VadászFórum

Vad és vadászata => Vizivad => A témát indította: KerteszGabor - 2008. December 28. - 21:01:15



Cím: Pézsmázás
Írta: KerteszGabor - 2008. December 28. - 21:01:15
Sziasztok!

Ahogy végignéztem a topikokat, azt vettem észre, hogy egy érdekes vadászati módról nem olvashatok.

Eddig sajnos csak néhány alkalommal jutottam pézsmázási lehetőséghez, de az nagyon megfogott. A tavaszi hajnalok, alkonyok hangulata megigézett.

Ezért, gondoltam megnyitom ezt az oldalt, írjuk le az élményeinket, tapasztalatainkat a pézsmapocok vadászatáról is!


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Viktor - 2008. December 28. - 21:07:59
Sziasztok!

Ahogy végignéztem a topikokat, azt vettem észre, hogy egy érdekes vadászati módról nem olvashatok.

Eddig sajnos csak néhány alkalommal jutottam pézsmázási lehetőséghez, de az nagyon megfogott. A tavaszi hajnalok, alkonyok hangulata megigézett.

Ezért, gondoltam megnyitom ezt az oldalt, írjuk le az élményeinket, tapasztalatainkat a pézsmapocok vadászatáról is!

A téma nagyon jó! :OKO

Szólunk Voldinak, hogy tegye át, mert itt a gímszarvasosban nincs jó helye...


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: KerteszGabor - 2008. December 28. - 21:26:06
Igen megköszönöm a segítséget valahogyan rossz helyre ment... bocsi


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: KerteszGabor - 2008. December 28. - 21:43:22
Köszi!  :OKO


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: KerteszGabor - 2008. December 28. - 22:11:02
A pézsmapocok vagy fakó pézsmapocok (Ondatra zibethicus) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjéhez, ezen belül az egérfélék (Muridae) családjához és a pocokformák (Arvicolinae) alcsaládjához tartozó Ondatra nem egyetlen faja.
Elterjedése - Eredeti élőhelye Észak-Amerika, de sok állat elszabadult Európában és Oroszországban levő prémfarmokról. Emiatt Franciaországban, Közép-Európában, Észak-Svédországban, Finnországban és Oroszországban széles körben elterjedt.
Megjelenése - Az állat fej-törzs-hossza 25-36 centiméter, farkán nincs szőr, barnásfekete pikkelyes, kétoldalt összenyomott és majdnem olyan hosszú, mint a teste. Testtömege 900-1800 gramm. Bundája szürkés-barna, vöröses árnyalattal, hasi része világosabb. A nemek között nincs nagy eltérés. Hátulsó lábainak ujjai között úszóhártya van. Lágyéktáján pézsmamirigy található.
Életmódja vízhez köti. Az állatok egymáshoz közel élnek föld alatti odúikban, ezeken belül pedig családi csoportokra oszlanak. A pézsmapocok a töltések mentén a sekély vizekben építi odúját. Ehhez kákát, sást és nádat harap le és halmoz fel. Az építmény akár 1.1 méter magas, átmérője 1,8 méter széles is lehet. A lakóodú (katlan) a lakóvárban félmagasságban helyezkedik el. A pézsmapocok általában víz alatti kijáratokat épít. A fészek télen meleg. Ha kevés az élelem, egyszerűen a belső falakból falatozik, és tavasszal kijavítja a károkat. Nyáron pedig a lakóvár tetején napozik. Tápláléka szinte kizárólag vízinövények; esetleg kagylók, békák és halak; ha lehetőség van rá, állati dögöket is fogyaszt. A pézsmapocok 1-2 évig él.Leginkább éjjel, vagy az esthajnali szürkületben mozog. Legszívesebben a nagyobb álló vagy lassú lefolyású vizek mentén tartózkodik. A vízi növényzettel dúsan benőtt partokat, mocsaras helyeket kedveli. A legkisebb neszre a víz alá bukik.
Állati ellensége a róka, a görény, a kutya, a macska, esetenként a szárnyas ragadozók, föleg a baglyok, fiókáit azonban csuka és a harcsa is elfogyasztja.
Szaporodása - Az ivarérettséget általában csak egy évvel a születés éve után éri el. A párzási időszak Magyarországon március tájékán van. Ebben az időben gyakrabban látni a hajnali és késődélutáni órákban a vízben úszó pézsmákat. A vemhesség 25-30 napig tart, ennek végén általában 5-6, de akár 11 utód is jöhet a világra. Az elválasztás 4 hét után történik meg.

Tilalmi ideje nincs, egész évben megkötöttség nélkül vadászható.


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: KerteszGabor - 2008. December 28. - 22:56:34
A pézsma vadászatában nincs nagy tapasztalatom, ezidáig a néhány hajnali és esti cserkelésen 1 pézsmát sikerült elejtenem, igaz azt íjjal. (puskával sokkal több esélyem volt)

A Vadászíjász Egyesület 2007. évi tavaszi találkozóján ismertem meg ezt a számomra nagyon szórakoztató vadászati módot Cegléden, mikoris az első este sikerült becserkelnem egyet 2 méterre és onnan meglőni.


Egy lassú folyású, sással sűrűn benőtt kis csatorna két partján állították fel az íjászokat a vendéglátók. Mindenkire jutott kb. egy 150-200 méteres partszakasz, ahol álcaruháinkban vagy egy ígéretes helyen lesbe ültünk, vagy óvatosan lopakodva kémleltük a vizet, vajon hol fodrozódik a felszín, hol látjuk meg a pézsma által húzott jellegzetes v alakú hullámokat.

Nekem szerencsém volt és olyan rész jutott, ahol a sűrű sásos szakaszok között nagyobb nyilt víz isvolt, ahol hamar megláttam az első pézsmapockot. Bár előtte csak fényképen láttam és könyvekben olvastam róla, egyből megismertem. Óvatosan próbáltam megközelíteni a nyugodtan úszkáló vadat, de mire lőtávolba kerültem volna, eltünt a szemem elől. Még néhányszor lezajlott az előbbi jelenet, majd egyszer szerencsém volt, mert arrra az oldalra mészott ki az akkor sarjadó sás friss hajtását rágcsálni, ahol én is voltam. Ha hátrébb léptem a csatorna partján, akkor az előttem lévő partszegélyt ugyan nem láttam, így viszont az éles pézsmaszemek elől én is láthatatlan voltam. Megjegyeztem azt a részt ahol partot ért és lassan odaosontam. Az íjat megfeszítve centiről centire dugtam ki a fejem, amikor is megláttam a még mindig nyugodtan rágcsáló pockot. Megcéloztam a körülbelül két méterre alattam eszegető állatot és odalőttem. A vessző a nyakán keresztül érte a pézsmát, aki még utolsó erejével bevetette magát a vízbe és a vesszőmmel a nyakában vergődött még néhány másodpercig, majd elcsendesedett. A sodrás lassan az első nádtorlaszig vitte ahol felakadt és ahonnan egy hosszú bottal piszkáltam ki.
A másnap hajnal csupán élményekkel gazdagított, újabb gerezna már nem került a birtokomba.




Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Marksman - 2008. December 28. - 23:39:03
Gábor, nagyon szép írás!  :OKO :kalapemel
A kikészített gereznáról esetleg nincs fotód?


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Viktor - 2008. December 29. - 00:03:33
Gábor! :kalapemel


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Simi - 2008. December 29. - 13:13:26
 :TAPSol :kalapemel


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: BErik - 2008. December 29. - 13:25:34
Örülök ennek a témának, mert a pézsmáról, és vadászatáról nem sokat tudok. Jó ötlet volt :OKO

Gábor a pézsmához  :kalapemel


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: KerteszGabor - 2008. December 29. - 14:50:18
Köszi fiúk!

A fotót még keresem, mert a régi számítógépem meghalt és abban voltak az elmúlt néhány évben készített fotóim, még nem volt időm kimenteni belőle a dógaimat. :'(


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: kisvador - 2008. December 29. - 16:30:02
Eddig egy pézsmát sikerült elejtenem,igaz azt teljesen véletlenül.Jó pár éve kora tavasszal egy hajnalon terület ellenőrzésen voltam.Egy zsombékos partú patak mentén cserkelgettem,amikor felfigyeltem a motoszkálásra.Pár percig gondolkodnom kellet mit is látok,de aztán felismertem.A sörétes csővel meg tudtam lőni.(Áldom is a vegyescsövű fegyvereket!)Mindez a Dunától viszonylag távol,kb. 1,5-2 Km-re történt.Pézsmát sem előtte,sem utána nem láttam a környékünkön,még a Duna és az Ipoly partján sem.


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: wetzlar - 2008. December 29. - 18:52:24
 :OKO

(ugyanakkor tisztelettel jegyezném/kérdezném meg, hogy az íjászok szándékosan "felejtik benne" ezeket a - mitagadás a vadban meglehetősen otrombán mutató - "színpompás" vesszőket? Mi "puskások" igyekszünk a vadat úgy fotózni, hogy legkevésbé legyen látható a véres lövésnyom, vagy legalábbis a legminimálisabbra csökkentve a "véres-technikai" jeleneteket...persze a lehetőségekhez képest.)


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: KerteszGabor - 2008. December 29. - 20:27:05
Wetzlar,
nem általánosítanék... azt, hogy az íjászok mit miért csinálnak nem tudom, csak a saját nevemben tudom leírni, a vesszőket szándékosan hagyom benne a vadban az első fotókon, ugyanis a hozzáértőnek, érdeklődőnek sok információt közvetítenek. Az őz tarvad topicban feltett bakgida képen is azért vannak a vesszők még a testben, mert a gerinclövés után kegyelemlövésre volt szükség, jól látható a vesszők behatolásának mélysége...stb. Itt a pézsma topicban pedig azért tettem ezt a képet fel, mert a nyaklövés látszik jól.
(És sajnos technikai okai is vannak, hogy ezek a képek kerültek fel. Nincs most más képem, utaltam korábban rá, elszált a régi gépem a fotóimmal együtt, ezek pedig megvoltak máshol.)
Azért természetesen olyan terítékfotók is készülnek, ahol a vesszők már nem a vadban vannak...  :)



Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Taser - 2008. December 29. - 20:34:14
Wetzlar :OKO
Jogos.!!!
Nem tudom, honnan terjedt el mert a még a nagy víz másik oldalán sem láttam ezt :tasli  Nem szeretem és ahol csak lehet szóvá is teszem ezzel kapcsolatos kifogásaimat. :WO
Én is lefotózom a vadat a magtaláláskori állapotában és a terítéken is, de CSAK a terítékfotókat teszem közzé. Ami meg nem az max. a célballisztika topic témája lehet.


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Erdojaro (Molnár Attila) - 2008. December 29. - 20:52:48
Szia Taser!

Én is így gondolom!
Ott van a célballisztikában az igazi helye!




Cím: Re: Pézsmázás
Írta: KerteszGabor - 2008. December 29. - 20:56:27
Ha ekkora probléma a dolog, akkor megkérnék valakit a moderátorok közül, akinek jogosultsága van rá, hogy emelje ezeket a képeket ki (és esetleg tegye át a célballisztikába). Majd, ha sikerül a gépemet rendbetenni és előkerülnek a régi fotók, akkor rakok fel olyan képeket, amiken a vesszők már nem lesznek a vadban.

Bár a pézsmás képet sajnálni fogom, egyik kedvenc fotóm... :'(


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Bandi - 2008. December 29. - 21:19:51
Szia Gábor!
Nekem van egy 33#-os magyar íjam,szerinted megfelelő heggyel alkalmas lenne pézsmapocok vadászatára?
Üdv.Bandi


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: wetzlar - 2008. December 29. - 21:21:24
Taser!

Örülök, hogy mint íjász így reagáltál és azt hiszem Erdőjáró is rátapintott arra mire is gondoltam.
Azért bátorkodtam megjegyezni mindezt, mert egyre több ilyen képet látok és reménykedem abban, hogy idehaza nem ez lesz a trend.
A vihogó, Youtube-os, íjászokról megvan a véleményem, ne vegyünk át mindent odaátról.

Gábor!

Nekem is van olyan fotóm - nem is egy - ami arról szól, hogy információt adjon a lövés körülményeiről, de ezeknek - ahogyan Erdőjáró írja - a célballisztika gondolatmenetében a helye.
A feltett képeket módosítani, fotoshop-pal "gányolni" nincs értelme, egyszerűen azt kell feltenni, ahol nincsenek ezek a vesszők - pláne több - egy vadban.
...lehet így is vadászias egy kép...sőt!

üdv.


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: KerteszGabor - 2008. December 29. - 21:47:20
Wetzlar,

félre ne érts! Maximálisan egyetértek Veled, Taserral vagy Erdőjáróval! (Ezért kértem, hogy aki tudja törölje, vagy tegye át a megfelelő helyre.) Amúgy pedig csak leírtam a fotók keletkezésének körülményeit, indokait és azt, hogy például arról a gidáról nincs jelenleg más képem...
(De azért nem gondolnám, hogy a vadásziasságomat akartam illusztrálni a sündisznóőzzel) :)



Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Erdojaro (Molnár Attila) - 2008. December 29. - 21:58:00
Szia Gábor!
Szerintem ezek a képek már maradjanak itt! A leírtak vonatkozzanak a jövőben felrakottakra! :WA :WA


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Taser - 2008. December 30. - 08:40:52
Szia Gábor!
Nekem van egy 33#-os magyar íjam,szerinted megfelelő heggyel alkalmas lenne pézsmapocok vadászatára?
Üdv.Bandi

Szia Bandi

Bár nem nekem írtad válaszolok rá. Én nem vadásznék vele pézsmára. Egyrészt nagyon sokat kell vele gyakorolni mert a tradi íjak ( főleg a visszacsapó reflexek) nem "pontlövők". A pézsma a vízben nem egy nagy célpont, ha meg úszik akkor pláne nem egyszerű eltalálni.
 Ha az íj  stilusának  ( tradi) megfelelő favesszővel használod akkor meg pláne alapos vesszőválogatás szükséges Drága borovi fenyő vesszőket pulykatollal  meg nem érdemes ellövöldözni a mocsárba, ráadásul fa vesszőkre nem is olyan nagy a vadászhegy választék.
Természetesen mindez csak abban az esetben érvényes ha van vadászíjász vizsgád. Mert íjjal vadászni csak úgy lehet. Tök mindegy, hogy pézsma vagy szarvasbika az elejtendő vad. :WA


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Bandi - 2008. December 30. - 10:52:16
Szia Bandi

Bár nem nekem írtad válaszolok rá. Én nem vadásznék vele pézsmára. Egyrészt nagyon sokat kell vele gyakorolni mert a tradi íjak ( főleg a visszacsapó reflexek) nem "pontlövők". A pézsma a vízben nem egy nagy célpont, ha meg úszik akkor pláne nem egyszerű eltalálni.
 Ha az íj  stilusának  ( tradi) megfelelő favesszővel használod akkor meg pláne alapos vesszőválogatás szükséges Drága borovi fenyő vesszőket pulykatollal  meg nem érdemes ellövöldözni a mocsárba, ráadásul fa vesszőkre nem is olyan nagy a vadászhegy választék.
Természetesen mindez csak abban az esetben érvényes ha van vadászíjász vizsgád. Mert íjjal vadászni csak úgy lehet. Tök mindegy, hogy pézsma vagy szarvasbika az elejtendő vad. :WA
Szia!
Kösz a választ!Amúgy nem használok fa vesszőt,nem szeretem.Csak Easton carbon vesszőket.Amúgy elméletileg a 33# elég lenne rá?


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Sziju - 2008. December 30. - 11:04:31
Bandi!
A fonterő elég.

Az íjászattal kapcsolatos kérdéseket inkább az íjász topikban tedd fel.  Ott szívesen válaszolunk rá. :WA


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Bandi - 2008. December 30. - 11:07:06
Bandi!
A fonterő elég.

Az íjászattal kapcsolatos kérdéseket inkább az íjász topikban tedd fel.  Ott szívesen válaszolunk rá. :WA
:OKO :WA


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: KerteszGabor - 2008. December 30. - 21:25:08
Szia Gábor!
Szerintem ezek a képek már maradjanak itt! A leírtak vonatkozzanak a jövőben felrakottakra! :WA :WA

Attila! :OKO

Megbeszéltük!  :)


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: KerteszGabor - 2008. December 30. - 21:26:38
Találtam még egy fotót, ahol pézsmáztunk Cegléden, azt a csatornát ábrázolja.


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Erdojaro (Molnár Attila) - 2008. December 31. - 13:44:10
A csatorna neve: Gerje patak,  csak Ceglédnél egy kicsit "szabályozták" :WA


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: KerteszGabor - 2008. December 31. - 20:44:36
A csatorna neve: Gerje patak,  csak Ceglédnél egy kicsit szabályozták :WA

Attila!

A térképet nézegetve igazat kell, hogy adjak Neked megint! :)

Valóban a Gerje patak volt ahol vadásztunk..., csak valahogy csatornának emlegették és a kinézete is olyan (lásd a fotó) valahogy ez maradt meg bennem...


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Lacus - 2009. Január 01. - 17:05:27
 Üdv a pézsmázóknak :WA A pézsmázás nagyon érdekes vadászat tud lenni.,dec.jan. feb. hónapokban .
 A lesvadászat is eredményes tud lenni ,de egy jó tacsi + egy ásó ,az igazi .Ez az ugrasztásos modszer föleg íjászoknak való,mert sörétessel nem lehet,nagyon közel van a pézsma :laposfarkú ahogy mi hivjuk.Jegesedés után könnyü megtalálni öket ,kagylóhéj, sástorzsa,légbuborék.Általában két kijáratot csinál ,egy a vizalatt,másik felette.Az ásóval a vizalattit bezárjuk.A járatok rövidek ,megfelelö helyen dobbantásokra egy idő után ugrik, de a tacsira is kell vigyázni mert ő is ugrik a pézsmára. Szerintem téli hónapokban vetekszik a kotorékozással,csak nem kell annyit kubikolni. Valaki irta keményvad: hát nem az .Egy jól összegyúrt agyag golyó az orra hegyén eltalálva is elég neki. Íjászok jó vadászatot . :WA


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: BErik - 2009. Január 01. - 18:53:09
Egyébként a meglőtt pézsmával mit lehet csinálni? Gondolom nem lehet megenni.


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Lacus - 2009. Január 01. - 19:34:49
 
 BErik  :WA A pézsma gereznája szép föleg a téli .Dudára kell nyúzni, majd füzfa ágat U-alakra hajlítani ,arra ráfeszíteni és nem tul száraz helyen
 kiszáritani.Időnként levenni és újra kifesziteni.Két három hét és mehet a szücshöz. Ha  összejön több,sapka, gallér esetleg egy muff. Jó vadászatot  :WA


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Szik - 2009. Január 01. - 19:55:20
Vastag 5-6 mm-es drót jobb a fűzfaágnál. Én azt használtam amíg volt pézsmánk.
Egyébként épp a múltkori vadászaton mesélte egy Pest megyei vendégvadász, hogy régen amikor nutriáztak megették a húsát, meg kolbászt csináltak belőle. Állítólag nagyon finom volt. Ebből az apropóból kiindulva a pézsmát is megkóstolták és az is ugyanolyan finom állítólag.


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Lacus - 2009. Január 01. - 20:11:57
 Üdv Szik :WA A nyolvanas években én is hallottam ,amúgy szép vörös húsa van.De én maradok a disznónál.Azért irtam füzfát mert kéznél van.
 Jó lenne megint pézsmázni ,de az általam ismert helyeken már nincs viz, se pézsma.. :WA


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Szik - 2009. Január 02. - 08:18:33
Üdv Szik :WA A nyolvanas években én is hallottam ,amúgy szép vörös húsa van.De én maradok a disznónál.Azért irtam füzfát mert kéznél van.
 Jó lenne megint pézsmázni ,de az általam ismert helyeken már nincs viz, se pézsma.. :WA

Nálunk sincs már pézsma már jó 15 éve. Víz még lenne, de megették őket a vidrák.


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Lacus - 2009. Január 02. - 18:07:42
 Üdv  :WA A mosómaciról senki nem ir :WA


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Horrido - 2009. Január 02. - 18:52:05
Üdv  :WA A mosómaciról senki nem ir :WA
Pedig megállíthatatlanul közeledik északról...


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Lacus - 2009. Január 02. - 18:55:13
Pedig megállíthatatlanul közeledik északról...

 Majd viszek nekik kocka cukrot  :Q


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: KerteszGabor - 2009. Január 02. - 20:48:07
Én írtam, hogy szívós.... és ezt az íjas tapasztalatokra alapoztam... ugyanis ha csak simán keresztüllőjük a testén, még az egyébként jó tüdő vagy szívlövéssel is le tud bukni a víz alá és akkor nagy az esélye, hogy el is veszik.

Sárgolyóval nem próbáltam.. :)

De puskával sem. Ott mik a tapasztalatok? Söréttel, kisgolyóval eltalált pézsma mit csinál a vizen?


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Forend - 2009. Január 05. - 15:16:37
Én írtam, hogy szívós.... és ezt az íjas tapasztalatokra alapoztam... ugyanis ha csak simán keresztüllőjük a testén, még az egyébként jó tüdő vagy szívlövéssel is le tud bukni a víz alá és akkor nagy az esélye, hogy el is veszik.

Sárgolyóval nem próbáltam.. :)

De puskával sem. Ott mik a tapasztalatok? Söréttel, kisgolyóval eltalált pézsma mit csinál a vizen?

Szia!

A sörétesnél, még a nyomás is fel tudja hozni, és nem lukad ki a bűre... Én még nem lőtem, de gyereként elég sokat láttam-kerestem...
Most ősszel gondolkoztam egy meglövésén, de még elengedtem, hátha több lesz...


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Tamás - 2009. Január 05. - 18:14:58
Én 2008. március 15.-én lőttem egyet a kis 20-assal. Nagyon messze volt.
Nyúzás után kiderült, hogy egyetlen egy sörétszem ütötte át a bőrét, úgy középtájon a gerinc magasságában. Volt még pár szem a bundájában de azok nem okoztak sérültést, csak megüthették.
Hozzá tartozik még ehhez az élményhez, hogy kutya nem volt velem, így derékig be kellett gyalogolom a jéghideg kolokányos vízbe.


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: KerteszGabor - 2009. Január 05. - 21:10:59
Ezek a tapasztalatok valóban azt mutatják, hogy puskával sokkal könnyebb meglőni a pézsmát...

Tudtok egyébként olyan helyről ahol még olyan mennyiségben található pézsma, ami élvezetes vadászatot ígér? Sajnos itt Miskolc környékén hiába kerestem eddig. Hallottatok arról, hogy adtak el pézsmavadászatot? Mondjuk mennyiségi korlátozás nélkül, de hasonlóan szalonkázáshoz?


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Tamás - 2009. Január 05. - 22:52:28
Ezek a tapasztalatok valóban azt mutatják, hogy puskával sokkal könnyebb meglőni a pézsmát...

Tudtok egyébként olyan helyről ahol még olyan mennyiségben található pézsma, ami élvezetes vadászatot ígér? Sajnos itt Miskolc környékén hiába kerestem eddig. Hallottatok arról, hogy adtak el pézsmavadászatot? Mondjuk mennyiségi korlátozás nélkül, de hasonlóan szalonkázáshoz?

Hát olyat tudok hogy ha kiülsz, akkor nagy valószínűséggel láthatsz egy-két példányt. Itt a bodrogközben azért lehet találni. Sokáig jártam utánuk, mert az Öregek azt mondták, hogy a csatornákon kell őket keresni. Eddig tavon lőttem mind az 5 darabot és csatornán csak egyszer láttam.

Elmondásból tudom (tehát nem garantált, hogy igaz) hogy 2000-es nagy árhullám idején a járataikból kiszorult pézsmák kiültek a víz szélére, hármasával-négyesével pihegtek az uszadékfákon. Volt olyan "vadász" aki egy este 50db felett vitt haza.

Tamás.


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Vgaby - 2009. április 06. - 23:16:27
Sziasztok !

Örömmel jelentem a múlt hét szerdáján, pézsma pocok vadásszá avattak !  :VER  :T
Egy kedves vadászbarátom hívott meg Szelevénybe pézsmavadászatra. Egy gyékényes, sásos csatorna partján cserkeltünk naplemente előtt nem sokkal. A gáttól indultunk Ő az egyik, én a másik irányba.
Néhány száz méter megtétele után egyszer csak látom úgy 40 méterre tőlem a csatorna közepén igyekvő pézsmát, odagyújtottam neki a 8-as söréttel  :vad (rókavadászatra készültem), de alighanem egy kicsit alálőttem, érte a sőrétraj de lebukott és hiába vártam 10-15 percig, nem került elő.  :riii
Szomorúan folytattam a lopakodást az egyre sötétedő terepen, a csatorna partjától 5-6 méterre, vissza-vissza tekintgettem mikor megpillantottam a már hátrahagyott részén a víznek a túlpartra igyekvő pockot !
Célba vettem most már gondosabban és lőttem. :facanvadasz  Ez telitalálat volt, igaz ez tán csak 30 méterre volt tőlem, de azonnal felfeküdt a víz szinére. Visszamentem a pockomhoz mikor csörgött a telefon és Pisti  barátom érdeklődött, hogy szükségem van-e a horgászbotra és egy méretes avatópálcára. Boldogan mondtam, hozhatja mindkettőt ! A horgászbottal partra segítettük a pézsmámat, a a görbe fűzfa ággal pedig felavatott pézsma pocok vadásszá !   :V
Gyönyörű területen, kellemes és sikeres vadászat volt !  Köszönet érte !

Vgaby   :kalapemel

 


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Sam6 - 2009. április 06. - 23:21:50
Gratulálok! :kalapemel


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Marksman - 2009. április 06. - 23:36:59
 :OKO :OKO :kalapemel


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: U.Péter - 2009. április 07. - 07:55:25
Gratulálok! :OKO


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: P.Zoli - 2009. április 07. - 08:16:07
Gratulálok Gaby! :kalapemel
Én Szelevénybe horgászni jártam régebben, míg élt az ottani barátom. De szép idők voltak azok! ::)


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Erdojaro (Molnár Attila) - 2009. április 07. - 10:33:23
 :TAPSol :kalapemel


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Vgaby - 2009. április 07. - 10:35:31
Nagyon köszönöm a gratulációkat !
Mindíg nagy öröm egy új avatóvessző a gyűjteménybe. :)


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Voldi - 2009. április 07. - 10:51:04
Sziasztok !

Örömmel jelentem a múlt hét szerdáján, pézsma pocok vadásszá avattak !  :VER  :T


Gratula!  :kalapemel


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Sabbati - 2009. április 07. - 11:26:22
 :kalapemel


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: St.Girgesz - 2009. április 07. - 14:27:36
Örömmel jelentem a múlt hét szerdáján, pézsma pocok vadásszá avattak !  :VER  :T



Gratulálok hozzá! :OKO


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Horrido - 2009. április 07. - 14:37:33
Sziasztok !

Örömmel jelentem a múlt hét szerdáján, pézsma pocok vadásszá avattak !  :VER  :T
Egy kedves vadászbarátom hívott meg Szelevénybe pézsmavadászatra. Egy gyékényes, sásos csatorna partján cserkeltünk naplemente előtt nem sokkal. A gáttól indultunk Ő az egyik, én a másik irányba.
Néhány száz méter megtétele után egyszer csak látom úgy 40 méterre tőlem a csatorna közepén igyekvő pézsmát, odagyújtottam neki a 8-as söréttel  :vad (rókavadászatra készültem), de alighanem egy kicsit alálőttem, érte a sőrétraj de lebukott és hiába vártam 10-15 percig, nem került elő.  :riii
Szomorúan folytattam a lopakodást az egyre sötétedő terepen, a csatorna partjától 5-6 méterre, vissza-vissza tekintgettem mikor megpillantottam a már hátrahagyott részén a víznek a túlpartra igyekvő pockot !
Célba vettem most már gondosabban és lőttem. :facanvadasz  Ez telitalálat volt, igaz ez tán csak 30 méterre volt tőlem, de azonnal felfeküdt a víz szinére. Visszamentem a pockomhoz mikor csörgött a telefon és Pisti  barátom érdeklődött, hogy szükségem van-e a horgászbotra és egy méretes avatópálcára. Boldogan mondtam, hozhatja mindkettőt ! A horgászbottal partra segítettük a pézsmámat, a a görbe fűzfa ággal pedig felavatott pézsma pocok vadásszá !   :V
Gyönyörű területen, kellemes és sikeres vadászat volt !  Köszönet érte !

Vgaby   :kalapemel

 

 :OKO :OKO


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Vgaby - 2009. április 07. - 21:34:15
Mégegyszer köszönöm mindenkinek a gratulációkat !  :kalapemel


Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Bandi - 2009. április 07. - 22:05:49
Vgaby üdv a vadásznak!




Cím: Re: Pézsmázás
Írta: Forend - 2009. április 08. - 12:46:54
 :OKO :kalapemel


Cím: Re:Pézsmázás
Írta: caiman - 2020. Május 21. - 13:03:19
Hello!
Pézsmára 0,22-es (pl.: longrifle) puskával lehet vadászni hivatalosan, jogszerűen?

Nem rémlik sehol, hogy ezt hol rögzítik?

(ugyanez a kérdés vonatkozhatna házi görényre, nyestre, sbtstb)


Cím: Re:Pézsmázás
Írta: oceanwave - 2020. Május 21. - 13:23:01
Hello!
Pézsmára 0,22-es (pl.: longrifle) puskával lehet vadászni hivatalosan, jogszerűen?

Nem rémlik sehol, hogy ezt hol rögzítik?

(ugyanez a kérdés vonatkozhatna házi görényre, nyestre, sbtstb)


Amúgy van egy 22-esem amit szintén elvihetnél!  :rohog  ;)


Cím: Re:Pézsmázás
Írta: zajandras - 2020. Május 21. - 13:35:42
Hello!
Pézsmára 0,22-es (pl.: longrifle) puskával lehet vadászni hivatalosan, jogszerűen?

Nem rémlik sehol, hogy ezt hol rögzítik?

(ugyanez a kérdés vonatkozhatna házi görényre, nyestre, sbtstb)


.22lr-t még egy combosabb patkány is elviszi (mármint a lövést). Nem kellene valami erősebb?  :fejv
Meglövöd, már megy is bele a vízbe aztán ki tudja, mikor döglik el.


Cím: Re:Pézsmázás
Írta: zajandras - 2020. Május 21. - 13:36:23
Amúgy van egy 22-esem amit szintén elvihetnél!  :rohog  ;)

Egyébként kitűnő kaliber, pázsma előtti gyakorlásra kiváló, szerintem alkudjatok meg.  :rohog


Cím: Re:Pézsmázás
Írta: chris - 2020. Május 21. - 18:56:53
 :Emel
Pézsmázásra kitűnő a 22 LR, csak találd is el a pockot. Szerettem használni, kevésbé roncsolta a gereznát.


Cím: Re:Pézsmázás
Írta: caiman - 2020. Május 22. - 11:11:14
:Emel
Pézsmázásra kitűnő a 22 LR, csak találd is el a pockot. Szerettem használni, kevésbé roncsolta a gereznát.

Köszönöm:)
S hol próbálod eltalálni? Vagy csak egész egyszerűen A pézsmára célzol??

S megkérdezhetem, hol merre pézsmázol? Ha publikus? (egyáltalán, ha valaki pézsmázni szeretne, merre induljon el?? (tudom...a vízparta:))))


Cím: Re:Pézsmázás
Írta: chris - 2020. Május 22. - 11:57:52
 :Emel
Sajnos csak pézsmáztam a 70-80 években a Párciumban. Volt egy félautomata Walter kispuskám amivel aprítottam a pézsmákat, meg a sörétessel. Lehetőleg a fejlövés volt a tuti, de testet is ha érte helyben maradt. Romániában vadászidénye volt a pézsmának október 15 - április 15-ig. Csak a kora tavasszal lőttük, akkor volt minőségi a gerezna. Nagy divat volt hölgyeknél a pézsmabunda, kifizető volt a pockok vadászata. Sok szép élményem kötődik a pézsmázáshoz, néha még vidra is került terítékre. Manapság már látni se lehet pézsmát, pedig nem is vadásznak rá. Érdekes, ameddig lőtték, meg fogták mindenféle ketyerékkel, sokkal több volt. Most szinte eltűnt, jellegzetes rágásai se látszanak legalábbis a környékbeli csatornákon.
Sajnos a sok tapasztalat meg vadászati fortélyok mára felejtősek.
  :WA