Oldalak: 1 ... 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 [349] 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 ... 534   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Őzbak  (Megtekintve 1012299 alkalommal)
Tompi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 150


« Új üzenet #5220 Dátum: 2014. Július 11. - 16:24:15 »

 S.Peti

Bakkeeer....nézem a videót...még a bokám is bizsereg..... Wave

 Emelem Vigyorog
Naplózva

" Légy résen! "
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #5221 Dátum: 2014. Július 11. - 17:19:10 »

Én mindennap nézem.  Vigyorog És a mutató ujjam úgy bizsereg... Ördög A történet meg csak nem jön... Kávé, pedig úgy gratulálnék már. Ördög Wave
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
Fegbock
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1487


« Új üzenet #5222 Dátum: 2014. Július 11. - 21:52:32 »

Huba..+! Meglepődött
Robikám ne szórakozzzál! EZT TE MOST NEM MONDOD KOMOLYAN, HOGY TERÍTÉKRE IS HOZTAD EZT A CSODÁT???? Meghajol Nyálcsorog  Grt Kézfogás

 Emelem
Miért, szerinted nem illik bele a gyűjteménybe? Nagyon kilóg a sorból?  Vigyorog
Lehet, hogy eldugom valahová!  Kacsint
Naplózva

Minden lövésem, amely talál, azonnal öljön! De ha nem öl, akkor ne ejtsen sebet!
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #5223 Dátum: 2014. Július 11. - 23:08:36 »

Ez még az enyémbe is passzolna, a tiédbe meg pláne! Szóval le ne vidd az alagsorba egy kartondobozba rejteni!  Nyihi
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
Fegbock
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1487


« Új üzenet #5224 Dátum: 2014. Július 13. - 19:09:40 »

                                                             Az eperfás bak

 A júniusi eperérés idején sokat járunk minden évben a terület egy bizonyos részére, amit ilyentájt a disznók is előszeretettel látogatnak!
Időnként egy-egy süldő, vagy malac bánja ezeket a látogatásokat. Komolyabb kanra nem is emlékszem, hogy nyáridőben ezen a területrészen elejtésre került volna! Azok ilyenkor inkább a kopaszbúzák környékén járkálnak!
Általában esténkén járunk ide, de ezúttal egy vasárnap hajnali cserkelést terveztünk.
Igen nehezen nyílt ki a szemem, mikor 3 órakor szólt az ébresztő, de erőt vettem magamon és a megbeszélt időre már a kapu előtt vártam barátomat. Lassan kidöcögtünk a területre és jó 600 méterre hagytuk a kocsit a kiszemelt helytől, majd gyalog indultunk még sötétben a csatornaparton. Mire derengeni kezdett már a lesen ültünk, hogy megnézzük mi tartózkodik kint a lekaszált részen.
Egy szarvastehén a borjával csipegetett a közelben, de az óvatos anya már a sűrű felé vezette borját, ahol hamarosan el is tűntek. Lőtávolon kívül elballagott egy kissé kopott bundájú róka, aztán több suta, meg két fiatal hatos bak került elő. Mikor nem volt a közelünkben semmi, lemásztunk a lesről és ki-ki a megbeszélt területrészre indult cserkelni.
Alig 200 métert tettem meg, amikor egy fiatal hatos bak került elém. Jó ideig fente az agancsát és csipegette a növényzetet, majd elsétált a bokrok közé. Ekkor indultam csak tovább!
Az eperfákhoz közeledve kicsit óvatosabban haladtam, hátha esetleg egy megkésett süldő elém téved. A gyönyörű hajnali madárdaltól eltekintve sehol sem hallottam roppanást, vagy zörgést a fák alól, ezért rövid nézelődés után továbbsétáltam a frissen kaszált réten. Már jól kivilágosodott és a domboldal felől semmire sem számítva léptem ki az utolsó nagy eperfa takarásából. Abban a pillanatban kiszúrt egy 30-40 méterre álló öreg őzsuta és előttem elrohanva eltűnt a sűrűben! Mögötte jóval lemaradva kocogott egy fiatal suta, azt követve pedig elém került az eddig ismeretlen bak! Szerencsére egy próbabálázás miatt 2-3 méterre mellettem feküdt egy nagy körbálás fűszéna, ami mögé sikerült nagy hirtelen beugornom. Azt már futás közben láttam, hogy egy nem mindennapi bak, ezért azonnal előkaptam a kamerát és szerencsére a két őz megtorpant tőlem olyan 60 méterre! Mivel csak az öreg suta látott engem, így ezek ketten nem voltak túlságosan megrémülve! A szél sajnos eléggé forgott és többször feléjük vitte a szagomat egy áramlat. Ennek ellenére sikerült egy rövid, de elfogadható videót készítenem róluk. Aztán mégis csak szagot fogtak és követték az öreg sutát!
Ezután nem maradtam a helyszínen, hogy minél kevesebbet zavarjak, hátha a bak itt marad, vagy visszatér erre a területrészre!
Érdekes, hogy az egyik vadásztársamnak itt van magaslese pár száz méterre, de sem ő, sem az egyik szorgalmasan ide járó fiatal vadásztárs nem látta még ezt a bakot.
Visszaballagtam a magasleshez, mert itt találkoztunk vadászbarátommal, akinek egy nyusztról sikerült közeli felvételt készítenie! A disznók viszont ezúttal őt is elkerülték! De bántam én a disznókat…, mikor egy ilyen bakot találok!
Mivel a közeledő üzekedésre várunk két visszajáró német vendéget, ezért eddig a tagság nem lőtte az idén a bakot. Az elnök úrtól engedélyt kellett először kérnem, hogy egyáltalán megpróbálkozhassak ennek a baknak az elejtésével, amit szerencsére meg is adott!
Aznap estére más program volt tervezve, ezért csak másnap sikerült kijutnom! Viszont sokkal korábban mentem, mint egyébként, hátha a sutát követve időben megjelenik a bak. Mivel itt az eperfáknál nincsen magasles, úgy döntöttem, hogy az UAZ platójáról leskelődök, mint a disznókra szoktam! Tehát korán beálltam az egyik nagy eperfa mellé, jó lőtávolságra a várható kiváltás helyétől, felpakoltam a platóra és türelmesen vártam.
Először egy suta, aztán tavalyi sutagidája jött elő, majd egy nyúl kocogott el 8-10 méterre mellettem. Kicsivel később egy másik suta érkezett idei gidájával. Közel 300 méterre egy magányos suta ballagott ki a lekaszált részre, de bak nem mutatkozott. Egyszer csak egy jól megtermett héja vágódott ki elég közel hozzám a lombok közül, majd meglepődve beröppent a sűrűbe. Közben a meleg nyári estén egyre jobban támadtak a szúnyogok, úgyhogy kénytelen voltam előszedni a riasztót és bekenni magam.
Már szinte teljesen sötét lett, amikor a sűrűből néhány kisebb roppanást hallottam! Már disznóra számítottam, ezért felkészülve vártam a kilépő vadat, ami meglepett, mert egy őz volt kb. 80 méterre. Amint kilépett, megtorpant egy pillanatra, kiszúrta az UAZ-t és a sűrűséggel párhuzamosan elfutott a lekaszált rendek között! Én pedig még azt sem tudtam megállapítani, hogy suta volt-e, vagy bak? Mindenesetre valami tapasztaltabb jószág lehetett, mert a korábbiak nyugodtan legelésztek a közelemben, mintha ott sem lennék! Ezúttal tehát nem jutottam sikerre, na de majd legközelebb!
Másnap sajnos szépen esett az eső, ezért nem mentem ki. Viszont a következő hajnalban felébredtem valamiért már fél négy előtt, kinéztem az ablakon és mivel elállt az eső, úgy gondoltam megpróbálkozom egy cserkeléssel! Reggel láttam először az agancstősérült bakot, hátha ezúttal is korán kint érem valahol!
Gyors beiratkozás után személykocsival igyekeztem a dombok alatti területrészre. Messze álltam meg, ahol még nem hallhatták a kocsi hangját.
Elindultam - a borult égbolt miatt- szinte még sötétben, viszont most új stratégiát gondoltam ki! Nem mentem le a dombvonulat alján álló eperfákhoz, hanem fentről próbáltam tájékozódni. Legutóbb ugyanis innen ugrottak meg az őzek és ha most is a múltkori helyen tartózkodnak, akkor akár fentről is meg lehet kísérelni az elejtést!
Mire elértem azt a részt, ahonnan belátni a lenti területet, már annyira kivilágosodott, hogy azonnal észrevettem a nyílt, lekaszált részen fekvő három őzet, köztük a keresett bakot! Ugyanúgy az öreg suta, meg a fiatal és a bak, mint a múltkor. Tőlem jó 300 méterre feküdtek! Szerencse, hogy nem mentem le a dombról, mert valószínűleg kiszúrtak volna messziről! Most viszont nem tudtam mást tenni, mint várni, hogy merre indulnak meg? Közben egy öreg róka kocogott el alattam, szájában egy csokor mezei pocokkal! Ma a komor szürkeségben valahogy nehezebben ébredt a természet. Nem daloltak úgy a madarak és minden csendesebb volt, mint egyébként!
Jó negyed óra elteltével az öreg suta kiszúrt valami gyanúsat a távolban és felállt. Egy ideig figyelt, majd mivel semmi számára veszélyes nem történt, elkezdett csipegetni és lassan haladt a domb irányában álló néhány bokor, fiatal eperfa felé. Erre már a másik két őz is felkelt és némi nyújtózás után követték az öreg sutát. Néhány perc alatt beértek a kis fák alá, így nekem már takarásban voltak. Úgy döntöttem, hogy nem kerülővel megyek le, mert akkor nem látom a mozgásukat, hanem leereszkedek a meredek dombon. Ez száraz időben nem is okoz gondot, de most a sok eső után minden csurom víz volt. Gondoltam majd a nálam lévő célzóbot helyettesíti a hegymászóbotot! Az elgondolást tett követte! Már az első métereket is nehézkesen tettem meg, mert a gumicsizma rettentően csúszott, ráadásul a sűrű növényzetben azonnal derékig vizes lettem. Szerencsémre az ázott növényzet nem ropogott, így viszonylag csendben haladtam. Csakhogy néhány lépés után kiment a lábam alól a talaj és pár métert csúszva tettem meg! Alig álltam fel, mikor ez újból megismétlődött. Ekkor már a puska is csepegett a víztől, viszont így nagyon gyorsan leértem és csak egy kb. 50 méteres szakaszt kellett megtennem a lekaszált rendek között, nyílt terepen az első fáig. Gyorsan lépkedtem, de még csak jó félúton jártam, mikor a fiatalabbik suta kisétált a takarásból! Szerencsére egy kis hajlat mögött indult a domb felé, így lehajolva, szinte törpejárásban elértem a kiszemelt fácskát. Mivel a másik kettő nem követte, ezért a kis suta is visszatért a fák alá.
Most már jó helyen, a közelükben voltam, csak az öreg suta figyelmességét kell kijátszanom és enyém lehet a bak! A másik oldalon kilestem nagyon óvatosan és ott álldogált az aganycstősérült bak! A lombok között kerestem egy kis rést, ahol át lehet látni, esetleg lőni, majd a szétnyitott lőbotra támasztottam a puskát és célba vettem a kiszemeltet. Nem igazán volt jó a helyzet, nem keresztben állt a bak, ráadásul kisvártatva mögé lépett a kis suta. (Egyszer régen egy felemás bakot így megmentett a suta előlem, viszont egy külföldi vendég később elejtette, de ez már egy másik történet!) Így semmiképp sem lőhettem! De a bak megoldotta a helyzetet, mert belépett a bokor mögé! Gyorsan a másik oldalra mentem és alig támasztottam fel a puskát, már jóval közelebb jelent meg. Félsrégen, az elejével felém megtorpant, kissé a bokor körüli növényzet takarásában és már rajta volt a szálkereszt, amikor visszahajtotta a nyakát és az oldalát kezdte nyalogatni. Megint nem lőhettem, mert a trófeát veszélyeztettem volna a lövéssel. Fél perc után aztán megindult és mivel annyira kisétált elém, hogy már nem volt köztünk semmi takarás, ezért nem vártam meg, amíg megáll, hanem lépés közben a szügyére célozva elengedtem a lövést! Szépen belelépett és ilyen közelről a 30-06-os ledöntötte a lábáról! Még néhányat rúgott és már vége volt!
Ahogy odaballagtam hozzá, a két suta ott álldogált alig 20 méterre és nem értették, hogy mi történt. Aztán az öreg kapcsolt és elfutottak a megszokott nappali pihenőhelyükre. A lovagjuk pedig ott feküdt természetes ravatalán és amint körbenéztem, láttam, hogy hamarosan sírva búcsúzik tőle az égbolt!
Rövid gyönyörködés után igyekeztem vissza a kocsihoz, beraktam a felszerelést, aztán lehajtottam a bakhoz. Addigra már egyre jobban kinyitotta égi csatornáit az egybefüggő fenti szürkeség és valóban, szinte búcsúzott egy földi lakójától.
A fotózást nem hagyhattam ki, akármennyire esett, de mire a zsigereléssel végeztem, már a kabát, meg a sapka is átázott rajtam! De nem bántam, ilyen bakért akárhányszor megfürödnék az esőben!
Ahogy a dombon felhajtottam, már kapartak a kocsi kerekei, de azért felértünk épségben. Hazafelé még beakasztottam a hűtőkamrába a bak testét, aztán visszazökkentem a mindennapi kerékvágásba. Folytatódik tovább a taposómalom…
Azért az élményt köszönöm Diánának és Szent Hubertusznak!
Fegyver: ZKK600 30-06
Lőszer: Winchester Silvertip 11,7 gramm
Lőtáv: 34 méter
Találat: lapocka eleje
Menekülési táv: 0 méter




« Utoljára szerkesztve: 2014. Július 13. - 19:30:58 írta Sakac » Naplózva

Minden lövésem, amely talál, azonnal öljön! De ha nem öl, akkor ne ejtsen sebet!
RWS
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1124



« Új üzenet #5225 Dátum: 2014. Július 13. - 19:47:04 »

Robi!   Igen Emelem
Naplózva
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4585



« Új üzenet #5226 Dátum: 2014. Július 13. - 19:49:22 »

                                                            Az eperfás bak


Robi!
Gratulálok!  Igen
 Emelem
Naplózva
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #5227 Dátum: 2014. Július 13. - 19:55:33 »

Látom nem hiába vártunk. Jó bak, jó történet, szép fotók....hú az a bak nagyon jó Robikám, ezért tényleg érdemes volt ázni! Gratulálok!
Azt a pockozó rókát megnéztem volna munka közben. Mulatságos lehetett, ahogy lerakja a csomagot, megfog egy újabbat, összeszedegeti a terítéket, és irány büszkén haza... Igen
Jöhetnek a trófea fotók és adatok.
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
Fegbock
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1487


« Új üzenet #5228 Dátum: 2014. Július 13. - 20:00:13 »

Látom nem hiába vártunk. Jó bak, jó történet, szép fotók....
Jöhetnek a trófea fotók és adatok.

Hát a fotókkal nem lehet dicsekedni! Hajnali esős idő, kevés fény.... Ilyenek lettek!
A trófeáról is teszek majd fel képet, de előtte kíváncsi lennék, hogy ki milyen kort és súlyt tippel a bakra?
(Némi segítséget adtam a videóval.)
Naplózva

Minden lövésem, amely talál, azonnal öljön! De ha nem öl, akkor ne ejtsen sebet!
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #5229 Dátum: 2014. Július 13. - 20:49:04 »

Őszinte és egészséges irigységgel gratulálok Robi! Igen Emelem Piál Már nagyon vártam a történetet!

Ami a tippelést illeti, a videó alapján szerintem ez nem idős bak, Gyöngyi 3 évesre saccolta...  Ördög Én is olyan körül gondolom, súlyra pedig a 300 gr környékére várom


 Wave.
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Gewehr
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1406



« Új üzenet #5230 Dátum: 2014. Július 14. - 08:07:47 »

Csak gratulálni tudok Robi!  Igen Igen
Köszönjük a sztorit, nem semmi élmény lehetett.
Egy ilyen bak után pedig az a fürdés csak áldás volt reá.

 Emelem
Naplózva

Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt!
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #5231 Dátum: 2014. Július 14. - 08:13:39 »

Robi!    Igen Emelem





 S.Peti
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #5232 Dátum: 2014. Július 14. - 08:59:28 »

Ez igen!

 Igen Emelem Wave
Naplózva

Üdv End
Anti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2681



« Új üzenet #5233 Dátum: 2014. Július 14. - 11:49:15 »

                                                            Az eperfás bak


 Emelem
Gratulálok Robi!   Taps
Nem semmi bak és történet.  Igen
 Wave
Naplózva

"kilenc és fölötte"
I shot the sheriff, but I did not shoot the deputy...
Anti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2681



« Új üzenet #5234 Dátum: 2014. Július 14. - 11:58:24 »

Gumis II.

Tegnap a hajnali derengés már megint a területen ért minket U.Petivel.
Peti már előző nap felcsigázott telefonon, hogy találtak egy nekem való bakot.
Az őzet előző este egy tarlón látták, de a szlovák vendég, akit rávittek, addig szerencsétlenkedett, amíg elugrott.
A bak várható felbukkanási helyének közelében a tarlót szegélyező kukoricatábla szélén helyezkedtünk el. Nem is kellett sokat várnunk, máris megjelent az áhított bak egy sutát kergetve.
Messze, lőtávon kívül voltak még, így Peti megfigyelőként helyben maradt, én meg megkezdtem a rácserkelést.
A kukorica második sorában haladtam, nehogy meglássanak és persze alaposan eláztam a vizes levelektől.
A suta időközben beváltott a kukoricásba, a bak viszont maradt és „csak állok és bámulok magam elé” pózba merevedett.
Szerencsésen lőtávon belülre férkőztem, a bak ~130m-re szemben állt és nézett ki a fejéből. Óvatosan, éppen csak a kukoricaszárak fölött kikukucskálva, meggörnyedve a lőbotra fektettem a puskát és vártam. És vártam.
Már kezdett a lábam és a derekam elzsibbadni. Szerencsére a talaj mögöttem emelkedett, a kontúrom az őz szemszögéből nem ütött el a háttértől.
Megpróbáltam lassan kiegyenesedni, és a lőbotot magasabbra állítani. Sikerült, bak még mindig nem vett észre. És vártunk tovább… Megfordult a fejemben, de nem akartam szemből rálőni.
Végül a bak unta meg előbb az egy helyben állást, elfordult és elindult a rejtek adó kukoricás felé. Ráfüttyentettem, megtorpant és már össze is rogyott.
Peti hamar ott termett és együtt léptünk a fekvő bakhoz.







Jó kis bak, nagyon örültem neki. A fő meglepetés akkor ért amikor tapogatni kezdtem az agancsát. Az ágvégek gumiszerűen elaszitusak, mozgathatóak voltak. Meglepődött Fejvakarás

Azért a „Gumis II” cím, mert előző este egy másik Fórumtársunk is elejtett ott egy gumi agancsú bakot. Sőt, az még elasztikusabb volt, szárból is hajlítható volt. Remélem, megírja az illető.  Türelmetlenül

 Wave
Naplózva

"kilenc és fölötte"
I shot the sheriff, but I did not shoot the deputy...
Oldalak: 1 ... 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 [349] 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 ... 534   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: