Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... 37   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Receptgyűjtemény  (Megtekintve 160244 alkalommal)
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #150 Dátum: 2008. Szeptember 24. - 12:26:14 »

Tejfölös-sajtos sült csirke

Hozzávalók:
2 egész, nagyobb csirke
3fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
kétpohár tejföl
20 dkg trapista vagy mozzarella sajt
reszelt parmezán
só, őrölt fehérbors, és kevés tárkony
1 dl fehérbor

Elkészítés:
A csirkéket feldaraboljuk(a szárnyakat és a nyakakat levesbe tesszük). Egy zsírral kikent tepsibe belekarikázzuk a vöröshagymát, majd erre rádaraboljuk a  fokhagymát. Ráhelyezzük az előzőleg sóval és a fűszerekkel bedörzsölt húsdarabokat,majd betesszük a sütőbe és nagy lángon sütjük kb. 20-25 percig. Közben a tejfölt összekeverjük a reszelt(apróra feldarabol) sajttal és a borral, majd ráöntjük a húsra. Ezután közepes lángon addig sütjük,amíg át nem sül a hús -addigra a tejföl is szép piros lesz a tetején. Rizzsel kínáljuk!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9989



« Új üzenet #151 Dátum: 2008. Szeptember 24. - 15:02:51 »

Sült hízott libamáj:

A libamájat 2 óráig sós vízben áztatjuk. Ezután egy, a májnál alig nagyobb fazékba tesszük, teszük alá annyi libazsírt, ami a májat kb. 1/3-ig ellepi. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fél fej vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát dobunk bele, valamint némi sót.
Takart lángon, fedő nélkül addig főzzük, amíg a víz már majdnem elforrt, ekkor kivesszük a hagymákat (a tiszta zsírban odaég, és megkeseríti a végterméket) és megvárjuk, míg a víz teljesen elfő.
Ekkor kivesszük a májat és sütőbe 5 percre betéve megbarnítjuk.

Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #152 Dátum: 2008. Szeptember 25. - 11:46:16 »

Gombás harcsapaprikás

70 dkg harcsa filé
10-10 dkg zöldpaprika és paradicsom
15 dkg gomba
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
5 dkg liszt
2-3 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
pirospaprika


A halhúst egyforma nagyságú, nagyobb kockákra vágjuk. Az olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, majd kevés vízzel felengedjük. Beletesszük az összevágott halhúst, a paradicsomot, a cikkekre vágott gombát, a zúzott fokhagymát és megsózzuk. Amikor a halhús puhára párolódott, tejfeles habarással sűrítjük, és még 1-2 percig mérsékelt tűzön forraljuk. Külön kifőzött galuskával kínáljuk. Könnyű vörösbort adjunk mellé.
Moderátori megjegyzés:
Az ilyen halpaprikásokhoz a hagymát érdemes szalonnazsírban pirítani, a felengedéshez pedig a csontossából főzött alaplevet használjuk. De legjobb, ha nem "felengedjük", hanem elkezdjük főzni a fejeket stb. a pirított hagyma felett, aztán ha kész, kiszedjük, megesszük a harcsafejet mert az a legfinomabb csemege, a lében meg megfőzzük a filét a táposoknak...


« Utoljára szerkesztve: 2008. Szeptember 28. - 18:37:30 írta Boar » Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Kapszli
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 759



« Új üzenet #153 Dátum: 2008. Szeptember 25. - 14:58:06 »

Töltött nyúl

» 1 vadnyúl és belsőségei
» tej
» 1 zsemle
» 5 dkg vaj
» 10 dkg füstölt szalonna
» 4 tojássárgája
» 4 főtt tojás
» 1 vöröshagyma
» 8 dkg gomba
» só, bors
» 30 dkg angolszalonna
» vadfűszer


A megtisztított nyulat befűszerezzük.
A töltelékhez a zsemlét beáztatjuk a tejbe, kicsavarjuk, és összedolgozzuk a vajjal, kevés felaprított szalonnával, főtt tojással, hagymával és a tojássárgájával. A gombát felaprítjuk, majd megpirítjuk, és a töltelékhez adjuk. A belsőségeket is apróra vágjuk, majd beledolgozzuk a töltelékbe. Megfűszerezzük, és a nyúlba töltjük. A nyílást bezárjuk, a nyulat szalonnaszeletekkel beborítjuk, és 3/4 órát sütjük.
Burgonyakrokettel tálaljuk.

Rántott vadnyúl

» 1 vadnyúl
» só, bors
» 6 tojás
» 20 dkg liszt
» 20 dkg zsemlemorzsa
» 5 dl olaj


A nyulat feldaraboljuk, combjait egy kicsit kiklopfoljuk, majd sóval és borssal ízesítjük. Bepanírozzuk, majd forró olajban megsütjük.
Petrezselymes burgonyával és mustármártással tálaljuk.
Naplózva

Üdv:Kapszli
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #154 Dátum: 2008. Szeptember 25. - 15:30:30 »

Nos, akkor lássuk a nyulat!
Mindjárt kezdem egy neten is megtalálható, általam kicsit módosított nyúlpáccal:

Páclé készítése nyúlhoz:
Hozzávalók: 2 liter víz, 3 dl ecet (alma vagy balzsamecet), 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, babérlevél, kakukkfű, egész bors, egy evőkanál só, 5-6 szem borókabogyó, lestyán és egész mustármag.
A zöldségeket és a vöröshagymát karikára vágjuk, majd a fűszereket hozzáadva az ecetes vízzel 15-20 percig forraljuk. Ekkor a tűzről levéve kihűtjük és a füstölt szalonna-csíkokkal megtűzdelt nyúlhúst beletéve 2-3 napra a hűtőszekrénybe tesszük. Időnként érdemes a húst átforgatni, hogy a pác ízei egyenletesen felszívódhassanak.
Felhasználáskor a húst a pácléből kiemeljük, szárazra itatjuk, megsózzuk, és a továbbiakban az étel elkészítésének megfelelően használjuk.
 
És a receptek:
Mindjárt a legegyszerűbb, nekem mégis ez a kedvencem:
Sült nyúl krumpliágyon:
Hozzávalók:
Egy fiatal nyúl
1-1,5kg krumpli
Vékony csíkokra vágott szalonna(ha lehet,akkor jó zsíros, füstölt legyen)
Só, bors, pirospaprika, kakukkfű, két dl fehérbor és két dl sör.
 
Elkészítés:
Kizsírozott tepsibe belekarikázzuk a meghámozott burgonyát-és közben szórunk rá egy kevés sót, meg kakukkfüvet. Az előzőleg bepácolt nyulat feldaraboljuk főbb részeire, majd bedörzsöljük a fűszerekkel(kakukkfű már nem kell!) és ráfektetjük a krumplira. Ezután minden darab húst szépen betakarjuk szalonnacsíkokkal és aláöntjük a bort. Lefedjük, majd mehet be a sütőbe és közepes lángon majdnem puhára sütjük.Ekkor levesszük a szalonnát a húsokról(mellétesszük, hogy azért az is süljön tovább) és ráöntjük a sört is, majd visszatéve a sütőbe, és közben meg-meglocsolva a pecsenyelével pirosra sütjük. Ha a sütés végén maradt egy kis pecsenyelé, akkor behabarjuk és mártásként a hús mellé tálaljuk.Így, tepsiből kínálhatjuk is!

És pár ínyencség:
Paprikás vadnyúl
1 db üregi-, vagy mezei nyúl
10 dkg kacsa-, vagy libazsír
2 fej vörös hagyma
2 csapott ek. pirospaprika
1 cseresznye paprika
5 dk liszt
3 dl tejföl

A megtisztított vadnyulat alaposan megmossuk, majd darabokra vágva, újra hideg vízbe rakjuk hogy a vér minél jobban kiázzon belõle. Ezalatt a vöröshagymát elõbb megpároljuk, majd aranysárgára pirítjuk. Ha mindezzel megvagyunk, a lábast húzzuk le a tûzrõl, és keverjük hozzá a hagymához a pirospaprika felét. 
A lecsöpögtetett húst helyezzük a hagymára, majd visszahelyezve a tüzre, fedõ alatt, idõnként megrázogatva pároljuk az egészet tovább. Kb. fél óra elteltével megsózzuk és ízlés szerint adunk hozzá cseresznyepaprikát, vagy Cayenni borsot. Ha idõ közben a zsírjára pirul, öntsünk alá 1-2 bögre langyos vizet és addig pároljuk, amíg meg nem puhul egészen. Végül hozzákeverjük a maradék paprikát  és behabarjuk liszttel, tejföllel. Knédlit, vagy nokedlit adjunk hozzá, esetleg próbálkozhatunk még spenótos spagettivel is.

Tűzdelt házinyúlgerinc Cumberland mártással
Hozzávalók (4-6 személyre): 2 db nyúlgerinc, 10 dkg füstölt szalonna, 8 dkg zsír, törött bors, só
Cumberland mártás: 25 dkg ribizli zselé, 2 db narancs, 1 db citrom, 4 dkg mustár, 2 dl vörösbor, őrölt fehér bors
Az étel elkészítéséhez csak pácolt nyúlgerincet használjunk, amely 2-3 napig a hűvös helyre tett páclében már megfelelően sütésre alkalmassá vált. A húst a pácból kivéve szárazra itatjuk, majd a felületén lévő hártyát éles késsel eltávolítjuk. Ezután csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük, sóval és törött borssal meghintjük. Egy kevés zsírt alátéve, forró sütőbe tolva megsütjük. Sütési ideje kb. 15 perc – így a hús nem szárad ki és félangolosra sül. A megsütött húst a gerinccsontról lefejtjük, felszeleteljük, majd az eredeti formában a csontra visszarakjuk. Köretnek gombás rizst, vagy burgonyaropogóst adhatunk hozzá. A Cumberland mártás elkészítésénél a narancs és a citrom vékony, színes héját gyufaszál vékonyságú metéltre vágjuk, ügyelve arra, hogy a héj alatti fehér rész ne kerüljön bele, mert ettől mártásunk könnyen keserűvé válhat. Vízbe téve roppanó puhára főzzük. A ribizlizseléhez hozzáadjuk a narancs és a citrom átszűrt levét, mustárt, törött borsot, majd a vörösbort hozzáadva habverővel simára keverjük. Végül belekeverjük a megfőtt és leszűrt héjakat is. Az így elkészített mártást külön edénybe tálalva kínáljuk a házinyúlgerinchez.

Alföldi nyúlpaprikás sonkás galuskával
Hozzávalók (4-6 személyre): 2 db mellhús, 2 db lapocka, 10 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, 2 dl tejföl, 3 dkg liszt, pirospaprika, só
Sonkás galuska: 10 dkg főtt sonka, 40 dkg liszt, 2 db tojás, só
A házinyúl csontos melle részét a csonttal együtt darabokra vágjuk, majd jól megmossuk, hogy az esetleges csontszilánkok eltávolodhassanak. A lapockát kicsontozzuk és pörkölthús nagyságúra vágjuk. Zsírban vöröshagymát pirítunk, megszórjuk pirospaprikával és beletesszük a húst. Megsózzuk és fedő alatt pároljuk, szükség szerint mindig öntünk alá egy kevés vizet. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a szeletekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Végül hozzáadjuk a jó sűrű tejfölt, amelybe egy kevés lisztet keverünk, és még néhány percig forraljuk. Közben a főtt sonkát ledaráljuk, vagy apróra összevágjuk. A liszthez hozzáadjuk a tojásokat, megsózzuk, majd annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy összekeverve lágy tésztát kapjunk. Belekeverjük a sonkát is, majd a szokásos módon a sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor megfőtt, leszűrjük, jól lecsepegtetjük és egy kevés zsíron jól átforrósítjuk.

Tárkonyos nyúlragu
Hozzávalók: 2 db comb, 2 db lapocka, 1 db gerinc, 1 dl olaj, 12 dkg vöröshagyma,  3 gerezd fokhagyma, 20 dkg gomba, 30 dkg paradicsom, 5 dl fehérbor, 1 csomó zöldpetrezselyem, tárkony, őrölt bors, só
A megtisztított házinyúl combját, lapockáját, gerincét kicsontozzuk, majd a húst 5-6 dkg-os darabokra vágjuk.
Serpenyőben kevés olajat hevítünk, beletesszük a húst, sóval, törött borssal fűszerezzük és gyakori keverés mellett szép pirosra sütjük, majd a húst egy lábasba átszedjük. A sütésből visszamaradt olajban finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a cikkekre vágott gombát, végül a feldarabolt paradicsomot. Amikor az anyagok megpirultak, ráöntjük a húsra, és felöntjük fele fehérborral, fele vízzel, és fedővel letakarva puhára pároljuk. Ezután megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel, tárkonnyal és még 1-2 percig forraljuk. Párolt rizs köretet kínálunk hozzá.

Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #155 Dátum: 2008. Szeptember 29. - 11:53:42 »

Mézes libapecsenye

Hozzávalók: (6 személyre) 1 konyhakész fiatal liba, 15 dkg méz, 1 kiskanál majoránna, 3 savanykás alma, 2 hagyma, só, bors, 5 dl húsleves
Elkészítés: A libát megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, majd kívül-belül sózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük majoránnával.A hagymát és az almát meghámozzuk, négybe vágjuk és a liba hasüregébe tesszük. A nyílást összetűzzük fogvájóval és a libát tepsibe tesszük. Aláöntünk negyed liter vizet és a sütő közepes fokozatán két óráig sütjük. Ezután felemeljük a hőmérsékletet 200°C-ra és a libát megkenegetjük mézzel. 60 perc után újra bekenjük mézzel és még egy óráig sütjük. Közben saját levével is locsolgatjuk és pirosra sütjük.A fölösleges zsiradékot leöntjük, a pecsenyelevet átpasszírozzuk és tálaláskor a felbontott liba alá öntjük. Pezsgős párolt káposztával a legfinomabb.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #156 Dátum: 2008. Szeptember 30. - 08:14:36 »

Erről majdnem elfelejtkeztem:

Tárkonyos csiberaguleves

Hozzávalók:
Egy fiatal jérce
két szép szál sárgarépa
egy egész petrezselyem(gyökér+zöldje)
egy közepes krumpli
két gerezd fokhagyma
negyed kg zöldborsó
egy kisebb karalábé fele
egy kis darab paszternák
4-5 szem feketebors
egy kisebb fej vöröshagyma
egy pohár tejföl
egy evőkanál tárkony
só,
negyed evőkanál lestyán (ha van otthon, egy csipet citromfüvet is tehetünk bele).

Elkészítése:

A megtisztított jércét feldaraboljuk főbb részekre, a melleket pedig még félbe is vágjuk, majd a zöldségekkel -a borsó nélkül- feltesszük főni annyi vízzel, hogy az kétszer ellepje a húst. Ezután tesszük bele a borsot, a lestyánt, a zúzott fokhagymát, a tárkony negyedét és egy kevés sót. Lassú tűzön főzzük,amíg a hús puha nem lesz, majd ekkor kimerünk belőle egy-két merőkanál levet, összekeverjük a tárkonnyal és a tejföllel csomómentesre, majd elkeverjük a levesben(óvatosan, hogy a hús ne törjön!). Beletesszük még a zsenge zöldborsót is és ízlés szerint sózzuk. A lángot nagyobbra véve még egyszer megrottyantjuk és kész is. Kagylótésztával és tormával vagy citromlével tálaljuk, amit mindenki ízlése szerint tehet bele.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #157 Dátum: 2008. Szeptember 30. - 11:56:20 »

öltött süllõ vagy kecsege fehérbor-mártással
Hozzávalók: 60 vagy 80 dekás kecsege, vagy süllõ, 10 deka gomba, 1-2 deka vaj, 2 deka liszt, 1 deci tejföl, egy kis zöldpetrezselyem, pici törött bors, só, 1 egész tojás, 1 deci bor, 1 deci víz és 5 deka vaj.
A mártáshoz: 1 deci bor, 1 deci tejföl, egy kis mustár, pici só, 2 egész tojás és egy kávéskanálnyi cukor.
A megtisztított kecsegét vagy süllõt nem a hasán vágjuk fel, hanem a hátán. A süllõnek kivesszük a gerinccsontját, úgy, hogy a farkából legalább három-négy centiméternyi megmaradjon. A kecsegét pedig a hasüreg felett nyissuk ki, a gerincét ezen a nyíláson át kell eltávolítani. Enyhén megsózzuk és megtöltjük a következõkkel:
10 deka pirított gombát, egy-két deka vajjal, két deka liszttel és egy deci tejjel összekeverünk és tejmártást készítünk. Ebbe egy kis finomra vágott zöldpetrezselymet, pici törött borsot, sót és egy egész tojást keverjünk belé és felülrõl megtöltjük vele a hal hasüregét. Aztán két helyen összekötjük spárgával s kivajazott tûzálló tálra vagy sütõlapra helyezzük, alája öntünk egy deci bort, egy deci vizet, 5 deka vajat és a forró sütõben addig pároljuk, amíg a levét el nem fõtte.
Akkor egy deci tejföllel leöntjük a halat és szép pirosra, ropogósra sütjük. Tálaljuk vajas-petrezselymes burgonyával és mártással. Mártása: egy deci bort, egy deci tejfölt, egy kis mustárt, pici sót, két egész tojást, 1 kávéskanálnyi cukrot hidegen összekeverünk egy habüstben, gõzre tesszük és állandó keveréssel felfõzzük sûrû mártásnak. Forrón tálaljuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #158 Dátum: 2008. Október 01. - 12:14:42 »

gyöngytyúkragu
Hozzávalók (4-6 személyre): 1,80 kg gyöngytyúk, 8 cl étolaj, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg vöröshagyma, 4 dkg liszt,3 gerezd fokhagyma, 3 dl vörösbor, 10 dkg gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg gyöngyhagyma, 3 cl brandy, törött bors, kakukkfű, lestyán, kevés bazsalikom, oregánó, só.

A gyöngytyúkot feldaraboljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és a felhevített olajban a darabokra vágott sárgarépával, vöröshagymával megpirítjuk. Leöntjük róla az olajat, megszórjuk liszttel, hozzátesszük az összezúzott fokhagymát, jól összekeverjük, és néhány percre a forró sütőbe toljuk. A sütőből kivéve hozzáöntjük a vörösbort, a vizet, és felforraljuk. Beletesszük a gombát, kakukkfűvel, egy sóval fűszerezzük, és fedővel letakarva, a sütőbe téve, a húst puhára pároljuk. A csíkokra vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, zsírjában megpároljuk a gyöngyhagymát. A megpuhult szárnyas húst az edényből kiemeljük, a mártáshoz adjuk a pirított szalonnát, a gyöngyhagymát és jól összeforraljuk. Végül belekeverjük a brandyt.
Tálaláshoz a tál közepébe rendezzük a gyöngytyúkdarabokat, ráöntjük a raguját, és vajban megpirított fehér kenyeret kínálunk hozzá.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #159 Dátum: 2008. Október 01. - 12:15:31 »

Juhtúrós-borsós hús

Hány személyre: 4

» maradék főtt vagy sült hús
» 40 dkg zöldborsó
» 10 dkg juhtúró
» 5 dkg húsos füstöltszalonna
» 1 dl tejföl
» 1 közepes hagyma
» petrezselyem
» só és bors

A szalonnát vágjuk kis kockákra és süssük ki a zsírját. A szalonnát
tegyük félre, a zsírján pedig fonnyasszuk meg a lereszelt vöröshagymát. Ezután adjuk hozzá a borsót az apróra vágott petrezselyemmel és pároljuk puhára. Közben a juhtúrót keverjük ki a tejföllel, majd adjuk a kész borsóhoz. Ekkor tegyük bele a kis darabokra vágott húsmaradékot és a szalonnakockákat is. Borsozzuk, sózzuk majd egy kicsit forraljuk össze az egészet.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #160 Dátum: 2008. Október 02. - 14:51:12 »

Voldemort:
Sertéskaraj ropogós pörccel (Flaeskesteg)


Hozzávalók (6 személyre):
1,2 kg csontozott bőrös karaj
1-1,5 evőkanálnyi durva só
5 dl víz vagy vörösbor
2-3 babérlevél
(ízlés szerinti fűszerek, zöldségek a párolólébe)
Vágd be a bőrt fél centinként egészen a húsig. Vigyázz, hogy a húst ne szeleteld! Sózd meg a bőrt; figyelmesen, hogy mindegyik közbe jusson belőle. A közöket néhány babérlevéllel is megtűzdelheted. Végy egy rácsos tepsit (a rács feladata az lesz, hogy majd kiemelje a húst a párolófolyadékból). A karajt úgy helyezd el a tepsiben, hogy a bőre vízszintesen helyezkedjen el. (A megtámasztáshoz összegyűrt alufóliát vagy meghámozott burgonyát használhatsz.) Önts a tepsibe 5 dl vizet, vagy bort, s tegyél bele ízlés szerint fűszereket (lásd. a Dán vörösbor-szósz hozzávalóit).
A tepsit tedd hideg sütőbe, s a hőszabályzót 200 °C-ra állítva süsd a húst kb. 1,5 órán keresztül. (Ha a bőrke még nem elég ropogós, grillezd meg vagy folytasd a sütést 250 °C-on.)
Ha kész, pihentesd a húst 20 percig, de közben ne takard le! A húst a pecsenyeléből készített vörösbor-szósszal, párolt vöröskáposztával, főtt burgonyával, édes karamellben forgatott apró burgonyával, valamint langyos lilahagyma-salátával kínáld. (Figyelem! Ha a hús nagyon magas vagy csontos, további fél órát kell a sütésére hagyni. A ropogós pörc három titka: 1. vékonyan vágd be a bőrt, egészen a húsig, 2. minden közbe szórj sót, 3. vízszintesen legyen a bőr a sütés alatt.)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9520


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #161 Dátum: 2008. Október 03. - 12:39:34 »

Sörben pácolt sertéscsülök, bajor káposztával, szalvétagombóccal

- 1 db hátsó sertéscsülök
- 5 dl sör
- 1 fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1-2 db babérlevél
- 4-5 szem egész bors
- grillfűszer
- só

Szalvétagombóc:
- 9 db zsemle
- 3 db tojás
- 3 dl tej
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl olaj
- petrezselyemzöld
- töröttbors
- só

Bajor káposzta:
- 60 dkg Vecsési káposzta
- 20 dkg császárszalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl olaj
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1-2 db babérlevél
- só, bors

Szalvétagombóc:
a zsemléket kockára vágjuk, leforrázzuk a tejjel  és letakarva néhány percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a borsot, sót, petrezselymet, pirított hagymát, 3 egész tojást, és összedolgozzuk. Beletekerjük fóliába, a két végét összetekerjük, néhány lyukat szúrunk rajta késsel, és forró, sós vízben kb. 10-15 perc alatt kifőzzük). Hideg vízbe kiszedjük, ha kihűlt, leszedjük róla a fóliát és felszeleteljük.

Csülök:
A sörből, fokhagymából, babérlevelekből, borsból, vöröshagymából készített pácban a csülköt min. 3-4 óráig állni hagyjuk. Ezután beletesszük a tepsibe, grillfűszerrel megszórjuk, meglocsoljuk a páclé egy részével  és 140°C-on 1,5-2 órát sütjük. Amikor már pirul a hús, meglocsoljuk a maradék páclével  és tovább sütjük. Ha kész, felszeleteljük.

Káposzta:
Az olajba beletesszük a kristálycukrot, a kockára vágott kolozsvári szalonnát és az apróra vágott hagymát. Ha a hagyma üveges, hozzáadjuk a káposztát, babérlevelet, megborsozzuk és sózzuk. Amikor elfőtte a levét, fehérborral felöntjük és megdinszteljük
A csülköt meglocsoljuk a szafttal és káposztával és a szalvétagombóccal tálaljuk.
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #162 Dátum: 2008. Október 06. - 13:45:20 »

Bajor vaddisznócsülök krumplirózsával

Hozzávalók:
egy vadmalac vagy egy süldő valamelyik pucolt hátsó csülke
2-3liter barna vagy félbarna sör
kömény, só, két egész alma, lestyán, egy evőkanál méz.

A rózsákhoz (2 személyre):
30dkg héjában főtt krumpli
só,
3 evőkanál liszt
1 tojás

Elkészítés:
A megtisztított csülköt jó alaposan bedörzsöljük sóval, köménnyel és lestyánnal, majd egy estére állni hagyjuk. Másnap valamilyen jó vastag falú edényt, vagy tűzálló tálat kikenünk zsírral, és belehelyezzük a csülköt, majd ráöntjük a sör felét és lefedve közepes lángon puhára pároljuk. Ezután levesszük a fedőt, majd hozzáadjuk a maradék sört és nagyobbra véve a lángot, sűrűn locsolgatva pirosra sütjük a csülköt.
Ha marad egy kis leve azt tegyük el.

Krumplirózsa:
A héjában főtt krumplit meghámozzuk és krumplinyomón áttörjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót és a tojást, majd simára keverjük. Ezután csillagvégű habnyomóba tesszük és egy vajjal kikent tálra nyomkodjuk úgy, hogy bő diónyi nagyságúak legyenek. Ezután hűtőbe(esetleg mélyhűtőbe tesszük), hogy megkeményedjenek a rózsák. Ha ez megvan, akkor a tálat felmelegítve könnyen le tudjuk szedni őket a tálról és forró olajban gyorsan pirosra sütjük, majd szalvétára helyezve lecsöpögtetjük róluk a fölösleges olajat.

Tálalás előtt a még meleg csülköt szétbontjuk, és mellé halmozzuk a krumplirózsákat. Párolt savanyú káposztával kínáljuk, amit szintén a csülök mellé halmozzunk.


(A párolt káposztát készíthetjük úgy is, hogy mikor a kész csülköt kiszedtük a tálból, akkor a még forró pecsenyelébe forgatjuk a káposztát, majd újra lefedve nagy lángon készre pároljuk.)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #163 Dátum: 2008. Október 07. - 11:59:05 »

Agglegénybatyu:

Hozzávalók:
1csomag hat lapos réteslap
ízlés szerint vöröshagyma, fokhagyma, sonka, kolbász, esetleg valamilyen szalámi vagy jobb fajta virsli(bár én a kolbász-sonka párosításra esküszöm, tejföl, mustár, sajt, bors, kakukkfű, paprika, paradicsom, vaj, 1 db tojás.

Elkészítés:

A 3 lapot megkenjük olvasztott vajjal és ráhelyezzük a másik hármat., majd hosszanti irányba félbevágjuk őket, így 6db csíkot kapunk. A csíkokat nagyjából a felükig kenjük be tejföllel, szórjuk meg a fűszerekkel, majd ízlés szerint szórjunk rá apróra vágott sonkát, kolbászt, vöröshagymát, fokhagymát, sajtot, paprikát, paradicsomot. Kenjük meg a kevés mustárral, majd tekerjük össze. A tésztát felvert tojással ragasszuk le, majd enyhén kivajazott tepsibe helyezzük a batyukat és süssük szép pirosas-barnára őket. Hidegen és melegen is nagyon finom és laktató!(én néha horgászni, vadászni is ezt viszem, és kb. 20-30 perc alatt elkészül).
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #164 Dátum: 2008. Október 08. - 11:47:43 »

Fenyveslében fõtt csuka gesztenyés lencsével és csalánnal

Hozzávalók:
4 db Csuka
negyed marék só
5-6 zsenge fenyőág
1 marék friss vagy szárított mentaszár(10-15 szál)
1 marék friss vagy szárított kakukkfű szár(10-15 szál)
fél kg gesztenye
1 kg lencse
1 marék zsenge friss, vagy szárított csalán(10-15 szál)
egy bő evőkanál vaj

Elkészítése:
A megtisztított és besózott csukákat 1 órát pihentetjük. A bogrács alját kibéleljük a fenyőággal, mentával, kakukkfűvel, és annyi vizet öntünk rá hogy ne lepje el őket. Erre az ágyra fektetjük az előre besózott csukákat,majd bő parázson, lefedve pároljuk az egészet. A lényeg az, hogy a halaknak csak a párában kell puhulni főzővízbe nem érhetnek! A gesztenyét puhára főzzük majd megtisztítjuk és alaposan áttörjük. A lencsét enyhén sós vízben puhára főzzük, majd összekeverjük a vajjal és az áttört gesztenyével. A csalánhajtásokat pár másodpercre lobogó forró vízbe dobjuk. Tálaláskor a megpárolt csukákat lencsés-gesztenye alapra helyezzük és köréje halmozzuk a csalánt.  :SERVE

(Girgesz: Nem nehéz a recept, de érdekes ízeket produkálhat egy mai ízekhez szokott gasztro rajongónak... ) Mosolyog
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... 37   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: