Kriszta
|
|
« Új üzenet #630 Dátum: 2008. Május 22. - 14:42:03 » |
|
szerintem egy jó kaját bármiben meg lehet főzni. nem az edénytől lesz jó íze az ételnek, hanem attól, amit beletesznek.
Ezen senki sem vitatkozott. DE: bogracsgulyas NEM keszul fazekban, rablohus teflonnos sutoben es meg folytathatnam.... bográcsgulyást simán meg lehet főzni fazékban is. rablóhús már csak azért sem készülhet teflonos edényben, mert azt grillezni kell, és amíg a bogrács öble helyettesíthető egy fazék öblével, addig a grillrács helyett még nem találtak ki mást. ez kb annyira értelmetlen vita, minthogy gázt vagy fát tegyünk a bogrács alá, mert ugye a fa mégiscsak hagyományosabb. szüttyögtem már cserépedénnyel. nem éri meg a fáradtságot, annyira nem különbözik (sőt, semennyire nem különbözik) ízben. érdekes, meg jól néz ki, meg izgalmas nézegetni, ha egy évben egyszer veszi elő az ember, vagy kétszer.
|
|
|
Naplózva
|
...akié a gép, azé az ember...
|
|
|
Sabbati
|
|
« Új üzenet #631 Dátum: 2008. Május 22. - 14:48:21 » |
|
"szüttyögtem már cserépedénnyel. nem éri meg a fáradtságot,"
Hmmmm....Kriszti szubjektív vagy picit. Anno az én étlapomon egy oldalt foglalt el a cserépedényben és vaslábasban készült ételek felsorolása. A bográcsgulyás valóban elkészíthető akár wokban is, csak nem olyan lesz, nem olyan az íze.
Erre mondta Hofi, mikor a szemébe kellett injekciót adni, hogy "oda hátra nem lehetne?" 'Dehogynem-válaszolták-, csak az már nem a szemészet, hanem az urológia..." A vendég kínai szakácsot fel kellett locsolni, mikor azt látta, hogy serpenyőben készítem a kínai csirkét.Mert az nem wok, tehát a kaja sem kínai. Ja, gulyásleves van Maggi porból is...
|
|
|
Naplózva
|
"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
|
|
|
Fredi
|
|
« Új üzenet #632 Dátum: 2008. Május 22. - 14:51:22 » |
|
Fredi! Nem mondod, hogy megbántódtál...??? Természetesen jó, hogy mondtad, mert Én pölö nem tudtam, hogy cserépedényben szokás főzni a pincepörit. Lehet alul művelt vagyok a témában, de most már ezt is tudom hála Neked! [/quote] En nem szakacskonyvekbol szerzett vagy masolt tapasztalatokbol, hanem falusi gyerekkent a konyhaban kotnyeleskedo, parasztasszonyoktol disznooleskor, szuretkor vagy hegyimunkak kozben fozott szokasokbol valamint a kesobbiekben belekostolva a nagykonyhai (550 fos "vacsora"/vadaszbal) tapasztalatokbol beszelek. Hagyomanyos etelek elkeszitesehez (mivel itt nem beszerezhetok) magyarhonbol hoztam kulonbozo edenyeket igy cserep bogracsot is amit egy fazekessal csinaltattam zalaban. A szolohegyi munkak soran ilyenben szoktak kesziteni a pinceporkoltet es a "hegyi" gulyast is. Hagyomanyosan csereptanyerbol fakanallal ettunk. Fakanalam meg most is van.(fabol keszult evokanal) Talan onnan ered a kolonbozo tapasztalat, hogy en "kicsit korabban" 40-50 evvel ezelott, a meg "hagyomanyos modon keszitett" "falusi" (paraszt) etelekrol beszelek es nem latom ertelmet az "akkor ugy kezdem: vegyel fakanalat, fokhagymazuzot" stilusu vitaknak.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #633 Dátum: 2008. Május 22. - 14:51:35 » |
|
szerintem egy jó kaját bármiben meg lehet főzni. nem az edénytől lesz jó íze az ételnek, hanem attól, amit beletesznek.
Ezen senki sem vitatkozott. DE: bogracsgulyas NEM keszul fazekban, rablohus teflonnos sutoben es meg folytathatnam.... bográcsgulyást simán meg lehet főzni fazékban is. rablóhús már csak azért sem készülhet teflonos edényben, mert azt grillezni kell, és amíg a bogrács öble helyettesíthető egy fazék öblével, addig a grillrács helyett még nem találtak ki mást. ez kb annyira értelmetlen vita, minthogy gázt vagy fát tegyünk a bogrács alá, mert ugye a fa mégiscsak hagyományosabb. szüttyögtem már cserépedénnyel. nem éri meg a fáradtságot, annyira nem különbözik (sőt, semennyire nem különbözik) ízben. érdekes, meg jól néz ki, meg izgalmas nézegetni, ha egy évben egyszer veszi elő az ember, vagy kétszer. Én még nem főztem bográcsban pörköltet, de szerintem nem is a cserép adja az étel más ízét, hanem az elkészítés módja. Egy cserépedényben lassan tudsz csak főzni, különben elpattan-főleg a régiek-, ezért az étel is másként fő meg. Tipikus példa erre a sólet. Lehet sütőben is készíteni finomat, előáztatott csülökből és egy kiló babból, de az igaz 2-3 kilónyi babból, egész csülökből, cserépben, kemencében(vagy a legkisebb lángon sütőben) 14-20 óra alatt átérlelve. Szerintem ez lehet inkább, ami a pincepörkölt jellegét is adja. És szerintem Frédi is ezért emelte ki a cserépedényt.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Kriszta
|
|
« Új üzenet #634 Dátum: 2008. Május 22. - 14:55:36 » |
|
"szüttyögtem már cserépedénnyel. nem éri meg a fáradtságot,"
Hmmmm....Kriszti szubjektív vagy picit. Anno az én étlapomon egy oldalt foglalt el a cserépedényben és vaslábasban készült ételek felsorolása. A bográcsgulyás valóban elkészíthető akár wokban is, csak nem olyan lesz, nem olyan az íze.
Erre mondta Hofi, mikor a szemébe kellett injekciót adni, hogy "oda hátra nem lehetne?" 'Dehogynem-válaszolták-, csak az már nem a szemészet, hanem az urológia..." A vendég kínai szakácsot fel kellett locsolni, mikor azt látta, hogy serpenyőben készítem a kínai csirkét.Mert az nem wok, tehát a kaja sem kínai. Ja, gulyásleves van Maggi porból is...
sose hittem volna, hogy ekkora vihart fog kavarni az, ha egy receptből kimarad, miben is készítse az ember... : azt hiszem, mást tartunk szem előtt. én inkább praktikus és amatőr szakács vagyok, bár ennek ellenére nem szeretem a zacskósleveseket, meg a műkajákat. de ha arról van szó, én megfőzöm a chillisbabot wokban is akár, meg vaslábasban is. és inkább arra ügyelek, hogy ne húskonzervet tegyek bele, hanem füstölt csülköt. és sose tennék alá olívaolajat, bármennyire egészséges. >
|
|
|
Naplózva
|
...akié a gép, azé az ember...
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #635 Dátum: 2008. Május 22. - 15:00:24 » |
|
Fredi! Nem mondod, hogy megbántódtál...??? Természetesen jó, hogy mondtad, mert Én pölö nem tudtam, hogy cserépedényben szokás főzni a pincepörit. Lehet alul művelt vagyok a témában, de most már ezt is tudom hála Neked! En nem szakacskonyvekbol szerzett vagy masolt tapasztalatokbol, hanem falusi gyerekkent a konyhaban kotnyeleskedo, parasztasszonyoktol disznooleskor, szuretkor vagy hegyimunkak kozben fozott szokasokbol valamint a kesobbiekben belekostolva a nagykonyhai (550 fos "vacsora"/vadaszbal) tapasztalatokbol beszelek. Hagyomanyos etelek elkeszitesehez (mivel itt nem beszerezhetok) magyarhonbol hoztam kulonbozo edenyeket igy cserep bogracsot is amit egy fazekessal csinaltattam zalaban. A szolohegyi munkak soran ilyenben szoktak kesziteni a pinceporkoltet es a "hegyi" gulyast is. Hagyomanyosan csereptanyerbol fakanallal ettunk. Fakanalam meg most is van.(fabol keszult evokanal) Talan onnan ered a kolonbozo tapasztalat, hogy en "kicsit korabban" 40-50 evvel ezelott, a meg "hagyomanyos modon keszitett" "falusi" (paraszt) etelekrol beszelek es nem latom ertelmet az "akkor ugy kezdem: vegyel fakanalat, fokhagymazuzot" stilusu vitaknak. [/quote] Kedves Fredi! Azt azért neked is be kell látnod, hogy nem lehet minden hagyományos étel receptjét azzal kezdeni,hogy miben kell megfőzni. Ettől függetlenül -mint lejjebb is láthatod-, megkövettelek, mert igazad van és mert valóban sokan nem tudják már, hogy miben is kell főzni az ilyen "pince" ételeket. Ezért nem értem, hogy miért sértődtél meg és miért gondoltad, hogy én vitatkozni szeretnék ezen. Igazad van: mikor valaki hagyományos ételt akar főzni, hagyományos módon,akkor bizony a pincepörköltet (én hallottam csülkös bablevesről is cserépedényben) cserépedényben kell megfőzni. De akkor rá is kell szánni az időt, mert mint a korábbi hsz-omban írtam, úgy lassabb is. De megéri az élvezetért! És még egy szép hagyományt is ápol az ember közben,mert nekem ez már sajnos hagyomány és nem a hétköznapi élet része.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Kriszta
|
|
« Új üzenet #636 Dátum: 2008. Május 22. - 15:01:47 » |
|
Én még nem főztem bográcsban pörköltet, de szerintem nem is a cserép adja az étel más ízét, hanem az elkészítés módja. Egy cserépedényben lassan tudsz csak főzni, különben elpattan-főleg a régiek-, ezért az étel is másként fő meg. Tipikus példa erre a sólet. Lehet sütőben is készíteni finomat, előáztatott csülökből és egy kiló babból, de az igaz 2-3 kilónyi babból, egész csülökből, cserépben, kemencében(vagy a legkisebb lángon sütőben) 14-20 óra alatt átérlelve. Szerintem ez lehet inkább, ami a pincepörkölt jellegét is adja. És szerintem Frédi is ezért emelte ki a cserépedényt.
épp a hétvégén ettünk olyan pörköltet, amiről senki nem mondta volna meg, hogy lábasban, gázon főtt. nyilván a régi életmód eszközeit lehetett csak felhasználni régen a főzéshez. nem volt tűzhely, volt helyette kemence. én inkább ezekben látok óriási különbségeket. a kemencében egyészen máshogyan sül minden, mint a sütőben. elég, ha csak a kenyérre gondolunk.
|
|
|
Naplózva
|
...akié a gép, azé az ember...
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #637 Dátum: 2008. Május 23. - 10:46:44 » |
|
Mai hármas(még mindig Kiskunság):
Tejfölös törpeharcsa diszkoszban Kecskeméti gulyásleves töpörtyűs pogácsával Sztrapacska
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
P.Zoli
Vendég
|
|
« Új üzenet #638 Dátum: 2008. Május 23. - 10:49:58 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Kriszta
|
|
« Új üzenet #639 Dátum: 2008. Május 23. - 11:20:33 » |
|
sztrapacska
|
|
|
Naplózva
|
...akié a gép, azé az ember...
|
|
|
P.Zoli
Vendég
|
|
« Új üzenet #640 Dátum: 2008. Május 23. - 11:27:32 » |
|
sztrapacska
Szia Kriszti! Sejtettem, hogy nem marad annyiban a dolog.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #641 Dátum: 2008. Május 23. - 11:31:09 » |
|
Van aki ellenkezzen Steve helyett mi?
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Kriszta
|
|
« Új üzenet #642 Dátum: 2008. Május 23. - 11:44:24 » |
|
a másik kettőhöz nem érzek vonzódást. meg aztán tényleg, azt hiszem, steve most nem ér rá. úgyhogy itt vagyok én helyette fenyegetésnek.
|
|
|
Naplózva
|
...akié a gép, azé az ember...
|
|
|
Horrido
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 7949
Generalbakter
|
|
« Új üzenet #643 Dátum: 2008. Május 23. - 11:46:43 » |
|
Harcsa tejfölben diszkoszban. Mi az a diszkosz, mármint itt a kulinaritás témában. :-\
|
|
|
Naplózva
|
A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
|
|
|
Csk777
|
|
« Új üzenet #644 Dátum: 2008. Május 23. - 11:49:45 » |
|
Kecskeméti gulyásleves töpörtyűs pogácsával Ez az eledel is kapjon voksot. Télleg: mi a diszkosz (itt)?
|
|
|
Naplózva
|
Ha örökké a lábam elé nézek, előbb-utóbb beverem a fejem.
|
|
|
|