Oldalak: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 59   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Apróvad gazdálkodás : fácán, fogoly  (Megtekintve 210875 alkalommal)
St.Girgesz
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Dátum: 2008. április 14. - 18:58:59 »

Minden, ami a e két kedves vadfajunknak javára válhat.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #1 Dátum: 2008. április 14. - 21:34:52 »

Elfelejtett gondolatok:

GONDOLATOK AZ APRÓVAD VÉDELMÉRŐL
  2005.11.15. 20:46

mezőgazdaság gépesítése egyre több áldozatot követel a vadállományból. Egyre nagyobb munkaszélesség, menetsebesség, egyre kevesebb emberi közreműködés és egyre nagyobb hatékonyság jellemzi a mezőgazdaságot...

GONDOLATOK AZ APRÓVAD VÉDELMÉRŐL

A mezőgazdaság gépesítése egyre több áldozatot követel a vadállományból. Egyre nagyobb munkaszélesség, menetsebesség, egyre kevesebb emberi közreműködés és egyre nagyobb hatékonyság jellemzi a mezőgazdaságot. A növekvő támogatások a géppark fokozatos modernizációját eredményezik. A biztos jövedelmet jelentő növekvő támogatások okán nő az érdeklődés a mezőgazdaság iránt, az ellenőrzés a munkák tényleges elvégzésére ösztökéli a termelőket. Új technológiák jelennek meg az új gépekkel, így a szénakészítés is háttérbe szorul az új szilázskészítési technológia terjedésével. Ez a kaszálások idejét előbbre hozza, és a kaszálások gyakoriságát is emelni fogja, még nagyobb veszélyt jelentve ezáltal a vadállományra. Ugyanakkor nincsenek jól bevált, megbízható berendezések, megoldások a vad felderítése és mentése terén. A téma érinti az állatvédelmet is, hiszen a sérült egyedek megcsonkítva élhetik túl a mezőgazdasági munkákat, ám az esetek többségében több-kevesebb szenvedést követően nyomorultul elpusztulnak.

Az agrár-környezetgazdálkodás megjelenésével új követelmények jelentek meg a gyakorlat számára. Azonban a környezetbarát kaszálási módszerek gyakorlati alkalmazása nem terjedt el széles körben, hiszen a program által érintett gazdák száma is csekélynek mondható. A környezetbarát kaszálás lényege az, hogy a tábla közepén, vagy a fogás közepén kezdve, kifelé haladva kell kaszálni. Így a vad a szegély felé takarásban tud menekülni, és el tudja hagyni a veszélyes területet. A legjobb, ha a szegély az első kaszáláskor állva marad, mert legtöbbször ez a 6 m széles szegély ad otthont a fészekaljaknak.

Az országban egyre több helyen pályázható zonális (térségi) érzékeny természeti területekhez (ÉTT) kötődő agrár-környezetgazdálkodási programok közül a gyepgazdálkodási programok már ezen elvárások gyakorlati megvalósításához kötik a támogatások kifizetését. (Agrár- környezetgazdálkodásról és támogatásairól bővebben a www.air.gov.hu oldalon.) De az ország nagy részén csupán a mezőgazdák jóindulatán múlik, hogy milyen eszközökkel és módon takarítják be szálastakarmányukat. Ezért kiemelten kellene foglalkozni, elsősorban az apróvadas területek esetében ezzel a kérdéssel.

A hagyományos módszerek (kaszálás kézi kaszával) hatékonyságuknál fogva nem lehetnek ma versenyképesek nagy területek esetében. A láncos vadriasztó hatékonysága alacsony, többnyire a felnőtt egyedek menekülését váltja ki, a fiatal egyedeket méginkább rejtőzködésre ösztönzi. Ha a korszerű technikai megoldások közül a hőérzékelőt és a mechanikus vadriasztót egyesítik (német fejlesztés, Deutsche Jagd-Zeitung 2004/5), akkor a megbízhatóság kérdése merül fel. Ugyanis a hőérzékelő hűvös, tehát reggeli és esti órákban hatékony, de a gép, amire szerelték, nem ekkor végzi munkáját. Ha pedig sok téves riasztást észlel a gépkezelő (traktoros), akkor előbb-utóbb a legnagyobb jószándék ellenére is elveszíti türelmét.

A megközelítésben van a hiba. A mezőgazda, a traktoros, akire hárítottuk eddig a feladatot – azaz észlelni és biztonságba helyezni a vadat – nem érdekelt ebben. Ő elsősorban a gyors és hatékony, eredményes (olcsó) munkavégzésben érdekelt. Még pénzjutalommal is nehezen bírható együttműködésre bizonyos határon túl.

Nem marad más hátra, be kell látnunk, mindaddig marad a régi módszer, amíg új technikai megoldás nem születik. A vadász illetve a vadgazda kaszálás, rendsodrás, bálázás előtt kutyával be kell járja a területet. Lehetőleg fel kell derítenie az apróvadat, vagy el kell riasztania a kaszálás, rendsodrás idejére. Mi lesz a mentett fészekaljakkal? Néhány évtizeddel ezelőtt ez nem volt gond, hiszen minden falusi udvaron volt kotlós, és ki lehetett költetni a mentett tojást. Ma azonban már más a helyzet. Kifejlesztettek kis teljesítményű keltetőket, amelyek felhasználásával megoldható a probléma. Természetesen az elhúzódó kelés és nevelés több gondot okoz, de ügyes megoldásokkal leküzdhetők ezek az akadályok.

A fészekalj helyének megjelölése és kaszálatlan foltok meghagyása, nem hiszem, hogy járható út ebben az esetben. Az ilyen kaszálatlan foltok az intelligens fészekrablók (varjúfélék) és ragadozók (például róka) figyelmét hamar felkelthetik, és ha már egyszer megtanulta, mit jelent a jelzés illetve a kaszálatlan folt, több kárt okoz, mint amennyi hasznot reméltünk. Arról nem is beszélve, hogy a kártevő ember figyelmét is felhívja ez a megoldás. Mindezen túl a föld művelőjének is nehezen kezelhető egy foltokkal tarkított gyep vagy lucernatábla. Sokkal kezelhetőbb viszont egy kaszálatlan szegély, főként, ha a kieső hasznot valaki megtéríti.

A technikai fejlesztés esetében pedig változtatni célszerű az eddigi gyakorlaton. Nem olyan megoldást érdemes keresni, amely a mezőgazdasági munkát végző géphez és személyhez kötődik, hanem olyan megoldást kell keresni, amely a vadmentésben érdekelt vadgazdához kötődik. Szét kell választani a mentést és a mezőgazdasági tevékenységet időben is, és a munkát végző személyében is.


Szeged, 2005. február 8.

Szuda Zoltán
környezetgazdálkodási agrármérnök
vadgazdálkodási szakmérnök

Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Steve
Vendég
« Új üzenet #2 Dátum: 2008. április 14. - 21:45:14 »

Girgesz!

Nagyon jó gondolat ébresztő! Igen
Naplózva
St.Girgesz
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #3 Dátum: 2008. április 15. - 08:19:00 »

Hátha csak rajtam múlna,akkor már rég ezzel foglalkoznék. Még anno kamaszként volt egy 100db-os keltetőgépem,abban keltettem fácánt, vadkacsát és egyszer még foglyot is. Nagyon jó volt velük foglalkozni, élveztem minden pillanatát,ahogy a szemem előtt cseperedtek fel ezek az apróságok. Aztán sajnos az egyetem alatt nem tudtam velük foglalkozni, abba kellett hagynom és most nehéz újra belevágni. De szép lassan azért haladok. Vigyorog

Jelenleg fürjeket tartok otthon,de nyárra már tervbe van véve pár fogoly és fácán is(a kiniglik mellé). Jó lenne vadásztársaságban lenni ésott is foglalkozni vele,nem csak udvar szinten,de az még arréb lesz.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #4 Dátum: 2008. április 15. - 09:01:20 »

http://girgesz.gportal.hu/gindex.php?pg=5340028&nid=3402233

Szebi kiegészítése:
A fogoly visszatelepítéssel nem csak az a gond, hogy az élőhely nem megfelelő. Magával a kihelyezéssel is gond van, ill. volt. Hiába alacsony a dúvad létszám, hiába vannak vegyszermentesen kezelve a táblaszegélyek és hiába van vetve sokféle növény a vadföldekre. Több csapat foglyot kell kiengedni különböző helyekre a területen. A kiengedés helyén mindennek meg kell lennie, amire a fogolynak szüksége van. Először egy nagyobb ketrecbe kell kihelyezni a foglyokat, és fontos, hogy legyen egy idősebb egyed velük, aki figyel rájuk, akiben megbíznak. Először a ketrecben vannak, majd néhány nap múlva ha 2-3 foglyot ki kell engedni, majd 3 nap múlva még 3at és így tovább. Az a lényeg, hogy az idősebb fogoly a "főnök" utoljára kerüljön ki. Így megszokják a helyet, egymás hangját és nem fordul az elő ami korábban megtörtént, hogy 3 nap alatt a különböző helyeken kiengedett foglyok egy helyre gyűlnek össze a területen. Értelmetlen csak egy csapat foglyot kihelyezni egy olyan területre ahol eddig nem volt fogoly, mert következő tavasszal nem tudnak maguknak párt választani.
A cikk elég jó, de szerintem nem minden van teljesen úgy ahogy írta a szerző, vagy csak vmit félreértelmeztem.
Az elő dolog, hogy takarmánykeveréket ír egy területre, pedig hansúlyozza a táblaszegélyek fontosságát, illetve azt, hogy 10-30 métert használ a mezőgazdasági kultúrák szélén. Szegényes tudásom szerint, jobb, ha a vadföldet mozaikosan felosztjuk, és minden sokszögbe különböző növényt vetünk. Ugyanis így érhető el több táblaszegély. A nagytábla mindegy, hogy takarmánykeverék vagy sem, akkor sem fogja fészkelésre, táplálkozásra használni, a belsőbb részeket, csak azt a max 30 méteres szegélyt.
A másik ami furcsa volt, hogy a sövényt ajánlja, a fatelepítés helyett avval magyarázva, hogy így a ragadozó madaraknak nem lesz beszállófájuk. És hogy a fácán fogoly, őz is élelmet, búvóhelyet talál magának benne. Ha nincs fa, a fácán hova gallyaz fel?
A harmadik, hogy ha már fásítás, és gyümölcsfát is teszünk a fák közé ami teljesen jó dolog, hisz ha a seregélyek meg nem eszik idő előtt a termést akkor az érett gyümölcs a fölre hullva plusz táplálékot nyúlt a vadnak, akkor minek írja, hogy a gazdának plusz jövedelme származhat belőle? Ez majdnem olyan, mint amikor nagyvadas területen a lábon álló kukoricát letörik és eladják, majd abból a pénzből vesznek takarmányt.
Ez az én meglátásom, lehet, hogy tévedek.

(Girgesz:  a növénykeverékeket a bogárteleltetőkhöz, szegélyekhez ajánlja. Így nem gyom,hanem kultúrnövény adja a szegélyt.
A bokrok közé pedig valóban kell egy-egy fa az általad felvetett probléma miatt-de a bokrok inkább a több takarás miatt kellenek. A fogoly élőhelyén kell lennie bokornak,ami alá behúzódik.
A gyümölcsfát én úgy értelmeztem,hogy egy részét kint kell hagyni a termésnek...)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Viktor
Vendég
« Új üzenet #5 Dátum: 2008. április 15. - 17:04:05 »

Nagyon jó cikkek Gergő! Nagyon jók! Éljen
Naplózva
St.Girgesz
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #6 Dátum: 2008. április 15. - 18:10:59 »

Nagyon jó cikkek Gergő! Nagyon jók! Éljen
Köszönöm!Igyekszem legalább szinten tartani az elméleti tudásom-amíg lehetőség nem lesz gyakorlatba is átültetni azt.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Zsömbi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 113


« Új üzenet #7 Dátum: 2008. április 21. - 20:21:26 »

Girgesz!
Fogoly projekt hogy áll?Még csak az előkészületeknél tartasz?Nagyon kíváncsi vagyok, milyen eredménnyel jár majd a kihelyezésük ha eljön az ideje. Nagyon jó lenne ha sikerrel járnál a foglyok terén. Wave
Naplózva
St.Girgesz
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #8 Dátum: 2008. április 22. - 09:58:09 »

Girgesz!
Fogoly projekt hogy áll?Még csak az előkészületeknél tartasz?Nagyon kíváncsi vagyok, milyen eredménnyel jár majd a kihelyezésük ha eljön az ideje. Nagyon jó lenne ha sikerrel járnál a foglyok terén. Wave

Szia!

Sajnos egyenlőre el kellett vetnem az ötletet több,az dolog miatt is:
- a helyi vt-ből kevesen áltak az ötlet mellé, így saját erőből nem tudnék egyszerre több csapatot kitelepíteni.
- szintén a helyi vt. teljesen elhatárolódik az új tagok felvételétől(így én sem kerülhetek be). Ez még hagyján,csakhogy egy-két vt tag oldaláról már spekulációkról hallottam vissza-ha sikeres a visszatelepítés,akkor ők folytatják,aztán vadásztatnának rajta.
- rosszul kelt a célra szánt gabonaföldön a vetés, emiatt kicsit még csúsztatom a tervet.

Véglegesen nem vetettem el az ötletet, de egyenlőre még nem vágok bele teljes erővel,holott nagyon szeretnék.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #9 Dátum: 2008. április 22. - 10:29:41 »

Szia Gergő!
Ha a Vt. így áll hozzá, én se szívesen vágnék bele a munkákba, csak akkor, ha finanszíroznák az összes kiadást és én csak a munkámat, hozzáértésemet adnám.
Naplózva
St.Girgesz
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #10 Dátum: 2008. április 22. - 12:09:49 »

Szia Gergő!
Ha a Vt. így áll hozzá, én se szívesen vágnék bele a munkákba, csak akkor, ha finanszíroznák az összes kiadást és én csak a munkámat, hozzáértésemet adnám.

Hát ez a legfőbb ok. Én szeretnék valamit tenni a fogolyvisszatelepítés ügyében, mert nagyon szeretem ezt az igazi vadmadarat,de hogy fizessek be min. 30-40 madárra, ha a predátorok alacsony szinten tartása más kezében van(és nem vagyok benne biztos, hogy rendesen végeznék), ha a későbbiekben más aratná le a munkám gyümölcsét, ha köszönet helyett elutasítás a válasz, stb. ... Kicsit várok,hátha javul a helyzet,de most nem érné meg belevágni. Pedig a környezeti adottságok azon a részen kiválóak lennének!- a falu környékén itt költött a legtovább is éinnét tűnt el utoljára a fogoly, és azóta sokat javultak a feltételek.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #11 Dátum: 2008. április 22. - 12:19:38 »

Pedig a fogoly valóban megérdemelne ennyit. Igen
Naplózva
St.Girgesz
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #12 Dátum: 2008. április 22. - 12:40:52 »

Pedig a fogoly valóban megérdemelne ennyit. Igen
Még többet is. Sajnos miattunk tűnt el erről a környékről(is), emiatt a mi felelősségünk vissza is telepíteni. Ráadásul a földterület említett része szinte mind a helyi vadászoké. Szóval a saját érdekük is lenne,de főleg az idősebbek valami miatt nagyon ellenkeznek vagyis inkább fölöslegesnek tartják az egészet.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #13 Dátum: 2008. április 22. - 12:47:06 »

Pedig a fogoly valóban megérdemelne ennyit. Igen
Még többet is. Sajnos miattunk tűnt el erről a környékről(is), emiatt a mi felelősségünk vissza is telepíteni. Ráadásul a földterület említett része szinte mind a helyi vadászoké. Szóval a saját érdekük is lenne,de főleg az idősebbek valami miatt nagyon ellenkeznek vagyis inkább fölöslegesnek tartják az egészet.

Ez érdekes. Pedig pont nekik kellene nosztalgiájuknak lennie a fogoly iránt.
Nekem még volt benne részem egyszer-kétszer Nagykátán, de onnan is eltünt, szinte teljesen.
Naplózva
Fredi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 533


« Új üzenet #14 Dátum: 2008. április 22. - 13:07:41 »

Egyszer egy masik forumon feltettem a kerdest: tud-e valaki arrol mi lett a sorsa a Kanadabol hazatelepitett foglyoknak. Nem kaptam semmi valaszt, pedig gondolom van forumozo Abadszalok kornyekerol.
A Nimrodban olvastam annak idejen, hogy hosszabb ideig ketrecekben tartottak oket.
Azt is tudom, hogy Fulop Miska par evben tojasokat is vitt Abadszalokra.
Az itteni foglyok sokkal edzettebbek, sokkal viszontagsagosabb idojarasi korulmenyek kozott is jelentos a termeszetes szaporulat.

Egyebkent a magyar kivandorlok altal idetelepitett foglyok ugy elszaporodtak, hogy kb 3000 km-es savban megtalalhatok, hol tobb - hol kevesebb.
Ami az erdekes, hogy ahol a legelterjedtebb ott tobb szaz hektaros egybefuggo tablak vannak  (Saskatchewan, Alberta es Manitoba nyugati resze)
Naplózva
Oldalak: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 59   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: