Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 90   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Pálinkás jó reggelt!  (Megtekintve 225770 alkalommal)
optica2
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 318



« Új üzenet #120 Dátum: 2011. Július 09. - 15:19:12 »

Testvéreim az Úrban!
Ha a cefre kifórt, akkor le kell fújtani és akár másfél év múlva is ki lehet főzni. A cefrébe ne tegyetek élesztőt, fakérget,  háncsot jaaaaj Isten elleni vétek! Nagybátyám 32 évig volt szeszfőzdés higgyetek nékem. Igen Piál Emelem

Udv!

Osztom a nezetedet. Ha elesztot hasznalsz,folosleges a cefre. Az elesztotol meg a kukorica szar is kiforr.


Romaniaban regebben lehetett rez palinkafozot venni,nem is rossz aron.  Emelem
Naplózva
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #121 Dátum: 2011. Július 09. - 16:26:54 »

Üdv ! Nálunk is volt a családban szezfőzdés . Amibe cukrot és élesztőt teszünk az csak alkohol és nem pálinka .  Igen
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16605



« Új üzenet #122 Dátum: 2011. Július 09. - 17:30:11 »

A fajélesztő és a pektinbontó nem ördögtől való dolog.
Nagyjából az "ahogy sikerült" és a standard minőség közti választóvonal...
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9996



« Új üzenet #123 Dátum: 2011. Július 09. - 19:13:31 »

Testvéreim az Úrban!
Ha a cefre kifórt, akkor le kell fújtani és akár másfél év múlva is ki lehet főzni.

Kifőzni kilehet.
Más kérdés, hogy mi lesz belőle.

Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9996



« Új üzenet #124 Dátum: 2011. Július 09. - 19:29:47 »


Osztom a nezetedet. Ha elesztot hasznalsz,folosleges a cefre. Az elesztotol meg a kukorica szar is kiforr.


Csak az forr ki, amiben cukor van, az élesztőgombák csak a cukrot képesek lebontani. A kukoricaszár zömmel cellulóz.

Gyerekek, fogadjátok már el, hogy abból a régivágású cefrézésből, amikor egy kert sarkába kicsapunk egy vashordót, aztán ami gyümölcs kukacosan, féléretten, viharverten félrohadtan lepotyog azt beledobjuk, nyár végén letakarjuk, karácsony előtt meg elvisszük a főzdébe, abból nem lesz jóízű pálinka.

Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #125 Dátum: 2011. Július 09. - 19:46:25 »

Elfogadjuk  Taps  A Pálinka törvényben leírják , semmit nem lehet hozzá adni ! Illetve lehet , de az már nem pálinka .
Egy szabvány akkor ér valamit , ha be is van tartva . Szerintem .   Wave
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16605



« Új üzenet #126 Dátum: 2011. Július 09. - 20:45:43 »

Elfogadjuk  Taps  A Pálinka törvényben leírják , semmit nem lehet hozzá adni ! Illetve lehet , de az már nem pálinka .
Egy szabvány akkor ér valamit , ha be is van tartva . Szerintem .   Wave
Az alant sorolt dolgok ebbe a "semmibe" nem tartoznak bele. Valóban nem lehet cukrot, aromát tenni bele, de sem a pektinbontó, sem a fajélesztő nem megy át a pálinkába, a tökéletes forrást segítik csak. Szvsz. jobb a hozzáadott fajélesztő mintha mindenféle vadélesztők tönkrevágják a cefrét.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #127 Dátum: 2011. Július 09. - 21:51:42 »

Akkor nyugodtan meglehet inni 1litert és nem fáj az ember feje másnap ?  Stoel  Röhög Röhög Röhög
Valamelyik nap éppen a pálinkáról volt szó a tv-ben ott azt mondták : a pálinka ünnepi ital !
Drága jó nagyapám akkor minden nap ünnepelt  Igen  Taps Taps Táncol Táncol
Egyszer sem láttam , hogy megártott volna neki  Igen
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9996



« Új üzenet #128 Dátum: 2011. Július 09. - 23:48:40 »

Elfogadjuk  Taps  A Pálinka törvényben leírják , semmit nem lehet hozzá adni ! Illetve lehet , de az már nem pálinka .

Pontosan így van, ahogy Boar írta. Nem kardoskodtam én amellett, hogy bárki is aromával szórakozzon, vagy cukrozzon. A törvény szerint nem szabad. Meggyőződésem, hogy utóbbi (mármint némi mértékletes cukorszirupos állagjavítás) sokkal inkább  jól felfogott költségvetési érdekből tiltódik, mintsem a pálinka minőségvédelme érdekében. De mindegy, ne keressük az okokat, vegyük tudomásul, hogy ezt dobta a gép.

Azt viszont tapasztalatból tudom, hogy egy 5-6 %-os cefre nem áll el másfél évig, sőt fél évig sem minőségromlás nélkül, akárhogyan fojtogatod is. Meg lehet próbálni borral, hígíts vissza egy 11,5-ös asztali bort desztillált vízzel a fele szeszfokra, aztán tárold szobahőmérsékleten ledugózva csak egy hónapig, majd próbáld meginni. Ez pedig egy többször fejtett, tisztított, szűrt, kénnel (vagy kénessavval), széndioxiddal kezelt anyag, ellentétben a vegyileg kezeletlen cefrével, amiben benne van a gyümölcshússal, héjjal együtt ezerféle éhes apróság, ami meg még nincs benne, az a hordó körül repkedve várja a bejutás lehetőségét.
Nem tudom, ismered-e a Portóit? A portugál hajósok találták ki, mivel a hosszú hajóúton a boruk rendszeresen megromlott, pedig ezek a mediterrán borok azért nem az alacsony szeszfokról híresek. Borpárlattal felnyomták a hagyományos bor szeszfokát, aztán semmi baj nem volt vele. Igaz, így már nem klasszikus bor, inkább likőrbornak mondható, de elállt. Minél kisebb a szeszfok, minél alacsonyabb a savtartalom, annál kevésbé tartható el bármilyen szeszes ital. "Megnyúlósodik", megecetesedik, némi biológiai segédlettel beleköltözik a Technokol rapid, aztán lesz belőle olyan velőtrázóan borzalmas párlat, hogy  tényleg guggolva megy el a pinceablak előtt mindenki, akit egyszer korábban pálinkakóstolásra már behívtak.
 
   
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
optica2
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 318



« Új üzenet #129 Dátum: 2011. Július 10. - 00:01:14 »

Milyen hely az ahol a cefrenek,palinkanak eselye van evekig?  Stoel

Mifelenk,mire lefott,rendszerint el is fogyott.
Naplózva
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #130 Dátum: 2011. Július 10. - 00:10:17 »

Mifelenk,mire lefott,rendszerint el is fogyott.
Ördög Vigyorog Vigyorog Vigyorog OOO
Naplózva
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9996



« Új üzenet #131 Dátum: 2011. Július 10. - 00:14:16 »

Milyen hely az ahol a cefrenek,palinkanak eselye van evekig?  Stoel

Mifelenk,mire lefott,rendszerint el is fogyott.

Pedig legalább fél évig érdemes érlelni. Olyan illat és ízaromák bukkannak elő belőle, hogy csoda.
Selymesebbé válik, lekerekednek a szögletes sarkok, a tolakodó alkoholszag helyét a gyümölcsösség veszi át.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Vinczelehel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 761


« Új üzenet #132 Dátum: 2011. Július 10. - 11:50:18 »

  Igazad  van  Lajos !  Nállunk  még  ma  is  a legnagyobb  értéke  az  eperfa hordóban  érlelt  besztercei  szilvából  főtt  pálinkának van  ami  legalább  fél  évet  ért a  hordóban  és  jellegzetes  sárga  szint  és  gyümölcsös  ízt  kap.

   Üdv  lehel
Naplózva

Erdész  vadász  üdvözlettel    Lehel
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2661


« Új üzenet #133 Dátum: 2011. Július 10. - 14:56:56 »

  Igazad  van  Lajos !  Nállunk  még  ma  is  a legnagyobb  értéke  az  eperfa hordóban  érlelt  besztercei  szilvából  főtt  pálinkának van  ami  legalább  fél  évet  ért a  hordóban  és  jellegzetes  sárga  szint  és  gyümölcsös  ízt  kap.

   Üdv  lehel

Igaz Igaz, mintha csak magam mondtam vola!!!! Persze azért kimagozva Kacsint Igen Wave Emelem
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
optica2
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 318



« Új üzenet #134 Dátum: 2011. Július 10. - 15:02:58 »

Hja. Emlekeimben el meg a jo Szatmari sziva ize.
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 90   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: