Forma4
|
|
« Új üzenet #5820 Dátum: 2012. Február 29. - 09:28:08 » |
|
A pirított máj és resztelt máj közti különbség
Az előzőben van paprika és zaftos (hagyma+paprika+bors+majoránna+só), a másik ((hagyma+bors+fokhagyma..esetleg majoránna+só) paprika nélkül készül és szárazabb.
A köznépi hagyományokban, viszont elég sokszor (nálunk is) a resztelt májat készítik, de mondják, resztelt-,pirított-,dinsztelt májnak
A resztelt és dinsztelt máj viszont azonos, csak itt-ott másként nevezik
|
|
|
Naplózva
|
A vadászvizsgám meg van,... nem azt jelenti, hogy vadász vagyok...csak a lehetőséget kaptam meg, hogy vadász...jó vadász válhassék belőlem !
...ha küzdesz, veszíthetsz...ha nem küzdesz, vesztettél !
|
|
|
Forma4
|
|
« Új üzenet #5821 Dátum: 2012. Február 29. - 09:30:48 » |
|
Valami ilyesmit követek el én is. Annyi különbséggel, hogy a hagymát a disztelés előtt megsózom egy kicsit, mert só nélkül édeskés lesz. A paprikát beleteszem ugyan a forró zsírba, de rögtön utána rá egy fél pohár víz, az ilyenkor bekövetkező sistergés nagyon gyorsan "szétcsapja" az üveges hagymát. Ja igen, és nem használok borsot, majorannát, egyébként az eljárás ugyanez.
Minden esetben sózzuk a hagymát dinsztelés alatt (én egyből annyit teszek, amennyi az egész ételbe kell), mivel hamarabb megfonnyad A májnál kerülöm, mert meg keményszik adott esetben...bár már próbáltam és nem volt gond...de biztos ami biztos..én a végén tálaláskor sózom
|
|
|
Naplózva
|
A vadászvizsgám meg van,... nem azt jelenti, hogy vadász vagyok...csak a lehetőséget kaptam meg, hogy vadász...jó vadász válhassék belőlem !
...ha küzdesz, veszíthetsz...ha nem küzdesz, vesztettél !
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9530
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #5822 Dátum: 2012. Február 29. - 09:33:09 » |
|
Minden esetben sózzuk a hagymát dinsztelés alatt (én egyből annyit teszek, amennyi az egész ételbe kell), mivel hamarabb megfonnyad A májnál kerülöm, mert meg keményszik adott esetben...bár már próbáltam és nem volt gond...de biztos ami biztos..én a végén tálaláskor sózom Én is minden esetben sózom a piruló hagymát, még sosem keménykedett meg a máj. A máj a túlsütéstől lesz kemény!!!! Van ismerős körben is, aki taplóra süti a májat. Sózás nélkül persze! Ehetetlen.
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Forma4
|
|
« Új üzenet #5823 Dátum: 2012. Február 29. - 09:33:33 » |
|
A pirított máj és resztelt máj közti különbség
Az előzőben van paprika és zaftos (hagyma+paprika+bors+majoránna+só), a másik ((hagyma+bors+fokhagyma..esetleg majoránna+só) paprika nélkül készül és szárazabb.
A köznépi hagyományokban, viszont elég sokszor (nálunk is) a resztelt májat készítik, de mondják, resztelt-,pirított-,dinsztelt májnak
A resztelt és dinsztelt máj viszont azonos, csak itt-ott másként nevezik
BOCSÁNAT...FORDÍTVA
|
|
|
Naplózva
|
A vadászvizsgám meg van,... nem azt jelenti, hogy vadász vagyok...csak a lehetőséget kaptam meg, hogy vadász...jó vadász válhassék belőlem !
...ha küzdesz, veszíthetsz...ha nem küzdesz, vesztettél !
|
|
|
Forma4
|
|
« Új üzenet #5824 Dátum: 2012. Február 29. - 09:35:39 » |
|
A máj a túlsütéstől lesz kemény!!!!
Ehetetlen.
Az valószínűleg így van...
|
|
|
Naplózva
|
A vadászvizsgám meg van,... nem azt jelenti, hogy vadász vagyok...csak a lehetőséget kaptam meg, hogy vadász...jó vadász válhassék belőlem !
...ha küzdesz, veszíthetsz...ha nem küzdesz, vesztettél !
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9530
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #5825 Dátum: 2012. Február 29. - 09:41:09 » |
|
Eb a tanúm rá, egyszer egy kisebb társasággal csukáztunk, összejött vagy másfél kg csukamáj, kitaláltuk süssük meg, úgy ahogy egyébként Eb leírta. Nos, jelentős tűzerővel kellett a serpenyőt védeni a túlsütést kívánók ellen! De sikerült, és mondhatom olyan finomat már régen ettem. És még a kőkeményre sütést kívánók is megnyalták a 10, vagyis akkor már csak 9 ujjukat.
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Forma4
|
|
« Új üzenet #5826 Dátum: 2012. Február 29. - 09:51:44 » |
|
Eb a tanúm rá, egyszer egy kisebb társasággal csukáztunk, összejött vagy másfél kg csukamáj, kitaláltuk süssük meg, úgy ahogy egyébként Eb leírta. Nos, jelentős tűzerővel kellett a serpenyőt védeni a túlsütést kívánók ellen! De sikerült, és mondhatom olyan finomat már régen ettem. És még a kőkeményre sütést kívánók is megnyalták a 10, vagyis akkor már csak 9 ujjukat. Menyhal máját próbáltátok már?...az még nem semmi
|
|
|
Naplózva
|
A vadászvizsgám meg van,... nem azt jelenti, hogy vadász vagyok...csak a lehetőséget kaptam meg, hogy vadász...jó vadász válhassék belőlem !
...ha küzdesz, veszíthetsz...ha nem küzdesz, vesztettél !
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9530
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #5827 Dátum: 2012. Február 29. - 10:08:51 » |
|
Menyhal máját próbáltátok már?...az még nem semmi Menyhal máj azonnal a kifogás után, hazaérve még éjjel fogyasztandó, zsíron átforgatva só,bors,parika fűszerezéssel, némi könnyű rosé öblögetéssel!
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #5828 Dátum: 2012. Február 29. - 10:43:42 » |
|
Friss kenyér, jó bor, barátok. Ez megint izlés és pofon kategória, de resztelt májhoz inkább sört tudok párosítani, annak ellenére, hogy egyébként a bor sokkal többre értékelem.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
S.Fox
Vendég
|
|
« Új üzenet #5829 Dátum: 2012. Február 29. - 10:46:23 » |
|
Ez megint izlés és pofon kategória, de resztelt májhoz inkább sört tudok párosítani, annak ellenére, hogy egyébként a bor sokkal többre értékelem.
Ittál már jó sört? Utána nem akarsz bort inni soha.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9530
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #5830 Dátum: 2012. Február 29. - 10:48:40 » |
|
Ittál már jó sört? Utána nem akarsz bort inni soha. Én ezt fordítva tudom! Egyszer iszol jó bort, aztán kidobod a söröd!
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
S.Fox
Vendég
|
|
« Új üzenet #5831 Dátum: 2012. Február 29. - 11:04:15 » |
|
Én ezt fordítva tudom!
Egyszer iszol jó bort, aztán kidobod a söröd!
akkor én még nem ittam jó bort
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #5832 Dátum: 2012. Február 29. - 11:31:06 » |
|
Ittál már jó sört? Utána nem akarsz bort inni soha. Fene tudja, de nekem a sör az sör. Nem tudok igazán különbséget tenni közöttük. Egyik egy kicsit keserűbb, a másikban van valami más, nekem meghatározhatatlan íz, de nem tudom eldönteni, hogy melyik jobb. Angliában, Dániában, Németországban is megkóstoltabb többfélét a nálunk nem elterjedt nevek közül, de nem találtam olyat, amire azt mondanám, hogy na, ez az etalon. A bor, meg a pálinka az más. Ott hatalmas különbségeket bírok érzékelni.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
S.Fox
Vendég
|
|
« Új üzenet #5833 Dátum: 2012. Február 29. - 11:37:41 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Sakac
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9923
|
|
« Új üzenet #5834 Dátum: 2012. Február 29. - 15:48:18 » |
|
Szóval ez resztelt máj Ledinsztelem, félre húzom, egy cseppet meghűl, bele a pirospaprika (ha forró a zsír megég és keserű lesz), elég sokat, de ne annyit, hogy kesernyésé váljon. Pont a paprika ami nem lesz keserű mert oldódik. Kemény és keserű a víztől, ill a sótól lesz. Kivétel a szárnyas máj mert azt menetközben is lehet sózni.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
|
|
|
|