Oldalak: 1 ... 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 [116] 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 ... 201   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Horgászélményeink  (Megtekintve 413034 alkalommal)
dobbasszus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1767



« Új üzenet #1725 Dátum: 2014. április 01. - 07:07:28 »

A sullot tapasztalatom szerint konnyu filetezni, szamomra legalabb is a legkonnyebb. Tobb szazat filetezek  csak telen,  igy mar behunyt szemmel is menne.  A fiamnak meg nem megy tul siman de majd belejon. Csaposugert is fileteztunk egyszer ket vederrel de azt hittem sosem lesz vege.

Ez az a sugerfajta mint a kepen fordul elo Mo-n ? "Kicsi szaju suger" (smallmouth bass)  jo sporthal es a grillen is kituno.



A testvere a nagyszaju suger is a kedvenc sporthalak egyike.


Pár helyre telepítettek feketesügér vagy pisztrángsügér néven hasonló. Sajnos nem vagyunk túl sügeres ország.
Megnéztem, a csapósügér magyar rekordja 1,87kg, 32 cm.
Domolykótok van (chub)? Az a kedvenc halam, őket kergetem legszívesebben.
Naplózva

,,Körülállják valamennyien, mustrálják, dícsérik, gyászolják. Mert gyász ez, bár vidám gyász. Győzelmesen örvendenek rajta, mert öröm is egyben. De valami furcsa szomorkás öröm. Szép. Akár hiszik, akár nem: szeretet.,, Zs.F.
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #1726 Dátum: 2014. április 01. - 12:36:47 »

http://www.horgasz.hu/page/200/art/456/akt/201/html/suger.html

Ez a mi sügérünk. Ha már az ember belebotlik pár darab 20-30 dkg-ba az jó eredmény. Bár biztos vannak jó sügéres helyek, én még nem nagyon találtam. Állta-lába csak a csuka, süllő hozományhalaként fogják. Régiek még csalihalként is használták csukára.

 Wave
« Utoljára szerkesztve: 2014. április 01. - 13:10:31 írta Voldemort » Naplózva

Üdv End
Bentshaft
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2128


vadaszijasz


« Új üzenet #1727 Dátum: 2014. április 02. - 06:06:18 »

Domolykonk az nincs legalabbis ebbe a tartomanyba. Van hal ami kicsit  hasonlit ra a " lake whitefish" habar  ez a lazacok csaladjaba tartozik, a domolyko meg ponty csalad, tehat ez igy eleg hezagos, es tehat messze nem ugyanaz.  Fejvakarás )

Erre gondolok: (5 kilosra is megnonek, fustolve nagyon finomak, nem nehez fogni, melytavi pisztrangozaskor szoktunk fogni, ezek is a mely tiszta vizeket szeretik akar a pisztrang)



http://www.in-fisherman.com/2011/01/01/winning-ways-for-whitefish/

Innen ket ezer km-re balra - jobbra, vagy felfele Kanadaba, vannak halfajok melyek itt az allamba nem fordulnak elo de "kicsivel" arrebb igen (es forditva) Nagyon sok halfajta van kulonben.

- A suger melynek a kepet feltettem es "kicsiszaju " sugernak neveztem (smallmouth bass) az a fekete suger, es igen ezek itt jo nagyra nonek, habar en szemelyesen meg ket kilosat nem fogtam. A testvere a "nagyszaju" suger (largemouth bass) az meg pisztrangsuger a rendes magyar neven (wiki)


Koszonom Forend.  Wave
Naplózva

I don't hunt in order to kill, I kill in order to have hunted.
galoscsabus
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #1728 Dátum: 2014. április 30. - 14:23:17 »

Tényleg érdekes dolgok derülnek ki. Jártasnak mondom magam a versenyhorgászatban, még az is lehet, hogy találkoztunk valamikor.
Nálam fordított a dolog, évről évre jobban elfordulok a horgászattl és csak a vadászat érdekel már. Tavaly szeptemberben a Klub OB-n horgásztam utójára...
Szia!
1982 áprilisában (12 évesen, de már ifjúsági jeggyel) kaptam meg a horgászengedélyemet, azóta aktívan pecázok.
Dombóváron kezdtem, pár öreggel jártam, általában én voltam megbízva a keszeg és kárász fogással, míg ők őrizték a textilbakelit Germina és HOKÉV botokat, a Rileh-Rex orsón a 40-45-ös monofil zsinórrall (ami pár horgászat után úgy nézett ki dobás után, mint Balázspali haja Vigyorog) és a kéthorgos, etetőkosaras, 2/0-ás "pontyozó" kampós végszerelékkel.
Akkoriban indult a tüskei tavon a versenyhorgász élet.
Papp Jóska (most övé a Top-Mix) és Végh Laci voltak a sztár versenyzők, náluk láttam először működés közben olyan 6 méteres Shakespeare spiccbotot, amit egy ember már meg tudott tartani 3 órán át.
Az aktív "versenyhorgász karrierem" 1984-től 1990-ig tartott.
Na akkor sem volt valami nagy ívű, sokkal inkább szerettem versenyezni, mint sem tudtam volna Ördög
A két említett úriember elkezett utánpótlást toborozni, járattak minket kisebb-nagyobb derbikre, segítettek jó felszereléseket beszerezni, még a városi tanács is szponzorálta a kis csapatot, ami akkoriban ritkaság számba ment.
Végh Laci nyert Velencén az OB-n egy 500-as Silstar spiccbotot, a szüleim adtak rá kemény 800 forintot (1986-ban az igen jó kis összeg volt ám, két havi kollégiumi díjam... annak aki nem élt még akkor Stoel) azzal kezdtem komolyabban nyomni a versenypecát. De snecizni még akkor is egy 3 részes, 4 méteres tonkin spiccbottal álltam neki, mert sokkal könnyebb volt.
Azzal kishíján meg is nyertem '85-ben Domboriban a megyei ifi korosztályomat, de valami csoda folytán a megyei elsőtitkár unokaöccsének a szákjából olyan halakat is mérlegeltek, amire senki nem emlékezett, hogy a verseny közben látta volna őket Vállat von.......na, ilyen is volt annak idején, nem csak szponzoráció a kommcsiktól Ördög.
Aztán voltak még hasonló anomáliák a különböző versenyeken, de az sem érdekelt, mert akkor még nem a pénzről szólt a versenyhorgászat.
Az elején nagyon jó hangulatú napokat nyomtunk, segítettük egymást, ellenfélként is szóba álltunk egymással, taktikákat egyeztettünk és együtt örültünk, ha valakinek bejött a dolog.

Vagy 10 éve versenyeztem utoljára beugróként a megyei klub bajnokságban.
Kistápén voltunk, a szomszédom egy földvári horgászboltos volt, N.B.
Amikor a sok törpe között az utolsó 10 percben véletlenül megakasztott egy nagyobb pontyot a végletekig lefinomított szerelékével, nem tudta megtartani a szektorában.
Nekem a legtermészetesebb volt, hogy azonnal kivettem a saját cuccomat és szóltam neki, hogy nyugodtan használja ki az én területemet is.
A verseny végén odajött hozzám és megköszönte a gesztust (ami neki sem lett végül elég a dobogóra, no meg biztos lett volna aki azonnal megóvja a halat, a szektoridegenség miatt....), valamint
csodálkozott azon amit csináltam, mondván rég nem tapasztalt már ilyent.
Csak annyit válaszoltam neki, hogy nagyon szívesen tettem és én addig versenyeztem, amíg ez a fajta viselkedés természetes volt és akkor hagytam abba, amikor már nem.......

Aztán '90 körül elkezdett változni a hangulat, engem egyre jobban érdekelt a pergetés és teljesen kikoptam a versenyzésből.

De a rakósbotozás hazai, szélesebb körű megjelenésekor valami megmozdult a horgászénemben. Vigyorog
Jó 10 éve beruháztam egy 11 méteres Shimano Nexave pontyos botba és a hozzá való komplett cubehőrbe, azóta ha van annyi időm és az időjárás is engedi, akkor sokat rakózom.
7 kilós az eddigi legnagyobb kifogott pontyom vele, de volt egy 5-ös harcsám is a kákafoki holtágon. Rá emlékszem vissza a legszívesebben, mert irgalmatlan nagy harc volt, éjjel, esőben, teljesen egyedül, leszakadó karokkal, vagy 2 órán át.....de megfogtam...és el is engedtem utána. Wave

Regölyben van egy nagyon jó kis tavunk, a vadászterületen. Két legyet egy csapásra Ördög
Van egy egyszerű kis tanyánk, a család is szívesen jár ki. Néha sütünk főzünk valamit, van egy kis társasági élet is, de leginkább magányosan szoktam oda "menekülni" a mindennapok hülyeségei elől.
Amikor szóba került a külföldi munka, a tó és a tanya volt a leginkább visszatartó erő......
Néha kimegyek, rendezgetem a terciát (van egy pici kis kert is a ház mögött), takarítok, fákat nyesek, kaszálok, stb.....aztán azon kapom magam, hogy besötétedett és nem is horgásztam Vigyorog
De úgy is teljes élményt ad.
Ha majd egyszer azt érzem, hogy a vadászat már nem megy úgy, ahogy másoktól is elvárom, akkor marad a tó, a víz és néha a halak.
Na, ez jó hosszú lett, pedig csak pár sorban akartam válaszolni Nyihi
 Wave
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Vadász35
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 229



« Új üzenet #1729 Dátum: 2014. április 30. - 15:19:42 »

Én 74-es vagyok.
86-ban versenyeztem először. Megyei ifi CSB. Végig jártam a "ranglétrát". Biztosan voltunk együtt is versenyen csak nem emlékszünk egymásra. 86-tól minden megyei és országos táborban ott voltam amíg ki nem öregedtem.
Ha summázni akarom, akkor három VB érem egy arany két ezüst, két Klub OB arany és egy ezüst kerül a mérlegre mert ugye a többi valjuk be nem igazán számít... De amire büszkébb vagyok, a feleségem is nyert három VB érmet és kétszeres Magyar bajnokként (egymás után) vonult vissza.
Számomra a tavalyi Klub OB ezüst volt a "zárás". Felhagytam az aktív versenyzéssel, Megyei CSB a maximum, amin indulok, azon is csak a társaság kedvéért.
Valamikor a versenyhorgászat mellet minden módszerrel horgásztam, legyezni jártam, Szlovákiába, Cseh országba, pergettem, kuttyogattam, lék horgásztam (akár 30 alkalmat is egy léki szezonban). De már évek óta csak a strandra járunk a csónakommal, a felszerelés meg csak porosodik a tárolóban.
Már csak a vadászat érdekel és minden, ami azzal kapcsolatos.
 Emelem
Naplózva

„Nem a szarvas megy át az úton, az út megy át az erdőn.”
Vadász35
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 229



« Új üzenet #1730 Dátum: 2014. április 30. - 15:22:55 »

Ami ki maradt. Pap Jóskát és N.B.-t is jól ismerem
Naplózva

„Nem a szarvas megy át az úton, az út megy át az erdőn.”
Vadász35
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 229



« Új üzenet #1731 Dátum: 2014. április 30. - 15:30:10 »

Voldival is "megküzdöttünk" jópár iparági versenyen Vigyorog
Naplózva

„Nem a szarvas megy át az úton, az út megy át az erdőn.”
Vinczelehel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 761


« Új üzenet #1732 Dátum: 2014. április 30. - 16:48:39 »

Szia!
1982 áprilisában (12 évesen, de már ifjúsági jeggyel) kaptam meg a horgászengedélyemet, azóta aktívan pecázok.
Dombóváron kezdtem, pár öreggel jártam, általában én voltam megbízva a keszeg és kárász fogással, míg ők őrizték a textilbakelit Germina és HOKÉV botokat, a Rileh-Rex orsón a 40-45-ös monofil zsinórrall (ami pár horgászat után úgy nézett ki dobás után, mint Balázspali haja Vigyorog) és a kéthorgos, etetőkosaras, 2/0-ás "pontyozó" kampós végszerelékkel.
Akkoriban indult a tüskei tavon a versenyhorgász élet.
Papp Jóska (most övé a Top-Mix) és Végh Laci voltak a sztár versenyzők, náluk láttam először működés közben olyan 6 méteres Shakespeare spiccbotot, amit egy ember már meg tudott tartani 3 órán át.
Az aktív "versenyhorgász karrierem" 1984-től 1990-ig tartott.
Na akkor sem volt valami nagy ívű, sokkal inkább szerettem versenyezni, mint sem tudtam volna Ördög
A két említett úriember elkezett utánpótlást toborozni, járattak minket kisebb-nagyobb derbikre, segítettek jó felszereléseket beszerezni, még a városi tanács is szponzorálta a kis csapatot, ami akkoriban ritkaság számba ment.
Végh Laci nyert Velencén az OB-n egy 500-as Silstar spiccbotot, a szüleim adtak rá kemény 800 forintot (1986-ban az igen jó kis összeg volt ám, két havi kollégiumi díjam... annak aki nem élt még akkor Stoel) azzal kezdtem komolyabban nyomni a versenypecát. De snecizni még akkor is egy 3 részes, 4 méteres tonkin spiccbottal álltam neki, mert sokkal könnyebb volt.
Azzal kishíján meg is nyertem '85-ben Domboriban a megyei ifi korosztályomat, de valami csoda folytán a megyei elsőtitkár unokaöccsének a szákjából olyan halakat is mérlegeltek, amire senki nem emlékezett, hogy a verseny közben látta volna őket Vállat von.......na, ilyen is volt annak idején, nem csak szponzoráció a kommcsiktól Ördög.
Aztán voltak még hasonló anomáliák a különböző versenyeken, de az sem érdekelt, mert akkor még nem a pénzről szólt a versenyhorgászat.
Az elején nagyon jó hangulatú napokat nyomtunk, segítettük egymást, ellenfélként is szóba álltunk egymással, taktikákat egyeztettünk és együtt örültünk, ha valakinek bejött a dolog.

Vagy 10 éve versenyeztem utoljára beugróként a megyei klub bajnokságban.
Kistápén voltunk, a szomszédom egy földvári horgászboltos volt, N.B.
Amikor a sok törpe között az utolsó 10 percben véletlenül megakasztott egy nagyobb pontyot a végletekig lefinomított szerelékével, nem tudta megtartani a szektorában.
Nekem a legtermészetesebb volt, hogy azonnal kivettem a saját cuccomat és szóltam neki, hogy nyugodtan használja ki az én területemet is.
A verseny végén odajött hozzám és megköszönte a gesztust (ami neki sem lett végül elég a dobogóra, no meg biztos lett volna aki azonnal megóvja a halat, a szektoridegenség miatt....), valamint
csodálkozott azon amit csináltam, mondván rég nem tapasztalt már ilyent.
Csak annyit válaszoltam neki, hogy nagyon szívesen tettem és én addig versenyeztem, amíg ez a fajta viselkedés természetes volt és akkor hagytam abba, amikor már nem.......

Aztán '90 körül elkezdett változni a hangulat, engem egyre jobban érdekelt a pergetés és teljesen kikoptam a versenyzésből.

De a rakósbotozás hazai, szélesebb körű megjelenésekor valami megmozdult a horgászénemben. Vigyorog
Jó 10 éve beruháztam egy 11 méteres Shimano Nexave pontyos botba és a hozzá való komplett cubehőrbe, azóta ha van annyi időm és az időjárás is engedi, akkor sokat rakózom.
7 kilós az eddigi legnagyobb kifogott pontyom vele, de volt egy 5-ös harcsám is a kákafoki holtágon. Rá emlékszem vissza a legszívesebben, mert irgalmatlan nagy harc volt, éjjel, esőben, teljesen egyedül, leszakadó karokkal, vagy 2 órán át.....de megfogtam...és el is engedtem utána. Wave

Regölyben van egy nagyon jó kis tavunk, a vadászterületen. Két legyet egy csapásra Ördög
Van egy egyszerű kis tanyánk, a család is szívesen jár ki. Néha sütünk főzünk valamit, van egy kis társasági élet is, de leginkább magányosan szoktam oda "menekülni" a mindennapok hülyeségei elől.
Amikor szóba került a külföldi munka, a tó és a tanya volt a leginkább visszatartó erő......
Néha kimegyek, rendezgetem a terciát (van egy pici kis kert is a ház mögött), takarítok, fákat nyesek, kaszálok, stb.....aztán azon kapom magam, hogy besötétedett és nem is horgásztam Vigyorog
De úgy is teljes élményt ad.
Ha majd egyszer azt érzem, hogy a vadászat már nem megy úgy, ahogy másoktól is elvárom, akkor marad a tó, a víz és néha a halak.
Na, ez jó hosszú lett, pedig csak pár sorban akartam válaszolni Nyihi
 Wave


    Igen
Naplózva

Erdész  vadász  üdvözlettel    Lehel
Stefi
Vendég
« Új üzenet #1733 Dátum: 2014. Május 01. - 13:55:13 »

.

Aztán '90 körül elkezdett változni a hangulat, engem egyre jobban érdekelt a pergetés és teljesen kikoptam a versenyzésből.

De a rakósbotozás hazai, szélesebb körű megjelenésekor valami megmozdult a horgászénemben. Vigyorog
Jó 10 éve beruháztam egy 11 méteres Shimano Nexave pontyos botba és a hozzá való komplett cubehőrbe, azóta ha van annyi időm és az időjárás is engedi, akkor sokat rakózom.


Versenyezni versenyeztem én is de annak a hangulata nem fogott meg pedig voltak jó eredményeim (eink ).
Amikor először próbáltam a birkózást egy rakós bottal (nem saját) elhatároztam hogy ez az a módszer amit nem fogok művelni. Pihenni ,szórakozni  Piál  járok én a vízpartra nem megszakadni !  Röhög

A pergetés  azon belül is a folyóvízi woblerezés a kedvencem de egy két éve szívesen horgászom a dunai pontyokra és amurokra is féderrel . (ezt is a kor és a lustaság teszi ? ) Amikor vadász lettem  egy ideig szinte teljesen hanyagoltam a horgászatot illetve  szinte csak a nyári vadászati holtszezonban (?) gyakoroltam. Az utóbbi évekbe egyensúlyba került a dolog .       Emelem
Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #1734 Dátum: 2014. Május 01. - 17:36:22 »

Amikor először próbáltam a birkózást egy rakós bottal (nem saját) elhatároztam hogy ez az a módszer amit nem fogok művelni. Pihenni ,szórakozni  Piál  járok én a vízpartra nem megszakadni !  Röhög
Az első próbálkozás nekem sem okozott feledhetetlen pillanatokat.
De aztán csak nem hagyott békén a dolog Ördög
Szerencsém volt, mert a regölyi tavon az egyik rakózós horgászcimbora beültetett maga helyett a jól beindult helyére a cuccához, hogy fogjak pár pontyot.
Sikerült neki a beoltás, úgy jöttek a 1,5-3 kg közötti potykák, mint a parancsolat.
A feederen egy ponty 5 kilóig semmiféle kihívást nem jelent, de a rakóson megdolgoztat már akár egy harcosabb 2-es is.
Persze ez tavi peca, folyón nyilván más a helyzet, de azt a világot nem ismerem.
 Wave
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Stefi
Vendég
« Új üzenet #1735 Dátum: 2014. Május 02. - 14:46:35 »

Az első próbálkozás nekem sem okozott feledhetetlen pillanatokat.
De aztán csak nem hagyott békén a dolog Ördög
Szerencsém volt, mert a regölyi tavon az egyik rakózós horgászcimbora beültetett maga helyett a jól beindult helyére a cuccához, hogy fogjak pár pontyot.
Sikerült neki a beoltás, úgy jöttek a 1,5-3 kg közötti potykák, mint a parancsolat.
A feederen egy ponty 5 kilóig semmiféle kihívást nem jelent, de a rakóson megdolgoztat már akár egy harcosabb 2-es is.
Persze ez tavi peca, folyón nyilván más a helyzet, de azt a világot nem ismerem.
 Wave

Nagy dolgot hagytál ki ! Képzeld el mikor megrögzött finomszerelékes barátom egy baromi nagy ládával imbolyog a kövezésen aztán nagy nehezen talál alkalmas helyet lehordja a görgőket, pecát ,merítőt, 5 méteres haltartót, körberakja magát vödrökkel csalis dobozokkal és még egy napernyőt is lecügől.  Röhög   Min. egy óra !  Röhög  Kűzd azzal a baromi petrencés rúddal és egy-egy jobb hal megakasztásakor tuti a szakadás . (A márna a húzós vízben nem akármit produkál )  Persze ez benne az élvezet de a fél óra újraszerelés stb. már nem az én világom. Nagyon eredményes tud lenni ez a módszer de én már "kinőttem" belőle.  Szeretem a fédert és van egy 8 méteres (!) bolonyaim ami szintén nem könnyű műfaj de a rakósbotozás már szinte biztos kimarad az életemből.      Emelem

Naplózva
labrador
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 238



« Új üzenet #1736 Dátum: 2014. Május 02. - 20:26:31 »


A pergetés  azon belül is a folyóvízi woblerezés a kedvencem de egy két éve szívesen horgászom a dunai pontyokra és amurokra is féderrel . (ezt is a kor és a lustaság teszi ? )

Sziasztok!
Stefi, így vagyok ezzel én is, bár én wobler helyett inkább gumihalazom, és főleg ősszel, meg télen. Többször úgy megyek ki kacsázni, hogy előtte dobálok egy-két órát.
Így már sikerült ilyen teríték is egy őszi napon:

A feederrel és a Dunai pontyokkal kapcsolatban is egy húron pendülök Veled!
Duna, feeder botok, és pontyok.

Csaba! Őket a múlt héten fogtam, és alaposan megdolgoztattak, pedig mindkettő öt kiló alatt van.

                 Emelem
Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #1737 Dátum: 2014. Május 02. - 23:03:17 »

Csaba! Őket a múlt héten fogtam, és alaposan megdolgoztattak, pedig mindkettő öt kiló alatt van.
El tudom képzelni, hogy amikor beléjük kapaszkodik pár tonna víz, akkor hogy el tudják hagyni magukat Vigyorog

Pakson sikerült valamikor 1986 táján 20 perces komoly munka árán kivezényelnem egy 2.70-es teleszkópos bottal, Isuzu Charger 40-es orsóval, 30-as monofil zsinórral és egy ABU 3 részes woblerrel egy narancssárga "Centrum-Áruházak" felíratú reklámszatyrot.
Jobban küzdött, mint egy 25-ös harcsa a tavon Ördög
 Wave
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16606



« Új üzenet #1738 Dátum: 2014. Május 02. - 23:49:01 »

2.70-es teleszkópos bottal, Isuzu Charger 40-es orsóval, 30-as monofil zsinórral
 Wave
Ha még az is kiderül, hogy a bot egy Shakespeare Omni volt...akkor Te loptad el az enyémet...
 Ördög
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Stefi
Vendég
« Új üzenet #1739 Dátum: 2014. Május 03. - 18:46:46 »

Ha még az is kiderül, hogy a bot egy Shakespeare Omni volt...akkor Te loptad el az enyémet...
 Ördög

Hej a kis 260 as Shekespearem 40 -es Silstar orsóval de sok süllőt adott.  Angyal  Lehet hogy nosztalgiából újra munkára fogom ebben a szezonba .  Taps
Naplózva
Oldalak: 1 ... 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 [116] 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 ... 201   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: