Stellámat, nagy hangon biztatgatta a disznó "megkeresésére".

Elnézést, rég voltam, most meg hosszú lettem, de ígérem a későbbiekben visszafogom magam.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Sakac - 2016. Szeptember 09. - 15:39:55
Üdvözlet Mindenkinek!



Elnézést, rég voltam, most meg hosszú lettem, de ígérem a későbbiekben visszafogom magam.

Még véletlenül se...

 :OKO :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2016. Szeptember 09. - 16:27:23
Üdvözlet Mindenkinek!

Először is (bár megkésve) gratulálok minden új tacskókopósnak, és kiemelten a versenyeken szereplőknek.

2014. évben aljas módon eltűntem, megszakítva a beszámolókat. Akkoriban írtam, hogy úgy néz ki, ha nem is egyenrangú partnerként, de talán elfogadnak minket a környékbeli vérebesek, lévén azért hoztunk már pár szép eredményt. Sajnos tévednem kellett, csak megtűrtek. Egy darabig. VAV vizsgára már be se jelentkeztem hozzájuk. Elment a kedvem az egésztől. Ha sebzetthez hívtak, mentem, megkerestük, gratuláltam az elejtőnek, hazamentünk, magunkban örültünk. Azután a 2014. évi első terelővadászaton azt vettem észre, hogy bár eddig hoztuk az eredményeket (aki csinálta már, tudja, hogy a hajtott sebzett vad felkutatása a legnehezebbek közé tartozik), mégis megjelent 2 vérebes. Stellámat lógó orral vihettem haza. Ő is olyan csendben ült az autóban hazáig, mint még soha előtte. Megjegyzem, a 2 vérebvezető 2 kutyával 2 nap alatt 4 vagy 5 sebzésből 1-et sem hozott terítékre, ellenben sikeresen lábon lőttek egy addig sértetlen nagy kocát, amit utána fél napon át kergettek, mire meglett...
2015 decemberében már újra mi álltunk a "rajtvonalon". Meglátszott rajtunk az elmúlt egy év nyomottsága. Ha hívtak, mentünk, megkerestük, gratuláltunk, hazamentünk, de valahogy elvesztette az egész a varázsát. Szóval nehezen indítottunk, 5 sebzésből 2 került terítékre. A következő terelés során már olyanokat hoztunk terítékre, amikre azt mondták, hogy neki se induljunk. Valahogy új erőre kaptunk, és egyre lelkesebben csináltuk, és ez hozta magával a munkákat is. Stella 7 éves korára szépen lehiggadt (jobb későn, mint soha), és többnyire élmény vele dolgozni. (legalábbis nekem). 2016-ban 3 olyan vadat találtunk meg (1 ezüstérmes kan, 1 koca és 1 gímtehén), ahol se a rálövés helyén, se utána nem volt egy csepp vér se, csak ott, ahol dermedten találtuk.

A legemlékezetesebb utánkeresés egy bronzérmes kané volt. Na nem a nehézsége, hanem a körülmények miatt;
Valamikor június elején (emlékszem, már iskolaszünet volt) csörög a telefonom reggel fél 8-kor, hogy lőttek egy nagyobbacska disznót még az este, de nem találják. Mondom szuper, és miért ilyenkor szóltok? 25 fok volt éjjel is. A nagy hallgatásból hamar rájöttem, hogy kivitték "buksikutyát" megkeresni, csak felsültek vele. Egy - elnézést a kutyától meg a gazdájától - max házikedvencnek való foxiról van szó. Szívem szerint letettem volna a dologról, féltem, hogy Stella az idegen kutya szagát fogja követni. Végül csak ráálltam a dologra, átöltöztem, felszerelkeztünk, és nekiindultunk. Mire kiértünk, volt vagy 30 fok. Rálövés helyén 2 csepp vér, meg mellette a búzán némi kenés, utána sehol semmi. A rálövés amúgy egy repcetábla és egy búzatábla közti földút szélén történt. Az látszott, hogy a keresés (keresgélés) közben a 3 ott lévő vadász több kárt tett a két kultúrában, mint egy konda egy hónap alatt. Magyarul 50 nm-es körzetben letapostak szinte mindent. Huhh. Merre ment? Hárman 4 félét mondtak. Na itt már izzadtam rendesen. Mindegy, induljunk neki. Körözés, búzába be, 200 m után kóválygás, odajön a kutya, néz rám kérdőn. Na gondoltam, a fenének jöttünk ki, jól leégünk. Vissza a rálövéshez, kutyát kicsit lemosdattam, megitattam, közben a három téblábolót elküldtem, várjanak a lesnél. Újra indultunk, most vagy 5 percig jött-ment a rálövés 10 m-es környékén, tett egy kisebb kört a búzában, utána elindult a repce szélén az úton. ??? Az lehetetlen, hogy ezek nem látták, hogy az úton megy elfele. Pedig de. Nem részletezem, 350-400 m tempós menet után ott álltunk egy igencsak szép kan mellett, ami az út melletti szederindás-nádasban feküdt el.
Az elejtő persze ahogy odaért kocsival, kérésem ellenére rögtön előkapta a csomagtartóból buksi kutyát, és nem törődve azzal, hogy én alig bírom elvonszolni onnan az őrjöngő, a zsákmányt féltő Stellámat, nagy hangon biztatgatta a disznó "megkeresésére".

Elnézést, rég voltam, most meg hosszú lettem, de ígérem a későbbiekben visszafogom magam.

 :OKO      Sajnos ez az "összekutyázás" vele jár :riii ne vedd annyira zokon. Gondolom jó lenne több éles munka a jóképességű kutyádnak.      :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2016. Szeptember 09. - 19:13:27
Üdvözlet Mindenkinek!

Először is (bár megkésve) gratulálok minden új tacskókopósnak, és kiemelten a versenyeken szereplőkn

Gratulálok az eredményes keresésekhez! :Emel
Az oktalan fajtasovinizmussal nem lehet mit kezdeni, erre a legjobb orvosság, ha keresünk a legjobb tudásunk szerint és az eredmények majd igazolnak. ;) Bár az eredménytelen munkáknak is híre megy, sőt azt jobban megjegyzik mint az eredményest. Velünk is megesett idén, hogy hírbe hozott egy "nagy tudású szakember", mert voltunk szívesek nem megtalálni az általa 300 méterről megpuskáztatott bakot.
Sokszor nehezen értik meg, hogy nem lehet minden vadat terítékre hozni. Nekünk Stiklivel most elég jól sikerült a bakszezon 23 indításból, 13-t sikerült terítékre hozni. Ebből 3 volt dermedt, 1 gyomros, a többi mind láblövött és egyéb "szaladós". Volt még tízen pár disznó, két gím tarvad, és hétfőn meglett Ancsám és Stikli közös munkájának köszönhetően az idei eső bikánk is.
Amúgy sokan  kérdezik tőlem, hogy melyik a jobb fajta az utánkeresére? Szerintem nem a kutya fajtája keresi a sebzettet hanem a képzettsége. Minden fajtának vannak előnyei és hátrányai.
Pl a hannoverimet a mostani melegekben 1,5 óra munka után már nem hívták senkinek, míg a tacskókopóm dolgozott, ha csak ezt venném figyelembe akkor kijelenthetném, hogy jobb az alpesi. ;)
Gím hajszánál már kiütközik azért a méretbeli hátrány. :)

Kalappal a következő munkákhoz! :Emel



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: J.vadász - 2016. Szeptember 09. - 19:58:07
Bár az eredménytelen munkáknak is híre megy, sőt azt jobban megjegyzik mint az eredményest. Velünk is megesett idén, hogy hírbe hozott egy "nagy tudású szakember", mert voltunk szívesek nem megtalálni az általa 300 méterről megpuskáztatott bakot.
Sokszor nehezen értik meg, hogy nem lehet minden vadat terítékre hozni.

Gratulálok az eddigi munkátokhoz! :Emel
Sajnos a negatív felhangú dolgok valami miatt maradandóbbak az emberekben!
És ez igaz az élet minden területére... :OO
Ez meg a "nagy tudású szakember " szövegelése ne keserítsen el!
Annál az eredménytelen keresésnél leginkább más(ok)nak kellett volna szégyenkezni! :OKO
 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2016. Szeptember 13. - 10:04:14
:OKO      Sajnos ez az "összekutyázás" vele jár :riii ne vedd annyira zokon. Gondolom jó lenne több éles munka a jóképességű kutyádnak.      :Emel

Igyexem túllépni a dolgon, csak néha nehéz. Munka pedig igencsak kellene, mert a mesterséges csapa sajnos nem túlzottan köti le a kutyám figyelmét. Már régebben írtam, neki egy szarvasláb a csapa végén inkább csalódás, mint öröm meg játék. Ő már csak ilyen. Neki az egész kell. :) És sajnos vannak más, elég komoly hibái is. pl. 50 m-es körzetben nem tűr meg maga mellett más kutyát, olyankor csak az jár a fejében, hogy tudná likvidálni. Gondolkodás nélkül ugrik neki a nála 5-ször nagyobb kutyáknak is. Már mindennel próbálkoztam, kevés eredménnyel.
A másik nagy hibája, hogy 5 másodperc alatt "leveszi", ha nekem valaki nem szimpatikus, és a következő 5 másodpercben az illető nadrágját 2 centis csíkokra szabdalja. De csak azoknak ugrik neki, akikkel valami bajom van, másokkal abszolúte barátságos.

Gratulálok az eredményes keresésekhez! :Emel
...

Köszönjük, és részemről is jár a gratuláció!  :Emel
Őzet keresni állítólag nem egyszerű mutatvány. Mi még nem kerestünk egyet se, csak arra tudok hagyatkozni, amit mondanak. De 23-ból 13 az jó arány.
A sikertelen munkáknak sajnos tényleg hamarabb híre megy, mint a sikeresnek. Valahogy az olyan természetes egyesek szemében, hogy megy a kutya, és megtalálja.
A tacskókopó méretbeli hátránya disznó esetén is elő tud jönni, Stellámat már többször rázták le disznók, na olyankor újra vezeték, aztán lehet menni napestig utána...

Még véletlenül se...

 :OKO :Emel

 ::) Ha gondolod... :)

Akkor jöjjön az idei egyetlen gímtehenünk története:
Valamikor januárban egy hómentes napon Győr környéki barátomat vittem ki vadászni a volt vadföldünk szélén álló lesre. A földben nem volt semmi, fel volt tárcsázva, de a szarvasok meg a disznók keresztül jártak rajta. Én odébb pár 100 m-re leültem kisszékre az erdőszélre. Erős szürkületben hallom a lövést, de becsapódást nem. Oké, mondom biztos közel volt. (30.06 kaliber, cseh lőszer) Csörög a telefon, egy gímtehén jött arra lőtt rá, de nem tudja eltalálta-e. Oké, megyek. A rálövés helyének beazonosítása után (látszott az elugrás nyoma) kerek fél órán át kerestünk az addigra már beállt sötétben valami lőjelet, de sehol semmi. Na mondom, ezt elhibázta. De hogy? 80 m-ről a keresztben álló tehenet? Ahhoz túl jól lő. Nem hagyott nyugodni a dolog, mondom neki jöjjünk ki reggel kutyával. Úgy is lett, reggel kimentünk, kutyát leültettem egy fa mellé, és még vagy 10 percig keresgettünk, minden eredmény nélkül. Na, kutya, rajtad a világ szeme! Odavittem a rálövés helyére, de a vezetéket se tettem rá, csak a kiképzőpórázt. Kutya ment egy kört, és elindult a kis rétről az öreg akácos felé. Barátom szól, arra biztos nem ment, azt látta volna. Szólok a kutyának, az csak áll, rám néz, aztán előre, aztán megint rám, aztán leböki az orrát, és belefeszül a pórázba. Na, ennek a fele se tréfa, vezeték elő, felcsatolom, a kutya mintha erre várt volna, kilő. Mondom a cimbinek, a kutya megy mint a barom, jöjjön utánunk, nézze talál-e vért. Mentünk vagy 300 m-t az öreg akácosban, kerülgetve a szederinda-foltokat. Egyszer csak megáll a kutya, látom a vezeték mozgásán, hogy egy helyben forog, szaglászik. (szokott ilyet csinálni, ha "gyenge" a nyom, nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget) Nem láttam, csak annyit, hogy az egyik váltón befordult a szederindafolt mögé. Oké, mondom itt legalább bevárom a barátom, aki a 300 m alatt 200 m hátrányra tett szert. (nem szokta a dombokat, na  ;D) Kutya visszajön, cimbi is odaér, kérdezem van valami? Azt mondja sehol semmi, szerinte nem erre jött. Mondom oké, azért menjünk még egy kicsit. Kutyát indítom, megy megint arra ahonnan visszajött, követjük. Azaz követnénk, mert 5 lépés után szó szerint hasra estem a szederinda alól kilógó tehén lábakban.
A tehén a domboldalban ahol összeesett, estében becsúszott egy szederindafolt alá úgy, hogy csak a 2 hátsó lába, meg az egyik füle lógott ki. Mint kiderült, kicsit srégen állt rálövéskor, és a lövedék a jobb lapocka mögött hatolt be kicsit magasan, és a másik lapockában megállt.  A bemeneti nyíláson egy csepp vér nem jött ki, kimeneti meg ugye nem volt. Futott 300 métert, és ott egyszerűen eldőlt. Nagy volt ám az öröm, hisz erről gondolatban már mindketten lemondtunk.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2016. Szeptember 13. - 13:44:16
Igyexem túllépni a dolgon, csak néha nehéz. Munka pedig igencsak kellene,

Őzet keresni állítólag nem egyszerű mutatvány.  t


 Barátom szól, arra biztos nem ment, azt látta volna.

Néhány szó a fentiekhez : Az a jó ha a "vérebes" tudja tartani a száját , akkor máskor is hívják és ugye kell a munka . Szóval a csapán sok minden kiderül.......de :-X .

Szerintem meg őzet nagyon szívesen keres minden kutya . Én arra egyáltalán nem szoktatom és véletlenül se adok a kiskutyának se őzlábat se őz csapán nem gyakorlok de azt az évi egy két őzes munkát mindig nagy örömmel és nagyon könnyen teljesíti a tacskóm.

Túlestem én már néhány saját és jó néhány mások által generált "arra biztos nem" -en. Gondolom Te is . A lényeg hogy lehetőleg mutassák meg a rálövés helyét mert a lövő izgalmában sok mindent másként hall és másként lát és egyáltalán nem biztos hogy csak az egy vad volt a közelben és nem biztos hogy a sebzett zörgött az ellentétes irányban stb. Egy vadásztársam mondta mikor már harmadszor indítottam a tacskót és előtte vér hiányában 200 méteren megálltunk. " Tudunk ennél jobbat hogy megyünk a kutya után?"  Persze hogy nem ! Újabb 100 méter után ott volt a 130 kg -os kan kimúlva .    :Emel



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2016. Szeptember 13. - 14:38:40
Szervusz Zalai.

Sajnos a Tacskókopó egy "megnem értett fajta" sokszor szembesülők vele én is ,hogy nem tudják eldönteni,hogy mi is Ő valójában. Aztán elmondom akkor kételkedve néznek.
A munkák sajnos meg ilyenek nem is a munkák inkább az emberek (ez magyar sajátosság) az irigység a félelem,hogy elveszi a munkánk stb (az üzleti részét nem tárgyalnám ki ).

De egy az biztós amennyit csak tudsz dolgozzál a lehető legjobb tudásotok szerint és oszd meg velünk az élményeket.

jó lenne ha képeket is tennél fel a kutyáról. honnan kitől származik ?
Én sokk gyakorlati tapasztalatot nem tudok megosztani mert Hanga még 14 hónapos eddig csak vadásztunk együtt .De abban megtudlak erősiteni ,hogy egy külön egyiniség mind.

üdv:HSanyi


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2016. Szeptember 14. - 10:09:49
Néhány szó a fentiekhez : ...

No igen, a lövő sokszor mindent másképp lát... Pl. amikor hajtásban rálő egy elé már sebzetten elé érkező disznóra (amiről nem tudja, hogy sebzett), és utána közli, hogy balról jobbra ment. Mi meg ebben az irányban elindulva 1 órányi munkával megtaláljuk a vad első megsebzésének a helyét...  :o Mindezt télen fél4 körül, amikor már esély sincs elindulni abba az irányba, amerre tényleg ment az a szerencsétlen.  :WO

Őzet tudom, hogy szívesen keresnek a kutyák, csak azt hallottam, hogy "gynge" lövéssel jól meg tudja futtatni a kutyát, meg a vérebvezetőt is.

Szervusz Zalai.

...

jó lenne ha képeket is tennél fel a kutyáról. honnan kitől származik ?

Szia Sanyi!

Sajnos csak régi képeim vannak Stelláról, mert meghalt a laptopom de úgy, hogy ami rajta volt, az az enyészeté lett. :( Egy elvileg (a kép dátuma szerint) 2015. áprilisi az utolsó, és sajnos ez se egy túl jó kép, telefonnal készült: :(

(http://kepfeltoltes.hu/160914/910885186IMG_20150427_061910_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)

Bevallom azt is, akárhogy agyalok, nem emléxem ennek az utánkeresésnek a történetére.  :Vvon De sokat mehettünk utána, mert Stella eléggé kókadtnak néz ki a képen. :)

A kutya Bókaházáról származik, egy vadásztársamtól, akinek több tacskókopója is van. Papírja nincs. Mármint a kutyának.  :)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2016. Szeptember 16. - 10:13:43
Néhány szó a fentiekhez : Az a jó ha a "vérebes" tudja tartani a száját , akkor máskor is hívják és ugye kell a munka . Szóval a csapán sok minden kiderül.......de :-X .

Szerintem meg őzet nagyon szívesen keres minden kutya . Én arra egyáltalán nem szoktatom és véletlenül se adok a kiskutyának se őzlábat se őz csapán nem gyakorlok de azt az évi egy két őzes munkát mindig nagy örömmel és nagyon könnyen teljesíti a tacskóm.



Abban minden után kereső egyet ért, hogy az őzet szívesen keresi a legtöbb kutya. Őzzel szerintem senki sem gyakorol. A Legtöbb vérebes a dám után az őzet említi, mint legnehezebben kereshető vadfajt.
Az egyszerű egy -két órás dermedtre keresésekkel nem is szokott probléma lenni, ez a legtöbb kutyának játék. :) A nehézségek már egy láblövöttnél is előfordulnak, kevés vagy zéró csapajel, bonyolult, csapák, sok hurok, visszatörések és mi szem szájnak ingere. Nehezíti, hogy az őz három lábon is hevesen menekül és nehezen áll meg a kutyának. A hosszú hajszák ezekben a melegekben pedig nagyon kimerítik a kutyát.

 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2016. Szeptember 16. - 13:05:41

A nehézségek már egy láblövöttnél is előfordulnak, ...


Erre gondoltam én is. Mondjuk szívesen kipróbálnám a kutyát őz keresésnél is, de oda még sohase hívtak. Bikát is csak úgy kerestünk, hogy tehénnek indult. Amikor jobban megnéztem a nyomát, felhívtam a kísérőt (terelővadászaton történt), hogy biztos tehén? Mert nekem igencsak bikának tűnik. A válasz az volt, hogy kb. hülyének néztek. Azután mikor a közeli tó szélében felkelt előttünk egy fiatal bika, rá se lőttem, merthogy mi nem bikát keresünk. Persze utána kiderült, hogy mégiscsak... Üldöztük még vagy 2-3 km-en keresztül, és akkor hagytam abba, mikor láttam, hogy jó messze előttünk simán átugrik egy jó méter magasságban keresztüldőlt fatörzsön, és mind a négy lábát használja. Láblövött volt amúgy, ez egyértelműen látszott, de nagyon úgy nézett ki, hogy csontot nem tört, testüregbe nem hatolt be a lövedék.
Most megegyeztem a többiekkel, hogy ha az én vendégeim közül sebez valaki, akkor mi megyünk utána. Erre az első vendégem, akiben legjobban "bíztam", merthogy 83 éves volt, járni alig tudott, simán szíven lőtte a bikát lőbotról, 130 m-ről... Tipikus "egyik szemem sír" esete.  ::)
Pedig Stellám minden reggel meg este izgatottan követ a kapuig, hátha...
Jut eszembe, van egy fiatal vadász ismerős, aki az első 3 alkalommal, mikor nálunk járt, akkor azért jött, hogy vigyük a kutyát disznót keresni. Annyira összekapcsolta Stella a személyét az utánkeresés élményével (mind a 3 alkalommal sikeresek voltunk ráadásul), hogy azóta, ha meglátja, extázisba esik, úgy kell visszarángatni az udvarba.  :)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2016. Szeptember 18. - 21:29:34

Abban minden után kereső egyet ért, hogy az őzet szívesen keresi a legtöbb kutya. Őzzel szerintem senki sem gyakorol. A Legtöbb vérebes a dám után az őzet említi, mint legnehezebben kereshető vadfajt.
Az egyszerű egy -két órás dermedtre keresésekkel nem is szokott probléma lenni, ez a legtöbb kutyának játék. :) A nehézségek már egy láblövöttnél is előfordulnak, kevés vagy zéró csapajel, bonyolult, csapák, sok hurok, visszatörések és mi szem szájnak ingere. Nehezíti, hogy az őz három lábon is hevesen menekül és nehezen áll meg a kutyának. A hosszú hajszák ezekben a melegekben pedig nagyon kimerítik a kutyát.

 :Emel

A láblövött őzet a vizslámmal kerestettem eddig. Ugyan úgy megtalálta és le is rántotta , mire odaértem általában halott volt a vad.   ;)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2016. Szeptember 19. - 08:39:21
A láblövött őzet a vizslámmal kerestettem eddig. Ugyan úgy megtalálta és le is rántotta , mire odaértem általában halott volt a vad.   ;)


 :ELjEn  :)  :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2016. Október 27. - 13:55:08
 :Emel

Snoopy olvtárs kérésére tolmácsolom:

Lesaljai-Vadász Déva és CINO Čistý dvor párosításból, 2016. augusztus 10-én született alomból két kan kölyök vár még leendő gazdájára/vezetőjére. A kölykök oltásokkal, chippel, többszöri féreghajtás után, tenyésztői garanciával szerződésben foglalva kerülnek átadásra. A felmenők, rokonok között több utánkereső és disznós kutya is található.
Ár. 65000Ft
Érdeklődni. +36202207651

(http://up.picr.de/27248347lr.jpg)

(http://up.picr.de/27248350ym.jpg)

(http://up.picr.de/27248353oq.jpg)

(http://up.picr.de/27248358ak.jpg)

(http://up.picr.de/27248363wj.jpg)

(http://up.picr.de/27248364nv.jpg)

(http://up.picr.de/27248372sq.jpg)

(http://up.picr.de/27248374ze.jpg)

(http://up.picr.de/27248375wl.jpg)

(http://up.picr.de/27248376go.jpg)

(http://up.picr.de/27248386fd.jpg)

(http://up.picr.de/27248388en.jpg)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2016. Október 27. - 15:06:22
Természetesen a kölykök származási lappja is folyamatban van ( Érkezésük a MEOSZ gyorsaságán múlik  ::) ) .


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2016. December 05. - 16:24:58
Pofásak! Kár, (vagyis dehogyis kár, inkább szerencsére) hogy nekem még van 2 évem, hogy az utódláson gondolkodjam. Bár ha azt nézem, hogy az én kutyám 6 éves korára "érett be", akkor már el is vagyok késve... De az asszony kivágna, ha hazavinnék egy ötödik kutyát. :(

Hamarosan élménybeszámoló, végre elkezdődött a hajtások szezonja, és van munkánk! :)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2016. December 08. - 14:57:48
Pofásak! Kár, (vagyis dehogyis kár, inkább szerencsére) hogy nekem még van 2 évem, hogy az utódláson gondolkodjam. Bár ha azt nézem, hogy az én kutyám 6 éves korára "érett be", akkor már el is vagyok késve... De az asszony kivágna, ha hazavinnék egy ötödik kutyát. :(

Hamarosan élménybeszámoló, végre elkezdődött a hajtások szezonja, és van munkánk! :)

Köszönjük!
 Már elkelt mind, kapom a fotókat videókat nőnek , ügyesednek. Ügy vélem mind jó helyre került.
 ;D Ahol négy elfér az ötödiket már észre sem venni.
 :Emel



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2016. December 12. - 13:46:02
Köszönjük!
 Már elkelt mind, kapom a fotókat videókat nőnek , ügyesednek. Ügy vélem mind jó helyre került.
 ;D Ahol négy elfér az ötödiket már észre sem venni.
 :Emel


Mi lesz a munkájuk? Hajtás, vagy utánkeresés? Vagy még nem tudni?

Sajnos a létszámunk a múlt héten 3-ra fogyatkozott. :( Öreg vizslám 14 év után az örök vadászmezőkre költözött. :( Fiam tegnapelőtt felvetette az anyjának, hogy akkor akár jöhetne egy kölyök. A választ inkább nem írom le... Azért én elkezdtem bújni a netet, csak sajnos elég kevés információt találok magyar tacskókopós kennelekről.

Időközben lezajlott nálunk egy 3 napos és egy egy napos vadászat. Persze a legtöbb sebzés mindkét esetben az utolsó terelésben volt, én pedig a rákövetkező napokon nem értem rá. :( Azért akadt pár munka.
Az első munkánk egy "bemondásra" jócskán mázsa fölötti disznó volt, aminek látták, hogy véres az oldala, úgy lőtt rá a második vendég, de már szürkült, azt se találták meg, hol ment be a szederindába. (Szerintem inkább lusták voltak megmászni a domboldalt...) Nem baj, mi megtaláltuk a nyomot, kevés húsvérrel. Stella rögtön felvette a 16 órás nyomot, biztatás nélkül lendületesen vitt rajta. Itt-ott találtunk egy kevés lecseppenő vért, később pár kenést, mintegy 6-800 m múlva semmi. Nem baj, a kutya megy tovább, menjünk. Még vagy 50 m-t mentünk, amikor az egyik hajtó kutyája mellénk csapódott, bármit csináltam, nem tudtam elzavarni, de pórázra venni se, mert megfogni nem hagyta magát. Itt lett vége a történetnek, Stella a körülötte rohangászó másik kutyától nem tudott a munkájára figyelni.
Aznap este jelentettek egy szarvastehén, illetve egy süldő sebzést. Reggel mikor kicsit engedett a fagy, nekiindultunk a tehén nyomának. Itt nem tudom mi történt, de Stella úgy viselkedett, mint egy kezdő, rendszeresen átváltott egy-egy friss nyomra, 3-szor kellett visszatennem a sebzett csapájára. Hozzáteszem nem messze tőlünk zajlott az aznapi vadászat, 10 percenként elrohant mellettünk egy-egy konda, vagy egyes disznó. Végül a csapa bevitt minket az aznapi vadászat leállói mögé, itt abba kellett hagynunk. Átmentünk megnézni az elmondások alapján láblövött süldőt. Itt - mint iderült később - kivételesen jól ítélték meg mind a disznó méretét, mind a sebzés milyenségét. Kb. 40 percnyi akácsarjúban történő bujkálás, és vagy fél liter vérveszteség után egy röffenés, és megláttam egy disznót kitápászkodni egy kis mélyedésből. Kutyát azonnal lecsatoltam, mire a fegyvert levettem a vállamról, már a süldő fülén lógott. Innen jött a neheze, a kutya nem engedte el a disznót, az meg hol forgott, hol nekem akart ugrani, csak a rajta lógó kutyától nem tudott. Nem tudom mennyi ideig forgolódtunk mire meg tudtam adni neki a kegyelemlövést, de rólam már patakokban folyt az izzadtság meg a vér keveréke, ahogy felhasogatott az akác.
Aznap délután még volt egy láblövött ünő, amit néhány önjelölt nyomkereső 800 m-en át üldözött, mire rájöttek, hogy utol nem fogják érni. Kevés vér volt, de az folyamatosan. Nem hiába mondják, hogy a láblövött vadat szívesen keresi a kutya, Stella úgy ment a nyomon, mint a gyorsvonat. Egész addig, amíg be nem értünk egy szederindafoltba, ahol egy hatalmas hördülést követően úgy rontott nekünk egy zongora méretű disznó, hogy a bőr vérebvezetéket eltépte, a kutyán meg úgy gázolt át, mintha ott se lett volna! Szó szerint ijedtemben lőttem rá, annyit észleltem, hogy jön valami ami fekete, és k....a nagy. Persze el is hibáztam. Megnéztük ahol feküdt, nem volt sebzett, gőzöm nincs miért rontott nekünk. Rendeztük sorainkat, és mentünk tovább. Egszer csak vérnek vége, a kutya meg elkezd körbe.körbe menni. Én is csak vakartam a fejem, mire eszembe jutott, mi van, ha átver minket? Úgy is lett, kb 80 m-t ment vissza a saját nyomán, ott tért le. Ezt eljátszotta még 3-szor, mire végre utolértük. Kb 100 m-re előttünk kelt fel, és már rohant is. Lövésre esélyem se volt. Kutyát lecsatoltam, de  az ünő 3 lábon 2-szer olyan gyors volt mint Stella. Bő negyed óra múlva visszajött, újra ráálltunk a nyomra, és addig követtük, míg ránk nem sötétedett. Ott megjelöltük a fővadászunknak, hogy másnap a vérebbel onnan tudja folytatni.
Az egy napos vadászat délelőttjén összesen egy sebzés volt, egy süldőnek mondott disznó rém gyenge lövéssel. A rálövés után pár m-re beugrott egy kökényesbe, ott volt egy kenés, se előtte, se utána semmi. kb. 600 m-rel odébb viszont elfeküdt, egy párszáz m2-es másik kökényfoltban. Kutyát beengedtem, és elálltam a várható menekülési útját. A kutya bent forgatta a disznót, de az nem akarta otthagyni a kökényest, így kénytelen voltam óvatosan elindulni befelé. Persze 4kézláb, imádkozva, hogy nehogy felém induljon meg. Oda tudtam menni kb 5-6 m-re, de olyan sűrű volt a bozót, hogy hol a disznót nem láttam, hol a kutyát. Nem mertem lőni, főleg nem ágakon keresztül. Annyit láttam, hogy ez egy minimum 80-90 kilós "süldő"... Persze a disznó kiszúrt, fújt egy hatalmasat, és az ellenkező irányba kitört a sűrűből. Kutya utána. Nekem eltartott egy ideig, mire kikecmeregtem, addigra már egy jó messzi patakmederből jött Stella tipikus hajszázó hangja, egyre halkulóbban. Futottam ahogy tudtam, de így is egyre messzebbről hallottam őket, végül csend. Felmásztam egy dombtetőre, de akkor már gyanús volt, hogy sehonnan semmi hang. Lényeg a lényeg, kb. fél óra múlva látom, hogy a patakparton jön vissza a kutya. 3 lábon... Szerencsére nagy baja nem lett, fel nem hasadt, csontja nem tört, de azért a kocsiig vezető 2,5 km-es utat ölben tette meg.
Azt nem mondom, hogy eredményekben túlzottan gazdagok lettünk, de tapasztalatokban annál inkább.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2016. December 12. - 14:54:22
Mi lesz a munkájuk? Hajtás, vagy utánkeresés? Vagy még nem tudni?

Sajnos a létszámunk a múlt héten 3-ra fogyatkozott. :( Öreg vizslám 14 év után az örök vadászmezőkre költözött. :( Fiam tegnapelőtt felvetette az anyjának, hogy akkor akár jöhetne egy kölyök. A választ inkább nem írom le... Azért én elkezdtem bújni a netet, csak sajnos elég kevés információt találok magyar tacskókopós kennelekről.

Időközben lezajlott nálunk egy 3 napos és egy egy napos vadászat.

Gratulálok, még ha nem is  minden esetben voltatok eredményesek!  :Emel
Sajnos nem lehet minden sebzettet terítékre hozni.
Részvétem az öreg vizslád miatt, szép kort élt meg.

A hat kölykömből, öt fog utánkeresőként tevékenykedni, egy pedig hajtó kutya lesz.
 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2016. December 12. - 15:36:12
Gratulálok, még ha nem is  minden esetben voltatok eredményesek!  :Emel
Sajnos nem lehet minden sebzettet terítékre hozni.
Részvétem az öreg vizslád miatt, szép kort élt meg.

A hat kölykömből, öt fog utánkeresőként tevékenykedni, egy pedig hajtó kutya lesz.
 :Emel

Köszönjük. Hiába, a vérebek mellett kevés munka jut nekünk, és még így évek múltán is sok-sok tanulnivalónk van/lenne. Hallottam, hogy tőlünk nyugatabbra már azt a munkát is vérebek végzik (társas vadászat, relatíve friss nyomon való utánkeresés) amik sokkal inkább nekünk való feladatok.
Szegény öreg vizslám még bőven velünk vadászott volna, csak az a r.hadt rák... Idén januárban még vígan kísért vadkacsázni.

Ennyire terjed a tacskókopó, mint utánkereső kutya?  :o Nem is tudtam. Nálunk az enyémen kívül mind hajtó kutya. Mondjuk felénk még a véreb*tacskókopó véletlen nászából született, sokkal inkább a vérebre mint a kopóra hajazó kutyák is a hajtásban mennek. Hiába, a hajtókutya "magától tanul meg a többitől", az utánkeresővel meg némi meló is van. :) (Félreértések elkerülése végett: még véletlenül se leszólni akarom a hajtó kutyákat, nekik is fontos feladatuk van azt tudom.)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2016. December 13. - 10:50:38
Köszönjük. Hiába, a vérebek mellett kevés munka jut nekünk, és még így évek múltán is sok-sok tanulnivalónk van/lenne. Hallottam, hogy tőlünk nyugatabbra már azt a munkát is vérebek végzik (társas vadászat, relatíve friss nyomon való utánkeresés) amik sokkal inkább nekünk való feladatok.
Szegény öreg vizslám még bőven velünk vadászott volna, csak az a r.hadt rák... Idén januárban még vígan kísért vadkacsázni.

Ennyire terjed a tacskókopó, mint utánkereső kutya?  :o Nem is tudtam. Nálunk az enyémen kívül mind hajtó kutya. Mondjuk felénk még a véreb*tacskókopó véletlen nászából született, sokkal inkább a vérebre mint a kopóra hajazó kutyák is a hajtásban mennek. Hiába, a hajtókutya "magától tanul meg a többitől", az utánkeresővel meg némi meló is van. :) (Félreértések elkerülése végett: még véletlenül se leszólni akarom a hajtó kutyákat, nekik is fontos feladatuk van azt tudom.)

Ebben a "munkakörben folyamatosan lehet tanulni, tapasztalatokat szerezni. Azért tőlünk nyugatabbra is használnak elég sok Alpesit utánkeresésre, az ottani dolgok azért jóval szabályozottabbak, mint nálunk, ezen a téren is volna még mit tanulni. Miből gondolod, hogy a friss nyom való csak az Alpesinek? Szerintem ez kishitűség a javából, ezt a fajta soviniszta idióták akarják rá erőltetni. Több esetben is tapasztaltam, és más kutyások is megerősítettek benne, hogy a friss nyomon sokszor rosszabbul, hevesebben, szétszórtan dolgozik a kutya. Véleményem szerint nem a kutya fajtája keresi a sebzett vadat, hanem a képzettsége és a vezető tapasztalata. Jó néhány kutyást ismerek, akik nem vérebfajtákkal keresnek, és mégis eredményesek, remek munkákat produkálnak, ( Foxi, labrador, tacsi, vizsla, szlovák, erdélyi, tiroli kopók). Van, volt szerencsém több fajtánál is fogni vezetéket, hosszabb -rövidebb ideig. Nekem is van hannoverim és alpesim is,más a kutyák munka stílusa, és van mindegyiknek előnye, hátránya. Tudni kell, helyén kezelni a dolgokat!
Nem tudom mennyire terjed. Használnak most is jó néhányat , és igen eredményesen, csak nem mindenkit fertőzött meg a falusi világsztárság, és nem mutogatják nyakra-főre a munkájukat. Amúgy bízom benne, hogy nem lesz egy felkapott divatfajta, mint pl most már a vérebek. Mindenki vérebeket szaporít, mert van rá kereslet, valahogy divatba jött a "vérebvezetés". Rengeteg vérebet hirdetnek, legtöbbször ismeretlen bizonytalan felmenőkkel, és sajnos vannak esetek mikor különböző problémákkal terheltek a kölykök. Nem rég belefutottam én is egy ilyen esetbe, két jól dolgozó véreb párosításából elhoztam két kölyköt egy ismerősnek. Egy hét után kiderült, hogy mindkét kölyök full epilepsziás, amiről a "tenyésztő" semmit se tudott.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2016. December 13. - 12:50:24
Miből gondolod, hogy a friss nyom való csak az Alpesinek? Szerintem ez kishitűség a javából, ezt a fajta soviniszta idióták akarják rá erőltetni.

Ööööö, nem jól értelmezted. Nem azt írtam, hogy a friss nyom való csak az alpesinek, hanem azt, hogy - és ez nem csak a saját véleményem - a friss nyom nem igazán való a vérebnek, míg az alpesit - és ez már csak a saját tapasztalatom - legkevésbé sem zavarja, ha 2-3 órás nyomon kell mennie, semmivel nem rohan jobban, mint egyébként. Voltak nálunk vérebesek több alkalommal is hajtó/terelővadászaton, de a friss nyomokon gyakorlatilag nem tudtak értékelhető eredményt felmutatni. (Legalábbis ahányszor én ott voltam, akkor nem.) Még olyan se, akinek nagynagynagy neve van a vérebes szakmában! 2 éve volt alkalmam nálunk két vérebest is kísérni. (Stellámat méltatlanul kényszerpihenőre ítélték) 4! igazolt sebzésből egy sem lett meg. A kutyák munkája az én szememben értékelhetetlen volt, ha Stellám úgy dolgozna, két napig biztos szóba se állnék vele.
Kerestem én is anno vizslával, de nem igazán ment a dolog. A németet abszolúte nem érdekelte csak aminek tolla van, a magyar vizsla bár megtalált pár disznót, valahogy mégse jött be.

"csak nem mindenkit fertőzött meg a falusi világsztárság, és nem mutogatják nyakra-főre a munkájukat"
Pedig jó lenne, ha másért nem is, tanulni egy-egy sikeres, vagy épp sikertelen munkából. No meg miért ne legyen valaki büszke a kutyájára, és a belefektetett munkába?

A vérebnek egy ideje jó a "marketingje".  ;D De azért talán a vérebből se lesz hobbikutya, bár láttam már nem egyet házőrzőként "funkcionálni". Viszont veled együtt én is remélem, hogy a tacskókopó nem jut a magyar vizsla, spániel stb. sorsára, akik közül lassan nagyítóval kell keresni IGAZI vadászkutyát. Pár éve a vadászévkönyvben valami olyasmit írtak az alpesiről, hogy nem egy túl tetszetős kutyafajta. Akkor dühösen a sarokba vágtam a könyvet, de azóta valahol örülök is ennek.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2016. December 13. - 14:01:58
Ööööö, nem jól értelmezted. Nem azt írtam, hogy a friss nyom való csak az alpesinek, hanem azt, hogy - és ez nem csak a saját véleményem - a friss nyom nem igazán való a vérebnek, míg az alpesit - és ez már csak a saját tapasztalatom - legkevésbé sem zavarja, ha 2-3 órás nyomon kell mennie, semmivel nem rohan jobban, mint egyébként. Voltak nálunk vérebesek több alkalommal is hajtó/terelővadászaton, de a friss nyomokon gyakorlatilag nem tudtak értékelhető eredményt felmutatni. (Legalábbis ahányszor én ott voltam, akkor nem.) Még olyan se, akinek nagynagynagy neve van a vérebes szakmában! 2 éve volt alkalmam nálunk két vérebest is kísérni. (Stellámat méltatlanul kényszerpihenőre ítélték) 4! igazolt sebzésből egy sem lett meg. A kutyák munkája az én szememben értékelhetetlen volt, ha Stellám úgy dolgozna, két napig biztos szóba se állnék vele.
Kerestem én is anno vizslával, de nem igazán ment a dolog. A németet abszolúte nem érdekelte csak aminek tolla van, a magyar vizsla bár megtalált pár disznót, valahogy mégse jött be.

"csak nem mindenkit fertőzött meg a falusi világsztárság, és nem mutogatják nyakra-főre a munkájukat"
Pedig jó lenne, ha másért nem is, tanulni egy-egy sikeres, vagy épp sikertelen munkából. No meg miért ne legyen valaki büszke a kutyájára, és a belefektetett munkába?

A vérebnek egy ideje jó a "marketingje".  ;D De azért talán a vérebből se lesz hobbikutya, bár láttam már nem egyet házőrzőként "funkcionálni". Viszont veled együtt én is remélem, hogy a tacskókopó nem jut a magyar vizsla, spániel stb. sorsára, akik közül lassan nagyítóval kell keresni IGAZI vadászkutyát. Pár éve a vadászévkönyvben valami olyasmit írtak az alpesiről, hogy nem egy túl tetszetős kutyafajta. Akkor dühösen a sarokba vágtam a könyvet, de azóta valahol örülök is ennek.



Bocsánatot kérek! :St
A 2-3 óra a minimum . Ettől frissebb nyomra gondoltam.Többed magával menekülő sebzett nyomát pedig, (mások véleménye szerint is,volt már erről sok beszélgetés szakmai berkekben) nehezebben hevesebben követ a kutya. Ebből adódóan több a kilengés, tévesztés. A friss kereséseknek pedig megvan az a hátránya, hogy nincs elég idő, hogy betegedjen a vad, sokszor hiába érik utol, még nagy hajszáknál sem biztos , hogy megáll/meg tudja állítani a kutya. Biztos van oka annak, ha valaki már nevet szerez a szakmába, de a neves kutyáknak/vezetőnek is lehet rossz napja, egyik sem programozott gép, hogy mindig, minden körülmények között ugyan azt teljesítményt produkálja (lsd, tavalyi Kaszó kupa). Bele nyúlhatnak gyenge sebzésekbe is. Azt tartják, ha egy kutya/vezető páros 50%-s eredménnyel képes terítékre hozni a sebzetteket az már jónak mondható. Vannak kutyások akiknek megadatik, hogy jó helyeken dolgozhatnak, vagy szűkebb környezetükben elismertek/eredményesek, nekik nem feltétlen szükséges, hogy reklámozzák magukat. Mindenki büszke szerintem az elért eredményeire, csak nem mindenkinek fontos, hogy ezért nap mint nap magasztalják is. Vannak olyanok akiknek szükségük van a nyilvánosságra, hogy szélesebb körben megismerjék, és ezáltal több lehetősége legyen bizonyítani. Több fórumon is lehet olvasni számos munkáról, de nem biztos, hogy minden írás alkalmas a tanulásra. Sajnos vannak olyan esetek is, hogy a leírtak csak részben, vagy egyáltalán nem fedik a valóságot, ezzel mindenki magának számol el. Sokan vannak akik leírnak egy-egy eredménytelen munkát is és kikérik a többiek véleményét, ezekből is lehet tanulni, de ugye az eredménytelenséggel nem nagyon büszkélkedünk. :) És vannak azok a kutyások akik féltve őrzik megszerzett tudásukat, tapasztalatukat.  :Q Szerintem nem a vérebnek jó a marketingje, hanem az utánkeresés lett kissé divatos. Különböző szervezetek sokat publikálnak az utánkeresésről, de nem biztos, hogy ezek a megfelelő célközönséget érik el. Egyre többen fognak vezetéket, kisebb nagyobb eredménnyel, de sajnos sok helyütt a sebzések nagy része még mindig felderítetlen marad. Szégyenlik, lesz@ják, vagy az anyagiak az oka.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2016. December 13. - 15:36:49

Bocsánatot kérek! :St
A 2-3 óra a minimum . Ettől frissebb nyomra gondoltam.Többed magával menekülő sebzett nyomát pedig, (mások véleménye szerint is,volt már erről sok beszélgetés szakmai berkekben) nehezebben hevesebben követ a kutya. Ebből adódóan több a kilengés, tévesztés. A friss kereséseknek pedig megvan az a hátránya, hogy nincs elég idő, hogy betegedjen a vad, sokszor hiába érik utol, még nagy hajszáknál sem biztos , hogy megáll/meg tudja állítani a kutya. Biztos van oka annak, ha valaki már nevet szerez a szakmába, de a neves kutyáknak/vezetőnek is lehet rossz napja, egyik sem programozott gép, hogy mindig, minden körülmények között ugyan azt teljesítményt produkálja (lsd, tavalyi Kaszó kupa). Bele nyúlhatnak gyenge sebzésekbe is. Azt tartják, ha egy kutya/vezető páros 50%-s eredménnyel képes terítékre hozni a sebzetteket az már jónak mondható. Vannak kutyások akiknek megadatik, hogy jó helyeken dolgozhatnak, vagy szűkebb környezetükben elismertek/eredményesek, nekik nem feltétlen szükséges, hogy reklámozzák magukat. Mindenki büszke szerintem az elért eredményeire, csak nem mindenkinek fontos, hogy ezért nap mint nap magasztalják is. Vannak olyanok akiknek szükségük van a nyilvánosságra, hogy szélesebb körben megismerjék, és ezáltal több lehetősége legyen bizonyítani. Több fórumon is lehet olvasni számos munkáról, de nem biztos, hogy minden írás alkalmas a tanulásra. Sajnos vannak olyan esetek is, hogy a leírtak csak részben, vagy egyáltalán nem fedik a valóságot, ezzel mindenki magának számol el. Sokan vannak akik leírnak egy-egy eredménytelen munkát is és kikérik a többiek véleményét, ezekből is lehet tanulni, de ugye az eredménytelenséggel nem nagyon büszkélkedünk. :) És vannak azok a kutyások akik féltve őrzik megszerzett tudásukat, tapasztalatukat.  :Q Szerintem nem a vérebnek jó a marketingje, hanem az utánkeresés lett kissé divatos. Különböző szervezetek sokat publikálnak az utánkeresésről, de nem biztos, hogy ezek a megfelelő célközönséget érik el. Egyre többen fognak vezetéket, kisebb nagyobb eredménnyel, de sajnos sok helyütt a sebzések nagy része még mindig felderítetlen marad. Szégyenlik, lesz@ják, vagy az anyagiak az oka.

Meg van bocsátva! :)
Én 2 óránál előbb még nem nagyon értem oda sehova, de az, hogy pár óra alatt a vad nem "betegszik le", már többször megtapasztaltuk. :( Főleg igaz ez a hajtott vad esetében, gondolom ott jobban dolgozik az adrenalin. Tudom, hogy a kutyáknak is vannak rosszabb napjaik, de azért az 50%-os arányt én kevesellem. Hajtás/terelés után, mikor gyakran kimegy a sebzett vad a világból is, meg sokszor megkergetik a hajtókutyák, ott tényleg jónak mondható, de lesvadászat vagy cserkelés során történt sebzések esetében én ezt az arányt az én alulképzett, messze alulfoglalkoztatott Stellámtól, meg a messze amatőr jómagamtól is elvárom. (Hozzáteszem, ha én annyit értenék a saját dolgomhoz, mint a kutya a magáéhoz, akkor kevesebbszer térnénk haza lógó orral...)
Sajnos ez a tudás őrzése ismerős. A nagynagynagy nevű ember szinte a szomszédunk, de miután kezdeti botladozásaimkor elutasítással találkoztam nála, kénytelen voltam könyvekből, meg a saját pofára eséseimből tanulni.
Nálunk is van olyan, aki nem szól ha sebez, pedig az anyagiak nem lehetnek szempontok, én ugyanis a saját vadásztársaimtól/barátaimtól sose kértem pénzt. Ha megkérdezik, azt szoktam felelni, hogy a munka ingyen volt, de a jóféle pálinkát szeretjük. ;D


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2016. December 13. - 16:04:51
Meg van bocsátva! :)
Én 2 óránál előbb még nem nagyon értem oda sehova, de az, hogy pár óra alatt a vad nem "betegszik le", már többször megtapasztaltuk. :( Főleg igaz ez a hajtott vad esetében, gondolom ott jobban dolgozik az adrenalin. Tudom, hogy a kutyáknak is vannak rosszabb napjaik, de azért az 50%-os arányt én kevesellem. Hajtás/terelés után, mikor gyakran kimegy a sebzett vad a világból is, meg sokszor megkergetik a hajtókutyák, ott tényleg jónak mondható, de lesvadászat vagy cserkelés során történt sebzések esetében én ezt az arányt az én alulképzett, messze alulfoglalkoztatott Stellámtól, meg a messze amatőr jómagamtól is elvárom. (Hozzáteszem, ha én annyit értenék a saját dolgomhoz, mint a kutya a magáéhoz, akkor kevesebbszer térnénk haza lógó orral...)
Sajnos ez a tudás őrzése ismerős. A nagynagynagy nevű ember szinte a szomszédunk, de miután kezdeti botladozásaimkor elutasítással találkoztam nála, kénytelen voltam könyvekből, meg a saját pofára eséseimből tanulni.
Nálunk is van olyan, aki nem szól ha sebez, pedig az anyagiak nem lehetnek szempontok, én ugyanis a saját vadásztársaimtól/barátaimtól sose kértem pénzt. Ha megkérdezik, azt szoktam felelni, hogy a munka ingyen volt, de a jóféle pálinkát szeretjük. ;D

Köszönöm , igazán nagylelkű vagy , valóságos nemes lélek! ;D ;D ;D  :PP
Valóban nem nagy az 50%-os arány, de nem is kevés, akinek sok indulása van már, az kitapasztalta. Hamar belelehet futni eredménytelen szériába, aminek sok összetevője lehet. Gyenge megfoghatatlan sebzés, leállított keresések (terület határ átlépés,másik hajtásterületre ment, kutya/vezető számára is veszélyt jelenő helyre menekült a sebzett, stb), és még számos dolog. Ugyebár mind indulás, és ha az összeset naplózod akkor hamar kijön az az 50% -k.
Jelenleg a kutyáimmal 60%-k körül állunk ebben az évben, de nem is az a lényeg, hanem a lehetőségekhez mérten, minden esetben , megtesszük a tőlünk telhetőt. ;)



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2016. December 14. - 07:04:37
Köszönöm , igazán nagylelkű vagy , valóságos nemes lélek! ;D ;D ;D  :PP
Valóban nem nagy az 50%-os arány, de nem is kevés, akinek sok indulása van már, az kitapasztalta. Hamar belelehet futni eredménytelen szériába, aminek sok összetevője lehet. Gyenge megfoghatatlan sebzés, leállított keresések (terület határ átlépés,másik hajtásterületre ment, kutya/vezető számára is veszélyt jelenő helyre menekült a sebzett, stb), és még számos dolog. Ugyebár mind indulás, és ha az összeset naplózod akkor hamar kijön az az 50% -k.
Jelenleg a kutyáimmal 60%-k körül állunk ebben az évben, de nem is az a lényeg, hanem a lehetőségekhez mérten, minden esetben , megtesszük a tőlünk telhetőt. ;)



Ha tacskósként beleugathatok jó az az 50% körüli arány az én hosszabb kereséseim ( nem az 50 méter és mégsem találják ) alapján.   :Emel

No meg egyébként is 50-50 % az esély . Ráállunk a sebzett nyomára és vagy meg lesz - vagy nem .    :PP   


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2016. December 14. - 09:28:32
Hamar belelehet futni eredménytelen szériába, aminek sok összetevője lehet. Gyenge megfoghatatlan sebzés, leállított keresések (terület határ átlépés,másik hajtásterületre ment, kutya/vezető számára is veszélyt jelenő helyre menekült a sebzett, stb), és még számos dolog. Ugyebár mind indulás, és ha az összeset naplózod akkor hamar kijön az az 50% -k.
Jelenleg a kutyáimmal 60%-k körül állunk ebben az évben, de nem is az a lényeg, hanem a lehetőségekhez mérten, minden esetben , megtesszük a tőlünk telhetőt. ;)

Na igen ezt elismerem, a körülmények miatt néha az ígéretes munkát is félbe kell szakítani. De én meg voltam győződve róla - főleg az általam ismert vérebesek elmondásai alapján - hogy egy jó páros jóval 50% felett "hozza" az eredményeket. Aztán lehet, hogy itt is a "sikertelenséget nem reklámozzuk" esete forog fenn.
A kutyára veszélyt jelentő helyről jut eszembe, vajon mitől lehet, hogy mostanában egyre többször sérül meg a kutyám? 7 éves, tehát nem lehet rá se azt mondani, hogy öregszik, se azt, hogy meggondolatlanabb lenne. Biztos hülyeség, de idén ami élő disznót megtaláltunk, az mind nekiugrott a kutyának, míg régebben inkább az volt a tapasztalatom, hogy menekültek előle, még a nagyobbacska kanok is. Vagy ez csak simán pech-széria? Bevallom, egy ideje nagyon nem szeretek egyedül disznót keresni, főleg a zalai dombok között, ahol gyakran még térerő sincs, ha segítséget kell hívni.

"No meg egyébként is 50-50 % az esély . Ráállunk a sebzett nyomára és vagy meg lesz - vagy nem . "

 :rohog Végül is...


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2016. December 14. - 13:24:05
Ha tacskósként beleugathatok jó az az 50% körüli arány az én hosszabb kereséseim ( nem az 50 méter és mégsem találják ) alapján.   :Emel

No meg egyébként is 50-50 % az esély . Ráállunk a sebzett nyomára és vagy meg lesz - vagy nem .    :PP   


 ;D Ragozhatjuk ahogy akarjuk, de többnyire ez a lényeg. :PP


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2016. December 15. - 15:27:14
Na, kérdésessé vált, hogy egyhamar lesz-e kölyök tacskókopóm.  :fejv Öcsém tegnap hívott fel, van esély rá, hogy megváltoznak az életkörülményei, és a 2 vizslájából az egyiktől meg kell válnia, befogadnám-e. Én meg úgy vagyok vele, hogy nem rossz kutya, ha úgy adódik, akkor már maradjon családon belül. Bár már ezzel is a válást kockáztatom...  ::)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2017. Január 09. - 11:33:29
 :Emel

Hétvégén hajtó/terelővadászaton "ügyeltünk" Bicska kutyámmal.
Tavalyi tapasztalatok után nem annyira fűlött a fogam hozzá. Hajtás után keresni véleményem szerint tapasztaltabb kutya és vezető kell.
Három gím tarvad jutott nekünk. Egy süldőt és egy másik gím tarvadat kollega kontrollált le kutyájával. Ott az aprólékos lövéskontorllal be is fejeződött a munka, nem találtak sebzésre utaló nyomot.
Nekünk egy kicsit több melónk volt.

Az elsőt sajnos 1600 m után feladtuk. Bicska egyszer elment maszekolni egy őz után. 600 m-t távolodott el, majd jött vissza a saját nyomán. Volt egy 10 percünk szusszanni. A jelekből arra jutottunk, hogy alacsony szegy alatti horzslövés, ami nem ért csontot, és a gépházba sem jutott be. Egy helyen találtunk faggyúdarabot. A csöpögő vér egyre kevesebb lett, a végén már 10-20 méterenként, ahol a jószág megállt ott volt egy kicsit több. Reméljük kutya baja...Kaliber 30-06, Sako HH.

Egy másik helyen ugyanaz a kollega sebzett egy rudliból két gím tarvadat. Az ünőre/tehénre még a szálasban tett lövést, majd amikor az úton futottak át egy borjú megállt, arra is lövést tett. Először a borjún indítottam Bicskát. 680 m vezetékmunka után értünk a dermedt borjúhoz.

(http://up.picr.de/27967350zc.jpg)

Ezt követően a tehén rálövésének helyére mentünk. Azonnal ráhúzott a kutya, 1-2 méter után ott is találtunk már vért. Egy ideig az első csapa mellett haladtunk, majd egy sűrűbb részt másik oldalról megkerülve ráértünk az elsőre. Ennek megfelelően hamar el is érkeztünk a borjú zsigereihez. A helyet körbejárva jól látszott, hogy a vér bizony "megy" tovább. Bicskát rátéve a 680 m-hez hozzátettünk még 400 métert, aminek végén ott feküdt a dermedt vad.

(http://up.picr.de/27967341xj.jpg)

(http://up.picr.de/27967344wx.jpg)

Mindkettő 9,3x62 Nosler Partition. A tehén lövése jól látszik, srégen keresztben lágyék előtt távozott a lövedék, kitolva a beleket, amik elzárták a kimenetet. A borjú is kicsit alacsonyan lett meglőve, egy 10-15 centivel hátrébb, és kevésbé srégen.

Előzetes félelmeim ellenére sikeresnek értékelem. Nagyon kellett, hogy kontorllálható volt mindhárom eset. Nagyon precízen dolgozott a kutya, annak ellenére, hogy nem sok munka jut neki. Hiába mondom a környékben mindenkinek, hogy megyek ingyen bérmentve keresni, nem nagyon élnek a lehetőséggel. A szombati eset mutatja, amit tudtunk eddig is, hogy jó alapokkal bír a kutya, és azt is, hogy hiába a kevés munka, látványosan fejlődik. És ezt most kontorllálni lehetett. Ez meg az ember bizalmát is növeli. Vadászni mindig ott van velem. Megkeresése volt több is, mert mindenre ráteszem, a 100m-esre is. Utánkeresése, ami naplózható lett volna is volt már neki pár. De nekem ez "csak" hobby. Májusban lesz 4 éves. A fenti számok a kutya által megtett távot mutatják a GPS szerint. Nem tudom, hogy mennyi volt a tényleges táv, de nem is nagyon érdekel.

A fentiek miatt nem tudtam este kimenni vadászni, így egy barátomat felküldtem hozzám a szóróra, ahol lőtt egy 2-3ad éves kancsit. Keresni nem kellett. Bűzlött rendesen, szerintem felénk még megy a búgás. Másnap reggelre esett pár centi hó, úgyhogy kimentem én is. Gyönyörű környezetben sikerült egy disznót lőni nekem is. Sajnos koca lett, 80 kiló. "Mentségemre" szóljon, hogy az első két "mozdonyt" átengedtem, a 3. átment, esélyem sem volt, a negyediket lőttem meg. Ilyen ez...

(http://up.picr.de/27967384sd.jpg)

(http://up.picr.de/27967392yn.jpg)

Aktív hétvége volt...
Tisztelet a vadnak!
Bocs, hogy van benne off topic is.

 :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Balkóbátya - 2017. Január 09. - 11:47:42
András! :OKO :Emel
(a vadászok akkor nem csak felénk basznak az utánkeresésre...)  :NON


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: oceanwave - 2017. Január 09. - 11:53:41
András  :OKO


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Zalai - 2017. Január 09. - 15:55:15
 :OKO Gratulálok én is! Szép munka!
Meg jópofa a kutty is, ugyanolyan "kétségbeesett" ábrázata van, mint az én Stellámnak.  ;D


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Snoopy - 2017. Január 10. - 12:07:44
Gratulálok itt is barátom! :Emel
 Csak-csak vadászkés lesz a kis bicskából. ;)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Forend - 2017. Január 19. - 13:50:09
 :OKO :OKO :Emel :Emel :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: csontmetsző - 2017. Január 20. - 16:55:41
Gratulálok!


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: J.vadász - 2017. Január 20. - 18:01:24
:Emel


(http://up.picr.de/27967344wx.jpg)



András! :OKO :TAPSol
 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2017. Június 23. - 08:58:04
 :Emel

Bicska kutyám apa lett... ::) :Q

https://vadaszapro.net/reszletek/276246/alpesi-tacskokopo

Ha valaki érdeklődik, képeket én is tudok még küldeni ezeken felül.
Egy kant a hétvégén választunk ha minden igaz egy vadász barátommal.
A fekete kan elkelt és egy szuka (színben nem tudom melyik, hétvégén megkérdezem) is ha jól tudom. Amúgy 2 fekete-cser született, a másik szuka.
Így két szuka és egy kan várja leendő gazdáját.
Árat én sem tudok (még), de nagyon korrekt ember az illető, fontosabb neki, hogy jó helyre kerüljenek a kutyák, minthogy éppen mennyi az annyi.

 :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2017. Július 15. - 08:26:40
(http://up.picr.de/29788948ok.jpg)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Balkóbátya - 2017. Július 15. - 10:36:50
(http://up.picr.de/29788948ok.jpg)
Ha nem lenne 2 világrossz itthon... ;D


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Horrido - 2017. Július 15. - 10:51:57
Ekte Daxbrake! 😀😀👍👍


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2017. Július 15. - 11:36:43
:Emel

Bicska kutyám apa lett... ::) :Q

https://vadaszapro.net/reszletek/276246/alpesi-tacskokopo

Ha valaki érdeklődik, képeket én is tudok még küldeni ezeken felül.
Egy kant a hétvégén választunk ha minden igaz egy vadász barátommal.
A fekete kan elkelt és egy szuka (színben nem tudom melyik, hétvégén megkérdezem) is ha jól tudom. Amúgy 2 fekete-cser született, a másik szuka.
Így két szuka és egy kan várja leendő gazdáját.
Árat én sem tudok (még), de nagyon korrekt ember az illető, fontosabb neki, hogy jó helyre kerüljenek a kutyák, minthogy éppen mennyi az annyi.

 :WA


Lesz még ez a párosítás ?   10 éves a Csipetke tacskóm és nagyon  :fejv :fejv :fejv   !  Megint tacskó vagy tacskókopó , esetleg bajor véreb ?   :Vvon :Vvon :Vvon


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: csontmetsző - 2017. Július 15. - 11:40:53
(http://up.picr.de/29788948ok.jpg)

Ú, ez gyönyörű! Család is beleszeretett fotó alapján. Nekünk valahogy a másik vörösbarnás - ordas színváltozat kevésbé tetszik.  :OKO :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2017. Július 17. - 09:11:18
Ú, ez gyönyörű! Család is beleszeretett fotó alapján. Nekünk valahogy a másik vörösbarnás - ordas színváltozat kevésbé tetszik.  :OKO :WA

A család 80%-a nálunk is, a maradék 20-at még puhítani kell  :rohog
Igaz róla sem lehet elmondani, hogy ne szeretett volna bele, inkább csak racionálisabban látja a helyzetet.
3 kis gyerekkel így is folyton úton vagyunk. Bicska ugye van, igaz vidéken, szüleimél, de egy hónapban 3 hétvégét végigvadászunk kb.
Mindegy, elég jól halad a puítás... :Q Hívom is az "öreget", hogy a feketét nehogy odaadja vkinek a héten még, hátha hétvégén el is hozzuk  ::)

A 6-ból két kiskutya maradt még.
Mindjárt teszek fel a másikról is képet.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2017. Július 17. - 09:16:31
(http://up.picr.de/29814597bg.jpg)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2017. Július 17. - 11:27:29
Szervusz .

Ne hogy oda add valakinek ezt a "négyszemű" gyönyörüséget .

Robi nosza rajta megkutyásodhatnál már, de Tk ban olyan ordas szin olyan nincs :)

(http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2017/07/17/933Hanga_terit_k.jpg) (http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=933Hanga_terit_k.jpg)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: csontmetsző - 2017. Július 17. - 12:05:19
Na ja, fekete meg vörösbarna. Írja a Wikip. De a fekete is rajzos inkább, fekete de cservörös jegyekkel. Vagy egyszínű koromfekete, jegytelen is van?


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: csontmetsző - 2017. Július 17. - 12:10:08
Megkutyásodni csak felelősséggel, életformaszerűen szabad....na. Nálam annak nincs itt az ideje. Túl nagy az esélye, hogy csak dekorációs elem lenne az udvaron szegény. Házikedvecből egy is elég.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2017. Július 21. - 08:14:19
Szervusz .

Ne hogy oda add valakinek ezt a "négyszemű" gyönyörüséget .

Robi nosza rajta megkutyásodhatnál már, de Tk ban olyan ordas szin olyan nincs :)


Ma elhozom  :T :T :vad :Csipesz :tacs :kuty

Így már "csak" ő maradt:
https://vadaszapro.net/reszletek/276246/alpesi-tacskokopo

 :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: J.vadász - 2017. Július 21. - 12:25:17
Megkutyásodni csak felelősséggel, életformaszerűen szabad....na.

Robi! :Emel
Ez így igaz!
A kutya napi szintű törődést igényel.
Ha nem is vadászol vele minden nap, akkor is rá kell szánni az időt, amikor csak vele foglalkozol.
 :Emel


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: csontmetsző - 2017. Július 21. - 23:19:55
Ma elhozom  :T :T :vad :Csipesz :tacs :kuty

Így már "csak" ő maradt:
https://vadaszapro.net/reszletek/276246/alpesi-tacskokopo

 :WA

Rendszeresen mutass képeket, írj egy-két sort Őkelméről, ahogyan nő-fejlődik. Kíváncsian várom mivé válik. :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2018. Január 15. - 16:23:40
Apja, lánya...

(http://up.picr.de/31535482pj.jpg)



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: csontmetsző - 2018. Január 15. - 17:03:27
Ez igen!  ;D


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: csontmetsző - 2018. November 19. - 22:09:51
Haló! Esetleg egy újabb kép az apja lányáról? Mi a hír, csak nem házörző lesz? Kiváncsi vagyok. :WA


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2018. November 20. - 09:52:49
Haló! Esetleg egy újabb kép az apja lányáról? Mi a hír, csak nem házörző lesz? Kiváncsi vagyok. :WA

Egy ördög...nem csak a színe miatt  :Q
Nem tudom megszámolni már az általa okozott károkat. A cipők, ruhák, kerti párnák szétrágása ugye alap, de volt ülésfűtés kábel, légzsák kábel autóban és ilyen finomságok elrágása is...
Ezeket leszámítva is egy gyönyörűség. Szerintem több értelem van benne, mint az apjában, nekem eddig ez a tapasztalatom. Snoopy Bicskáról is csak jókat mondott, úgyhogy ez biztató jel. Fegyelmezésben mondjuk feleségem jár élen, őt nagyon sokszor az őrületbe kergette már...sztem ki is nyírta volna már párszor legszívesebben :Q Neki szólni se nagyon kell, azonnal tudja a helyét  :rohog Volt már vadászni többször is, barátkozott is már vaddal, de még bőven az ismerkedési fázisban van. Mivel Pesten élünk, vidéken vadászom, ahol az apja is él, zömében Bicskát viszem még magammal. Kettővel azért nem vállalom, igaz Rozihoz nem kell (még) póráz sem, nem megy el mellőlem pár méternél messzebb. Ha itt a környékben tudok menni, akkor mindig viszem magammal. Most hétvégén látott két sertevadat is, szarvas borjúval is találkozott...Sokkal hamarabb rákattant a vadászatra, értem ez alatt, hogy ha meglát zöld ruhában már megőrül, mint az apja. Otthon a pincében van a fegyverszekrény, az ajtó nyitása elég hangos, már a csattanásra nekiállnak vonyítva koncertezni az udvaron, meg se kell lássanak  :rohog Nekem nincs annyi időm a képzésére, mint ami kellene, de ő is majd be fog költözni kollégiumba  :rohog, ha Snoopy elvállalja :Q Májusban lesz 2 éves.
Képeket teszek fel majd.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: csontmetsző - 2018. November 21. - 23:10:25
Szia!
Akkor minden napra akad valami örömhír.  ;D
Felviszed a lesre is magaddal, vagy a kocsiban marad a kutya  amig oda vagy (gondolom szabadon van ha már ilyen madzagokat előkeresett a verdában, vagy csomagtartó részen, vagy autós boxban?)? 
A vadat csak megszaglászta, vagy birtokba vette-tépte, vagy volt valami rövid dermedthez vezetés is már a kutyákkal?
Várom a fotókat. Üdv.
( Rövidszőrű fekete cservörös tacsin gondolkodom egy ideje, de még nem mertem belevágni. Félő, hogy csak házikedvenc maradna nálunk. Ismerősömnek van egy. Tücsök. Haláli pofa és haverom. Eleszi a csokim, ha van nálam. :Q Persze ő dolgozik már, keres is.)


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2018. November 22. - 09:08:20
Szia!
Akkor minden napra akad valami örömhír.  ;D
Felviszed a lesre is magaddal, vagy a kocsiban marad a kutya  amig oda vagy (gondolom szabadon van ha már ilyen madzagokat előkeresett a verdában, vagy csomagtartó részen, vagy autós boxban?)? 
A vadat csak megszaglászta, vagy birtokba vette-tépte, vagy volt valami rövid dermedthez vezetés is már a kutyákkal?
Várom a fotókat. Üdv.
( Rövidszőrű fekete cservörös tacsin gondolkodom egy ideje, de még nem mertem belevágni. Félő, hogy csak házikedvenc maradna nálunk. Ismerősömnek van egy. Tücsök. Haláli pofa és haverom. Eleszi a csokim, ha van nálam. :Q Persze ő dolgozik már, keres is.)

 :Emel

Mindig felviszem a lesre, kivéve ha nem férünk el, mert csak egy pici lőállásra ülök. Viszont akkor is a les lábánál lefektetem, kocsiban nem hagyom sosem. Egyszer Bicskát ott hagytam, egy ülés bánta meg ajtókédertől kezdve még pár dolog...próbált szabadulni, vagy csak dühöngött egy kicsit nemtom... :rohog Neki már voltak munkái, hajszás is. Nem sokszor hívnak, bele is törődtem, nekem meg szerencsére minimálisat kell dolgozzanak. Amióta meg van Bicska szerintem nem volt vad, ami ne lett volna meg nélküle, ettől függetlenül mindig ott van, és ha 100m vagy kevesebb akkor is ráteszem. Rozi még nem tudott birtokba venni vadat igazából, mert az a 3 alkalom, amikor kint volt velem és lett is volna esélye az apja elmarta (volna). Bicskának annak ellenére még, hogy ritkán jut munka volt pár szép keresése (szarvas tarvad 750 meg 1100 méter dermedtre keresés - a mindenható  :Q 9,3x62-vel lőtték mindkettőt...). Legutóbbi szarvastehenem 2 hete mondjuk ott kellett Bicska. Előbb utóbb meglett volna a vér a lucernán, de a nagy placcon mindig nehéz megtalálni a rálövés helyét. Ő viszont ráhúzott egyből, és gyönyörűen bökte az orrával, mutatta a vért. Onnan már sima volt persze, de jó volt látni, hogy minimális munka mellett is tudja még ezeket a dolgokat. Hajlamos sajnos hajszázni friss, egészséges vadat...én meg türelmetlen vagyok fogni a vezetéket  :Q Ilyenkor tudom, hogy 20 perc kb és jön vissza a saját nyomán. Lehet inkább a hajtó vér erősebb benne, mint az utánkereső. Les lábánál is ki kell kötni...Rozi sztem jóval nyugodtabb (lesz), nemtom hogy azért e, mert szuka kutya...Az elmúlt 5 kimenetel elég sikeres volt, lőttem (vagy a velem ülő vendégem) 2 gím tarvadat, 2 disznót meg 4-5 rókát. Sajnos ezekből csak Bicskának jutott. Hétvégére lemegy ez a retek idő és lövök pár képet, úgyis megyek haza, és akkor az apja is rajta lesz  ;D


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: csontmetsző - 2018. November 22. - 10:01:14
Szia! Gratulálok, csak így tovább! Lövésállók a kutyáid ezek szerint. Érdekelne, hogyan viselkednek lesen,  vagy les alatt. Nem zavar? Fészkelődik, ugat, nyüszít, menne, unatkozik... Stb. Sok minden eszembe jut és persze mindennek az ellenkezője is. Például, hogy fel ül figyel ha jön a vad és nem zavarja az embert és tűri a lövést. Na ilyent nem láttam még. Egy ismerősöm tacskója a mozgó Niva ablakon is kiugrott hátulról mert meglátta a disznót.


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: csontmetsző - 2018. November 22. - 10:04:25
Persze amit ismerek kikötni sem lehet órákra, mert összeszecskázza a pórázt is, ha nem vaslánc.  :Q


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2018. November 22. - 10:36:58
Szia! Gratulálok, csak így tovább! Lövésállók a kutyáid ezek szerint. Érdekelne, hogyan viselkednek lesen,  vagy les alatt. Nem zavar? Fészkelődik, ugat, nyüszít, menne, unatkozik... Stb. Sok minden eszembe jut és persze mindennek az ellenkezője is. Például, hogy fel ül figyel ha jön a vad és nem zavarja az embert és tűri a lövést. Na ilyent nem láttam még. Egy ismerősöm tacskója a mozgó Niva ablakon is kiugrott hátulról mert meglátta a disznót.

Abszolút nincs gond velük ilyen téren. Ha odajön a róka a les lábához, akkor is kussban van, és figyel csak...szerencsére. Az elődjük egy szálkás tacsi volt, neki az első alkalommal volt olyan, hogy rávakkantott a rókára, kapott egy kis kokit aztán azóta se többet. Nyilván ha szél alól jön valami, akkor azt jóval előbb megérzik, a szálkás olyankor izgatottabb lett és ment a les azon felébe szimatolni, Bicsak jól bírja. Viszont neki meg sokkal jobb a szeme, mint a szálkásnak. Zárt lest sem én, sem ők nem szeretik, ezért kb sosem ülünk ilyen helyen. Előző ciklusban volt egy ilyen örökölt szóróm, ott láttam, hogy nem csípik...Mindig kell hátrafelé nézegetni nekik. Bicska már lövés után sem izgatott. Tudja hogy majd megyünk, ha megyünk. Megtanulta, mert én mindegy mire megyek, a rókát lövöm, ahhoz meg nem szállok le egyből, csak a végén. Most szombaton is 1 disznó meg 3 róka (jöttek az előtte esti zsigerekre...), igaz jó nagy placc volt, de az őzek, szarvasok fel sem emelték a fejüket, rókát is láttam még nem egyet jönni menni...ennyit arról, hogy zajongjunk e rókára...A kocsiban sokkal izgatottabb lesz, ha lát valamit az út szélén, vagy átmenni előttünk, vagy faluban macskát...a könyöktámaszon figyel előre mindig középen  :Q


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: hegyomlás - 2018. November 22. - 18:50:46
Egy ördög...nem csak a színe miatt  :Q
Nem tudom megszámolni már az általa okozott károkat. A cipők, ruhák, kerti párnák szétrágása ugye alap, de volt ülésfűtés kábel, légzsák kábel autóban és ilyen finomságok elrágása is...
Ezeket leszámítva is egy gyönyörűség. Szerintem több értelem van benne, mint az apjában, nekem eddig ez a tapasztalatom. Snoopy Bicskáról is csak jókat mondott, úgyhogy ez biztató jel. Fegyelmezésben mondjuk feleségem jár élen, őt nagyon sokszor az őrületbe kergette már...sztem ki is nyírta volna már párszor legszívesebben :Q Neki szólni se nagyon kell, azonnal tudja a helyét  :rohog Volt már vadászni többször is, barátkozott is már vaddal, de még bőven az ismerkedési fázisban van. Mivel Pesten élünk, vidéken vadászom, ahol az apja is él, zömében Bicskát viszem még magammal. Kettővel azért nem vállalom, igaz Rozihoz nem kell (még) póráz sem, nem megy el mellőlem pár méternél messzebb. Ha itt a környékben tudok menni, akkor mindig viszem magammal. Most hétvégén látott két sertevadat is, szarvas borjúval is találkozott...Sokkal hamarabb rákattant a vadászatra, értem ez alatt, hogy ha meglát zöld ruhában már megőrül, mint az apja. Otthon a pincében van a fegyverszekrény, az ajtó nyitása elég hangos, már a csattanásra nekiállnak vonyítva koncertezni az udvaron, meg se kell lássanak  :rohog Nekem nincs annyi időm a képzésére, mint ami kellene, de ő is majd be fog költözni kollégiumba  :rohog, ha Snoopy elvállalja :Q Májusban lesz 2 éves.
Képeket teszek fel majd.
Szia!
Miénk is május 1en lesz 2eves és Snoopytol való! Nagyon jó kutyus most már!vagy vizsga már megvan és keres is! Párom nagyon sokat foglalkozik vele (napi szinten 4ora)!Vác vizsgán gyönyörűen elengedte a disznót parancsra!
Szerintem érdemes rá időt áldozni!
Lehet hogy tesók a miénknél!Sarreti portyázó cimbi :Emel
Vadász üdvözlettel !


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: uzbence - 2018. November 22. - 21:17:39
Szia!
Miénk is május 1en lesz 2eves és Snoopytol való! Nagyon jó kutyus most már!vagy vizsga már megvan és keres is! Párom nagyon sokat foglalkozik vele (napi szinten 4ora)!Vác vizsgán gyönyörűen elengedte a disznót parancsra!
Szerintem érdemes rá időt áldozni!
Lehet hogy tesók a miénknél!Sarreti portyázó cimbi :Emel
Vadász üdvözlettel !

 :Emel

Bicska "csak" kiképzésen járt Snoopynál. Magyarszecsődi, Plájász kennel. Az ő lánya Rozi, zabi gyerek (papír nélküli) szukától.
Foglalkoznék én vele többet, de hát...8-10 órát irodázom, meg van 3 ember gyerekem is  :rohog


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: hegyomlás - 2018. November 23. - 04:20:06
:Emel

Bicska "csak" kiképzésen járt Snoopynál. Magyarszecsődi, Plájász kennel. Az ő lánya Rozi, zabi gyerek (papír nélküli) szukától.
Foglalkoznék én vele többet, de hát...8-10 órát irodázom, meg van 3 ember gyerekem is  :rohog
Akkor a Krisztiántol származik 😎


Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Hegedűs Sándor - 2018. November 23. - 12:00:41
Szervusztok.
Őrömmel olvasom,hogy ujabb "hobyttal" gyarapodott a TK családja.
Vissza olvasva az irásokat az enyém nyugodt az autoban,bent lehet hagyni nem csinált semmi kárt. A vad láttán néha nyüszög ,toporod de meglehet nyugatatni.
A lesen is hasonloan viselkedik vagy alszik.
A vadat megrángatja rendesen sőt be is védi nem endeg idegent hozzá.

Bence Te miért nem Tk klub tag?
Hegyomlás téged is szívesen látunk az egyesületben .

most volt Devecserben a klub találkozó

üdv :HSanyi



Cím: Re:Tacskókopó
Írta: hegyomlás - 2018. November 23. - 17:42:06
Szervusztok.
Őrömmel olvasom,hogy ujabb "hobyttal" gyarapodott a TK családja.
Vissza olvasva az irásokat az enyém nyugodt az autoban,bent lehet hagyni nem csinált semmi kárt. A vad láttán néha nyüszög ,toporod de meglehet nyugatatni.
A lesen is hasonloan viselkedik vagy alszik.
A vadat megrángatja rendesen sőt be is védi nem endeg idegent hozzá.

Bence Te miért nem Tk klub tag?
Hegyomlás téged is szívesen látunk az egyesületben .

most volt Devecserben a klub találkozó
Szia Sanyi!

Lidérc már bent van! Találkoztunk Szalajka kupán!
Üdv Németh Pisti tudod
üdv :HSanyi




Cím: Re:Tacskókopó
Írta: Stefi - 2019. November 26. - 13:47:29
Érdekes állatmentők vannak !  :NON

Bárki , bármilyen célra viheti Pacsit csak vadász nem arra a célra amire született amire kitenyésztették és amit valószínűleg szeret is szegény ha jól bevezették .

https://www.facebook.com/Viharsarki-%C3%81llat%C5%91rs%C3%A9g-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny-167549303605668/?__tn__=kCH-R&eid=ARAVNln6Tr7FIfKsfBPsUow5z_H69QtgYCyfCavVQgoI5XHd4I2H7SIeASmv-doJ0DXQgwYWEi-nwnBB&hc_ref=ARRV31iz9gdEcQrYSNN1qIbTRtpTrJ6eI5MgBj_GoapJASNyt0rRyxpzuJGLPiM_SOo&fref=nf&__xts__[0]=68.ARAxoIHGYBvu0TSTkLEvnmz5M4LO_xk2NVFkR_xr5jU0WRWK5IWyA19SyXsJZwXCv6b0w0ZRg5lRMEfVtfXvcjni_yK2WrOJ1hCGUhG7xM1tm7PELBjamMZw_NtvDEjsHPSp7WRQ_ltlkCoLDnh0sVuHOwe1OmMlvu2WfI_lyCMhScHFQTsknCHWfyzfUfuJy8jH-9IdR0PHLetIccCMYmrxefIOEXIhQ028brHfT04aUcFiHCZfJe7F8QNRmVV_fCgcaaYBjqnbr5rHHipPR2xBMoLKdusd4x2tcdfIu-sUuoCJcCDt59BJ4eWvUE_HTBSsTYenUvxrG7mZYMcuYk7YBORu4X1xh85RDoICmT9OpkIlH4Dh5MN_JaPNTC7A_GRLwSvZGME9Wf8vSDarseX4aHzy03wa8NK3ubUEqIaYmQsMj99Ji7OTocJZGyEQS9JdE9HWgiKYXyWgRhYqkdDxu2b188Oit-JBudTQGC6Beiw-946xjw