Oldalak: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... 534   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Őzbak  (Megtekintve 1018603 alkalommal)
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #90 Dátum: 2008. április 18. - 17:35:26 »

Így már jobban tetszik a dolog. Szóval ez előző hozzászólásban is, meg itt is egy-egy kép a bak kopasz testéről.

Mérnökhallgató, a bak gerince körül látható pirosas, fehér színű dolgok zsigerelés során kerültek oda? A piros színűtől kicsit lejjebb az a barna színű gomba-forma mi volt? Vagy csak én látom bele a képbe?
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
Sam6
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1732



WWW
« Új üzenet #91 Dátum: 2008. április 18. - 18:22:11 »

Írjátok már le mi az általános tapasztalat, a becsült súlyt igazolják a kifőzött trófeák?
Köszi! Wave
Naplózva

"A vadászat számomra egy életre szóló ösztönös elhivatottság"
égő
Levél
**
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 10


« Új üzenet #92 Dátum: 2008. április 18. - 22:42:22 »

Üdvözlet Mindenkinek!

Szeretném megkérni ezen fórum íróit és olvasóit IS, hogy az idei idényben elejtett bakok trófeáinak fotóit és adatait szíveskedjenek nekem elküldeni. Ezek a fotók az általam szerkesztett gyűjteménybe kerülnek fel! Mivel ez az oldalacska anyagi hasznot nem hoz nekem (sem), ezért bátorkodom az elérhetőségeket itt feltüntetni.

http://ozbakok.uw.hu  a cím amire küldhetitek a fotókat: ebner@externet.hu

Köszönettel:
                               Ébner Gábor (Égő)
Naplózva
Karcsi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 650



« Új üzenet #93 Dátum: 2008. április 18. - 23:04:49 »

Majd küldöm.Tavaly is küldtem. Wave
Holnap kezdünk.
Naplózva

A sikeres ember az, aki reggel felkel, este lefekszik, és közben azt csinálja, amihez kedve van. (Bob Dylen)
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7949


Generalbakter


« Új üzenet #94 Dátum: 2008. április 18. - 23:56:16 »

Így már jobban tetszik a dolog. Szóval ez előző hozzászólásban is, meg itt is egy-egy kép a bak kopasz testéről.

Huh. Ez elég veszélyesen néz ki!
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Mérnökhallgató
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 125



WWW
« Új üzenet #95 Dátum: 2008. április 19. - 18:21:51 »

Így már jobban tetszik a dolog. Szóval ez előző hozzászólásban is, meg itt is egy-egy kép a bak kopasz testéről.

Mérnökhallgató, a bak gerince körül látható pirosas, fehér színű dolgok zsigerelés során kerültek oda? A piros színűtől kicsit lejjebb az a barna színű gomba-forma mi volt? Vagy csak én látom bele a képbe?

A piros folt az vér, szállítás közben került rá. A másik pedig egy gennyes folt a bőrön.
Naplózva

"Jó vadászatot!
Taser
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2149

"“ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”"


« Új üzenet #96 Dátum: 2008. Május 20. - 22:13:52 »

Hat ez erdekes Meg nem lattam ilyet. Itteni rosz tapasztaltaim alapjan kerdezem Nem lehet hogy valami vegyszer okozta ???? ???
Naplózva

A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem.
Nem gondolkodunk. Nincs mivel. Lövünk. Van mivel.
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #97 Dátum: 2008. Június 06. - 15:06:28 »

Nem a mostani idényben lőttem, azért nem is az Őzbak 2008-ba tettem.
Ezt a bakot, hát nem is tudom hányszor kerestem, mindig kifogott rajtam. Volt, hogy az ő revírjében lőtt egy nagyon jó barátom egy bakot, akkor sem ő jött elő. Zsivány, tapasztalt, sokatmegélt bak lévén, mindig máshol jött elő, mint ahol én és a barátom kerestük. Sok végig fázott este és hajnal után egyszer csak elémkerűlt, de akkor is azért, mert fáztam és be akartam húzódni egy kis völgyecskébe a domb végénél. Hát ahogy cserkelek nagyon óvatosan, mert kétszer is riasztva megugrott már az előző napokban a bokrokkal benőtt domboldalból, benézek a völgyecskébe és látom, hogy ott egy őz. Szabadszemmel is felismertem, hogy Ő az mert nem volt 30 méterre. Nem vett észre, ezért óvatosan felemeltem a keresőt és alaposan megvizsgáltam. Na ekkor jött elő a kézremegés. Gyorsan, de óvatosan le is engedtem a keresőt és helyébe a fegyvert vettem. Ilyenkor elmúlik a remegésem, bár egyszer egy szintén régóta keresett baknál annyira elkapott, hogy le is tettem a fegyvert és rágyújtottam, lesz ami lesz alapon, de megvárta a bak, hogy megnyugodjak.
A céltávcső irányzójele halálos nyugalommal állt a bak oldalán mikor megérintettem a begyorsított elsütőbillentyűt. A hideg, de nagyon szép hajnalba beleordított a nagy hetes és Ő csodálatos estéket és hajnalokat megpecsételve véglegesen elköltözött az örök vadászmezőkre.

Naplózva
Róka-Koma
Vendég
« Új üzenet #98 Dátum: 2008. Június 22. - 20:58:15 »

Üdv. Mindenkinek!

Nem tudna-e vki feltenni-e egy kiskoponyás őzbak trófeát?
Vagy vki nem tudná megmodani, hogy pontosan hol kell levágni?

Üdv. RK
Naplózva
Hegedűs Sándor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1467


« Új üzenet #99 Dátum: 2008. Június 23. - 20:29:37 »

Üdv. Mindenkinek!

Nem tudna-e vki feltenni-e egy kiskoponyás őzbak trófeát?
Vagy vki nem tudná megmodani, hogy pontosan hol kell levágni?

Üdv. RK
Szia Róka-Koma !
Az agykoponya a szemgödör és az orrsövény vonala. Sablonnal szokták levágni, lehet nyersen vagy lefözve vágni. Ha nyersen vágod el, akkor könnyebb a lefőzés is.
Üdv HSanyi
« Utoljára szerkesztve: 2008. Június 23. - 20:59:42 írta Erdőjáró (Molnár Attila) » Naplózva
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7949


Generalbakter


« Új üzenet #100 Dátum: 2008. Június 24. - 15:46:03 »

Kis ráhangoló a nyári őzbakvadászatra. Régebbi történet, nyomtatásban is megjelent, de csecsemőnek a legrégebbi vicc is új...



Júliusi emlék.

Bakjaink már július 25-e óta erősen próbálkoznak sutáéknál. Ez jó hír számomra, hiszen eddig idő és elszántság híján még nem igen tudtam az őzbakokkal foglalkozni. Az üzekedés változást hozott, hiszen a mai már a hatodik, egymást követő hajnal, melyet bakra lesve a területen töltök.
Érdeklődésem középpontjában nem a büszkeségünk – egy ötszáz gramm feletti hatos bak –
, hanem régi barátom, egy mára már talán nyolc éves, felemás agancsú öregúr áll.
Ezt a bakot régóta ismerjük, trófeája sohasem volt kimagasló, közepes hatos lehetett talán a legjobb formája, de nagyon tud magára vigyázni.
Idén, még áprilisban sikerült megnéznem, baloldali szára hozza a közepes hatost, jobb oldalán viszont már lespórolta az ágakat és dárdát növesztett. Testre hatalmas, természetre kiállhatatlan (melyik bak nem az?). Ez a bak területünk egy jól elkülöníthető részén uralkodik, mely egy forgalmas vasútvonal és egy még forgalmasabb közút között található. A területet immár öt éve nem kaszálták, nádasokkal és égersarjakkal tarkított gazosról, amolyan igazán jó kis helyről van szó.
Ma hajnalban, egy a gazost szegélyező 60 hektáros tarló mellett leselkedtem, bízva abban, hogy bakom talán felém hajtja éppen aktuális sutáját, és lövéshez tudok jutni. A tarlón az elmúlt napokban már többször láttam, amint sutát terelget.
Valahogy lenyűgöző az a nyugodtság, ahogy ez a bak a sutavaddal bánt. Semmi hátbavágást, oldalbabökést, egyéb agressziót nem alkalmazott, majdhogynem a tekintetével befolyásolta partnereit.
A tarlón a már megszokott egy-két éves, dárdás-villás luzereken kívül semmi sem mutatkozott. Elhatároztam, hogy végigcserkészem a tarló és a szomszéd vadgazda napraforgóját határoló utat, hátha bakom valahol  területhatárunk  mellett pihen a tarlón, ami elég kétséges, hiszen már kellemesen világos volt, amit öreg barátunk, ugye nemigen szeret.
Ezt a határutat tarkítja néhány szeder-eperfa, melyek gyümölcse jelenleg érik és vaddisznóéknál határozottan közkedveltségnek örvend.
Alig cserkeltem 100 métert mikor egy eperfa alól máris rám horkant egy disznó és abban a pillanatban át is vág előttem az úton, rá a tarlóra, ahol a tarló és az út között álló magas gaz miatt nem láttam hová lett.
Mivel nincs az az őzbak, mely engem eltántorítana a vaddisznó vadászatától a célzóbotomat (nem tudom miért) ledobva, puskát a vállról lekapva gyorsan előresiettem néhány lépést, kileselkedtem a jágerkender mögül és megpillantottam az éppen, a tarlón megálló disznót.
Puskát vállhoz emelve, már a céltávcsövön keresztül bíráltam el a cca. 100 méterre lévő sertevadat.
Első gyanúmat, „mely szerint bizonyára a malacait várja azért állt meg” eloszlatta a disznó távcsővel határozottan kivehető pamacsa. Mivel maximum 50 kilogrammos süldőnek bíráltam, nyugodt lélekkel lőttem a 6,5x57-es, „ őzező” puskámmal. A lövésre a süldő azonnal elesett és némi vergődés után elcsendesedett.
Gyanúsnak tűnt a dolog és szakítva a klasszikus gyakorlattal, mely szerint lövés után várunk 20-30 percet, azonnal rámentem a disznóra.
A rálövés helyén feküdt, magas vállaplövéssel és meg élt. Egy gyors fültőlövés kiköszörülte az első lövés által vétett hibát. Hiába, a 6,5-es kaliber igazán az alsó határa, még ezeknek a  gyengébb disznóknak is.
A disznólövés – mint mindig – természetesen most is feladatot generált.
A vörös munkát, a dokumentálást, krotália keresgélést, húzgálást, cipelést, platóra emelést, nadrágösszevérzést, tacskófenyítést és egyebeket.

Miután ezekkel megvoltam és a zsákmányt beszállítottam a hűtőkamrába, úgy döntöttem, hogy még kerülök egyet, és a keresett bakom a napraforgó melletti beállóhelyén, a vasút melletti gazosban sípolással próbálkozok.
Először végigtávcsöveztem a nagy gazost, hátha látok valami mozgást. Sípolni nem lett volna még indokolt, mivel a gazosból egy gida folyamatosan sírva, hívta az anyját. Kitűnő alkalom arra, hogy összehasonlítsam az általam, általában a hívóból kicsikart hangokkal. Jó, majdnem így szoktam én is…
Közben a sokadik távcsövezés után egyszer csak megmozdul egy csalán szára. A csalán tövében vörös folt, mely rövidesen egy őzsuta formáját ölti. Kényelmesen csipeget a magas fűben, messze is van, előkotrom a spektívet  a zsákból, és a lőbotomra támasztva próbálom a suta környezetét felderíteni. Nem egyszerű feladat, imbolyog az egész, ezért leülök a vasúti töltésen és ebben a helyzetben igyekszem abba a suta melletti csalános foltba benézni, ahol a bakot sejtem. Közben már a harmadik menetrendszerű járat nyomja meg a kürtöt mellettem. Úgy látszik valami öngyilkosjelöltet látnak bennem, ezért kürtölnek. A mozdonyvezető bizonyára nincs tudatában annak, hogy a vállamon lógó karabély mennyire hatékonyabb eszköz lenne, ha valóban ilyen szándékokat dédelgetnék…...
A kürt a sutámat abszolút nem zavarja, mégcsak fel sem néz. Megszokták. Közben a spektívet is pozícióba hoztam és az 50 szeres nagyítás egyből elárulja, hogy a suta melletti, eddig kórónak látszó valami, az bizony egy őzbak ágnélküli agancsa. A csalán mögül kivöröslik a teste is és minden kétséget kizáróan meg tudom állapítani, hogy keresett, öreg barátom sumákol a suta mellett. Bal szára hatost formál, bár már mutatja a visszarakás jeleit, jobb szára viszont rövidebb és dárdának látszik. A bak közben megindul és egy csalános folt mögött csipeget. Bízok benne, hogy kilép a csalános gaz mögül a rét ritkább részére.  El is indul, ezért óvatosan lesietek a töltésről, a spektívet gyorsan a puskára cserélem és mikor a csalán mögül a ritkásabb részre lép, meg tudom célozni a lapockáját és le tudok adni egy nyugodt lövést.
Jól hallatszó becsapódás után a bak láthatóan jelzi a lövést és rövid rohanás után, már csak az egy helyben mozgó gaz jelzi öreg barátom utolsó útjának a végállomását. Ülve maradok, kiürítem a manlichert és kicsit szomorú vagyok. Azzal, hogy a bakom elesett, valaminek vége szakadt! Mire hozzá ballagok, végiggondolom azt a sok hajnali ébredést és esti indulást, ami csak neki szólt, mindazzal a tengernyi, pici örömmel és apró élménnyel együtt, melyek az őzbakvadászattal járnak és melyeket sikerült maximálisan átélni. 
Van ugyan még lőhető bak a keretből, de ezek mások. Augusztus végére, szeptemberre a tervteljesítés névtelen áldozatai maradnak. Addigra vége a nyárnak és vége az őzbakvadászatnak.
Üdv a vadásznak!




Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #101 Dátum: 2008. Június 24. - 15:54:47 »

Horrido ! 

   Szép a puska, szép az élmény, gratulálok...!    Igen
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #102 Dátum: 2008. Június 24. - 15:57:03 »

Horrido!
Ez ismételten szép volt! Igen
Jól jött már ez a történet a sok nélkülözés közben.
Nagyon sok ilyen szép hajnalt kívánok még Neked és a többi vadásztársunknak is!
Naplózva
Viktor
Vendég
« Új üzenet #103 Dátum: 2008. Június 24. - 16:54:22 »

Kis ráhangoló a nyári őzbakvadászatra. Régebbi történet, nyomtatásban is megjelent, de csecsemőnek a legrégebbi vicc is új...



Júliusi emlék.

Bakjaink már július 25-e óta erősen próbálkoznak sutáéknál. Ez jó hír számomra, hiszen eddig idő és elszántság híján még nem igen tudtam az őzbakokkal foglalkozni. Az üzekedés változást hozott, hiszen a mai már a hatodik, egymást követő hajnal, melyet bakra lesve a területen töltök.
Érdeklődésem középpontjában nem a büszkeségünk – egy ötszáz gramm feletti hatos bak –
, hanem régi barátom, egy mára már talán nyolc éves, felemás agancsú öregúr áll.
Ezt a bakot régóta ismerjük, trófeája sohasem volt kimagasló, közepes hatos lehetett talán a legjobb formája, de nagyon tud magára vigyázni.
Idén, még áprilisban sikerült megnéznem, baloldali szára hozza a közepes hatost, jobb oldalán viszont már lespórolta az ágakat és dárdát növesztett. Testre hatalmas, természetre kiállhatatlan (melyik bak nem az?). Ez a bak területünk egy jól elkülöníthető részén uralkodik, mely egy forgalmas vasútvonal és egy még forgalmasabb közút között található. A területet immár öt éve nem kaszálták, nádasokkal és égersarjakkal tarkított gazosról, amolyan igazán jó kis helyről van szó.
Ma hajnalban, egy a gazost szegélyező 60 hektáros tarló mellett leselkedtem, bízva abban, hogy bakom talán felém hajtja éppen aktuális sutáját, és lövéshez tudok jutni. A tarlón az elmúlt napokban már többször láttam, amint sutát terelget.
Valahogy lenyűgöző az a nyugodtság, ahogy ez a bak a sutavaddal bánt. Semmi hátbavágást, oldalbabökést, egyéb agressziót nem alkalmazott, majdhogynem a tekintetével befolyásolta partnereit.
A tarlón a már megszokott egy-két éves, dárdás-villás luzereken kívül semmi sem mutatkozott. Elhatároztam, hogy végigcserkészem a tarló és a szomszéd vadgazda napraforgóját határoló utat, hátha bakom valahol  területhatárunk  mellett pihen a tarlón, ami elég kétséges, hiszen már kellemesen világos volt, amit öreg barátunk, ugye nemigen szeret.
Ezt a határutat tarkítja néhány szeder-eperfa, melyek gyümölcse jelenleg érik és vaddisznóéknál határozottan közkedveltségnek örvend.
Alig cserkeltem 100 métert mikor egy eperfa alól máris rám horkant egy disznó és abban a pillanatban át is vág előttem az úton, rá a tarlóra, ahol a tarló és az út között álló magas gaz miatt nem láttam hová lett.
Mivel nincs az az őzbak, mely engem eltántorítana a vaddisznó vadászatától a célzóbotomat (nem tudom miért) ledobva, puskát a vállról lekapva gyorsan előresiettem néhány lépést, kileselkedtem a jágerkender mögül és megpillantottam az éppen, a tarlón megálló disznót.
Puskát vállhoz emelve, már a céltávcsövön keresztül bíráltam el a cca. 100 méterre lévő sertevadat.
Első gyanúmat, „mely szerint bizonyára a malacait várja azért állt meg” eloszlatta a disznó távcsővel határozottan kivehető pamacsa. Mivel maximum 50 kilogrammos süldőnek bíráltam, nyugodt lélekkel lőttem a 6,5x57-es, „ őzező” puskámmal. A lövésre a süldő azonnal elesett és némi vergődés után elcsendesedett.
Gyanúsnak tűnt a dolog és szakítva a klasszikus gyakorlattal, mely szerint lövés után várunk 20-30 percet, azonnal rámentem a disznóra.
A rálövés helyén feküdt, magas vállaplövéssel és meg élt. Egy gyors fültőlövés kiköszörülte az első lövés által vétett hibát. Hiába, a 6,5-es kaliber igazán az alsó határa, még ezeknek a  gyengébb disznóknak is.
A disznólövés – mint mindig – természetesen most is feladatot generált.
A vörös munkát, a dokumentálást, krotália keresgélést, húzgálást, cipelést, platóra emelést, nadrágösszevérzést, tacskófenyítést és egyebeket.

Miután ezekkel megvoltam és a zsákmányt beszállítottam a hűtőkamrába, úgy döntöttem, hogy még kerülök egyet, és a keresett bakom a napraforgó melletti beállóhelyén, a vasút melletti gazosban sípolással próbálkozok.
Először végigtávcsöveztem a nagy gazost, hátha látok valami mozgást. Sípolni nem lett volna még indokolt, mivel a gazosból egy gida folyamatosan sírva, hívta az anyját. Kitűnő alkalom arra, hogy összehasonlítsam az általam, általában a hívóból kicsikart hangokkal. Jó, majdnem így szoktam én is…
Közben a sokadik távcsövezés után egyszer csak megmozdul egy csalán szára. A csalán tövében vörös folt, mely rövidesen egy őzsuta formáját ölti. Kényelmesen csipeget a magas fűben, messze is van, előkotrom a spektívet  a zsákból, és a lőbotomra támasztva próbálom a suta környezetét felderíteni. Nem egyszerű feladat, imbolyog az egész, ezért leülök a vasúti töltésen és ebben a helyzetben igyekszem abba a suta melletti csalános foltba benézni, ahol a bakot sejtem. Közben már a harmadik menetrendszerű járat nyomja meg a kürtöt mellettem. Úgy látszik valami öngyilkosjelöltet látnak bennem, ezért kürtölnek. A mozdonyvezető bizonyára nincs tudatában annak, hogy a vállamon lógó karabély mennyire hatékonyabb eszköz lenne, ha valóban ilyen szándékokat dédelgetnék…...
A kürt a sutámat abszolút nem zavarja, mégcsak fel sem néz. Megszokták. Közben a spektívet is pozícióba hoztam és az 50 szeres nagyítás egyből elárulja, hogy a suta melletti, eddig kórónak látszó valami, az bizony egy őzbak ágnélküli agancsa. A csalán mögül kivöröslik a teste is és minden kétséget kizáróan meg tudom állapítani, hogy keresett, öreg barátom sumákol a suta mellett. Bal szára hatost formál, bár már mutatja a visszarakás jeleit, jobb szára viszont rövidebb és dárdának látszik. A bak közben megindul és egy csalános folt mögött csipeget. Bízok benne, hogy kilép a csalános gaz mögül a rét ritkább részére.  El is indul, ezért óvatosan lesietek a töltésről, a spektívet gyorsan a puskára cserélem és mikor a csalán mögül a ritkásabb részre lép, meg tudom célozni a lapockáját és le tudok adni egy nyugodt lövést.
Jól hallatszó becsapódás után a bak láthatóan jelzi a lövést és rövid rohanás után, már csak az egy helyben mozgó gaz jelzi öreg barátom utolsó útjának a végállomását. Ülve maradok, kiürítem a manlichert és kicsit szomorú vagyok. Azzal, hogy a bakom elesett, valaminek vége szakadt! Mire hozzá ballagok, végiggondolom azt a sok hajnali ébredést és esti indulást, ami csak neki szólt, mindazzal a tengernyi, pici örömmel és apró élménnyel együtt, melyek az őzbakvadászattal járnak és melyeket sikerült maximálisan átélni. 
Van ugyan még lőhető bak a keretből, de ezek mások. Augusztus végére, szeptemberre a tervteljesítés névtelen áldozatai maradnak. Addigra vége a nyárnak és vége az őzbakvadászatnak.
Üdv a vadásznak!






Köszönjük szépen! Igen Igen Igen
Naplózva
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #104 Dátum: 2008. Június 24. - 18:32:30 »

Horrido!
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... 534   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: