Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 61   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Törvények, rendeletek, nyomtatványok, minták, stb.  (Megtekintve 169772 alkalommal)
D.Á.
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7


« Új üzenet #165 Dátum: 2010. Február 15. - 17:55:43 »

Üdv mindenkinek!

Tehát nevet,címet,személyi számot(lakcímkártyán levő 11számjegyű) értelemszerűen kitöltöd.
A 3.pontba a területileg illetékes rendőkapitányság ig.rend. osztályát jelölöd meg!Ők kapják az eredetit,te a másolatot.(Nekem azt mondták a rendőrségen,ha megkaptam a másolatot,akkor menjek be beadni a megszerzési kérelmet,mert akkor valószínűleg már ők is megkapták az eredetit!).Negyedik pontban a számlázási címet kihagytam,ha más címre kéred,akkor töltsd ki.
A lényeg: Ötödik pontban A1 B1 F1 mezőket jelöltem meg.Hatodikban beírtam,hogy lőfegyver megszerzési kérelem ügyintézése.7-8.at üresen hagytam.Kb ennyi.Nekem 13nap alatt jött meg a postára adástól számítva.
Naplózva
zsolt65
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 365


« Új üzenet #166 Dátum: 2010. Február 15. - 18:27:55 »

Köszönöm. A pálinka áll mindenkinek ha hamarabb nem akkor a FEHOVAn. Mi van akkor ha én kapom meg az eredetit és személyesen viszem be?
Naplózva
D.Á.
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7


« Új üzenet #167 Dátum: 2010. Február 16. - 15:18:27 »

Más fórumon az a tapasztalat, ha a 3.pontban a címzettet kihagyod,akkor visszaküldik a nyomtatványt,hogy légy oly kedves,írd meg,kinek szánod!Tehát magadnak nem tudod kiküldetni.Ha  jól bogarásztam ki a dolgokat,csakis abban az esetben fogják az eredetit is neked adni,ha külföldön óhajtod felhasználni.(Merthogy külföldre nem postázzák.)
Naplózva
Fkorei
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1178


« Új üzenet #168 Dátum: 2010. Március 02. - 11:28:25 »

Hali!

Hogy halakdtok a kérelmekkel?
Müködik normálisan? Adnak ki engedélyt, vagy még káosz van?

Valahol hallottam/olvastam olyat, hogy májusig szünetel Bp-en a kérelem kiadás, mert még nem állt össze minden...csak tudnám hol hallottam.
« Utoljára szerkesztve: 2010. Március 02. - 11:48:51 írta Pyrus » Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14842



« Új üzenet #169 Dátum: 2010. Március 02. - 11:52:47 »

Szia Feri!

Itt is olvashattál róla!

Én ma adtam be Monoron, azt ígérték, ha a tárhely ellenőrzés megvan akkor három nap!
Nálunk a helyi rendőrségnek egy ilyen ellenőrzés általában öt, hat hétig tart, és rendre vasárnap ete kilenc-tíz között jönnek! :Mosolyog
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Fkorei
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1178


« Új üzenet #170 Dátum: 2010. Március 02. - 12:46:24 »

Köszi!

Akkor úgy néz ki működik.
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14842



« Új üzenet #171 Dátum: 2010. Március 02. - 13:29:15 »

Itt igen!  Budapesten nem tudom! Vállat von
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #172 Dátum: 2010. Március 02. - 20:27:26 »

Üdv ! 3 és fél hétre megvolt a megszerzési. Wave
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
Zolimester
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1410



« Új üzenet #173 Dátum: 2010. Március 03. - 10:14:47 »

Én ma reggel voltam beíratni, (Teve utca, Bp, még decemberi beadású megszerzésire  Kacsint ) de akkora sor volt, mint a régi szép időkben, nem hiszem, hogy lenne fennakadás az ügyintézésben. Itt a posta ráadásul kéznél van, mindent elmondanak, hogy mit-hogy kell ikszelni, szóval azt hiszem, hogy kialakult a dolog kb.
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14842



« Új üzenet #174 Dátum: 2010. Március 03. - 15:34:45 »



Soma kutatásának eredménye! Mosolyog


Vadásztársaságok adózása

1. Társasági adó
A vadásztársaságok (mint egyesületek) a társasági adó alanyai, függetlenül attól, hogy az adott adóévben vállalkozási tevékenységet végeznek-e vagy sem; azonban részükre a törvény sajátos szabályokat tartalmaz.
Az egyesületek általános adóalanyiságuk alapján társasági adó fizetésére kötelezettek, nem kell azonban év közben társasági adóelőleget megállapítaniuk, fizetniük, bevallaniuk [Tao. tv. 26.§ (11) bekezdés]. Az éves társasági adót azonban be kell vallaniuk, a tárgyévet követő év május 31-ig [Art. 1. sz. melléklet B) 2. alpont]. A társasági adóbevallás helyett az adóévet követő év február 25-éig ún. bevallást helyettesítő nyomtatványon (a ’01-es bevalláson) tehet nyilatkozatot többek között az egyesület, ha az adóévben vállalkozási tevékenységből származó bevételt nem ér el, vagy e tevékenységéhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számol el [Art. 31.§ (5) bekezdés].
Fő szabályként az egyesület adóalapja a vállalkozási tevékenység adózás előtti eredménye, módosítva a törvényben meghatározott speciális növelő, illetve csökkentő tételekkel [Tao. tv. 9.§]. Lényeges, hogy az adózás előtti eredményt kizárólag a vállalkozási tevékenységhez közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó tételekkel kell módosítani úgy, hogy a vállalkozási tevékenységgel közvetlen összefüggésben álló tételeket maradéktalanul, a vállalkozási tevékenységhez közvetve kapcsolódó tételeket a vállalkozási tevékenység bevételének az összes bevételhez viszonyított arányával számított értékben kell figyelembe venni.
A társasági adó általános mértéke a pozitív adóalap 19 %-a [Tao. tv. 19.§]; illetve az adózó választhatja a sávos adózást, amely alapján az adóalap 50 millió forintot meg nem haladó részéig az adó mértéke 10%, amennyiben az adózó megfelel a törvényben meghatározott - igen szigorú - feltételeknek. Ezek közül a legfontosabb, hogy az így „megnyert” adóösszeghez 4 adóéven belüli felhasználási kötöttség tartozik, amely beruházás, foglalkoztatás-bővítés, hitel-törlesztés formájában teljesíthető, és amelynek nem teljesítése esetén az adót késedelmi pótlékkal növelten kell visszafizetni [Tao tv. 19.§ (3)-(7) bekezdései].
A vadásztársaság alapszabálya a szervezet céljaként a vadgazdálkodással kapcsolatos valamennyi tevékenységet (erdőfelügyelet, vadak etetése, tagok sportvadászata, bérvadászat stb.) megjelölheti. A felsorolt tevékenységek jellegük szerint költségeket eredményeznek.
A vadászati jog haszonbérletéről szóló szerződésben a vadásztársaság vállalja, hogy a vadállományt a jóváhagyott vadgazdálkodási üzemtervnek megfelelően szinten tartja. A vadállomány szinten tartása a vadállomány mennyiségi szabályozásával kapcsolatos tevékenység, azaz vadgazdálkodás. Mivel a vadgazdálkodást a vadásztársaság alapszabálya a társaság céljaként jelöli meg, ezért az ahhoz kapcsolódó bevételek és költségek (ráfordítások) cél szerinti tevékenységnek minősülnek.
Ezen minősítés szempontból sajátos helyet foglal el a vadásztársaságok tevékenysége között az idegen vadászok „meghívása” (bérvadászat, vendégvadászat). Egyfelől a bérvadászat jelentheti azt is, hogy a vadásztársaság vadászt fogad a vadgazdálkodási tervben meghatározott számú vad kilövésére (erre jellemzően akkor kerül sor, ha a társaság tagjai maguk ezt a kötelezettségüket nem tudják ellátni), ekkor a vadásznak fizetett díj a cél szerinti tevékenység költsége, mivel a vadgazdálkodásnak része a vadállomány szabályozása is. A bérvadászat jellemző formája azonban az, ha a vadásztársaság külső vadásszal a vadászterületen való sportvadászatra szerződést köt, aminek fejében a vadász a vadásztársaságnak díjat fizet.
Amennyiben az ilyen bérvadászatok során elejtett vadmennyiség a vadgazdálkodási tervvel összhangban van, akkor az így szerzett bevétel a Tao. tv. 6. számú melléklete A) részének 1. pontja alapján cél szerinti bevétel és nem része a vadásztársaság vállalkozási tevékenységéből származó jövedelmének.
A fentiekkel ellentétes a vadhús - akár bérvadásznak, akár más személynek történő - értékesítéséből származó bevétel megítélése. A vadhús a vadgazdálkodási tevékenység sajátos végeredménye. A vadak az állam tulajdonában vannak és az elejtéssel, elfogással a vadászatra jogosult tulajdonába kerülnek. Amennyiben az elejtett vadat a vadásztársaság értékesíti, a bevétel vállalkozási tevékenységből származó jövedelemnek minősül, mivel az ilyen értékesítésre nem vonatkozik a Tao. tv. 6. számú melléklete A) részének 2. pontja szerinti mentesség, a vadhús ugyanis nem a cél szerinti tevékenységet szolgáló készletnek minősül, hanem az ilyen tevékenység eredménye, melynek hasznosításáról a vadásztársaság dönt és ennek egyik lehetséges módja az értékesítés.
2. Általános forgalmi adó  
A vadásztársaságok gazdasági tevékenységük okán ugyancsak az általános forgalmi adó alanyaivá válhatnak. Gazdasági tevékenység az Áfa tv. értelmében termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás formájában végezhető. Az alkalmazandó áfa-mérték a törvény 82.§-a szerinti adómérték, kivéve a 85-86.§-okban (taxatíve) felsorolt termékértékesítések és szolgáltatások esetét, melyek mentesek az adó alól.
A vadásztársaságok által teljesített jellemző ügylettípusok a (sport)vadászati szolgáltatás különböző formái (bérkilövés, bérvadászat, vendégvadászat), és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások (gépkocsi-bérbeadás, szállásadás, vendégfogadás) és termékértékesítések (vadhús/trófea értékesítés).
Elsőként rögzíteni kell, hogy az Áfa-törvény különbséget tesz az egyesületnek a tagjai felé, és külső személyek felé történő szolgáltatásai között.
A tagok felé nyújtott szolgáltatások és termékértékesítések ugyanis az Áfa tv. 85.§ (1) bekezdésének l) pontja értelmében mentesek az adó alól, amennyiben azok kizárólagos vagyoni fedezete a tagdíj és más kötelező tagi befizetések, a kapott támogatások, adományok, valamint az egyesület tevékenységének bevételei. A tag részére nyújtott szolgáltatásnak tehát mintegy átalánydíjas ellenértéke a tagdíj; arról, mint az Áfa tv. értelmében („tárgyi”) adómentes szolgáltatásról számlát sem kötelező adni, a pénz átvételét azonban egyéb (számviteli) bizonylattal kell igazolni (pl. bevételi pénztárbizonylat) [Áfa tv. 165.§ (1) bekezdés a) pont].
A tagokat megillető szolgáltatások között kell megemlíteni a tagdíj összegét meg nem haladó mértékű vadászrész megváltást (kompetencia), amely az általános forgalmi adóban olyan termékértékesítésnek minősül, melyet a vadásztársaság, mint nyereségszerzésre nem törekvő szervezet teljesít tagjai számára, így a törvény rendelkezése értelmében afá-fizetési kötelezettség nem terheli.
A vadásztársaság a tagjain kívüli személy, szervezet részére biztosított sportvadászati lehetőség (SZJ 92.62.13.0 - Máshova nem sorolt, egyéb sportszolgáltatás) biztosítása az Áfa tv-nek egy másik rendelkezése, a 85.§ (1) bekezdésének m) pontja alapján mentes az adó alól.
A tagot megillető vadászrésszel ellentétben azonban a trófea, illetve a vadhús értékesítése a vendégvadász részére adóköteles termékértékesítés, amely az általános adómértékkel (25%) adózik.
Az esetleges ingó (jármű, eszközök) bérbeadása, a kereskedelmi jellegű szálláshely-szolgáltatás és annak járulékos szolgáltatásai áfakötelesek, az adó mértéke az előbbi esetében 25%, szállásadás esetén 18%.
Az alanyi adómentességet - a fent részletezett feltételekkel - a vadásztársaságok is választhatják. A bevallás-gyakoriság tekintetében az áfa-körös vadásztársaságokra is a földtulajdonosok vadászati közösségénél elmondottak irányadók.
A földtulajdonosok vadászati közössége, és a vadásztársaságok ügyleteik bizonylatolására a rájuk vonatkozó szabályok szerint kötelesek (azaz az Szja tv. illetőleg a számviteli törvény szerinti adattartalmú bizonylat kiállítására kötelesek), ezen belül az általános forgalmi adó-köteles ügyletekről (ide nem értve a „tárgyi” adómentes ügyleteket) az Áfa tv. szerinti adattartalmú bizonylatot (számlát, egyszerűsített számlát, nyugtát) kell kibocsátani.
Forrás: APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatósága
www.apeh.hu

Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
atg
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 160


« Új üzenet #175 Dátum: 2010. Március 24. - 11:25:13 »

Tiszteletem!
Elnézést ha nem jó helyen vagyok, de nem találtam megfelelő témát a kérdésemhez:
Külföldi kollégák jönnének hozzánk. Eddig nincs is baj, de vadászni is szeretnének. (eléggé el nem ítélhető módon. :-))
Milyen papírozást kell ehhez végrehajtanunk? Azaz milyen engedélyeket kell kiváltani, és annak mik a költségei? Fegyverek behozatalához egyebekhez mit és kinél kell intézni?
(Egyelőre nincs konkrét kinézett hely/vadfaj, csak általános érdeklődés.)
Vadászatszervező irodákat ha lehet, kihagynánk.
Hol tudok utána nézni a fentieknek?
Előre is köszönöm!
Üdv:
atg

Naplózva
jan
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2626



« Új üzenet #176 Dátum: 2010. Március 24. - 22:51:07 »

Tiszteletem!
Elnézést ha nem jó helyen vagyok, de nem találtam megfelelő témát a kérdésemhez:
Külföldi kollégák jönnének hozzánk. Eddig nincs is baj, de vadászni is szeretnének. (eléggé el nem ítélhető módon. :-))
Milyen papírozást kell ehhez végrehajtanunk? Azaz milyen engedélyeket kell kiváltani, és annak mik a költségei? Fegyverek behozatalához egyebekhez mit és kinél kell intézni?
(Egyelőre nincs konkrét kinézett hely/vadfaj, csak általános érdeklődés.)
Vadászatszervező irodákat ha lehet, kihagynánk.
Hol tudok utána nézni a fentieknek?
Előre is köszönöm!
Üdv:
atg


Külföldiek részére szóló vadászjegyet biztosan ki kell váltani, (helyi kamaránál kell érdeklődni). Fegyver behozatalhoz is kell papír, nem tudom a pontos nevét, a mi vendégeink "EU Waffenpass"-nak nevezik. (ha jól emlékszem) Szintén a kamara, vagy a rendőrség igazgatásrendészeti osztálya tud felvilágosítást adni.
A vadászjegyet csak aláírt szerződés birtokában adják ki! Szóval először tisztázni kell hogy mire, hol, hogyan akarnak vadászni, ezt szerződésben lefektetni, és ezzel menni a kamarához a vadászjegyért.
Naplózva
atg
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 160


« Új üzenet #177 Dátum: 2010. Március 27. - 22:47:17 »

Külföldiek részére szóló vadászjegyet biztosan ki kell váltani, (helyi kamaránál kell érdeklődni). Fegyver behozatalhoz is kell papír, nem tudom a pontos nevét, a mi vendégeink "EU Waffenpass"-nak nevezik. (ha jól emlékszem) Szintén a kamara, vagy a rendőrség igazgatásrendészeti osztálya tud felvilágosítást adni.
A vadászjegyet csak aláírt szerződés birtokában adják ki! Szóval először tisztázni kell hogy mire, hol, hogyan akarnak vadászni, ezt szerződésben lefektetni, és ezzel menni a kamarához a vadászjegyért.

Köszönöm!
Érdeklődöm majd valamelyik kamaránál. :-) (Még nem tudjuk hol és mire fognak vadászni. De majd kiderül. A fegyver behozatalit meg megkérdezem a rendőrségen, ha minden igaz, jövő héten menek a megszerzési papíromért.
Naplózva
Diesel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 422



« Új üzenet #178 Dátum: 2010. április 16. - 12:04:29 »

Nem tudom eléggé kifejezni haragom a fegyvertartási engedély körül iszonyatos zürzavar,szervezetlenség,anyagi kiadások növelése,idétlen kitöltendő nyomtatványok,és a temérdek idő amit várni kell rá.Majd ha megnyugszom leírom részletesebben hogy mi is történt velem.
Előretekintésképp,másfél hónap után odajutottam hogy beadom a KÉRELMET a rendőrség felé és akkor tudtam meg hogy mégis kell a  első fegyvert igénylő vadászoknak is pszichológiai alkalmasság 04.02-től!
Naplózva

Ne felejtsük el hogy mi csak vendégek vagyunk az erdőben...
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14842



« Új üzenet #179 Dátum: 2010. április 16. - 12:15:38 »

Sajnos, de igaz! Szomorú
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 61   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: