Oldalak: 1 ... 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 [665] 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 ... 1437   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Vaddisznós élményeink  (Megtekintve 2762484 alkalommal)
Stefi
Vendég
« Új üzenet #9960 Dátum: 2012. április 26. - 13:41:17 »


Boar ! Szerintem Te ugyan annyit tudsz e műfajról mint én ! Várjuk meg az avatottabb (ak)  felvilágosítását .    Türelmetlen
Naplózva
Silvestris
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 734



« Új üzenet #9961 Dátum: 2012. április 26. - 13:57:31 »

Ki kell menni pár befogásra, aztán ha már egyáltalán látott ilyet az ember, akkor hozzá is lehet szólni, de anélkül csak találgatás, ami - mint látjuk - vádaskodássá fajul igen könnyen.

Disznóbefogáskor nagyon ritkán van sérülés. Egyik munkahelyemen évi 200-220 disznót szedtünk össze, talán 1-3 ha megsérült súlyosan (felső vagy alsó állkapocstörés, ritkán besokkol az állat és kihelyezés után pusztul el). Ez a szám messze alatta marad a puskás vadászat során (pláne a lámpázós vadászat során)  keletkező sebzéseknek. Az ilyen vad kegyelemlövést kap, így járt.
Azt hiszem, könnyen belátható, hogy a gazdálkodó érdeke ezt a veszteséget a lehető legalacsonyabb szinten tartani.
Ezt megfelelő kialakítású befogókkal, normális lefolyású ládázással (normális emberekkel), gyors szállítással, megfelelő ládákkal (egy disznóra jutó tér,+ládázás gyors lefolyása), korai csapdaellenőrzéssel érik el.

Mi augusztus vége felé kezdtük a befogást, ami legintenzívebben szeptemberben zajlott, majd az októberi makkhullás miatt szünetelt egy ideig. Hamar össze lehet kapdosni a disznókat. A csapdázás a leghatékonyabb létszámapasztasási módszer. Magam is fogtam 20 disznót egy befogásra, de (sajnos nem sokáig tartottam a rekordot, mert egy kollégám 24-gyel megelőzött  Ördög).
Nagy kan nálunk ritkán ment a befogóba, az ő beládázásuk valóban izgalmasabb. 2-3-at fogtunk évente azért.
A kocákat - ha bent voltak - kiengedtük, nyilván...jövőre is kell malac.
Ettől függetlenül tudok olyan erdészetről, ahol júniusban fogtak malacot, majd nevelték azokat...nehogy megegyék a makkot....de szerintem már nem csináják.
Szóval nincs ebben semmi misztikus.  

Pedig nem is beszéltünk össze Vigyorog
 Emelem
GCs.
« Utoljára szerkesztve: 2012. április 26. - 14:30:29 írta galoscsabus » Naplózva

Erdő az én templomom...
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #9962 Dátum: 2012. április 26. - 14:06:27 »

Nagyon szívesen leírom (nagy vonalakban), hogy miért és hogyan fogjuk élve a vaddisznót.
Adott egy vadászterület, pl. a Németkérhez közeli, 6459 ha-os üzemi, állami Zrt. által kezelt darab.
Nincsen tagság (mi egy átlagos hazai tagszámot feltételezve kb. 40 ember lenne), a területet 3 hivatásos vadász kezeli, 3 erdész időszakos segítsége mellett.
Üzemeltetünk egy 300 ha-os vaddisznós kertet, amit el kell látni disznóval, mert a vadászott kertben általában nincsen értékelhető szaporulat, ha van is, olyan kicsi a felnevelt malacok száma, amivel nem érdemes foglalkozni. A szabad területből 87% erdőnk van, amit egész éven át etetünk, hogy a disznók lehetőleg ne hagyják el a területet. Mivel a terep síkvidéki, ezért nagyon nehéz átlagos, 8-12 fős csoportok számára hajtani eredményesen, mert semmi sem vezeti meg a disznót, minden alkalommal másfelé menekülnek és csak elenyésző hányaduk jut puska elé. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy megmozgatunk k. 250 disznót, abból 20-ra tesznek lövést és a terítéken fekszik 6-8 db. Ezért kell a kert, mert mi nem magyarázhatjuk a közgyűlésen a tagságnak a bizonyítványt, jól képzett, gyakorlatból származó szakembereknek kell elszámolnunk az éves eredményünkkel, teljesítményünkkel.
Mivel a területet zömmel homok borítja, ezért a kertet is oda tervezték elődeink, ahol a lehető legkisebb az állategészségügyi kockázata a malacnevelésnek. Ez annyit tesz, hogy a szabad területen várható 70-80% helyett max. 20-25%-os a mortalitás az első év végéig. Ehhez "csupán" arra van szükség, hogy a megfelelő időben és a kellő fejlettségű malacokat fogjuk be és a tartási-takarmányozási módszerek is a lehető legjobbak legyenek. tehát sem a túl fiatal, sem a túl idős nem felel meg utánnevelésre. A befogók szelektíven és önműködően üzemelnek, napi felügyelet mellett. A kerületvezető hivatásos vadász a nyomokból meg tudja állapítani, hogy milyen fejlettségű malacok látogatják a kondával együtt a szórót és akkor "élesíti" a befogót, amikor a feltételek a lehető legjobbak. Az ajtón pontos méretre hegesztett rács van, ami maximalizálja a fogható méretet. Ha túl kicsi malacok kerülnének be, akkor hajnalban az ellenőrzéskor kiengedik őket és a koca (ami nem megy el reggelig a közelből) kivétel nélkül összegyűjti őket. Volt olyan malac banda, amit 2 alkalommal engedtem ki és 3 hét elteltével a 3. alkalommal fogtam be végül, teljes létszámban.
A malacbefogás ideje nem első sorban naptár függő, hanem a vegetációs állapotokhoz igazodik. Az eperfa érése előtti napokban lehet és kell is elkezdeni, hogy mielőtt elszélednének a disznók a szóróktól, akkor lehessen rövid idő alatt a lehető legtöbbet megfogni közülük. A kint maradtaknak pedig nyílik annyit az élettér ez által, hogy nem indul meg a nagy mértékű elvándorlás.
Persze azért Stefinek mindig jut elég disznó a határút menti szórójára, a bikácsi a fenyőbe Vigyorog Habár nagyon remélem, hogy idén sem leszünk messze a 300 darabtól Angyal.
Erős tévhit, hogy ha több disznó, netán kan kerül a befogóba, akkkor megőrül és tombol, meg hasonlók. Egy frászt, a disznó ennél sokkal intelligensebb lény. Ha a befogást végző személyzet nem ideges, nem kiabál és csendben teszi a dolgát és még a reggeli melegedés előtt minden befogót ki tud üríteni, akkor lényegében veszteség nélkül be lehet szállítani az összes megfogott disznót. Ettől függetlenül az idős kanok és kocák minden esetben vissza vannak engedve a területre, mert később a kertben nagy eséllyel elpusztulnának.
Annyira sikerült a minimálisra csökkenteni a sérülések lehetőségét a szállító eszközök és módszerek fejlesztése révén, hogy 43 felnőtt kant szállítottunk át a szomszédos területre 2005 nyarán úgy, hogs egyetlen sérülés sem történt sem a befogáskor, sem a ládázáskor, sem a 40 perces út során. Igaz, azt a munkát nem lehetett irodából levezényelni, elég sok időbe is telt, veszálytelen sem volt éppen, de megérte.
Nincsen ebben az élő vaddisznó befogásban semmi titokzatos. Ez is egyfajta hasznosítása a szabadterületi állománynak abban az esetben, ha direkt módon az csak a vadászattal nem megoldható.
 Emelem
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Vadász35
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 229



« Új üzenet #9963 Dátum: 2012. április 26. - 14:38:42 »

" A befogók szelektíven és önműködően üzemelnek, napi felügyelet mellett."
"Az ajtón pontos méretre hegesztett rács van, ami maximalizálja a fogható méretet."
" az idős kanok és kocák minden esetben vissza vannak engedve a területre, mert később a kertben nagy eséllyel elpusztulnának."
Ha szelektív a csabda és maximálva van a befogható méret akkor hogyan kerül idős kan vagy koca a befogóba?

 Emelem
« Utoljára szerkesztve: 2012. április 26. - 15:39:30 írta Sakac » Naplózva

„Nem a szarvas megy át az úton, az út megy át az erdőn.”
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #9964 Dátum: 2012. április 26. - 15:14:26 »

Ha szelektív a csapda és maximálva van a befogható méret akkor hogyan kerül idős kan vagy koca a befogóba?
 Emelem
Amit írtam, az a malacbefogásra vonatkozik, mert az volt a fő támadási felület Ördög. Ez kb 3 hétig tart és az össz befogásnak kb. a 2/3-át adja.
Egyéb időszakban fogjuk a süldőket, amihez már nem használunk rácsot.
Általában a süldők mennek be elsőként és gyorsan magukra is zárják az ajtót, így idősebb disznó viszonylag kevés kerül befogóba.
Amikor megvan a kellő darabszám, vagy egy-egy területen már kevés a süldő az eredményes befogáshoz, akkor azt a befogót kikötjük és pihentetve van a következő szezonig.
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
J.vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2891


« Új üzenet #9965 Dátum: 2012. április 26. - 17:10:30 »

Nincsen ebben az élő vaddisznó befogásban semmi titokzatos. Ez is egyfajta hasznosítása a szabadterületi állománynak abban az esetben, ha direkt módon az csak a vadászattal nem megoldható.
 Emelem

Meg egy kicsit hatékonyabb módja a hasznosításnak, mint a fegyverrel.
A használaton kívüli befogók pedig -egy kis beszoktató etetés után- gyorsan "beüzemelhetők".
Csabi! Igen
J. vadász
« Utoljára szerkesztve: 2012. április 26. - 17:39:09 írta Sakac » Naplózva

" ...A megbízható embert még az ellensége is tiszteli...A többi szemét, amit elfúj a szél... " (Wass Albert)
oceanwave
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1647



« Új üzenet #9966 Dátum: 2012. április 27. - 10:21:57 »

Egy hete vetették el a kukoricát azon a részen, ahova én járok őrizni. Nem sokáig maradt érintetlenül. Már nyolc órakor kint voltam, kisszékes vadászatot terveztem. Érdemes volt korán menni, egy gyönyörű hatos bakot láttam, amit tavalyi suta gida kísért. Ezek után sem unatkoztam, különböző irányból mindig jött egy roppanás, de se a nádasból, se a bokrok közül nem lépett ki semmi. 22 órakor aztán az új Minox megmutatta az első disznót, ami a tábla túlsó sarkán a nádas és az égeres találkozásánál bújt ki. Nyugodt léptekkel indultam útra, közben meg-megállva, távcsövezve. Azt látni lehetett, hogy két nagy koca van a csapattal és három korai malac meg négy süldő. Úgy voltam vele, hogy inkább ugorjanak el, de olyan közel megyek, amennyire lehet, de vemhes, vagy malacos kocát nem akarok lőni. Végül 30 méterről tettem lövést az egyik "kisebbre", ami helyben maradt fültő lövésre. Zasti 7x64 + Kahles 8x56 + 11.2g cseh lőszer. Köszönöm Diana!
Naplózva

„Hallgass meg engem, édes jó Istenem!
Lám odaadtad angyaltársaimnak a jóságot, meg a szeretetet meg a békességet,
de ők bizony nem érnek velök semmit, amíg az emberek szíve zárva marad.
Add nekem az erdőket, és én majd megnyitom velök az emberek szívét!”
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #9967 Dátum: 2012. április 27. - 13:36:30 »

Gratulálok oceanwave!  Emelem
 Képet! ...ha van, légyszi.
Naplózva

Lkarcsi
Vendég
« Új üzenet #9968 Dátum: 2012. április 27. - 14:12:36 »

Garatulálok!   Emelem
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #9969 Dátum: 2012. április 27. - 19:22:45 »

Egy hete vetették el a kukoricát azon a részen, ahova én járok őrizni. Nem sokáig maradt érintetlenül. Már nyolc órakor kint voltam, kisszékes vadászatot terveztem. Érdemes volt korán menni, egy gyönyörű hatos bakot láttam, amit tavalyi suta gida kísért. Ezek után sem unatkoztam, különböző irányból mindig jött egy roppanás, de se a nádasból, se a bokrok közül nem lépett ki semmi. 22 órakor aztán az új Minox megmutatta az első disznót, ami a tábla túlsó sarkán a nádas és az égeres találkozásánál bújt ki. Nyugodt léptekkel indultam útra, közben meg-megállva, távcsövezve. Azt látni lehetett, hogy két nagy koca van a csapattal és három korai malac meg négy süldő. Úgy voltam vele, hogy inkább ugorjanak el, de olyan közel megyek, amennyire lehet, de vemhes, vagy malacos kocát nem akarok lőni. Végül 30 méterről tettem lövést az egyik "kisebbre", ami helyben maradt fültő lövésre. Zasti 7x64 + Kahles 8x56 + 11.2g cseh lőszer. Köszönöm Diana!

 Igen Taps   Emelem

Mindjárt én is  Megyek Lő  vagy csak levegőzni de az is  Taps Táncol                         Emelem
Naplózva
godena
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1519



« Új üzenet #9970 Dátum: 2012. április 28. - 23:02:27 »

Vadkárelhárítás-Ozora
Baráti meghívásnak eleget téve utaztam le pénteken tolna-megyei szülőfalumba. Mindig nagy élmény itt vadásznom. Gyerekként itt hajtottam először, majd itt ejtettem el első vadjaimat is, de a disznókkal nem volt szerencsém. Tavaly vadkáron hibáztam egy rettenet kant ( az idő múlásával egyre nagyobb...  Nyihi ), a hajtásokban sem volt szerencsém (vagy lőtudásom).
Első ötletként lesre ültünk, itt vártunk, nézelődtünk, amíg besötétedett. Mivel eredménytelen volt, úgy döntöttünk, hogy sétálunk egy kicsit.
Az Ebédlátó nevű hely kukoricavetésén aztán megpillantottam 4-5 süldőt. Messze voltak, így megpróbálunk a közelükbe férkőzni. Sikertelenül. Visszaváltottak az erdőbe.
Újabb séta következett a Temető-völgy felé. Ott is kiszúrtam 2 röfit; az egyik ritka nagy kocának látszott. Ők is kámforrá váltak. Valami megérzés folytán visszacserkeltünk az Ebédlátóhoz, hátha visszatértek az előzőleg meglépettek... Így is lett. Hárman túrták vígan a csemegét ki a földből. Nagyon messze voltak, mégis úgy véltük, hogy nincs veszteni valónk, próbáljuk meg belopni őket. A távolság felét már megtettük, mikor egyikük felkapta a fejét, felénk nézett, fújt egy jókorát, aztán röfögve elrobogott két tettestársa felé. Ott azonban újra megállt, úgy látszik, köztük nyugalomra lelt. Újabb 30 métert osontunk feléjük. Végül megint sikerült ugyanannyival közelebb jutnunk. Aztán elhangzott a bűvös mondat kísérő vadászbarátom szájából: "A jobb oldalit!" Letérdeltem, röviden céloztam, majd lőttem. A kansüldő tűzben rogyott a nyakát ért Sako SHH lövedékétől. Megtört az átok.



 Emelem
Naplózva

"A VADÁSZAT számomra egy életre szóló ösztönös elhivatottság.
Alázatos szolgálata erdőnek, vadnak egyaránt" - Bornemisza Péter
Marksman
Aladdin
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4220



« Új üzenet #9971 Dátum: 2012. április 28. - 23:08:02 »

Gratulálok, jó volt olvasni Mosolyog
Naplózva

"és hosszan kígyózó libasorban - útra kél a szafári"
Stefi
Vendég
« Új üzenet #9972 Dátum: 2012. április 29. - 07:11:18 »


Egy tolnai vetőmagtolvajjal kevesebb ! Kacsint  Igen

A képek alapján mintha a Szentföldön vadásznának a magyar vadászok.  OOO  (homok és tövises ágak)  Nem szól szám
Lehet hogy az ország más részén volt eső de nálunk csak minimális . Hogy éli ezt túl a kukorica ?
Naplózva
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #9973 Dátum: 2012. április 29. - 07:56:54 »

Gratulálok!  Igen Emelem
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
monticola
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 328



« Új üzenet #9974 Dátum: 2012. április 29. - 11:51:43 »

Ki kell menni pár befogásra, aztán ha már egyáltalán látott ilyet az ember, akkor hozzá is lehet szólni, de anélkül csak találgatás, ami - mint látjuk - vádaskodássá fajul igen könnyen.

Pedig nem is beszéltünk össze Vigyorog
 Emelem
GCs.

Engedtessék meg nekem is, hogy kicsit hozzászóljak ehhez a témához!
Először is szeretném leszögezni, hogy messzemenőkig egyetértek az idézett olvtársak (Silvestris és Gálos Csabus) által leírtakkal. Tisztelettel kérek mindenkit, hogy kerüljük el egymás vádolását, rágalmazását! A vaddisznó élve történő befogása valóban a hasznosítás egy hatékony módja, és az elöttem szólók leírása szerint történik minden SZAKEMBEREK által kezelt területen. Biztos történik egy-egy elrettentő eset, aztán ez szárnyra kap és az "urban legend" terjedési sajátosságai alapján már mindenki tudja a "tutit" kis időn belül. Ezek az esetek, amikre utaltatok: örjöngő kan, malacait összetaposó koca, csak akkor történhetnek meg, ha hozzá nem értő laikus próbálkozik a befogással, ládázással, szállítással. Mondom ezt úgy, hogy több mint egy évtizede foglalkozom befogással én is.
A szomszédos területen vadászók reakciói is érdekesek, ezért is nem lepnek meg a vádaskodó vélekedések a befogásról. Vadkár, kontra befogás, szintén a gyakorlatból merítve, nálunk megtörtént eset: Elkezdtük a befogást, a szomszédos vadásztársasági területen hisztérikus reakciók, könyörgés, hogy legalább a bőgés elött, meg szeptemberben ne mozogjunk egy bizonyos területen, mert tönkremegy a VT, nem tudnak vendéget fogadni, stb. Jó legyen nem zavartuk azt  a kb 4-5 km hosszú határterületet, mivel nem létkérdés, meg a jó szomszédság, stb... Decemberben érkezik a levél a tisztelt VT-től: Nagyon nagy a vadkáruk, amit főleg a tőlünk kiváltó vad okozott, ezért szálljunk be a náluk keletkezett vadkár megtérítésébe. (milliós tételről volt szó....) Hab a tortán, hogy éppen a vadkár miatt mindenhol hozzájárultunk akár közvetlenül a határon felállított lesekhez is!
Tehát az éremnek mindig két oldala van, kár és haszon oldaláról is nézni kell a kérdést,  Érzelmek helyett, meg meg kell nézni a számokat, és ez alatt a terítékadatokat értem mindig. Amíg ilyen ütemben emelkednek a vaddisznó terítékének adatai addig nem kell kétségbe esni, hogy befogással kiirtásra kerül a disznó! Ez persze nem jelenti azt, hogy a malacokat vezető, vagy erősen vemhes kocák lelövésére biztatnék bárkit is vadkár elhárítás címén, mert az már egy másik kategória, amit az etika címszó alatt elemezhetünk...
Elnézést a kicsit hosszúra sikerült eszmefuttatásért!
A sikeres elejtőknek pedig gratulálok!
Naplózva

"S kezedben érzed azt a remegést, mely egyidős az emberrel, az ölés készségét, ezt a tilalmas vonzást, ezt a mindennél erősebb szenvedélyt, ezt az ingert, mely nem jó és nem rossz, hanem minden élet egyik titkos ingere: erősebbnek lenni, mint a másik, ügyesebbnek lenni, mester maradni, nem hibázni."
Oldalak: 1 ... 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 [665] 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 ... 1437   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: