Oldalak: 1 ... 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 [72] 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 ... 933   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Szarvasbika  (Megtekintve 1924113 alkalommal)
bbhunt
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3


« Új üzenet #1065 Dátum: 2009. Május 20. - 20:47:26 »

Értem. És akkor érdemes belevágni ebbe úgy, hogy veszek egy kürtöt esetleg Devanásat, és megtanulgatom innen onnan? Tehát nem lehetetlenség önállóan megtanulni?
Naplózva
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #1066 Dátum: 2009. Május 20. - 21:09:46 »

Értem. És akkor érdemes belevágni ebbe úgy, hogy veszek egy kürtöt esetleg Devanásat, és megtanulgatom innen onnan? Tehát nem lehetetlenség önállóan megtanulni?

Nem lehetetlenség, de a kürt használatát és a "jó időben jó hangot" hallatni dolgot a területen a "bikák közt" lehet jól elsajátítani.
Pontosabban a kürt használatát el tudod sajátítani pl. film alapján is, de hogy azt jó helyen, megfelelő időben és arra reagáló bikának tudod-e megszólaltatni, na ehhez kell kint lenni sokat, hogy tapasztalj.
Naplózva
jan
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2626



« Új üzenet #1067 Dátum: 2009. Május 21. - 11:59:38 »

Értem. És akkor érdemes belevágni ebbe úgy, hogy veszek egy kürtöt esetleg Devanásat, és megtanulgatom innen onnan? Tehát nem lehetetlenség önállóan megtanulni?

Nem lehetetlen, de az csak alapnak jó.
A többi pontosan úgy van ahogy Wetzlar írta, azt kell megtanulni hogy melyik hangot mikor érdemes hallatni, és ez külön tudomány. Főbőgésben előfordul, hogy nem túl jól sikerült hangra is bejön a bika, mert annyira el van borulva hogy nem érdeklik a részletek, de máskor egy roszul sikerült bőgéssel inkább elriasztod (sokszoros személyes tapasztalat Szomorú ). Bizonyos helyzetekben pedig inkább megéri tehénhanggal próbálkozni, mintsem bőgni.
Naplózva
Sziju
Vendég
« Új üzenet #1068 Dátum: 2009. Május 31. - 11:27:12 »

Szia Tonka!
TE hiszel a szakemberek becsületességében és a szarvas tenyésztés tisztaságában. A TE tapasztalatod ez, mert nem tapasztaltál visszásságot. Minden részletet azonban Te sem tudhatsz. Nem vegyelemezted a tápot, amit kapnak. Nem tudhatod, a doki milyen injekciót adott be. Ha a csirke, disznó, még a hal is, rendszeresen kap növekedési hormont a tápban, miért ne kaphatna egy kerti szarvasbika hormonkezelést: növekedési hormon, tesztoszteron, bármi? Bizonyítani csak úgy lehetne, ha független bizottság azonnal a helyszínen az elejtett bikát megvizsgálná laboratóriumi módszerekkel. Erre azonban nincs mód.

Én szoktam olyan gyógynövény készítményt ajánlani (ember bikáknak Ördög) amely fokozza a tesztoszteron receptorok számát a férfiaknál! Még hormon sincs benne, csak gyógynövény, de mégis fokozza a férfihormon termelését, és az az érdekessége, hogy ha nő vagy kisgyerek fogyasztja, akkor nekik nem lesz magasabb a hormonszintjük, mert nincs tesztoszteron receptoruk!!! Miért ne keverhetnék a táphoz az ehhez hasonlókat?  Vállat von

Ha egy magyar, középiskolás korú, országos szinten jól játszó kézilabda csapat tagjai már 20 évvel ezelőtt is havi rendszerességgel kaptak "vitamin injekciót", (amikor új dobozt bontott a doki, akkor látta a srác, hogy Nerolbolt kapnak), akkor miért ne lehetne igaz, hogy a bikákat is doppingolhatják kertben? Ha hormon kezelik a bikát, azt lehet táppal is, de injekcióval is. Nem kell naponta injekciózni. Heti, vagy havi 1 is elég lehet a dózistól függően, és a megfelelő időszakban. Ezt az mondta, aki saját kertjében szarvast is tenyészt. Mert ő benne van a szakmában, és neki elhiszem. Ő látja, mások mit érnek el,és mivel. Nem vitatom, hogy a tenyésztés-kiválogatás is fontos, és a jó táplálék, de az nem biztos hogy elég, ha a maximumot akarják kihozni. Össze lehet vetni az élsporttal... Rííí Lehet hogy itthon nem szokás doppingolni a bikákat, de az nem jelenti azt, hogy máshol nem csinálják.

Páll Endre cikke a Vadászlapban egyértelműen fogalmaz, hogy szerintük doppingolásról van szó. "Minden puskát forgató ember az első ránézésre láthatja, hogy az új, bolgár világrekord szarvasagancs nem a természet
produktuma, hanem a már sikerrel használt tápok, hormonok és serkentők eredménye … ugyanazokkal a jellemzőkkel bír, mint az új-zélandi ikertestvérei." Valamire csak alapozza ezt a véleményét.

A történet nem inkább arról szól, hogy miért vitatkozok én Veled kedves barátom, amikor nincs benne tapasztalatom, mert nem dolgoztam kertben, stb.  Igaz? Wave  Simi
Olyan emberek állítására építettem a véleményemet, akik ismerik a kulissza titkokat, nem saját tapasztalatra.
Tisztelem a szakmai tudásodat, szívesen tanulok Tőled, de nem kell, hogy mindenben egyetértsünk. Más információkra alapozzuk a véleményünket. Ahol kapitális bikákat kell "előállítani", ott szerintem semmi nem szent. Ha  pénzről van szó, vége a tiszta dolgoknak, és soha nem fogják bevallani nyilvánosan, mit csinálnak.
Naplózva
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #1069 Dátum: 2009. Május 31. - 12:06:33 »

Szervusz Judit!

Sajnos én is tudok pár visszáságról...érdekes dolgokat tudnék meselni Neked...de majd inkább privátban, nem adok ötleteket senkinek.

A bikákról és a tápról.

Hidd el kérlekszépen, térden állva kérlek  Bion, a takarmányt én kevertem a szarvasoknak. Én vettem meg hozzá a zabot, triticale-t, kukoricát, stb....Nem maradt volna titokban előttem bármifajta ügyeskedés. Ráadásul a tulajdonos volt, hogy hónapokig otthon se volt!

Különben ezekből a bikákból Nagy János is vett volna szívesen Bőszénfára....biztos látta ezen bikák genetikai értékét...

De ha nem hiszed, ne hidd. Majd egyszer talán úgy alakul az életed, hogy a saját szemeddel fogod tapasztalni ezeket, akkor majd elhiszed.  Kacsint

Naplózva
Sziju
Vendég
« Új üzenet #1070 Dátum: 2009. Május 31. - 12:30:01 »

Természetesen nem állítom, hogy Te keverted a takarmányba a doppingszert.  Ördög amúgy meg mekkora üzlet lenne?  Kacsint


Naplózva
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #1071 Dátum: 2009. Május 31. - 12:38:58 »

Azért a nőkben is van tesztoszteron receptor. Ha nem lenne, igen nagy bajok lennének. De ez itt  OffTopic
Viszont nem hiszem, hogy bikák agancstömegét csak hormonnal lehet növelni, vagy másféle keverékkel. Amelyik bikának olyan genetikai adottságai vannak, az egy kis plusz etetéssel el tudja érni az agancstömeg-növekedést. A bolgár bika viszont szerintem is valami "pumpáló" szert kaphatott.  Wave
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #1072 Dátum: 2009. Június 01. - 22:09:04 »

Szervusz Judit!

Azért még egy dolog elgondolkodtató a tesztoszteronnal kapcsolatban.

Amikor a bika építi agancsát, akkor nagyon alacsony a tesztoszteron szintje. A heréiben nincs spermiogenezis, nincsenek is benne ivarsejtek. Az agancsfelrakás vége felé nő a tesztoszterontermelés, ennek hatására is kezd el tisztítani a bika, csontosodik el agancsa.

Bár zárt térben (és alkalmanként szabad területen is) (sajnos) a nem rendes időben ivarzó ünők/tehenek miatt előfordul, hogy a barkás bika is bőg...mégse kezd el tisztítani...nyílván a napsütötte órák (a napi megvilágítás hossza) miatti melatonin termelés azért kordában tartja ezeket a folyamatokat.

Szóval számomra még elméletileg is kérdéses, hogy a tesztoszteron adagolás fokozná az agancstömeget az agancsfelrakás és nemi viselkedés megzavarása nélkül...

Másrészt ha ilyen "egyszerű" lenne, akkor minden kertben szaladgálnának a 14-16 kilós bikák....

Genetika nélkül nem megy!

Gondolj csak a Vogt féle bikára. Egy szezámpogácsával agyonetetett roppant vastagszárú, ámde egyik száron villás, igazából selejt bika, mégha agancstömege nagy is...

U.i.: Voltam Babaton is megnézni egy erdősítést, visszafelé kerültem egyet a görbelábúakkal, de ott sincs gomba.  :'(

Wave
Naplózva
forsterh
Vendég
« Új üzenet #1073 Dátum: 2009. Június 02. - 06:12:53 »

Szervusztok!

Nos nemigen akartam a témához hozzászólni, mert már régóta nem vadászom, de a gím az még most is töretlenül érdekel.
Olyan ismerősömmel beszélgettem, akinek volt lehetősége Új-Zélandon a valóságban a hathónapos ösztöndíjas kinnt tartózkodása alatt az újzélandi szarvas trófeanevelésébe beletekinteni.
Sok-sok farmot látogatott végig. A lényeget mindenhol próbálták eltitkolni előtte, de voltak dolgok, amik azért egy képzett genetikus elől nem eltagadhatók.
Nos az újzélandi farmer a hagyományos juhtenyésztéseik kapcsán kiváló a mai világ modern felfogásának megfelelő, kitünő állattenyésztési ismeretekre tett szert. Arra is rájött, hogy a szarvas ugyanazt a legelőt háromszor hatékonyabban hasznosítja, mint a szarvasmarha.
Első a törzsállomány genetikai kiválasztása. Magyarországról a mai napig is vásárolnak élő törzsanyagot. Három szempontot figyelnek a megvásárlandó gímbikákon.
1. A szárhossz minnél hosszabb legyen az adott korosztályban
2. A terpesztése az agancsnak minél nagyobb legyen
3. A rózsa körmérete minnél nagyobb legyen
Ezzel aztán azt is elmondtam, hogy a gím agancsában, mik azok területek, amik kimondottan a genetika által ellenőrzöttek.
A többi a körméretek és az ágak száma környezeti hatásra, etetéssel nagymértékben befolyásolható és teljesen a genetika által biztosított lehetőségek végső határáig kibontható.
Ehhez azonban olyan legelőn tartják a trófeanevelés érdekében tartott szarvast, melyet naponta legalább egyszer az agancsépítéséhez is szükséges feloldott ásványi anyagokat tartalmazó vizzel öntöznek. Az öntöző viz tápanyagokat tartalmazó receptúráját a mindenkori barkás agancs igényeinek megfelelően hetente változtatják. Az itató vályúban naponta 3 szor itatnak, oldott vitaminokat tartalmazó vízzel, melyben más anyagok is, a vitaminok felvételét gyorsító katalizátorok is jelen vannak. Az étkezés a legelőn igény szerint biztosított, de a napi kétszeres abraketetés alkalmával zsírban oldódó vitaminkeverékeket és esetenként hormonokat is (auxin) etetnek.
Vércseppkeresztezéssel az általuk összekutyult szarvasban benne van az amerikai maral is, mitől aztán a kifejlett bikák testömegsúlya nem eygszer eléri a 400 kg-t is. A nagy csontozatra aztán hatalmas 22-24 kg trófeasúlyú agancsot lehet gyártani.
A kész bikákat aztán vadászkertekbe szállítják ki, ahol az idegenek előtt történő megjelenésük valóban lenyűgözően hat.
Ezek csak azok a dolgok, amiket ismerősöm, saját eszével képes volt a helyszínen megtapasztalni, de a dolgok ennél lényegesebben bonyolultabbak és a receptúrát féltve őrzik az újzélandiak.
Nagyon pontos párosítási és apaállat teljesítményen nyugvó szelektálási gyakorlatot folytatnak. Minden kínosan pontosan le van dokumentálva.
A tesztoszteronnak csak a folyamatok megindításában van jelentősége, magának az agancsnak az építése alkalmával a tesztoszteron nincs jelen a bika szervezetében.

Itt egy csomó új zélandi bikát tudtok megnézni

Üdv. forsterh
Naplózva
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #1074 Dátum: 2009. Június 02. - 06:26:08 »

 Üdv Forsterh Wave

 Ha nem titok miért nem vadászik már?  A másik vajon ezek a bikák vissza helyezve a természetbe milyen agancs növekedést produkálnának ? Wave
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
forsterh
Vendég
« Új üzenet #1075 Dátum: 2009. Június 02. - 07:10:44 »

Üdv Forsterh Wave

 Ha nem titok miért nem vadászik már?  A másik vajon ezek a bikák vissza helyezve a természetbe milyen agancs növekedést produkálnának ? Wave

Szervusz!

Én már régóta nem azt találtam meg a vadászatban azt amit korábban még felleltem. Aztán nyűglődtem még pár évet, de rájöttem, hogy a múlt nem visszahozható a jövő pedig már nem az én  számomra épül.

Szerintem, ha ezeket a bikákat kihelyeznénk a szabad természeti körülményekbe akkor jó esetben csak az ottani élőhely által biztosított szintre tudnának a bikák beállni, de van egy olyan érzésem, hogy a minden féle tuningolásra kihegyezett szervezetük egy ilyen pórias kaja esetében eléggé magába roskadna, vagyis jelentősen kisebb trófeákat nevelnének. Mert a genetika is csak egy dolog, és az sem minden, mert azt a környezet tudja kibontani a lehetőségek függvényében.
Naplózva
Sziju
Vendég
« Új üzenet #1076 Dátum: 2009. Június 02. - 08:39:25 »

Valószínűleg a természetbe visszahelyezett bikák úgy járnának, mint az egyik elrabolt versenyló. Meghalnának a fűtől, lombtól, mert a szervezetük hozzászokott, hogy mindent készen kap.
Naplózva
Taser
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2149

"“ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”"


« Új üzenet #1077 Dátum: 2009. Június 02. - 11:19:23 »

Szia Anti

Lehet, hogy a bikákban nincs tesztoszteron, de volt bennem tegnap elég. Meg adrenalin is, amikor a lesfám alatt megállt az elveszett szarvasok tulajdonosa, hogy  elpanaszolja az ő  nagy búját és bánatát.  Türelmetlenül Mintegy húsz percben.Tette mindezt este fél kilenckor , úgy hogy közben járatta a motort  Tasli Ha volt is vad a környéken az észtvesztve menekült onnan, mivel elég magasan ültem ő pedig nem halkan beszélt. Fej a falba
Kb 20 perc után ment csak el, ezek után sejthető mennyire volt eredményes a vadászatom Woest

Üdv Forsteh.
 Ha csak ennyi az amit meg mertek mutatni  ( hiszen ebben semmi rossz vagy törvénytelen  nincs) már akkor sincs ezeknek a bikáknak semmi köze a "természetes " bikákhoz.
Kb mint a testépítés. Jó adottságú emberből táplálék kiegészitőkkel lehet egy jó közepes versenyző, ha azonban bajnok akar lenni akkor már ütősebb dolgok kellenek ( na azt nem mutogatják sehol és nem is beszélnek róla  )
Naplózva

A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem.
Nem gondolkodunk. Nincs mivel. Lövünk. Van mivel.
Bandi
Vendég
« Új üzenet #1078 Dátum: 2009. Június 02. - 11:34:54 »

"Első a törzsállomány genetikai kiválasztása. Magyarországról a mai napig is vásárolnak élő törzsanyagot."

Ekkora barmok is csak mi lehetünk...

Nem tudom ki hogy van vele,de nekem ez nagyon műanyag...Pont a vadászat számomra legfontosabb értékei maradnak ki belőle.
Naplózva
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #1079 Dátum: 2009. Június 02. - 17:54:57 »

Szervusztok!

Forsterh!

Írtál egy-két érdekes új dolgot!  Igen

Egyet viszont nem szabad elfeljeteni, hogy az új-zélandi szigeteken szabadon is él nem kevés szarvas. És nem abból a vitaminhiányos fajtákból valók ám! Igen kiválóak!
A jó genetika...Magyarországról!

Nekem különben a farmok kimagasló ezerágú bikái nem is tetszenek, de mint a biológia és az ember munkájának csodájára felnézek!
 
Egyszer beszélgettem két legnagyobb hazai dámállományunk egyikének gazdájával...Új-zéland kapcsán kérdeztem Tőle, hogy szerinte a dámban vannak -e olyan kiugró lehetőségek még, mint az Új-zélandra, Argentínába stb. szállított szarvasban!

Azt felete, hogy igen! Lehetőség szerint nem is adnak el élő állatot.

Íjász Úr!

Remélem nem hiszed, hogy én küldtem Rád a bősz tulajdonost?  ???

Beszélt aznap este mással is... Nyihi

Nem voltál egyedül "boldog"... Nyihi

Figyelj a krotáliára...

 Wave
Naplózva
Oldalak: 1 ... 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 [72] 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 ... 933   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: