Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 ... 365   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Jogszabályok  (Megtekintve 585945 alkalommal)
Viktor
Vendég
« Új üzenet #315 Dátum: 2008. Augusztus 27. - 15:18:02 »

A vadászlapbban van egy cikk a "Lőtt lábú törvény nyomában"
Bár jogász emberünk szépen érthetően írta le a dolgokat, kíváncsi lennék a véleményetekre????
Lehet, hogy vége lessz egyszercsak a borzongós fegyveügyi túlszabályozásnak??????


A cikk szerzője egy másik fórumon Nyikita néven van jelen. Jómagam nem tartanám még csak ízlésesnek sem itt kifejteni a véleményemet, mert nem mindenben egyezik a cikkíróéval.

A vadászati és fegyverjog kritizálható és kritizálandó fejlesztéséről lehet és kell vitázni. De nem ebben a topicban, mert itt a hatályos jogszabályokkal foglalkozunk.
Naplózva
Viktor
Vendég
« Új üzenet #316 Dátum: 2008. Augusztus 27. - 17:39:19 »

Kapszli kérdése:

Sziasztok!

Tegnap voltam a rendőrségen fegyver kiviteli engedélyt kérni amit 4500 forintért meg is fognak csinálni.(Persze az ügyintéző 30 napot mondott először.)
De most olvastam egy cikket, hogy a határon 3000 forintért azonnal megcsinálják.
Ha pedig van EU-s fegyverútleveled akkor pedig ingyen csinálják.
Igaz ez?


Hahó Cimbora!

Szerintem itt valamit alaposan félreértettek, félek, hogy a hatóságok is.

A fegyverrel kapcsolatos igazgatási szolgáltatási djakat az 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet tartalmazza. Ennek 1. számú melléklete szerint:
   
 "9. Lőfegyver, lőszer behozatali, kiviteli, átszállítási engedélyezése turista forgalomban fegyverenként  4 500
  - csak lőszer esetén 2 000
  Határvámhivatal igazolása 3 000"

Más 3.000-es tétel az államhatárhoz nem kapcsolódik a rendeletben.

Korm.rend. 48. § (4) bekezdés "Az Európai Unió valamely tagállamában lakóhellyel nem rendelkező személy a határvámhivatal 13. számú melléklet szerinti igazolása alapján jogosult lőfegyverét, a hozzá tartozó lőszerrel együtt vadászatra, sportlövő versenyre behozni, kivinni, illetve az ország területén átszállítani, ha a Magyar Köztársaság területén tartózkodás a 90 napot nem haladja meg."

A fentiekből az következik, hogy a határvámhivatal a KÜLFÖLDINEK ad ki ilyen igazolást és ennek a szolgátatási díja a 3.000- Ft. Ahhoz, hogy Te, magyar állampolgárként a fegyvert kividd, a rendőrségen kell engedélyeztetni (Korm.rend. 45. §). Ekkor viszont a 4.500 Ft-os tételt kell leróni. A kettőnek egymáshoz semmi köze.

Kiváncsi vagyok a cikkre, be tudnád linkelni?
   

   
Naplózva
Kapszli
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 759



« Új üzenet #317 Dátum: 2008. Augusztus 27. - 17:46:38 »

Fegyver-anomáliák


Kíváncsiak voltunk, hogyan történik napjainkban a fegyverek kivitelének intézése egy nem EU
tagállam határán. Meghívólevéllel a kezünkben felkerestük a lakóhelyünk szerint illetékes rendőrséget, ahol a kiviteli engedélyt fegyverenként 4500 forintért állították volna ki (1. változat). De a fegyver-kivitelt nem bíztuk a véletlenre, ezért megkérdeztük a röszkei vámhivatalt is, ahonnan levélben azt válaszolták, hogy a határon is ki lehet váltani a kiviteli engedélyt személyenként 3000 forintért, a puskák számától függetlenül (2. változat). Érkezésünkkor a vámtiszt megkérdezte, van-e EU-s fegyverútlevelünk, mert akkor nem kellene egyáltalán fizetni a kiviteli engedélyekért (3. változat), merthogy az EU polgárainak nem kell fizetni a fegyver-kivitelért, csak a magyaroknak (hurrá!).
Erre nem gondoltunk, s mivel nem voltak még „nemzetköziesítve” a fegyvertartási engedélyeink, ezért a 3 vadász 4 puskájának engedélyéért 12 ezer forintnyi okmánybélyeget nyalhattunk fel a kérelmekre. Kellemes meglepés, hogy ez a határspedíciónál is kapható, strandpapucs viszont nem... pedig Csekő Sanyiénak levált a talpa, úgy csattogott ide-oda a vámhivatalok között a papírokkal.
Külön érdekesség, hogy nem fegyverkiviteli, hanem behozatali engedélyt állítottak ki – mint megtudtuk ez az egyetlen formanyomtatvány, akár ki-, akár beléptetésről van szó –, amelynek birtokában a külföldi tartózkodásunk alatt a fegyvereink legálisan maradhattak volna - itthon...
A magyar oldalon 55 perces ügyintézési idővel végeztünk. Ezt persze Zsombornak köszönhettük, aki „lányos zavarában” kapásból átadta a vámosnak a röszkei vámhivatal által írt evelet + egy földtulajdonosi gyűlés jegyzőkönyvét. A vámos eltűzött a hivatal épületébe és hogy minden szabályosan történjen, az összes rendelkezést áttanulmányozott. Ez persze időbe tellett.
A pár száz méterre lévő szerb határon nem tudtak magyarul - igaz mi sem szerbül - de más EU-kompatibilis nyelvet se nagyon beszéltek. Újabb sarcként befizettettek velünk engedélyenként 1270 dinárt (3800 forint), de forintot nem fogadtak el, tehát váltani kellett - ügyintézés újabb 35 perc.
A puskákat viszont meg se nézték - visszafelé sem.
A vadászháznál aztán újabb meglepetés várt bennünket. Kiderült, hogy az előző nap érkezett társainknak semmit sem kellett fizetni a fegyverkivitelért – egyik határon sem… (4. változat?)

De itt a teljes cikk is:http://magazin.vadaszlap.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2250&Itemid=20
Igaz ez 2006-ban történt.
Naplózva

Üdv:Kapszli
Fredi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 533


« Új üzenet #318 Dátum: 2008. Augusztus 27. - 18:47:22 »

Tervezek egy hazalatogatast Januar elso napjaiban.
A Hegyeshelomi hatarallomas megszunese utan - mivel Becsbe (Schwechat) erkezem - most hol lehet a fegyver beviteli engedelyt lerendezni? Meghivo levelen kivul kell-e meg valami?
(Na termeszetesem puska, loszer, zarhato tok) Fegyver tarolasaval kapcsolatos, ram vonatkozo szabalyokrol esetleg...
Valaszt elore is koszonom.
Naplózva
Viktor
Vendég
« Új üzenet #319 Dátum: 2008. Augusztus 27. - 19:12:15 »

De a fegyver-kivitelt nem bíztuk a véletlenre, ezért megkérdeztük a röszkei vámhivatalt is, ahonnan levélben azt válaszolták, hogy a határon is ki lehet váltani a kiviteli engedélyt személyenként 3000 forintért, a puskák számától függetlenül (2. változat). Érkezésünkkor a vámtiszt megkérdezte, van-e EU-s fegyverútlevelünk, mert akkor nem kellene egyáltalán fizetni a kiviteli engedélyekért (3. változat), merthogy az EU polgárainak nem kell fizetni a fegyver-kivitelért, csak a magyaroknak (hurrá!).


Ennek semmilyen jogszabályi alapját sem találom. Eddig úgy néz ki, hogy teljességgel törvénysértő az egész.
Naplózva
Viktor
Vendég
« Új üzenet #320 Dátum: 2008. Augusztus 27. - 19:22:43 »

Tervezek egy hazalatogatast Januar elso napjaiban.
A Hegyeshelomi hatarallomas megszunese utan - mivel Becsbe (Schwechat) erkezem - most hol lehet a fegyver beviteli engedelyt lerendezni? Meghivo levelen kivul kell-e meg valami?
(Na termeszetesem puska, loszer, zarhato tok) Fegyver tarolasaval kapcsolatos, ram vonatkozo szabalyokrol esetleg...
Valaszt elore is koszonom.

Szia Frédi!

Sajnos nem tudom melyik a kijelölt állomás, de gyanítom, hogy Ferihegyen van. Javaslom, hogy a kérdést tedd fel a Segítsünk egymásnak! topicban is.

A fegyver- és vadászati jogszabályok – elméletben - Rád vonatkozó részei:

Vtv. (1996. évi LV törvény) 62. § (1) A magyarországi állandó lakóhellyel nem rendelkező tizennyolcadik életévét betöltött személy kérelemre akkor kaphat vadászati engedélyt, ha nem áll vadászati engedélyt visszavonó határozat hatálya alatt, továbbá rendelkezik:
a) bérvadászati szerződéssel vagy vendégvadászati meghívással;
b) vadászlőfegyver-, vagy ragadozó madár behozatali engedéllyel, vagy
c) állandó lakóhelyének joga szerint megkövetelt vadászlőfegyver-, vagy ragadozó madár tartási engedéllyel, továbbá
d) a vadászat során másnak okozott károk fedezetére szolgáló érvényes vadászati felelősségbiztosítással.
(2) A vadászati engedélyt a vadászati hatóság akkor állítja ki, ha a kérelmező az (1) bekezdés a) és d) pontja szerinti igazolásokat előzetesen bemutatja.

63. § (1) A vadászati engedély az abban megjelölt jogosult vadászterületén jogosít vadászatra.
(2) A vadászati engedélyt a vadászati hatóság legfeljebb egy évre állítja ki.
(3) A vadászati engedély kiadásakor a miniszter által rendeletben megállapított összegű díjat kell fizetni.
(4) A vadászati engedély kiállításának részletes szabályait a miniszter rendeletben állapítja meg.

Vhr. (79/2004. FVM rendelet) 52. § (1) A vadászati engedélyt a bérvadászati szerződés vagy a meghívólevél alapján a tervezett első vadászat helye szerint illetékes vadászati hatóság állítja ki.
(2) A vadászati engedéllyel rendelkező vadász vadászatának megkezdése előtt - a vadászati engedély kérelemben fel nem sorolt vadászterület esetében - a jogosult köteles a bérvadászati szerződés, vagy vendégvadászat esetén a meghívólevél másolatát a vadászati hatóságnak megküldeni, valamint a vadászterület kódszámát bejegyezni a vadászati engedéllyel rendelkező vadász egyéni lőjegyzékébe.
(3) A vadászati engedéllyel rendelkező vadász vadászatát - a vadászat megkezdése előtt legalább huszonnégy órával - a jogosultnak kell bejelentenie az érintett vadászterület szerint illetékes vadászati, valamint védett természeti terület esetében a természetvédelmi hatósághoz.
(4) A vadászati engedéllyel rendelkező vadász apróvadra szervezett vadászatát - a vadászat megkezdése előtt legalább huszonnégy órával - a jogosult védett természeti területen kívül is köteles bejelenteni az illetékes természetvédelmi hatósághoz.

Korm. rend. (253/2004. Korm. rendelet) 48. § (4) Az Európai Unió valamely tagállamában lakóhellyel nem rendelkező személy a határvámhivatal 13. számú melléklet szerinti igazolása alapján jogosult lőfegyverét, a hozzá tartozó lőszerrel együtt vadászatra, sportlövő versenyre behozni, kivinni, illetve az ország területén átszállítani, ha a Magyar Köztársaság területén tartózkodás a 90 napot nem haladja meg.

Tehát: meghívólevél, felelősségbiztosítás, ennek alapján vadászati engedély és a határvámhivatal igazolása. Meg persze a saját irataid.

A tárolás és szállítás szabályai a Magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezőkhöz képest ugyanazok. Tudom, hogy ez így marhaság, de ez van.
Naplózva
Fredi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 533


« Új üzenet #321 Dátum: 2008. Augusztus 27. - 19:34:41 »

Kosz!
Eddig Ferihegyen es Hegyeshalomnal volt.
Elofordulhat, hogy Becsben kell "beleptetnem " a puskat az EU-ba, EU papirokkal, vegcel MO?
Ebben az estben el tudjak olvasni a meghivo levelet? Vállat von
Nemtom....
Ferihegyre nagyon nem akarok menni egyreszt az atszallasal kapcsolato idoveszteseg miatt, meg Becs nekem kozelebb van.
Naplózva
Viktor
Vendég
« Új üzenet #322 Dátum: 2008. Augusztus 27. - 19:35:59 »

Kosz!
Eddig Ferihegyen es Hegyeshalomnal volt.
Elofordulhat, hogy Becsben kell "beleptetnem " a puskat az EU-ba, EU papirokkal, vegcel MO?
Ebben az estben el tudjak olvasni a meghivo levelet? Vállat von
Nemtom....
Ferihegyre nagyon nem akarok menni egyreszt az atszallasal kapcsolato idoveszteseg miatt, meg Becs nekem kozelebb van.

El kell szomorítsalak: Bécsben sajnos nem végezhetnek hazai igazgatásrendészeti ügyintézést..
Naplózva
Barna
Erdőmérnök hallgató
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 238


Erdőmérnök hallgató


« Új üzenet #323 Dátum: 2008. Augusztus 27. - 21:44:07 »

Szia Viktor!

Most hallottam egy cimborától (lehe hogy hülyeség) hogy az eu-s országokban nem kell műszaki és egészségügyi alkalmassági a vadászfegyverektartásához és hogy ezt Magyarországon is be akarják vezetni valamikor.

A második hogy állítólag ezzel együtt valami olyat is akarnak hogy a vadászfegyverek megvédése miatt önvédelmi maroklőfegyvert lehet vásárolni a vadászoknak.

Erről hallottál valamit vagy totális baromság????????? Fejvakarás Wave
Naplózva

Üdv az erdésznek egy kalappal a vadásznak.Az új számom: 06-30-984-99-86-ezen hívjatok.
Viktor
Vendég
« Új üzenet #324 Dátum: 2008. Augusztus 27. - 23:38:20 »

Szia Viktor!

Most hallottam egy cimborától (lehe hogy hülyeség) hogy az eu-s országokban nem kell műszaki és egészségügyi alkalmassági a vadászfegyverektartásához és hogy ezt Magyarországon is be akarják vezetni valamikor.

A második hogy állítólag ezzel együtt valami olyat is akarnak hogy a vadászfegyverek megvédése miatt önvédelmi maroklőfegyvert lehet vásárolni a vadászoknak.

Erről hallottál valamit vagy totális baromság????????? Fejvakarás Wave

Szia Barna!

Az első részéről Te vagy ma a második ember aki beszél, úgyhogy lehet benne valami. Az önvédelmiről viszont nem hallottam még.

Mindez persze nem jelent semmit, nekem ugyanis nincs kapcsolatom a jogalkotóval.
Naplózva
Kapszli
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 759



« Új üzenet #325 Dátum: 2008. Augusztus 28. - 07:58:45 »

De a fegyver-kivitelt nem bíztuk a véletlenre, ezért megkérdeztük a röszkei vámhivatalt is, ahonnan levélben azt válaszolták, hogy a határon is ki lehet váltani a kiviteli engedélyt személyenként 3000 forintért, a puskák számától függetlenül (2. változat). Érkezésünkkor a vámtiszt megkérdezte, van-e EU-s fegyverútlevelünk, mert akkor nem kellene egyáltalán fizetni a kiviteli engedélyekért (3. változat), merthogy az EU polgárainak nem kell fizetni a fegyver-kivitelért, csak a magyaroknak (hurrá!).


Ennek semmilyen jogszabályi alapját sem találom. Eddig úgy néz ki, hogy teljességgel törvénysértő az egész.

Köszi Cimbora! Meghajol
Én is így gondoltam.  Wave

Naplózva

Üdv:Kapszli
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3606


« Új üzenet #326 Dátum: 2008. Augusztus 28. - 08:38:22 »

A tárolás és szállítás szabályai a Magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezőkhöz képest ugyanazok. Tudom, hogy ez így marhaság, de ez van.

Hogy tudja ugyanúgy tárolni, mikor nincs itteni lakcíme?  Vállat von
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
Viktor
Vendég
« Új üzenet #327 Dátum: 2008. Augusztus 28. - 09:29:52 »

A tárolás és szállítás szabályai a Magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezőkhöz képest ugyanazok. Tudom, hogy ez így marhaság, de ez van.

Hogy tudja ugyanúgy tárolni, mikor nincs itteni lakcíme?  Vállat von


Erre írtam ezt Figyelmes olvasás:

Tudom, hogy ez így marhaság, de ez van.

A Korm.rend. szerint ilyenkor szállítja... :-\
Naplózva
Barna
Erdőmérnök hallgató
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 238


Erdőmérnök hallgató


« Új üzenet #328 Dátum: 2008. Augusztus 28. - 10:15:04 »

Szia Viktor!

Most hallottam egy cimborától (lehe hogy hülyeség) hogy az eu-s országokban nem kell műszaki és egészségügyi alkalmassági a vadászfegyverektartásához és hogy ezt Magyarországon is be akarják vezetni valamikor.

A második hogy állítólag ezzel együtt valami olyat is akarnak hogy a vadászfegyverek megvédése miatt önvédelmi maroklőfegyvert lehet vásárolni a vadászoknak.

Erről hallottál valamit vagy totális baromság????????? Fejvakarás Wave

Szia Barna!

Az első részéről Te vagy ma a második ember aki beszél, úgyhogy lehet benne valami. Az önvédelmiről viszont nem hallottam még.

Mindez persze nem jelent semmit, nekem ugyanis nincs kapcsolatom a jogalkotóval.


 Igen Köszi
Naplózva

Üdv az erdésznek egy kalappal a vadásznak.Az új számom: 06-30-984-99-86-ezen hívjatok.
Viktor
Vendég
« Új üzenet #329 Dátum: 2008. Augusztus 28. - 10:23:43 »

 Igen Wave
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 ... 365   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: